2023-03-06 127 浏览
Blooms Coffee 又開新店啦,新店位於太古城3樓,是商場的開放式位置。裝修也是用金色格調,座位大約二大個。咖啡多款有Nutty和Fruity 選擇,還有少量輕食🙈。-▪︎White Mocha |Mocha HKD$48咖啡有兩款大小選擇,這裡還有白朱古力選擇🤩。朱古力味道濃郁,白朱古力味道較獨別😚。咖啡味道香濃順滑,不會感到酸的味道。-▪︎Sliced Marble Cake HKD$28店員會為客人加熱蛋糕,送到手上熱辣辣味道很香。雲石賣相挺美觀的😎,蛋糕質感鬆軟,外皮口感較煙韌。蛋糕配咖啡享用,感覺挺寫意的☺️。-

▪︎White Mocha |Mocha HKD$48
咖啡有兩款大小選擇,這裡還有白朱古力選擇🤩。

▪︎Sliced Marble Cake HKD$28

2023-03-05
午餐
2023-02-24 108 浏览
星期五心情特別好,就出嚟飲下午茶,太古城新開左間 Blooms Coffee,睇嚟好專業,今日係女咖啡師坐鎮,介紹我佢哋嘅招牌:棉花糖牛奶咖啡 Mashmallow Latte $60,真係幾好飲,我唔鍾意苦,咖啡加咗棉花糖甜好多,賣相都好靚,面頭白色嗰啲就係棉花糖,挑起了黏黏棉棉,唔係太甜,好香滑,攪勻左係咖啡裏面,有唔同嘅口感嘅飲法,係咖啡包住粒棉花球!胃口特別好,加熱即時吃了香蕉蛋糕,外賣藍莓蛋糕明天早餐,兩件蛋糕都好鬆軟,少少甜,多多香。環境優閒簡潔舒服,廣場三樓向外望,感覺開陽,見到人來人往,心情大好。

胃口特別好,加熱即時吃了香蕉蛋糕,外賣
藍莓蛋糕明天早餐,兩件蛋糕都好鬆軟,少少甜,多多香。

2023-02-24 79 浏览
除咗知名嘅連鎖咖啡店外,因為陳豪令我認識咗呢間精品咖啡,有「咖啡達人」之稱嘅陳豪可以話同咖啡呢兩嗰字係掛鉤咗🤣 佢對咖啡嘅要求亦令呢間咖啡店有品質嘅保證‼️一search先知原來店內所有咖啡豆都係由佢從世界各地挑選返嚟,係屬於當季嘅優質精品😎 雖然呢度都有機,但你會見到多啲落手落腳處理你杯咖啡,你亦可以提出一啲tailor-made嘅要求,佢都會盡力滿足你🤗 不過當然因為多咗靠人手嘅,等候嘅時間亦會耐咗😗😗同朋友share,三個人飲兩杯,嗌咗signature嘅棉花糖牛奶咖啡☕️佢嗰咖啡真係好高分,再配搭埋軟棉棉溶咗嘅棉花糖真係好正,果然係signature😚 但我個人建議唔好將棉花糖同咖啡溝埋一齊飲,反而撩啲棉花糖食仲正😚 再叫咗杯朱古力😚 呢杯都好正,好濃朱古力味但亦都唔會覺得甜😋 坐係度傾偈真係一流😚

2023-02-20 79 浏览
去咖啡店☕️除咗飲咖啡,環境都係一個好緊要嘅因素🤔 我放空嘅時候好中意望住啲人行嚟行去🤭 呢嗰位可以望到好多嘢都幾chill😚😚 睇coffee menu 我一定睇signature嗰位😚 試吓唔同嘢😚 MARSHMALLOW LATTE 棉花糖牛奶咖啡 $60 - 呢嗰賣相真係好吸引,打卡真係一流,佢係熱嘅latte加棉花糖係面,再用火槍燒到金黃色,硬硬地🤤 第一下飲落去口感好得意,你可以直接飲又可以撈勻佢,我覺得唔好撈仲正🤤朋友就叫咗Green tea latte🍵 走冰/少冰嗰杯都會少啲,大家千祈唔好太surprise,我偷飲咗🤗 不過我prefer少冰/走冰,因為我中意茶濃🥰

2023-02-15 89 浏览
著名藝人兼香港咖啡達人陳豪開創的Blooms Coffee分店愈來愈多,最近進駐太古城,一眾居民同打工仔有福了~店家擁有自設工場迎鮮烘焙咖啡豆,並搜羅世界各地優質的咖啡豆,有多款咖啡豆及掛耳包出售。咖啡可以選擇酸味較重的BAROQUE或者果仁較重的SARDANA十分講究。另外,還有多款茶類或朱古力提供,亦有五款糕點選擇。白摩卡咖啡 - $48/12ozMocha就喝得多了,特別用上白朱古力代替黑朱古力,白朱古力甜而不膩。融入香氣十足的咖啡和香濃的鮮奶,入口好溫潤滑順,螺旋狀的拉花有點像斑馬的斑紋充滿美感。香濃朱古力 - $58/16oz高濃質的朱古力味道非常突出,香濃絲滑的可可豆香氣逼人,入口滿是香濃的朱古力甜蜜。

白摩卡咖啡 & 香濃朱古力

香濃朱古力 - $58/16oz
2023-02-14
下午茶
2023-02-14 863 浏览
陳豪做代言人的 Blooms Coffee 在太古城開了新店,終於有一間近我公司,可以早上走出來 hea 吓!不過開十一點,蛋糕等烘焙食品中午才到,想吃早餐的我美中不足!  Moses Craft $78慕名人效應而來,當然要嚐 Moses Craft,而且淺焙比較適合我,今日係用哥倫比亞咖啡豆,酸度比較高,亦合我意。 手調即是齋啡,但因為是淺焙,而且我揀帶酸的咖啡豆,所以不甘苦,味道如茶,層次複雜,味道變化。年輕咖啡師溫柔細心解說,因為飯前品嚐,所以刻意調得輕身一點,甜一點,果味洋溢,小口小口喝,慢慢享受。 Cappuccino $42另一款 Cappuccino,客人有兩款豆選擇,一款比較 Nutty 而另一款比較 fruity 。因為奶的泡沫濃郁,適宜配搭比較 Nutty 的豆。 位於商場開放式環境,以白色作主調,型格清雅;工作天的早上,舒適寧靜!

Moses Craft $78
咖啡豆

Cappuccino $42
Cappuccino
因為奶的泡沫濃郁,適宜配搭比較 Nutty 的豆。

位於商場開放式環境,以白色作主調,型格清雅;
工作天的早上,舒適寧靜!

2023-02-14
$60 (早餐)