6天前
就咁聽餐廳名已經覺得好有氣氛,位於尖沙咀嘅龍鳳呈祥雞煲火鍋專門店。豐富嘅室內設計,每個角落都花盡心思,有老香港特色情懷。招牌無骨鳳翼釀雞煲非常創新嘅雞煲,味道濃淡適中,唔會愈食愈口渴,花椒八角洋蔥芫茜樣樣嘅香氣都好配合,最好重點係用去骨墨魚滑釀雞翼去代替普通雞件,就最啱啖啖內嘅人去食,雞油同底料味完全滲入墨魚滑。真係好好食。龍鳳呈祥牛肉拼盤一個大包圍嘅組合,多個部位都可以食到,各個部位都有唔同肉味同口感,整體來講都係高質嘅牛肉,食落唔會有雪味同埋肉質係靚嘅。兩個人食份量亦都算抵食。龍鳳呈祥手打鮮蝦丸(6粒)蝦丸口感夠哂彈牙,味道方面海鮮味相對之前嘅墨魚滑更加濃,所以食落嘅感覺完全唔同。牛骨濃汁牛丸(6粒)超級爆汁嘅牛丸,食嘅時候真係要小心熱,牛丸夠彈牙之餘,濃汁個陣牛油脂味又可以俾到滑嘅口感。魚皮餃(6粒)個人最愛,火鍋必食。size 夠大粒好滿足。龍鳳呈祥雜菜拼盤賣相極打卡嘅蔬菜籃,好有老香港嘅風格。嘅材料又塞到滿一滿真係夠晒抵食。自家製陳年鹹檸七清熱順喉,鹹酸甜嘅味道消滯解油膩之餘,又有夠哂解渴。
招牌無骨鳳翼釀雞煲
龍鳳呈祥牛肉拼盤
龍鳳呈祥手打鮮蝦丸(6粒)
牛骨濃汁牛丸(6粒)
魚皮餃(6粒)
個人最愛,火鍋必食。size 夠大粒好滿足。
龍鳳呈祥雜菜拼盤
自家製陳年鹹檸七
清熱順喉,鹹酸甜嘅味道消滯解油膩之餘,又有夠哂解渴。