2020-03-11 723 浏览
80后冰室葵涌和宜合道158號地下12號舖葵涌近工廠區有好多小店,不過成日食黎食去都係茶餐廳多,之前同事發現到呢間食西餐既,今日lunch就過黎試下餐廳係正和宜合道大街,鋪入面積唔算大,lunch time都幾多人架,有機會要加檯坐到出門口,而家仲算係冬天,涼涼地都ok既Lunch Meun入面都有成10款選擇,最後我地叫左一份豬一份牛,望落賣相都唔錯,肉質鮮味,食得出係即叫即整既,唔似同區其他餐廳咁為左快D做多兩檯客整定晒,而且最欣賞呢到叫薯菜,唔係炸薯條或者薯蓉,而家原個焗薯仔,真係好驚喜,以後一定會多D黎幫襯
80后冰室
葵涌和宜合道158號地下12號舖

紐西蘭西冷牛扒配薯菜

諾曼第汁香煎豬扒配薯菜
紐西蘭西冷牛扒配薯菜
諾曼第汁香煎豬扒配薯菜
公司附近既小餐廳,選擇唔算好多,但係價格算抵食,而且上菜好快趣。lunch 多數40幾50蚊就有,包埋飲品。我就叫左個煙三文魚沙律黎試試佢,有麵包粒,芝士片,芝士粉,沙律醬。菜好新鮮甜甜地,三文魚亦好味。不過份量就偏少,女仔食完不飽。同事叫左西冷牛扒,跟薯菜,呢度比較特別既係佢跟焗薯,感覺好有誠意,茄子同 d 伴菜都 ok不過塊牛排就韌 d 難咬爛,比較多筋,但係熟度就岩岩好,切開 d 肉粉粉地色。飲品都正常發揮,我飲熱檸水,有4片檸檬,同埋唔會好澀,唔錯。店員服務態度都 ok, 唔會黑面。平日食個 lunch 都係個好選擇!整體係個值得畀個好評既平民餐廳
公司附近既小餐廳,選擇唔算好多,
但係價格算抵食,而且上菜好快趣。
lunch 多數40幾50蚊就有,包埋飲品。
我就叫左個煙三文魚沙律黎試試佢,
有麵包粒,芝士片,芝士粉,沙律醬。
菜好新鮮甜甜地,三文魚亦好味。
不過份量就偏少,女仔食完不飽。

同事叫左西冷牛扒,跟薯菜,
呢度比較特別既係佢跟焗薯,
感覺好有誠意,茄子同 d 伴菜都 ok
不過塊牛排就韌 d 難咬爛,比較多筋,
但係熟度就岩岩好,切開 d 肉粉粉地色。
飲品都正常發揮,我飲熱檸水,
有4片檸檬,同埋唔會好澀,唔錯。
店員服務態度都 ok, 唔會黑面。
平日食個 lunch 都係個好選擇!
整體係個值得畀個好評既平民餐廳

2019-11-08
2019-09-30 490 浏览
如果唔想食茶記的話,係呢頭又好難搵到d好野食。點知突然俾我發現左呢間80后冰室!我一開頭真係以為又係食茶記、冰室的d常餐午餐,點知好有驚喜,佢係以西式為主,配少少日式元素。平日我通常會叫佢肉眼扒配薯菜肉眼扒好軟,薯茶唔係薯條黎!係薯仔黎嫁!沙律醬仲可以添加。但我今日想試下新口味,最後叫左雞扒配金菇肥牛卷配薯菜。另外佢每個餐都有茄子同翠玉瓜嫁,配埋d汁好好食飲品方面,佢有得加錢轉珍珠奶茶同其他特色飲品,食日就健康d食熱檸水

平日我通常會叫佢肉眼扒配薯菜
肉眼扒好軟,薯茶唔係薯條黎!係薯仔黎嫁!沙律醬仲可以添加。

但我今日想試下新口味,最後叫左雞扒配金菇肥牛卷配薯菜。

另外佢每個餐都有茄子同翠玉瓜嫁,配埋d汁好好食

2019-04-09 711 浏览
E間位於葵涌和宜合道既西式餐廳,係西餐黎講佢個價錢都算係平民價,一個肉眼扒配飯或者意粉都係$58蚊,肉眼扒夠曬腍,份量都大份(有三分一隻碟咁大塊),不過每次去食都要再問店員扲配汁,不過坐位唔算太多,中午時段都多數要等位,但整體黎講都可以試試。
  • 肉眼扒
2019-01-28 757 浏览
葵涌嘅一間小店,地方唔大不過可以坐出邊鮮茄蓉焗豬扒飯$48: 賣相一般,配菜得幾片菠蘿,而且個汁好甜,完全食唔出蕃茄嘅酸香,豬扒偏乾,炒飯底就正正常常,整體一般肉燥汁蔥油豬扒飯$48: 肉燥汁甜甜地,有d香料味,唔錯不過好油,豬扒比頭先個焗豬扒飯仲差,睇相就知,非常粗鞋,食咗一半就放棄肉眼扒配薯菜$58: 肉眼扒都幾大塊,煎得夠香,牛扒略經化學處理,當然呢個價錢唔會預期好有牛味,薯菜係坊間比較少有嘅原個焗薯,呢度加番啲誠意分,配埋酸忌廉汁食係唔錯之前試過佢個雞扒都麻麻哋,以後就算再嚟呢度都只係會食牛扒
葵涌嘅一間小店,地方唔大不過可以坐出邊

之前試過佢個雞扒都麻麻哋,以後就算再嚟呢度都只係會食牛扒

鮮茄蓉焗豬扒飯
蔥油豬扒飯
肉眼扒配薯菜
2019-01-25
肉眼扒配薯菜
2018-07-24 971 浏览
哩間叫80后,唔知係咪都係由幾位80后年青人開既呢!?店內主要食西餐格局,裝修幾靚,言歸正傳,我點左個羊架黎食,價錢略貴,但份量都幾大而且幾好味,有羊既羊羶味。
2018-05-03 992 浏览
假期梗係出街食架啦!試左間響和宜合道嘅80后冰室。晚餐黎講超抵食,唔使100蚊就有牛扒食。雖然係平,但估唔到都有質數。豬手大大隻,外皮仲好脆,脆到卜卜聲嘅,一試就知道唔係翻焗,而係即叫即整。羊鞍冇雪味,又唔算太so,我唔太好羊都覺好味,加埋面頭嘅黃芥辣同焗過嘅蒜泥,真係好香。肉眼好腍,又唔肥,冇出面嗰啲一條條肥膏,所以係成塊食晒。最開心係佢個薯菜係成個焗薯,我係焗薯人,所以非常高興!男仔食都會覺得飽。餐飲叫左柚子蜜、桂圓茶同珍珠奶茶,一般出面溶左冰都會淡到爆,依間野加左錢飲特飲冇蝕,冰溶左都係咁濃味,冇得頂!上餐係要等,但都好值得,因為係即叫即整,即係唔會比隔野野你食,一班人吹住水食都唔覺唔覺時間就會過架啦!總結:去食啦!
假期梗係出街食架啦!
試左間響和宜合道嘅80后冰室。
晚餐黎講超抵食,唔使100蚊就有牛扒食。
雖然係平,但估唔到都有質數。
肉眼好腍,又唔肥,冇出面嗰啲一條條肥膏,所以係成塊食晒。
總結:去食啦!
2018-05-01
庆祝纪念
母亲节
2018-04-27 599 浏览
真係要大讚呢間八十後冰室👍👍係葵涌都會有一啲比較好食嘅西餐廳,但係價錢亦相對較貴,而且午飯時段坐得唔耐,每次都比人善意勸退,但價錢都要80至百多元。而呢到呢,set lunch 40多元起 ,加埋凍飲即50多既價錢就可以享用到一啲近似八、九十蚊甚至100蚊嘅食物,認真唔錯呀! 睇下我呢一個餐係溫泉蛋卡邦尼意粉,連埋飲品係51蚊。 溫泉蛋質哋做得剛好,內裏半熟質哋好滑流,卡邦尼醬汁嘅味道都正,有奶油味同蛋香,配料亦做到足,有becon 同 mushroom。 不過今次個汁就浠咗少少,但較平民化價錢痳,所以都可以。這樣的餐廳值得支持💪💪
真係要大讚呢間八十後冰室👍👍

2018-04-05 549 浏览
呢個鋪位轉過幾次手,今次呢間卻令人有驚喜有次夜晚食過焗豬扒飯,因為我本身唔太鐘意食茄汁,但真係無咩胃口試d酸既飯,點知有驚喜,大家樂都要行埋一邊,性價比高👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻我屋企本身都開餐廳,所以好明白到搵食艱難,但呢間餐廳既出品真係唔錯,種類多,扒餐七十令蚊有杯野飲,質素仲好過你俾百令蚊去椰林閣食,而且佢既份量好多,男仔食都一定飽一開頭有個問題係堂食d衫會有好多既油煙味,但依家改善埋,值得再幫襯
呢個鋪位轉過幾次手,今次呢間卻令人有驚喜

外卖自取
2018-04-05 355 浏览
間舖子细细,中午經過見到好多食lunch, 擺到出門口,今天放假去一趟試下,俾我想像中幾好,價錢合理,看得出廚師有心机去煮美味午餐,我叫左天便面及蜂蜜红茶加珍珠。好味,不太油,但蜂蜜红茶有點兒甜。下次我會去試西冷牛扒,因為好大件。
下次我會去試西冷牛扒,因為好大件。

同老婆行過間野,好香的牛肉味,一於入去試下,間鋪地方唔大,但勝在坐得舒服,有懷舊80後音樂聽,食物唔貴,但質素高,推薦。食西餐羊架牛扒餐,兩位唔洗兩百蚊賣單,真係超值呀!

蘑菇湯加牛角包

紐西蘭西冷扒

香煎羊架

食西餐羊架牛扒餐,兩位唔洗兩百蚊賣單,真係超值呀!

2018-03-30
蘑菇湯加牛角包