2010-12-06 17 浏览
只談特濃意式,24元杯.貴過同地區同樣用DANES的KOSMO . Caribbean沖唔出應有的特色.nutty almond 無咗. 同價錢行多個街口會心服口服多啲. 加油吧....咖啡路唔算易行.

同價錢行多個街口會心服口服多啲.

加油吧....咖啡路唔算易行.
2010-12-05 13 浏览
早幾日行過, 見佢新開張冇耐, 就走入去試下喇裝修以簡單雅潔為主, 坐得都幾舒服叫左杯mocha,初頭都唔抱好大期望 (驚佢新開嘛), 嘩, 黎到已經有D surprise, 個面好多好rich既朱古力粉, 因為我好中意朱古力呀, 一D都冇手軟入口都令人滿意, 夠熱, 亦都有咖啡香味, 唔會好似有D似飲朱古力多過飲緊mocha...........之後同老闆(應該係卦, 幾侯生靚仔)傾左幾句, 佢對咖啡真係好有熱誠, 真係想同人share 咖啡既樂趣, 亦好接受唔同既意見, 今時今日好難得嫁喇之後老闆知我中意飲peach tea, 即刻介紹左呢枝野比我試佢有淡淡茶同桃味, 唔知其他似飲緊藥水咁, 正!!!!!! 不過呢枝野都唔平, 哈哈, 好似廿幾蚊.不過唔知係唔係新開冇耐關係, 野食既種類比較少...........不過唔緊喇, 老闆話遲D會多D新野到, 到時再黎試過
早幾日行過, 見佢新開張冇耐, 就走入去試下喇

裝修以簡單雅潔為主, 坐得都幾舒服

之後同老闆(應該係卦, 幾侯生靚仔

茶味加微微桃味, 味道清得黎唔假

茶味加微微桃味, 味道清得黎唔假
2010-12-03 4 浏览
與Pacific C 和 Star B 比較, 這裡的咖啡很有質素, 香濃的味道加上滑溜的質感, 在黃昏時份享受真是人生一大樂事也.跟老闆與店員傾談, 發覺他們很用心去處理每一杯咖啡, 是與朋友相聚的好地方.

2010-12-03
有日經過見到佢開張. 嘩. 好香! 但個日係人地大喜日子. 所以路過就算. 好. 找日去試下新野....星期一終於lunch time 去..點 .....解....要.....排.....隊??? 原來係派免費咖啡.....yeah!!!唔洗錢...最後都係冇排. 因為趕住返公司...算...豪比佢....買左杯普通咖啡...加送一個心心.... 好鬼滑..... 連半包糖都慳返...$30....值!!!!下次再幫親時...問下佢點解d 咖啡咁滑先.

下次再幫親時...問下佢點解d 咖啡咁滑先.
2010-11-29
外卖自取
$30 (其他)
2010-11-30 3 浏览
十月下旬.晴不知不覺,原來已經第5,800篇食評。雖然這個數字不止在香港,以單一食評人來說,就算在亞洲也都難望其後。不過,都是一個數字而已。對於我,已經沒有多大感覺。前一晚路經此地,見有一間新咖啡店子。跟店主談了兩句,決定翌日來喝杯咖啡。只是開了幾天,內裡裝修簡單清雅。用上的是Danes咖啡豆,對咖啡,KC沒有多大研究,不能有「呷一口,就如幾條黑手黨大佬在口內搏火」的層次,不過在早上,我還是需要喝杯咖啡的。雖然沒有研究,我還是會堅持泡沫咖啡只在早上喝,下午就一杯特濃咖啡,又或是鮮奶咖啡。要了杯大的,泡沬打得挺滑不散,咖啡幾香濃,沒有酸味,很可口。通常大杯的泡沬咖啡會有兩shots,可能我樣子太「鬼」,店主好人,加多了一個shot...免費的。不過如果要收錢,extra shot都只是5元,很經濟。給了一點意見,希望這裡快一點供應一些「輕食」,也繼續努力!
十月下旬.晴

,不過在早上,我還是需要喝杯咖啡的。

給了一點意見,希望這裡快一點供應一些「輕食」,也繼續努力!
早上來一杯咖啡,很重要
泡沫打得不錯的
$37 (早餐)
早上來一杯咖啡,很重要
泡沫打得不錯的
  • 咖啡
2010-11-30 20 浏览
上星期六經過中環機利文新街,見到 Capo's Espresso 新開張,不禁影低張相!店名 Espresso 意思特濃咖啡,顧名思義呢間係 coffee shop! 幫襯之前,先打電話問定平日開幾點,順便問吓價錢!營業時間:星期一至日:8:00am ~ 6:30pm咖啡大致上分為:大 ($37)、中 ($34)、細 size ($30)Espresso $19 起,最貴係 $40 ;讓大家有個預算!飲品連咖啡種類合共十款左右:Espresso, Cappuccino, Mochiato, Latte, Mocha, Chocolate ( hot / ice ) .......另有汽水、朱古力蛋糕賣!可堂食及外賣。一走入去,最吸引我視線正係一部三十幾吋大電視;店內有 6 張枱,店外有 1 張枱。主要以白色、紅色及黑色為主色調,牆上掛了好幾幅人像油畫,依然不離開與咖啡有關!向店員 order 一杯 Cappuccino ( 細 size ) $30價錢嚟講尚算合理,大約 3 分鐘後,店員遞上呢杯氣味香濃嘅咖啡,令我即時提神! Cappuccino 將奶打氣變成泡沫,倒上咖啡面,泡沫加上

幫襯之前,先打電話問定平日開幾點,順便問吓價錢!
營業時間:星期一至日:8:00am ~ 6:30pm

另有汽水、朱古力蛋糕賣!
可堂食及外賣。
店內有 6 張枱,店外有 1 張枱。

人像油畫:之前大家揸支鎗!

人像油畫:之後大家揸杯咖啡!

Cappuccino 將奶打氣變成泡沫,倒上咖啡面,泡沫加上朱古力粉作點綴之餘,亦帶點甜味。揸住咖啡杯飲 Cappuccino ,確是享受!
紙杯不但俾唔到呢種感覺之餘,咖啡面正是精華所在,泡沫會黏住杯蓋,白白浪費店員一番心血!此外,店內提供白糖、黃糖、及代糖給不同需要嘅顧客!一條紙包黃糖=1茶匙;加糖攪拌之後,朱古力粉仍留在杯面!可見泡沫打得夠挺身!飲一啖,味道香濃,質感幼滑!1 包黃糖已經足夠甜味!
臨走跟店員傾咗一陣,順便一讚咖啡甚有質素!得悉呢度以70度水溫,加入鮮奶,可保持奶嘅蛋白質及奶糖,不失滑溜感及香濃!不得不讚!
對於並非咖啡發燒友嘅我,70度水溫屬啱飲熱度,已覺得杯咖啡有質素;可能對咖啡常客,70度水溫未達理想!
Cappuccino (細 size)

加糖攪拌之後,朱古力粉仍留在杯面!可見泡沫打得夠挺身!

朝早嘆杯 Cappuccino,為我展開既疲倦又忙碌嘅星期一!

2010-11-29
$30 (早餐)
Cappuccino (細 size)
人像油畫:之前大家揸支鎗!
人像油畫:之後大家揸杯咖啡!
加糖攪拌之後,朱古力粉仍留在杯面!可見泡沫打得夠挺身!
店內有 6 張枱,店外有 1 張枱。
  • Cappuccino