2016-11-24 908 浏览
知道新開呢間Muji cafe , 點都要去潮食下,果然還境係好大好舒服 ,我和男朋友都各點了四餸餐,份量真是好健康7 ,8成飽 ,每份食物味道都唔錯,特別係紫薯青蘋果沙律好清新 ,炸雞亦脆脆,男朋友說牛肉味道不錯,可惜只得一小舊 ,想分享一下都唔得😂,整體都合格,雖然份量同價錢有少少不成正比,但間中去chill 下都算是不錯,特別要提提自家製無防腐劑麵包,我買咗一個果仁麥包,好軟熟,好好食,下次一定要再試試其他款式😋
2016-09-25
2016-11-19 838 浏览
喜歡這裡的高樓底,大空間,木色的簡約設計~ 平日午市都不難找位置,看著食材櫃再選食物,然後才到cashier俾錢,可加甜品同飲品。選了這個約$110的三餸飯套餐,價錢雖然偏貴,而且不是即叫即製,但食物的味道是不錯的 , 份量也足夠。魚很肥美 , 玉子菇,雜菇,都美味~這個芝麻雞真的喜出望外,香料嘅味道一流。其實有很多不同款嘅沙律可選,的確健康之選~

午餐
第一次食muji cafe!3個人食,對女仔黎講...份量8成飽,岩岩好....嬲仔黎講....應該得5成飽😂慢煮黑毛豬....睇相都知有幾細份!但堅係不得不讚,佢地選用左最頂級果種黑老豬,再加以慢煮方法,入面帶微粉紅色,多汁,肉質鮮美,好淋!磨菇汁都好濃,意外地好食!自選2冷2熱!大家睇到得一粒嘅份量😂一粒飯都唔會浪費...小cin我食曬先岩岩得7-8成飽😭明太子蛋好好食,好有層次同口感!酸甜汁豬肉唔好食,放得太耐...又唔脆...肉質又唔淋!紫薯蘋果沙律,個樣靚但味道冇驚喜!我覺得紫薯同蘋果根本唔match即係2隻味好分開嘅感覺!雪魚好好食,好夠味,連皮都好好味!面屎湯好味!飯都好好味!老公食紅酒牛肉飯!牛好淋好好味,但就係得lee幾粒要減肥嘅男士食會岩岩好掛
第一次食muji cafe!
磨菇汁都好濃,意外地好食!
明太子蛋好好食,好有層次同口感!
酸甜汁豬肉唔好食,放得太耐...又唔脆...肉質又唔淋!
即係2隻味好分開嘅感覺!
雪魚好好食,好夠味,連皮都好好味!
面屎湯好味!飯都好好味!
老公食紅酒牛肉飯!牛好淋好好味,但就係得lee幾粒
要減肥嘅男士食會岩岩好掛
2016-09-28 652 浏览
杯啡好酸好苦澀,冷盤ok 幾fresh. 重點係呢度d食物已經係細size, 放晒入盤我準備拎個阿姐都會叫個0靚過來拎番走我碟野畢走d沙律,感覺好差好小家咁,唔會再來
2016-09-10 457 浏览
去完日本之後 一直對佢地細細碟既小菜好懷念今日就去開奧海城 見到muji cafe裝修好吸引即管試一試啦我自己叫左個4品料理既餐 ($108)個餐會包一個十穀飯 湯 4品就係2款熱食 兩款凍盤熱食我揀左芒果汁鯖魚同豬肋骨鯖魚酸酸甜甜 幾開胃 不過個汁可以多少少豬肋骨好入味 而且好林 好好食!凍食有豆腐同埋紫薯蓉豆腐幾有新鮮感 有粟米同菇等配料紫薯蓉甜得黎 中間有幾粒青蘋果 酸甜好平衡男朋友無我咁多心 叫左飽肚既咖哩飯咖哩唔太辣 偏甜 而且肉既份量算多 好香不過飯既分量對男士會算少另外個餐包個沙律 不過不失個湯唔係一般死咸既麵豉湯 有好多蘿蔔 好清甜一開始覺得價錢咁貴都係食環境 但意想唔到食物質素都好好 起碼覺得菜式設計上有落足心思我會推薦大家一試
去完日本之後 一直對佢地細細碟既小菜好懷念
今日就去開奧海城 見到muji cafe裝修好吸引
即管試一試啦
我自己叫左個4品料理既餐 ($108)
個餐會包一個十穀飯 湯
4品就係2款熱食 兩款凍盤
熱食我揀左芒果汁鯖魚同豬肋骨
鯖魚酸酸甜甜 幾開胃 不過個汁可以多少少
豬肋骨好入味 而且好林 好好食!
凍食有豆腐同埋紫薯蓉
我會推薦大家一試
2016-08-30
  • 四品料理
2016-09-08 2250 浏览
讀書時期最喜歡到無印良品買文具, 之後就喜歡到無印買零食, 買茶包, 買香薰油。 生活細節總有無印的出現。無印8月頭於奧海城開設旗艦店, 佔地約一萬四千呎, 樓底高, 空間感十足。 除了售賣比其他分店種類多一點的貨品外, 還開設Muji Cafe & Meal, 更首度開設Muji Book 和Muji Green, 將舒適自然的無印風帶到另一生活概念的演繹方法。Muji BookMuji GreenMuji Cafe & Meal 位於店內左邊自成一角的Cafe, 提供輕食的菜式, 也有提供all day breakfast, 更有宇治抹茶甜品等。 正值星期六的下午, Cafe那邊人山人海, 等候的人數實在太多, 亦沒有耐性等上半句鐘, 直接走到隔離的Muji Bakery。散發烘焙麵包的味道, 彌漫小麥的香味, 麵包款式頗多, 有餡無餡, 全是新鮮製造。 玻璃櫃內的蔬菜麵包系列最為吸睛。 Cafe的精緻蛋糕, 蛋卷, bakery那邊也有提供外帶服務。味噌露筍軟包 $18 用上白味噌來調味, 令麵包很有日式風情。 不過白味噌鹽分較底, 而且味道偏清淡, 對於重口味的, 會覺得“到喉

Muji Book
Muji Green
Muji Cafe & Meal
味噌露筍軟包 $18
用上白味噌來調味, 令麵包很有日式風情。 不過白味噌鹽分較底, 而且味道偏清淡, 對於重口味的, 會覺得“到喉唔到肺”。 不過麵包非常鬆軟, 而且表面更有焗至焦香的芝士, 倒也不錯。 中間的露筍, 又長又粗, 口感卻是很爽口, 亦沒有青澀味, 加上溶化的芝士, 增加鹹香。 不過定價頗為進取, 未算是一分錢一分貨。
菠菜芝士軟包 $18/半份
一包有4塊切片, 從麵包氣泡孔的數量就知道是非常鬆軟, 放上手就感到柔軟而有彈性。 麵包面帶少許焦香, 菠菜切碎了混入麵包當中, 雖然份量都很多, 不過菠菜味未算是很突出。 至於芝士不是粒粒狀, 同樣是溶化了, 可惜數量並不是太多, 只嘗到微微的鹹香。 整體味道偏輕盈, 少油少鹽的健康, 貫徹無印的品牌形象。 $18有4塊切片, 定價算是合理。
簡約風格不再單單是生活雜貨上的體驗, 就連書本和飲食一併融合這崇尚自然的簡樸。
2016-08-07
2 分钟 (外卖自取)
2016-09-07 1207 浏览
Muji文具都真係由中學用到而家,要令業務多元化,真係要做得好先好做。入到去就俾張menu紙揀食物,我感覺係好唔環保,因為只係一張紙,無得reuse。之後坐位同food counter又離得遠,不過侍應好細心,會放一個“reserved”嘅鐵座係枱面,令你放心行去買野食之後,唔會無左個位。一心試新店嘅心態,肉食嘅選擇又唔太吸引,所以就叫左個素食,因為menu都介紹個豆腐係高野(其實我都唔知係咩,忘記影相)。第一啖好重芝士味,之後就覺得無咩特別。以為「千層」係千層麵,點知只係芝士面,下面就放菇、蕃茄醬、豆腐就為千層,有點單調,而且無咩驚喜。之後再order甜品,本身想食一碟三甜品嘅set,但其實佢個甜品櫃,只有個酥係最吸引。叫左一個白桃、一個菠蘿,白桃果個除左賣相吸引之外,都真係好味,桃下係吉士,打得滑而甜度岩岩好,正!可惜,一比之下,菠蘿就欠佳,有dd酸,只係dd,而下面個蛋糕又硬又實,我估有放nuts,所以就真係麻麻。或者麵包好食,但試左三樣野,只有一樣好味,有d失望⋯⋯⋯⋯

或者麵包好食,但試左三樣野,只有一樣好味,有d失望⋯⋯⋯⋯
高野豆腐蔬菜千層
酥皮白桃撻
酥皮菠蘿撻
2016-09-05
酥皮白桃撻
2016-09-07 328 浏览
想嚟好耐,兼今日落雨想搵一個好舒服既環境食tea!諗住有得儲埋Muji passport分⋯⋯⋯點知冇。講番食嘢先,咖啡OK啦,個特濃朱古力蛋糕就有朱古力味但係又唔算好甜,啱哂我!😋😋會再嚟試埋其他сake!
2016-09-07
2016-08-20 503 浏览
個咖喱雞飯得三粒雞肉 (冰粒size), 加細細碗湯同一小碟小食就要98蚊。咖喱味道一般,同大x樂差唔多。 環境同food court 一樣。。。另外見到啲餐仲唔抵,四個小食加飯同湯就百幾蚊。 真係好唔抵囉。以後唔會食
2016-08-12 682 浏览
之前中咗openrice封神榜嘅戲票!已經就來落畫!趁明天放假同肥髀睇!但換票證唔可以訂位!所以今晚去換定明天嘅戲票!再食晚飯!見到無印cafe新開!就去試下!商店連餐廳好大!樓底高,淺木傢俬醒目!門口按票等位!大約5分鐘入等!店員比咗一張4人圓枱我!桌椅幾迫!我要其他食客讓位先過到!而店員亦好有禮提醒我會安排其他客人搭枱!之後就叫我去櫃檯落單!攞到食物就去到櫃檯尾比錢!牛油雞肉雜菜咖哩飯($98)本來想叫燒汁牛肉,可惜賣晒!咖哩汁多又濃,日式咖哩咖辣,雞肉唔多,肉質唔嚡,瓜爽口,薯仔炆得入味!好味!雜菜湯(跟餐)紙杯上!蔬菜主要係椰菜同蘿蔔!味道清爽!夠熱!好味!鱈魚馬鈴薯沙律(跟餐)薯仔撈沙律醬,清爽好味!鱈魚肉唔腥,不過比較硬!特濃朱古力蛋糕(跟餐$30)蛋糕比較實(尤其外圍)不過朱古力味幾濃,仲夾雜朱古力碎!香濃兼好飽肚!店員有禮,包括櫃檯及帶位嘅員工!好斯文!簡單又好味嘅一餐!$128
攞到食物就去到櫃檯尾比錢!
店員有禮,包括櫃檯及帶位嘅員工!好斯文!
簡單又好味嘅一餐!
2016-08-11
由今年年頭己見到奧海城地下原本FOOD COURT 位置己圍起圍板,圍板上寫上MUJI coming soon. 一早聽聞會開Cafe.等佐8個月,今日終於開啦!!當然第一時間去朝聖啦!!想不到地方少少,選擇竟那麼多⋯⋯「多餸飯」的選擇都有幾十款,還有咖哩飯、西式飯、甜品、飲品⋯⋯⋯選擇困難症頓時又發作!!第一次來,試佐佢門口Show 出來的招牌菜先!!「多品料理」同「咖哩飯」多品料理已包飯同湯;可選二品(一冷一熱)、三品(二冷一熱)、四品(二冷二熱)、五品(二冷三熱)⋯⋯⋯原本只想選三品,但又只可選一個熱盤,所以點了結四品⋯⋯⋯這兒的食物很適合食量小的女生!!套餐可以加$20要特飲!!最後真係唔夠飽!!所以Order 多個甜品

等佐8個月,今日終於開啦!!
當然第一時間去朝聖啦!!

選擇困難症頓時又發作!!

第一次來,試佐佢門口Show 出來的招牌菜先!!
「多品料理」同「咖哩飯」

原本只想選三品,但又只可選一個熱盤,所以點了結四品⋯⋯⋯

這兒的食物很適合食量小的女生!!
四品料理
燒汁燴牛面頰雜菜飯套餐
套餐可以加$20要特飲!!
蘋果果醋玫瑰特飲
最後真係唔夠飽!!所以Order 多個甜品
綠茶芭菲
2016-08-01
四品料理
燒汁燴牛面頰雜菜飯套餐
蘋果果醋玫瑰特飲
綠茶芭菲
  • 紫薯蘋果沙律,枝豆男爵薯餅,綠茶芭菲
2016-08-05 366 浏览
Caramel custard, creamy and not too sweet. I love the texture and flavor. Highly recommended. Butter Chicken Curry, came with a choice of cold dish. I chose tofu with okra. The cold dish was quite interesting. A bit of soy sauce for flavour. Quite pleasant. Okra wasn't runny. Very well done. Curry was quite good. Needs a bit more meat to make it worth my while. Excellent and satisying.

2016-08-05
  • Caramel  Custard
2016-08-04 379 浏览
今年8月1日Muji無印良品正式進駐奧運站二期地下,位置方便,提供麵包糕點同時亦設有cafe。小貼士是進入cafe前先拿票等候,餐廳職員叫號碼後會為客人在枱上放置留座牌,之後客人再去點餐付款。餐牌選擇甚多,全日早餐、沙律,麵條、凍盤、熱盤如炸雞,薯餅甚至冬瓜等都應有盡有。值得一提的是餐廳除了提供白飯外亦提供健康的十殼米以供選擇。凍盤的選擇也不少,我個人喜歡薯仔沙律、厚燒玉子和紫薯青蘋果沙律,特別開胃美味。薯仔沙律也不會太膩,感覺清新。甜點包括不可缺少的綠茶芭菲、不同口味的卷蛋、布甸和鮮果撻,甜點簡單但充滿日本感,味道也不會太甜!我點了的五品料理套餐包括三款凍盤和兩款熱盤,另外再點了一杯蘋果果醋玫瑰特飮,清香健康。甜品雜莓果撻賣相吸引也非常美味,朱古力蛋糕也不會過甜。最後,餐廳的職員都很有禮貌,態度親切,值得一讚。總括而言,由食物質素到員工招呼或者餐廳環境,都令我有置身日本cafe的感覺!
甜品雜莓果撻賣相吸引也非常美味,朱古力蛋糕也不會過甜。
2016-08-04