今朝一早陪屋企人出尖沙咀海港城同可愛企鵝聖誕裝飾影相,影完都係~11am, 時間尚早,又唔想飲茶,喺OpenRice 搵到 ”Da Filippo Trattoria” 開8am, 一於去試下先一行三人,Order 咗一款appetizer, 一個pizza 同一份 lunch set先嚟lunch set 嘅 salad & 餐飲cappuccino. 沙律菜款式多之餘都新鮮,不過杯cappuccino就唔係好夠熱喇,好彩拉咗個心心喺面加番啲分🤍☕️lunch set 嘅龍蝦濃湯幾 creamy,都食到龍蝦肉🦞,但要再濃味D先切合番個名!🤪《經典肉丸配蕃茄醬》 🐷🟤🍅肉丸嘅調味唔錯,肉味出色個蕃茄醬好好味,食到啖啖新鮮嘅蕃茄蓉,好似飲緊好濃嘅羅宋湯咁😋👍🏻《海鮮墨汁燉飯 》呢個飯墨汁好濃,入口芝士味幾重,我鍾意🧀👍🏻🤩大蝦爽口、帶子甜嫩,魷魚同青口鮮味,煮嘅時間控制得啱啱好,一啲都唔靭👍🏻《情人眼裏出肉肉Pizza》Pizza餅底做到外脆內軟👍🏻Sauce用咗蕃茄醬汁,除咗Mozzarella芝士外,仲有原味同辣味嘅莎樂美腸、意大利煙肉、茴香風乾臘腸同Parma Ham. 啖啖肉,啱

lunch set - 龍蝦濃湯

《經典肉丸配蕃茄醬》 🐷🟤🍅
肉丸嘅調味唔錯,肉味出色
經典肉丸配蕃茄醬

《海鮮墨汁燉飯 》
呢個飯墨汁好濃,入口芝士味幾重,我鍾意🧀👍🏻🤩
海鮮墨汁燉飯

《情人眼裏出肉肉Pizza》
Pizza餅底做到外脆內軟👍🏻
Sauce用咗蕃茄醬汁,除咗Mozzarella芝士外,仲有原味同辣味嘅莎樂美腸、意大利煙肉、茴香風乾臘腸同Parma Ham. 啖啖肉,啱晒食肉獸
情人眼裏出肉肉Pizza

“Da Filippo Trattoria” 嘅食物唔錯,座位寬敞,好鍾意佢個《經典肉丸配蕃茄醬》同埋Pizza 餅底,下次會再嚟試埋佢其他款式嘅Pizza
🦐🐟🐙🍕🥒🍆🌶🍕
2021-12-23
經典肉丸配蕃茄醬
2022-01-02 126 浏览
之前食過呢間覺得麻麻地 但係近排有海港城券 所以諗住俾多次機會 唔知有冇改善呢😚👅𝑀𝑒𝑎𝑡 𝐿𝑜𝑣𝑒𝑟𝑠 $238佢嘅pizza皮幾有咬口 皮邊有少少焦香😋Parma ham 嘅份量都幾多 再加埋啲salami 同煙肉 鹹鹹地 辣辣地 唔錯🥰👅𝑆𝑝𝑎𝑔ℎ𝑒𝑡𝑡𝑖 𝐶𝑎𝑟𝑏𝑜𝑛𝑎𝑟𝑎 $178呢個幾有驚喜🤩佢嘅卡邦尼意粉係用咗傳統蛋黃嘅整法 意粉幾煙靭 調味充足 食落幾creamy 煙肉煎得幾香 好食🤤不過份量多啲會更好 總括嚟講 今次食呢間餐廳反而覺得唔錯😋不過環境有少少嘈 但係大家嚟到尖沙咀不妨一試🙈😋 好味:8.00/10🤑 價錢:7.32/10🤗 服務:7.87/10😝 環境:7.31/10😚 衞生:7.66/10🤩 整體:7.94/10

👅𝑀𝑒𝑎𝑡 𝐿𝑜𝑣𝑒𝑟𝑠 $238

🤩 整體:7.94/10
Meat Lovers
Meat Lovers
Spaghetti Carbonara
由曾經連續廿年榮獲米芝蓮名銜的星級意大利大廚Andrea Alimenti 主理,嚴選意大利優質食材,做出意大利最地道的家庭佳餚,味道賣相一流餐廳地方寬敞,走意式休閑風,氣氛輕鬆,再加上半開放式廚房賞心悅目,可以比大家開開心心慢用一餐美味的意大利美食食物方面:Beef Tartar : 新鮮的牛肉他他,配上鮮雞蛋、巴馬臣芝士、五款不同的醬料,可以為牛肉他他帶出不同的味道Meat Lovers : 情人眼裡出肉肉,整個Pizza都鋪滿莎樂美腸、巴馬火腿、風乾臘腸、意大利煙肉、莎樂美辣肉腸,酸種餅底口感煙韌香脆,這個Pizza 真係肉食者最愛Seafood Risotto with Cuttlefish Ink : 鍋上將意大利米烘熱,加入白酒、魚湯同新鮮墨汁煮香,再加入多款鮮味的海鮮,一碟美味的海鮮墨汁燉飯Ours Tips : 如果有海港城的Always rewarding 美食優惠券,更加超值

食物方面:

2021-12-30 133 浏览
之前行街經過好想試但係次次都勁長龍😩今日終於book咗位,但係book到8點半,本身都怕太夜但係朋友都遲咗放工,所以時間啱啱好😌入去之前都見到出面條龍勁長,可能因為有得用海港城coupon🤩🤩🤩(好彩有book,都建議大家早幾日去book定先呀😎)一坐低就即刻叫個黑松露薯條(😋7/10),新鮮龍蝦湯(for 3-4ppl) ,不過應該太夜啦所以staff 話已經賣晒lu🥲🥲🥲 所以就叫咗普通龍蝦湯,,龍蝦湯上邊有麵包脆脆,嚟到嗰陣時已經係唔係脆㗎啦㗎啦 (😋6/10)跟住我哋叫咗一個Carbonara(😋7/10),meat lover pizza(😋5/10 個人覺得偏鹹,但係個pizza餅底好食)同埋三個甜品 tiramisu (😋3/10,正正常常但係我哋叫其實係因為見到幅,佢會整到一個杯仔咁,但係佢就話當日就賣晒淨係得返切餅嘅款), burnt cheese cake (😋8.5/10) 同埋凍餅(😋4/10,個人覺得麻麻地但係朋友覺得好食,佢有好香濃嘅意大利咖啡味,好似一個唔會太容易溶化嘅雪糕咁,都幾特別㗎如果未試過可以試吓)
之前行街經過好想試但係次次都勁長龍😩

Black  truffle  fries
Meat  lovers
Burnt  cheesecake
Tiramisu
建議:如果係星期1-4平日晚市食,會有Set dinner 價錢更加抵食👍 聽講Da Filippo Trattoria 係有米芝蓮一星廚坐鎮既餐廳,所以為左順利慶祝Fd子既生日💞 預早左差不多2-3星期前,打電話 Book左位。 當日去到拎位,已經見到Walk-in既隊好長龍🔥 另外,可能因為依間餐廳同時接受海港城既飲食 Coupon,就更加多人😌 今次試左:▫️Calamari 秘醬酥炸魷魚 🦑 (HK$118)▪️Boston Lobster Risotto 波士頓龍蝦燉飯 🦞 (HK$298)▫️Seafood 海鮮盛宴 🍕 (HK$198)大蝦、青口、蜆肉、魷魚▪️Grilled Sirloin Steak 🥩 (HK$398)🦑炸魷魚可能因為係小食,所以黎得最快。雖然食到後尾已經唔係好熱,不過外皮依然係脆口👍 可能係因為炸法同平時唔一樣,用左好似韓式炸雞既外皮。 🦞龍蝦燉飯燉飯顏色好靚,一開始以為係南瓜燉飯 😆 面頭有拆左殼既龍蝦舖面,食落好方便而且肉質好厚身👍 🍕Seafood 海鮮盛宴對比之下,Pizza既份量完全滿足到作為#Pizza控 既#試伏專員❤️ 本來打算試下「情人

今次試左:
▫️Calamari 秘醬酥炸魷魚 🦑 (HK$118)
▫️Seafood 海鮮盛宴 🍕 (HK$198)
大蝦、青口、蜆肉、魷魚

🦑炸魷魚

🦞龍蝦燉飯

🍕Seafood 海鮮盛宴
對比之下,Pizza既份量完全滿足到作為#Pizza控 既#試伏專員❤️ 本來打算試下「情人眼裡出肉肉Pizza Meat Lovers」🤣不過最後都係比「海鮮盛宴」既青口同蜆吸引左。下次會再黎試下有5️⃣款肉做配搭既肉肉pizza🍕

🥩Grilled Sirloin Steak 西冷牛扒
肉質一般,落單時叫左5成熟。不過上枱時既色水睇落有少少過熟。好彩切落都仲好juicy 同唔係好嚡👍 扒既肉質都算幾厚身。

整體既食物質素 同味道都唔差,不過主食份量就唔係太大份。如果多人Share,比較建議要叫多過人頭數既主食先會夠喉 😋

另外,舖頭出面既人龍好長。所以店員好快手上完菜,見到有吉碟就會即刻收。雖然訂位時都有講到限時,不過最後唔洗45分鐘就已經食完,感覺有少少趕。

2021-12-23 183 浏览
以前見到成日想試,今晚行過嚟見條龍唔係好長橫豎等緊人就排吓(兩位都排咗半粒鐘),7點3到先入到(唔想排可以考慮bar枱)前枱都無乜禮貌,係咁叫排隊嘅人企過d, 唔好阻住門口。食物comment 可以睇相,pasta & risotto類份量偏小,pizza 無試下次要排未必會再食,又真係未好到會再幫襯同預期有落差,少失望

前枱都無乜禮貌,係咁叫排隊嘅人企過d, 唔好阻住門口。

下次要排未必會再食,又真係未好到會再幫襯

同預期有落差,少失望
法式洋蔥湯
經典肉醬千層麵
龍蝦燉飯
2021-12-22
龍蝦燉飯
2021-12-22 171 浏览
經典龍蝦扁意粉$308扁意粉好掛汁, 龍蝦汁夠濃好食,但份量好少, 龍蝦彈牙肉質唔錯情人眼裏出肉肉薄餅$238真係好多肉 (莎美樂腸/巴馬火腿/風乾臘膠/煙肉/莎美樂辣肉腸),所以味道都偏濃味同比較多油係餅面紅桑子朱古力慕絲蛋糕$78幾有驚喜係最好食, 上層朱古力唔甜, 配番底層既甜餅就岩岩好是次用海港城COUPON, 每$200減$100, 所以非常抵食😊

經典龍蝦扁意粉$308

情人眼裏出肉肉薄餅$238

紅桑子朱古力慕絲蛋糕$78

每次行過都見到好多人排隊,今次一早訂好枱,可以試吓;價錢屬中上價,有限時,90分鐘用餐時間,感覺唔可以好好地坐係下傾偈食飯,上菜都算快嘅。秘醬酥炸魷魚 $118份量適中,食落熱辣辣,好香口,魷魚都好新鮮、好爽口👍🏻 配埋個甜辣醬,好食。🌟推介🌟特濃黑松露野菌燉飯 $198真係超級 creamy!!!! 而且個飯好入味,超香😋份量都係唔多;呢間餐廳有個黑松露menu : 沙律呀、意式雲吞、pizza…… 喜歡食黑松露嘅朋友,咁就一定要整返個黑松露盛宴😛😛Meat Lovers Pizza $198 情人眼裏出肉肉 個中文名好好笑 🤭 成個pizza 真係好多「肉肉」:莎樂美腸、巴馬火腿、乾臘腸、 意大利煙肉同辣肉腸~~ 烤雜菜 $148 上面係蘆筍、有紅椒、蕃茄仔、下面有茄子🍆 同南瓜,顏色七彩繽紛咁,好靚!好fresh, 食落好味! 甜品:🌟推介🌟意式冰糕 Semifreddo $78 口感似gelato + cream 咁,唔似蛋糕;好香濃咖啡同朱古力味!真係好 special 💖 Classic tiramisu $78 好大杯,而且係好香濃正宗嘅口味!建議如果點意式冰糕就唔好

秘醬酥炸魷魚 $118

🌟推介🌟
意式冰糕 Semifreddo $78
Semifreddo

Classic tiramisu $78
好大杯,而且係好香濃正宗嘅口味!建議如果點意式冰糕就唔好再點tiramisu, 因為兩者嘅味道好相似,食晒兩個感覺好滯咁🤭
Classic tiramisu

Drinks:
Summer Magic $78
French 75 $88
Summer Magic $78 / French 75 $88

庆祝纪念
生日
特濃黑松露野菌燉飯
烤雜菜
Semifreddo
2021-12-09 190 浏览
My friend booked a table for 4 in this restaurant. We had an early dinner. We ordered grilled octopus, the octopus is fine but the the mashed potato or polenta(not sure what it is) taste weird its sour so we end up not eating it. We also ordered mussel, linguine vongole, sea urchin pasta, seafood pizza and seabass. Most of our orders doesn’t taste good, we taste the pasta sauce its like all thesame sauce . The worst order we got is the seafood pizza, it taste very sour maybe because of the tomat
. The worst order we got is the seafood pizza, it taste very sour maybe because of the tomato sauce and there’s no cheese on it. We end up not eating our food and the worst part is paying expensive and we are not yet finished eating the servers are rushing to clear the table even with food on it. Overall experience is Very disappointing and will not come back
Wanted to come for a month to this new italian restaurant, and so surprised we still get a table when we just arrived happy cause i’m afraid of having long queue, luckyyy, had high expectation but it’s only in average standard i would say, the tables are so close to each otherSlow cooked Cod having good and tender texture, but the portion seem so small, i like the sauce so much, with a dip is goodSpaghetti Carbonara having very rich flavoring with thick cream sauce, but it is hard to finish  who

Slow cooked Cod
, but it is hard to finish  whole dishes, already so full having half of the dishes
Spaghetti Carbonara
Seafood Risotto having some squids and clams, the taste not too bad, it getting more tasty when having second try haa
Seafood Risotto having
insides:
menu:
Honestly the taste is not bad but missing out my expectation, the environment is just ok, causal italian restaurant
Slow cooked Cod
Spaghetti Carbonara
除咗之前出po介紹嘅韓國🇰🇷餐廳,剛好要慶祝朋友生日,試試海港城呢間有不少好評嘅意式餐廳☺️🐙意式香脆八爪魚 Crispy Octopus / $168八爪魚炸得好酥脆,炸粉薄薄一層、有薯蓉墊底,夠軟滑,但份量太小了,應該砌返埋先得一條八爪魚鬚,好味但完全唔夠喉😮‍💨🍕深海龍薈 Da Loopster / $288全手工即製,顧名思義即係海鮮pizza,芝士份量唔會好多,番茄醬酸味反而比較出,有翠玉瓜呢個配料幾新奇。🥩牛肉他他 Beef Tartare / $188正常發揮,旁邊有芝士碎片可以一齊食,味道豐富啲。🍛海鮮墨汁燉飯 Seafood Risotto with Cuttlefish ink / $228不錯,但墨汁可以濃味返小小,飯粒較硬。🦆油封鴨肉意式餃子 Duck Confit Ravioli / $268不推介,餃子配生薑芥末醬,um 唔太識形容呢道菜式,食完好似冇食過嘅感覺。🍝卡邦尼忌廉意粉 Spaghetti Carbonara / $168手工意粉,意粉質感煙韌,但味道唔太啱我個人口味,醬汁好濃厚,偏鹹,煙肉好似腊肉,乾身而且好鹹。🐖惹味BBQ醬烤豬肋骨 BBQ Po

Crispy Octopus

🍕深海龍薈 Da Loopster / $288
Da Loopster

🥩牛肉他他 Beef Tartare / $188
正常發揮,旁邊有芝士碎片可以一齊食,味道豐富啲。
Beef Tartare

🍛海鮮墨汁燉飯
不錯,但墨汁可以濃味返小小,飯粒較硬。

Duck Confit Ravioli

Spaghetti Carbonara

🐖惹味BBQ醬烤豬肋骨 BBQ Pork Ribs / $298
有兩大件,相比其他菜式,呢款份量ok,肉質烤得好腍,容易切開,方便食用,醬汁酸甜,真係幾惹味😆
BBQ Pork Ribs

Gelato Sandwiches / $78
🥇🥇🥇🥇🥇咁多款甜品最鍾意呢款,啱晒鍾意食軟曲奇嘅我🤤🤤🤤有兩款口味,藍
雲呢嗱及朱古力。
Gelato Sandwiches

Classic Tiramisu / $78
朋友間最不受歡迎的甜品😂,睇評價話唔錯,就揀咗呢款最經典嘅甜品寫生日字句,有啲失望,咖啡味淡。
Classic Tiramisu

Basque Burnt Cheesecake / $78
唔太特別,覺得朋友整嘅仲好味,中間不夠軟身。

Rasberry Chocolate Mousse Cake / $78
朱古力味好濃郁,但不吸引我。

總結用餐體驗,唔會再去了,食飯當日打咗好多次電話去餐廳,但冇人接聽,食物質素亦唔係好味到「叮」一聲。
Crispy Octopus
Beef Tartare
BBQ Pork Ribs
Gelato Sandwiches
2021-11-26 242 浏览
最岩一家大細去既餐廳,環境舒服,夠晒空間,帶埋BB去都岩食。必食 pizza,黎個陣熱辣辣,又夠晒大,大食既人一定要order pizza!叫左個意式香脆八爪魚,夠咬口,呀廚煮得岩岩好!紅蝦墨汁意粉真係冇得輸,每條意粉索晒汁,同紅蝦肉揀直係perfect match!BB都食唔停口!仲叫左個羊架,入面仲有小小紅,煮得岩岩好,加埋醬汁,充滿意大利風味,差d想叫多碟!依間意大利餐廳絕對有驚喜,份量十足,又唔算貴,一家大細都岩食!

叫左個意式香脆八爪魚,夠咬口,呀廚煮得岩岩好!

2021-11-25 243 浏览
每個人都有唔同口味但係我就覺得呢間嘢好伏!!!😭😭之前同朋友嚟食夜晚 拖咗好耐終於都肯寫返個食後感 希望提醒其他人嚟之前唔好有太大期望😐😐.知道呢間餐廳有米芝蓮星級名廚坐鎮本身嚟食晚餐之前 有啲期待啲嘢食😃點知...叫咗幾樣嘢食...我就覺得冇一樣嘢好食😶賣相唔差 不過味道就不了😞意粉偏淡+份量偏少...Pizza偏鹹+硬...肉丸冇乜特別...整體覺得味道同價錢唔成正比 好失望😫😫😫.食完後 覺得係浪費晒我啲quota + $$$☹️☹️
每個人都有唔同口味
賣相唔差 不過味道就不了😞
整體覺得味道同價錢唔成正比 好失望😫😫😫
食完後 覺得係浪費晒我啲quota + $$$☹️☹️
2021-11-24 189 浏览
一行4人行街前喺海港城食個late lunch. 因為過咗office lunch time 所以唔使等位,餐廳內唔多人,有梳化位坐。Service 好好,主動加水或者睇吓我哋有冇嘢食完幫我哋收走。叫咗兩個lunch set( lunch set 包沙律及drink )加個小朋友最愛嘅4 cheese pizza 芝士味濃郁,之後再追加左個Black Truffle Mushroom Risotto( 呢個真係超好味,staff 話只係期間限定。)

2021-11-10
  • 經典卡邦尼意粉
  • Black  Truffle  Mushroom  Risotto
  • 4  cheese  pizza
2021-11-20 245 浏览
今次第二次嚟,呢度嘅意粉一向都好穩定好有水準,價錢又合理。上次食咗pizza,好對板,今次想主打意粉。近期佢哋做緊黑松露fest. 頭盤嗌咗個黑松露芝士沙律,松露味好香,芝士好對板,分量足夠,不可多得嘅一個頭盤。小食嗌咗個酥炸魷魚,呢個小食最好食係個醬汁,魷魚林晒,好失望。咁當然,呢度最出名係意粉,第一個經典龍蝦扁意粉,醬汁濃郁,意粉口感好,必食!第二個係期間限定鮑魚意粉,好特別嘅配搭,唔係啲傳統嘅做法,但係味道都好好。****************評分 : 7.5/10簡評 : 酥炸魷魚扣咗分
****************
評分 : 7.5/10