2007-11-15 22 浏览
佢d set lunch hk$79+10%, 幾抵食, 如果係灣仔唔同人迫又要有位, 咁可以早d訂位, 因為舖仔太細, 唔訂位唔好諗住walk-in有位囉.午餐都有四五款揀, 前菜/湯, 仲有甜品同tea/coffee.但係每人最低消費一個餐, 如果唔係4個人叫3個餐要叫多個湯至得.pizza做得幾好, 牛7成就真係7成, 唔會過龍, 最正都係甜品, 果次係香蕉tart, 我雖然唔多鐘意食香蕉, 但都最後食晒...

2007-11-05 13 浏览
週三哈佬喂見不到老友,不要緊,週六又是會面日。兩人相約灣仔參加名酒展以先,先到Al Dente享用午餐。 Lunch set只售$79,內容卻是異常的豐富,兩個女生決定share一份午餐再散叫甜品。 首先是百吃不厭的油醋麵包。店方細心的以熱盤保溫,所以麵包上檯時仍然溫熱,配搭橄欖油及黑醋的確美味。若不是胃納有限,真想吃多幾片! 然後是烤雞沙律。作為頭盤的沙律,我嫌橄欖油下得有點多,不過味道是不壞的。當中最深印象是那粒鮮甜的車厘茄,起了畫龍點晴的效果呢! 主菜的薄餅,批底crispy中又帶韌,批面的餡料又超豐富,辣肉腸、火腿、蘑菇蓋滿全個批。聞來十分香,吃來更是滿咀油香,是個很滋味的pizza,我們兩個都好滿意。 午餐還包茶/啡及甜品,咖啡是Lavazza品牌,香醇得很;甜品的暖朱古力餅配雪糕也一點不馬虎,賣相、份量與味道都不俗。另一款散叫甜品是Banana Caramal Cake($48),賣相得人鍾愛,雖然老實講蛋糕中放香蕉有點怪,不過創新效果出來並不壞,而且caramal的元素運用得好,加上雪糕都算美味! 食物質素很好,價錢又不貴,難怪小店由一點到三點都生意不絕。我與老友飽足地離

食物質素很好,價錢又不貴,難怪小店由一點到三點都生意不絕。我與老友飽足地離開時,都說要試另外幾間姊妹店~
2007-10-23 32 浏览
店子非常細, 只有十多張小台, 所以最好一早book定位. 由於我遲book的關係, 被編在門口位, 要被迫吸汽車廢氣.先來幾件切片麵包, 加上黑醋和Oliver oil, 唔錯.頭盤沙律, 汁酸度剛好, 疏菜新鮮.店名叫得做Al Dente, 當然要試一試佢既意粉係咪真係咁al dente. 意粉硬度剛好, 夠firm但唔硬, 有水準. 但個白汁就普通了少少.甜品係Apple crumble with ice-cream. 真係好脆好味!

頭盤沙律, 汁酸度剛好, 疏菜新鮮.
2007-10-13 4 浏览
兩個人去食,order 左三文魚沙律,Rib Eye ,Risotto同埋一份Mix Berry 的dessert.Salad一流,最醒目係加左Avocado,口感勁好Rib eye 叫左medium cook,一般啦,但份量大,而且仲有隻大蝦一開二,才$130,都很抵食;配菜的薯蓉南瓜勁好食。Risotto以香港餐廳來說是不俗,但在外國吃過更好的。Mix Berry dessert都幾大份,酸酸甜甜的,一般。另外,見到隔離台的鬼婆order 左一份grill三文魚,我見到好似好delicious,佢仲一路食一路叫好。美中不足是很擠迫,想傾密計就無可能。

Salad一流,最醒目係加左Avocado,口感勁好

Risotto以香港餐廳來說是不俗,但在外國吃過更好的。

美中不足是很擠迫,想傾密計就無可能。

2007-09-27 5 浏览
上個星期五晚在朋友的推薦下到Al Dente吃晚飯,我們四個人叫了一個前菜,2份pasta, 1份Risotto, 1份三文魚。前菜是兩個菇類的食物,味道很好,夠熱夠軟身。pasta 沒什麽特別,一個白汁,一個tomato sauce(較似肉醬意粉),risotto也是用tomato sauce 的。本人一向喜歡pasta,本來這裏的pasta 也算是可以的,但自從在Jubal吃過pasta 後,知道pasta 的另一層面,不覺得這裡的pasta 怎樣。才放下餐具沒多久,侍應便來收起碟子,收完後便馬上過來遞上結賬單並示意有其他客人在等位。我們四個人叫了4個pasta,1個前菜,一人一杯酒,才吃了不到兩個小時。這種服務實在物非所值,枱與枱之間亦非常接近,感覺有些少茶餐廳一樣。最令我們失望的還是他們趕客這個動作。以後也不會再幫襯這間店的了。

2007-09-23 4 浏览
整個早上都在CWB 跑,回到灣仔巳經係點半,先跑去投注站買Mark Six 碰運氣,再過來這兒碰運氣,睇下walk-in 有冇位。剛好「財務部老兄」、「千金祕書」等人在裡面進餐,他們五個人佔用一張六人枱,於是我厚顏入去跟同事搭枱。點了午餐,選了Green Salad、燴羊腿配薯蓉蔬菜、巧克力蛋糕配香草冰淇淋,才$79(另10%)。「Green」好味得很,亦份量甚巨,好得很!「燴羊腿配薯蓉蔬菜」係好足料!那燴羊腿很入味,愛羊者會喜歡!至於那薯蓉係拌入南瓜,故特別香甜。那些veggie 大部份係steamed,好味!那甜點係「巧克力蛋糕」,是內軟外脆那種,巧克力量算多,配一球雀巢雲尼娜冰淇淋,是眾OL 心頭好。至於我,不懂欣賞巧克力,所以倒不如給我一杯espresso 更好。份量足,服務亦比附近的dust 'till dawn 好,雖價錢貴廿多元,仍然會考慮這兒。
「Green」好味得很,亦份量甚巨,好得很!
2007-08-30 7 浏览
Went there for lunch on Tuesday with a friend. The food was very nice and waiter was very friendly and helpful. Although the restaurant is a small place and not much space to walk once the place is full of people. Overall a good restaurant and would definately go there again.

2007-08-14 8 浏览
我同朋友叫左燒磨菇,Al Dente Pizza,四式芝士面,同香蕉焦糖蛋糕,頭三樣味道實在普通,材料之間冇火花,第四樣反而唔錯~咁既價錢比d咁普通既貨仔,我冇打算再幫襯

咁既價錢比d咁普通既貨仔,我冇打算再幫襯
2007-06-28 8 浏览
看見這麼多的好食評,上星期五就去嘗一嘗。先吃了白酒煮青口和Grill Beef Salad。青口的味道很好,那個Salad的Rocket就不太新鮮。烤牛肉很乾而且很少。但是味道還可以。到吃那個St. Helena Pizza,上面的Rocket也是不太新鮮。當我跟我太太嘗過第一口就放棄了。自問我們都是愛吃Pizza,愛吃Cheese的人,但是這種濃濃的蘇味真的是難以形容,難以接受。不知到是個dove的牛油太多,還是Mozzarella不好,總知就是很難吃。這不是我一個人的感覺,就連我太太都是一樣的反應。我們於是告訴貌似經理的人,但是他沒有嘗試去確認一下就說:「沒可能的,今晚其他客人都沒有投訴」。我們於是請他收掉,給我們餐牌叫別的東西。當然他沒有把這Pizza取消,也沒有提意換別的東西,收的時候還問我們要不要包起來。真不知道這是甚麼「服務」。後來我再加叫的蜆肉Angel Hair味道很淡,麵身太乾,蜆肉有點沙。最後埋單$399,這個價位的選擇多的是。一個本來好好的晚上就給弄得一肚氣。一定不會再光顧。要吃又好又經濟的意大利菜,可到銅鑼灣的Sergio Ristorante Pizzeria

要吃又好又經濟的意大利菜,可到銅鑼灣的Sergio Ristorante Pizzeria。

2007-06-27 2 浏览
餐前包係一片片, 好好味呀, 烘得好香, 但好細片lor, 一啖就可以食晒啦.al dente pizza, 要medium size, 即係12", 即叫即做, 芝士好濃, 仲會整到好長一絲絲芝士, 好正! 味道唔錯, 不過我揀呢款pizza 有雞肉, 就好似味道唔係咁match lor, 同埋雞肉比較鞋口. 但批底就幾好啦.三文魚長通粉, 好大碟wo. 賣相幾好, 長通粉加埋d醬汁, 唔會太乾或者太濕, 好味道! 感覺幾正宗.可惜因為唔係太肚餓, 加上d食size 都幾大, 最終無叫甜品. 小店, 位唔多, 有不少外國人幫襯. 服務一般, 主要係無咩笑容啦.

2007-06-26 13 浏览
試過中環總店的Al Dente及Cenacolo,再下一城試灣仔呢間分店。環境及地方與中環的Al Dente好相似,但係服務及食物質素就勝過中環。又是先來三小塊的Focaccia,一下子已給老公掃清。Carbonara-忌廉蛋汁好豐富,可以用三個字形容,就是香、滑、濃,每條意粉都沾有蛋汁。比起總店做得好,其水準甚至超乎Nobilduca過百元一碟的Carbonara。香蒜雜菇炒意粉-好濃的香菇味,但沒有仲苦澀感覺,意粉亦是入口彈牙,名副其實的Al Dente。Chocolate Fudge-雖然字面看是軟心朱古力,其實叫Browie較適合,質感似Browie,但是沒有合桃的。本是只是配以一球雪榚,我還想額外加多一球。侍應小姐好好人,佢話不另收費,可以加多一球。連埋一枝啤酒,埋單再付tips都係300大元。
又是先來三小塊的Focaccia,一下子已給老公掃清。
連埋一枝啤酒,埋單再付tips都係300大元。
2007-06-24 15 浏览
到訪時間:約2007年6月9日這天諗住再去外賣我之前提過的$159 BBQ Spare Ribs 套餐,點知佢地話已經沒提供了!!~ >_< 好失望啊!~ 以後就要0黎返呢度食,因外賣同堂食價錢都一樣!~ 所以,這次只外賣了一個中pizza,味道幾特別。D芝士同ham perfect match!~ 下次book位0係度再食過!~
到訪時間:約2007年6月9日

2007-06-11 3 浏览
約了舊同事食Lunch。中午食飯時間,沿著謝菲道一直行,食肆十居其九都是爆滿,認真係搵餐食都好艱難。難得Al Dente有張空檯,毫不猶豫就和朋友走入去。地方小小,環境頗Relax的,加上Staff全是說英語的,頓時有逃離香港這煩厭之地之感覺。而大部份既客人都是英文人呢!來這裡吃一小時既午飯,至好不過。繁忙時間,食Set就最穩陣,免得等大半句鐘都無得食。頭盤有沙律或餐湯,餐湯是蕃茄湯,不合口味,要個沙律算,朋友則與我相反。幾大堆頭的沙律,車厘茄、橄欖、燈籠椒、黃椒和什菜,加上幾豐富的橄欖油和幾粒的香濃芝士,色彩繽紛之餘又十分清香;對方的蕃茄湯亦是夠熱夠濃。主菜同樣有幾款選擇,魚柳、簿餅、Pasta,我們都選擇了後者。賣相不算吸引,不過味道唔錯,可謂實而不華。pasta材料有磨菇、冬菇、蒜片等,橄欖油當然唔少得。感覺很清新的pasta,正中意大利菜的精要,我十分滿意。主菜之後有甜品或飲品,唔飲過咖啡唔舒服的朋友照舊,我要一杯凍檸茶好了。咖啡據聞很不錯,下次要試試。感覺良好,可惜取消了下午茶供應,是我司同事們的一大損失哦!

感覺良好,可惜取消了下午茶供應,是我司同事們的一大損失哦!

自從那次我同男友到這裡慶祝我0地一起六週年紀念之後,我0地就愛上了這裏的美食。雖然這裏的情調的確幾好,但d坐位都幾迫,所以自始我0地就來外賣自取了!~佢0地亦有提供外賣速遞服務,但只限灣仔及銅鑼灣區。佢0地有個外賣套餐,我覺得係非常抵食的!!~一個大pizza、一客BBQ Spare Ribs配炸薯角、一個意式雜菜沙拉、四件餐前包、四罐汽水,只收$159!!~仲要係每樣都好食!~(我地四個人食都食唔晒0添!!~)與本地某一大型pizza連鎖店比抵好多,亦好食好多!!~佢0地d pizza 係我暫時食過最好食0既!~而且是以這個噤抵價錢,就食到噤好食0既pizza同Ribs,令到我時時也想食,不過最衰佢0地外賣速遞只做附近地區,令到我不能常常食到!~>,<希望快d再就到時間去買來食啦!!~

佢0地有個外賣套餐,我覺得係非常抵食的!!~

希望快d再就到時間去買來食啦!!~
2007-04-21 4 浏览
Had a set-lunch there alone this Thursday. A little disappointed. The bread was sticky and the chicken pasta was oily. However, the chocolate sponge cake tastes nice.