2022-04-16 340 浏览
位於饒宗頤文化館嘅靚靚cafe♥️假期好多人😵‍💫唔係咁方便影相,不過坐喺窗邊食個包飲個茶都好chill好歎😌-秘製龍蝦包配沙律🦞🥗 ($88)龍蝦包偏暖身,沙律醬都幾濃郁,食落都算ok嘅🤔但未到好欣賞-招牌龍蝦仔白汁意粉🍝 ($98)呢間cafe真係好中意龍蝦🤣醬汁入面有濃濃嘅芝士味,同平時食嘅白汁好唔同,都幾特別😀-戀戀不捨 by Kenji☕️ ($58)聽店員講咖啡師唔係日日都會整呢隻咖啡,所以都算期間限定🤣咖啡上面嘅deco好特別☺️♥
秘製龍蝦包配沙律🦞🥗 ($88)
龍蝦包偏暖身,沙律醬都幾濃郁,食落都算ok嘅🤔但未到好欣賞
招牌龍蝦仔白汁意粉🍝 ($98)
戀戀不捨 by Kenji☕️ ($58)
2022-04-12 235 浏览
「Coffeeflow」位置係饒宗頤文化館入面,而饒宗頤文化館亦都係一個好值得參觀嘅地方,前身仲做過監獄,傳染病醫院同埋精精病療養院,當中「荔枝角醫院」同埋「荔康居」哩兩個牌仍然有保留💕有興趣可以去打卡🥰不過疫情關係,展覽館暫時暫停開放,如果真係有興趣嘅,就記得留意佢哋嘅公佈啦😙Coffeeflow仲有好多打卡位,係室外有長藤類嘅植物,旁邊仲有寫咗鼓勵字句嘅位置,近門口嘅花盤位🥰 入面就有近窗口位嘅高椅同埋有壁畫嘅高椅位子另外有個吧枱位都好適合打卡㗎💕 不過成間鋪最signature嘅一定係中間紅色嘅古典梳化😍配埋植物嘅背景加紅色嘅霓虹燈,真係好靚💕枱面上面仲有幾多鼓勵人心嘅字句,真係好值得細味😌嘢食方面我自己覺得幾抵,而且仲好大碟 ,真係夠飽果種☺️💫招牌龍蝦仔白汁意粉 Lobster Past龍蝦仔切成細細粒可以混埋落意粉一齊食,蘆筍切成一片片好有咬口😙 最特別係面頭芝士有微微燒過,令到整個意粉食落更有層次💫大廚肉醬意粉 Spaghetti Beef Bolognese肉醬好足料,蕃茄醬酸酸甜甜好開胃😙💫Tiramisu蛋糕夠濕潤,咖啡味好濃好香💫藍藍咖啡 Curacao Latte

嘢食方面我自己覺得幾抵,而且仲好大碟 ,真係夠飽果種☺️

💫招牌龍蝦仔白汁意粉 Lobster Past

肉醬好足料,蕃茄醬酸酸甜甜好開胃😙

💫Tiramisu
蛋糕夠濕潤,咖啡味好濃好香

💫藍藍咖啡 Curacao Latte
一杯好夢幻嘅咖啡😌上枱嘅時候係分成兩杯,一杯係咖啡,另一杯係Curacao+奶💕當兩者相遇嘅時間,就會出現一隻好夢幻嘅顏色,望住佢都覺得好治愈🥰 飲落口甜甜地咁🥰唔錯

💫冰特濃 Espresso On Rocks
咖啡微酸回甘,幾好
直入主題:就算好食都唔會再黎不過係 唔好食一入到去 個男staff 個態度係好差咁講:掃安心出行 同埋自己掃個疫苗通行證丫。可能係我太敏感?💔但 第一印象即刻0分然後就叫我地睇餐牌 其實都好正常不過個男staff 又講:拎埋呢個 (好命令式既語氣)而個個餐牌 只係當日既 特飲都無所謂 我就拎返去慢慢睇💔但 第二印象即刻負分當我地諗梗食咩既時候個男staff狂講粗口😨係 真係「狂 講 粗 口」作為一間 以cafe為主既餐廳,作為客人既你真係想聽咁多粗口?💔Cafe Staff狂講粗口繼續反感(留意番我坐左5分鐘未夠)因為無人 所以都好快有野食叫左2個早餐set $93 & $63 = Total $156er…. 食物就真心唔好食$63 一個牛角包 + 沙律菜+杯咖啡貴就唔算。但 唔值另一個餐 煙三文魚潛艇堡😨What!?係餐包加少少煙三文魚? o k a y……再加其他沙律菜 同 南瓜等等$93黎講… 我應該不用多講💔Er…. 唔值囉餐廳係全部自己去做既行去買野食 (正常既)行返去拎野食(正常既)食完要自己拎返出去(正常既)不過 無乜服務下 收呢個價錢就…算貴💔無服務下收得
直入主題:就算好食都唔會再黎
不過係 唔好食

一入到去
個男staff 個態度係好差咁講:
掃安心出行 同埋自己掃個疫苗通行證丫。
可能係我太敏感?
💔但 第一印象即刻0分

然後就叫我地睇餐牌 其實都好正常
不過個男staff 又講:拎埋呢個 (好命令式既語氣)
而個個餐牌 只係當日既 特飲

都無所謂 我就拎返去慢慢睇
💔但 第二印象即刻負分

當我地諗梗食咩既時候個男staff狂講粗口😨

💔Cafe Staff狂講粗口繼續反感

(留意番我坐左5分鐘未夠)

因為無人 所以都好快有野食

er…. 食物就真心唔好食
$63 一個牛角包 + 沙律菜+杯咖啡

貴就唔算。但 唔值

另一個餐 煙三文魚潛艇堡😨
What!?

係餐包加少少煙三文魚? o k a y……
再加其他沙律菜 同 南瓜等等
$93黎講… 我應該不用多講
💔Er…. 唔值囉

餐廳係全部自己去做既
行去買野食 (正常既)
行返去拎野食(正常既)
食完要自己拎返出去(正常既)
不過 無乜服務下 收呢個價錢就…算貴
💔無服務下收得都幾貴

~~~~~~~~~~~~~~~~

男staff無禮貌
同一個男staff不停大聲講粗口
價錢偏貴 食物唔好食
無服務下 價錢貴

2022-03-30 219 浏览
呢間Coffee店已經想黎好耐架啦,但一直都唔得閒今日終於有機會黎試下店內環境好靚好舒服,又靜靜地聽上面既雀仔叫跟住我就叫左佢哋自家製既Tiramisu同咪招牌龍蝦仔意粉Tiramisu唔係好甜,好易入口同好滑同我平時食開既Tiramisu味道好唔同啊而龍蝦仔意粉好有驚起,好香芝士味得黎又唔會太濃蓋過啲白汁,加上啲龍蝦仔調味,成碟都食得晒啊最後我哋叫左兩杯白朱古力紅絲絨玫瑰牛乳好香玫瑰味同好滑好Creamy 啊🥰仲有佢拉花拉得好靚,又可以打卡又可以嘆下一得閒又可以再黎靜靜地係大自然入面嘆杯好飲既咖啡
呢間Coffee店已經想黎好耐架啦,但一直都唔得閒
今日終於有機會黎試下

店內環境好靚好舒服,又靜靜地聽上面既雀仔叫

跟住我就叫左佢哋自家製既Tiramisu同咪招牌龍蝦仔意粉

Tiramisu唔係好甜,好易入口同好滑
同我平時食開既Tiramisu味道好唔同啊

最後我哋叫左兩杯白朱古力紅絲絨玫瑰牛乳
好香玫瑰味同好滑好Creamy 啊🥰
仲有佢拉花拉得好靚,又可以打卡又可以嘆下

一得閒又可以再黎靜靜地係大自然入面嘆杯好飲既咖啡
2022-03-29
  • 玫瑰士多啤梨牛乳咖啡
  • Tiramisu
2022-03-27 190 浏览
在忙碌嘅工作中獲得一絲解脫,當然就係食一個好嘅午膳,今日就嚟到位於饒宗頤文化館嘅Coffeeflow 食個lunch入到店入面,係以木為主嘅設計,感覺好令人放鬆好悠閒裡面仲有有一啲打咭位,例如呢個打咭皇座佢呢度無set叫,全部要散叫,我就叫咗推介嘅龍蝦仔意粉同棟Latte我選咗窗邊嘅打咭位,枱面有行字,除咗打咭用,仲可以陶冶吓性情。凍Latte味道正常水平,但份量再大杯啲就會開心啲龍蝦仔白汁意粉,賣相出眾,加入芝士份同露筍味道濃厚,份量亦都足夠,初初仲擔心會否不夠飽

入到店入面,係以木為主嘅設計,感覺好令人放鬆好悠閒

裡面仲有有一啲打咭位,例如呢個打咭皇座

凍Latte

龍蝦仔白汁意粉
2022-03-24
龍蝦仔白汁意粉
2022-03-20 734 浏览
搭車去旺角嘅時候都會見到美孚山上有一啲舊式嘅屋仔。 今日終於的起心肝去美孚嘅活化古蹟饒宗頤文化館下行。 文化館依山而建,分為三部份。 Coffee flow 位於山中間, 店外佈置得精緻優美,有一幅好靚嘅花卉牆,好文青feel 。 店內亦有音樂主題的牆比食客打卡,星期六一於同朋友們chill 下。 喜歡咖啡嘅我當然係要點,咖啡味比較重嘅Iced cappuccino。 一上檯外觀就好吸引,形成三個層次嘅色彩。底層為一shot嘅Espresso, 中層係牛奶, 而最頂層為奶泡。一入口,厚厚嘅奶泡湧入口中。斷而就係牛奶嘅香味,最後飲到咖啡嘅甘甜味。 咖啡味唔會太苦亦都唔會太澀。Double espresso 亦唔會太苦,帶咖啡既甘味同唔澀。 秘製龍蝦包配沙律,包中間夾着龍蝦肉mix 埋嘅沙律醬,味道感覺似食緊沙律醬包。龍蝦肉唔夠,有點失望。 但旁邊嘅沙律菜非常之新鮮,顏色亦非常翠綠,入口即發出索索聲。 如果要喺美孚搵一間好chill嘅coffee shop,呢間會係唔錯嘅選擇。 如果日後疫情好點, 開返戶口檯櫈,感覺會更好。

Iced  Cappuccino

秘製龍蝦包配沙律

2022-03-19
Iced  Cappuccino
疫情困在家裡也是繼續我們眼睛想旅行的系列🥺看著手機中突然彈起的相片才記得自己還未介紹這間位於饒宗頤文化館的cafe🌸記得到訪當天是週日下午 本以為會滿座的但剛好有位置 話說外面的花牆真的很美 白熊在出面拍了好多港女照騙呢~-🌟-▪️Chamomile Tea $58 / pot▪️Green Tea Latte (iced) $58▪️Tiramisu cake-🌟-重點想說他們的green tea latte 話說裝健康的白熊一向會點少甜什麼的 但這杯抹茶拿鐵喝下去是完全不甜的 抹茶味很濃(所以也是偏苦)然後我糾結很久到底怎麼辦是自己喝太甜還是舌頭壞掉應該去問店員拿糖漿嗎...然後鼓起勇氣問了之後店員哥哥說他們的green tea latte是做無糖的😂默默地遞了一杯糖漿給我 哈哈哈很random 總之就是懷念一下以往能到處去的日子吧~~ 建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5

-🌟-

▪️Chamomile Tea $58 / pot
▪️Green Tea Latte (iced) $58
▪️Tiramisu cake

-🌟-

建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5
2022-03-06 159 浏览
放假嘅呢一日突然好想去呢個比較少人嘅地方靜一下先。呢間小店係饒宗頤文化館上面!上次黎睇展覽就對佢有興趣!就趁呢一日試試佢!招牌龍蝦仔白汁意粉$98意粉上面嘅白汁充足!用上小龍蝦肉,我當然知道呢啲小龍蝦肉係咩料子啦😂食落都OK嘅!大家當然唔好要求食到龍蝦嘅味道出黎~意粉口感良好,唔太淋又唔會硬,時間掌握得幾好!要講一講呢個賣相就爭啲啦!(定係我影得差)本身想飲師父好茶嘅出品,不過賣晒~咁就飲Dirty $50咖啡味OK,個人嚟講想再濃啲😅但呢杯都算係咁囉!好㩒飲!成日都想再去hea嘅地方,睇下幾時再黎試其他啦!
放假嘅呢一日突然好想去呢個比較少人嘅地方靜一下先。

招牌龍蝦仔白汁意粉$98
意粉口感良好,唔太淋又唔會硬,時間掌握得幾好!
要講一講呢個賣相就爭啲啦!(定係我影得差)

本身想飲師父好茶嘅出品,不過賣晒~
咁就飲Dirty $50
咖啡味OK,個人嚟講想再濃啲😅
但呢杯都算係咁囉!好㩒飲!

成日都想再去hea嘅地方,睇下幾時再黎試其他啦!

2021-10-21
2022-01-25 95 浏览
第一次去饒宗頤文化館,去嗰間coffee shop 試下, 嗰個碟豆花soda 幾特別直得試試, 意粉汁好香但吾會好膩,佢每日都會有啲蛋糕,有幾款可以試試,都係十分推介。
2022-01-25
2022-01-22 121 浏览
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🍴美食資訊🍴🍝招牌龍蝦仔白汁意粉($98)攞龍蝦仔同蘆筍一齊炒。第一次食龍蝦仔,感覺同食蝦仁冇咩分別😅食落口有股好濃烈嘅煙燻味🤔唔會難食但又唔會特別好味咁😉🌭️秘制龍蝦包配沙律($88)怕食凍野嘅我叫腩王子試左個龍蝦包係凍定熱先😌好彩係暖暖地😜龍蝦仔同沙律醬都幾足料,唔會話得幾粒🤣另外半盤係芝麻醬沙律🥗☕️藍藍啡啡($58)藍柑橘牛乳咖啡。飲落幾順口,唔會話覺得好酸。🍊夢言之約($58)藍柑橘蝶豆花梳打。有漸層嘅效果,打完卡先好攪拌😜不過味道太甜,建議糖漿唔洗落咁多🤔🍰Tiramisu($40)正常一舊蛋糕,唔好話好驚艷好好味,正常發揮。⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️👑評分味道:3/5環境:4/5價錢:3/5份量:3/5服務:3/5推薦度:3/5係饒宗頤文化館裡面嘅cafe,屬於自助形式,入去冇人帶位,見到個位冇人就可以坐。係counter落完單比完錢會比部機仔你返埋位等,部機仔震就出去拎野食。拎餐具同斟水飲都係counter隔離自助。比較寧靜同好幾個打卡位,得閒嘅話可以過黎慢活下chill下。⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴美食資訊🍴

🍝招牌龍蝦仔白汁意粉($98)

🌭️秘制龍蝦包配沙律($88)

☕️藍藍啡啡($58)
藍柑橘牛乳咖啡。飲落幾順口,唔會話覺得好酸。

🍊夢言之約($58)

🍰Tiramisu($40)
正常一舊蛋糕,唔好話好驚艷好好味,正常發揮。
👑評分
味道:3/5
環境:4/5
價錢:3/5
份量:3/5
服務:3/5
推薦度:3/5

上月到訪𝐛𝐨𝐨𝐤𝐦𝐚𝐫𝐤了一陣子的𝐜𝐚𝐟𝐞☕️位於饒宗頤文化館內,採全自助形式~中午時分,室內位置沒人反而戶外的坐位全滿了⛱▸ 招牌龍蝦仔白汁意粉 $𝟗𝟖不像白汁意粉( ´θ`)有帶一點火炙及辣味吃到後段會有點膩呢價錢與質素不成正比▸ 黑松露蟹肉醬多士配沙律 $𝟔𝟖跟我們預想中的多士有點落差但醬汁濃郁,內有一些些蟹肉份量偏少,𝐂𝐏值一般(´・ω・`)▸ 𝐇𝐨𝐧𝐞𝐲 𝐆𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟎▸ 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐨𝐲𝐚 $𝟒𝟖總括而言,環境設計是不錯的但食物的性價比偏低( ´θ`)ノ感覺是以打卡拍照為主的𝐜𝐚𝐟𝐞

上月到訪𝐛𝐨𝐨𝐤𝐦𝐚𝐫𝐤了一陣子的𝐜𝐚𝐟𝐞☕️
位於饒宗頤文化館內,採全自助形式~

中午時分,室內位置沒人
反而戶外的坐位全滿了⛱

▸ 招牌龍蝦仔白汁意粉 $𝟗𝟖
不像白汁意粉( ´θ`)
有帶一點火炙及辣味
吃到後段會有點膩呢
價錢與質素不成正比

▸ 黑松露蟹肉醬多士配沙律 $𝟔𝟖
跟我們預想中的多士有點落差
但醬汁濃郁,內有一些些蟹肉
份量偏少,𝐂𝐏值一般(´・ω・`)

▸ 𝐇𝐨𝐧𝐞𝐲 𝐆𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟎
▸ 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐨𝐲𝐚 $𝟒𝟖

總括而言,環境設計是不錯的
但食物的性價比偏低( ´θ`)ノ
感覺是以打卡拍照為主的𝐜𝐚𝐟𝐞
2021-12-31 1190 浏览
饒宗頤文化館位於美孚,係香港三級歷史建築群,亦都係香港首批活化歷史建築物,活化後轉形為藝術館、旅館, 仲有咖啡店咖啡店門口旁邊放左好多植物,仲有冷藤植物裝飾,好有歐陸田園風格,入面都好闊落,擺設亦都有心思招牌龍蝦仔白汁意粉聞到一陣好焦燶既味道,個陣味燶得黎但又幾好香,我都分唔到係燶味定香味🤣龍蝦仔、蘆筍同個白汁都幾夾,白汁唔太膩,帶微微既甜味,意粉都幾多,幾好味Espresso on sparkling waterEspresso 加上soda,相比起tonic,更能飲到咖啡既原味美式芝士肉醬熱狗好大隻熱狗呀,略嫌肉醬同芝士都唔夠多,條香腸如果烤過就更加香口,仲有酸瓜醬,咁大隻熱狗配返d沙律菜就最岩藍柑橘蝶豆花梳打紫紫藍藍既顏色好夢幻既感覺,蝶豆花係無味的,只得顏色,所以味道主要係來自柑橘糖漿,味道清新好飲Oreo Donut面頭撒上Oreo碎,再加埋糖霜,係幾甜既,非常邪惡,咁甜甜圈就係要甜架啦環境舒適清幽,木枱上都有d勵志打氣金句,又無時間限制,真係有種去左旅行既感覺

Espresso on sparkling water

美式芝士肉醬熱狗

Oreo Donut

藍柑橘蝶豆花梳打
比起一式一樣的電腦字,最能感動人的還是手寫字。整齊而有力的一筆一劃,為平平無奇的角落添上一份鼓勵。📝Cafe最大的賣點就是在不同角落有一些心靈字句。無論在桌上、玻璃食物櫃上、掛畫上,都能找到一句安撫心靈的說話。🔖有種台灣咖啡店尋找小確幸的感覺,最適合文字控。🤩*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*✨✨✨期間限定特飲✨✨✨#美麗瘦身良方 Yuzu Lemon Chia Seed Soda🍋柚子檸檬奇亞籽梳打 $58消暑解渴,有夏日感覺。檸檬酸味加上柚子甜味十分清新健康。#像極了愛情的咖啡 Rose Strawberry Latte🍓玫瑰士多啤梨牛乳咖啡 $58超文青的名字~頂層的咖啡,中層的牛乳,底層的玫瑰士多啤梨醬,顏色層次分明。飲用前記得攪拌好,味道才會均衡。玫瑰香,士多啤梨甜,整體味道不錯。

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

✨✨✨期間限定特飲✨✨✨

🍋柚子檸檬奇亞籽梳打 $58
消暑解渴,有夏日感覺。檸檬酸味加上柚子甜味十分清新健康。

🍓玫瑰士多啤梨牛乳咖啡 $58
柚子檸檬奇亞籽梳打
2021-06-16
2021-12-19 64 浏览
Coffeeflow 地址:荔枝角青山道800號饒宗頤文化館G座地下1及3號舖  蘆筍蘑菇意粉(素食) $78 ★★★★★  意粉口感有嚼勁,醬汁濃稠滿有濃厚的豆奶香味,配上香口嫩甜的蘆筍及蘑菇,每一口都吃得滿足,是用心製作的菜式!  焦糖蛋糕(素食)  ★★★★✩  表面有酥脆的餅乾,內層是香濃細滑的奶油,口感層次很豐富,整體味道清甜而不滑膩,相當喜歡。   「Coffeeflow」這間咖啡廳的環境寧靜舒適,雖然菜單款式不算多,但欣賞他們用簡單的食材卻能製作出美味的食物,值得推介!

蘆筍蘑菇意粉(素食) $78 ★★★★★
蘆筍蘑菇意粉(素食)

焦糖蛋糕(素食)  ★★★★✩

2021-12-16
蘆筍蘑菇意粉(素食)
2021-12-18 79 浏览
被城中打卡咖啡店搞到很困擾的我 實在不明白喝咖啡這樣悠閒的事 怎麼會需要排隊與同人迫一次偶然發現coffee flow 如果星期日下午來都不需要排隊而平日下午就可以包場擁有整個cafe大概是因為開在山上吧店子的設計比較迂迴 每個位置都有一定的隱蔽與錯落這個細節很棒coffee 都有tonic 及dirty這樣較新式的選擇食物超大份 女生一人根本吃不完 即叫即整 味道新鮮 半開放式咖啡 好天氣可以坐在門外曬太陽聖誕佈置和地毯也很特別呢

一次偶然發現coffee flow
如果星期日下午來都不需要排隊
而平日下午就可以包場擁有整個cafe