之前食過佢d pasta同墨西哥包包,今次就食"o左"好多人都話好味"o既"Chocolate Banana Royale Cake,睇吓係咪真係咁正...仲叫多個pizza試吓個cake真係好正,好有香蕉味...一上到枱,已經有好大陣蕉味...好香而且好甜,岩晒我這個鍾意食甜"o既"人不過就真係好甜,食幾啖就要飲吓水...如果唔係好食得甜"o既",都係幾個人叫一個好啦...而個pizza就一般...
Chocolate Banana Royale Cake
蒜香烤雞Pizza
Chocolate Banana Royale Cake
(非会员)
2008-10-08 2 浏览
.......我光顧左cpk都有多年,覺得d食物和服務都唔錯.!!!今晚同我朋友黎食野見到一d情境...係第一次...見到有人嘈交....我地係坐佢地附近...都有d震撼...我地見到佢地你推我撞..之後有一位男侍應過左去..但佢唔知做咩咁..令到好似更加嚴重..之後有一方潑水..接著有位女侍應即刻幫我地附近的食客調檯,覺得佢安排得好好..但我地都繼續觀察佢地既戰況,有位貌似經理既人走過去將佢地分開位置坐,跟住竟有保安同警察都到場..之後我地繼續食野...過左一陣我地就走...臨走前我地都好八咁望番佢地,見到貌似經理既人好似仲安撫緊佢地咁.最後.我覺得佢地今次餐廳上的服務和安排做得很好,希望下次黎唔會再有同樣既情況發生!
.......
2008-10-02 9 浏览
今日相約了nicky睇3D版的地心探險 趁睇戲之前 當然要去食下野醫下個肚先啦 CPK一直想試好耐 今日終於有機會試到啦.. 叫左個Roasted Garlic Chicken pizza同Singapore Shrimp Roll 再另外叫左杯黑牛 同 Stella... 等左15分鐘就有得食啦 個Shrimp Roll麻麻地 個Chicken Pizza幾好 同Pizza hut果d好唔同 咬落去 好鬆軟 再撈埋佢d醬查係個pizza上面食 好match雖然係幾好食 不過間野真係好鬼嘈... 嘈到好似360度都有人同緊你講野咁

2008-09-20 5 浏览
期待已久, 終於可以嚐到了California Pizza Kitchen的pizza和pasta!即使吃飯過後, 愉快的心情一直都沒有停止過. 星期五的晚上, 朋友提議到這裡吃晚飯.這裡一向都是我試食的目標之一, 我當然歡迎這個提議, 只是擔心有沒有位子.大約七時, 我們上到時代廣場13/F, 店裡竟然還有很多空桌!吃著吃著, 原來這裡的peak hours是晚上七, 八時!我們兩個人點了一個original BBQ chicken的pizza, 加一個spaghetti bolognaise.首先上桌的是spaghetti bolognaise, 即是肉醬意粉.雖然它只是簡單的肉醬意粉, 但是可以看得出廚師的心思.意粉軟硬度適中, 肉醬又不會好像港式肉醬意粉般份量過多, 味道把意粉蓋過就算一個人把整碟吃掉, 也不會覺得太膩.兩旁少許的芝士碎更為意粉的番茄味起到點綴的作用.差不多把意粉吃完, original BBQ chicken pizza才出現.真猜不到, 我一吃便愛上這個pizza!平時我較喜愛吃厚批 (儘管我知道傳統意式薄餅是薄批),不過這個美式薄批又不會過薄而影響口感.至
即使吃飯過後, 愉快的心情一直都沒有停止過.

星期五的晚上, 朋友提議到這裡吃晚飯.

雖然它只是簡單的肉醬意粉, 但是可以看得出廚師的心思.
就算一個人把整碟吃掉, 也不會覺得太膩.
兩旁少許的芝士碎更為意粉的番茄味起到點綴的作用.

真猜不到, 我一吃便愛上這個pizza!
平時我較喜愛吃厚批 (儘管我知道傳統意式薄餅是薄批),
不過這個美式薄批又不會過薄而影響口感.
至於味道, 不同材料和醬汁配合得很好, 惹味而不太濃.
雖然整體上沒有太大的驚喜, 但是pizza在口感, 味道等各方面都做到平衡,
pizza hut的pizza跟這裡的相差甚遠呢!

即使沒有驚為天人的感覺, 但我對California Pizza Kitchen的是一份淡淡而持久的愛.
很想下次再試試其他pizza和pasta呢!
只可惜, 當你吃完你所叫的食物後, 侍應們就會催促你付賬.
下次吃晚飯, 要再早一點到來才行......
2008-09-05 3 浏览
今日約了舊同事bearbear食飯, 係CWB, 想食pizza, 佢話不如試吓lee間....無book位, 嚟到6:30pm...有位但要8pm交枱一坐低唔夠兩分鐘就有個waiter問我哋飲dセ嘢, 我哋話睇吓先, 俾兩杯水...轉頭唔夠5分鐘佢又嚟問要咩食, 我吔重睇緊個menu......, 終於我哋叫了:夏威夷pizza - thin 嘅, d菠蘿有d乾同硬, 個餅底有d怪怪吔, 唔脆又好似整得末"透"咁, 無 セ味辣肉腸pizza - lee 個感覺上有味d, 辣肉腸都幾多Tomato 意粉 - 味道不錯, 意粉煙"un", 個汁好tomato, 但個粉都不夠熱, 暖暖哋咋佢哋上菜真係好快, 食完以上3樣嘢傾一陣就7:45pm喇, 我見其他客都係好快坐低, 好快食完好快走.........lee食物又無セ特別....都唔會再嚟喇..........埋單HKD270.

, 終於我哋叫了:

埋單HKD270.
ok
2008-09-05 2 浏览
尋日去左cpk 食飯 ..因為我真係好鐘意食pizza 架..哈6去到食..叫左個pepperoni pizza ...點知唔好食既 ...而且唔同之前網友post出黎咁薄但佢又問我地要薄定咩咁 ...再叫左個意粉...好一般....可能我下次去叫其他...問清楚佢薄定咩會好d掛....不過其實味道....真係麻麻...
尋日去左cpk 食飯 ..
因為我真係好鐘意食pizza 架..哈6

而且唔同之前網友post出黎咁薄

但佢又問我地要薄定咩咁 ...

再叫左個意粉...好一般....

可能我下次去叫其他...問清楚佢薄定咩會好d掛....

不過其實味道....真係麻麻...

2008-09-05 4 浏览
今天第一次來這分店,之前大多數去旺角和九龍灣的分店吃。這店的服務是三間之中最好的,服務員頗有禮貌,我要求調枱也很盡力協助,沒有面露不悅。今天跟男友及女友人一同來吃飯,我們三人叫了...Waldorf chicken salad: 因為好肚餓,又想吃多一點蔬菜,所以我們要了全份($102)。這個很好吃,油醋汁味道很醒胃,而且有很多甜甜的合桃,口感一流。芒果雞肉pizza: 男友很喜歡吃這個pizza,芒果加上咖哩的香味,味道特別,很惹味。吃了幾次都仍然想吃。要了一個配雞肉的意粉,忘了名字。蕃茄汁的意粉,味道沒甚特別,而且頗油。凍檸檬茶: 可以refill,侍應添飲品也頗殷勤,基本上不用叫侍應斟飲品,這裏服務真的不錯。最喜歡糖水另上,可以自己控制甜度。這裏的食物不錯,基本上跟其他分店的食物水準差不多。由於人多較嘈,很難跟朋友傾計,說話都要較大聲才聽得到。
今天第一次來這分店,之前大多數去旺角和九龍灣的分店吃。

今天跟男友及女友人一同來吃飯,我們三人叫了...

這裏的食物不錯,基本上跟其他分店的食物水準差不多。
由於人多較嘈,很難跟朋友傾計,說話都要較大聲才聽得到。
  • 芒果雞肉pizza
2008-08-31 27 浏览
9點黎到時代廣場, 竟然仲係人山人海, 食通天間間都要等好耐毅然走上CPK, 2人位要等超過20分鐘好肚餓唔想等, 見bar枱大把位, 我就主動要求坐果度Sicilian pizza: 拿破崙pizza又薄又脆, 辣肉腸又好味, 真係正; 芝士好多, 多到我要撥走.Chicken Tequila Fettuccine: 中文好似係墨西哥雞肉菠菜麵; 個味好特別, 好似青咖哩, 不過唔辣的, 香味極濃, 我個人黎講就好鍾意加外叫了凍檸茶, 無限添加, 都ok地方都不錯, 坐bar枱也別有一番風味呀店內廁所幾乾淨
毅然走上CPK, 2人位要等超過20分鐘
好肚餓唔想等, 見bar枱大把位, 我就主動要求坐果度

加外叫了凍檸茶, 無限添加, 都ok

地方都不錯, 坐bar枱也別有一番風味呀
店內廁所幾乾淨
Sicilian pizza
Chicken Tequila Fettuccine
Sicilian pizza
Chicken Tequila Fettuccine
2008-08-28 6 浏览
環境 :3分19:30 TIME SQUARE等LIFT 勁多人, 等咗成7分鐘!環境闊落, 唔會驚人撞人。 嘈過酒樓! 食物: 3分兩個人吃晚餐, 減肥的我啟動自我防衛功能, 沒有叫幾千卡路理的PIZZA, 叫咗燒烤雞沙律,美國磨菇芝士雲吞, 加洲鮮蝦卷。燒烤雞沙律(半份 $56):新鮮生菜,蕃茄+ 墨西哥薄脆+少少雞粒,唔通知道我要減肥, 所以咁少雞肉?!美國磨菇芝士雲吞($86):馬可波羅把中國雲吞帶到西方,有形冇神(唔係寫呢篇食評,跟本唔記得呢個係"磨菇"雲吞。)加洲鮮蝦卷($62):雪蝦,冇乜海鮮味。最後, 為食的我經唔起waiter推介,叫咗個朱古力蛋酥餅($48),即係心太軟reverse版,朱古力醬唔係裏面,而係淋係上面,好香濃朱古力味,不過好貴。服務: 5分店員身手敏捷,密密加水。衛生4 分乾淨抵食 3分多謝 Openrice 俾了$100,今次 每人約 $90, 抵食!如果正價,為食的我覺得中環PEPPERONI可能會貴少少,但好食好多。
環境 :3分
環境闊落, 唔會驚人撞人。
嘈過酒樓

食物: 3分
加洲鮮蝦卷($62):雪蝦,冇乜海鮮味。

服務: 5分
店員身手敏捷,密密加水。

衛生4 分
乾淨

抵食 3分
知道我要減肥, 咁少雞肉
冇乜海鮮味!
朱古力蛋酥餅
有形冇神!
朱古力蛋酥餅
2008-08-21 8 浏览
我先後去了此店兩次...兩次均失望而回 /._.\第一次吃了蒜蓉包,長而扁身的,不像平常吃的蒜蓉包那般又乾又硬;然而,軟綿綿的感覺有點怪……而且,我可是連丁點蒜蓉味都嚐不到!然後要了pepperoni pizza,剛開始吃還覺得不錯,但pizza很快便給放涼了,變得很難咀嚼!!!撇開這個不說,味道亦是平凡,沒有什麼驚喜。第二次去便吃了bbq chicken pizza, 蝦卷和那個蘑菇雲吞。先說蝦卷,味道依舊是沒有驚喜;那個醬汁的味道更是有點怪,不過有點酸酸的,尚算開胃;然,而,放在旁邊的配菜完全不對胃口。至於那個雲吞,賣相可以,但芝士和蘑菇的味道不協調,真是名副其實的「芝士有芝士味,蘑菇有蘑菇味」,亦是不值一試。最後便是那個pizza了,原以為bbq chicken pizza批底較厚,情況應該會較好,誰知亦是平凡得不能再平凡的味道,我現在也忘記那個pizza是什麼味道的了。不過,撇開食物質素來看,此店服務是不錯的,員工們很有效率;環境亦很不錯。還有,飲料要汽水的話有無限refill啊!
我先後去了此店兩次...兩次均失望而回 /._.\
撇開這個不說,味道亦是平凡,沒有什麼驚喜。

2008-08-11 3 浏览
早兩日同朋友去食想去好耐既cpk....訂2030, 訂個時佢話要等一陣,結果去到只係等左五分鐘叫左Original BBQ Chicken + Chicken Piccata.前者幾普通,有小小失望....後者食落酸得幾開胃,件雞好好食呀點解話食service le.....事原係咁.....本身好多食評都話佢地refill好快...咁我又叫左sprite,飲晒無人refill,咁我同朋友講唔知佢會幾耐先幫我refill le,正當我想擰轉身想望下女女既時候,佢其中一個staff就用9秒9衝左過黎,過程真係好搞笑(我個fd目睹整個過程)I'll be back

前者幾普通,有小小失望....
後者食落酸得幾開胃,件雞好好食呀

I'll be back
  • Chicken Piccata
(非会员)
2008-08-09 7 浏览
I have been craving for American food for a while. So glad that finally CPK saves me..The menu is exactly the same as in Cal., US. The strawberry lemonade is a must-try drink! Order something like the mexcian egg roll or avocado roll as a appertizer, it's so-so...Then two full-sized salad: 1. the Waldorf salad - very deliciz.....i tried the balsamic dressing, wondering if the blue-cheese one will taste will better2. Miso salad - personally i think it;s ok, but my family like itTwo pizza: Wild m

Then two full-sized salad:

Two pizza: Wild mushroom and peking duck - both my fav and up to my expectation!!

Price are very reasonable with $7XX for 6 people, all very full! High recommended! If anyone wanna try Cal. cusisine, try it~
2008-08-06 4 浏览
點了脆雞salad, mushroom cheese雲吞,加州鮮蝦卷,milan pizza!個salad好好味!!! 鮮蝦卷都唔錯~但個pizza同雲吞就麻麻喇...甜品時間...apple crumble : size細細, 但味道很不錯~熱辣辣!!!正!lemon pie : 酸酸的, 中和了brownie的甜!chocolate brownie : 因為不好朱古力, 所以沒有試, 朋友們說很好吃!
個salad好好味!!! 鮮蝦卷都唔錯~
但個pizza同雲吞就麻麻喇...

甜品時間...
2008-08-02 1 浏览
今日 Lunch 要出銅鑼灣, 咁小虎就同媽媽來 CPK 食 Lunch叫左兩個 Set Lunch ~春卷配中美洲惹味雞肉 Pizza 同埋 大蒜薯蓉湯配煙肉忌廉意粉個替卷好難食 .....個 Pizza 比想像中好味 ~~~ 個湯都唔差 .....意粉都有水準, 但同另一個蒜香意忌廉意粉配雞肉就差小小 .....至於飲品都係檸茶 .... 但呢間 D 服務真係差到無論 .......叫左佢加茶都唔理 ..... 叫左成兩三次先有人加茶 .....再係咁既話就唔再幫襯佢 ....臨尾媽媽仲叫左個朱古力香蕉蛋糕食 ..... 好難食 .....媽媽又比人呃左啦 ......
叫左兩個 Set Lunch ~

個替卷好難食 .....

再係咁既話就唔再幫襯佢 ....

媽媽又比人呃左啦 ......
2K
2008-07-26 1 浏览
先要多謝 Openrice 的 $100 cash coupon, 呢日一行 5 人0黎用0左佢 前一日打電話去已因為 fully booked 而訂唔到檯, 唯有 6:00pm 就 walk in 碰碰運氣, 到最後雖然 7:30pm 就要交檯, 但總算有位吧, 加上食物同 service 都好唔錯, 係幾開心的一餐飯:- 美國同事 C 堅持請我0地飲 cocktail :-O, 揀了個最似甜品的 Caramel Delight 試試 其實係 Baileys + chocolate + caramel + cream, 飲落完全唔似酒, 似 iced caffe latte, 哈哈.- whole portion Classic Caesar salad: 一向好鍾意呢度的 Caesar salad, 呢日的亦好食 -- 菜新鮮爽脆, cheese flakes 夠多, 麵包粒夠脆口, 唯一唔好就係 dressing 多0左 d.- Pizza #1 Original Barbecue Chicken: crust 屬美式薄批, 幾脆口; 餡料有 Barbecue sau
- Pizza #1 Original Barbecue Chicken: crust 屬美式薄批, 幾脆口; 餡料有 Barbecue sauce, smoked Gouda and Mozzarella cheeses, BBQ Chicken, sliced red onions and cilantro*, 十分惹味, 幾好食.
- Pizza #2 Milan: 係 menu 上其中一 Neapolian pizza, crust 屬意式薄批, 薄脆得十足 water biscuits, 勁對胃口! 餡料有 grilled spicy Italian sausage and sweet Italian sausage with sauteed wild mushrooms, caramelized onions, Fontina, Mozzarella and Parmesan cheeses, topped with fresh herbs*, 芝味濃香而不膩, 又帶幾重的菇菌香, 食唔停口!
-Pizza #3 Sicilian: 又一 Neapolitan pizza, 餡料係 Italian Pomodoro sauce with pepperoni, Mozzarella, Parmesan and fresh Mozzarella cheeses, topped with fresh herbs*, 食落辣辣0地, 十分惹味! 不過都真係幾多「紅油」0下, 搞到要一路食一路係咁飲水, 哈哈.
- Chocolate Banana Royale Cake: 一件份量幾大, 5 個人 share 一人一大啖0岩0岩好, 不過食了咁多 pizza, 難為同事們陪我食 d 咁 heavy 0既0野
, 結果都係無加一球雪糕. 甜度剛好, 朱古力味濃, 可惜香蕉味十分淡薄, 食了都唔覺, 有少少失望.

環境闊落好坐, 而且時間早的關係客人唔多, 靜靜0地幾舒服; service 十分好, 店員們除0左禮貌至極之外, 仲會行埋0黎問我0地0野食得唔得 (同 http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1870255 一次成強烈對比), 九成因為我0地有鬼同事在場吧

扣除 Openrice 俾了的 $100 後每人約 $135, 唔貴, 加上各方面都令人好滿意, 十分抵食.
雖然呢類「鬼味」食物, 日日食的話真係會死人的
, 不過 CPK 食物質素係幾有保證, 一定會再幫襯.

*資料來自 http://www.cpk.com/menu/pizzas.aspx
多謝 Openrice / whole portion Classic Caesar
Original Barbecue Chicken pizza
Milan / Sicilian pizza
Caramel Delight cocktail / Chocolate Banana Royale Cake
  • Milan pizza
  • Sicilian pizza