2022-11-19 863 浏览
🥤@fiveguyshongkong 開到去APM啦!每份即叫即做既American Style Burger,配埋用花生油炸既粗薯條,再叫多杯Mixed Flavour Milkshake,個brunch夠晒滿足!🥸Fiveguys 必點🍔 Little cheese burger (細胃既Little 已經夠晒飽,唔食酸瓜個啲就唔好叫All the way啦,但千其要叫埋個A1 steak sauce,#汁怪召喚 ,同塊肉超夾)🍟Fries 都係叫little 就可以啦,同埋一定要加埋 cajun 辣粉,甜辣風,冇咁膩。🥤Milkshake 試混左咁多隻味, 都係bacon同strawberry 最正(但唔好同時叫,佢地兩個唔夾的),花生醬就真係不了,飲兩啖已經頂唔緊,好滯#yumeee_fastfood #fiveguysfanshk#852 #852food #hklife #hkfoodie #foodie #foodiehk #kwuntong #hkgirl #hkgirlfoodie #香港好去處 #香港美食 #觀塘美食 #apm #fiveguys
🥤

🥸Fiveguys 必點

#yumeee_fastfood

#fiveguysfanshk

Milk  shake
Little  burger
Milk  shake
🇺🇸Five guys 這間美國過江龍漢堡包店首先在香港灣仔落根,然後已經開了好多分店。😀記得數年前,好多人都慕名而去,想感受一下年美國前總統都喜愛的漢堡包味道是如何的。🤭🍔小廚神這天獨自到這裏吃吃傳說中的漢堡包是不是那麼美味。☺️🍔芝士漢堡包、即炸薯條🍟及奶昔🥛味道突出,而且吃得出來用了非常新鮮🥰不如一般美式快餐店那樣,麵包有水準,而且充滿肉汁,嗰陣非常美味!😍😍最令小廚神驚訝的是他的的炸薯條,份量十足,而且沒有油膩感,只可惜價錢相對昂貴,久不久吃一次是不錯的。😆#foodiehk #foodie #foodiegram#香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港美食地圖 #香港美食分享 #香港美食推薦 #apmhk #創紀之城 #fiveguys #fiveguysburgers #fiveguysburgersandfries #fiveguyshk #fastfood #fries #奶昔 #快餐 #觀塘美食 #觀塘 #觀塘好去處 #觀塘海濱 #觀塘食乜好 #觀塘廣場 #觀塘餐廳 #九龍東 #東九龍 #漢堡包

2022-09-28 818 浏览
Five guys 開左咁耐我都未食過 今日終於黎到試下✨Little bacon cheese $85我淨係揀左磨菇 生菜同辣醬因為其他料我都麻麻地 塊牛唔係好juicy 不過都有牛味 煙肉煎到脆脆地幾好食 👍👍✨bacon cheese $105啲配料可以任叫都得 男朋友就叫左磨菇 洋蔥 生菜 酸瓜等等 多餸啲個味道層次都豐富啲嘅 同埋多汁啲冇咁乾 😋😋但就將個包浸腍左啲✨fries (small) $45叫左個小薯條都有超多 我地要左辣味 喺薯條上面啲粉好香好好食 👍👍👍✨milkshake $55我地揀左peanut butter 同埋beacon 真係好飲😋😋 超香花生醬味🙈真係超邪惡總括黎講我覺得burger 反而平常 薯條同奶昔先比較出色 不過覺得價錢都係偏貴🙈 環境方面都幾乾淨闊落 味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️💔服務❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️💔💰午餐人均~$150
Five guys 開左咁耐我都未食過 今日終於黎到試下

環境❤️❤️❤️💔

💰午餐人均~$150
  • milkshake
2022-09-18 628 浏览
Five guys最好食嘅一定係薯條,份量勁多,每次外賣拎返屋企,都會好開心,因為啲薯條多到瀉出嚟🤣🤣另外都好鍾意飲佢嘅奶昔,因為有得自由配搭唔同嘅口味,不過個人就唔係好鍾意煙肉,雖然脆脆地嘅口感幾得意,不過有種苦澀味,好似破壞咗味道嘅平衡。🤧我自己都有試過熱狗,個人覺得同佢啲配料唔係好夾,而且個包好濕,自己都係鍾意食漢堡多啲🤩🤩我個朋友發現原來有隱藏食法:麵包係可以轉做生菜,啱晒想生酮飲食嘅人。👍🏼👍🏼

2022-09-09 726 浏览
🍔雙層芝士漢堡 $90(all the way) 即係所有配料都要小孩子才會選擇🤩雙層芝士係一定要揀 只係差$10我一定會要double🧀因為會juicy同埋好食好多 夾埋全部野 每啖都沖擊味覺單層會唔夠喉.🥤雲呢拿奶昔 $55+OREO曲奇塊 & 朱古力(所有奶昔配料免費) 好想知有冇人all the way? 😆雖然加左曲奇塊好傑但真係好好飲本身d奶昔係creamy架~.好開心開左咁多分店比起當初要過海先有得食新界牛表示興奮~幾時開元天屯?🤭.📍Five Guys📌灣仔莊士敦道60號地舖📌尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 3樓301B-302號舖📌觀塘觀塘道418號創紀之城五期apm大堂C2號舖📌中環皇后大道中38-48號萬年大廈地庫📌北角炮台山電氣道218號港匯東地下8號舖及1樓📌大角咀海庭道18號奧海城二期UG樓UG03號舖📌銅鑼灣羅素街8號銅鑼灣英皇鐘錶珠寶中心1樓📌荃灣荃新天地地下高層UG69及UG71號舖
🍔雙層芝士漢堡 $90
🥤雲呢拿奶昔 $55
+OREO曲奇塊 & 朱古力
雖然加左曲奇塊好傑
但真係好好飲
本身d奶昔係creamy架~
好開心開左咁多分店
比起當初要過海先有得食
新界牛表示興奮~
幾時開元天屯?🤭
📌大角咀海庭道18號奧海城二期UG樓UG03號舖
📌銅鑼灣羅素街8號銅鑼灣英皇鐘錶珠寶中心1樓
📌荃灣荃新天地地下高層UG69及UG71號舖
外卖自取
作為快餐店嘅擁躉一定要到Five guys 一嘗滋味舖頭裝修亦都秉承住外國風格紅白顏色 非常適合大家食完再影幾張相留念🥰🥳一嚟就即刻俾佢大大嘅招牌吸引到 之後當然就嗌咗佢嘅漢堡包食而飲品就揀選咗佢知名嘅奶昔🥤🥤不過如果一個正常女生份量黎講確實非常難去食得晒🤣因為始終佢嘅肉都偏向厚身如果兩個女仔去食嘅話可以考慮一下Share 🤣不過非常之推薦佢嘅奶昔令我回味無窮😋😋如果偶然一杯都係唔錯嘅選擇(對我而言😙)
作為快餐店嘅擁躉

因為始終佢嘅肉都偏向厚身

如果兩個女仔去食嘅話可以考慮一下Share 🤣
不過非常之推薦佢嘅奶昔
令我回味無窮😋😋
如果偶然一杯都係唔錯嘅選擇(對我而言😙)
2022-07-06
2022-08-02 599 浏览
Lunch Time 去APM嘅Five Guys 食Burger 三個女仔去食 每人一個Little Bacon-Cheese Burger 🍔🍔🍔再加一個Regular Fries 🍟同行嘅朋友叫左 Oreo Milkshake同Strawberry Milkshake ,我就叫左 汽水🥤🍔Burger 非常大個 食完已經好飽塊肉好Juicy 好有肉味 配Bacon and Cheese都好出色 仲可以揀好多配料 好開心🥳🍟好有咬口 感覺好fresh 炸得岩岩好得黎入面仲軟綿綿,好好味😋 加埋黑椒粒仲正🥤🥤🥤汽水係可以無限refill嘅 而Milkshake 朋友都大讚好味😋雖然有啲貴 但真係值回票價 下次會知道點樣預計分量架啦🤣🤣
三個女仔去食
再加一個Regular Fries 🍟

🍔Burger 非常大個 食完已經好飽

🥤🥤🥤汽水係可以無限refill嘅
而Milkshake 朋友都大讚好味😋

雖然有啲貴 但真係值回票價
下次會知道點樣預計分量架啦🤣🤣
2022-08-01
🍌🥓五兄弟必試煙肉香蕉奶昔有沒有人和我一樣,會突然很想喝奶昔?筆者想想有這樣的奶昔癮,尤其在天時暑熱的情況下。在觀塘想了想,好像只想起Five Guys 五兄弟漢堡的奶昔了…為了解饞,就點一個漢堡加杯奶昔吧!避免浪費食物,又考慮到這裡的漢堡份量十足,所以都不敢點薯條了…..🍔 單層芝士漢堡 $70因為奶昔內有煙肉,所以漢堡點了芝士漢堡,漢堡內的配料和醬料都是自選,除了洋蔥、煎炒洋蔥和酸瓜醬免除外,其他統統都加到我的漢堡了! 漢堡即點即製,完成後漢堡會以錫紙包裹着,建議堂食的朋友立即打開錫紙,避免漢堡會壓至變形。漢堡一如以往,漢堡肉汁多份量足,女生吃畢一個的話,會十分飽肚。🍌🥓 香蕉煙肉奶昔 $55在雲呢拿奶昔的基礎上,客人可自選奶昔的配料。配料多達十款,原本想學花生醬奶昔,可惜當天已售罄,所以選擇了香蕉味奶昔配煙肉,結果味道出奇地夾,淡淡的香蕉味配合香甜幼滑的奶昔,加上烤至香脆的煙肉在內,令奶昔變得有咬口。讓人意想不到的驚喜,推薦大家試試。🔸小總結:店舖紅白色的間隔鮮明突出,空間寬敞好座,是一間可以慢活地吃漢堡的店舖,尤記得疫情前餐廳還有提供花生讓客人自取食用,雖然現在因應疫情而暫停供
🍌🥓五兄弟必試煙肉香蕉奶昔

🍔 單層芝士漢堡 $70

🍌🥓 香蕉煙肉奶昔 $55

🔸小總結:
店舖紅白色的間隔鮮明突出,空間寬敞好座,是一間可以慢活地吃漢堡的店舖,尤記得疫情前餐廳還有提供花生讓客人自取食用,雖然現在因應疫情而暫停供應,仍期望不久的將來,可再次享用剝花生配漢堡,和朋友共聚吃快餐的美好時光。

🐮#cowing吃在觀塘

👅 味道:4.2/5
💰CP值:4.5/5
🕴🏻服務:4.7/5
🔰餐廳環境:4.6/5
👀回頭率:4.2/5
🍽 餐廳:Five Guys
🌐地址: 觀塘創紀之城五期APM大堂C2號舖

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #foodbloggerhk #foodblogger #hkfoodlover #foodig #hkigfood #igfood #觀塘美食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #fiveguys

2022-07-23
2022-07-13 630 浏览
今日突然間想食漢堡包,但因為我自己唔食牛嘅,所以嗌左一個BLT既包,係個職員介紹俾我嘅,佢話呢個包就唔會有牛,跟住我加咗好多唔同嘅topping ,有洋蔥啦,熟蘑菇啦,酸青瓜等等……所有嘅topping 都係任揀,所以我揀得勁開心。之後嗌咗個中杯汽水,汽水仲可以無限refill,最重要係食佢嘅薯條,不過今次嘅薯條係冇之前食咁熱辣辣,所以今次真係差咗少少。不過個包就好夠餡料,食到真係好飽,雖然薯條爭少少。
佢話呢個包就唔會有牛,跟住我加咗好多唔同嘅topping
BTS
中杯汽水
中size薯條
2022-07-13
BTS
中size薯條
2022-06-03 1006 浏览
嗰日喺觀塘APM自己一個行街,唔熟觀塘,唔知去邊度食好,所以就揀咗FiveGuys食漢堡包薯條過吓男人的浪漫。店員服務質素有所改善,印象中之前呢一間既店員有啲串,好似逼你快啲揀晒啲配料咁樣。由於我太耐冇食,差啲唔記得汽水係得一個size(然後自由再斟)。店員都不厭其煩咁解釋俾我知,仲拎咗一啲薯條筒既size俾我揀,而且睇得出眼裡都有笑容,服務態度唔錯。最終揀咗個bacon cheese burger 🍔細薯條🍟 可樂。漢堡包🍔賣相方面一如以往0分…..成個包太多肉汁、醬汁(我只係揀咗一種,但係可能佢吱得太多),搞到個包個濕晒、林晒。冇晒形狀,扁晒。俾成80幾蚊一個包,賣相居然同麥xx一樣,非常失望。味道方面非常juice、而且肉味都非常濃郁,我呢款加咗煙肉,口感就更加豐富。由於我揀咗牛扒汁,更能突顯牛肉嘅美味,而且重點係唔會好油膩。如果忽略賣相,呢個包我都會俾9分。薯條🍟可以係話呢間店嘅靈魂。用咗花生油去炸,食得出小小嘅花生醬既嘅味道,而且外脆內軟,雖然只係買咗細size,但每一次基本上佢哋都會俾多好多你。一人份量基本上我覺得叫細size足夠,除非你放棄漢堡包 🍔,專食薯條🍟😂咁就可以

漢堡包🍔
賣相方面

味道方面
如果忽略賣相,呢個包我都會俾9分。

薯條🍟
可以係話呢間店嘅靈魂。用咗花生油去炸,食得出小小嘅花生醬既嘅味道,而且外脆內軟,雖然只係買咗細size,但每一次基本上佢哋都會俾多好多你。一人份量基本上我覺得叫細size足夠,除非你放棄漢堡包 🍔,專食薯條🍟😂咁就可以叫中size。以佢呢種質素同份量,幾十蚊我覺得係非常之抵,性價比一流。

可樂就…
都係非常失望🙍‍♂️,雖然預咗無限斟係一定會用水溝淡,但冇估到咁嚴重,麥xx仲多可樂味過佢哋,而且重點係呢度嘅汽水係要另外俾錢,沒有套餐。如果俾錢買汽水飲啲咁嘅質素,我真係出去便利店買樽可樂仲開心🥹。

總結
如果唔係要用嚟打卡,純粹想享受漢堡包薯條嘅滋味,呢度係一流,而且建議可以叫Smoothie,雖然我今次冇叫,但係印象中之前食過一次都唔錯。

bacon  cheese  burger
2022-04-14 1238 浏览
Five Guys 係香港開左咁耐一直都好想去試下但成日時地人唔係好夾到今次咁岩係apm等朋友又得自己一個唔知食咩好 就一於試下啦!奶昔同薯條一於傳聞中既好食奶昔可以自己揀唔同既配搭有選擇困難症嘅我都係揀番啲保守啲既士多啤梨+雲屁拿+Oreo 算成杯溝出嚟真係勁好飲出邊d奶昔有時好稀 呢杯完全唔會飲完勁滿足!但對於個包就有啲失望一打開錫紙 個包就勁濕無左麵包既果種口感呢個價位既包我預期會再好啲奶昔會令人想再去飲 但包就免喇
Five Guys 係香港開左咁耐
一直都好想去試下
但成日時地人唔係好夾到
今次咁岩係apm等朋友
又得自己一個唔知食咩好 就一於試下啦!

奶昔同薯條一於傳聞中既好食

一打開錫紙 個包就勁濕
無左麵包既果種口感
呢個價位既包我預期會再好啲

奶昔會令人想再去飲 但包就免喇

第一,叫漢堡飽,點知變左幫狗,同收銀講話錯左,收銀話唔使加錢幫我改,到我攞既時候,都係熱狗。第二,薯條太咸,咸到想嘔!雖然$45一個細薯,俩分量都夠大,但真的太咸,無辦法食晒。第三,熱狗個飽係名廠嘉頓果種,完全無特別,蔬菜係新鮮,但最多都係subway級別,條腸切開左一半,好乾身。食完一啲都唔飽,浪費了人生中的一個晚餐,好失望!絕對不會幫襯第二次,高級漢堡飽價格,普通質素,去本地小型漢堡小店會開心好多。

2022-03-29 1138 浏览
🏬apm這間舖都開左一段時間 成日見到好多人排隊👫最近疫情 人少左啲 便同朋友過來試下第一次吃 沒有經驗 後面又有人排隊 拿拿聲點餐🍔自己叫左雙層漢堡 隨便加左啲配料~朋友叫單層 配料都係唔記得😂兩個都加左薯條同汽水(後來先聽人話奶昔好飲 可惜 錯過左)兩個餐$310真係幾貴下薯條份量好小 得一杯仔 比較粗少少 但也沒有特別好吃~漢堡的包是比較軟身的 份量十足(也可能我加得多)一啖咬落好多汁 就算唔飲汽水也不會覺得乾 確實係好吃
🏬apm這間舖都開左一段時間
成日見到好多人排隊👫
最近疫情 人少左啲 便同朋友過來試下
第一次吃 沒有經驗 後面又有人排隊
拿拿聲點餐🍔
自己叫左雙層漢堡 隨便加左啲配料~
朋友叫單層 配料都係唔記得😂
兩個都加左薯條同汽水
(後來先聽人話奶昔好飲 可惜 錯過左)
兩個餐$310真係幾貴下
薯條份量好小 得一杯仔 比較粗少少 但也沒有特別好吃~
2022-03-20 737 浏览
就喺正apm出入口,位置非常方便。呢間美國過江龍咁出名,梗係要試下。首先佢嘅價錢真係唔平,但係食物質素就一般般,只可以話係ok。漢堡包係用錫紙包住,可能包得太實,打開個賣相真係麻麻地,而且仲要唔夠熱,呢個價錢我會期望佢係更好嘅。漢堡扒偏乾,包嘅質感反而濕濕地,最好食係片酸瓜。薯條算係最抵食,勁大杯,3個人share都食唔晒。嚟呢度一定要飲milkshake,呢個我反而覺得係招牌,明知會肥都要飲番杯。
薯條算係最抵食,勁大杯,3個人share都食唔晒。

2022-03-13 1607 浏览
對比其他幾間大型美式快餐店「McDonald」、「Wendy」及「Burger King」,「Five Guys」的歷史相對短暫,由兩夫婦及他們的四個孩子在 1986 年創立 ⋯⋯ 五個壯男,正是餐廳名字的由來。發展到今天,全美已多達1500間分店,美國以外也有接近200間分店。論規模雖然遠遠及不上美國快餐集團巨無霸「McDonald」,但就是所謂「美國夢」的樣板例子:任何人只要把握機會、加上少少際遇運氣,就可以取得成功。貴為過江龍,牆上當然貼了美國當地報章雜誌訪問的剪報。室內裝修簡樸、但用色鮮明,以紅白兩色為主調;由裝潢佈局、餐枱餐椅,以至開放式廚房及取餐區皆非常平民化,整體感覺就似荷里活電影中那些市郊或者公路旁的小餐廳 ⋯⋯ 相信是想保留創業時的市場定位,維持親民大眾化的風格。裝修的另一個特色,就是將一袋袋薯仔及用於炸薯條的一箱箱花生油,分別堆放在餐廳內及靠近入口;感覺隨意亂放一通,好 free、好 USA ⋯⋯ 但其實是刻意鋪排,藉此向客人展示所採用的優質食材。疫情前還有堂食任拎連殻烚花生,一箱一箱放在店中不用爭,讓客人食住花生等餐 ⋯⋯ 但疫情後已經沒有了。以質素和新鮮度為賣點
貴為過江龍,牆上當然貼了美國當地報章雜誌訪問的剪報。
以質素和新鮮度為賣點,所有漢堡包及薯條都是客人落單後才即場炮製,整個過程在全開放式廚房向客人展示。
價錢方面同餐廳裝潢不成正比,貴過「McDonald」,與「Shake Shack」同一個檔次,但裝修就及不上「Shake Shack」時尚。
漢堡包有4種口味:Hamburger、Cheeseburger、Bacon Burger、Bacon Cheeseburger;又細分Regular size 及 Little。前者有兩塊牛肉,後者只有一塊,適合食量較少的客人。熱狗有4款:Hot Dog、Cheese Dog、Bacon Dog、Bacon Cheese Dog。另外,還有三明治:Veggie、Cheese Veggie、Grilled Cheese 及BLT。
漢堡包及熱狗皆有八種免費配料:生菜、蕃茄、磨菇、生洋蔥、烤洋蔥、酸瓜、辣椒、甜青椒,喜歡的話可以要齊八款。另外還有七款醬料,可隨個人口味添加入漢堡包或熱狗。汽水也是自助,一杯價錢任飲。
每個漢堡包都用錫紙包裹,一方面配合客人落單後才即場炮製的實際需要,另一方面也有保溫用途。Bacon Burger ($95) 顧名思義,除了牛肉漢堡之外,還有 bacon 作主要材料。與預期中並不相同,bacon 並非原條大大塊,而是切成碎條,口感稍有不及、有點失望;幸好煎得非常香脆,鹹香味道亦剛剛好。
Bacon Burger
漢堡包細細個,麵包外觀及味道同普通漢堡包店的麵包差不多,不太吸引。但講到漢堡牛肉,就的確很出色;雖然厚薄、大小尺寸同其他大衆化漢堡包連鎖店差不多,但「Five Guys」就充滿牛肉味、肉汁豐富。
新鮮現場即炸薯條Five Guys Style(原味) Cajun Style(辣)兩款口味,細、中、大三款份量。薯仔每日由不同海外產地直接進口,採用零膽固醇的 100% 花生油在每間「Five Guys」內即切即炸,由切條、浸除澱粉整個過程都在店內完成。
原味細薯條($45)的份量原來也不少。相比其他美式漢堡包連鎖店,「Five Guys」的炸薯條連皮及較粗身,而且每條長短、大細不均一,有種粗獷感覺,配合餐廳定位。味道方面,外脆內鬆軟,很不錯。
原味細薯條
漢堡包的外型及大小尺寸與「McDonald」沒有大分別,屬於典型快餐店漢堡包,賣相亦唔吸引,價錢卻貴了接近三倍!一個「Five Guys」差不多可以食到四個「McDonald」!當然,牛肉漢堡的質素遠遠勝過「McDonald」,接近高級美式餐廳的質素;味道與坊間其他貴價漢堡包專門店不遑多讓,真的好味、兼較便宜。但始終只是快餐店,這個價錢檔次在香港是否可以吸引客人,與「Shake Shack」同樣成功打入香港市場?
2022-02-12
Bacon Burger