2021-07-12 554 浏览
最近經常係 K11 Musea 發掘美食 😌 係商場行咗陣,就想出去海旁行下吹吹風吸收下新鮮空氣,無意中發現咗呢間咖啡店,所以就買杯嘢飲試下。除咗飲品外店舖仲有好多周邊產品可供選購,有布袋、水樽、衣服、雨遮等等。拎咗飲品後隔離有啲位置可以俾顧客坐低飲下嘢傾下計,不過乾唔乾淨就見仁見智喇。😂Matcha Latte ($60) : 抹茶味唔算太濃郁,不過口感就幾清爽,而且重超級香滑 😋 些微苦澀味都無,仲帶一點甘香添。

2021-04-27 892 浏览
假日出尖沙咀K11行完街,就想搵個位坐低飲番杯咖啡。但商場室內實在太多人,所以都係行番出黎%買番杯咖啡☕️可能因為撞正tea time時間,都需要排十多分鐘的隊。幸好的是對著個海所以等待的時間是可以接受的。而我都算係呢間咖啡店既常客,亦知道產品選擇不多。今日點左ice dark latte ($55)少冰,因為想要一口甜!店員細心提醒少冰會令產品看上來少一點份量!拿了咖啡之後就覺得跟另一間分店的味道有點不同,不過在附近一邊吹著海風一邊喝,還是有一番風味的!如果作為%的fans,就需要來這間分店幫襯一下再與金色盒子形的鋪頭影相打卡一下囉!
2021-04-22 522 浏览
Ice latte 揀咗single, 職員哥哥介紹話果香味出啲,的確唔錯,香滑唔澀口。Ice Spanish latte係加咗煉奶,見幾得意嗌嚟試吓,味道偏甜,咖啡香味就少啲。 等咖啡嘅時候望住維港海景吹下海風係幾舒服嘅,不過咖啡選擇少咗啲。

2021-03-30
5 分钟 (外卖自取)
2021-04-04 391 浏览
Coffee by the Victoria Habour? Sign me up. This coffee shop is right by the Victoria Dockside in front of K11 Musea. Amazing coffee + amazing views = 100% experience 😉 we got the cafe latte, and it tasted amazing. You could smell the freshness of the coffee beans. As it is located by the Victoria harbour, there are plenty of seats to sit down and enjoy the beautiful Hong Kong!
Cafe  Latte (8oz)
Cafe  Latte (8oz)
2021-02-25 636 浏览
我從同事口中得知這店, 說咖啡頗特別的. 趁新年假, 慕名而來的.這是日本來港開設的咖啡店, 我心中已打了個底, 是甜? 或是非常甜? 中午12點多, 人流不算多, 不用排隊.我點了杯Latte (L), 好期待能品嘗別人口中的好. 可惜, 味道只是一般而已, 偏甜, 帶點失望. 要打卡的選這裡是對的! 真的想品嘗咖啡, 再想想吧.賣相與別的咖啡無異, 感覺上加了分主要是因為有維港靚景相伴, 伴着清爽的海風, 心情豁然開朗. 而咖啡真的一如所料偏甜, 沒什麼特別的. 除了飲品, 沒賣其他食品了.

除了飲品, 沒賣其他食品了.
2021-02-13
2021-02-02 489 浏览
呢間coffee shop開係k11 muses附近。見今日放假。就由尖沙咀行返紅磡搭火車返屋企啦。咁啱行過呢度,見到人氣打卡coffee shop,咁就扮吓悠閒。買杯咖啡試吓啦。我地叫咗Latte。咖啡拉花非常之靚。忍唔住未影相嘅情況下已經啜左一啖。朋友叫住先記得原來未影相。講番杯latte,咖啡味非常香濃。而且非常之滑。拎住杯咖啡喺海旁度行。望吓海,hea吓又一日咁樣。簡直就係人生一大樂事。值得推薦。
2020-12-29 498 浏览
% Arabica 自從2017年登陸香港,幾年間已成為人氣打卡熱點,係Instagram上經常睇到佢iconic嘅%咖啡杯。今日同朋友行完K11 Musea 後就到海旁嘅分店邊嘆咖啡邊吹海風,享受一個悠閑嘅下午。🌤% Arabica 主要賣四種咖啡:Espresso, Macchiato, Americano, Latte。每款都有分Blend (綜合豆)同Single Origin(單品豆)。前者口感較濃郁且培度深、味道偏苦,我個人比較鍾意呢種風味,後者口感淡薄而酸味突出。去到時Matcha Latte已經賣晒,最後我哋各要了一杯Caffe Latte。咖啡拉花好靚,奶泡綿密,口感醇厚,確實符合品牌用心做咖啡嘅理念,係一杯質素不俗嘅咖啡。️唯一要挑剔的是咖啡係室溫唔夠熱。☕️買完咖啡可以到旁邊嘅座椅,睇住維港景同朋友傾偈,十分寫意,我哋當日仲睇完日落先走呢!😆

Short Caffe  Latte (Blend)

Short Caffe  Latte (Blend)
2020-07-12 1345 浏览
🌟西班牙拿鐵Spanish Latte($55/Iced)因為唔鍾意飲苦既咖啡 試過%既幾款coffee之後致此對西班牙coffee就情有獨鍾🤪佢係用煉奶底溝埋d 超濃縮coffee 再倒鮮牛奶甜得來又有奶香得來又飲到coffee既味道🤣好有風味 唔飲苦咖啡既人應該都頗鍾意?🤭==============================⚠️係k11 G.C買完包 再買咖啡 坐係海傍歎 真係好幸福🙈即刻有「高潮」既感覺(有睇食戰之靈 應該明我講咩?)🤣
🌟西班牙拿鐵Spanish Latte($55/Iced)

因為唔鍾意飲苦既咖啡 試過%既幾款coffee之後

Iced Spanish Latte

即刻有「高潮」既感覺(有睇食戰之靈 應該明我講咩?)🤣
Iced Spanish Latte
2020-07-11 811 浏览
相信大家對%一點也不陌生不知你們來過這家沒有?從K11走出來, 從遠處就能看到個金色的立方體沒錯~就是% Arabica了~當天人不多, 排了二三個便到我們看看餐牌, 點了個未嘗過的Spanish Latte原來西班牙拿鐵就是加了煉奶嗯~真好喝!很合我的口味感覺煉奶中和了咖啡的苦澀味又不會蓋了咖啡的香味, 真不錯~
相信大家對%一點也不陌生
不知你們來過這家沒有?

從K11走出來, 從遠處就能看到個金色的立方體
沒錯~就是% Arabica了~

當天人不多, 排了二三個便到我們
看看餐牌, 點了個未嘗過的Spanish Latte
原來西班牙拿鐵就是加了煉奶
嗯~真好喝!很合我的口味
感覺煉奶中和了咖啡的苦澀味
又不會蓋了咖啡的香味, 真不錯~
下午茶
2020-06-29 686 浏览
今日藍天白雲,非常好天氣,我們決定到尖沙咀海旁走走,順道試一下人氣很高的咖啡店離遠見到一個盒子造型的咖啡店,相當吸引咖啡種類不算很多,分綜合豆和單品豆我倆不是常喝咖啡的人,於是直接問咖啡師:「有咩分別?」可惜咖啡師態度和語氣都令人非常失望,視線完全不看我們,目無表情飛速回答:「一款nutty啲一款fruity啲。」聽罷我們都疑惑到底是哪款fruity啲,而且下午4時客人不多,當時只有我們在買咖啡,但由於她/他的語氣令我們不敢再問,便選了一杯$40凍的Americano(單品豆)旁邊座位的設計令人很放鬆,在微涼的海風下喝著咖啡,看著維港景色與友人聊聊天,感覺很寫意,暫時忘卻平日煩惱,自問不懂品啡,但覺得咖啡味很香,很喜歡,希望下次再來時,會感受到咖啡師的熱情吧

離遠見到一個盒子造型的咖啡店,相當吸引

咖啡種類不算很多,分綜合豆和單品豆

地理位置係K11 musea商場一出對住個海 打個靚卡唔錯叫左iced spanish latte 同 iced latte真心無咩特別 仲少貴兩者比較反而普通仲好D真心如果想嘆咖啡就唔好有咩期望😂打個卡扮下文青就還可以既
地理位置係K11 musea商場一出
對住個海 打個靚卡唔錯
真心無咩特別 仲少貴
兩者比較反而普通仲好D
真心如果想嘆咖啡就唔好有咩期望😂
打個卡扮下文青就還可以既

2020-06-23
5 分钟 (外卖自取)
2020-06-09 358 浏览
好耐都冇出黎尖東行啦。 覺得行出黎已係好神奇既事。街上既人多返d, 但感覺還好的,唔會迫。而係K11行出露天既感覺, 好fresh. 又覺得好想去旅行。知佢有間cafe, 一直都冇機會試。 難得黎到, 即刻去睇下。以前應該要排好耐隊既情況而家冇啦。都買得舒服d.剛好今日難得好天, 落完雨唔曬。見好多人都坐係附近梯級, 草地傾下計, 嘆下啡。好似好遙遠既時光。 同朋友咁既相聚, 而家都係買少見少, 非常難得。大家就好好珍惜享受下。
好耐都冇出黎尖東行啦。 覺得行出黎已係好神奇既事。
街上既人多返d, 但感覺還好的,唔會迫。
以前應該要排好耐隊既情況而家冇啦。
都買得舒服d.
剛好今日難得好天, 落完雨唔曬。
大家就好好珍惜享受下。
2020-06-02
  • Spanish Latte
在K11 Musea面向星光大道那一邊,戶外有一間咖啡店 — % Arabica。朋友說她曾看過報導介紹此咖啡店。 而且,我們被其咖啡豆的味道吸引了。 即使沒有座位也要買一杯來品嚐。借用咖啡店旁邊的雲石座椅。 應該也是給咖啡店的客人使用的。 (當然也是給公眾使用。) 但太陽這樣猛烈照射,我們都走到陰暗處站著喝好了。因為衞生問題,店家拒絕使用我的自攜杯。 使用這紙杯還好。我的咖啡是右面的Caffe Latte 咖啡拿鐵。 Tall size(大杯裝)是$45。 轉燕麥奶多付$5。 亦有豆奶和杏仁奶選擇。 同樣需要多付$5。朋友的是Spanish Latte 西班牙拿鐵。 Tall size是$50。 她的是以煉奶調製。我的咖啡可二選一咖啡豆。 我忘記了是甚麼。 只跟店員說要咖啡濃度不高的那一種。喝了一口,最後會嚐到少許咖啡的焦烤味留在舌頭上。 我沒有下糖。 味道不會苦。 也不會感到膩喉。整體口感順滑。 可以一口接一口地喝。 是不錯的咖啡。

朋友說她曾看過報導介紹此咖啡店。
而且,我們被其咖啡豆的味道吸引了。
即使沒有座位也要買一杯來品嚐。

借用咖啡店旁邊的雲石座椅。
應該也是給咖啡店的客人使用的。
(當然也是給公眾使用。)
但太陽這樣猛烈照射,我們都走到陰暗處站著喝好了。

因為衞生問題,店家拒絕使用我的自攜杯。
使用這紙杯還好。

我的咖啡是右面的Caffe Latte 咖啡拿鐵。
Tall size(大杯裝)是$45。
轉燕麥奶多付$5。
亦有豆奶和杏仁奶選擇。
同樣需要多付$5。

朋友的是Spanish Latte 西班牙拿鐵。
Tall size是$50。
她的是以煉奶調製。

我的咖啡可二選一咖啡豆。
我忘記了是甚麼。
只跟店員說要咖啡濃度不高的那一種。

喝了一口,最後會嚐到少許咖啡的焦烤味留在舌頭上。
我沒有下糖。
味道不會苦。
也不會感到膩喉。

整體口感順滑。
可以一口接一口地喝。
是不錯的咖啡。
2020-05-02
  • CaffeLatte
2020-05-10 136 浏览
唔知你身邊有冇嘀朋友好鍾意J相?哈哈!我就有好多喜歡裝逼嘅朋友仔今次黎到%Arabica,當然係因為佢鋪頭獨特嘅外型,係維多利亞港海旁,係陽光嘅照射下,好似一個閃閃生輝嘅金色盒仔,唔知呢個潘多拉盒子裝住咗嘀乜嘢呢?就係咖啡嘞~我地叫咗一杯西班牙拿鐵,一杯抹茶拿鐵,其實我係有嘀乳糖不耐症,如果飲一嘀鮮奶成份太高嘅飲品,個肚係會好唔舒服,但通常越唔俾做嘅嘢就越吸引,我點會向惡勢力低頭呀!緊係飲咗先講啦!個抺茶拿鐵好滑,抺茶味同牛奶比例啱啱好,唔太甜得黎又夠茶味!唔錯喎⋯⋯之後當然就周圍影相啦!真係好多囡囡J 相,尤其是係隔離嗰幾舊黑色大理石!但我差唔多飲哂個肚都冇事!之後我上返op 睇食評,原來佢用練奶沖㗎!實在太好啦!果然愛笑嘅女孩運氣都唔會太差

西班牙拿鐵,抹茶拿鐵
就係咖啡嘞~我地叫咗一杯西班牙拿鐵,一杯抹茶拿鐵,

實在太好啦!果然愛笑嘅女孩運氣都唔會太差

西班牙拿鐵,抹茶拿鐵
自從疫症爆發之後好多地方都唔敢去,今日難得放工之後過咗嚟尖沙咀海旁呢一邊,見到非常空曠嘅尖東海旁,非常感嘆: 原來要有一片屬於返香港人嘅地方係咁困難………好鍾意飲呢一間日本過江龍嘅咖啡,質素真係非常之高。Spanish latte好nice ge店員姐姐特別推介肥妹仔飲呢一杯spanish latte,因為佢唔係用普通牛奶做底,而係用咗非常香濃嘅煉乳, 所以比一般嘅latte有好香濃嘅煉乳味, 鍾意飲甜嘅朋友一定要試。Caffe latte媽就飲咗呢一杯caffe katte。肥妹仔冇飲到,但係媽嘅評語就係去呢一杯latte好濃呢牛奶味,見到佢用嘅牛奶係日本嘅奶,所以佢嘅奶香味好濃。咖啡味都好出,唔會淨係飲到奶味而冇咖啡味。

好鍾意飲呢一間日本過江龍嘅咖啡,質素真係非常之高。

Spanish latte

Caffe latte