餐厅: 龍鳳呈祥火鍋雞煲
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
6天前 0 浏览
就咁聽餐廳名已經覺得好有氣氛,位於尖沙咀嘅龍鳳呈祥雞煲火鍋專門店。豐富嘅室內設計,每個角落都花盡心思,有老香港特色情懷。招牌無骨鳳翼釀雞煲非常創新嘅雞煲,味道濃淡適中,唔會愈食愈口渴,花椒八角洋蔥芫茜樣樣嘅香氣都好配合,最好重點係用去骨墨魚滑釀雞翼去代替普通雞件,就最啱啖啖內嘅人去食,雞油同底料味完全滲入墨魚滑。真係好好食。龍鳳呈祥牛肉拼盤一個大包圍嘅組合,多個部位都可以食到,各個部位都有唔同肉味同口感,整體來講都係高質嘅牛肉,食落唔會有雪味同埋肉質係靚嘅。兩個人食份量亦都算抵食。龍鳳呈祥手打鮮蝦丸(6粒)蝦丸口感夠哂彈牙,味道方面海鮮味相對之前嘅墨魚滑更加濃,所以食落嘅感覺完全唔同。牛骨濃汁牛丸(6粒)超級爆汁嘅牛丸,食嘅時候真係要小心熱,牛丸夠彈牙之餘,濃汁個陣牛油脂味又可以俾到滑嘅口感。魚皮餃(6粒)個人最愛,火鍋必食。size 夠大粒好滿足。龍鳳呈祥雜菜拼盤賣相極打卡嘅蔬菜籃,好有老香港嘅風格。嘅材料又塞到滿一滿真係夠晒抵食。自家製陳年鹹檸七清熱順喉,鹹酸甜嘅味道消滯解油膩之餘,又有夠哂解渴。

招牌無骨鳳翼釀雞煲

龍鳳呈祥牛肉拼盤

龍鳳呈祥手打鮮蝦丸(6粒)

牛骨濃汁牛丸(6粒)

魚皮餃(6粒)
個人最愛,火鍋必食。size 夠大粒好滿足。

龍鳳呈祥雜菜拼盤

自家製陳年鹹檸七
清熱順喉,鹹酸甜嘅味道消滯解油膩之餘,又有夠哂解渴。
  • 龍鳳呈祥牛肉拼盤
  • 招牌無骨鳳翼釀雞煲(細)
最近同朋友想搵個地方食火鍋,仲要係有特色既地方!上網見到好多人提到「龍鳳呈祥雞煲火鍋」,話係復古風設計,滿滿七八十年代既懷舊feel,仲有秘製榴槤雞煲,作為一個榴槤控,點忍得住吾去試?😋 餐廳由裝修到餐具都係濃濃既復古風,牆上有老香港既霓虹燈招牌,播住懷舊廣東歌,仲有個婚禮舞台,隨手一影就係社交平台打卡點,氣氛岩晒我胃口!.秘製榴槤雞煲 半隻 $268主角登場!秘製榴槤雞煲真心係今晚既亮點!半隻雞煲份量多到誇張,砂煲入面有腐竹、洋蔥、芫荽、辣椒,滿滿既雞煲醬裹住雞肉,香到不得了!😍 上面仲放左成堆榴槤肉,店員會幫手將榴槤同雞煲撈勻,再煮一陣,入口係濃濃既雞香同微微既榴槤果香,辣辣地又好夾,估吾到兩種味道咁合拍!食完雞煲仲可以加高湯打邊爐,簡直係一鍋兩食,抵到爆!🔥.龍鳳呈祥牛肉拼盤細 $388牛肉控有福啦!拼盤有牛舌片、牛肉粒、雪花肥牛、手切牛肉、牛胸尖同牛頸脊,每款都新鮮到飛起!😋 牛舌片爽脆、雪花肥牛入口即化,手切牛肉同牛頸脊咬落好有嚼勁,沾點雞煲湯汁一齊食,簡直係人間美味!份量都好足,2人share都夠晒滿足.手工韭菜豬肉餃 $62作為餃子控,點會吾試下手韭菜豬肉餃?即叫即包,餃

秘製榴槤雞煲 半隻 $268

龍鳳呈祥牛肉拼盤細 $388

手工韭菜豬肉餃 $62
作為餃子控,點會吾試下手韭菜豬肉餃?即叫即包,餃皮薄到透光,入面滿滿既韭菜同豬肉,肉眼見到綠油油既韭菜好新鮮!😍 豬肉肥瘦岩岩好,咬落汁水豐富,味道濃而不膩,真心推介比餃子迷,食完一個想再食十個!🥟

醬爆芝士腸 $38
一碟有16條,份量多到傻眼!😳 芝士腸外脆內軟,芝士爆漿感一流!

香脆厚切午餐肉 $68
切得厚身,煎到外層香脆,內裡仲保持軟嫩口感,單食已經好正,浸落火鍋湯底食更加係另一種滋味!😋

龍鳳呈祥雜菜拼盤 $138
雜菜拼盤真心有心思,擺盤靚到似藝術品!有油麥菜、生菜、金菇、娃娃菜、黑木耳同淮山,仲有蘿蔔同蕃茄砌成心型,影相一流!🥗 蔬菜新鮮爽脆,食落清甜又健康!

出前一丁 $28
出前一丁用火鍋湯汁拌成撈麵,簡直係神來之筆!麵條吸滿湯汁既濃香,入口彈牙又夠味,每啖都係滿足感!😍

自家製陳年鹹檸七/無糖可樂 $38
味道真心濃郁,酸酸甜甜好解膩!仲有買三送一優惠,幾抵!無糖可樂清爽,配火鍋岩岩好,飲完真係舒服到飛起!🥤

午餐
我完全冇諗過自家製陳年鹹檸七配小辣的日本廣島蠔雞煲係咁夾😋誠意推介大家嚟食佢嘅雞煲,真心正! 今次我同朋友就嚟到位於尖沙咀上樓嘅龍鳳呈祥餐廳,係一間主打70-80年代懷舊主題火鍋店(啱我80後),仲可以一路食火鍋聽到好多七八十年代嘅音樂,例如張國榮、葉倩文、劉德華等經典歌曲,仲有好多打卡位,中間仲有個龍鳳好啱擺酒招待賓客。 皇牌雞煲有多款特色口味,如「秘製鹹蛋黃醬雞煲」、「招牌無骨鳳翼釀雞煲」及期間限定「秘製榴槤雞煲」等,由於我最鍾意食蠔,叫了日本廣島蠔雞煲(約4隻蠔)另加50蚊可多半隻雞)一個雞煲嘅分量已經足夠兩至三個人享用,味道啱啱好,又做到掛汁嘅效果。而雞煲嘅雞肉好滑溜,即使連胸肉都好好味😘😘 食火煱怎少得牛肉,雞煲食完之後再加返上湯去食火鍋,另一款係龍鳳呈祥牛肉拼盤(細) 有牛舌片、手切牛肉、牛胸尖、牛金錢展、牛肉粒、雪花肥牛等,當中嘅牛金錢展最為出色,重牛味! 而牛胸尖好油潤味濃,而四方牛肉粒煮過後都唔會鞋。 .身為芫茜紅嘅我,叫左手打海量芫荽墨魚丸,墨魚丸非常新鮮有彈牙,好重芫茜味!而豐盛雜菜拼盤,就好似一束鮮花噉,菜分量多,足夠多人享用。 ⭐飲品方面,必試「自家制陳年鹹檸
我完全冇諗過自家製陳年鹹檸七
配小辣的日本廣島蠔雞煲係咁夾😋
誠意推介大家嚟食佢嘅雞煲,真心正!

⭐飲品方面,必試「自家制陳年鹹檸七」 我認為陳年嘅分別就係,夠鹹! 夠鮮! 會上有氣雪碧,會令人飲上癮! 唔咳叫多罐汽水唔好嘥😂😂

• 龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)
  • 日本廣島蠔雞煲
  • 龍鳳呈祥[豐盛]雜菜拼盤
Happy Friday 同媽子去左間好有八十年代feel既懷舊特色火鍋店到食飯,順便陪佢想下當年🤓我地食左:⬇️⬇️✨火焰原隻鳳梨雞煲✨$288將原隻菠蘿🍍以手切方式起肉,再將一半果肉加入秘製雞煲醬一齊烹煮,另一半就打成果蓉再加入菠蘿汁系上枱個時淋上面再點火呢個煮法全港獨有,小妹都係第一次見😍菠蘿酸甜既味道同濃香味美既雞煲醬完美融合,入口每件雞都又滑又嫩,充滿果香,正到令人欲罷不能,越食越開胃😆✨龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)✨$388內有軟嫩唔韌既牛脷片、牛味超濃既手切牛肉、-口爆油牛胸尖、有筋有肉既和牛金錢展、油香十足牛肉粒同埋肥瘦適中既雪花肥牛🤩整體質素都唔錯,小妹同媽子最愛手切牛肉,柔軟多汁超好食🤘🏻✨回味五香肉丁餃(6粒)✨$78原諒小妹見識少,用五香肉丁做餡既餃子真係比較少見🤪估佢唔到比我想像中正👅-食即刻停唔到🤩如果餃子皮可以再薄少少仲更加不得了😍✨ 新鮮田雞✨$98肉質超滑又有彈性,連咁惹味既雞煲汁都阻擋唔到佢嘅鮮甜味,-食就知新鮮😬‼️✨龍鳳呈祥雜菜拼盤✨$138內有蕃茄🍅、白蘿蔔、金針菇、粟米🌽、蓮藕、木耳、淮山、娃娃菜、油麥菜同生菜🥬;種類超豐富,大大份咁好豐盛🫰🏻✨自家製陳

我地食左:⬇️⬇️

✨火焰原隻鳳梨雞煲✨$288

✨龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)✨$388

整體質素都唔錯,小妹同媽子最愛手切牛肉,柔軟多汁超好食🤘🏻

✨回味五香肉丁餃(6粒)✨$78

✨ 新鮮田雞✨$98

✨龍鳳呈祥[豐盛]雜菜拼盤✨$138

種類超豐富,大大份咁好豐盛🫰🏻

✨自家製陳年鹹檸七✨$38

集咸、甜、酸於-身既鹹檸七,冰涼氣足勁解膩🫰🏻

🐲龍鳳呈祥

📍尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓

#龍鳳呈祥 #雞煲 #雞煲火鍋 #火鍋 #hotpot #hotpothk #火鍋晚市 #打邊爐

• 自家製陳年鹹檸七
  • 豐盛雜菜拼盤
  • 龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤
  • 即制回味五香肉丁餃
  • 招牌無骨鳳翼釀雞煲
2025-04-18 1950 浏览
打完羽毛球好肚餓去食雞煲就啱曬,呢間龍鳳呈祥一推開門就見到吊滿天花嘅雀籠、舊式熱水壺同黑膠唱片機,最過癮係連飲品都用番舊式刷牙膠杯裝住,瞬間穿越返去細個喺屋邨茶記食飯嘅年代 😂餐廳環境及設計都好懷舊,時光好似返倒流80年代😉👉🏻 龍鳳呈祥雙雞煲($298)一揭蓋就聞到沙嗲醬+濃香混花椒八角嘅香氣攻曬過嚟,流曬口水🤤 三黃雞:好入味得來,肉質實淨又有雞味田雞腿:嫩滑得嚟索盡醬香,小辣程度已經好過癮😂大家可以按自己接受程度選擇辣味🤪食得出雞仲有茴香,仲有港式五香粉,層次分明得嚟又夠晒和諧,唔會死鹹或者得個辣字,更加有醬油蚝油添加鮮味,惹味😋👉🏻 牛肉拼盤($388)最愛薄切雪花牛🤩吸湯神器,滾3-5秒就食得,加左高湯仲保留到雞煲醬嘅精華 ,個雞煲醬值回票價👍其他還有牛舌、牛肉粒、牛胸尖等都正常👉🏻 雜菜拼盤($138)蘿蔔雕成心形夠哂gimmick,粟米超甜無渣!最正係鮮雜菜,索晒雞湯精華仲juicy過肉~ 👉🏻 回味五香肉丁餃($78)餃皮厚身唔易穿,食落鹹香帶辣,創意滿分但飽肚感更滿分💯👉🏻 炸響鈴 ($68)響鈴無得輸,好食🤤👉🏻 鹹檸七($38)用經典刷牙膠杯上枱,鹹檸檬醃到軟淋

餐廳環境及設計都好懷舊,時光好似返倒流80年代😉
👉🏻 龍鳳呈祥雙雞煲($298)
三黃雞:好入味得來,肉質實淨又有雞味
田雞腿:嫩滑得嚟索盡醬香,小辣程度已經好過癮😂
大家可以按自己接受程度選擇辣味🤪

👉🏻 牛肉拼盤($388)

👉🏻 雜菜拼盤($138)

👉🏻 回味五香肉丁餃($78)
餃皮厚身唔易穿,食落鹹香帶辣,創意滿分但飽肚感更滿分💯

👉🏻 炸響鈴 ($68)
響鈴無得輸,好食🤤

👉🏻 鹹檸七($38)
用經典刷牙膠杯上枱,鹹檸檬醃到軟淋淋,七喜氣泡仲係咁「滋滋」聲,飲落鹹甜冰涼,仲有舊時士多嘅風味!

整體來講雞煲嘅質素真係好好,再加上懷舊環境,聽住懷舊音樂(張國榮/Beyond/梅艷芳),幾relax😂
  • 龍鳳呈祥雙雞煲
2025-08-11 0 浏览
🇭🇰🫕港式懷舊風雞煲🪩邊到食到懷舊風味?👅 去尖沙咀龍鳳呈祥 餐廳裝修以七八十年代香港為題,行懷舊風,裝修擺設用具都係濃濃嘅懷舊風!播住懷舊廣東歌🎶 啱晒打卡+打邊爐😋🐔秘製黃蜆惹味辣雞煲 - 大大粒蜆肉+嫩滑雞肉配埋秘製嘅醬汁,帶少少甜味,好惹味🐮龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)- 細份都夠3-4人食,份量好多,牛類都多,有「牛舌片、牛肉粒、手切牛肉、雪花肥牛、牛胸尖、牛頸脊」🍋7️⃣自家製陳年鹹檸七 - 鹹檸七昔日港式特飲酸酸甜甜好解膩🥬龍鳳呈祥雜菜拼盤 - 擺盆非常有心思,蘿蔔都切埋心形🩵🥟手工冬菇馬蹄豬肉餃 - 好香菇🍄‍🟫味,幾特別又好食仲叫左蜂巢冰豆腐、萵筍同稻庭烏冬😋 配個雞煲醬汁食真係超無敵!龍鳳呈祥火鍋雞煲 (尖沙咀)📍尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓*大廈入口於金馬倫道,我都搵左陣先搵到😂
🇭🇰🫕港式懷舊風雞煲🪩
邊到食到懷舊風味?👅 去尖沙咀龍鳳呈祥

🥬龍鳳呈祥雜菜拼盤 - 擺盆非常有心思,蘿蔔都切埋心形🩵

🥟手工冬菇馬蹄豬肉餃 - 好香菇🍄‍🟫味,幾特別又好食

龍鳳呈祥火鍋雞煲 (尖沙咀)
📍尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓
*大廈入口於金馬倫道,我都搵左陣先搵到😂

2025-08-07
  • 龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)
  • 秘制黃蜆惹味辣雞煲
2025-08-10 0 浏览
🌸秘制黃蜆惹味辣雞煲,我同老公揀左BB辣,香噴噴!好足料,有好多黃蜆,大大隻都好新鮮!而雞肉仲啖啖肉,肉質嫩滑又入味,辣度啱啱好又唔會太鹹,真係好惹味,有驚喜🌸龍鳳呈祥牛肉拼盤好豐富,呢個拼盤真係啱晒鍾意食牛嘅我!因為真係好多個牛嘅部份都有,包括有牛頸脊、牛柏葉、牛肉粒、牛舌等等…..全部都幾高質!老公就最鍾意食牛頸脊,有分布得好平均嘅油花!食落口充滿濃郁牛肉香味!我就最鍾意食手切雪花牛,肉嫩多汁又唔韌口,好味🌸牛骨濃汁牛丸,牛丸口感好彈牙!食落口有超濃郁牛肉香味,仲爆埋汁!肉香四溢,真係好回味🌸手工韮菜豬肉餃,餃子粒粒都好飽滿!皮薄餡靚,入面內餡係滿滿嘅韭菜同埋豬肉,鮮甜味美!🌸即炸響鈴外層炸至炸到金黃色,薄薄而鬆脆,吸滿濃郁的嘅湯汁一齊食,好正🌸龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤,雜菜拼盤擺盤幾靚,都幾大份!蔬菜嘅種類都幾多,包括有心心型嘅白蘿蔔、蕃茄、仲有木耳、娃娃菜油麥菜、蓮藕等等,都好新鮮呀!🌸自家製陳年鹹檸七,傳統港式飲品,帶有檸檬清爽,味道鹹鹹甜甜,好飲又解渴🌸七喜🌸Blue Girl 🎀餐廳舒適寬敞,裝修充滿香港懷舊風格,店舖內有好多唔同舊式嘅擺設裝飾!影相打卡一流!整體食物質素高,

🌸七喜

🌸Blue Girl

🎀餐廳舒適寬敞,裝修充滿香港懷舊風格,店舖內有好多唔同舊式嘅擺設裝飾!影相打卡一流!整體食物質素高,會再嚟幫襯呢
🐲龍鳳呈祥這間餐廳的裝修充滿了🎞️七八十年代的📺香港風情,舊式熱水壺、🎤黑膠唱片機、🥢餐具都帶著濃厚的懷舊感覺,連背景音樂都是經典的🎵 粵語金曲。🐥招牌無骨鳳翼釀雞煲 雞翼起骨去筋,釀入滿滿🐙墨魚滑,彈牙又爆餡,啖啖肉非常過癮。🐥雞煲既醬汁好惹味,BB 辣對我就岩岩好。🐄龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)拼盤內有不同部位既優質牛肉,整體質素very good,🥩牛肉新鮮,肥瘦適中,肉質一流。🥬龍鳳呈祥雜菜拼盤拼盤內有🍅蕃茄、蘿蔔、金菇、🌽粟米、蓮藕、木耳、淮山和蔬菜,份量十足又新鮮。🦐手打鮮蝦丸🐖豬骨濃汁貢丸彈牙爽口,真材實料。🦐懷舊蝦餃皇皮薄餡靚,蝦肉飽滿,很有層次感。🍋自家製陳年鹹檸七鹹檸七喝下去鹹甜冰涼,別有一番風味

🐥招牌無骨鳳翼釀雞煲

🐄龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)

🥬龍鳳呈祥雜菜拼盤

🦐手打鮮蝦丸
🐖豬骨濃汁貢丸
彈牙爽口,真材實料。

🦐懷舊蝦餃皇
皮薄餡靚,蝦肉飽滿,很有層次感。

🍋自家製陳年鹹檸七
鹹檸七喝下去鹹甜冰涼,別有一番風味

2025-08-05 0 浏览
位於尖沙咀的龍鳳呈祥是一間充滿70至80年代香港情懷的火鍋餐廳,彷彿走進了✨時光隧道。餐廳以懷舊港式裝潢為特色,格仔磚牆、紅色膠椅、霓虹燈招牌,搭配牆上的經典港片海報和舊式收銀機,處處散發濃厚的復古氛圍。背景音樂是梅艷芳、張國榮等香港黃金80年代經典粵語金曲。✨招牌無骨鳳翼釀雞煲($298)招牌雞煲一揭蓋,濃郁的沙嗲醬香氣混雜花椒和八角的辛香撲鼻而來,令人垂涎欲滴!雞翼經過去骨處理,釀入鮮嫩的蝦滑,咬一口滿滿的肉感,搭配蘿蔔和芹菜粒增添口感的層次,惹味十足,無需啃骨的設計更是貼心,讓人專注享受美味。😗龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)($388)這款拼盤是牛肉愛好者的天堂,各位牛魔王必食包含六款精選牛肉:牛舌片、手切牛肉、牛胸油、牛柏葉、牛肉粒和雪花肥牛,每款都各有特色:雪花肥牛:油脂如大理石紋般均勻分佈,入口即溶牛香濃郁牛胸油:爽脆中帶有膠質口感手切牛肉:厚薄適中,涮3秒即可食用,濃郁的肉香3.龍鳳呈祥雜菜拼盤($138)這款雜菜拼盤內容豐富,包含娃娃菜、油麥菜、粟米、金針菇、白蘿蔔、生菜、蓮藕、蕃茄和淮山,食材新鮮且種類多樣,份量十足。蔬菜的清甜為火鍋與濃郁的肉類平衡,健康又滿足。4. 自家製

招牌無骨鳳翼釀雞煲($298)

龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)($388)
這款拼盤是牛肉愛好者的天堂,各位牛魔王必食

雪花肥牛:油脂如大理石紋般均勻分佈,入口即溶牛香濃郁
牛胸油:爽脆中帶有膠質口感
手切牛肉:厚薄適中,涮3秒即可食用,濃郁的肉香

3.龍鳳呈祥雜菜拼盤($138)

4. 自家製鹹檸七(兩杯 $76)
鹹檸七是港式經典飲品,酸鹹爽口的口感完美解膩。濃郁的鹹檸與清爽的七喜帶來獨特的酸鹹泡沫,喝一口既有清新的解膩感,又帶點柑橘的回甘,搭配火鍋食用更是開胃🔥
飲品還用《監獄風雲》風格的朗口杯盛裝,增添了不少趣味。😂

5. 珊瑚蚌桂花蚌雙併($148)
海鮮拼盤是珊瑚蚌和桂花蚌,鮮味十足,口感彈牙,喜愛海鮮的食客不容錯過的選擇。

6. 水魷魚($78)
水魷魚新鮮爽脆,涮煮後仍保持彈性

這裡值得一試!
2025-07-27 257 浏览
琴晚喺呢度慶祝生日🎂,真係一個愉快嘅體驗!首先,椰子雞火鍋嘅湯底非常美味,濃郁嘅椰香令人陶醉,讓整個火鍋的味道更加豐富。海鮮拼盤嘅海鮮方面也非常新鮮,尤其是🦐蝦同埋🐟魚片。此外,餐廳的🐄牛肉選擇多樣,各種部位的牛肉都相當靚,肉質鮮嫩,正!慶祝生日的氛圍也相當好,餐廳的佈置讓人感覺溫馨。而且他們特別為我準備了🐽乳豬蛋糕,這份驚喜讓我的生日更加難忘,超級開心。最重要嘅係,呢度沒有用餐時間限制,非常適合同朋友聚會,輕鬆享受嘢食、感受!推薦👍🏼

2025-07-26
庆祝纪念
生日
  • 自家製陳年鹹檸七
2025-07-27 212 浏览
「打邊爐亦可以港情懷」小編今次就再帶大家黎到尖沙咀金輝大廈,同大家介紹另一間裝修非常有特色,非常適合打卡,幾有懷舊氣氛既港式打邊爐 一 龍鳳呈祥 @lungfung_chickenspot餐廳裝修以七八十年代香港為題,非常有意思🌟西班牙黑毛豬 $168食落肉質肥瘦均勻🤤👍🏻🌟自家製陳年鹹檸七 $38鹹檸七真絕對系港情懷既昔日港式特飲🤤👍🏻🌟龍鳳呈祥雜菜拼盤 $138擺盆非常有心思,亦充滿昔日港情懷🌟招牌無骨鳳翼釀雞煲 $298雞翼去哂骨,入面釀左脆口既瓜,加埋秘製既醬汁,食落鹹中帶甜,都幾惹味🤤👍🏻👍🏻🌟龍鳳呈祥牛肉拼盤(細) $388牛肉拼盤可以一次過試哂「牛舌片、牛肉粒、手切牛肉、雪花肥牛、牛胸尖、牛頸脊」而小編個人而言就最鐘意手切牛肉同埋雪花肥牛🤤👍🏻👍🏻📍龍鳳呈祥 地址:尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓 #尖沙咀 #龍鳳呈祥 #火鍋 #雞煲 #打邊爐 #留港消費 #雞煲火鍋 #火鍋晚市 #為食關注組 #覓食尖沙咀 #食在尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀食乜好 #香港美食地圖 #西班牙黑毛豬 #自家製陳年鹹檸七 #龍鳳呈祥雜菜拼盤 #龍鳳呈祥牛肉拼盤 #九十後行到邊食到邊 #招牌無
「打邊爐亦可以港情懷」

餐廳裝修以七八十年代香港為題,非常有意思

🌟西班牙黑毛豬 $168
食落肉質肥瘦均勻🤤👍🏻

🌟自家製陳年鹹檸七 $38
鹹檸七真絕對系港情懷既昔日港式特飲🤤👍🏻

🌟龍鳳呈祥雜菜拼盤 $138
擺盆非常有心思,亦充滿昔日港情懷

🌟招牌無骨鳳翼釀雞煲 $298

🌟龍鳳呈祥牛肉拼盤(細) $388

📍龍鳳呈祥
地址:尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓

#尖沙咀 #龍鳳呈祥 #火鍋 #雞煲 #打邊爐 #留港消費 #雞煲火鍋 #火鍋晚市 #為食關注組 #覓食尖沙咀 #食在尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀食乜好 #香港美食地圖 #西班牙黑毛豬 #自家製陳年鹹檸七 #龍鳳呈祥雜菜拼盤 #龍鳳呈祥牛肉拼盤 #九十後行到邊食到邊 #招牌無骨鳳翼釀雞煲
#hotpot #hotpothk
#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE
2025-07-26 166 浏览
-應該隔咗兩年冇嚟過呢間70年代懷舊邊爐店🍲呢個環境 加埋播住懷舊歌 🤪簡直去左舊陣屎⋯勁多打卡位 大大個龍鳳婚禮場地 舊式汽水機 陳年廣告牌 霓虹燈等⋯今次叫左個🍲火焰原隻鳳梨雞煲同朋友揀左BB辣 食落就冇乜辣味 雞煲醬都幾濃味雞肉🍗都幾多 菠蘿🍍都好甜👍🏻食完雞煲就加湯打邊爐😋✳️龍鳳呈祥牛肉拼盤✳️即製經典沙嗲牛肉餃✳️牛骨濃汁牛丸✳️即炸響鈴✳️炸芋頭✳️龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤✳️自家製陳年鹹檸七整體都keep到個質素 同之前食既一樣👍🏻😋下次又再同朋友來先⋯
應該隔咗兩年冇嚟過呢間70年代懷舊邊爐店🍲

✳️自家製陳年鹹檸七

整體都keep到個質素 同之前食既一樣👍🏻
😋下次又再同朋友來先⋯
2025-07-20 163 浏览
朋友去完法國返黎特別掛住本土美食,Friday night一於去食火鍋雞煲,揀左去「龍鳳呈祥火鍋雞煲」火焰原隻鳳梨雞煲原隻菠蘿上,再點火,儀式感滿滿的,叫左少辣,個雞煲醬味道甜甜辣辣好惹味,但雞件唔夠入味,感覺醬還醬,雞還雞咁手切本地牛肉牛肉味濃郁,內質嫩腍沙白蜆蜆夠新鮮,一d沙都無炸魚皮魚皮一d油膩感都無,放入湯烚兩烚再吸埋湯既味道,依然微脆味道更加好味墨魚春卷香口既小食,蘸埋泰式辣醬更加好味即製經典沙嗲牛肉餃沙嗲牛肉餃真係未食過,都幾濃味,略嫌個皮厚左d龍鳳呈祥雜菜拼盤有番茄、蘿蔔、粟米、金菇、蔬菜,佢個擺盤真係打卡一流環境其實都幾嘈吵,食物質素都算唔錯,最感到恩惠係呢度無限時趕你走,可以暢快地同朋友邊飲邊食傾足一晚

火焰原隻鳳梨雞煲

手切本地牛肉
牛肉味濃郁,內質嫩腍

沙白蜆
蜆夠新鮮,一d沙都無

墨魚春卷
香口既小食,蘸埋泰式辣醬更加好味

即製經典沙嗲牛肉餃
沙嗲牛肉餃真係未食過,都幾濃味,略嫌個皮厚左d

龍鳳呈祥雜菜拼盤
有番茄、蘿蔔、粟米、金菇、蔬菜,佢個擺盤真係打卡一流

2025-07-20 153 浏览
一班同事同admin 同事Farewell,同事介紹左呢間有懷舊特色嘅火鍋店裝修係懷舊中式酒樓主題,仲有龍鳳大禮堂,有好多張唔同大細嘅圓枱,好適合一大班人聚餐我哋十個人,叫咗一個8人餐,之後仲另外加咗雞煲兩個雞煲,一個椰子雞煲雞煲嘅雞原來特別在釀左墨魚滑,無骨嘅,叫咗一個中辣、一個小辣,小辣我都食到,幾香,但唔會太辣8人餐內容都非常豐富,有兩set牛肉,海鮮拼盤,油甘魚刺身,幾個配料又有菜,份量都好足呢度仲有好多唔同款式嘅雞煲,下次可以再試

我哋十個人,叫咗一個8人餐,之後仲另外加咗雞煲
兩個雞煲,一個椰子雞煲

呢度仲有好多唔同款式嘅雞煲,下次可以再試
2025-07-18 202 浏览
最近同朋友去咗「龍鳳呈祥雞煲火鍋」,真係滿滿懷舊feel呢!餐廳入面啲裝修勁有七八十年代香港特色,牆上仲有霓虹燈招牌,懷舊廣東歌響起,影相打卡一流📸❤️。誠意推介佢哋嘅雞煲,雞肉滑到唔行,沙嗲醬加花椒八角嘅香氣真係不得了,食完想再來一鍋🤤🐔。再加上啖啖香既龍鳳呈祥牛肉拼盤,尤其係牛金錢展重牛味,真係滿足到不得了!其他牛部位都唔差,個個都是牛味十足 🐄。配埋豐富雜菜拼盤真係超抵食,各種蔬菜新鮮又爽口🥬🌽🍅,重點仲有自家制「陳年鹹檸七」,鹹鮮得嚟好解膩,簡直令人忍唔住要再叫一杯,超正!🍋✨呢間店真心推介!打卡食雞煲火鍋一take過,唔好錯過啊📍😍 #香港美食 #懷舊風 #雞煲火鍋 #打卡熱點 #龍鳳呈祥