2015-05-07 2187 浏览
中文大學早年由於有學生向校長反映要求增設清真餐廳,於是翌年在中文大學李惠珍樓就多了這一間清真餐廳,不過這間餐廳不供應豬肉和牛肉的。這間餐廳除了卡巴有名之外,她的特大pizza也是必食之選。她的pizza一塊我想至少是平常其他餐廳的兩塊有多,整個pizza的直徑差不多有一米,三十多元一塊已很飽,那天特別餓,還加了薯條和汽水先講至尊口味的pizza,餅身頗脆,蕃茄漿味道不錯,但餡料太少,很大,吃完已覺略飽。粗薯條則是即炸,又脆又熱,十分美味,一個飯碗的量售十元很划得來,記得加配啊(要夠肚餓才能全部吃光)那天食客不多,沒有平時般擁擠,很好推介大家來一試特色的清真菜

那天食客不多,沒有平時般擁擠,很好

推介大家來一試特色的清真菜
2015-04-30
  • 炸薯條
2015-03-02 1562 浏览
中大可以食到kebab其實真係唔錯。今次食左羊肉kebab($38)。對我嚟講太多肉,如果多d蔬菜,味道會清新D。但overall 都算幾好味,同埋食完會好飽。男朋友唔係好似我咁中意食辣,spicy對佢嚟講有少少辛苦。落單時佢會問你spicy or not spicy, 中意可以揀medium. 價錢方面,相對於佢其他分店應該係好平,但中大嚟講偏貴。但都係食canteen食到悶時一個幾好嘅選擇!下次都想試下佢嘅pizza. 今日6:30去到已經賣晒!
下次都想試下佢嘅pizza. 今日6:30去到已經賣晒!
11時許,在附近上完課後,便心絲絲想試一試新開張的清真Canteen。店內人不多(大概大家都在睡覺,或者正面地想學生哥,當然在上課了!)2人各選了雞肉(Gyros Chicken Kebabs $36)和烤雞肉(Chicken Tikka Kebabs $36)口味的Kebabs,登。。。登。。。 好興奮!要打開溫暖的錫紙,才看見Kebabs!外層是 乾燥的餅皮,我好奇地撕下一塊,嚐了一下:噢。。。是無味的。。。口感像軟了的梳打餅。咬到中間,就看見豐富的餡料,有雞肉,蕃茄,生菜絲和醬汁,味道有點像板燒雞腿包(少肉版),少少惹味。是次 我點了Mild 口味(不辣),個人認為有點辣會更好吃!不過,這當作一次體驗異國文化也是頗特別的,而且清真食物的肉類在屠宰前是經過誦經,超度,可見宗教對食物的尊重! 這是大型連鎖食肆無可比擬的!
登。。。登。。。
好興奮!要打開溫暖的錫紙,才看見Kebabs!

2014-08-17 749 浏览
成日食大學的canteen 食到厭厭地,最近又聽聞開左間清真can,於是就同朋友去試下。依到的野食好有特式,有捲餅(卡巴),又有pizza 食,價錢又唔算好貴,差唔多四十蚊就有一份,食落唔錯,的卡巴同飯果的可以選擇辣或者唔辣,雖然個人認為的汁多左少少,但都總算係夠飽,以後午飯時間肚餓果陣又多一個新既選擇,唔洗食黎食去都係個幾味。