2022-12-02 170 浏览
次次返嚟,我次次都要食蕃茄蝦意粉或者可以話我係為咗食個意粉而返嚟今日又係咁 排左一個鐘 一條友黎食 好開心😚甜甜地酸酸地彈辣辣地 超開胃 真心世一今日仲要黎杯christmas feel 既維也納朱古力勁多cream 好鬼正成件事我15分鐘K.O. 😎我發覺平日嘅話一係11:30黎一係呢就一點打後即刻排隊快勁多anyway 滿足了
次次返嚟,我次次都要食
蕃茄蝦意粉

即刻排隊快勁多
anyway 滿足了

• 辣蕃茄醬大蝦意粉
2022-11-28 305 浏览
打卡談心飯聚推薦🥳|觀塘人氣排隊樓上Cafe☕️|多款特色流心瀑布梳乎里Pancake🥞🤤|Cobber Coffee and Tonys Pastry 「旋轉兜圈的感覺太逼真,神遊興奮背後寫滿敏感」每次嚟到觀塘,總係太多嘢食唔知點揀好,今日介紹依間Cafe係觀塘都算街知巷聞,餐廳係假期時候甚至見到由未開門開始已經有人龍排隊,就係為咗一嚐佢嘅特色梳乎厘Pancake。餐廳位於工廈一樓,無得預約,所以繁忙時間都會有唔少人排隊。餐廳裝修偏工業風,全黑設計配搭柔和燈光,幾適合朋友傾計飯局。-期間限定開心果梳乎厘班戟 4.4/5⭐️依間Cafe嘅梳乎里Pancake非常多款式,有瀑布流心又有煙韌麻糬嘅配搭,好睇又好食。今次係menu就發現咗有期間限定開心果梳乎厘pancake,作為開心果控二話不說就點咗依個。落單時可以揀叫起Pancake,等主菜食到咁上下再上pancake,專心將甜品留比第二個胃,上枱果陣見到pancake又紅又綠嘅配搭好有聖誕氣氛,仲有2粒由士多啤梨砌成嘅聖誕雪人,非常吸睛。而開心果醬鋪滿整份pancake,啖啖都係開心果嘅味道,pancake一口即化,係我非常鐘意嘅空氣質感,
打卡談心飯聚推薦🥳|
觀塘人氣排隊樓上Cafe☕️|
多款特色流心瀑布梳乎里Pancake🥞🤤|

「旋轉兜圈的感覺太逼真,神遊興奮背後寫滿敏感」

-期間限定開心果梳乎厘班戟 4.4/5⭐️
依間Cafe嘅梳乎里Pancake非常多款式,有瀑布流心又有煙韌麻糬嘅配搭,好睇又好食。今次係menu就發現咗有期間限定開心果梳乎厘pancake,作為開心果控二話不說就點咗依個。落單時可以揀叫起Pancake,等主菜食到咁上下再上pancake,專心將甜品留比第二個胃,上枱果陣見到pancake又紅又綠嘅配搭好有聖誕氣氛,仲有2粒由士多啤梨砌成嘅聖誕雪人,非常吸睛。而開心果醬鋪滿整份pancake,啖啖都係開心果嘅味道,pancake一口即化,係我非常鐘意嘅空氣質感,唯一美中不足就係只有兩塊份量唔夠點勻哂所有開心果醬。

-蒜香蟹肉意粉 4.1/5⭐️
意粉炒得爽身,食落麵身都夠煙韌有蒜香味,而且意粉鋪滿蟹肉,兩個人分享啱啱好,推薦。
蒜香蟹肉意粉

-有汽西柚咖啡4/5⭐️
-Caramel Macchiato 3.9/5⭐️
我地朝早11點半第一輪就座,朋友都有共識想吸取一下咖啡因回魂,所以一人揀咗一杯咖啡,我就特別嘗試下西柚咖啡,西柚同咖啡都幾夾,苦中帶酸,加埋梳打水嘅爽快感,配搭幾新鮮,Caramel Macchiato就正常水準發揮。
-蜜糖芥末雞翼 3.8/5⭐️
小食我地就揀左雞翼,份量有6隻咁多,蜜糖芥末醬令雞翼甜中帶微辣,幾惹味,可惜雞翼偏濕,感覺有D膩。

總結:餐廳嘅Pancake甜品絕對係吸引人龍嘅原因,主菜方面亦都可以一試,飲品亦都供好多選擇,反而小食味道同選擇方面都略嫌唔夠,鍾意食空氣感pancake又係觀塘附近嘅朋友直得專程過嚟一試,味道唔會比日本嘅過江龍店差。

====
Cobber Coffee and Tonys Pastry (觀塘)
📍觀塘駿業里8號世貿大樓1樓
====
#CobberCoffeandTonysPastry #KwunTongfood #觀塘美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger #食好西 #相機食先 #香港美食#梳乎厘pancake#空氣感

蒜香蟹肉意粉
2022-11-26 192 浏览
呢一間係觀塘好出名食疏乎厘嘅西餐廳好多朋友都send OpenRice俾我叫我一齊食又的確真係好好食佢嘅麻糬疏乎厘pancake的確值得食既嗰塊麻糬口感煙煙韌韌仲有清淡嘅椰子味👍🏻👍🏻👍🏻 而佢嘅pancake好重蛋味,又有口感。除咗疏乎厘之外,其實佢其他甜品都好多人推介除咗甜品好食之外,佢哋嘅主菜都好好食好食到我哋兩個女仔叫咗叫咗四樣嘢食,其中三樣係意粉,但係朋友就覺得意粉硬咗少少,我就覺得可以。但係味道全部都係水準之上!而佢嘅雞翼每一次去我哋都會叫炸得好香脆,肉質好Juicy 再加埋好邪惡嘅鹹蛋醬,正🤤🤤但係個場可能長期好多人,所以就比較嘈少少。所以每次我都揀冇咁多人嘅時候去食
呢一間係觀塘好出名食疏乎厘嘅西餐廳
好多朋友都send OpenRice俾我叫我一齊食
又的確真係好好食

佢嘅麻糬疏乎厘pancake的確值得食既
除咗疏乎厘之外,其實佢其他甜品都好多人推介

除咗甜品好食之外,佢哋嘅主菜都好好食
但係味道全部都係水準之上!

而佢嘅雞翼每一次去我哋都會叫
炸得好香脆,肉質好Juicy 再加埋好邪惡嘅鹹蛋醬,正🤤🤤

2022-11-22 226 浏览
📌Cobber Coffee and Tonys Pastry(觀塘)座落於觀塘既呢間CAFE一直都人氣高企,到訪前都有一次排過隊,但真係太多人最後放棄,而今次到訪係於平日既2-3點,人流比平時少就可輕易入座啦。餐廳的調味偏濃,適合重口味人士,姐係我🤣.宇治抹茶麻糬疏乎厘班戟 $138疏乎厘本身鬆軟有空氣感,但可惜蛋味唔重,配搭的抹茶cream同麻糬蕨餅都非常濃郁的茶味,而且味道唔會過甜黑松露薯條 $68黑松露薯條好多地方都有得食,但最欣賞係佢既黑松露醬勁滿,而額外再比多兜你,令每一條薯條都可以沾滿😍蒜蓉牛油雞翼💓 $68@6隻超驚喜的一個,蒜蓉係真係食到蒜粒,超重口味,而且非常新鮮炸好,上枱時熱辣辣蒜香蟹肉意粉 $128食左咁多炸野想揀個清新既意粉,所以叫左呢個蟹肉意粉,雖然睇佢賣相唔算好吸引,但佢蟹肉份量一啲都唔少機乎每一啖都有,而且微微小辣同有蒜香,又一重口味人士最愛😋HOT LATTE $42熱咖啡有拉花🤎 另外咖啡中規中矩
餐廳的調味偏濃,適合重口味人士,姐係我🤣
宇治抹茶麻糬疏乎厘班戟 $138

• 蒜香蟹肉炒意粉
  • 蒜香牛油雞翼
  • 松露薯條
2022-11-22 147 浏览
正餐甜品飲品全部高質!睇得又食得!特別超推介蒜香牛油雞翼同意大利芝士溶岩,必食!唯一不足係通常好多人排隊,過黎前記得要做好排隊嘅心理準備呀!蕃茄辣肉丸 $68好食!呢碟唔係普通蕃茄醬味,而係真係有新鮮蕃茄混和在內,加上香草,同忌廉做醬,所以係好香濃嘅醬汁。加埋肉丸同薄片脆包,正!蒜香牛油雞翼 $68必食!!!超香!新鮮炸出黎又熱又脆,雞肉超 juicy,加上超濃嘅蒜香牛油味,係勁好食!超推!!!蒜香蟹肉意粉 $136蟹肉比得好足,蒜味亦好夠~ 都不錯 ~芝士青醬大啡菇 $56舊大啡菇真係超大超 juicy,加埋芝士幾正~ 不過略嫌青醬味有點搶同有點青,但我覺得係個人口味問題~ 唔中意青醬嘅朋友都要留意下啦~焦糖瑪奇朵 $42呢杯飲品實在太適合嗜甜嘅女仔啦!作為一個好中意飲甜野嘅人,我可以話 : 實在太好飲!個種焦糖味真係甜入心!❤️意大利芝士溶岩 (Tiramisu) $98必食!!!成個tiramisu好香甜濕潤,加埋流落黎嘅溶岩式cream,真係啖啖產生幸福感🥰。超推介!!

蕃茄辣肉丸 $68

蒜香牛油雞翼 $68

蒜香蟹肉意粉 $136
蟹肉比得好足,蒜味亦好夠~ 都不錯 ~

芝士青醬大啡菇 $56

焦糖瑪奇朵 $42

意大利芝士溶岩 (Tiramisu) $98
2022-11-22 158 浏览
椰子碎𣲙咖啡($58)係一杯有儀式感嘅咖啡 , 有個好似實驗用嘅細玻璃樽裝住黑啡 ,自己將黑啡倒落去椰子沙冰度 ,第一啖飲落去係濃濃嘅椰子味 , 最後先有淡淡咖啡味出黎 ,加埋上面個焦糖脆脆好夾。有汽西柚咖啡 ($48)有一棵試伏的心加好奇心驅使就叫左哩杯有汽西柚咖啡 , 說真的比想像中好飲 , 似飲緊比較淡味嘅啤酒 , 但西柚味唔是好濃。蒜香雜菌炒意粉($88)原本對個意粉無咩特別期望 , 應該都係正常發揮啦 , 點知有驚喜喎!雜菌同蒜蓉都好濃味 , 意粉炒得夠乾爽 , 食到停唔到口,同埋硬度適中有咬口。鹹蛋黃雞翼($68)雞翼外皮香脆 , 已經放左一段時間仔裡面仲係好熱嫁 , 而且肉質好 Juicy鹹蛋黃掛滿整個外皮而且一d都唔咸。松露薯條($68) - 個薯條真係不得了 , 表面佈滿黑松露醬,見到佢果刻已經愛上 , 薯條係脆嘅配埋松露醬幸福感又出現了 , 點解可以咁好食嫁!棒子朱古力焦糖香蕉梳乎厘班戟 ($95) 叫左正常到無得再正常嘅棒子朱古力焦糖香蕉梳乎厘班戟, 一定唔會伏!焦糖香蕉係perfect match , 個Pancake好軟 , 空氣感重 , 甜品果然係有第2個
椰子碎𣲙咖啡($58)
係一杯有儀式感嘅咖啡 ,
第一啖飲落去係濃濃嘅椰子味 , 最後先有淡淡咖啡味出黎 ,
加埋上面個焦糖脆脆好夾。

有汽西柚咖啡 ($48)

蒜香雜菌炒意粉($88)
原本對個意粉無咩特別期望 ,
應該都係正常發揮啦 , 點知有驚喜喎!

鹹蛋黃雞翼($68)
雞翼外皮香脆 , 已經放左一段時間仔
裡面仲係好熱嫁 , 而且肉質好 Juicy
鹹蛋黃掛滿整個外皮而且一d都唔咸。

松露薯條($68) -

棒子朱古力焦糖香蕉梳乎厘班戟 ($95)
叫左正常到無得再正常嘅棒子朱古力焦糖香蕉梳乎厘班戟, 一定唔會伏!焦糖香蕉係perfect match , 個Pancake好軟 , 空氣感重 , 甜品果然係有第2個胃 , 飽到嘔都仲食得晒。

2022-11-22 387 浏览
趕係截單前8:45pm入座,店員有溫馨提示左9點Last Order🫢我地一入座即刻嗌曬所有野食🫶🏻🫶🏻食物質素高,價錢親民,性價比很高!雖然係人來人往既觀塘~係觀塘啊!都無阻我黎食😋絕對會回頭食埋其他款既甜品🍮🍰Honeycomb Latte+脫脂奶 $52夜晚飲latte我都會訓得著🐷上面塊脆脆打卡滿分🐽,脫脂奶夠健康keep 緊fit嘅女仔都唔怕松露薯條 $68薯條係幼身款 炸得金黃香脆 店家比既松露醬毫不吝嗇 薯條脆再沾上松露醬 🍟 超幸福❤️真係好好味大蝦黑松露忌廉蘑菇意粉 $128黑松露忌廉本身好容易膩,但點知黑松露味恰到剛好,忌廉分量剛剛好得黎又令到每條意粉都沾滿滿既醬汁🍝真係好令人回味😍蟹肉炒蛋白多士 $92蟹肉同蛋白mix埋係滿滿既蛋白質😍口感好結實,岩哂上完yoga既我食🫢補充營養🫢🫢🫢🫢佛手柑啫喱伯爵茶忌廉梳乎厘班戟(2件) 配新鮮橙丶西柚 $109空氣感十足既梳乎里🍮賣相超級睛,勁香伯爵茶味道,食落去有好濃郁既茶味😍齒頰留香☕️個Cream濃稠得黎又勁滑😋意大利芝士熔岩 $98撕開膠片就係爆醬既tiramisu😋😋咖啡味極濃,澎湃既tiramisu,最正係個chee

Honeycomb Latte+脫脂奶 $52

佛手柑啫喱伯爵茶忌廉梳乎厘班戟(2件) 配新鮮
橙丶西柚 $109
佛手柑啫喱伯爵茶忌廉梳乎厘班戟(2件) 配新鮮 橙丶西柚
意大利芝士熔岩 $98
撕開膠片就係爆醬既tiramisu😋😋咖啡味極濃,澎湃既tiramisu,最正係個cheese唔膩又夠creamy😍❤️‍🔥❤️‍🔥鍾意食tiramisu 嘅人唔可以錯過‼️

意大利芝士熔岩
松露薯條
大蝦黑松露忌廉蘑菇意粉
蟹肉炒蛋白多士
佛手柑啫喱伯爵茶忌廉梳乎厘班戟(2件) 配新鮮 橙丶西柚
意大利芝士熔岩
這間cafe不能book枱,只能wall-in,而且沒有限時,因此非常難食到。我很久之前食過一次,一直想再到訪,來了幾次都食白果,這次特意在6點前已來到,終於成功入座!可惜這次點的一些菜式感覺有失水準主食🥢菠菜合桃意大利藍芝士長通粉 $108 🥢通粉份量尚算大份,可惜調味偏淡🥢蜜糖芥末雞翼(六隻)$68🥢對比起通粉,雞翼味道夠濃夠入味甜品🥢抹茶麻糬梳乎厘班戟 $138🥢朱古力燒棉花糖雪糕窩夫 $78🥢餐廳出名梳乎厘班戟,不過今次食感覺班戟空氣感不足,偏厚實,有點失望。反而首嘗的窩夫有驚喜,窩夫口感煙韌,配以燒棉花糖,十分匹配飲品已忘記名稱,記得是碎冰,但冰搞得不夠碎,有很多粒都偏大,所以不太推薦

菠菜合桃意大利藍芝士長通粉

蜜糖芥末雞翼(六隻)

抹茶麻糬梳乎厘班戟

朱古力燒棉花糖雪糕窩夫

2022-09-14
蜜糖芥末雞翼(六隻)
朱古力燒棉花糖雪糕窩夫
2022-11-13 256 浏览
好食都冇用啦又唔限用餐時間又唔通知又唔補飛一定要人喺後樓梯焗住等天氣咁熱等到成身汗個仔差少少暈低仲聽人講話幾好食入到去都冇曬心情!建議大家唔好去食係去都帶定風扇摺櫈去等!
好食都冇用啦
天氣咁熱
等到成身汗
個仔差少少暈低
仲聽人講話幾好食
入到去都冇曬心情!
建議大家唔好去食
係去都帶定風扇摺櫈去等!

2022-11-07 373 浏览
午飯時段,與同事一起吃過快樂的午餐。溫馨提示,餐廳早上11:30開始營業,如果想第一輪進入餐廳,最好在11:30至11:45到達,因為餐廳沒有時限,所以如果吃午飯不能於第一輪進入餐廳,好可能要等到1:15才有位置。記得記得,可以的話叫朋友先去排隊攞位呀!今次同事點了肉醬意粉,沒有一次失望!看似普通的菜式,但十分足料,芝士味濃郁,而且都是原個鐵pan上的,誠意十足。我自己點了牛油果沙律,份量不少,有黑麥麵包,蔬菜,車厘茄。中間的牛油果醬,很大一個,女仔吃應該分量剛剛好。男孩子或者要再加點小食啦。最喜歡它午飯的套餐可以用半價加飲品,無論凍飲或熱飲都非常吸引,每次都要用一段時間先下決定😆毫無懸念,一定會再來!
午飯時段,與同事一起吃過快樂的午餐。

毫無懸念,一定會再來!
2022-11-01
  • 焗肉醬意粉
2022-11-04 244 浏览
聽講依間經常好多人等位,港女我見到疏乎厘pancake好吸引咁,就同朋友喺星期一Tea time試吓,好快就有位😆 咁啱今餐order嘅野全部都係綠色hahaha!!➖💚 一番宇治抹茶麻糬梳乎厘班戟x抹茶醬 $138真係好好食!最好奇係上面好似冚咗張被咁,原來係相當煙韌嘅麻糬🤤🇸🇦🥞班戟蛋香味👍,鬆軟空氣感!伴隨嘅抹茶忌廉同抹茶醬都十分濃郁!清哂成隻碟😋➖💚 青醬雞肉燉飯 $138整體味道十分好,青醬香料味好正,加咗少少類似紅椒粉(?)喺面頭,味道更加提升咗❣️雞肉啱啱好唔會鞋,個人略嫌醬汁多得滯一pat pat 🙈➖🍵 Mango half and half Matcha Latte $52以杯飲品就冇預期咁好,本來都覺得應該唔夾,但都想試吓啦~最後飲咗確實唔太夾,芒果嘅味太搶,嘗試分開上下兩層飲,但抹茶嘅味已經唔突出,撈混直頭係芒果鮮奶🙂

💚 一番宇治抹茶麻糬梳乎厘班戟x抹茶醬 $138

💚 青醬雞肉燉飯 $138

2022-10-27 358 浏览
觀塘🥞 pancake熱店,平日都需要預留時間排隊🚶🏻‍♀️🚶‍♂️。1️⃣🥞🍊佛手柑啫喱伯爵茶忌廉梳乎厘班戟(HK$109/2件)🥞梳乎厘班戟鬆軟,咬下去不至於十分空氣感,有點口感,🥚蛋味香濃。另一方面,伯爵茶醬汁味道香濃,充滿茶香,可是醬汁與配料不太配襯,啫喱偏甜,再配上西柚和🍊香橙,有點奇怪。2️⃣🥞🍵一番宇治抹茶麻糬梳乎厘班戟(HK$138/2件)🍵抹茶款式的🥞梳乎厘班戟配搭得卻是不俗。首先,🟩正方形扁平的抹茶麻糬十分吸睛🤩,抹茶味香濃,口感煙韌。另一方面,抹茶忌廉比較結身,配上紅豆蓉,抹茶醬及抹茶蕨餅,味道相襯,唯建議抹茶忌廉和醬汁份量可增多🙌。3️⃣🍝和風火灸帆立貝意粉(HK$138/份)平日較少吃日式風味的意粉,這個意粉卻帶來滿滿驚喜🤩。其醬汁是精粹所在,雖然看似水狀,但把🍝意粉輕輕拌開,醬汁卻與擠在面上的沙律醬和舖在面上的芝麻紫菜完美融合,使醬汁比較掛汁,醬汁味道亦與帆立貝和🧅洋蔥等配料十分配合,充滿和風風味,值得一讚😋。4️⃣🍵Matcha Tonic(HK$52/杯)🍵抹茶+湯力水+🍋檸檬乾的配搭雖然特別 ,但是抹茶味道較淡,喝下去比較重湯力水味道,兩者味道不太配襯,不推薦。

1️⃣🥞🍊佛手柑啫喱伯爵茶忌廉梳乎厘班戟

2️⃣🥞🍵一番宇治抹茶麻糬梳乎厘班戟

2️⃣🥞🍵一番宇治抹茶麻糬梳乎厘班戟(HK$138/2件)
3️⃣🍝和風火灸帆立貝意粉

3️⃣🍝和風火灸帆立貝意粉(HK$138/份)
平日較少吃日式風味的意粉,這個意粉卻帶來滿滿驚喜🤩。

4️⃣🍵Matcha Tonic

4️⃣🍵Matcha Tonic(HK$52/杯)
1️⃣🥞🍊佛手柑啫喱伯爵茶忌廉梳乎厘班戟
2️⃣🥞🍵一番宇治抹茶麻糬梳乎厘班戟
3️⃣🍝和風火灸帆立貝意粉
2022-10-27 260 浏览
係觀塘食過好多次野都冇留意到呢間cafe, 係多位朋友的推薦下認識到呢間鋪頭,今次就係星期日去食,4:30pm已經去拎位,大概5點就可以入坐,食完出到去更加大排長龍呀,想去食的朋友記得預好時間呀🙈但係呢間餐廳真係大推,勁好食黑松露忌廉雜菌意粉 $123呢個意粉不得了啦,食完到依家我都想再食,佢係好creamy的,黑松露味唔係太過重,奶香同黑松露味好平衡,食完個口仲會好香奶味,勁正😍炸魷魚鬚配芥末籽蛋黃醬 $78炸魷魚鬚啲魷魚🦑係勁大粒,咬落去係有口感的,唔會係淋晒的😊 就咁食個炸魷魚都已經好好食,配埋佢個蛋黃醬就更加有層次,更濃味😚蒜香牛油雞翼 $68蒜香牛油雞翼有六隻,隻隻都炸到金黃色仲有好濃的牛油味🧈,係朋友食過表示要食多一次的菜色,果然冇介紹錯😋 雞翼唔會炸到係勁香脆果個口感,係有小小似韓式炸雞咁的😜黑松露薯條🍟 $68勁大份的薯條,一份足夠俾3-4個人share的,而且佢的醬汁都非多,勁大碗醬,不過薯條都唔係話非常之脆,想食薯條的可以叫的,主要都係食佢的黑松露醬🥳芒果椰子麻薯梳乎厘班戟 $138差唔多枱枱都有叫佢地的甜品食,黎到點可以嚟叫佢地的甜品😆 佢地可以揀跟芒果醬定楓糖醬

黑松露忌廉雜菌意粉 $123

炸魷魚鬚配芥末籽蛋黃醬 $78

蒜香牛油雞翼 $68

黑松露薯條🍟 $68

芒果椰子麻薯梳乎厘班戟 $138
差唔多枱枱都有叫佢地的甜品食,黎到點可以嚟叫佢地的甜品😆 佢地可以揀跟芒果醬定楓糖醬,我就揀左芒果醬,感覺醬似襯啲,梳乎厘勁鬆軟,佢地仲跟埋椰子味的忌廉,好特別呀,成件事配合得好好👍勁出色呀,會想試埋佢其他口味的甜品呀😍

觀塘駿業里8號世貿大樓1樓
意大利芝士熔岩  林PATPAT不是我中意的口感  但味道可以 ,不差....只係食左D醬...野飲正常 幾令 好岩打卡如果要係外面排成個中隊,我真係彩成佢都傻...仲要樓梯係後卷 陣陣臭味...好似觀塘 駱駝漆 3座貨LIFT 口既垃圾車臭味..SORRY...好彩戈日冇咩人排,但CAFE 裡面都FULL 哂等左15-20分鐘(係裡面WAITING ROOM 好好多)有AIR-FILTER 同閂左門係另一個世界甘CAFE 裡面係全得幾舒服,擺盤野食野飲都幾令,STAFF 好有效率分工幾好態度NICE &笑笑開心VIBE5好太多期待 (雖然5差) 同預左排好耐隊T^T

野飲正常 幾令 好岩打卡

.好彩戈日冇咩人排,但CAFE 裡面都FULL 哂

CAFE 裡面係全得幾舒服,擺盤野食野飲都幾令,

5好太多期待 (雖然5差) 同預左排好耐隊T^T
下午茶
青醬雞肉燉飯 : 入口好creamy,但味道偏甜,嚟自洋蔥汁嘅甜味遮蓋左青醬嘅九層塔或者蒜香味,整體都幾漏同埋唔夠熱。藍芝士忌廉菠菜合桃長通粉:長通粉比一般嘅粗同短,而且十分掛汁,每啖都食到藍芝士嘅香味。通粉入面加左蕃茄仔,菠菜同合桃做配料減少肥膩感同令口感更豐富,成個配搭幾清新。鹹蛋黃雞翼:雞翼炸得酥脆可口,每隻雞翼上面都有大量鹹蛋黃醬,但又唔會太鹹或太漏,食落非常滿足。Tiramisu:呢個係有得食又有得玩嘅甜品,一拎起圍邊嘅膠膜,上面嘅Mascapone Cheese 一瀉而下,視覺效果滿分。Tiramisu 嘅咖啡味好濃郁,但又唔算太甜。黑芝麻豆乳忌廉梳乎厘班戟:呢個係萬聖節期間限定甜品,梳乎厘班戟十分軟熟同動L,黑芝麻醬十分香濃,芝麻控表示齋食芝麻醬都好滿足,配埋豆乳忌廉非常夾。成個組合好有驚喜,值得一試。

2022-10-25
  • 鹹蛋黃雞翼