餐厅: AGE Cuisine Express
资讯:

鰂魚涌一帶工廠大廈一向開有唔少高質樓上餐廳,而位於鰂魚涌東達中心呢一間隱世樓上西餐廳—AGE Cuisine Express,一入到店舖內光鮮企理,雅致裝修帶比人一種舒適既感覺✨ 而食物方面,水準亦係相當唔錯;推介海膽香煎帶子海鮮汁意大利粉伴香蔥蛋,帶子煎得金黃帶焦香,配上海膽同海鮮汁,味道入味又creamy ; 而美國Prime 級牛扒,五成熟肉質粉嫩,鬆軟多汁,配上特調醬汁,相當惹味!總結整體用餐體驗幾唔錯,屬於會再回頭既餐廳🍴
  • 香煎帶子乾貝櫻花蝦XO醬寬蛋意粉
2024-07-04 58 浏览
燒美國Prime級牛扒Dry-aged牛扒 $248每款牛扒都可以+$50轉Dry-aged牛扒,呢款牛扒有8oz,經過乾式熟成風乾,食材水份濃縮,肉質更軟腍肉味更濃郁,咬落去啖啖肉汁💦,正嘅!北京烤鴨Pizza $186Pizza 有12吋大大個,舖上芝士同烤鴨,批底好脆口比較乾身,有啲似食緊餅乾😂,但可能烤鴨醬唔夠嘅緣故,感覺冇乜北京烤鴨嘅風味~德國香腸拼盤 $148一次過試晒四款腸:慕尼黑腸、維也納腸、紐倫堡腸同芝士腸,吱上茄汁,仲配兩件薯餅,份量都唔少!費倫天拿式菠菜焗生蠔及薯皮 $78一份有兩件,芝士生蠔🦪肥美厚肉,中間嗰層有菠菜,底層係焗薯皮,帶少許薯仔肉,外皮焗得香口意式奶凍配芒果甘露 $50意式奶creamy凍軟滑微甜,上面加上芒果醬酸酸地,甜度啱啱好中和返傳統意大利芝士蘋果撻 $68即叫即焗嘅蘋果,食落暖笠笠,酥皮蘋果撻裏面係蘋果蓉,上面就係芝士蓉,外面酥脆裏面軟綿,好食!Coke Zero$24已經嚟過呢間西餐廳幾次,佢啲菜式幾高質,性價比高!而家搬咗新舖,環境更大更闊落,更加入Dry-aged牛扒呢個選項,一定要試一試!

燒美國Prime級牛扒Dry-aged牛扒 $248

北京烤鴨Pizza $186

德國香腸拼盤 $148

費倫天拿式菠菜焗生蠔及薯皮 $78

意式奶凍配芒果甘露 $50

傳統意大利芝士蘋果撻 $68

Coke Zero$24

2024-07-04 51 浏览
鰂魚涌/ 太古有一大部分系商業區,未必間間都有開星期六日,今次星期六竟然搵到一間系星期六有開,菜式亦美味。✿ 蜜糖燒雞翼 $82燒雞翼向來系大家好中意系西餐廳食嘅前菜,蜜糖🍯經過燒嘅程序系令雞翼好香甜入味🐔✿ 珍寶蟹脆蟹餅伴粟米莎莎 $88蟹餅炸得香脆可口,食到裡面一絲絲蟹肉🦀粟米莎莎醬令炸蟹餅有少許甜味,又不至於搶咗蟹餅味道。✿ 法國膏蟹肉扁意粉配蟹肉忌廉汁 $168用法國膏蟹肉果然吾同啲,蟹肉清甜新鮮,冇腥味。蟹肉同時又可以用黎做忌廉汁,使得意粉做到掛汁🍝✿ 北京烤鴨薄餅 $186北京烤鴨都可以整pizza咁正😋裡面系甜醬、鴨肉🦆水牛芝士🧀大蒜🧄意大利青瓜🥒蕃茄乾🍅洋蔥🧅鴨肉啖啖肉,加埋甜醬好滋味😋水牛芝士本身芝味濃厚,加埋各種配料風味十足🍕

✿ 蜜糖燒雞翼 $82

✿ 珍寶蟹脆蟹餅伴粟米莎莎 $88

✿ 法國膏蟹肉扁意粉配蟹肉忌廉汁 $168

✿ 北京烤鴨薄餅 $186

2024-06-29
2024-07-03 65 浏览
今日朋友帶我都隱世工廈高質西餐廳Age Cuisine Express食晚餐餐廳環境闊落,地方乾淨簡約。食物質素非常不錯,價錢亦好合理。值得推介Dinner Set 是日餐湯+主菜+飲品餐湯羅宋湯味道濃郁,口感豐富,好味道主菜燒美國Prime牛扒 $248我地叫左7成熟燒美國Prime牛扒,表面呈金黃色,食落口感幼嫩多汁,牛味濃郁 配上特製醬汁,提升味道層次感。薯條都好香脆香煎鰽魚魚柳 伴海鮮濃汁香煎鰽魚非常厚身,肉質幼滑,配上海鮮濃汁,味道好夾。粗薯條好滋味飲品凍檸檬茶、凍咖啡最後仲有精緻甜品送,實在好驚喜,我倆十分滿意這次晚餐整體來講,環境舒適,食物水準高,職員有善,值得一試

Dinner Set

是日餐湯+主菜+飲品

餐湯
羅宋湯味道濃郁,口感豐富,好味道

主菜
燒美國Prime牛扒 $248

香煎鰽魚魚柳 伴海鮮濃汁

飲品
凍檸檬茶、凍咖啡

最後仲有精緻甜品送,實在好驚喜,我倆十分滿意這次晚餐

整體來講,環境舒適,食物水準高,職員有善,值得一試

2024-06-30
  • 燒美國Prime牛扒
2024-06-27 78 浏览
已經嚟過呢間西餐廳幾次,佢啲菜式幾高質,性價比高!而家搬咗新舖,環境更大更闊落,更加入Dry-aged牛扒呢個選項,一定要試一試!-——————————————🧆◖德國香腸拼盤◗ $148一次過試晒四款腸:慕尼黑腸、維也納腸、紐倫堡腸同芝士腸,吱上茄汁,仲配兩件薯餅,份量都唔少!🥔◖費倫天拿式菠菜焗生蠔及薯皮◗ $78一份有兩件,芝士生蠔🦪肥美厚肉,中間嗰層有菠菜,底層係焗薯皮,帶少許薯仔肉,外皮焗得香口🥩◖燒美國Prime級牛扒Dry-aged牛扒◗ $248每款牛扒都可以+$50轉Dry-aged牛扒,呢款牛扒有8oz,經過乾式熟成風乾,食材水份濃縮,肉質更軟腍肉味更濃郁,咬落去啖啖肉汁💦,正嘅!🍕◖北京烤鴨Pizza◗ $186Pizza 有12吋大大個,舖上芝士同烤鴨,批底好脆口比較乾身,有啲似食緊餅乾😂,但可能烤鴨醬唔夠嘅緣故,感覺冇乜北京烤鴨嘅風味~🍮◖意式奶凍配芒果甘露◗ $50意式奶creamy凍軟滑微甜,上面加上芒果醬酸酸地,甜度啱啱好中和返🥧◖傳統意大利芝士蘋果撻◗ $68即叫即焗嘅蘋果,食落暖笠笠,酥皮蘋果撻裏面係蘋果蓉,上面就係芝士蓉,外面酥脆裏面軟綿,好食!🥤

-——————————————

🍮◖意式奶凍配芒果甘露◗ $50

🥧◖傳統意大利芝士蘋果撻◗ $68

🥤◖Coke Zero◗ $24

🌟 Encore指数:8.8/10
工廈成日有啲隱世小店,今次經朋友介紹,嚟到鰂魚涌嘅東達中心探店🧐,呢間舖頭原來開咗10幾年,但係啱啱裝修咗,雖然位於工廈入面,但係店內好光猛整潔,一入到店入面,有一種眼前一亮嘅感覺🤩。Set Dinner有6款,只係牛扒都有3款選擇,啱曬一眾牛魔王。每個set dinner都有跟餐湯、餐包同埋飲品。🥣南瓜餐湯🥣營養價值高既南瓜渴湯,店家係用新鮮南瓜烹調,入口你係可以飲到一絲絲嘅南瓜,配暖暖芝麻餐包,一餐打開完美序幕。🐮燒美國Prime級牛扒(8oz)🐮牛扒我叫左7成熟,切開見倒肉質好粉嫩☺️入口牛味濃郁,口感嫩滑,再加上佢地既爽口既薯菜同埋即炸薯條,味道剛好唔會太鹹,完美🥰🐑香草燒紐西蘭羊架伴薄荷蕃茄汁🐑羊架一份有4支,外表燒到香脆,入口夠嫩入味,肥瘦適中,小小羊既油脂更能豐富羊架嘅口感🥰真係好食到停唔到口🤤

🥣南瓜餐湯🥣

🐮燒美國Prime級牛扒(8oz)🐮

🐑香草燒紐西蘭羊架伴薄荷蕃茄汁🐑
2024-06-26 88 浏览
朋友介紹之下知道鰂魚涌東達中心呢度有間隱世嘅西餐廳,星期六晚收工一於來試試啦!😎😬地方夠大,又坐得舒服,仲有VIP房,方便大家嚟開party或眾會!👍😎🙌我們二人叫了兩個晚餐、包主菜、餐湯、飲品及甜品!😋1. 是日餐湯係南瓜忌廉湯,夠曬香濃!好好味!👍😬2. 海膽香煎帶子海鮮汁意大利粉伴香蔥蛋醬,帶子好大隻,肉質鮮甜又彈牙,醬汁好濃郁同厚身,令人回味無窮!😍😋🙌3. 香煎鰽魚魚柳伴海鮮濃汁伴雜菜及薯條🍟,魚柳非常厚身同肥美,薯條即叫即炸,熱辣辣!好正呀!😀4. 甜品擺盤超靚、打卡一流!有brownie 、tiramisu !😋😎5. 飲品,凍鹹檸樂和熱柚子蜜!甜度適中!AGE Cuisine Express: 鰂魚涌英皇道1065號東達中心11樓1105室

我們二人叫了兩個晚餐、包主菜、餐湯、飲品及甜品!😋
1. 是日餐湯係南瓜忌廉湯,夠曬香濃!好好味!👍😬
5. 飲品,凍鹹檸樂和熱柚子蜜!甜度適中!

Age Cuisine Express (太古)平時喺地舖或者商場食飯比較多, 今次去到鰂魚涌嘅工廈竟然搵到一間好食嘅西餐廳! 裝修比較簡潔清新, 座位闊落, 適合放工同朋友嚟聚餐傾偈👯Menu嘅選擇都比較多, 今次就試吓佢個套餐先! 套餐會跟餐湯,甜品同嘢飲, 比較抵!————————————————感想:❆ 法國膏蟹肉扁意粉配蟹膚 Linguine Crab Meat in Crab Brown Meat Cream $168意粉口感彈牙,每條都掛汁! 汁好濃郁, 仲有好多蟹肉🦀食落每啖都有蟹膏嘅鮮甜, 口感豐富❆ 香煎鰽魚魚柳伴海鮮濃汁 Pan Fried Barramundi Fillet with Seafood Sauce $178 / 套餐價: $222鰽魚魚柳煎至金黃酥脆, 外酥內嫩! 搭配濃郁海鮮醬汁, 魚肉既口感🐟 仲有薯條同啲瓜瓜菜菜一齊食, 啲薯條份量足夠又炸到好脆, 襯返鰽魚食啱啱好❆是日餐湯 + 餐包嗰日嘅餐湯係南瓜湯, 幾creamy 同開胃,仲會有塊餐包俾你點個湯食! 🥣增添咗湯既口感同滿足感❆ 朱古力班尼斯伴朱古力及提拉米蘇Chocolate Brow
Age Cuisine Express (太古)

————————————————
感想:

❆是日餐湯 + 餐包

❆ 朱古力班尼斯伴朱古力及提拉米蘇Chocolate Brownie with Chocolate & Tiramisu
套餐送嘅甜品! 兩樣味道都非常濃郁🍫朱古力brownie本身就香濃可口,再加上tiramisu帶黎豐富既口味層次, 側邊嘅士多啤梨同藍莓鮮甜可以解膩~

❆ 意式奶凍配芒果甘露 Panna Cotta with Mango Sago Pomelo $50
以意式奶凍為基礎,搭配芒果、切咗嘅士多啤梨同柚子肉🥰 奶凍口感柔滑, 芒果同柚子肉食落好清爽, 香港咁熱夏天食仲可以降溫!

P.S 全部點嘅嘢食都唔錯,如果上菜速度再快啲就會更加好啦!

————————————————
整體:
✦ 價格: 4.2/5
✦ 味道: 4.2/5
✦ 服務: 4.0/5
✦ 環境: 4.1/5
✦ 再訪指數: 4.2/5

AGE Cuisine Express (鰂魚涌)
@agecuisineexpress_taikoo
地址:
鰂魚涌英皇道1065號東達中心11樓1105室
營業時間:
星期一至日 11:30-14:30, 18:00-21:30

2024-06-19
  • 法國膏蟹肉扁意粉配蟹膏忌廉汁
作為一個鰂魚涌嘅打工小薯,今日又發現一個新食好西嘅餐廳!!.Age Cuisine Express位於東達中心,近太古方向,餐廳主打簡約木調設計風,環境舒適,最啱同情人/朋友黎撐枱腳👠.Food Ordered:Set Dinner - 燒美國Prime級牛扒 (8oz) ($248)法國膏蟹肉扁意粉配蟹膏忌廉汁 ($168)*未計加一.Kuku食評:Set Dinner包含餐湯、主菜同飲品,南瓜湯香濃綿滑,牛扒我地揀咗五成熟,醃得好夠味🤤🤤 鍾意食蟹嘅朋友一定要試吓膏蟹肉扁意粉!蟹膏忌廉汁超級濃郁,啖啖意粉都有蟹膏味,份量又夠大份,我地兩個女仔食到超滿足🧡 甜品係tiramisu + brownies,為晚餐畫上甜甜嘅句號🍫.🧷 @agecuisineexpress_taikoo#hungrykuuu_hongkong #hungrykuuu_quarrybay #香港好去處 #香港美食 #hkfood #hkgoodwest #相機食先 #食好西 #hkfoodie #hkeats #香港打卡 #西餐 #agecuisineexpress #agecuisineexpresstai
作為一個鰂魚涌嘅打工小薯,今日又發現一個新食好西嘅餐廳!!
Food Ordered:
法國膏蟹肉扁意粉配蟹膏忌廉汁 ($168)
*未計加一
Kuku食評:

🧷 @agecuisineexpress_taikoo

#hungrykuuu_hongkong #hungrykuuu_quarrybay #香港好去處 #香港美食 #hkfood #hkgoodwest #相機食先 #食好西 #hkfoodie #hkeats #香港打卡 #西餐 #agecuisineexpress #agecuisineexpresstaikoo #鰂魚涌 #鰂魚涌美食 #香港探店

2024-06-20 56 浏览
之前嚟過呢間餐廳食飯,而家重新裝修更大更光猛,地點方便,裝修簡潔清新。Set Dinner 配埋餐湯同飲品。珍寶蟹脆蟹餅伴粟米莎莎 $88- 一口一件,外皮炸得香脆,咬開就見到絲絲蟹肉- 配埋粟米莎莎係唔錯嘅餐前小食🍝海膽香煎帶子海鮮意大利粉伴香蔥蛋醬 單點價$164,套餐價$212- 帶子都幾大粒,味道鮮味,火候煎到啱啱好,入面肉質保持鮮嫩- 香蔥蛋醬加海膽醬汁香濃creamy是日餐湯:蘋果甘筍忌廉湯- 甘筍湯甘筍清甜,酸酸甜甜好開胃,creamy又暖胃大蝦煙三文魚意式夾餅 $178- 呢個係12吋pizza切開8份之後將2塊Pizza夾埋一齊,所以一件都份量十足,會食到好飽- 裏面有意式香草醬,蕃茄醬,大蝦 ,煙三文魚,蒜片,水牛芝士,水瓜榴,洋葱,芝麻菜沙律- 大蝦同煙三文魚都夠新鮮,配合大量嘅芝士同兩款醬汁好邪惡,加咗芝麻菜可以平衡油膩感

珍寶蟹脆蟹餅伴粟米莎莎 $88
- 一口一件,外皮炸得香脆,咬開就見到絲絲蟹肉
- 配埋粟米莎莎係唔錯嘅餐前小食

🍝海膽香煎帶子海鮮意大利粉伴香蔥蛋醬
單點價$164,套餐價$212
- 香蔥蛋醬加海膽醬汁香濃creamy

是日餐湯:蘋果甘筍忌廉湯
- 甘筍湯甘筍清甜,酸酸甜甜好開胃,creamy又暖胃

大蝦煙三文魚意式夾餅 $178

只要識搵,工廈都可以搵到好野食,呢間就係其中一間。店內裝潢簡潔,整齊夠寬敞,坐得好舒適,仲有間小型VIP房,最啱成班朋友聚會傾偈。燒美國Prime級牛扒8oz伴雜菜及薯條 $248Set Dinner選擇都幾多,我就揀左呢個扒餐。套餐包埋是日餐湯、主菜、飲品及甜品。牛扒我喜歡食熟一點所以要求七成熟,切開依然見到少許粉嫰肉質,入口肉汁多,牛味濃,口感軟腍;薯條亦是新鮮炸起,非常脆口。法國膏蟹肉扁意粉配蟹膏忌廉汁 $168我們另外單點了一份此店招牌菜—蟹膏蟹肉扁意粉,意粉彈牙而且勁掛汁,蟹膏味濃又有忌廉汁的幼滑,仲有鮮甜的蟹肉和蟹柳,令人越食越開胃!值得一提的是跟餐甜品的擺盤超靚,精緻到好似去了法國高級餐廳食甜品般,看得出大廚勁有心思,朱古力Brownie同Tiramisu雖然細細件,但味道算濃郁且沒有膩滯感,都幾好食,仲有士多啤梨及棉花糖伴碟,唔錯。

燒美國Prime級牛扒8oz伴雜菜及薯條 $248

法國膏蟹肉扁意粉配蟹膏忌廉汁 $168

2024-06-18
同朋友🕵🏻‍♀️一齊喺鰂魚涌,佢話想食好味西餐🍽️,咁我諗一諗,就決定帶朋友🕵🏻‍♀️嚟呢間樓上西餐廳🍽️開餐🤣我哋只係叫咗2樣食物,不過2樣都出奇地好味,同埋我哋食得好飽🤣$268「法式🇫🇷燒焗乳豬仔🐷伴意式🇮🇹燴瓜 Slow Roasted Baby Pork in French Style」:乳豬皮燒焗到卜卜脆😋,乳豬皮底下有一層油脂,勁滑勁香鍾意嘅可以食埋佢🤣,唔食得咁多油脂就可以好容易將佢刮走,朋友🕵🏻‍♀️同我都忍唔住食咗一半因為豬油脂實在好香好滑🤣,乳豬肉就好軟熟甘香😋;另外配菜有薯仔🥔、Brussels sprout、青瓜🥒,都係好美味😋$154「烤魷魚🦑自家製墨魚汁意大利飯🇮🇹 Squid Risotto in Homemade Ink Squid Cream」:魷魚🦑新鮮肉質爽滑,烤過之後就更加香口😋;主角墨魚汁意大利飯🇮🇹就黑鼆鼆煮得 al dente 夠 creamy 充滿 umami 真係好美味😋
2024-06-06 68 浏览
工廠大廈好多好嘢食😆,九龍區工廠大廈就去得多,今次就嚟到位於鰂魚涌嘅東達中心試呢間AGE Cuisine Express🫶! 話就話鰂魚涌,其實太古站五分鐘👌就行到過嚟,地點好方便💯。聽聞呢度呢出名食牛扒,一於就試試🏆燒美國Prime級牛扒。首先牛扒擺盤擺得好靚📸,靚靚嘅岩板牛扒碟絕對係加分位,又整潔又適合牛扒都大大力切落去。牛扒燒到好香🤤,鮮嫩多汁,肉質豐滿,最重要係牛味濃郁,好經典好出色美式牛扒🇺🇲。每一口都可以品嚐到焦香嘅牛肉,令人回味無窮。好老實講醬汁都係多餘,齋食夠牛已經試到呢度嘅水準有幾咁出色🙌! 呢份扒跟薯條,真係個經典配搭同行朋友唔方便食牛,就試咗🥇鮮蝦豚肉蘑菇冬陰功🇨🇷扁意粉。呢碟意粉賣相好靚,而且好多蝦🦐好足料,而且有人嘅冬陰功未令人忍唔住食! 冬陰功微辣中帶酸,配埋鮮嫩多汁的蝦肉與豚肉,意粉煮得恰到好處🍝,彈牙又入味,係一道必食嘅佳餚。跟餐甜品擺盤都好靚😁,我食嗰晚就有chocolate brownie同tiramisu。晚餐價錢合理👌,有齊湯主菜同甜品,成餐飯好滿足😋。大家經開太古鰂魚涌一帶,晚餐可以考慮下。喺度返工嘅打工仔午餐都可以過嚟,餐廳亦都有都會服務🤝,

鮮蝦豚肉蘑菇冬陰功扁意粉

跟餐甜品擺盤都好靚😁,我食嗰晚就有chocolate brownie同tiramisu。晚餐價錢合理👌,有齊湯主菜同甜品,成餐飯好滿足😋。大家經開太古鰂魚涌一帶,晚餐可以考慮下。喺度返工嘅打工仔午餐都可以過嚟,餐廳亦都有都會服務🤝,如果公司有活動都可以選擇佢哋嘅到會。

2024-06-01 31 浏览
「燒法國帶子配自家製墨魚汁扁意粉」。大塊juicy的法國帶子烤得恰到好處,外層酥脆,肉質鮮甜彈牙。搭配意粉吸收了濃郁香醇的墨魚汁,口感層次豐富,讓人回味無窮。另一道必點菜式是「費倫天拿式菠菜焗生蠔及薯皮」。現點現烤的生蠔肥碩飽滿,鋪蓋在一層香濃的菠菜醬汁上,再灑上酥脆的薯皮,口感層次豐富,十分誘人。最後是招牌的「麻辣香蒜蝦肉薄餅」。12吋大pizza以麻辣番茄醬為底,鋪滿水牛芝士、義大利辣味腸、蒜蓉蝦肉、豬肉腸、洋蔥和蘑菇等食材,每一口都充滿濃郁的麻辣香氣。

🍕12寸蘑菇風乾火腿薄餅 $168有10幾款口味,揀咗松露風乾火腿薄餅,pizza 底係薄批,個crust好脆,上面餡料睇落薄但事實非常足料,有蕃茄醬,蒜片,水牛芝士,蘑菇,巴馬火腿片再鋪滿晒火箭菜,啖啖都好cheezy 同滿滿嘅黑松露味好好食🦐西班牙辣肉腸炒蝦 $118呢碟appetizer 差唔多有成十隻大蝦,粒粒都彈牙厚肉,配料嘅蔬菜亦都好鮮甜,係個辣肉腸份量相對比較少,可能始終肉腸都略咸🍝豚肉蕃茄乾菠菜蕃茄忌廉汁扁意粉 $124有驚喜嘅意粉,個醬汁好濃郁好厚身,扁意粉條條都掛滿充滿蕃茄乾鮮甜味又帶微微酸嘅醬汁,creamy 得嚟再加上有少少辣辣地好惹味
🍕12寸蘑菇風乾火腿薄餅 $168

🦐西班牙辣肉腸炒蝦 $118