2023-01-10 550 浏览
晏晝有d口痕, 係呢度附近就梗係行去小店林立既石門搵食啦 京瑞2期小店更多, 最岩買小食拎走食. 行行下見到呢間新開既千層蛋糕每件擺係櫥窗雪櫃包裝得靚靚, 已經有哂叉仔方便食, 諗落做散水餅或者萬歲下午茶都幾方便千層蛋糕越開越多, 點解呢間吸引到我呢? 就係蛋糕入面除左cream之外係有餡架 口味都唔少, 仲有即沖咖啡添! 我最後揀左椰子同芋泥. 包裝好firm, 拎到返屋企都無散哂d cream唧花好靚, 椰子果個仲有食用花瓣, 影相一流睇佢層層分明, crepe皮夠薄, 層數都唔少. Cream係跟返口味有唔同, 唔鍾意食普通奶油忌廉既我都覺得加左味道既cream易入口好多. 另外crepe皮又係跟口味既, 例如香芋就會有芋頭紫既crepe加香芋cream加芋泥餡, 三種口感同味道更豐富有天然果肉夾係入面, 椰子味係超清甜既椰皇肉 加埋面頭既椰絲係多重既椰子享受, 清甜而不膩芋泥係手工製既, 非常綿滑原來用料都係進口貨, 食得更放心仲有原個蛋糕可以訂小店仲會整木糠布甸同macaroons, 下次搵機會試下先
晏晝有d口痕, 係呢度附近就梗係行去小店林立既石門搵食啦

口味都唔少, 仲有即沖咖啡添!

手工千層蛋糕

唧花好靚, 椰子果個仲有食用花瓣, 影相一流

千層蛋糕

有天然果肉夾係入面, 椰子味係超清甜既椰皇肉
加埋面頭既椰絲係多重既椰子享受, 清甜而不膩

椰子千層蛋糕

芋泥係手工製既, 非常綿滑

芋泥千層蛋糕

原來用料都係進口貨, 食得更放心

仲有原個蛋糕可以訂

小店仲會整木糠布甸同macaroons, 下次搵機會試下先

千層蛋糕
椰子千層蛋糕
芋泥千層蛋糕
👧🏻Wodafoodie in Sha Tin近年千層蛋糕好出名,除咗最大間英文名嘅連鎖蛋糕店,坊間都仲有好多出名小店~石門呢間雖然唔出名,但有好多口味千層蛋糕仲放左果肉喺入面,超特別呀!😍✨椰子味千層蛋糕 $40白雪雪既千層蛋糕,用左日本蛋,韓國麵粉,法國牛油同忌廉,德國牛奶整~好講究每層蛋糕都夾住幼滑既忌廉中間仲夾住粒粒椰肉 清香低糖😍👍🏻✨烏龍芒果千層蛋糕 $38烏龍茶味濃 加左芒果肉係中間賣相令人流曬口水 做飯後甜品一流👍🏻鍾意佢每件蛋糕都係獨立包裝除左平日食 做散水餅都一流😍📍 Charcoal time (沙田)沙田石門安群街1號京瑞廣場二期1樓101A12號舖
👧🏻Wodafoodie in Sha Tin

石門呢間雖然唔出名,但有好多口味
千層蛋糕仲放左果肉喺入面,超特別呀!😍

✨椰子味千層蛋糕 $40
每層蛋糕都夾住幼滑既忌廉
中間仲夾住粒粒椰肉 清香低糖😍👍🏻

✨烏龍芒果千層蛋糕 $38
烏龍茶味濃 加左芒果肉係中間
賣相令人流曬口水 做飯後甜品一流👍🏻

鍾意佢每件蛋糕都係獨立包裝
除左平日食 做散水餅都一流😍

📍 Charcoal time (沙田)
沙田石門安群街1號京瑞廣場二期1樓101A12號舖
上星期係石門做開YOGA,經過見到呢間,一直記住左下次要食。Charcoal Time主打人手製作千層蛋糕,用料講究。麵粉選用韓國、雞蛋來自日本、牛油忌廉選用法國及德國牛奶。Charcoal Time有好多不同款的口味選擇,總有一款你鍾意,包括:兩款招牌榴槤和椰子及其他口味斑蘭、芋泥、竹炭芝麻、芒果烏龍、伯爵茶、抹茶紅豆、Oreo等最後我叫左一個招牌椰子和芒果烏龍。非常愛佢地的包裝盒,盒入好細心地附送一枝义。佢地的千層蛋糕食都好香的蛋味,且非常細滑的忌廉。椰子千層蛋糕($40)內有粒粒的椰子,大約有3-4 層舖滿椰子粒。食落啖啖果肉,不會太甜,為生活帶來一點甜。CREAMY 的忌廉配上鮮甜的粒粒椰子肉,真滿足。芒果烏龍($38)雖然現時的芒果不是當做。但是佢地都精心揀選最好最甜的芒果。是日的芒果是呂宋芒,鮮甜多汁。配上淡淡清新的烏龍忌廉,非常清新。另外,佢地仲有生日蛋買,由於朋友就快生日,所以問多兩句。如果大家都想買生日蛋糕就要留意啦。通常榴槤和椰子第二日都可能可以取貨,但其他口味就最少要提早兩天訂。揀選味道後,亦可以按圖上揀選想要的款式,如要馬卡龍便要再加$,

最後我叫左一個招牌椰子和芒果烏龍。

非常愛佢地的包裝盒,盒入好細心地附送一枝义。

佢地的千層蛋糕食都好香的蛋味,且非常細滑的忌廉。

椰子千層蛋糕($40)

內有粒粒的椰子,大約有3-4 層舖滿椰子粒。
食落啖啖果肉,不會太甜,為生活帶來一點甜。

CREAMY 的忌廉配上鮮甜的粒粒椰子肉,真滿足。

芒果烏龍($38)
雖然現時的芒果不是當做。
但是佢地都精心揀選最好最甜的芒果。

2023-01-05
2023-01-05 51 浏览
飯後一點甜,自己好鍾意食千層蛋糕🍰知道石門開咗一間用真材實料做嘅千層蛋糕小店 Charcoal Time⏱一於放工去試吓!喺地鐵站出嚟之後商場上1樓已經見到🤩 櫥窗裏有各式各樣唔同味道嘅蛋糕店員細心介紹 全部都係用靚嘅材料 🥰全人手製作 用上韓國麵粉 日本雞蛋 法國牛油忌廉 同埋德國牛奶~~揀咗兩件千層蛋糕返屋企share ~每件蛋糕都跟咗叉子非常細心 即刻食都得😂泰國椰子千層蛋糕呢個真係推介 蛋糕有蛋香 忌廉又滑 中間仲要佈滿咗好多椰子🥥 食落去有清甜嘅味道竹炭芝麻千層蛋糕非常濃郁嘅芝麻味道,香得來唔會過甜 10分推薦呢!
飯後一點甜,自己好鍾意食千層蛋糕🍰
知道石門開咗一間用真材實料做嘅千層蛋糕
小店 Charcoal Time⏱一於放工去試吓!

店員細心介紹 全部都係用靚嘅材料 🥰

揀咗兩件千層蛋糕返屋企share ~

每件蛋糕都跟咗叉子非常細心 即刻食都得😂

泰國椰子千層蛋糕

竹炭芝麻千層蛋糕

非常濃郁嘅芝麻味道,香得來唔會過甜 10分推薦呢!
2023-01-02 47 浏览
Charcoal Time椰子千層蛋糕 $40芋泥千層蛋糕 $38上次食過signature 椰子覺得唔錯.唯獨係攞到番屋企太溶. 今次encore 幫椰子🥥影番張正常相🤣, 送左俾yoga 老師食, 佢都覺得好食, 多椰碎係中間.今次試左芋泥, 左日本蛋法國牛油同cream, 及德國牛奶. cream 都幾幼滑, 低層有點芋泥蓉, 不過覺得上次食嘅椰子較香. 食到最後略有點甜膩, 都唔錯嘅ps 今次好彩咁岩老師買左龍蝦湯有冰袋同乾冰, 借用一角放蛋糕. 完堂番去先無溶曬. 如果要take away 真係要準備😂😂 @charcoaltime
Charcoal Time

椰子千層蛋糕 $40
芋泥千層蛋糕 $38

@

charcoaltime
  • 椰子千層蛋糕
去石門逛下掃返d日用品🛒,經過京瑞廣場2️⃣期。見到間千層蛋糕店🍰,有好多款味道。🤩我就買咗2️⃣件返去同男朋友分享。🥰🥥 椰子味千層蛋糕老闆娘👩🏻介紹我買呢個口味。🤗椰子味重,仲有椰肉夾係中間。🤩最重要嘅係味道唔太甜😉。果然冇介紹錯。😍💜 芋泥味千層蛋糕同樣有芋泥、芋頭蓉夾中間。😋鍾意食芋頭又鍾意紫色嘅我好鍾意❤️。件蛋糕係紫色嫁。😎呢2件千層蛋糕皮薄😋,食落有絲滑口感。🤤想食雪糕口感,仲可以雪凍硬硬地先食。😈老闆娘👩🏻好好人👍🏽又好好傾。🥳知我仲未返屋企😚,會比多2個乾冰我,🫶🏽避免千層蛋糕會溶咗。😍
去石門逛下掃返d日用品🛒,經過京瑞廣場2️⃣期。
見到間千層蛋糕店🍰,有好多款味道。🤩

我就買咗2️⃣件返去同男朋友分享。🥰

🥥 椰子味千層蛋糕
老闆娘👩🏻介紹我買呢個口味。🤗
椰子味重,仲有椰肉夾係中間。🤩
最重要嘅係味道唔太甜😉。果然冇介紹錯。😍

💜 芋泥味千層蛋糕
同樣有芋泥、芋頭蓉夾中間。😋
鍾意食芋頭又鍾意紫色嘅我好鍾意❤️。
件蛋糕係紫色嫁。😎

呢2件千層蛋糕皮薄😋,食落有絲滑口感。🤤
想食雪糕口感,仲可以雪凍硬硬地先食。😈

老闆娘👩🏻好好人👍🏽又好好傾。🥳
知我仲未返屋企😚,會比多2個乾冰我,🫶🏽
避免千層蛋糕會溶咗。😍
外卖自取
📍石門京瑞廣場2期 近石門站🚇🤑價錢約 $50 🪑Take away only 👩🏻‍🍳 服務員幾好禮貌 👍🏻Ⓙ 椰子千層蛋糕🍰🥥 $40店內有多款千層蛋糕可以揀 除左d傳統味 比較特別ge有椰子、班蘭、榴槤今次試ge椰子味可以食到粒粒椰子 幾creamy得黎唔會太甜 而且個蛋糕size都算幾大😋 見到店內都有賣各種咖啡 ☕️
📍石門京瑞廣場2期 近石門站🚇

🤑價錢約 $50

🪑Take away only

👩🏻‍🍳 服務員幾好禮貌 👍🏻

Ⓙ 椰子千層蛋糕🍰🥥 $40
2022-12-24 39 浏览
又係石門等小朋友學野既時間,見到新開左一間專賣千層蛋糕既小舖,先俾佢舖前既簡介吸引,因為用日本蛋,韓國麵粉,法國牛油和忌廉再加德國牛奶,無添加,真果肉,睇到都覺得誠意十足。再俾佢雪櫃一件會精緻既蛋糕所吸引,真係令人又選擇困難啦。結果梗係叫店員推薦啦,店員二話不說就推薦左椰子千層蛋糕$40 同朱古力榛子千層蛋糕$38。包裝好好,仲好細心附送埋义。兩款千層蛋糕都真係一層層好分明,中間既忌廉好香滑,每層皮蛋味好重,椰子啖啖果肉,朱古力榛子好香濃,真係唔覺唔覺就K.O.咗一件。期待下次再試埋其他口味。

包裝好好,仲好細心附送埋义。

期待下次再試埋其他口味。

2022-12-24 38 浏览
去到石門,除左好多民生小店外,仲有好多隱世小作,今次我發現了原來個度都有好多手作蛋糕店,今次就試左間Charcoal Time的蛋糕店。佢店鋪裝潢都幾用心,相信整蛋糕都會用心既。同埋我見到佢寫明「嚴選日本蛋、韓國麵粉、法國牛油和忌廉」去做,我諗用料咁講究,應該都有返咁上下質素。今次就叫左個椰子味千層蛋糕同伯爵茶千層蛋糕各一件。先講椰子味千層蛋糕,佢層次分明,食落口時忌廉、椰絲同蛋糕各有不同口感,放埋入一齊又令人覺幸福溫溢,令人欲罷不能。至於伯爵茶千層蛋糕,食落去茶味香溢,係清淡之選,如果你唔愛甜食(不過我愛),係一定岩食,食完你會可以同自己唔會有罪惡感(但又好好食)。如果有機會,下次再試埋其他味,可惜當日無手,唔係會叫埋佢地d 咖啡試試。

今次就叫左個椰子味千層蛋糕同伯爵茶千層蛋糕各一件。

2022-12-16
本身是個榴連控上網看到這間小店有賣榴連千層蛋糕馬上衝去試一下位於石門站京瑞廣場2期的Charcoal Time主打手工千層蛋糕每日新鮮製造~選用低糖配方很配合想瘦又想吃的我!!ꔐ榴蓮手工千層蛋糕($42)衝住榴連千層蛋糕而來打開包裝~榴連香一湧而上層次好分明~側面已經看到榴連肉入口creamy~主角榴連香濃感受到一層層蛋皮的口感很值得一試ꔐ椰子手工千層蛋糕($40)是店家新出品~賣相很精緻椰香味相當充足中間夾雜椰子肉令順滑口感更多了層次¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩老板很親民~很熱情介紹產品椰子同榴連都是近期大賣口味每日款式不一~有興趣記得留意店家IG

本身是個榴連控
上網看到這間小店有賣榴連千層蛋糕
馬上衝去試一下

位於石門站京瑞廣場2期的
Charcoal Time
主打手工千層蛋糕
每日新鮮製造~選用低糖配方
很配合想瘦又想吃的我!!

ꔐ榴蓮手工千層蛋糕($42)
衝住榴連千層蛋糕而來
打開包裝~榴連香一湧而上
層次好分明~側面已經看到榴連肉
入口creamy~主角榴連香濃
感受到一層層蛋皮的口感
很值得一試

ꔐ椰子手工千層蛋糕($40)
是店家新出品~賣相很精緻

老板很親民~很熱情介紹產品
椰子同榴連都是近期大賣口味
每日款式不一~有興趣記得留意店家IG
2022-12-21 36 浏览
石門而家越開越多餐廳和小店每次上完堂都要去搵食 隨時發現新驚喜京瑞二期比較多小食小店 價格相對比較便宜前陣子見到有一間蛋糕咖啡店主打以嚴選日本雞蛋、韓國麵粉、法國牛油忌廉和德國牛乳製作嘅自製手工千層蛋糕多款味道選擇 價錢亦真係好抵買咗兩款味回家一試🍴椰子手工千層蛋糕($40*)👉🏻鍾意食椰子嘅娘親都表示好評 食到清香椰子味 中間夾雜住椰子肉 整體唔會太甜 係感覺舒服唔黏口嘅一款甜品🍴Oreo手工千層蛋糕($38*)👉🏻Cream望落有一定厚度 但食入口係輕盈嘅牛乳香 食哂都唔膩 加埋Oreo餅碎 就是最夾的組合欣賞佢地嘅千層香得黎都唔會過甜配埋即叫即沖咖啡 就最夾了而多款咖啡售價都係$20* 真係好抵

石門而家越開越多餐廳和小店
每次上完堂都要去搵食 隨時發現新驚喜
京瑞二期比較多小食小店 價格相對比較便宜

前陣子見到有一間蛋糕咖啡店
多款味道選擇 價錢亦真係好抵
買咗兩款味回家一試

🍴椰子手工千層蛋糕($40*)

🍴Oreo手工千層蛋糕($38*)

欣賞佢地嘅千層香得黎都唔會過甜
配埋即叫即沖咖啡 就最夾了
而多款咖啡售價都係$20* 真係好抵

2022-12-20 36 浏览
唔好以為石門嘅店細細間冇乜特別,今日食嘅甜品店,就係良心製作的小店,老闆娘希望大家食得開心又健康。佢哋嘅蛋糕全人手製作,價錢合理,直頭唔貴,買多幾款都可以👍(如果想配搭咖啡,店內有咖啡機,即叫即冲)我今日係買左:椰子蛋糕同芋泥蛋糕入口嘅口感滑溜之外,奶油真係好香,重係食到入面嘅椰子肉同芋泥,令人唔停得口。佢蛋糕外型都好靚,好吸引。💗(小店只提供外賣)💗嚴選日本蛋,韓國麵粉💗法國牛油和忌廉💗德國牛奶製作千層蛋糕💗無添加,真果肉。💗多種口味蛋糕,只要兩天前預訂就可以。💗小店採用法國品牌100%「🐮動物性鮮奶油」,食落比一般市面混合了植物性奶油的千層,口感更順滑、清爽、奶香味也比較濃。喜歡奶油口味的朋友,絕不能錯過!跟大家科普一下☝🏻,「動物性🐮鮮奶油」,絕無反式脂肪,食得開心又放心!😋😋😋
佢哋嘅蛋糕全人手製作,價錢合理,直頭唔貴,買多幾款都可以👍
(如果想配搭咖啡,店內有咖啡機,即叫即冲)
我今日係買左:椰子蛋糕同芋泥蛋糕
佢蛋糕外型都好靚,好吸引。
💗(小店只提供外賣)
💗嚴選日本蛋,韓國麵粉
💗法國牛油和忌廉
💗德國牛奶製作千層蛋糕
💗無添加,真果肉。
💗多種口味蛋糕,只要兩天前預訂就可以。
喜歡奶油口味的朋友,絕不能錯過!
🌟餐廳:Charcoal Time📍地址 :  沙田石門安群街1號京瑞廣場二期1樓101A12號舖💰價位:~$50⏰營業時間:星期一至日 11:00 - 21:00📱電話:9486 4414係石門京瑞廣場食完飯,當然就要食埋甜品先滿足!呢度最近開左間小店Charcoal Time,佢地主打全人手製作千層蛋糕,用料亦非常講究,選用韓國麵粉、日本雞蛋、法國牛油忌廉及德國牛奶,一於買返兩件返屋企慢慢歎~———————————————————🔹泰國椰子千層蛋糕椰子味道好突出,除左食到椰子既清甜味之外,仲加入左椰絲及新鮮椰子肉,入口相當幼滑,奶味香濃,而且每一層都有好薄既千層蛋糕,食落層次感十足,好出色~———————————————————🔹芋泥千層蛋糕紫色既千層蛋糕好elegant好靚~芋泥好幼滑,食落唔會太甜,夾埋千層蛋糕既忌廉,好夾好滿足!———————————————————😋味道:4/5🏢環境:3.8/5💁🏻‍♀️服務:4/5💵價錢:4/5🤟🏻性價比:4/5———————————————————👅整體小總結一向好欣賞呢類型小店,佢地既千層蛋糕純人手制作,夠哂心思~仲有呀,除左一件件既蛋
🌟餐廳:Charcoal Time
💰價位:~$50
⏰營業時間:星期一至日 11:00 - 21:00
📱電話:9486 4414

係石門京瑞廣場食完飯,當然就要食埋甜品先滿足!

🔹泰國椰子千層蛋糕

🔹芋泥千層蛋糕

😋味道:4/5
🏢環境:3.8/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
一向好欣賞呢類型小店,佢地既千層蛋糕純人手制作,夠哂心思~仲有呀,除左一件件既蛋糕之外,仲可以整個訂購,兼多款口味供選擇,例如榴連、班蘭、芒果及抹茶紅豆等等,選擇夠哂多元化!
2022-12-15
宵夜
2022-12-16 58 浏览
同朋友係石門食完飯行商場消化下....點知又俾甜品店吸引左經過呢間叫Charcoal time既甜品店, 係櫥窗見到D千層蛋糕好靚就忍唔住想買喇~~店員話當日千層蛋糕好好賣, 我地去個陣7點幾就淨返椰子味, 士多啤梨, 芋泥同oreo味~~最後我買左椰子味同芋泥各一件返屋企食椰子味千層蛋糕 $40OMG......食完呢個椰子味千層蛋糕我覺得自己沉左船...D cream好滑好soft又creamy!!! 千層蛋糕皮好薄, 入口好快就溶化咁......中間仲有好多清甜既椰子肉~~成個蛋糕有多個層次同口感, 又唔會太甜, 堅好味芋泥千層蛋糕 $38鍾意香芋既朋友可以試下呢款~~ 成個紫色美美的香芋cream同芋泥味道好香好濃郁.... 好有實在感!!食每一啖都覺得好滿足丫
同朋友係石門食完飯行商場消化下....點知又俾甜品店吸引左

最後我買左椰子味同芋泥各一件返屋企食

椰子味千層蛋糕 $40
D cream好滑好soft又creamy!!!
千層蛋糕皮好薄, 入口好快就溶化咁......
中間仲有好多清甜既椰子肉~~
成個蛋糕有多個層次同口感, 又唔會太甜, 堅好味

芋泥千層蛋糕 $38
鍾意香芋既朋友可以試下呢款~~ 成個紫色美美的

香芋cream同芋泥味道好香好濃郁.... 好有實在感!!
食每一啖都覺得好滿足丫

宵夜
  • 椰子千層蛋糕
石門呢度一向係美食集中地捐窿捐罅 遇上呢間小店。主打 自家手工製千層蛋糕有唔同口味都好吸引,有別於平日食開嘅千層蛋糕皆因裡面除咗忌廉之外,仲好足料忌廉打得好挺身,仲好幼滑👍🏻✨椰子千層蛋糕🥥店員推介椰子係皇牌口味,果然有驚喜,除咗每層做得夠薄椰味清香,仲加入粒粒椰子,口感好豐富✨士多啤梨千層蛋糕🍓士多啤梨果肉好澎湃,啖啖都充滿新鮮士多啤梨唔會太甜,反而有清新嘅鮮甜味下次 買生日蛋糕又有多個選擇喇

石門呢度一向係美食集中地

捐窿捐罅 遇上呢間小店。

主打 自家手工製千層蛋糕

有唔同口味都好吸引,
有別於平日食開嘅千層蛋糕

皆因裡面除咗忌廉之外,仲好足料
忌廉打得好挺身,仲好幼滑👍🏻

✨椰子千層蛋糕🥥

店員推介椰子係皇牌口味,
果然有驚喜,除咗每層做得夠薄

椰味清香,仲加入粒粒椰子,口感好豐富

✨士多啤梨千層蛋糕🍓

士多啤梨果肉好澎湃,啖啖都充滿新鮮士多啤梨

唔會太甜,反而有清新嘅鮮甜味

下次 買生日蛋糕又有多個選擇喇

2022-12-15