2023-10-17 17 浏览
想試好耐的一間cafe, 成日都好旺場好多人幫襯,經過會聞到好香的咖啡味。Beef Burger -叫左classic 款,十分有驚喜。牛肉煎得好香,微焦,入面juicy -牛味香濃,食得出係高質牛肉-包係有烘過的,唔會淋哂-芝士亦係另一重點,鹹香味好足,好夾牛肉Matcha Croffle -Croffle 有兩大塊,外面十分酥脆!就算沾住抹茶醬同雪糕都仲係有脆口感-紅豆粉&淋,份量好多-抹茶醬係靈魂!好濃抹茶味但唔會苦澀。Expresso Tonic -揀左有lime,清新,解暑解膩Piccolo Latte- 十分欣賞可以揀nutty / fruity 的coffee shop ! - 仲可以比你揀full milk skim milk oat milk , 十分客製化的piccolo-拉花好靚,咁細杯piccolo 都做到咁有心思

Beef Burger
-牛味香濃,食得出係高質牛肉
-包係有烘過的,唔會淋哂
-芝士亦係另一重點,鹹香味好足,好夾牛肉

Matcha Croffle
-紅豆粉&淋,份量好多
-抹茶醬係靈魂!好濃抹茶味但唔會苦澀。

Expresso Tonic
-揀左有lime,清新,解暑解膩

Piccolo Latte
-拉花好靚,咁細杯piccolo 都做到咁有心思
2023-10-16 524 浏览
今日放假,我決定去西環尋搵一間悠閒嘅cafe,好好放鬆一下對於喜愛咖啡嘅人嚟講,真係一定要嚟呢間cafe‼️咖啡嘅款式、口味都特別多❤️就連一杯簡單嘅Americano都可以揀Nutty、Fruity、Decaf而我就叫左一杯係其他地方難以搵到嘅Black Sesame Latte☕️黑芝麻味道濃郁,口感十分順滑,完全超出左我嘅期望。我要求一杯有貓貓拉花,佢哋用奇妙嘅技巧拉出左一隻虎貓Smoked Salmon Egg Benedict 用左Burger Buns取代一般嘅Muffin,反而我鍾意Burger Buns,蛋液完美地滲入包入,而且仲用左牛油煎香,有微脆嘅口感👍🏻煙三文魚嘅份量一啲都唔少,足足有兩大塊,正❤️Banana Nutella CroffleMenu上寫焦糖香蕉,但食落又feel唔到糖脆口感,不過食完呢個甜品,真係好滿足呢度嘅Croffle完全做到鬆軟酥脆,仲有啲QQ口感,搭配上Nutella,令味道更豐富呢個甜品一定要Share,當中有2塊Croffle~~

今日放假,我決定去西環尋搵一間悠閒嘅cafe,好好放鬆一下

對於喜愛咖啡嘅人嚟講,真係一定要嚟呢間cafe‼️

咖啡嘅款式、口味都特別多❤️

黑芝麻味道濃郁,口感十分順滑,完全超出左我嘅期望。
我要求一杯有貓貓拉花,佢哋用奇妙嘅技巧拉出左一隻虎貓

Smoked Salmon Egg Benedict
用左Burger Buns取代一般嘅Muffin,
反而我鍾意Burger Buns,蛋液完美地滲入包入,
而且仲用左牛油煎香,有微脆嘅口感👍🏻
煙三文魚嘅份量一啲都唔少,足足有兩大塊,正❤️

Banana Nutella Croffle
Menu上寫焦糖香蕉,但食落又feel唔到糖脆口感,
不過食完呢個甜品,真係好滿足

呢個甜品一定要Share,當中有2塊Croffle~~
2023-10-15
午餐
  • Smoked  Salmon  Egg  Benedict
  • Banana  Nutella  Croffle
  • Black Sesame Latte
2023-10-16 21 浏览
呢間Cafe真係好近地鐵站,喺正個出口對面,成日都會經過😆今次weekend就過嚟食個brunch🍳入面座位唔算多人,假日朝早都幾乎滿座,不過都坐得舒服~蟹肉安格斯牛肉漢堡包🍔$118面頭係蟹肉伴蛋黃醬,味道濃郁,安格斯牛外層煎得焦香,切開入面肉汁豐富,麵包亦都烘得香脆,食落令人滿足🥰厚切薯條炸得香脆,灑上咗滿滿嘅鹽,令到每條薯條都好夠味🍟抹茶紅豆可頌窩夫配抹茶雪糕 $108自家製croffle 烘得鬆脆,牛油味香濃,配上嘅抹茶醬同埋抹茶雪糕都好重抹茶味帶回甘,另外仲有香甜嘅紅豆蓉同埋小丸子🍡Matcha Latte 🍵$45拉花好可愛🏠飲落抹茶味濃郁亦都帶點回甘🍵

蟹肉安格斯牛肉漢堡包🍔$118

抹茶紅豆可頌窩夫配抹茶雪糕 $108

Matcha Latte 🍵$45
拉花好可愛🏠飲落抹茶味濃郁亦都帶點回甘🍵
2023-10-15 15 浏览
今日朋友約我去西營盤食lunch,位置非常方便地鐵站B出口一出就見到。入面有高枱、sofa枱,播住輕鬆音樂,感覺寫意!假期都有Set lunch,QR Code落單,有個餐具corner。💰$68 火腿炒蛋漢堡包一黎到,無諗到分量咁大,d餡料已經full晒出黎。😯 麵包烘得香脆,夾住煎過既火腿、炒蛋、芝士、生菜,加埋醬汁,真係好滿足!💰$92 香蒜橄欖油扁意粉🍝食素的話,值得推介,意粉用橄欖油炒得很香,入面有松子、蘆筍、蒜片、雜菇!💰加配$18炒雜菌同$28薯條💰$108 抹茶紅豆窩夫配雪糕窩夫面很脆,配上紅豆、抹茶雪糕,抹茶醬極濃郁,但小丸子就比較硬。💰$40 Latte拉花很美,咖啡香濃總結:位置極方便,食物質素中上,價錢合理無加一,值得一試!👍🏻

入面有高枱、sofa枱,播住輕鬆音樂,感覺寫意!

💰$68 火腿炒蛋漢堡包

💰$92 香蒜橄欖油扁意粉🍝

💰加配$18炒雜菌同$28薯條

💰$108 抹茶紅豆窩夫配雪糕

💰$40 Latte
拉花很美,咖啡香濃

2023-07-16
2023-10-15 29 浏览
一個星期六下午,天氣清爽,陽光明媚。走出西營盤地鐵站地面,看到了"Coffee by Zion",於是我決定在這裡享用今天的第一餐。*煙肉雜菌忌廉湯:這道湯煙肉炸得香脆可口,雜菌的香氣融入湯中,增添了食慾。*煎鵝肝安格斯漢堡包+無花果醬:這個漢堡包真是美味!煎得恰到好處的安格斯牛肉散發出肉香和多汁的口感,搭配煎鵝肝片、芝士和炒過的洋葱,香氣四溢。而配上無花果醬,甜中帶酸,平衡了口中的油膩感。*Hot Americano:這杯不加糖不加奶的美式咖啡,烘焙的香氣和微微的苦甘味道讓它成為完美的餐後飲品。*Flat White:順滑而香濃咖啡,後段有回甘,不錯.*Butter Croffle:這款牛油酥皮薄餅既香又鬆軟,搭配糖漿和牛油,再配上一杯咖啡,牛油的香氣更加突出。做得非常出色,味道十分美味!下次再來,我一定會再食croffle,要求多些牛油。同時,我也會試all day breakfast,因為店長推薦,看起來非常值得一試。
一個星期六下午,天氣清爽,陽光明媚。

*Flat White:順滑而香濃咖啡,後段有回甘,不錯.

2023-10-14
午餐
Coffee by Zion @coffeebyzion 📍:西環西營盤第一街83號地下1號舖🚗:西營盤地鐵B1出口 步行2分鐘📞:+852 9404-7721💲:~HKD88-118/head for lunchFood quality✔️:Butter Croffle, Lava Basque Cheesecake👌🏼:Weekdays set lunch, Black Sesame Latte, Avocado & smoked salmon salad, Hot Earl Grey Tea總結:😋西環真係個寶藏地區 隨便入間cafe都係出色嘅 coffee by Zion位處西營盤地鐵對出 閒日下午茶☕️時段人流較少 餐牌都有提供set lunch選擇 😋QR code 落單 寫明巴斯克蛋糕🍰必點 就當然要點啦 話哂隔幾條街有間cafe有間被譽為全港世一basque 一上枱外觀雖然不討喜 但食落中間佢有做到熔岩流心嘅狀態 同另一間餐廳可以有得一戰 推薦😋牛油🧈窩夫同市面有點唔同 佢係用整牛角包嘅方式嚟整 所以係咬入去會食到一層一層酥皮嘅效果 配埋牛油同糖漿 雖然肥但簡單嘅美味😋ca
Coffee by Zion @coffeebyzion
📍:西環西營盤第一街83號地下1號舖
🚗:西營盤地鐵B1出口 步行2分鐘
📞:+852 9404-7721
💲:~HKD88-118/head for lunch

Food quality

總結:

😋cafe唔收加一真係值得加許 所以加服務分 另外員工態度都幾和善😎

🤔閑日set lunch選擇都有6款 比正常餐牌平 仲有湯及飲品附送 當然特飲要另外加錢 湯都唔係罐頭湯hea你嗰款 不過落太多黑淑粒 幾好飲 唔需要另外加錢嘅earl grey就正正常常 仲配埋牛奶🥛畀你 自由落

🤔今次點咗牛油果同煙三文魚沙律 比我想像中大碟好多 沙律就中規中矩 牛油果🥑同煙三文魚大塊同幾新鮮 要值得一讚佢塊烘咗嘅sourdough 好好食

🤔因為窩夫同sourdough都出色 建議各位可以試下佢啲烘焙產品 應該都唔錯🙆🏼‍♀️

🤔另一杯飲品叫咗招牌黑芝麻拿鐵 拉花好靚 一入口濃濃嘅芝蔴味 芝蔴粒都磨得較幼 唔會飲到顆粒狀 不過oat milk隻味幾乎完全蓋過咗🙊

🤔價錢就正常cafe價 但因為冇收加一 所以完全可接受

• Butter Croffle
  • Lava Basque Cheesecake
2023-10-13 15 浏览
今次嚟到Coffe by Zion正正是西營盤站B1出口對面Cafe夠當眼 地點好方便店內環境舒適 木系裝修簡約今次自己來嘆過靚早餐過了一個休閒的早上 So relaxVeggie Breakfast $108炒滑蛋、煎蕃茄、炒雜菇、牛油果、蘆筍、茄汁焗豆、炸薯餅、酸種包Veggie Breakfast款式多,仲要全部都是我喜愛的食物😍酸種包最有驚喜,薄薄的牛油香,香脆可口,咬落好有口感。我全部食清晒,大滿足Cappuccino $45一上枱已經被拉花吸引,非常可愛😂平時都經常叫拉花咖啡,今次真心覺得熊仔好得意,咖啡香醇幼滑,好滿意
今次嚟到Coffe by Zion

Veggie Breakfast $108

Cappuccino $45

2023-10-11
2023-10-08 12 浏览
呢度門口有兩個室外位可以帶埋寵物黎, 店內既裝修將有格調, 盡頭既霓虹燈添加左一份型格感😌 食物選擇都同豐富, 而且都幾有驚喜, 另外Croffle 都相當出色, 個人認為一定要點😍煙三文魚班尼迪水波蛋🍔($138)用左烘到微脆既鬆軟既漢堡包去夾住流心既水波蛋同大量既煙三文魚, 加埋個醬汁好香, 味道同平時食到既唔同, 而且我鐘意呢款包多過法式包果款😌 由於呢個係Set Lunch既關係, 所以會配一份餐湯同熱咖啡或茶😚抹茶紅豆可頌窩夫配抹茶雪糕🥐($108)兩大塊既鬆脆既Croffle配上香濃既抹茶雪糕, 大量紅豆蓉, 仲有煙韌三色丸子串超大份, 兩個人分享都覺得飽, 另外仲可以選擇額外既抹茶醬😙抹茶拿鐵🍵($45)有隻超可愛既動物拉花, 就算擺左一陣個拉花都冇沉到, 飲落抹茶味道好濃郁😍呢度既室外位好啱而家呢啲天氣坐, 望住街外既風景食住brunch好chill🤩

煙三文魚班尼迪水波蛋🍔($138)

抹茶紅豆可頌窩夫配抹茶雪糕🥐($108)

抹茶拿鐵🍵($45)

2023-10-07
  • 抹茶紅豆可頌窩夫配抹茶雪糕
🍽️ Coffee by Zion 📍西環西營盤第一街83號地下1號舖-咁啱經過西營盤,下晝有少少肚餓,就去咗呢間好有style嘅Cafe食啲嘢,估唔到竟然俾我哋搵到間質素咁好嘅Cafe😍😍😍💫煙三文魚意大利香草包( $78)香草包外脆內軟,而且好香香草味😚😚煙三文魚分量超多!配埋沙律菜、牛油果醬,同埋紫洋蔥,調味非常適中!有鹹香得黎又有蔬菜既鮮甜中和😋😋完全唔會膩👍🏻👍🏻👍🏻而且成個配搭既口感好豐富🫶🏻🫶🏻🫶🏻超正!💫美國經典可頌窩夫配雲呢拿雪糕( $108 )一邊切開可頌窩夫嘅時候,一邊聽到好酥脆嘅聲音😍😍食落果然又鬆脆又香牛油味😋😋😋可頌窩夫加埋楓糖漿,甜蜜蜜既香氣令每一啖都好享受👍🏻👍🏻同雲呢拿雪糕一齊食,一冷一熱嘅口感令層次更加豐富🫶🏻🫶🏻特別欣賞既係,即使係水果粒呢啲細微位,餐廳都做得好細緻,款款水果都係新鮮鮮甜🤌🏻🤌🏻🤌🏻💫Belgium Chocolate (cold$50)朱古力味道好濃郁!由於揀左full milk,入口特別香滑😍😍而且奶味都幾突出,同朱古力味叮噹馬頭🤌🏻🤌🏻🤌🏻好鍾意!💫Kyoto Matcha Latte(hot$45)店員拉左一隻好靚好可愛既兔仔
🍽️ Coffee by Zion
📍西環西營盤第一街83號地下1號舖

💫煙三文魚意大利香草包( $78)

💫美國經典可頌窩夫配雲呢拿雪糕( $108 )

💫Belgium Chocolate (cold$50)

💫Kyoto Matcha Latte(hot$45)
店員拉左一隻好靚好可愛既兔仔比我地呀😍😍🐰🐰人生第一杯有拉花既飲品🥹🥹唔捨得整散佢😝😝抹茶味味道醇厚,而且有回甘😚😚慢慢飲既時候會飲到奶既香味👍🏻👍🏻

🌟雖然係三文治同窩夫,但係份量都好大,當正餐食完全冇問題👍🏻👍🏻飲品亦都好多選擇🥰🥰

🌟餐廳嘅裝修好有特色,見到有好多植物同木系嘅枱凳,令人感覺好舒服☺️☺️好啱喺度飲杯嘢chill下

🌟另外欣賞餐廳坐位空間都幾大,而且有室外座位,最重要嘅係寵物友善餐廳😍😍啱晒帶埋寵物一齊渡過輕鬆嘅一日😚😚😚

推薦指數:5/5
抵食指數:4/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#西營盤 #SaiYingPun #西營盤必食 #西營盤好去處 #西營盤美食地圖 #CoffeeByZion
第一次來西營盤的Cafe of Zion,室外門口位真的很美很舒適,加上幾棵綠油油的植物襯托,讓人感覺悠然自得,襯住初秋午後太陽不算太猛烈,來這裡簡單喝杯Coffee 吃個bagel,無論是放入口定相機先食也很一流呢~-小店的Matcha and Red Bean Croffle,Croffle 烘得鬆香滿滿牛油香,Red Bean 大大粒之餘,甜而不膩,配搭的Match Ice Cream 也透心涼。--想吃咸的可以Order Bacon and Scrambled Egg Bagel,Bagel 帶煙韌,簡單卻是comfort Food.-順帶一提,喜愛午後就有酒落肚的,十分推薦小店的Expresso Martini,'果香滿滿之餘帶Martini 的甜酒香,大愛呢~Coffee by Zion西營盤第一街83號俊景閣1-3號 地舖

第一次來西營盤的Cafe of Zion,
室外門口位真的很美很舒適,
加上幾棵綠油油的植物襯托,讓人感覺悠然自得,
襯住初秋午後太陽不算太猛烈,
來這裡簡單喝杯Coffee 吃個bagel,
無論是放入口定相機先食也很一流呢~

Croffle 烘得鬆香滿滿牛油香,

Red Bean 大大粒之餘,甜而不膩,
配搭的Match Ice Cream 也透心涼。

Bagel 帶煙韌,簡單卻是comfort Food.

順帶一提,
喜愛午後就有酒落肚的,

十分推薦小店的Expresso Martini,'

果香滿滿之餘帶Martini 的甜酒香,
大愛呢~

Coffee by Zion
西營盤第一街83號俊景閣1-3號 地舖
週末又搵到一間超棒超正既cafe, 就是位於西營盤既 coffee by Zion🥰。第一次來到已經覺得呢度超級cyber feel 又夾雜住文青風,再加上超多外國人係度食brunch, 成個風格及畫面唔講以為去左外國啊🤩我們幾個朋友仔特登約出來約會,當然對呢度打卡氛圍十分滿意啦,第二樣滿意既就係呢度既野食,一樣看吸引啊。1. Weekend set : 牛油果🥑安格斯牛肉漢堡🍔+ soup $138+ cappuccino $20牛油果🥑新鮮切片超靚,安格斯牛口感一流,必食漢堡1. 韓式辣汁蘋果炸雞漢堡包🍔+肉醬芝士薯條🍟$134 餐廳推介超大塊炸雞,加蘋果原來咁夾,果然照片菜式2. Mocha martini $683. Matcha 🍵 croffle $108 有賣相croffle夠脆,甜品首選😋
牛油果🥑新鮮切片超靚,安格斯牛口感一流,必食漢堡
2. Mocha martini $68
2023-09-10
-Coffee by Zion-@西環.Weekend最喜歡到西環地區,今次一出西營盤地鐵站出口就見到呢間Cafe,反正未食lunch又見到有Croffle,即刻決定試下。.餐廳的裝修耳目為主,加上大量植物做裝飾,令人坐得好舒服。而且設有室外位置,係Pet friendly的餐廳。.Mocha Martini ($68)唔會好重酒味,咖啡味夠香,就算加上朱古力醬唔會太甜。.比利時朱古力 ($50)比利時朱古力,好好味好香,質地柔滑。.匈牙利鵝肝安格斯牛肉漢堡配無花果醬 ($198)鵝肝兩面稍為煎香,將鵝肝的油脂及鮮味迫出,咬落肉嫩,味道很濃郁。.加上好厚身嘅安格斯牛肉,外層膈樣煎至帶點焦香,咬落啖啖肉汁,所以好嫩滑。配上一片大大的酸青瓜和焦糖洋蔥,中和了鵝肝和漢堡的油膩感,食落更開胃。.薯條份量都好多,夠晒脆口。.Croffle - American classic with ice cream ($108)Croffle即牛角包+窩夫,點了Classic款,再配上鮮果及雪糕,賣樣好吸引。.Croffle 層次口感好豐富,外脆內酥,加上楓糖漿及雪糕,更是吸引。.
-Coffee by Zion-
@西環
Mocha Martini ($68)
唔會好重酒味,咖啡味夠香,就算加上朱古力醬唔會太甜。
比利時朱古力 ($50)
比利時朱古力,好好味好香,質地柔滑。
匈牙利鵝肝安格斯牛肉漢堡配無花果醬 ($198)
薯條份量都好多,夠晒脆口。
2023-09-17 23 浏览
男朋友即將轉新工,暫別現在工作的區域。記得有一次找他食lunch,我們來了這裡,無論食物和咖啡他都頗滿意,所以趁臨別在即,再來這裡。Irish coffee (brew coffee + whisky)這裡除了咖啡還有coffee cocktail,試了我們都喜愛的Irish coffee。面層是冷的奶泡,底層是熱熱的咖啡,奶泡很綿密,咖啡夠香濃,而家溢著威士忌的香氣,卻又不會太苦太烈,恰到好處。大蝦青口茄汁扁意粉賣相相當吸晴,份量合理。大蝦煎得很香,茄汁意粉醒胃,加入三色椒加令口感和色彩更豐富。焦糖香蕉榛子醬可頌窩夫配朱古力雪糕牛角窩夫有兩大件,和男朋友一人一件不用爭😂窩夫烘得外鬆內軟,口感不錯。榛子醬可按自己的喜好隨意加,不怕過甜。用這一餐來跟西營盤say goodbye,很完滿,他日有機會還會再來的。

大蝦青口茄汁扁意粉

焦糖香蕉榛子醬可頌窩夫配朱古力雪糕
榛子醬可按自己的喜好隨意加,不怕過甜。

2023-09-10 30 浏览
去西營盤有啲嘢做,一出地鐵站,就見到對面有呢間西餐小店。10點幾,已經有唔少人,啱啱好有位坐。最主要係見到佢有特色Coffee cocktail同埋Croffle🥳,俾佢吸引咗入嚟。裝修都幾啱打卡。$68 🍸Mocha MartiniCoffee cocktail 唔係度度都有,見到一定試吓。令到隔籬枱問我嗰啲杯係咩🤣。有啲似Tiramisu,帶有酒香,甜甜地,但又唔會過甜,見到朱古力醬掛杯,好特別。$118 🍔Salmon Egg Benedict呢度嘅Egg Benedict,同出面唔同,呢度係用咗漢堡包。包底用牛油煎得好香,隻蛋亦都煮得啱啱好,流心,另外入面仲有牛油果醬,三文魚份量都唔少。$108 🥐Strawberry Croffle份量超級大份,有兩塊大過我手掌Croffle😍。配士多啤梨醬,酸酸甜甜,好開胃。個包熱辣辣,配埋雪糕,一凍一熱好正。士多啤梨份量都唔少,而且唔會酸。

$68 🍸Mocha Martini

$118 🍔Salmon Egg Benedict

$108 🥐Strawberry Croffle
Strawberry Croffle
好耐以前都黎食過一次,而家返黎回味下😂Cafe既地理位置幾方便,一岀地鐵站就係👍🏻提提大家餐廳有用餐時限,如果淨係Order飲品就限坐30分鐘,連埋野食就兩個鐘,每人最低消費$80,不過我諗冇咩人既話坐耐啲應該都冇所謂既🙈Weekend 11-3點都有Set Lunch,連湯同飲品,都幾抵食,而單點選擇都幾多,價錢都合理👍🏻《Smoked salmon cake benedict $118》《+$20 Half Avocado》《+$22 Sausage》Benedict唔係平時個種包,用左burger個隻,烘到個底脆脆地,份量都幾大份,好多煙三文魚牛油果醬同兩隻爆漿蛋😍另外加左半個牛油果同香腸😬味道方面成個配搭幾滿意,醬汁調味啱啱好,推薦!《Butter Croffle $68》簡單就是美😂好脆身,有淡淡既牛油香,Croffle本身唔太油膩,配少少蜜糖甜甜地幾好味👍🏻《Irish Coffee $68》呢杯Irish Coffee係熱飲既,甜甜地,有少少酒感但又唔會太濃烈,只係微醺既效果,食brunch黎飲都唔怕,幾好飲👍🏻整體都幾中意呢間Cafe,食物質素幾高,以前到而家都keep

《+$20 Half Avocado》
《+$22 Sausage》

《Butter Croffle $68》

《Irish Coffee $68》
Irish  Coffee

整體都幾中意呢間Cafe,食物質素幾高,以前到而家都keep到個質素👍🏻服務態度都好好,一路食都有幾多人黎幫襯,仲要好好彩坐到門口位,採光度好好,幾chill,一個人黎放鬆下都唔錯,打卡一流😂

Coffee by Zion
西環西營盤第一街83號地下1號舖