2025-01-26 493 浏览
今次我哋嚟到尖沙咀海防道樓上的852居酒屋,呢間餐廳主打日式居酒屋風格,環境方面相當舒適,木質裝潢加上柔和燈光,營造出一種放鬆嘅氛圍,非常適合朋友三五聚餐或者想一邊飲酒一邊享受美食嘅人🎉🎉🫶我哋今日點咗一個冬日暖流二人前,仲加咗一個匙盛一口壽司六件。首先,二人前嘅三色季節刺身拼盤,色彩繽紛,擺盤精緻,鮮魚質素非常高,入口即化,特別係帶子同三文魚,鮮味十足北海道產真蠔大隻之餘海味濃郁,配上檸檬汁,口感清新,真係好正!再講講鐵板帶子,帶子煮得剛剛好,外脆內嫩,味道保留咗海鮮嘅鮮甜燒物拼盤包含廚師精心發辦嘅五件燒物,都燒得恰到好處,香氣四溢,搭配上特製醬汁,味道更加出色。我特別中意荔枝豬肉串,整體非常配搭牛肉壽喜燒就係另一個亮點,牛肉鮮嫩唔會過老,煮熟後吸收咗醬汁嘅味道,搭配上新鮮嘅蔬菜,整體味道濃郁又唔膩,真係好抵食至於加咗嘅匙盛一口壽司六件,每一件都新鮮,米飯嘅口感軟硬適中,海膽帶子全部都好出色,配料亦有特色,令人一口接一口,停唔落嚟。最後連甜品都估唔到咁有誠意,用黃豆粉蕨餅配搭鮮忌廉餡嘅麻糬,仲有紅豆蓉,完全呈現返日式甜品嘅風味,呢一餐由頭到尾每一道菜都咁好食,真係好難得總之,852居

總之,852居酒屋嘅餐點質量高,環境舒適,係一個好適合聚餐嘅地方
  • 三色季節刺身
  • 牛肉壽喜燒
2024-10-11 1634 浏览
位於尖沙咀的「852 Izakaya & Bar 居酒屋」是一間日式居酒屋🎎,裝潢風格以傳統日式居酒屋為主🎋🎏餐廳用餐環境舒適寬敞,設有兩種座位設計,包括可以一邊享受食物一邊欣賞到廚師的烹調手藝嘅吧枱座位及普通椅子座位😊好有氣氛呢🥰菜單內食物款式選擇不少,包括刺身、壽司、前菜、天婦羅、炸物、串燒、麵食及甜品等,每款菜式都擺盤精美👍🏻店員的服務貼心到位😊 匙燒一口壽司 $138匙燒一口壽司有6件精選壽司,當中包括海膽、拖羅、三文魚、蔥拖羅蓉、牛油果等,賣相一流🤗每件都肥美又新鮮,鮮味十足。咁多款式當中,我最喜歡蔥吞拿魚腩蓉,幼細香滑,口感軟綿綿之餘,腩位脂香突出,配埋香蔥非常好食;另外,仲有海膽,口感厚實,味道濃厚鮮甜。3款刺身拼盤 $128刺身拼盤由廚師發辦❣️,今日的精選的刺身包括赤身、油甘魚 及 三文魚,每款都有2件,每件都厚切肥美,非常新鮮呢🤩;我最喜歡油甘魚,肉質彈性、魚油香濃,食落淡淡甘甜☺️明太子芝士蛋卷 $56蛋卷柔軟嫩滑,蛋味濃郁🥚,配搭埋明太子及芝士,一口一啖,好滋味👍🏻 三文魚籽薯仔沙律 $58日式薯仔沙律酸甜開胃,薯仔切成一粒粒🥔,口感軟腍,面頭鋪滿三文魚籽,口感豐富

菜單內食物款式選擇不少,包括刺身壽司、前菜、天婦羅、炸物、串燒、麵食及甜品等,每款菜式都擺盤精美👍🏻店員的服務貼心到位😊

匙燒一口壽司 $138
匙燒一口壽司

3款刺身拼盤 $128

明太子芝士蛋卷 $56

三文魚籽薯仔沙律 $58
日式薯仔沙律酸甜開胃,薯仔切成一粒粒🥔,口感軟腍,面頭鋪滿三文魚籽,口感豐富。
三文魚籽薯仔沙律

雜錦天婦羅 $148
雜錦天婦羅包含左大蝦🦐、茄子🍆、南瓜🎃及#椒仔 ,即叫即炸,上枱時非常熱辣辣❤️天婦羅入口清爽毫無油膩感,尤其是蝦及南瓜天婦羅好鮮甜,蘸上天婦羅汁及白蘿蔔蓉,香脆美味。

雞肉串燒盛合 $168
當中有日式串燒的師傅駐場,當然要點一些串燒🤪呢個盛合包括 雞心、雞腎、雞頸肉、大蔥雞肉、雞尾🐔,串燒即叫即燒,全部都燒得好香口👍🏻
雞肉串燒盛合

日式茄子 $68
將原隻米茄子開邊,再鋪上滿滿味噌烤至軟熟,面頭仲鋪滿櫻花蝦,口感柔滑軟綿,略帶一絲煙熏味🍆
日式茄子

巨峰忌廉雪糕梳打 $58
白桃忌廉雪糕梳打 $58
梳打清新爽口,加埋雪糕落去真係透心涼,而且巨峰葡萄及白桃的味道突出但又唔會太甜,口感滑順且不會過於膩口,2杯飲品都好岩夏天飲。
巨峰忌廉雪糕梳打、白桃忌廉雪糕梳打
2024-10-03
匙燒一口壽司
三文魚籽薯仔沙律
雞肉串燒盛合
日式茄子
巨峰忌廉雪糕梳打、白桃忌廉雪糕梳打
2024-10-11 1523 浏览
去日本狂擦日本嘢嘅前一日都要去香港嘅日式居酒屋食日式料理🤣皆因係尖沙咀呢間852居酒屋不論食物質素、環境、氣氛都好好👍🏻同係日本當地食不遑多讓。一踏入餐廳就見到神社,燈籠、日本畫等,日本風甚濃🇯🇵呢晚點嘅菜品每款都幾好食,調味特別出色,係居酒屋當中可謂高質😋即使weekday夜晚氣氛都好高漲🔥老闆興起敲鑼打鼓,自吹啤酒之餘仲請全場飲highball🍻想感受下就記得預訂,因為晚市非常full😏🍣匙盛一口壽司 $138圓碌碌的的骰骰幾得意。有海膽、拖羅、三文魚等,幾新鮮😚🥩炙燒和牛刺身 $168一片片鋪到滿一滿好吸引🤩和牛入口好軟滑,配炸蒜及生洋蔥一齊食,清爽開胃😋🧈蒜香牛油煎帶子 $75調味做得好好,醬汁味道好香,好好食😋🐟汁煮吞拿魚下巴 $128賣相唔算吸引,但估唔到味道又幾正🤪吞拿魚下巴超級軟嫩,入哂甜甜地嘅醬汁幾正😘🍢生菜豚肉卷 $38、香蔥和牛卷 $58、月見軟骨雞肉棒 $58各款串燒都燒得幾好,肉質香口之餘唔會乾,調味亦係啱啱好👏🏻必試生菜豚肉卷,油花豐富嘅豚肉撞上大量清新爽脆嘅生菜,頓時膩感全消,好夾😋雞肉棒沾上蛋汁則係經典嘅美味。 🍆日式茄子 $68茄子同樣值得叫,胖胖嘅茄

🍣匙盛一口壽司 $138
圓碌碌的的骰骰幾得意。有海膽、拖羅、三文魚等,幾新鮮😚

🥩炙燒和牛刺身 $168

🧈蒜香牛油煎帶子 $75
調味做得好好,醬汁味道好香,好好食😋

🐟汁煮吞拿魚下巴 $128

🍆日式茄子 $68
茄子同樣值得叫,胖胖嘅茄子肉燒到外焦內軟😍

🍤雜錦天婦羅 $148
有炸蝦、蕃薯等,炸衣夠薄夠脆👏🏻

🍹葡萄水果調酒 $68、柚子忌廉雪糕梳打 $58
嚟居酒屋點少得飲酒😎呢度有多款清酒啤酒,仲有加入新鮮水果嘅特調🍸葡萄浸泡係酸甜易入口嘅調酒之中,爽脆香甜🍇唔飲酒亦可點雪糕梳打,一開始飲好清爽,待雪糕半溶之後加添奶香,又係另一番風味。

推介指數(10分為滿分):8.5分

2024-10-10
尖沙咀 📌【 852居酒屋 】新開【 852居酒屋 】位於尖沙咀海防道中達大廈,尖沙咀港鐵站 A1出口步行2分鐘就到,非常方便。餐廳寬敞,裝橫充滿日系風格,設串燒 Bar,更可一睹師傅即製串燒物 🍢🍙✧ 鱈魚白子 $88第一次食鱈魚白子,食落滑捋捋,口感好似海膽,沾上 Wasabi 鮮味更出。✧ 三文魚籽薯仔沙律 $58 本身麻麻地薯仔,但係呢個薯仔沙律真係好好味呀,配上粒粒 QQ 三文魚子,口感滿滿又開胃。✧ 852 海膽杯 $268 杯頂鋪滿鮮甜肥美海膽,滿到瀉。海膽對下係粒粒三文魚子,以及一層又一層角切魚生、青瓜粒、壽司飯,多重口感,食材新鮮豐富,好有心思,誠意之作,人氣之選。✧ 刺身拼盤 • 3點 | 三文魚腩 | 油甘魚 | 拖羅 $128 llilll ♡ 漁港直送 厚切刺身 鮮甜肥味 ♡ llilll• 三文魚腩魚油濃郁,口感細滑🥢• 油甘魚富魚油脂且口感清爽,細緻甘甜🥢• 拖羅色澤粉嫩,魚油脂極度豐富,油潤甘香🥢✧ 甲羅燒 • 配多士 $68 蟹膏味道鮮美,混入一咬即破三文魚子,魚油滲出點點甜香,配上多士,滋味無窮。✧ 日式豬肉炒銀芽 $78Ar ~ 真係激氣呀!眼見
尖沙咀 📌【 852居酒屋 】

✧ 鱈魚白子 $88
✧ 三文魚籽薯仔沙律 $58
✧ 852 海膽杯 $268
• 三文魚腩魚油濃郁,口感細滑🥢
• 油甘魚富魚油脂且口感清爽,細緻甘甜🥢
• 拖羅色澤粉嫩,魚油脂極度豐富,油潤甘香🥢
✧ 甲羅燒 • 配多士 $68
✧ 日式豬肉炒銀芽 $78
Ar ~ 真係激氣呀!眼見熱辣辣上枱,滿滿木魚絲,眨下眼已經比朋友食曬 😤正嘢一定盡快食,下次回訪一定要再 Order 💪
✧ 雜錦天婦羅 $148
好鍾意呢個天婦羅薄脆炸粉嘅口感,蔬果新鮮香甜,有茄子 | 番薯 | 南瓜,而大蝦肉質爽彈,唔油膩◦
✧ 明石玉子燒 $88
被誤以為係章魚小丸子的明石玉子燒,食法係跟湯汁,又幾有特色,別有一番風味。
✧ 雞肉串燒拼盤 (5串) $168 大蔥雞肉 | 雞肝 | 雞腎 | 雞頸 | 雞尾
串燒全部即叫即燒,睇住燒,好睇又惹味 🔥佐酒一流🍶
• 大蔥雞肉
雞肉好嫩滑,配上我最鍾意嘅大蔥,燒得又香又惹味。
• 雞肝
口感軟綿,味道濃郁,炭燒更惹味。
• 雞腎
口感爽脆,彈韌有囑勁,鹽燒最惹味不過。
• 雞頸
雞頸部位油脂豐富,燒後油香滿滿,入口酥脆,大愛喔 🧡
• 雞尾
雞patpat同雞頸都係我私心推介 🧡 燒雞patpat都係第一次食,係少見的串燒食材,珍貴而富油香,好少居酒屋可以食到,千祈唔好錯過。
✧ 日式茄子 $68
茄子燒得好香,口感軟軟的,皮薄幼嫩,加有櫻花蝦點綴,倍加層次口感。
✧ 芝士黑松露大啡菇 $48
黑松露 vs 芝士與大啡菇一向都係超捧的組合,香烤後三者都爭先衝擊味蕾。
✧ 忌廉雪糕梳打 $58
【 852居酒屋 】有一系列忌廉雪糕梳打,我哋揀咗白桃 🍑柚子 🍊巨峰 🍇蜜瓜 🍈 四種口味,攪拌後,帶有淡淡果香與梳打的氣泡混合,再與雪糕完美融合更好飲。

⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠
居酒屋🍶【 852居酒屋 】
店址📍尖沙咀海防道 38-40 號中達大廈11樓
均消💰 $330@
⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹
2024-09-29
2025-02-22 0 浏览
🚩852居酒屋超級親民|氣氛好好嘅居酒屋(ノ˶>ᗜ <˵)ノ 員工老闆同食客打成一片|隨時會有驚喜餐廳位於海防道|位置好好搵‼️店鋪就係好傳統嘅日式居酒屋裝|有燈籠打卡〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈冬日暖流二人前 $588♡三色季節刺身拼盤非常厚身|而且吃得出魚油香ᖰ⌯‘▾’⌯ᖳ魚片完全係軟糯|一啲筋都無♡北海道產真蠔唔算好大隻|但勝在新鮮乾淨好鮮甜 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) ♡鐵板帶子大隻熱辣辣吱吱聲咁上枱*ˊᵕˋ*連墊底嘅洋蔥都好香好好餸飯 ((吉野家牛飯啲fd♡廚師發辦燒物五款完全不乾柴‼️多款特式串燒豚肉卷青提同荔枝都好正|水果汁中和左豚肉油膩感韭菜唔係完全熟透|所以有啲辣辣嘅感覺牛肉多汁軟糯⊂(˃̶͈̀ε ˂̶⊂)♡牛肉壽喜燒大大煲|有齊蔬菜肉片豆腐入口甜甜地|唔會太濃味♡季節甜品哈密瓜大福有驚喜呢– ̗̀ ( ˶’ᵕ’˶) ̖́-仲要蜜瓜味一啲都唔假
🚩852居酒屋

非常厚身|而且吃得出魚油香ᖰ⌯‘▾’⌯ᖳ
魚片完全係軟糯|一啲筋都無

♡北海道產真蠔
唔算好大隻|但勝在新鮮乾淨
好鮮甜 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

♡鐵板帶子
大隻熱辣辣吱吱聲咁上枱*ˊᵕˋ*
連墊底嘅洋蔥都好香好好餸飯 ((吉野家牛飯啲fd

廚師發辦燒物五款
完全不乾柴‼️多款特式串燒
豚肉卷青提同荔枝都好正|水果汁中和左豚肉油膩感
韭菜唔係完全熟透|所以有啲辣辣嘅感覺
牛肉多汁軟糯⊂(˃̶͈̀ε ˂̶⊂)

♡牛肉壽喜燒
大大煲|有齊蔬菜肉片豆腐
入口甜甜地|唔會太濃味

♡季節甜品
哈密瓜大福有驚喜呢– ̗̀ ( ˶’ᵕ’˶) ̖́-
仲要蜜瓜味一啲都唔假
串燒超好食,刺身好新鮮,完全無異味,服務態度非常好,服務周到,環境舒服乾淨,以後食日本餐就嚟呢度,飲品好飲,食日本餐嘅不二之選,正,靚,快。低食,值得呢個價。味道不錯
2025-02-09 1785 浏览
早排出咗尖沙咀食鐵板燒,今日又嚟到尖沙咀食日本嘢,不過,唔喺鐵板燒喇,而喺同啲老死嚟到海防道一間樓上鋪居酒屋「852居酒屋」食吓各種日本料理。老友就頗鍾情去日本旅行,亦特別喜歡食日本嘢,所以,今次同佢聚舊自不然揀番日本嘢啦!一出電梯就喺餐廳,佔全層樓面,地方都頗大。從電梯位望入去,左邊喺爐端燒吧位,如果單單只打算食串燒,飲吓酒,就好建議考慮坐呢度,既可以睇住師傅整串燒,又可以跟師傅交流吓。而另一邊,就好居酒屋格局,環境昏暗得嚟,又打咗射燈,啱晒我影食物相啦,此外,淺木色系設計,加上滿天花掛上日式燈籠,牆上貼上浮世繪插畫,氣氛輕鬆,極具居酒屋氛圍。食日本嘢,除咗美食,唔少得欣賞佢啲餐具,就好似一早放晌枱上嘅個人用餐碟,有寓意吉祥嘅仙鶴圖,非常精緻。其後載住餸菜嘅餐碟,亦非常漂亮。再講講食物有咩揀,由於喺居酒屋,所以,選擇特別多,由刺身、壽司、卷物、酒肴、天婦羅、炸物、一品料理、食事、串燒、甜品……等等一應俱全。飲品方面,酒精及非酒精都有唔少選擇,當然,清酒就更加唔少得啦。最欣賞喺加咗唔少手繪菜式嘅插圖,令餐牌變得更靚仔。如果唔想太心煩,「冬日暖流二人前」應該就喺最好嘅選擇,一來已包咗刺身
所以,今次同佢聚舊自不然揀番日本嘢啦!
再講講食物有咩揀,由於喺居酒屋,所以,選擇特別多,由刺身壽司、卷物、酒肴、天婦羅、炸物、一品料理、食事、串燒、甜品……等等一應俱全。飲品方面,酒精及非酒精都有唔少選擇,當然,清酒就更加唔少得啦。最欣賞喺加咗唔少手繪菜式嘅插圖,令餐牌變得更靚仔。
如果唔想太心煩,「冬日暖流二人前」應該就喺最好嘅選擇,一來已包咗刺身、海鮮、小食、燒物拼盤、食事、甘味共6道菜,以電話預訂更送清酒一支(100ml),二來個定價又幾吸引
此外,仲有啲店家嘅推介菜式,以及「當店自慢」嘅菜式,即喺店家嘅拿手菜。如果,有選擇困難症嘅客人,就不妨縮窄少少範圍晌呢兩組菜式中揀揀
順帶一提,見牆上貼咗張「歡樂時光」及「清酒放題」嘅優惠,前者有3款組合選擇(2杯酒精/無酒精飲品+1款小食),供應時間為17:30-20:00,星期一至四;後者就喺任飲清酒2小時,喜歡飲酒嘅客人真喺唔好錯過
味噌野菜盛合 $88

西餐通常就嚟一道沙律菜作頭盤開開胃,而今次食日式就先上一道新鮮嘅野菜盛盒,碟上有多款野菜:甘筍、紅心大根、青瓜、椰菜,夠新鮮固然喺重要啦,而賣點喺佐以味噌,仲要一連3款各有特色嘅味噌,最得歡心喺中間深色嘅一款,味道帶點甜,有少少似我哋粵式嘅海鮮醬,友人就偏好最左邊嘅麥粒味噌。
味噌野菜盛合
鵝肝多士 $58

上多一道小食,鵝肝多士夠邪惡,件鵝肝更要喺大大件,煎得油潤甘香,外層有少少脆口,裡面卻喺粉嫩細滑,滿滿鵝肝嘅豐腴油香,配以烘得香脆嘅多士,大滿足。
3款刺身拼盤 $168

跟住上場嘅喺刺身,無論所用嘅餐碟,抑或刺身嘅賣相,都非常之亮麗。刺身有赤身、油甘同三文魚,色澤鮮潤,喺新鮮度嘅明證,味道鮮甜,油潤肥美,加上件件厚切,正呀喂!
中拖羅牛油果 $138

刺身類別中,仲有一款特色菜,將中拖羅角切,加埋牛油果粒同日本雞蛋黃,將其撈勻放入口,味道好特別,油潤脂香,而啲雞蛋好濃蛋香,包裹住每粒中拖羅同牛油果,口感更黏滑。
中拖羅牛油果
雜錦天婦羅 $148

下一道菜又輪番熱食,仲要喺熱焫焫嘅天婦羅,炸得一身薄薄金衣,入口香脆不油膩,足見炸功了得。當中,包括咗海老、冬菇、茄子、辣椒仔、蕃薯及南瓜,每樣食材都好鮮美。
鐵板牛油帶子 $98

一品料理類別中,先試咗鵝肝多士,再落嚟喺牛油帶子,由於用鐘鐵板盛上,食到尾仲保持一定熱度。帶子煎得香氣十足,富牛油香味,又爽口彈牙,伴以大量洋蔥同本菇,好食。
自家製玉子燒 $68

玉子燒可揀鰻魚或明太子,我哋呢碟喺配明太子,看似平平無奇,實際喺好有內涵。首先蛋卷嫩滑而富濃郁蛋香,裡面捲住好多上明太子,鹹香有個性。
煙燻鰆魚 $78

晌門口黑板之上嘅「當店自慢」(店家拿手菜),有一款鰆魚,唔喺多春魚喔,聽來幾特別。試咗一客,一客3件,雖然話煙燻,但近乎魚生,色澤深紅有光澤,魚味鮮,帶濃濃煙燻味,頗為特別。
甘味盲盒 $58

最後喺甜品時段,唔想煩就最好點呢一款「盲盒」,一客有3款迷你最中餅,打開一睇內餡有紅豆蓉、黑芝麻麻糬雪糕同黃豆粉蕨餅,貫徹日本菜賣相要精緻,再伴以士多啤梨同香印提子。小弟就試咗清甜嘅紅豆餡,而友人都話佢試嘅都好食,尤其蕨餅口感軟糯帶煙韌。
甘味盲盒
甘味盲盒
見有唔少客人都有小酌幾杯,雖然我哋都唔好酒,但整體好氣氛,一樣好感受到晌居酒屋那份輕鬆自在,到步第一個感覺好重要,一出電梯已有好好嘅觀感,好好嘅氛圍,可以講嬴在起跑線先
。再者,各款食物都好有特色,又有水準,確喺一個聚腳嘅好地方。
2025-02-08 109 浏览
前幾日同朋友去左間位於尖沙咀既日式居酒屋 裝潢以木系為主 簡約舒服設有吧枱座位可以欣賞席前師傅烹調串燒串燒手藝三款刺身拼盤 HK$168三文魚夠哂肥美厚切。海之幸壽司 (三件) HK$98 分別係蟹棒/吞食魚蓉/海膽三文魚籽壽司。吞食魚蓉幼細香滑,軟綿綿。海膽十分creamy,入口即溶,滿滿魚油滲進口中,實在太正🤣!日式茄子 HK$68日式照燒茄子面層佈滿櫻花蝦,賣相相當吸引,味道層次豐富。鵝肝多士 HK$58鵝肝口感細緻綿密,入口即化,油份沾上脆卜卜既多士配搭酸酸甜甜醬汁一齊食,開胃又能中和油膩感。什錦天婦羅 HK$148天婦羅有海老、南瓜、蕃茄、青椒、茄子等,十分吸引!天婦羅即叫即炸,炸漿夠薄,口感爽脆而不膩。靈魂係佢既秘製醬汁,甜甜地,加埋蘿蔔蓉,令味道昇華。自家制玉子燒 HK$68玉子燒蛋味香濃而且十分嫰滑,口感綿密鬆軟,保留到半熟蛋汁。配搭埋明太子醬,咸香惹味,完全抗拒唔到。鐵板牛油帶子 HK$98帶子肉厚,雜菇份量都幾多,而且吸哂牛油香味,令人食到停唔到口! 香蔥和牛卷 HK$78口感薄嫩,香葱香氣四溢。韭菜芝士豚肉卷 HK$42將豚肉捲上爽脆既韭菜同埋香滑既芝士,食落口感
前幾日同朋友去左間位於尖沙咀既日式居酒屋
裝潢以木系為主 簡約舒服
設有吧枱座位可以欣賞席前師傅烹調串燒串燒手藝

三款刺身拼盤 HK$168
三文魚夠哂肥美厚切。

海之幸壽司 (三件) HK$98

日式茄子 HK$68
日式照燒茄子面層佈滿櫻花蝦,賣相相當吸引,味道層次豐富。

鵝肝多士 HK$58

什錦天婦羅 HK$148

自家制玉子燒 HK$68

鐵板牛油帶子 HK$98

香蔥和牛卷 HK$78
口感薄嫩,香葱香氣四溢。

韭菜芝士豚肉卷 HK$42
將豚肉捲上爽脆既韭菜同埋香滑既芝士,食落口感豐富,香味十足。

荔枝豚肉卷 HK$48
用豚肉卷住荔枝,新清香甜又開胃,好特別!

月見軟骨雞肉棒 HK$58
免治雞肉加入軟骨,肉汁軟腍但又帶點爽口,口感層次豐富。配甜醬油同原粒🥚蛋黃,沾上香濃既蛋漿食更滑口惹味。

果味汽酒
巨峰 HK$58
蜜瓜 HK$58
推介蜜瓜🍈味道好清新!
蘭王炙燒和牛丼定食 $168蘭王炙燒和牛嘅口感真係無得輸!和牛炙燒到外焦脆,內裡卻保持住完美嘅粉紅色,咬下去即刻感受到肉汁在口中散開,滑嫩得令人驚喜。炙燒過程中釋放出嘅香氣令人垂涎,搭配上醬汁,味道層次豐富,既有肉香又有微微焦香,入口即化,完全唔需要咬!每一口都係享受!和牛愛樂者必試鰻魚茶漬飯定食 $128原來係二食嚟㗎,先嚐主角烤鰻魚,配上白飯、味噌湯同埋前菜。鰻魚用甜醬油醃製過,味道濃郁,肉質滑嫩,外焦內嫩,配合清爽哈密瓜士多啤梨為前菜,整體口感非常豐富!另一享受為茶漬飯,將鰻魚放在白飯上,然後淋上高湯,讓飯吸收茶香。食嘅時候,茶嘅清香與鰻魚嘅鮮味結合,口感較輕盈,帶來不一樣嘅享受!依間店嘅高湯味道濃郁,係我食過最鐘意嘅一個鰻魚茶漬飯!誠意推介大家一試!總括來說,鰻魚定食重在濃郁的味道,而茶漬飯則強調茶香與清新的口感,兩者各具特色,值得一試!白桃梳打 $28好清新!氣泡搭配甜美嘅白桃味,每一啖都令人心情愉悅,飲落去唔會太甜,正好解渴,連飲品都比其他餐廳好飲誠意推薦大家一試!
蘭王炙燒和牛丼定食 $168

鰻魚茶漬飯定食 $128

白桃梳打 $28

誠意推薦大家一試!

2025-01-29 218 浏览
852居酒屋開業大約半年,時間吾太長,但都吸引到吾少人前來,平日都好多人幫襯😳今次同朋友去試咗佢嘅冬日暖流二人前,個名好過癮😂包含材料亦相當豐富,兩位加埋差吾多$600,價錢都算合理。三色季節刺身拼盤有三文魚 油甘魚 赤身 北海道產真蠔🦪三文魚同油甘魚非常新鮮,赤身魚味香濃,真蠔鮮甜肥美。鐵板帶子燒得香氣十足,有大量金菇同樣美味,帶子爽口彈牙。匙燒一口壽司🍣賣相十分精美✨有拖羅 三文魚 帶子 牛油果🥑拖羅蓉 海膽,拖羅好肥美,帶子同海膽好新鮮,牛油果夠fresh💚串燒五款🍢有豚肉蘆筍卷 A4和牛 蒲燒鰻魚 翠玉瓜,豚肉蘆筍卷蘆筍有解膩作用,A4和牛肉味香濃,蒲燒鰻魚亦新鮮🐟泡菜豚肉鍋🐷泡菜味道重,豚肉數量頗多,用黎送飯好正。季節甜品有糯米糍同蕨餅,蕨餅頗煙韌。

鐵板帶子燒得香氣十足,有大量金菇同樣美味,帶子爽口彈牙。
泡菜豚肉鍋🐷泡菜味道重,豚肉數量頗多,用黎送飯好正。
季節甜品有糯米糍同蕨餅,蕨餅頗煙韌。
2025-01-21
2025-01-22 178 浏览
餐廳座落11樓高,可望見窗外尖沙咀景觀,店內和風高舉,燈籠壁畫盡顯東瀛風彩。午餐有幾個選擇,滾燙的石鍋自然是冬日首選。🍲超級美味!在寒冷的季節,最溫暖不過一碗熱辣辣的石鍋咖哩豚肉沾面🍜。湯頭香濃,配搭嫰滑的豚肉,每一口都是滿足感爆棚。🍅而呢個辛辣番茄雞肉鍋定食,就系一盅集結了熱情與風味的佳餚。番茄酸甜帶辣,雞肉鮮嫩多汁,搭配爽口筋道烏冬面,簡直是冬季裡的溫暖湯頓。🍆前菜方面,有軟糯可口的茄子,絕對系開胃好選擇。🍈再來一碟清甜多汁的蜜瓜,為呢餐飯畫上完美句點。最後,一杯溫暖的昆布豆腐湯,清新不膩,為你趕走所有寒意。快來嚟一試呢個溫馨又美味的日式餐點吧!💖很便宜,只是$98。😋😋

午餐有幾個選擇,滾燙的石鍋自然是冬日首選。

🍆前菜方面,有軟糯可口的茄子,絕對系開胃好選擇。

🍈再來一碟清甜多汁的蜜瓜,為呢餐飯畫上完美句點。

最後,一杯溫暖的昆布豆腐湯,清新不膩,為你趕走所有寒意。

2025-01-20 154 浏览
氣氛滿滿嘅居酒屋🏮 店內設有串燒吧枱,可以席前欣賞師傅製作串燒✨ 周圍掛滿日式燈籠及裝飾,以簡約木系裝潢為主調,環境寬闊又熱鬧🥰 餐廳提供刺身、壽司、串燒、炸物及鍋物等,食物種類豐富,性價比唔錯☺️❀ 味噌椰菜 🥬爽脆清新嘅青瓜及椰菜配上味噌,食落鹹鹹甜甜,估唔到味道又幾夾☺️❀ 金目鯛刺身 🐟❀ 池魚刺身 🐟金目鯛味道鮮甜且肉質柔嫩,池魚肥美爽脆,搭配柚子醋食更提鮮🥰❀ 鵝肝多士 🦆超級大塊鵝肝😍 多士烘得香脆,鵝肝入口豐腴甘香,邪惡又滿足👅❀ 雞肉串燒盛合 🐥串燒係即叫即燒,由師傅發辦嘅5款雞串✨ 當日有雞腎、雞心、雞尾、雞頸肉及雞腿肉,全部都燒得好香口👍🏻 雞頸肉及雞腿肉質感保持嫩滑多汁,雞尾燒至脆卜卜☺️❀ 荔枝豚肉卷 (鹽燒) 🐷❀ 生菜豚肉卷 🐷居酒屋必點串燒❤️ 豚肉入面卷住酸甜嘅荔枝肉,爆晒汁好正! 另外一款係裹滿生菜,爽脆清新嘅生菜中和豚肉油膩感,口感一流😚❀ 日式豚肉銀芽 🐷用鐵板熱辣辣呈上,表面鋪滿木魚絲✨ 入面堆滿豚肉片、雜菌、芽菜及洋蔥等配料,夠晒惹味😝❀ 壽喜燒牛肉鍋 🐮平時好鐘意食壽喜燒😍 牛肉份量十足,肉味香濃~野菜料亦好豐富,有齊金菇、娃娃菜、冬粉、京蔥、豆腐
氣氛滿滿嘅居酒屋🏮 店內設有串燒吧枱,可以席前欣賞師傅製作串燒✨ 周圍掛滿日式燈籠及裝飾,以簡約木系裝潢為主調,環境寬闊又熱鬧🥰 餐廳提供刺身壽司、串燒、炸物及鍋物等,食物種類豐富,性價比唔錯☺️

❀ 味噌椰菜 🥬

❀ 荔枝豚肉卷 (鹽燒) 🐷
❀ 生菜豚肉卷 🐷

❀ 日式豚肉銀芽 🐷

❀ 壽喜燒牛肉鍋 🐮
平時好鐘意食壽喜燒😍 牛肉份量十足,肉味香濃~野菜料亦好豐富,有齊金菇、娃娃菜、冬粉、京蔥、豆腐及生蛋黃,索滿醬汁食更有風味👍🏻

2025-01-16 129 浏览
今日lunch 嚟到尖沙咀搵嘢食 見海防道有間樓上居酒屋有午市定食 價錢都係大概一百蚊到 上到去裝修好有日本居酒屋feel 🏮店員親切有禮😆我就揀左最鍾意食嘅和牛壽喜燒配飯🥩牛肉好多 其他配菜都好足料 有娃娃菜 豆腐 冬菇 仲有粉絲係裏面🍜 吸收哂啲精華 甜甜地好好味😋 定食仲奉送前菜 麵豉湯 甘味🥘食完大滿足另外店員就推介我地試吓新出既松露三眼叉燒拌烏冬🍳 叉燒煮得好入味仲帶少少甜味 有咬口但唔會靭 有三粒日本蛋黃係面 蛋味濃郁冇蛋腥味 撈埋松露同彈牙既烏冬一齊食👍🏻套餐可以加錢升級各種飲品 酒精類都可以🍻我就 order 左杯橙汁同蜜瓜忌廉雪糕梳打 打卡一流🍹雪糕好似係柚子味雪芭 有驚喜📍 852居酒屋 (尖沙咀)尖沙咀海防道38-40號中達大廈11樓

📍 852居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀海防道38-40號中達大廈11樓
2024-11-07 482 浏览
尖沙嘴 | 852居酒屋▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 餐廳 : 852居酒屋 地址 : 尖沙咀海防道38-40號中達大廈11樓▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 位於尖沙嘴海防道新開人氣居酒屋🏮 開開短短時間已經吸引大家注意‼️ 全店以淺木色設計為主,走日式簡約居酒屋路線,全晚播種日語音樂,走進來如同到了小日本,氣氛熱鬧💫 店內亦設有串燒吧枱,提供不同串燒, 壽司及刺身等,選擇眾多,應該盡有,絕對是個聚會好地方💫▪️秋刀魚刺身今年秋刀魚非常肥美,見到店有立即點了一條,魚脂豐富,肉質肥美富彈性,帶有甘香濃郁魚鮮💫▪️生蠔🦪刺身級生蠔,入口新鮮,肉質飽滿又肥美,清甜爽口,微微的鹹味加上生蠔本身的甜,相當美味💫▪️雞肉申燒盛合包括雞心、雞腎、雞頸肉、大蔥雞肉、雞尾,即叫即燒,陣陣炭燒味,入口焦香,中間滿滿肉汁💫▪️蒜香牛油煎帶子以鐵板上,上枱時仍然霧煙,味道很不錯,帶子配上蒜蓉非常配搭,加上帶子厚肉鮮甜,食後令人回味💫▪️鵝肝太陽蛋伴飯賣相吸引,結合了鵝肝的濃郁風味和太陽蛋的嫩滑口感,搭配香噴噴的飯,鵝肝甘香,食時拌勻同吃,味道一流💫▪️生菜豚肉卷生菜豚肉卷,原本的味道是偏淡,是淡淡的菜香伴著少許的豚肉味,感覺帶點京都風
尖沙嘴 | 852居酒屋

店內亦設有串燒吧枱,提供不同串燒, 壽司刺身等,選擇眾多,應該盡有,絕對是個聚會好地方💫

▪️秋刀魚刺身

▪️生蠔🦪

▪️雞肉申燒盛合

▪️蒜香牛油煎帶子

▪️鵝肝太陽蛋伴飯

▪️生菜豚肉卷
生菜豚肉卷,原本的味道是偏淡,是淡淡的菜香伴著少許的豚肉味,感覺帶點京都風味,入口清爽惹味,天使與魔鬼組合💫

▪️牛油粟米
無敵配搭,加牛油拎粟米🌽更清甜💫

🍹巨峰提子梳打
🍹白土提子梳打

今次同朋友揀左間新開居酒屋🏮順便慶祝生日。店內裝潢以傳統日式居酒屋為主,座位寬敞,仲有串燒吧位可以欣賞師傅燒鳥。餐廳除了基本串燒、炸物,亦大推龍蝦、刺身拼盤等。廚房設有水缸,活龍蝦刺物即叫即上,夠新鮮!最正時刻係晚上九點會有一個敬酒活動🍻全場派 High Ball一齊飲!氣氛超高漲,仲一齊同老闆慶祝生日🎂玩埋一份!咁好Feel既餐廳,絕對要Encore!👻▪️六款刺身拼盤 $388▫️海鮮拼盤(二人前) $368有元貝、鮑魚、生蠔、蜆仔和大蝦,原盤上枱再交由師傅燒烤,啖啖滋味。▪️白子口感綿密柔滑,味道豐厚。▫️螢光魷魚 $48口感爽脆,入口鮮甜。▪️生菜豚肉卷 $38必點串燒!入口爽脆多汁。▫️雞肉串燒盛盒 $138大推燒物!老闆親自下廚,信心保證。▪️芝士黑松露大啡菇 $48燒得剛剛好,配上芝士十分邪惡。▫️雜錦天婦羅 $148即叫即炸,熱氣逼人。▪️炸白子一樣要挑戰心理關口,入口外脆內滑。▫️炸淮山▪️炸魷魚圈▫️芝士燒飯團 $58外面飯粒燒得脆脆,內裡帶的芝士。▪️水果調酒 $68

咁好Feel既餐廳,絕對要Encore!👻

▪️六款刺身拼盤 $388

▫️海鮮拼盤(二人前) $368

▪️白子
口感綿密柔滑,味道豐厚。

▫️螢光魷魚 $48
口感爽脆,入口鮮甜。

▪️生菜豚肉卷 $38
必點串燒!入口爽脆多汁。

▫️雞肉串燒盛盒 $138
大推燒物!老闆親自下廚,信心保證。

▪️芝士黑松露大啡菇 $48
燒得剛剛好,配上芝士十分邪惡。

▫️雜錦天婦羅 $148
即叫即炸,熱氣逼人。

▪️炸白子
一樣要挑戰心理關口,入口外脆內滑。

▫️炸淮山

▪️炸魷魚圈

▫️芝士燒飯團 $58
外面飯粒燒得脆脆,內裡帶的芝士。

▪️水果調酒 $68
庆祝纪念