2024-01-16 2750 浏览
朋友為我慶祝生日,選了這家餐廳,特點是位置方便,且處於商場中庭,感覺開揚。我們獲安排卡座,環境闊落舒適而寧靜。 我們點了一客是日午餐($350)及一客蕃茄肉醬鵝肝意大利麵($250)。 等候期間,先吃點餐前麵包,鬆軟可口。 午餐的羅宋湯用料充足,菜粒豐富,熱呼呼而暖胃。 主菜煎三文魚,份量巨型,另有蔬菜點綴,擺盤精美,顏色配搭的效果不俗。三文魚柳煎得香噴噴,充滿鮮甜味,肉質亦嫰滑。 蕃茄肉醬鵝肝意大利麵溫度極高,連碟子亦是燙手,令食物保持高溫和鮮味。蕃茄醬汁酸甜醒神,使人開胃。鵝肝應該有一整個,切成四件,入口煙韌。意大利麵份量很多,煮得軟硬度適中,有嚼勁。 最後點了一客朱古力心太軟配雲呢拿雪糕甜品($128),一黑一白的色調,夠型格。剛烘焙的心太軟極之溫暖,把它切開,內裡的朱古力醬慢慢流出來,極之迷人。雲呢拿雪糕香滑而味道吸引。 服務員效率高,態度親切,整體食物及環境良好。

等候期間,先吃點餐前麵包,鬆軟可口。

午餐的羅宋湯用料充足,菜粒豐富,熱呼呼而暖胃。

服務員效率高,態度親切,整體食物及環境良好。

2024-01-13
$7xx 一個Christmas Tea Set 一啲都唔貴, 重有小掛飾送! 咖啡係用黎打卡! 食物質素還可以,但部份服務員質素好差,🙄 上火鍋無點火,(相可以睇到,咖啡都飲左半個芝士火鍋都未點火),叫佢點火會黑面,杯咖啡不停問收得未,之但係我地坐低半小時都未有! 我寧願貴啲去酒店食!有啲失望! 呢個評分扣左既分係完全唔關廚房事! 下午茶有芝士火鍋幾特別既,但到食完哂個芝士都未溶哂🤷🏻‍♀️根本想點醬咁食係唔得既!
重有小掛飾送! 咖啡係用黎打卡!
食物質素還可以,但部份服務員質素好差,🙄

Christmas  Tea
2024-01-01
Christmas  Tea
// 𝙄𝙣𝙙𝙪𝙡𝙜𝙚 𝙄𝙣 𝙁𝙚𝙨𝙩𝙞𝙫𝙚 𝙂𝙤𝙪𝙧𝙢𝙚𝙩 𝙀𝙭𝙥𝙚𝙧𝙞𝙚𝙣𝙘𝙚𝙨 𝙖𝙩 𝙇𝘼𝙉𝘿𝙈𝘼𝙍𝙆 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝘾𝙝𝙧𝙞𝙨𝙩𝙢𝙖𝙨 - 𝘾𝘼𝙁𝙀́ 𝙇𝘼𝙉𝘿𝙈𝘼𝙍𝙆 🎄 //-In this festive holiday season, 𝐋𝐀𝐍𝐃𝐌𝐀𝐑𝐊 has teamed up with Hongkong Land HOME FUND in launching a brand new charity-driven holiday celebration. From now till January 1, 2024, LANDMARK’s Christmas campaign is set to highlight a spectacular installation at LANDMARK Atrium, featuring 𝐌𝐨𝐮𝐧𝐭 𝐒𝐚𝐧𝐭𝐚 𝐏𝐚𝐰𝐬, a gigantic snow-covered Polar Bear Mountain ski resort with over 100 animals and festive friends along with 1
In this festive holiday season, 𝐋𝐀𝐍𝐃𝐌𝐀𝐑𝐊 has teamed up with Hongkong Land HOME FUND in launching a brand new charity-driven holiday celebration. From now till January 1, 2024, LANDMARK’s Christmas campaign is set to highlight a spectacular installation at LANDMARK Atrium, featuring 𝐌𝐨𝐮𝐧𝐭 𝐒𝐚𝐧𝐭𝐚 𝐏𝐚𝐰𝐬, a gigantic snow-covered Polar Bear Mountain ski resort with over 100 animals and festive friends along with 12 exhilarating attractions.
Apart from the interactive experiences, an abundance of food and beverage offerings within the dining destinations at LANDMARK are also available during this festive season. Taking 𝐂𝐀𝐅𝐄́ 𝐋𝐀𝐍𝐃𝐌𝐀𝐑𝐊 to be one of the popular dining destinations in offering the perfect vantage point to enjoy the view of Mount Santa Paws with exclusive gourmet experiences in this joyful Christmas!
☞ 𝐖𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫’𝐬 𝐌𝐚𝐠𝐢𝐜 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 - 𝐇𝐊$𝟔𝟓𝟖
The eye-catching tea set features drool-worthy festive treats of Christmas Tree Vol-au-Vent (with crab meat and salmon roe); Santa Claus Brownie with Strawberry, and alongside with limited-edition Christmas Caramel Chocolate with Marshmallows and Winter Cappuccino.
Each tea set comes with a delightful surprise of one random wooden ornament featuring the adorable friends of Mount Santa Paws, which can also be purchased for a full set collection at LANDMARK atrium.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-sғsɢ-ʀᴘ-ᴡs-sᴄɴ
2023-12-13 953 浏览
一直以來被公認高級餐廳cafe landmark, 很多人都慕名而來一試風采, 訂位的話極度難訂。 幾年沒有再來, 試完咗真的有啲失望,質素比當年遜免了很多。 一入到餐廳發現餐具已經不太乾淨, 碟上還留下食物痕跡, 就連木地板顏色退化了,脫掉了,也沒有修理,看下去覺得好污糟. 坐好後分別叫左鵝肝, 龍蝦意粉和牛扒. 首先鵝肝味道正常,外皮有少少脆,並且有少少汁,吃落不錯。不過龍蝦意粉和牛扒就普通到普普通通, 普通一個白汁意粉沒有龍蝦味道, 牛扒也如是。 現在真的退步了不少。
現在真的退步了不少。
2023-12-06 1086 浏览
週末黎到中環Landmark人頭湧湧,大家都爭住同中庭嘅北極熊Santa Paws影相。介紹一個好地方俾大家,等大家可以邊嘆芝士火鍋,邊打卡,又唔洗同人迫CAFÉ LANDMARK嘅窗邊卡位對正北極熊雪山,商場長期播住聖誕歌,配埋聖誕限定afternoon tea芝士火鍋,真心幾有聖誕氣氛。 每份下午茶仲有一件木製聖誕裝飾品送!下午茶睇得又食得,無乜伏位,鹹甜點比例岩岩好,唔會食到好甜膩好濟,值得一戰❄️Winter’s Magic Afternoon Tea Set HK$658/兩位用♠️Savoury♠️🌛蟹肉三文魚籽酥皮盒🌛迷你芝士火鍋🌛慢煮油浸龍蝦肉🌛松露法蔥羊奶芝士🌛法式火腿多士🌛鬆脆窩夫芝士火鍋|香濃得黎唔會太鹹,特別欣賞爽彈鮮美嘅龍蝦。羊奶芝士濃郁富奶香松露香,點埋落芝士火鍋簡直係雙重享受。窩夫香脆,單食少乾,不過蘸埋芝士就無呢個問題。蟹肉三文魚籽酥皮盒|酥皮香脆富牛油香,有唔少鹹鮮三文魚籽同蟹肉。♠️Sweet♠️🌜聖誕老人士多啤梨朱古力布朗尼🌜無花果胡桃撻🌜檸檬撻🌜蘋果忌廉蛋糕🌜意大利甜品杯五款之中,最鍾意檸檬撻!撻皮薄脆,好香檸檬味,酸尾尾唔甜膩。媽咪就特別鍾意無花果胡桃撻

HK$658/兩位用

🌜無花果胡桃撻
🌜檸檬撻
🌜蘋果忌廉蛋糕
🌜意大利甜品

五款之中,最鍾意檸檬撻!撻皮薄脆,好香檸檬味,酸尾尾唔甜膩。媽咪就特別鍾意無花果胡桃撻,滿滿胡桃,不過個人認為調味較淡,不妨配埋朱古力個焦糖醬一齊食
— — — — — — — — — — — — — ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀
♠️ 𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞𝐬 ♠️
提子鬆餅|外層鬆脆,內𥚃濕潤帶檸檬清香,都唔算太黏口。

♠️ 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬 ♠️
有兩款Christmas Drinks:聖誕焦糖朱古力 、冬日限定泡沫咖啡,味道正常打卡為主~
2023-11-29 917 浏览
第一次嚟呢間餐廳平時都係好倉猝咁樣經過,原來呢度嘅早餐係咁多元化,除咗西式仲有港式😍😍本身一心諗住嚟食港式早餐,因為熱辣辣,但係又見到佢呢度有好多出面少有嘅選擇最後揀咗龍蝦奄列,不過有啲後悔,見到同事嗰個港式早餐好靚仔而且捉了好多!我嗰個煎蛋叫咗佢少油,但係都非常之油膩入面嘅龍蝦就幾好味,主要係蘑菇,龍蝦都有一大件 肚餓得滯就食咗一篇烘麵包,搽啲將加啲unlimited 嘅Americano都算係個Good morning不過唔係太飽,哈哈呢度有獨立廁所非常好btw
最後揀咗龍蝦奄列,不過有啲後悔,見到同事嗰個港式早餐好靚仔
而且捉了好多!我嗰個煎蛋叫咗佢少油,但係都非常之油膩
入面嘅龍蝦就幾好味,主要係蘑菇,龍蝦都有一大件

都算係個Good morning不過唔係太飽,哈哈

呢度有獨立廁所非常好btw
早餐
2023-11-16 1213 浏览
今日去買下午茶外賣 ,首先俾完錢 我: 請問大約要等幾耐?A 待應:等一陣我:我想知大約係幾多分鐘?A侍應:佢而家即刻整㗎喇等一陣囉我:因為我想去買少少嘢.所以我想知大約幾耐?A侍應:5分鐘左右 或者你坐喺側邊張凳等我等咗大約15分鐘 我問前台:我個外賣有末?佢係側邊令俾我仲加句有好耐又係佢哋叫我坐喺側邊等!有又唔俾我 !仲要態度勁差可能我淨係買個雞卷 太平🤷🏻‍♀️又戓者見我2手空空 運動服 所以覺得唔需要好態度Btw 食物係好食 完全唔關個廚房事
今日去買下午茶外賣 ,

首先俾完錢
我: 請問大約要等幾耐?
A 待應:等一陣
我:我想知大約係幾多分鐘?
A侍應:佢而家即刻整㗎喇等一陣囉
我:因為我想去買少少嘢.所以我想知大約幾耐?
A侍應:5分鐘左右 或者你坐喺側邊張凳等

我等咗大約15分鐘
我問前台:我個外賣有末?
佢係側邊令俾我仲加句有好耐

外卖自取
下午茶
  • 雞卷(下午茶
2023-10-05 2173 浏览
一向很喜歡來這間打躉, 今天差不多兩點先來,由於只是一個人我不介意坐吧枱; 也是我第一次坐吧枱這邊;但是原來坐呢邊由坐低到食完頭尾唔夠半個鐘已經有人叫我埋單! 我問職員我嚟咗咁多次都未試過咁,職員答我呢邊係要早埋單,梳化嗰邊就唔使😳我諗到除了驚我哋呢邊近後門隨時可以走佬之外,我諗唔到其他原因😅😅職員話買咗單可以繼續坐,但係我嘅感覺完全不良好囉,我散叫龍蝦Risotto 加埋杯嘢成$500點解坐30mins 就俾人催,咁我不如去翠華啦,又驚死我唔俾錢喺後門走佬咁,感覺非常之差以後都唔會坐呢邊費事你下下睇住我驚我喺嗰邊走佬🫢🫢

以後都唔會坐呢邊
費事你下下睇住我驚我喺嗰邊走佬🫢🫢
2023-10-05
  • 龍蝦意粉
朋友从深圳来香港🇭🇰做美容💆一起约了午餐,没有提前预定,还好我提前到了,walk in占位成功但要在1点之前离开~一到饭点…那个队伍太壮观了。.🐲环境方面:在置地广场的中庭位置,相当的好找座位也非常的丰富~👏服务方面:还不错,会及时清理桌面总体无功无过🥩关于出品:🫶有lunch set,我点了 法式海虾汤 ➕ 美国顶级牛肩扒 ➕ 拿铁咖啡 的套餐。牛肩肉鲜嫩得很,还带有淡淡的奶香味味道很棒,分量一般🫶 波士顿龙虾意大利幼面 就是冲着它来的,如果一个人过来吃饭的话点一份面条就ok了,冲着它来,不会失望。龙虾肉和面条融合在了一起一口鲜香、一口劲道~总体ok#置地广场 #香港美食
朋友从深圳来香港🇭🇰做美容💆
一起约了午餐,没有提前预定,还好我提前到了,walk in占位成功[胜利]但要在1点之前离开~
一到饭点…那个队伍太壮观了。
🐲环境方面:
在置地广场的中庭位置,相当的好找
座位也非常的丰富~

👏服务方面:
还不错,会及时清理桌面
总体无功无过

🥩关于出品:
牛肩肉鲜嫩得很,还带有淡淡的奶香味
味道很棒,分量一般

🫶 波士顿龙虾意大利幼面
就是冲着它来的,如果一个人过来吃饭的话
点一份面条就ok了,冲着它来,不会失望。
龙虾肉和面条融合在了一起
一口鲜香、一口劲道~

总体ok
#置地广场 #香港美食
  • 龙虾意大利幼面
  • 龙虾汤
2023-09-10 1820 浏览
終於有機會來到置地咖啡廳食下午茶,滿心期待,但整體感覺不似預期。下午茶餐二人份量,收取$428 +1 ,包兩杯嘢飲。三層的下午茶點,甜品那一層, Tiramisu以及朱古力蛋糕的確幾好食,其他就只是一般般。而上層的鹹點,例如鮑魚燒賣,的確很有貴氣嘅點心,但黃色皮好老,整得過分熟。吞拿魚麵包卷,用一個牛油紙包起模仿一個糖果的外貌,其實有幾有創意,不過內裏嘅食物其實比起茶餐廳更加難食。而且有一款菜心牛肉,不太理解為何一所高貴的咖啡廳會給我吃菜心⋯⋯另外今次同行大同父母一起去品嚐茶點,所以另外也加了一個公司三文治,個人幾佩服他有幾層嘅配料,包括有牛油果、雞胸、煙肉等等,不過雞肉非常鞋口,三文治麵包非常林⋯⋯總括而言沒有想像中好食,只能說是一個很好打卡,及享受貴婦茶點得一個地方!另外注意用餐時間亦有限制大約個半小時。

2023-09-03 1365 浏览
前排約咗朋友一齊去中環診所打針,打完針想搵早餐食,就見到Café Landmark 仲有早餐時段就排隊等入去享受吓高級早餐😆我哋都叫咗牛油果醬Egg Benedict配煙肉,呢個Benedict能夠做到將整個Benedict味道融合並唔會煙肉還煙肉蛋味還蛋味,而鬆餅底新鮮鬆軟易切👍🏻相當高質😃每個早餐都會跟餐包及茶飲,我地簡咗片裝提子包及紅茶,提子包內有大量提子乾,食完之後好有飽足感😄順帶一提,早餐加十蚊會多杯果汁,而每款果汁都係鮮榨唔係由紙包飲品斟出黎,我覺得呢十蚊非常值得加嘅✨

2023-08-19 1286 浏览
今日係假日,同朋友去左中環置地廣場嘆左個靚早餐,享受一天的美好開始🫶🏻主食:Eggs Benedict 🥚 $110係我食過最好食既Eggs Benedict 🥚 有水煮蛋、加拿大煙肉、美式鬆餅、荷蘭蛋黃汁🩷咬落鬆軟,切開隻蛋流哂蛋汁出尼配合埋美式鬆餅,真係有靚又好食🤤另外有餐包比你揀,我揀左提子包,因為牛角包賣哂了🫠仲有果醬同蜜糖比你搽麵包😎飲品:凍奶茶糖漿係自己落,自己落可以較啱甜度,吾會太甜😚🌟餐廳環境十分舒服,係一個好休閒既情況下食個靚早餐,真係令我感到心曠神怡,拋開一切煩惱☺️地點係中環置地廣場的一樓中底,係開放式,食物又高質🤩👍🏻

主食:Eggs Benedict 🥚 $110
另外有餐包比你揀,我揀左提子包,因為牛角包賣哂了🫠
仲有果醬同蜜糖比你搽麵包😎

飲品:凍奶茶
糖漿係自己落,自己落可以較啱甜度,吾會太甜😚

地點係中環置地廣場的一樓中底,係開放式,食物又高質🤩👍🏻
今天吃午餐,隔壁桌的客人吃到一半,想用桌上的tissue擦拭嘴角,结果一打开发现赫然出现一个粉色口罩……告诉服务员后,Manager立马解释说可能是别的顾客不小心放置在桌上的。可笑…明明tissue正经地摆放在餐包碟上,且我们是中午第一轮用餐的顾客,怎么可能有顾客故意摆放上去?Manager找的借口可谓是烂到极点,就算拿来哄小孩子估计都不会相信。现在想想都觉得这家餐厅恶心🤮再也不会来了……在桌面上看得见的服务况且如此,在看不见的后厨真不知道他们会做些什么
在未有social media的年代,聽前輩說,有些明星名人想「被人知道」跟誰走在一起(公或私),便會去Café Landmark打躉聊天聚會「放消息」,因為這裡環境開揚沒遮蔽,只要想被人看見,真是很難看不見你。加上以前媒體資源沒現在的環境那麼緊絀,據說長期有記者在這附近「等影相」,自然成為To see and to be seen的好地方。我可不是明星名人,來這裡就只有一個目的:食!這裡我經常來,因為這麼多年來,吃過那麼多不同的餐廳,我依然最喜歡這裡的龍蝦Linguine,那種滿足程度,我未在任何其他地方能夠得到,當然也不排除是我吃慣了這好味道吧。來這裡100次有99次都是點這味,今次破天荒點別的,因為平時家人點的都說很不錯,所以今次主菜我點了煎豬扒,前菜就依舊是平時最愛的蟹肉牛油果沙律,加多一份蝦多士share,全部質量都很不錯。另外,喜歡risotto的朋友,絕對要試試這裡的,很出色。在這我特別喜歡的環境下吃個午餐,心情都會特別好。值得一提,除了平時午餐,有家人生日想吃西餐的話也會來這裡,因為美心集團的關系,在美心餅店買蛋糕帶來這裡切免切餅費,慶生首選。
蟹肉牛油果沙律
煎豬扒
蝦多士
午餐
蟹肉牛油果沙律
煎豬扒
蝦多士
2023-07-01 1473 浏览
儿时夢想到貴族級的下午茶,Landmark cafe絕對馬首是瞻的貴族餐廳。它位於中環最中心地帶的置地廣場內,相信是往日很多人都夢想天天在此購物後,下午來吃英式貴族下午茶的上流生活。疫情跟它久別了!这次來品嘗它的下午茶,下午茶的咸點水平很高,雖然鮑魚燒賣蒸過火了,燒賣皮也爛了、牛肉有點乾,欠去肉味和肉汁,但炸帶子香口味美。冷盤的凍蝦味道不過不失、吞拿魚沙律配蕃茄與及三文魚的制作的味道只能用「行貨」來形容。事實上,食品這水平不是重點。久別的上流餐廳服務比往日差多了。年輕的員工對餐飲認識不夠,年長的,居然對答談吐老粗,且話氣不帶友善。真奇怪,有經驗的應該表現超卓的吧!問題需要老板重點了解。
疫情跟它久別了!
事實上,食品這水平不是重點。
久別的上流餐廳服務比往日差多了。