2020-10-12
希臘菜其實無正式食過,不過之前去過地中海✈,應該都係重香料嗰啲咁啦~😅月街係我鍾意嘅地段😚,因為之前都有喺附近食過野,呢間餐廳唔算大,不過高樓底,所以感覺都舒服👍,仲有outdoor位置,雖然唔算開揚,但有希臘避畫確係唔錯😍。我地其實係打算食個快lunch , 因為之後去行山🌿,所以order 嘅野唔多。<Fava mash>🧄無食過希臘野其實無乜概念係咩,不過menu 有啲information, 就係洋蔥,蒜同啲豆撈埋一齊咁,order 嘅時候waiter 都有提我地加個烤餅配嚟食,咁我地都有order 埋warm pita HKD32,一共6件, 其實個Fava mash 味唔濃,我就覺得用咖哩嚟配烤餅夾啲😅。<souvlaki>睇個名當然又唔係好知係咩,都係要睇內文,其實係烤肉配蕃茄,咁有豬,雞揀嘅,我地就要咗雞,我地個位望入去就見倒廚房烤緊,好似土耳奇烤肉咁嘅方法,望落去幾吸引😎,不過嚟到就同想像有少少唔同,因為食倒嘅唔係烤肉香,主要係香草同辣椒味。<Greek village salad >🍅🥒主要係青瓜,蕃茄同cheese
<Fava mash>🧄
<souvlaki>
<Greek village salad >🍅🥒
主要係青瓜,蕃茄同cheese , 好夠凍亦新鮮。
總括食物份量都細,應該唔太啱香港人囗味,起碼唔啱我囗味先😆, 不過服務真係好好,隔住個mask 都感受倒waiter 嘅笑容同熱誠🥰,呢一點香港嘅侍應真係好欠缺,呢度啲staff 做野真係好積極,敬業樂業,其實我地無俾錢order 飲品嘅,只要tap water , 佢地都不停refill , 真心欣賞💕。