2023-11-25 921 浏览
第一次去圍方,感覺是一個十分之大的商場,應有盡有,而餐廳選擇亦十分之豐富,在朋友的介紹之下來到這家西餐廳。店員十分之友善,在店內進行會員登記,亦即享八折優惠,因此雖然兩個人的份量這算是有點多,但係最後都順利可以吃完。🩷前菜八爪魚,我十分之喜歡🩵牛扒也烹煮特宜但感覺沒有特別之處,未必會重複食用

🩷前菜八爪魚,我十分之喜歡
🩵牛扒也烹煮特宜

但感覺沒有特別之處,未必會重複食用
2023-11-07 1042 浏览
今日Family Day, 朝早去完慈山寺就去咗The Wai食lunch。2點左右到,見呢間西餐廳唔洗等位就入咗去。我哋5個人叫咗4樣嘢share:煙三文魚海蝦沙律🥗、蘆筍煙肉忌廉芝士扁意粉🍝、美國黑安格斯肉眼扒🥩同煙吞拿魚腩pizza🍕沙律🥗用咗carrot ginger dressing,味道有啲怪😅不過啲菜都fresh。碟扁意粉🍝其實係carbonara,very creamy,鬼佬話係佢食過嘅最好味嘅carbonara 之一。肉眼扒🥩要medium rare, 但係出到嚟熟咗啲,比較似medium。肉質tender,食到啲烤過嘅味道。配少少蒜🧄、少少炒蘑菇同薯條🍟pizza🍕皮幾脆,上面有半生熟蛋,有啲怪😑不過味道👌🏻唔鹹價錢係正常意粉pizza價,唔會比其他餐廳貴。

價錢係正常意粉pizza價,唔會比其他餐廳貴。
2023-11-05
2023-11-03 843 浏览
Daddy 生日,就近近地係大圍穩餐廳食飯見Cafe Deco Pizzeria 夠大間,坐落舒服,就決定book位食。Book既時候交底,想生日慶生,職員就話可以有蠟燭同插生日牌仔慶祝,做個小surprise!當日食飯好順利,即刻有位坐。同事服務態度都好好。之前見有評語話樓面同事態度麻麻,我地當晚個個waiter 都好好笑容,又keep住refill 水。6個人order 坐兩個pizza,兩個主菜,同埋三碟前菜,已經超飽。個藍芝士核桃蘋果pizza 真係超推介!!好好食!其他食物都不錯,沙律好大份,豬腩肉南瓜意大利飯都係我會想再食既!到叫甜品既時候,同事好有默契幫我地預備好驚喜擺甜品係daddy 面前,仲唱生日歌。覺得好有心思同埋成個experience 好好。多謝曬同事預備!
Daddy 生日,就近近地係大圍穩餐廳食飯

個藍芝士核桃蘋果pizza 真係超推介!!好好食!

甜品
2023-10-28
庆祝纪念
生日
甜品
  • 藍芝士核桃蘋果pizza
  • 豬腩肉南瓜risotto
2023-10-03 698 浏览
圍方新開不久,第一次來圍方,聽講晚市多人到要排隊,所以午餐來食咗先。唔使等位,餐廳地方寬敞,燈光暗暗地幾浪漫,坐得好舒服。M6和牛餅虎蝦薄餅pizza/餅皮薄我喜歡,唔使俾厚皮塞飽個肚;餡料多,虎蝦幾爽脆,不過餅底醬汁有沙律醬,食落有少少怪漢堡包/份量好大,薯條亦很多,最緊要係好食;漢堡扒可以揀熟度,我揀咗五成熟,有肉味、肉汁多,但又唔會肉汁濕到包;漢堡中間放咗一層焦糖洋蔥 甜甜地,又有芥末醬,整個好惹味。

唔使等位,餐廳地方寬敞,燈光暗暗地幾浪漫,坐得好舒服。

M6和牛餅虎蝦薄餅pizza/
餅皮薄我喜歡,唔使俾厚皮塞飽個肚;
餡料多,虎蝦幾爽脆,
不過餅底醬汁有沙律醬,食落有少少怪

漢堡包/

份量好大,薯條亦很多,最緊要係好食;
漢堡中間放咗一層焦糖洋蔥 甜甜地,又有芥末醬,整個好惹味。

2023-09-23
2023-09-24 638 浏览
在這新開的shopping mall 搵食不容易,很多餐廳都要等位,我們買了戲票2:30pm在L5看戲!離放映時間有一小時!望到這裡不用等位,可以舒舒服服吃個午餐。Pizza 兩個人吃,每人都有四件,如果有多些磨菇更好。Prama Ham 和火箭菜都是我喜歡的材料。侍應服務很好,不是為我們加水。上菜時間也合時,座位舒適。等上餐時看到裝飾品有一句幽默語:I am a chef and I cannot be calm😅
Funghi  di prama
2023-09-24
Funghi  di prama
2023-09-10 570 浏览
點了紅酒牛肉粗管通粉,通粉口感佳,牛肉量非常充足可能當時食客唔多,所以外藉女店員好主動問我要唔要chili。我向她要了芝士粉。店員亦主動前來加了幾次水,態度友善。
點了紅酒牛肉粗管通粉,通粉口感佳,牛肉量非常充足

2023-08-10
午餐
行左一陣商場又唔想排太耐隊食飯,所以提早左食晚飯,咁岩行過見到呢間西餐無乜人等位,都諗緊周圍餐廳都開始有人龍,但呢一間無,考慮緊食唔食既時候,另一半話試吓啦😕見唔使等就試吓啦餐廳環境舒適,但服務就真係麻麻。首先餐廳侍應唔熟悉檯號位置,食物送上既時候反問我檯號,我作為客人根本就唔會知道。檯號都無寫係我見到既地方,侍應送錯去另一張檯,先將食物送返過黎😕食物方面,叫左個海鮮pizza, 完全無味既,成個pizza如果十分係好食,我會比3分😒蜆肉連殼上但都係無味,同埋最大問題係成個pizza送上黎既時候只係微暖,擺左一陣已經凍晒龍蝦意粉一樣淡到無味,好似無調味一樣,所謂龍蝦汁我完全食唔出,食左一半已經放棄唔想食另外想讚係香港人職員係好有禮貌嘅,但講英文個幾個職員就態度麻麻。而且話晒新界區餐廳,有必要成間餐廳侍應都講英文嗎?如果老人家或唔太識講英文嘅客人可能比較尷尬,叫餐都叫唔到

2023-08-17 771 浏览
圍方既餐廳多人到一個點,唯獨有兩間在角落的餐廳冇人排隊,係位置問題?還是另有原因?即管進去一試。入到去,是全英文的待應,講英文是冇問題的,但不太有禮貌。叫了一個Pizza,Pasta及一個龍蝦湯,份量是充足的,不過味道就一般。蟹肉龍蝦湯飲得出是粉開的,再後加蟹肉,所以湯既味道是人工的,蟹肉與湯應該沒有關係,不過70蚊既西餐,都是差不多了。大蝦龍蝦汁意粉除了上檯溫度不足,汁是夠濃,能掛於意粉上,而大蝦是新鮮的。整體而言,份量足夠,味道不俗,如果待應態度好少少,是次體驗就更正面了。

大蝦龍蝦汁意粉
除了上檯溫度不足,汁是夠濃,能掛於意粉上,
而大蝦是新鮮的。

大蝦龍蝦汁意粉
2023-08-17
2023-08-16 554 浏览
平日中午去食午餐,叫左pizza, 意粉,沙律,味道都好好,唯獨服務勁差有個女職員同光頭經理態度其他,識講中文又要扮野講英文,黑面又無禮貌初時以為只係我覺得,點知有另2外兩枱都投訴這兩個人,立即有個香港人經理禮貌地say sorry,而那兩個勁無禮貌員工就調左去另一邊,跟住全程都係位香港人經理服務我地,勁有禮貌lee到係大圍,係圍方,唔係圓方,附近都係屋村,好多老人家,係唔係唔識英文就唔食得?

2023-08-15 542 浏览
D侍應係咁收碟趕人走 岀面又唔係有人等架 收餐具是刀頭差d隊七人 又匆忙又急問侍應拎個take away盒竟然得個大既pizza盒 心唸係咪要人捧住個pizza盒走?膠袋又冇個! 要主動問個侍應先offer話俾條繩你綁住未見過d餐廳咁唔considerate 又唔user-friendly 食左45分鐘之後又開大個冷氣趕人走碟芝士凍肉pamaham冷盤又好難食 呀信屋質數 唸住係新商場簡間餐廳食 點知又中伏☹️真心叫大家唔好去食😕
侍應拎個take away盒竟然得個大既pizza盒
心唸係咪要人捧住個pizza盒走?膠袋又冇個!
要主動問個侍應先offer話俾條繩你綁住
食左45分鐘之後又開大個冷氣趕人走
碟芝士凍肉pamaham冷盤又好難食 呀信屋質數
唸住係新商場簡間餐廳食 點知又中伏☹️
真心叫大家唔好去食😕
2023-08-11
2023-08-14 487 浏览
大圍終於有大型新商場開幕喇!相信大家睇新聞都見到圍坊啱啱開嘅時候嗰種墟冚場面。呢晚就約咗朋友去Cafe Deco Pizzeria新分店食晚餐,隔咗一段時間嚟其實都仲係咁多人!餐廳有室內同半開式嘅座位,喺商場鋪嚟講真係算坐得幾舒服。呢度同圓方嘅分店一樣會有薄餅烤爐,睇住師傅即刻整熱辣辣嘅Pizza出爐真係流晒口水。坐低先整返杯冰凍嘅Slushies即係好似思X冰咁嘅嘢飲!我揀咗好特別嘅Panda Pina Colada,入口好冰爽仲有好香嘅斑蘭同埋椰子香味好飲喎,另外嗰兩杯係朋友同埋老婆大人嘅Green Cooler同Pink Mojito,佢哋都話呢兩杯味道唔錯㗎。食意大利菜最正嘅前菜梗係凍肉啦!所以叫咗呢個意式芝士凍肉拼盤!呢個拼盤入面有五樣唔同嘅凍肉,我就鍾意風乾牛肉貪佢夠濃味嘛!另外仲有兩款芝士其中一隻仲係Blue Cheese正呀。之後嚟返碗龍蝦濃湯伴蟹肉嘆吓先,龍蝦湯煮得好香濃同埋冇苦澀味好飲喎。老婆大人鍾意食沙律梗係要叫個俾佢嘆吓啦!佢揀咗煙三文魚海蝦沙律入面啲煙三文魚同海蝦都好有鮮味,加埋個胡蘿蔔薑汁食落好清爽。跟住嚟呢個係雜錦小食拼盤,入面有豬腩肉串、香脆炸雞翼、香酥

餐廳有室內同半開式嘅座位,喺商場鋪嚟講真係算坐得幾舒服。

坐低先整返杯冰凍嘅Slushies即係好似思X冰咁嘅嘢飲!我揀咗好特別Panda Pina Colada,入口好冰爽仲有好香嘅斑蘭同埋椰子香味好飲喎,另外嗰兩杯係朋友同埋老婆大人嘅Green Cooler同Pink Mojito,佢哋都話呢兩杯味道唔錯㗎。
食意大利菜最正嘅前菜梗係凍肉啦!所叫咗呢個意式芝士凍肉拼盤
呢個拼盤入面有五唔同嘅凍肉,我就鍾意風乾牛肉貪夠濃味嘛!另外仲有兩款芝士其中一隻仲係Blue Cheese正
跟住嚟呢個係雜錦小食拼盤,入面有豬腩肉串、香脆炸雞翼、香酥魷魚、烤甜粟米同埋蒜片蝦,每樣有少少可以同朋友一齊食係開心

見啲炸嘢整得唔錯叫多個香脆爆谷蝦蒜蓉食,外面脆卜卜入面嘅蝦肉好爽口得喎。
跟住呢個維也納薄雞扒估唔到煮得咁軟滑多汁,加埋個酸酸香香嘅汁真係幾好味
終於可以食即叫即做薄餅我哋揀咗口味特別嘅Carbonara,Pizza嘅配料好豐富有洋蔥、蘑菇、Pancetta同埋Mozzarella Cheese。
時以為呢個卡邦尼味仲會好膩,但食落去唔漏之餘仲好香餅底又夠薄仲好鬼脆添真係唔錯
記得上次喺圓方食過意大利雪糕好正,咁就叫三球雪糕嚟嘆吓先!呢度伯爵茶、朱古力同埋榛子三隻味都好唔錯不過一定要我揀嘅就最鍾意榛子味。
最後仲整多件檸檬蛋糕嘆!蛋糕質感好軟綿加埋酸酸甜甜嘅檸檬味好正斗。
2023-07-25
除左第一日開幕,今次第2次行圍方,成個商場有勁多食店,今次揀左呢間 因為看中了佢的Pizza🍕😆🐙 西班牙風味烤八爪魚 $158Roasted Octopus用左西班牙Romesco醬燴煮,香濃蕃茄味又有微辣辣感,八爪魚有咬口又唔會太靭,切到粒狀再配粒粒薯仔+珍珠蘿蔔薄片+表面少許香草味蛋黃醬,口感層次豐富🥗 超級食物羽衣甘藍沙律伴藍莓 $148Blueberries Super Food Salad最❤️羽衣甘藍,仲加入左牛油果+松子+藜麥+Ricotta Salata芝士碎放面,內有無花果同多種果乾,除左每樣食材味道鮮明外 店家調味做得出色 令所有食材味道都融和🍕 藍芝士核桃蘋果薄餅 $188Gorgonzola & Apple光看名字 應該係種未曾體驗過既pizza味道,要試試!Pizza是薄批 邊邊烤得脆口,聞落是輕微的藍芝士味 入口便散了 變返一般mozzarella芝士味,用左蜜糖同蘋果薄片 成個pizza是甜甜的,更似一道甜品❤️🥰I like it…🍺 Stella Artois 500ml $78🍺 Becks 500ml $76*1830入場 唔使排隊,走既時候已經全場

🐙 西班牙風味烤八爪魚 $158

🍺 Becks 500ml $76

*1830入場 唔使排隊,走既時候已經全場滿晒
*場地好大 座位好鬆動 坐得好舒服

*要要求 店員姐姐先會比杯水你

*入座起 用餐時間90分鐘,一夠鐘店員哥哥就過黎提醒:「用餐時間到喇,麻煩埋左張單先」

*收+1服務費
2023-08-04
西班牙風味烤八爪魚
圍方商場開幕當天,我都去湊熱鬧了,有勁多食肆進註圍方,我已經鎖定了幾間餐廳會約朋友去聚聚啦﹗ 這晚先跟朋友倆先來到Café Deco Pizzeria ,環境舒適開揚,座位充裕,且枱與枱之間保持距離,坐得舒適,都幾適合大伙兒聚會。 翻開餐牌,由頭盤到飲品,款式種類多樣化,我每樣都想試呢﹗ 龍蝦濃湯伴蟹肉 $78,濃湯色澤亮麗,濃稠度剛好,入口香濃順滑,加上鮮甜蟹肉及香脆法包粒,是一頓意式晚餐中不可缺少的湯品。 雜錦小食拼盤 $248,可以一次過食到燒甜粟米、香脆雞翼、酥炸爽彈魷魚、油蒜大蝦、豬腩肉串,惹味可口不油膩。 順帶點了杯熱情果Mocktails,消暑又解渴。 主菜是M6 澳洲和牛封門柳 (250g) $398,Medium-rare口感真的不錯,不會滲血水,口感鮮嫩,肉味香濃,吃時沾點碟邊海鹽則提昇惹味度,沾上蒜味牛油則入口滑溜,伴碟有香口焗薯及菇菌等,非常美味﹗意式磨菇薄餅 $188,聽說這口味蠻多人點的,以蕃茄醬做醬料,材料有巴馬火腿、什菌、油封大蒜、芝麻菜等,搭配得宜,鹹香可口;但2個人要吃12吋薄餅,真的太多了,若果可以有迷你版就好了﹗

翻開餐牌,由頭盤到飲品,款式種類多樣化,我每樣都想試呢﹗

順帶點了杯熱情果Mocktails,消暑又解渴。

2023-08-01
  • 龍蝦濃湯伴蟹肉
  • 雜錦小食拼盤
  • M6 澳洲和牛封門柳
  • 意式磨菇薄餅
2023-08-06 303 浏览
大圍火車站上蓋商場「圍方」佔地達65萬平方呎,於2023年7月22日中午正式試業,大量的食肆,商舖、超市百貨等進註其中,區內居民終於可以不假外求,有屬於自己的大型商場了。火車站內更增設扶手電梯讓客人直達商場,聽說就開業這幾日,便已有過萬人上落!貪新鮮的友人相約踩場,逛畢後自不然在商場內覓食;早前在ELEMENTS也吃過這店,印象很不錯,又不妨一試另一分店的質素如何吧。Menu和ELEMENTS一樣,差別在於沒有酒精類飲品(暫時未領有酒牌),那就要Mocktail好了,這杯「PURPLE HAZAD」$68,加了檸檬,清新醒胃,Butterfly Pea的紫藍色很是特別;杯面躺著數顆鮮甜藍莓,視覺味覺同樣吸引。龍蝦濃湯伴蟹肉~$78濃稠Creamy,啖啖龍蝦香,加了蟹肉令味道變得更鮮甜。意式芝士凍肉拼盤~$208木盤上置有多種薄切肉類:Parma Ham、Speck、Salami、Chorizo Salami、Beef Bresaola,另有乾果、葡萄、芝士、泡菜及脆麵包…等,淨食或跟麵包同吃一樣捧。雜錦小食拼盤~$248多款烤炸食物如烤豬腩肉串燒、香脆魷魚、香脆雞翼、烤甜粟米及大蒜奶油
龍蝦濃湯伴蟹肉~$78
濃稠Creamy,啖啖龍蝦香,加了蟹肉令味道變得更鮮甜。
意式芝士凍肉拼盤~$208
雜錦小食拼盤~$248
多款烤炸食物如烤豬腩肉串燒、香脆魷魚、香脆雞翼、烤甜粟米及大蒜奶油蝦,最喜歡魷魚及雞翼,外層甘香酥脆卻不過油,而且夠入味,不錯。
香脆爆谷蝦~$108
金黃酥脆的外衣包裹著爽彈的蝦肉,醮點檸檬蛋黃醬同吃,滋味更佳!
CARBONARA 薄餅~$182
向來較喜歡紅醬做的餅底,估不到這個以白醬為基底的簿餅也很是不錯(奶油醬、腩肉、蘑菇、洋蔥 及水牛芝士),餅底香脆、醬汁香而不過濃,加上適量的鹹香topping,非常惹味。
蜜糖檸檬慕斯蛋糕~$45
軟滑輕盈、酸酸甜甜,吃了多種香口食物,甜品都是吃得清新為佳。
場內食肆多多、五花八門,更設戲院供消閑娛樂,有空必定再訪!

Cafe Deco Pizzeria
  • 香脆爆谷蝦
  • CARBONARA 薄餅
  • 蜜糖檸檬慕斯蛋糕
2023-08-06 249 浏览
近期大熱的新商場The Wai圍方大家去了朝聖未呢!這個商場內進駐不少食肆我這個戀吃的人早前便跟好友去了搵食。今次的目標就是位於圍方商場二樓的Cafe Deco Pizzeria,上次在Elements店吃過黑松露二人餐後覺得挺不錯,今次一於試埋這間新店的其他美食。餐廳設有室內及半開放式的座位,我們被安排坐於半開放的用餐位置環境很開揚坐得挺舒適。跟Elements店一樣餐廳設置了昀火的薄餅烤爐,即叫即製可以新鮮熱辣送到新客人面前,所以來這兒必定要Order Pizza來品嚐喔。甫坐下跟大家分別點來不同口味的特飲嘆嘆先!左邊是車爸爸像思樂冰的Slushies,他選上斑蘭味出衆的Panda Pina Colada$58,而做不成迷人Pink Lady的我就選喝帶西柚和紅莓果香的Pink Mojito$68,最後那杯則是好友A先生充滿青瓜香氣的Green Cooler$68。飲品有了那就來一個意式芝士凍肉拼盤$208作餐前小食吧!一份有齊Parma Ham、Speck Ham、Salami、Chorizo、Beef Bresaola、Cheddar Cheese及Cambozola,另外還有
飲品有了那就來一個意式芝士凍肉拼盤$208作餐前小食吧!一份有齊Parma Ham、Speck Ham、Salami、Chorizo、Beef Bresaola、Cheddar Cheese及Cambozola,另外還有醃酸瓜、葡萄、無花果、杏脯乾、合桃及Crusty Bread等真的非常豐富。

多款凍肉中我就最喜歡鹹香油潤的Parma Ham和香辣口味的Chorizo。
喜歡吃蔬菜的我當然要點一份沙律來品嚐啦!在衆多款式之中揀上了煙三文魚海蝦沙律$152,上檯時看見足夠我們五人分享激大份量的沙律真的眼突了!沙律菜口感很鮮爽煙三文魚油潤不過鹹,配襯的胡蘿蔔薑汁味道也很清新不錯吃啊。
吃過冷盤後來碗熱騰騰的龍蝦濃湯伴蟹肉$78暖暖胃先!濃湯熱度足之餘口感順滑味道鮮濃沒帶一絲苦澀水準相當不俗值得一喝,但細胃口的最好跟朋友分享否則很易吃不下其他美食。

再來一客雜錦小食拼盤$248一碟內有五款美味小食最適合多人分享,當中包括有豬腩肉串、香脆炸雞翼、香酥魷魚、烤甜粟米及蒜片蝦。
烤甜粟米香甜多汁非常美味,蒜片蝦則爽口彈牙好惹味,酥香魷魚就香脆煙靭有鮮味很讚,炸雞翼永遠也是討人歡心的小食,不過我最喜歡還是那串肥瘦相間肉味香濃豬腩肉串。

在座有喜歡吃蝦的朋友所以點多一客香脆爆谷蝦$108,勁香脆的外層包裹著彈牙的蝦肉,沾一點蒜蓉蛋黃醬吃味道更加吸引。

這件維也納薄雞扒$248廚師將雞扒裹上麵包糠炸香,之後再鋪上Mozzarella Cheese、Sundried Tomato再配襯用新鮮車厘茄做的醬汁,雞肉外層索滿醬汁內裏的雞肉烹得非常嫩溜真的值得一吃。
接下來當然品嚐即叫即製的新鮮Pizza啦!我們選了非常特別的Carbonara Pizza$182,薄身的餅底香脆不膩是我喜歡的口感,而薄餅上的材料則有清甜洋蔥、蘑菇、Pancetta及少不了Mozzarella Cheese,成件事就是將卡邦尼意粉整碟放入口中般這感覺挺特別。
來Cafe Deco Pizzeria甜品點意大利雪糕是常識吧!我們選了三球意式雪糕$78一起開心Share,Gelato的口味分別是茶味濃郁的伯爵茶、甘醇的85%朱古力及果仁味重的榛子,雪糕吃下口感綿密層次豐富真的非常甜美好味道。

這天是平日的夜晚九時多場內仍然人頭湧湧新場果然魅力非凡!這兒還有很多新餐廳可試遲些再來發掘美食介紹給大家吧。