餐厅: Crepe Delicious (Urban Cafe)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
好耐無食過可麗餅😆 原來香港有一間來自加拿大既可麗餅專門店「 Crêpe Delicious」🇨🇦🫓 但其實餐廳仲有多款西餐美食😌Smoked Salmon Puff Pizza $$118酥皮Pizza底金黃酥脆 ; 煙三文魚帶有獨特既煙熏味 ; 芝士滑順而濃郁 ; 再添加左蒔蘿 提供左清新既酸味同香氣 平衡左油膩感🍕Homemade Meatball Spaghetti $128手工制作既肉丸口感鮮嫩多汁 以番茄為基底🍅 加入蒜🧄 洋蔥🧅 同青紅椒🌶️🫑 意粉酸甜適中 味道濃郁🍝Grilled Angus Sirloin w/ Roasted Potatoes $288牛扒外焦内嫩既口感 西冷肉質細嫩 口感多汁且富有嚼勁🥩 搭配蘑菇汁 增添額外既風味層次😌 配菜方面揀左外酥内軟既燒薯🥔Banana & Nutella Crepe $88可麗餅皮薄而柔軟🫓 香蕉既果香🍌 榛子醬同朱古力醬既濃郁風味 以及可麗餅皮既蛋奶香相互交織 令人難以抗拒🫣飲品方面嗌左兩杯Getalo Shake🍨「Oreo Joy」同 「Awful Chocolate」兩杯賣相都好吸引😍 口感濃郁順滑 既有雪糕既綿

Banana & Nutella Crepe $88

飲品方面嗌左兩杯Getalo Shake🍨「Oreo Joy」同 「Awful Chocolate」兩杯賣相都好吸引😍 口感濃郁順滑 既有雪糕既綿密 又有奶昔既清爽😌
2025-01-27
  • Smoked Salmon Puff Pizza
  • Homemade Meatball Spaghetti
  • Grilled Angus Sirloin w/ Roasted Potatoes
  • Banana & Nutella Crepe
  • Oreo Joy
  • Awful Chocolate
這天來到利東街欣賞聖誕裝飾拍拍照,聖誕節的利東街佈置了聖誕樹、燈飾等,閃爍的街道充滿聖誕氣氛啊!然後在利東街吃晚餐,這間餐廳除了主食之外,還有鹹和甜的可麗餅,吃完主食還可以在這裏吃甜品呢~♡法式焗波士頓龍蝦$328 🥢必點🥢可以選薯蓉或意粉,賣相十分吸引啊!大大隻的波士頓龍蝦,而且龍蝦裏還釀了巴馬臣芝士、水牛芝士、車打芝士,足足有三種芝士,味道當然很滋味!除了芝士以外,還釀有蘑菇、洋蔥、蕃茄、甜椒,口感味道都非常豐富喔~•🌮另外我們點了一個鹹的可麗餅和一個甜的可麗餅做甜品。♡北海道帶子蟹肉可麗餅$168 🥢必點🥢餡料有煎帶子、黃油生菜、蟹肉和馬蘇裡拉芝士,北海道帶子大粒,蟹肉份量也不少,感覺很真材實料唷!芝士還有拉絲效果,鹹香味香濃。可麗餅上面有奶油玉米醬、蛋黃醬和鰹魚片,感覺醬汁和鰹魚片味道吃起來好像日式的章魚燒呢~♡伯爵茶金寶可麗餅$98整體味道不會太甜。可麗餅裏包着餅碎和伯爵茶味道的忌廉,上面有朱古力片和焦糖醬,配上精選的雪糕,我們選了朱古力味雪糕,朱古力可可味濃郁,感覺雪糕比可麗餅更出色呢!•✔️餐廳設加一服務費
這天來到利東街欣賞聖誕裝飾拍拍照,
聖誕節的利東街佈置了聖誕樹、燈飾等,
閃爍的街道充滿聖誕氣氛啊!
然後在利東街吃晚餐,這間餐廳除了主食之外,
還有鹹和甜的可麗餅,吃完主食還可以在這裏吃甜品呢~

♡法式焗波士頓龍蝦$328 🥢必點🥢
可以選薯蓉或意粉,
賣相十分吸引啊!大大隻的波士頓龍蝦,
而且龍蝦裏還釀了巴馬臣芝士、水牛芝士、車打芝士,
足足有三種芝士,味道當然很滋味!
除了芝士以外,還釀有蘑菇、洋蔥、蕃茄、甜椒,
口感味道都非常豐富喔~

🌮另外我們點了一個鹹的可麗餅和一個甜的可麗餅做甜品

♡北海道帶子蟹肉可麗餅$168 🥢必點🥢
餡料有煎帶子、黃油生菜、蟹肉和馬蘇裡拉芝士,
北海道帶子大粒,蟹肉份量也不少,感覺很真材實料唷!
芝士還有拉絲效果,鹹香味香濃。
可麗餅上面有奶油玉米醬、蛋黃醬和鰹魚片,
感覺醬汁和鰹魚片味道吃起來好像日式的章魚燒呢~
伯爵茶金寶可麗餅
伯爵茶金寶可麗餅

♡伯爵茶金寶可麗餅$98
整體味道不會太甜。
可麗餅裏包着餅碎和伯爵茶味道的忌廉,
上面有朱古力片和焦糖醬,
配上精選的雪糕,我們選了朱古力味雪糕,
朱古力可可味濃郁,感覺雪糕比可麗餅更出色呢!

✔️餐廳設加一服務費
北海道帶子蟹肉可麗餅
Crepe Delicious📍灣仔皇后大道東200號利東街地下G26及F26A號舖星期四放工,喺港島返工嘅中學同學專程過嚟搵我食晚飯,喺我公司附近嘅利東街打卡之後,我哋隨便搵咗一間有得食甜品嘅餐廳,坐低傾吓偈,食吓嘢。好彩我哋去得早,因為我哋無事前預約,坐低大概半個鐘內上下層都已經滿座,遲一步都無得食!我其實一直都有留意呢間餐廳,因為我朋友好鍾意食crepe,不過因為未夾到時間,所以今次就等我同中學同學試吓好唔好食先,之後再帶佢嚟食! 💰$138慢烤手撕豬肉可麗餅 🐖佢揀咗signature嘅鹹crepe,內餡係慢烤手撕豬肉、紅蔥、燈籠椒絲同Mozzarella Cheese,味道其實同Pizza餡料有幾分相似。我幾鍾意佢嘅醬汁,味道濃郁,十分惹味,crepe皮厚薄恰好,即使有大量芝士都唔會覺得太肥膩! 💰$328法式焗波士頓龍蝦 🦞中學同學出名愛食海鮮同牛排,但因為我唔食牛嘅原故,所以揀咗焗龍蝦做main。呢隻波士頓龍蝦大隻、肉厚,以法式方法烤焗,能鎖住肉汁,亦更能將龍蝦香氣帶出。以燈籠椒粒、蘑菇粒加上Parmesan、Mozzarella同Cheddar Cheese調味,焗完仲
Crepe Delicious
📍灣仔皇后大道東200號利東街地下G26及F26A號舖

💰$138
慢烤手撕豬肉可麗餅 🐖

💰$328
法式焗波士頓龍蝦 🦞
中學同學出名愛食海鮮同牛排,但因為我唔食牛嘅原故,所以揀咗焗龍蝦做main。呢隻波士頓龍蝦大隻、肉厚,以法式方法烤焗,能鎖住肉汁,亦更能將龍蝦香氣帶出。以燈籠椒粒、蘑菇粒加上Parmesan、Mozzarella同Cheddar Cheese調味,焗完仲多咗幾分芝士嘅香味,拌入蒜香意粉內食,更加滋味!

💰$108
紅豆抹茶忌廉可麗餅 🫘🍵
我相反點名要食甜嘅crepe,所以呢款口味由我話事。店員介紹時,特別highlight一個重點,只有「with gelato」嘅甜品名先配有一球gelato!考慮到佢好鍾意食麻糬,我自己又鍾意抹茶口味,所以我揀咗紅豆抹茶忌廉crepe,配hazelnut gelato!

淨係賣相已經好靚仔,四粒mochi整齊排好,裏裏外外都唧有抹茶cream同混入粒粒大紅豆,crepe皮亦帶有抹茶香味,整體甜度適中,加上乳脂較低嘅gelato,食落格外清爽。

Crepe Delicious出品嘅gelato嚴選意大利直接入口嘅食材,日日新鮮製造,比一般配方嘅雪糕更低卡、更健康,而且單點一球要$38,所以我會建議大家揀有gelato嘅crepe,感覺性價比更高!

💰$38
升級套餐 🍽️
晚市提供以優惠價$38Upgrade Set Menu,可以選擇湯或小食,再配送hot / iced tea,計落都幾抵食。因為佢唔鍾意食沙律同牛油果,所以我哋無揀到香烤雞肉蔬菜沙律同牛油果醬藜麥多士,而係揀咗辣味香草炸魷魚圈,跟凍檸茶。

辣味香草炸魷魚圈 🦑
一份有炸魷魚圈五件,伴有少量沙律,賣相好醒神。金金黃黃嘅麵衣包裹住爽口嘅魷魚,灑上香草點綴,大人細路都實會爭住食。

• 紅豆抹茶忌廉可麗餅
6天前 0 浏览
囍帖街的Crepe Delicious餐廳提供美味可麗餅。正月十五,囍帖街掛滿紅黃燈籠,節日氣氛濃厚,讓人流連忘返,是品嚐美食的好地方。這道流心芝士蕃茄牛油果沙律配多士,色彩繽紛,擺盤精緻。牛油果與芝士的濃郁口感,搭配新鮮的蕃茄和爽脆的生菜,口感層次豐富。多士烤得金黃酥脆,與沙律完美結合,令人食指大動。這道蒜香辣茄醬扁意粉,麵條彈牙,茄醬濃郁,蒜香撲鼻,微辣提味,配上新鮮番茄和香草,口感豐富,令人回味無窮。這道抹茶紅豆可麗餅色彩豐富,擺盤精緻。濃郁的抹茶可麗餅上鋪滿了甜美的紅豆餡,味道微苦且甜。白色的糯米團子增加了口感的層次感。旁邊的一球抹茶冰淇淋與可麗餅相得益彰,整體視覺和味覺體驗都很令人滿意。這道煙三文魚酥皮薄餅外觀誘人,酥脆的酥皮上鋪滿了金黃色的芝士,並點綴著鮮嫩的煙三文魚捲和新鮮的香草。每一口都能感受到酥皮的鬆脆和三文魚的鮮美,令人垂涎欲滴。
囍帖街的Crepe Delicious餐廳提供美味可麗餅。

這道流心芝士蕃茄牛油果沙律配多士,色彩繽紛,擺盤精緻。
多士烤得金黃酥脆,與沙律完美結合,令人食指大動。

每一口都能感受到酥皮的鬆脆和三文魚的鮮美,令人垂涎欲滴。

• 紅豆抹茶忌廉可麗餅
  • 香辣鮮蝦意粉
2025-02-20 0 浏览
我同朋友兩個食甜品都可以當正餐既,今日條甜品引又起,係利東街呢邊搵見到呢間食可麗餅,仲可以食正餐,真係啱晒!好,坐低睇下有咩好食先。法式焗波士頓龍蝦,裏面有蘑菇、洋蔥、青椒,芝士,醬入面裏面仲有一粒粒蝦子,加上蝦膏,口感好豐富,超多層次。意思就夠咬口帶少許香草味。蜜糖及水牛城辣雞翼,個水牛城辣醬辣中帶甜,好濃味,豐富晒成隻雞翼。蜜糖就甜甜,同雞翼既咸形成反差口味。紅豆抹茶忌廉可麗餅,望到個樣已經好吸引,抹茶mousse 好幼滑,個Crepe一啲都唔單調,裏面仲有紅豆同抹茶cream。另外配有抹茶雪糕同煙煙韌韌麻糬,成個甜品滿足晒味蕾每一吋

好,坐低睇下有咩好食先。

意思就夠咬口帶少許香草味。

蜜糖就甜甜,同雞翼既咸形成反差口味。

另外配有抹茶雪糕同煙煙韌韌麻糬,成個甜品滿足晒味蕾每一吋
2025-02-19 0 浏览
這間做 Crepe 餅有甜外,咸的 Crepe 都很有特色的餐廳,地下店舖雖然細小,而2樓的座位都很舒適牛油果蟹餅中間一層是美味的蟹肉,底層是新鮮的牛油果蓉,面層放了蕃茄蓉,很有層次感,加上脆多士片一齊食,味道很豐富凱撒沙律新鮮的羅馬生菜與沙律醬混和,再加上脆香煙肉粒及芝士蓉,很美味慢烤手撕豬肉酥板薄餅好特別的薄餅底,用酥皮做,非常酥脆香口,上面加有香甜豬肉絲及芝士等,味道很夾,好好味香烤西冷牛扒牛扒5成熟剛剛好,肉質鮮嫩,牛肉味濃,拌碟的薯蓉,香滑好味紅豆抹茶忌廉可麗餅抹茶味的可麗餅加香甜的紅豆,上面再加上香濃的抹茶忌廉及雪糕,混合一齊食,非常合拍,好味

牛油果蟹餅

凱撒沙律

慢烤手撕豬肉酥板薄餅

香烤西冷牛扒
牛扒5成熟剛剛好,肉質鮮嫩,牛肉味濃,拌碟的薯蓉,香滑好味

紅豆抹茶忌廉可麗餅

2025-02-18 0 浏览
呢間位於利東街樓高兩層嘅餐廳,我地今次就坐左係上層,係窗口望出去仲見到啲燈籠,打卡都唔錯🤣crepe其實我不嬲都淨係食開甜冇食過咸,因為覺得會好奇怪。但今次見到龍蝦汁鮮蝦可麗餅好似幾吸引,佢啲蝦大大隻,仲有菇同芝士,食落真係意想不到地夾😍main dish我地就嗌左個安格斯肉眼扒,5成熟拿捏得岩岩好,肉好冧又juicy😋配菜仲有得揀燒薯/薯蓉/薯條👍🏻最後點少得甜品,我地今次就試左個烤棉花糖可麗餅,入面係nutella, 啖啖都超豐富!十個推!

2025-02-10
2025-02-03 193 浏览
昨晚年卄八和朋友提早團年,諗嚟諗去都諗唔到去邊度食,兩個人吃中菜好難叫餸,加上昨晚好多人吃團年飯,我哋唯有選擇其他菜式,本來打算去QRE Plaza的希臘菜,但原來星期一是休息的,結果揀了附近的可麗餅店;去到發現有promotion,叫主菜送甜品,我們叫了個晚歺、加1️⃣個牛面頰,個牛面頰非常腍、味道好好,有薯蓉墊底,份量足夠,個晚歺頭盤是沙律,主菜選了大蝦併盲曹魚,有可麗餅甜品及餐茶一杯,價錢非常合理,味道和賣相都不俗;侍應生服務態度非常好,整體非常滿意,值得推介👍🏻
题外话/补充资料: 完全沒有享用任何餐廳優惠或參予試食活動!
2025-01-27
庆祝纪念
团年饭
最近跟朋友到位於灣仔的加拿大餐廳聚餐,環境舒適,還有大家最喜歡的crepe 😍安格斯肉眼扒 (12oz) 選配 燒薯 $288份量很大,點了5成熟,火喉控制得很好,肉質幼嫩,表層煎得微微焦香,肉味濃郁👍🏼香煎北海道帶子伴香草醬扁意粉 $158大大粒的帶子頗鮮甜,扁意粉軟硬適中,配上香草醬很香口。雙重提拉米蘇可麗餅 $108最期待這款甜品😍冰凍的咖啡雪糕,搭上脆脆的手指餅,再夾著暖暖又煙韌的薄餅皮。整個味覺都是提拉米蘇🤩

安格斯肉眼扒 (12oz) 選配 燒薯 $288

香煎北海道帶子伴香草醬扁意粉 $158

大大粒的帶子頗鮮甜,扁意粉軟硬適中,配上香草醬很香口。

雙重提拉米蘇可麗餅 $108

2025-01-27 191 浏览
同老best 經過灣仔利東街….比依間Crepe Delicious 吸引左入去…依間餐廳出名食可麗餅…..但係我哋太肚餓嘅關係….今次試左佢嘅主食先☺️😋🐾 雞翼拼盤🍗蜜糖雞翼外皮炸到金黃酥脆…肉質多汁…水牛城辣醬嘅微辣口感…令人回味無窮…🐾 蟹肉牛油果他他🦀新鮮蟹肉配滑嫩牛油果…加埋經調味嘅法式麵包乾一齊食…口感非常豐富….一啖接一啖停唔到口….🐾西冷牛扒配薯條🥩西冷牛扒肉質鮮嫩….搭配薯條酥脆可口….. 大大份….岩曬同朋友share ….好滿足….🐾士多啤梨 Milkshake🥛奶昔質感滑順….果香清新….甜度適中….非常適合作為餐後飲品….下次再嚟嘅時候….我一定會試試佢哋嘅可麗餅!!

🐾 雞翼拼盤🍗
蜜糖雞翼外皮炸到金黃酥脆…肉質多汁…
水牛城辣醬嘅微辣口感…令人回味無窮…

🐾 蟹肉牛油果他他🦀

🐾西冷牛扒配薯條🥩

🐾士多啤梨 Milkshake🥛

下次再嚟嘅時候….我一定會試試佢哋嘅可麗餅!!
2025-01-27 213 浏览
今日下就放假可以metime下,終於試左bookmark好耐既餐廳。估不到有下午茶餐,叫左個黑松露蜜糖鷄翼配沙律餐$78,加$38要個gelato奶昔,個餐好抵食!雞翼面頭既黑松露醬好香,熱辣辣食好過癮。呢杯奶昔不得了!好好飲,完全唔會係死甜,超香濃草莓味🍓❤️來呢度當然要食crepe!雙重提拉米蘇可麗餅 $138crepe好薄,而tiramisu好香酒味同奶味,黃色芒果Gelato好rich~真係好夾。🥢Crepe Delicious (Urban Cafe) 🌏灣仔皇后大道東200號利東街地下G26及F26A號舖
雞翼面頭既黑松露醬好香,熱辣辣食好過癮。
呢杯奶昔不得了!好好飲,完全唔會係死甜,超香濃草莓味🍓❤️
來呢度當然要食crepe!
雙重提拉米蘇可麗餅 $138
🥢Crepe Delicious (Urban Cafe)
🌏灣仔皇后大道東200號利東街地下G26及F26A號舖
下午茶
一講起crepe,一定會想起法國,之前經過Crepe Delicious,已經想試,後來發現原是餐廳來自加拿大,這晚約了朋友在這裡吃晚飯!灣仔分店位於喜帖街,更感異國風情!在上層用餐,窗外看到利東街的紅燈籠,格外有情調!煙三文魚牛油果可麗餅Crepe不只是甜點,也有咸的口味,以前多數食甜的口味,這次點了個煙三文魚牛油果crepe!可麗餅上面有一個煙三文魚花卷,材料絕不吝嗇,可麗餅皮帶有小麥香氣,煙煙韌韌,切開裡面材料非常豐富!有creamy的牛油果、煙三文魚、菠菜、芝士,整個配搭非常合適,沒有違和感,非常美味!煙三文魚蕃茄忌廉闊條麵蕃茄醬汁酸酸的,加上巴馬臣芝士,闊條麵有咬口又不會過硬過淋,每條麵都做到掛汁,份量也不少!安格斯肉眼扒12oz 配薯條主菜選了個Angus beef,medium rare,肉味香濃,煎得非常香!配菜有蘆筍和甘筍,更要大讚薯條,好脆,而且重薯味,很驚喜!我覺得整體食物都做得好好,下次可以再試試其他食物!

在上層用餐,窗外看到利東街的紅燈籠,格外有情調!
煙三文魚牛油果可麗餅

煙三文魚蕃茄忌廉闊條麵

安格斯肉眼扒12oz 配薯條

我覺得整體食物都做得好好,下次可以再試試其他食物!
2025-01-13
2025-01-21 190 浏览
灣仔食晏出名人多,皓彩Openrice book 📕 咗位,去到點名就上樓上,兩張枱揀,樓梯位或盡頭,揀咗盡頭枱。午餐🥣有餐湯、主菜同餐飲。我揀咗菠蘿🍍酥皮pizza $128,加latte $10,friend揀咗smoked salmon 🍣 crepe $138熱檸水。有個外籍侍應應該新手唔識落單,後來其他員工幫手落,等咗5分鐘有湯,幾皓飲,暖胃,但唔知🤔飲緊乜。Latte有拉花,比較苦。等咗15分鐘有crepe,朋友話其貌不揚,再等多5分鐘先有酥皮pizza,賣相靚,有拉絲,pizza脆口,正👍🏻,但無時間⌛️食叫甜crepe半價。可簽卡
Smoked  Salmon
菠蘿🍍酥皮pizza
Latte
2025-01-17
Smoked  Salmon
菠蘿🍍酥皮pizza
Latte
  • Pizza
利東街一帶好多嘢食,一望入Crepe Delicious,隔住玻璃睇住crepe嘅製作過程,被吸引入嚟法國焗波士頓龍蝦配意粉 - 龍蝦肉已拆好,好貼心,爽口彈牙,大大啖邪惡芝士同龍蝦膏,意粉有咬口,配檸檬汁同鹽好好食,伴碟嘅蔬菜都唔馬虎慢烤手撕豬肉酥皮薄餅 - 手撕豬肉一絲絲口感好好,層層酥皮餅底口感好豐富,芝同蕃茄香味突出牛油果醬藜麥多士 - 好新鮮同清新嘅組合,味道同口感好夾,多士脆卜卜雙重提拉米蘇可麗餅 - 濃濃嘅Tiramisu味,做得好好嘅可麗餅,勁香嘅芒果Gelato,好滿足飲返杯清清嘅嘅凍檸茶好夾Crepe Delicious環境好乾淨好舒服,座位夠晒闊落,靜靜地好好坐,服務好,選擇多,值得推介

飲返杯清清嘅嘅凍檸茶好夾

2024-12-23 505 浏览
今晚同朋友約左食呢間係利東街既西餐廳, 餐廳係專門食可麗餅既, 但原來佢既西餐都相當高質🥰餐廳有兩層, 環境相當好, 坐窗邊位仲可以睇到利東街既聖誕裝飾😍我地叫左個dinner set 同加左一份牛扒, dinner set 包左一份小食, 主菜, 甜品同埋飲品辣香草魷魚圈:夠晒香脆,魷魚都好彈牙😋慢烤手撕豬頸肉酥皮薄餅:呢款酥皮薄餅嘅豬頸肉同上面既芝士融合係一齊,慢烤令到肉質更加入味,加上酥脆嘅薄餅,口感非常豐富🤗香蕉榛子朱古力可麗餅:呢個係經典既組合,香蕉同榛子朱古力既餡好夾☺️安格斯牛扒:7成熟煮得啱啱好,肉質嫩滑,外皮煎到少少焦香,真係值得推薦👍🏻呢間餐廳環境, 服務同食物都好岩我心水, 一定會再黎😊

辣香草魷魚圈:夠晒香脆,魷魚都好彈牙😋

呢間餐廳環境, 服務同食物都好岩我心水, 一定會再黎😊
2024-12-18