2024-04-08 29 浏览
💡高性價比午餐位於將軍澳海旁的意大利菜的餐廳由意大利主理,以藍白色為裝潢,好有渡假風的感覺。除左室內位置,室外都有位置供人選擇,可以帶埋狗狗都無問題,食完仲可以行下海旁,幾寫意😍🍽Rucola salad with olives,mozzarella and dill羅勒沙拉以新鮮的羅勒葉為主,搭配橄欖和馬茲瑞拉乳酪,營造出豐富的口感。🍽Roasted chicken Romaine salad🐓份量比想像之中多,沙律菜帶有脆爽的口感,烤雞肉質嫩滑多汁,搭配一齊食增添了層次感和口感。🍽8 oz Sirloin US steak served with roasted potatoes & greens 🐂牛扒叫咗Medium,煎得都剛剛好,肉質鮮嫩多汁,食個陣沾上醬汁仲惹味。外牛扒配有薯角同沙律菜。薯角外層酥脆,內部柔軟。沙律菜夠曬fresh。🍽Roasted Salmon fillet served with seasonal veggies🐟三文魚皮煎得好香脆,入面仲好鮮嫩,份量十足。另外配上綿密的椰菜花煙肉蓉味道好濃郁。仲有紅蘿蔔、車厘茄同埋西蘭花,健康又好食。
💡高性價比午餐

位於將軍澳海旁的這間吃南意大利菜的餐廳以藍白色的裝潢,打造出海洋和渡假風的感覺。餐廳有室內和室用餐區,當晚其他客人主要坐室外,我們則為了拍照獨享室內空間🤭🍞餐包 $0免費的香草麵包口感鬆軟,配上橄欖油味道還好👌🏻🥗阿瑪菲吞拿魚沙律 $158色彩繽紛,既有新鮮的沙律菜、粟米和雞蛋,又有口感有點像雞肉的吞拿魚片☺️🍕芝士黑松露薄餅 $188看上去有許多火箭菜,本來也令我嚇怕。但出奇地咬一口薄餅,沒有平時吃火箭菜的那種苦澀味。相反,薄餅滿是mozzarella芝士的鹹香,還有黑松露、蘑菇和牛肝菌😋🐟紙包酒香炆鯛魚 $318平時不乏吃中式蒸魚,這次真的是第一次品嚐原條西式炆魚,非常有驚喜!鯛魚肉非常鮮嫩,基本上廚師已起肉,所以吃上口幾乎沒有魚骨。加上大量蕃茄仔、檸檬片等香料,味道酸酸甜甜十分開胃,非常推薦🤤🍎蘋果批 $48雖然是室溫,沒想像中香脆,但內裏還是蠻多蘋果片,味道香甜。因為我看著甜品櫃點蛋糕,回家後再看看拍過的menu才知道原來可以另加$28配上一球雲呢拿或草莓雪糕,飲恨🥹💦礦泉水(無氣泡/氣泡水)放題 $20/位如果不點選飲品,請留意這裏沒有免費水飲用🙈

🍞餐包 $0
免費的香草麵包口感鬆軟,配上橄欖油味道還好👌🏻

🥗阿瑪菲吞拿魚沙律 $158

🍕芝士黑松露薄餅 $188

🐟紙包酒香炆鯛魚 $318

🍎蘋果批 $48

💦礦泉水(無氣泡/氣泡水)放題 $20/位
如果不點選飲品,請留意這裏沒有免費水飲用🙈
呢間餐廳於樓下都開咗一段時間,今次終於同屋企人過嚟試。一入去已經見到入面好有外國風情,其實有少少似希臘小屋嘅感覺,牆身嘅裝飾都充滿住海邊嘅感覺,令人一入去已經心情愉悅。晏就午餐大部份價都係$1xx,而且份量同味道都唔錯。前菜前都有提供麵包,跟返傳統意式食法配橄欖油同黑醋。———————————————🌟Salmon & Avocado Tartare (+$48)他他都算大份,有滿滿嘅牛油果同三文魚粒,加有檸檬汁同黑胡椒,將個鮮味再昇華,作為前菜非常吸引。🌟Roasted chicken Romaine salad 醬汁撈得好均勻,沙律菜同非常新鮮咬落爽口鮮甜,雞肉醃過後再燒香,味道十分唔錯。🌟8 oz Sirloin US steak served with roasted potatoes & greens $178牛扒我叫咗Medium,煎得都啱啱好,外層煎香內裡粉嫩。特別要讚一讚個醬汁,感覺似係紅酒汁,牛扒配醬汁好食更多,另外牛扒都配有薯角同沙律菜。🌟Roasted Salmon fillet served with seasonal veggies $148三文魚扒煎到金黃色

———————————————

三文魚扒煎到金黃色,香得嚟三文魚味道都濃郁,可以加新鮮檸檬汁再提鮮。底部另外配有其他蔬菜,整體味道都唔錯。

2024-04-05 25 浏览
位於將軍澳海旁的餐廳,選用了白,藍色調,意大利主厨提供的意式南部美食,當中主打為Pizza (唔會有菠蘿) ,以及手工 Crocchettone 。這次2人餐食了 Sorrento Dinner ($398)已經包括了前菜,主食,Side Dish 及 甜品。(注意餐廳沒有Tap Water 提供,可另加錢點Still / Sparkling Water)🔸Focaccia🔸餐前麵包為 Focaccia ,是一種質地厚實柔軟、帶有橄欖油香味的意大利麵包,配上黑醋汁食用更滋味。🔸Crocchettone🔸 (前菜)為意大利經典開胃菜,一大塊的馬鈴薯 ,配上開心果,Mascarpone 芝士 🧀,以及Mortadella 意式香腸,個人而言很喜歡。🔸Assorted Cold Cuts🔸🔸Seasonal Vegetable🔸配菜方面,清清淡淡地椰菜花,西蘭花,甘筍,煮得很好吃,ColdCuts就可以品嚐不同種類的意式火腿或香腸。🔸Half Spring Chicken🔸燒春雞有半隻,雞肉很嫩滑,烤得香脆,感覺上像氣炸鍋炸的感覺,並不是外間那種烤得焦脆的感覺不過不得不提是旁邊的蒸薯仔,形狀

已經包括了前菜,主食,Side Dish 及 甜品

🔸Focaccia🔸

🔸Crocchettone🔸 (前菜)

🔸Assorted Cold Cuts🔸
🔸Seasonal Vegetable🔸

🔸Half Spring Chicken🔸

不過不得不提是旁邊的蒸薯仔,形狀弄得和薯條一模一樣,卻非常非常地好食。

🔸Mixed Seafood Linguine🔸

雜錦海鮮扁意粉,份量大大的,水準之作。

🔸Dessert 🔸

餐廳門口有一列的甜品櫃,望上去每一款都令人垂涎三尺🤤
最後朱古力控俾我,選擇了穩陣的朱古力蛋糕,朋友則點了我最討厭的士多啤梨蛋糕,賣相真味,食上去都甜到適中,但朱古味濃厚。

🔹感想🔹

雖然餐廳位於將軍澳海旁,不算近地鐵站,但調景嶺站或將軍澳站步行都是大約10分鐘左右(旺角上車的795x半小時亦可達將軍澳天晉下車),從Donki走幾步路就可到,附近也有海景,適合晚餐後在附近談心

同時餐廳也有戶外座位,可以讓大家吹吹海風(只要天氣不太熱)。

#CrustSorrento #CrustSorrentohk #ItalianRestaurants #意大利菜 #將軍澳美食
士多啤梨蛋糕
Crocchettone
Half Spring Chicken
Mixed Seafood Linguine
  • Steamed  Potato
將軍澳歐陸式意大利菜🇮🇹呢間位於將軍澳南海旁食嘅意大利餐廳度食飯,店舖裝修係以藍白色歐陸式風格為主題,今次就食咗佢哋嘅晚餐二人套餐($398/位)STARTERS:🥗Octopus Salad with potatoes, black olive & capers八爪魚嘅份量有好多🐙口感比較腍身,配上酸酸甜甜嘅醬,好開胃!"Crocchetone" Mortadella, mascarpone & pistacchio薯餅口感香脆,配上芝士夾心,外脆內軟,面頭仲加咗開心果粒粒,口感豐富MAINS:Gnocchi SorrentinaGnocchi 口感煙韌,蕃茄汁沾滿每一粒GnocchiAustralian Beef Striploin (12oz), with French Fries +$58叫咗一個澳洲牛扒三成熟,顏色粉嫩,肉質好軟腍,上菜時已經切開好一片片,唔使自己切,好方便~SIDE DISHSeasonal VegetablesDESSERT可以去蛋糕櫃度揀想食嘅蛋糕,當日去到就有五至六款可以選擇~
將軍澳歐陸式意大利菜🇮🇹

STARTERS:

MAINS:
Gnocchi Sorrentina
Gnocchi 口感煙韌,蕃茄汁沾滿每一粒Gnocchi

SIDE DISH
Seasonal Vegetables

DESSERT
可以去蛋糕櫃度揀想食嘅蛋糕,當日去到就有五至六款可以選擇~
位於將軍澳南嘅🌟Crust Sorrento🌟,由意大利主理👨🏻‍🍳,提供正宗嘅🇮🇹意大利南部風味美食!菜式出品高水準,手工Crocchettone🥔及Pizza🍕更加係驚艷級數,必須大力推薦😍!🌟Sorrento Dinner $3984 Course Dinner Set包括前菜、主食、Side Dish及甜品!🥔Crocchettone - Mortadella, Mascarpone & PistacchioSet嘅前菜,南意特色嘅脆脆長薯餅配意式軟芝士、火腿同埋開心果!外層係脆脆哋嘅超長薯餅,好似熱狗咁夾住軟身嘅芝士,口感同味道真係perfect!🐟Seared Seabass with Potatoes, black olive & CapersMain Dish嘅魚肉嫩滑,醬汁係滿滿嘅地中海特色,酸酸哋勁討好!🥕Seasonal Vegetables椰菜花、西蘭花拼甘筍,好吃又健康!🍰Mixed Berry CheesecakeSet dessert可以喺甜品櫃自選,每日不同!🍨Gelato Scoop - Strawberry $48即係要嗌返個Gelato襯返個Che

🌟Sorrento Dinner $398

🥕Seasonal Vegetables

椰菜花、西蘭花拼甘筍,好吃又健康!

🍰Mixed Berry Cheesecake
Set dessert可以喺甜品櫃自選,每日不同!

即係要嗌返個Gelato襯返個Cheesecake嚟食!

🍕Pizza - Margherita $148

低溫發酵36小時嘅手工餅底,外脆內軟!配意式經典口味Margherita,實在太好味!

🍺Asahi by Draft $48/Pint

全時段都係Happy Hour嘅生啤,勁抵飲!

🍹Strawberry Spritz $58

Mocktail版本嘅Spritz,甜酸平衡!
2024-03-29 80 浏览
今日晏晝約咗朋友去將軍澳南海旁食間,呢間藍白色裝修嘅意大利餐廳好吸睛。閒日仲有lunch set,價錢由$98起,包前菜及主菜,好似幾抵食咁~先送上免費的 Focaccia~麵包點上黑醋汁,酸酸甜甜都幾開胃。香草味都幾濃郁,但如果個麵包更鬆軟會仲正😌點了兩份沙律為前菜,份量十足!似main多過似前菜😋餐飲要另加$20,我就嗌咗杯熱latte~Creamy pumpkin risotto($118)呢個risotto好高質!啲意大利米煮到恰到好處,煙韌得嚟又唔會覺undercooked。南瓜醬汁都真係夠creamy!烤三文魚柳配蔬菜($148)三文魚皮煎得好香脆,魚肉又好嫩滑,配上好fresh嘅蕃茄醬汁好好食。底下仲有烤椰菜花、紅蘿蔔、車厘茄同埋西蘭花。呢道菜高蛋白又健康😋⭐温提:呢度嘅水係要收錢㗎,每位廿蚊,可揀still或sparkling water,all you can drink~
今日晏晝約咗朋友去將軍澳南海旁食間,
呢間藍白色裝修嘅意大利餐廳好吸睛。

閒日仲有lunch set,價錢由$98起,包前菜及主菜,
好似幾抵食咁~

點了兩份沙律為前菜,份量十足!似main多過似前菜😋
餐飲要另加$20,我就嗌咗杯熱latte~

Creamy pumpkin risotto($118)
南瓜醬汁都真係夠creamy!

烤三文魚柳配蔬菜($148)
三文魚皮煎得好香脆,魚肉又好嫩滑,
配上好fresh嘅蕃茄醬汁好好食。
底下仲有烤椰菜花、紅蘿蔔、車厘茄同埋西蘭花。
呢道菜高蛋白又健康😋

2024-03-28 41 浏览
今日行過嚟將軍澳南呢個海邊,見到一個藍色白色主題,有啲希臘感覺嘅餐廳度食飯~晚餐 二人套餐$398 / 位前菜八爪魚沙律呢個店員推介係佢哋嘅signature沙律,就試一試八爪魚嘅份量有好多,口感比較腍身 ,最特別佢有啲酸酸甜甜嘅醬同埋切到正正方方嘅薯仔好特別嘅煮法,薯仔好好味!Cold cut另一個就叫咗Cold cut,有好多唔同嘅Hams ,每一片都唔同口味,試到好多款,仲有好多火箭菜沙律喺下邊!主菜叫咗一個澳洲牛扒五成熟,肉質好腍最正係佢已經切開好一片片完全唔使自己切非常方便!仲配有好香脆嘅薯條,又再有沙律好健康!另一個主菜係蕃茄味嘅pizza,呢個蕃茄味嘅Pizza好惹味上邊仲有唔少嘅芝士增添咗口感!佢嘅份量真係好大,我老公食咗一半都唔夠就已經飽咗,要拎返屋企繼續食🤭配菜我另外再有一碗配菜,所以份量真係好多佢嘅薯條係非常之好切外面香脆中間腍,好好食!另外一個就係蔬菜配菜有好多西蘭花蘿蔔咁,亦都有做調味,健康又好食!仲有甜品添,唔可以喺出邊嘅甜品櫃任揀佢嘅蛋糕超級多款啊!我哋食咗一個蘋果批係用新鮮蘋果整幾好食,另一個係朱古力蛋糕佢係非常之香濃,但係又做到唔太甜上面再有朱古力粉,

晚餐 二人套餐$398 / 位

前菜
八爪魚沙律

Cold cut

主菜

另一個主菜係蕃茄味嘅pizza,
呢個蕃茄味嘅Pizza好惹味上邊仲有唔少嘅芝士增添咗口感!

配菜

仲有甜品添,唔可以喺出邊嘅甜品櫃任揀佢嘅蛋糕超級多款啊!我哋食咗一個蘋果批係用新鮮蘋果整幾好食,另一個係朱古力蛋糕佢係非常之香濃,但係又做到唔太甜上面再有朱古力粉,岩晒我呢個朱古力怪!

🍱Crust Sorrento (將軍澳)
🍝將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G05號舖
2023-11-10 572 浏览
澳南海岸都幾多餐廳,今次求其揀左一間意大利餐廳👍睇完餐牌有好多菜式都想試,但係2個人食唔到太多,最後揀左米蘭炸雞扒,火腿芝士開心果薯餅,芝士蕃茄薯仔丸子😋首先待應送上麵包,暖暖地,很軟熟第一道,火腿芝士開心果薯餅,香氣撲鼻,份量也不少,不過食食下都有點滯🤣之後的芝士蕃茄薯仔丸子,煙煙韌韌,蕃茄味很濃👍主菜,米蘭炸雞扒,上面放滿沙律,雞扒都幾大塊,炸得很出色,唔會覺得好油膩,伴碟的醬汁酸酸甜甜,很解膩,配合得很好😋😋😋原本還想試甜品,但係實在太飽,留返下次再試不過,可能因為係平日夜晚,所以客人不是太多,希望將來這間餐廳還在營業💪
澳南海岸都幾多餐廳,今次求其揀左一間意大利餐廳👍

首先待應送上麵包,暖暖地,很軟熟

之後的芝士蕃茄薯仔丸子,煙煙韌韌,蕃茄味很濃👍

原本還想試甜品,但係實在太飽,留返下次再試

2023-11-01
  • 米蘭炸雞扒
2023-11-09 335 浏览
行完Donki到附近搵食 鄰近海旁有間餐廳 用上藍白色裝潢 感覺舒服怡人 🥰剛好3點3 來個AFTERNOON TEA也不錯😎✨南意海漾藍珊瑚下午茶✨🍭生蠔🦪🍭開心果脆脆蛋糕🍭朱古力杏仁蛋糕(無麩質)🍭西西里迷你香甜奶酥卷🍭新鮮果撻🍭迷你三文魚牛油果三文治🍭迷你蕃茄「普切塔」🍭脆炸香辣南意飯團🍭迷你自家製薄餅🍵☕️咖啡或茶下午茶有生蠔🦪 四款咸點 四款甜品 比較之下 咸點較為出色 最愛Ham Pizza 🍕大大塊Ham食落非常滿足❣️脆炸飯團🍙同樣不錯 熱呼呼的 小心盪口😮‍💨甜點奶酥卷和鮮果撻混合香氣撲鼻藍芝士醬 口感獨特👍🏿🫖🍵Chamomile TeaRosa D'inverno Black Tea加$100 free-flow of prosecco 可享用無限暢飲氣泡酒🥂
剛好3點3 來個AFTERNOON TEA也不錯😎

✨南意海漾藍珊瑚下午茶✨

🍭生蠔🦪
🍭開心果脆脆蛋糕
🍭朱古力杏仁蛋糕(無麩質)
🍭西西里迷你香甜奶酥卷
🍭新鮮果撻
🍭迷你三文魚牛油果三文治
🍭迷你蕃茄「普切塔」
🍭脆炸香辣南意飯團
🍭迷你自家製薄餅
🍵☕️咖啡或茶

🫖🍵
Chamomile Tea
Rosa D'inverno Black Tea

2023-11-08 273 浏览
隨意來到將軍澳南海濱長廊的CRUST Sorrento,意大利南部的藍白格調,配合正宗的意大利餐單,值得大家去體驗這個頭盤一定要食,三四種海鮮,炸出黎少油,加上那個醬,係絕配。平時我都不太吃茄子,但是這個煙燻的茄子,真的感覺不一樣,配合非常有鮮味的小蕃茄,簡直就係鮮味加煙燻的奧妙,值得一試。這個主菜是三文魚,還是旁邊那對意大利特色醬汁呢?除非你非常喜歡吃三文魚,否則建議是其他主菜。這一杯是意大利的五青汁,清熱解毒一流,但是建議是其他今次未有機會是這個點的薄餅,聽說也非常受歡迎,下次一定要試試
deep  fried  mixed  seafood

smoked Eggplant

三文魚

這一杯是意大利的五青汁,清熱解毒一流,但是建議是其他

2023-11-07
deep  fried  mixed  seafood
smoked Eggplant
三文魚
  • Deep  Fried  seafood  Mix
2023-10-28 231 浏览
Poor quality and dirty, we ordered a pizza and a seafood linguine and both had their flaws.Pizza had plastic wrap inside while the seafood had sand. This is a pretty disgusting dining experience and I definitely would not go there again. I would not recommend this place to anyone
2023-10-25 201 浏览
今日天氣好晴朗🌞,同妹妹去左將軍澳海邊Crust Sorrento歎Afternoon Tea😘😍餐廳以藍白色布置,好有地中海度假風情🏖️🌊南意海漾藍珊瑚下午茶(2位$388) 開心果脆脆蛋糕🍫朱古力杏仁蛋糕(無麩質)西西里迷你香甜奶酥卷🍅迷你蕃茄普切塔新鮮果撻🥑迷你三文魚牛油果三文治 脆炸香辣南意飯團迷你自家製薄餅好鍾意三文魚牛油果三文治, 三文魚肥美,牛油果香滑,醬汁甜甜地。😍幾款甜點都唔會死甜,份量亦足夠👍☕套餐包咖啡或茶另加$100 可享用無限暢飲氣泡酒我地額外點了🥃 negroni 同 cranberry juice🥤chil😋

餐廳以藍白色布置,好有地中海度假風情🏖️

🌊南意海漾藍珊瑚下午茶(2位$388)

開心果脆脆蛋糕

🍫朱古力杏仁蛋糕(無麩質)

西西里迷你香甜奶酥卷

🍅迷你蕃茄普切塔

新鮮果撻

🥑迷你三文魚牛油果三文治

脆炸香辣南意飯團

迷你自家製薄餅

幾款甜點都唔會死甜,份量亦足夠👍

☕套餐包咖啡或茶

另加$100 可享用無限暢飲氣泡酒

2023-10-25
2023-10-18 101 浏览
就好似身處意大利海邊嘆下午茶🫶🏻Crust Sorrento 已經唔係我第一次嚟好鍾意呢度環境舒服 令人好放鬆每一次嚟都覺得有度假嘅感覺而且老闆好好人 今次特登黎食afternoon tea淨係睇個造型已經好igable 好欣賞佢哋嘅鹹點 份量好足❤️南意海洋藍珊瑚下午茶🪸開心果脆脆蛋糕西西里迷你香甜奶酥朱古力杏仁蛋糕新鮮鮮果撻迷你三文魚牛油果三文治迷你蕃茄Bruschetta 脆炸香辣南意販團迷你自家製薄餅Crust Sorrento 📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G05號舖
就好似身處意大利海邊嘆下午茶🫶🏻

迷你蕃茄Bruschetta
脆炸香辣南意販團
迷你自家製薄餅

Crust Sorrento
澳南Monterey 樓下有好多西餐廳,雲集不同地方菜式,最近新開張的Crust surrento 別具特色,藍白間條設計充滿歐陸希臘小鎮風情,店內坐位不多,布局令人坐得relax ,causal 地食下野飲下chill 下!沒有那些懶高級嘅西餐廳咁令人拘謹!中秋節當晚用餐,好彩唔算多人,可能當晚多數人習慣食中餐做節吧🤭我哋點左三道菜,先來個南意特色 「脆脆長薯餅」-蕃茄乳清芝士烤茄子。佢係一條長麵包咁款,但內含芝士,上面舖滿茄子蕃茄,識落好煙韌,食完已飽左-半🫢。主菜點左米蘭特色炸雞扒配沙律,雞扒炸得好香脆,好大塊,配沙律好清新,食完又再飽到八成,仲有香炸軟殼蟹燴飯,有整隻軟殼蟹,好香脆,仲有蟹肉碎舖在飯上,其實好好食,而且份量都大碟,4個人分就啱啱好,我哋食唔晒,唯有打包。總括而言,以呢個價位,佢哋份量都算多,如多幾個人-齊share 可以試多幾款。我哋下次要試埋個甜品🍧味道性價比打卡位

性價比

打卡位