夏日炎炎,冇乜胃口的時候,飲野好過食野,飲杯涷飮確實實透心涼,經過呢間人氣飲品店,裝潢十分漂亮,好彩色繽紛,女孩子一定喜歡,仲要有一隻可愛大紅鶴架在門外,今天係週日,人流特別多,先order後領取,我就叫左杯橙子茉莉綠茶,有隻吹氣的紅鶴比你放杯野,咁可愛,難怪店內相機影過不停,講番呢杯野先,好開胃,橙味酸酸的,又有幾濃的茶味,可以幫助消化之餘,又能幫助解渴,確實一流!話是話,杯野好大杯架都,飲完真的吃不下飯
2017-07-22 468 浏览
多果油切烏龍$39- Flamingo Bloom近期打卡熱點! 主打手工花茶, 水果配上烏龍茶,原以為會好甜, 但烏龍茶味相對較重, 果汁味偏酸, 糖水不多, 解膩解渴一流! (需加$15先有Flamingo架!) rating:7/10
多果油切烏龍$39- Flamingo Bloom
rating:7/10
2017-07-22 421 浏览
新奇,盞鬼~超級鍾意呢啲主題Flamingo.最近Ins大hit~諗唔到香港都有~環境一流~真係盞鬼~價錢唔算貴,39蚊左右一杯嘢飲~推薦,奶蓋斑斕紅茶~紅茶底好濃郁~45度角先嘆淡奶蓋~然後飲淡茶,正咯!!真心推薦,可惜,買嘢飲冇得送果個Flamingo杯套!Sad
新奇,盞鬼~超級鍾意呢啲主題

Flamingo.最近Ins大hit~諗唔到香港都有~

環境一流~真係盞鬼

價錢唔算貴,39蚊左右一杯嘢飲~

2017-07-21 339 浏览
夏天天氣炎熱,當然要飲番杯飲品解解渴,早前經過中環, 發現開了一間茶店叫Flamingo Bloom. 這店吸引我的視線, 全因為門口放了一隻紅鸛水泡,非常搶眼. 原來這店主打手工花茶, 同平日常飲的珍珠奶茶有所不同. 這裡茶底有四款, 包括油切烏龍, 胎菊普洱, 茉莉毛尖和四川蠂蘭. 最後我選了熱水果茶,茶底為四川蝶蘭紅茶. 夏天還是飲水果茶最解渴. 想要可愛的紅鸛水泡, 只需要買飲品加$15便可以得到. 飲了幾啖茶, 入口幾清新. 唯獨茶唔夠熱. 一打開杯, 發現杯裡放滿了一片片新鮮生果, 當中西瓜,橙,青檸,蘋果,檸檬等,有得飲又有得食,健康又解喝.

這店吸引我的視線, 全因為門口放了一隻紅鸛水泡,非常搶眼.

原來這店主打手工花茶, 同平日常飲的珍珠奶茶有所不同.

最後我選了熱水果茶,茶底為四川蝶蘭紅茶.

夏天還是飲水果茶最解渴.

想要可愛的紅鸛水泡, 只需要買飲品加$15便可以得到.

飲了幾啖茶, 入口幾清新. 唯獨茶唔夠熱.

下午茶
  • 水果茶
2017-07-21 369 浏览
趁住6-8pm買一送一黎飲野~因為只可揀$33或以下飲品,選擇唔多,最後揀左都係$33嘅,左:珍珠鮮奶蝶蘭紅茶/右:珍珠鮮奶胎菊普洱。加$15有個水泡仔,不過我無加~見到杯野有少少呆左,無諗過會係粉紅色嘅,官方ig張相都唔係粉紅色。兩杯嘅味道亦都係難以形容(係太多人買而無洗乾淨個杯就不停咁沖......d味溝埋左?本身呢兩隻茶同奶係唔夾?),珍珠亦都係完全無味同太淋, 希望店主睇到改善下,唔因為做買一送一就將價就貨,唔係真係趕客,但係門口影相呃like一流,ARARAR~
趁住6-8pm買一送一黎飲野~
左:珍珠鮮奶蝶蘭紅茶/右:珍珠鮮奶胎菊普洱。
加$15有個水泡仔,不過我無加~

2017-07-19
30 分钟 (外卖自取)
2017-07-20 278 浏览
中環士丹利街, 位置很便利的地段, 新近有一家Flamingo Bloom開業, 賣的是中國茶, 但加上了變奏, 一切變得不一樣.這裡, 其實主力做外賣, 但也有堂飲的位置. 我們待在這裡20分鐘, 店子一直人山人海, 相當旺場, 當中有不少外籍人士.多果茉莉綠茶 $39 第一次來, 就選上多果茉莉綠茶吧, 以福建毛尖茉莉綠茶, 再加上水果而成. 茉莉綠茶, 清香, 茶味淡淡然的, 而多果部份就足料, 味道清甜, 當中有橙, 檸檬, 跟青檸. 把中國茶配水果, 加冰, 化學作用又幾好.多果胎菊普洱 $39 CEO就選上多果胎菊普洱, 以雲南胎菊普洱, 再加上水果而成.多果茉莉綠茶, 讓中國茶來了個變奏, 有驚喜. Flamingo Bloom這個定位, 不錯.
多果茉莉綠茶 $39
多果胎菊普洱 $39
2017-07-20 14954 浏览
近期行經士丹利街都見好多人堆喺依間新開嘅茶飲店外,唔單因為門口放咗好大隻紅鶴水泡,事後睇過啲飲食雜誌介紹,原來喺賣健康無添加嘅手工花茶,走新派路線,最特別喺並非慣常所見嘅西方花茶,而喺加入新元素嘅中國茶,怪唔得知咁多人嚟排隊嘆番杯啦!人多,除咗有新嘢之外,更因為店家晌七月份新張期內,每日晏晝4:00pm-8:00pm有買一送一優惠,當然,呢個並非「免費午餐」,要晌FB讚好,或IG跟隨,先享用到。門口嘅大隻紅鶴水泡外,其實,整間店嘅環境裝修都好吸晴,一邊牆身化身成熱帶鳥林咁,色彩奪目,見唔少客人揸住杯茶企埋牆「打卡」。雖然店內設有少少座位,但到訪當晚人太多,未能夠盡情輕鬆嘆茶。此外,泡製茶品嘅水吧位,仲放置巨型嘅茶葉罐、迷你紅鶴水泡杯墊做裝飾。每杯都講明喺有單先即製,務求所有出品做到最好!第一眼望去個電子餐牌,好似好多嘢同有啲複雜咁,但查實好簡單,4款茶底:台灣高山油切烏龍茶、雲南胎菊普洱、福建毛尖苿莉綠茶及四川蝶蘭紅茶,再配唔同口味,如加檸檬、珍珠、鮮奶、玫瑰、奶蓋……,甚至多果(即多款指定生果),冷熱均可,定價為$23-$43,正所謂豐儉由人;再唔喺,更可額外加珍珠、蘆薈、杏奶,每款
,怪唔得知咁多人嚟排隊嘆番杯啦!
每杯都講明喺有單先即製,務求所有出品做到最好!
第一眼望去個電子餐牌,好似好多嘢同有啲複雜咁,但查實好簡單,4款茶底:台灣高山油切烏龍茶、雲南胎菊普洱、福建毛尖苿莉綠茶及四川蝶蘭紅茶,再配唔同口味,如加檸檬、珍珠、鮮奶、玫瑰、奶蓋……,甚至多果(即多款指定生果),冷熱均可,定價為$23-$43,正所謂豐儉由人;再唔喺,更可額外加珍珠、蘆薈、杏奶,每款$5。
落單時,店員都信心十足介紹佢哋啲茶底都喺採用優質原茶葉沖泡,當中較特別嘅嘅喺市面上較罕見嘅蝶蘭紅茶,有舒緩壓力、心情放鬆嘅功效。如果唔想煩唔知點揀,佢哋亦有幾款招牌配搭(Top 5 Tea),如橙子茉莉綠茶、草莓茉莉綠茶、珍珠鮮奶蝶蘭……等等,製茶師更以調製雞尾酒嘅手法炮製,帶出嶄新茶飲體驗
多果胎菊普洱 $39、多果茉莉綠茶 $39

平時飲普洱就一定喺好濃,苦中帶甘嘅感覺,但今次一來凍飲,二來加入多果,感覺好不一樣。首先茶底嘅胎菊普洱唔會太濃,卻仍帶茶香有點回甘嘅感覺,再者,多果包括香橙、鮮檸、西瓜、蘋果、熱情果,令茶味中滲出多層次嘅果香
。友人同樣喜歡多果口味,都喺貪其有得飲,又有得食。茉莉綠茶嘅茶味就比較清爽啲,配合果香嘅多變,味道果真有層次,又冰涼消暑
多果胎菊普洱、多果茉莉綠茶
多果胎菊普洱、多果茉莉綠茶
為傳統中國茶飲加入咗新元素,尤其可讓年輕一輩細味現代中國茶粹之餘,又改變一下大家對中國茶飲嘅舊有觀念,相信會掀起一股全新時尚茶飲熱潮!
$39 (其他)
-芒果茉莉綠茶 $36 (圖一左)奶蓋茉莉綠茶 $33 (圖一右)🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹店裡的佈置和flamingo是真的很漂亮門口還放置了大型flamingo浮圈讓大家拍照 而且粉紅色真的很少女-重點來了 先說芒果茉莉綠茶 個人覺得芒果跟茉茶真的不太搭 味道淡是一回事 但喝下去的那一刻味道很怪 鼻子聞得到芒果的香味 但喝下去只有茉茶味 很奇怪的感覺總結就是我覺得不搭 而且很淡 所以不太好喝-而奶蓋茉莉綠茶呢 奶蓋很重芝士味 很好喝呢但茉茶的味道還是比較淡 冰塊融化後更淡 對於重口味的我們來說 這兩杯飲料真的不合格 性價比低-Tips: 想要mini flamingo浮圈的話買飲料時可以+$15 但如果只想拍照可以跟他們借 拍照範圍只限店內 用完要記得還哦🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹滋味度💙💙💔(💔=5)合共:$69
芒果茉莉綠茶 $36 (圖一左)
奶蓋茉莉綠茶 $33 (圖一右)
🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹
店裡的佈置和flamingo是真的很漂亮

總結就是我覺得不搭 而且很淡 所以不太好喝

而奶蓋茉莉綠茶呢 奶蓋很重芝士味 很好喝呢

🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹
滋味度💙💙💔(💔=5)
合共:$69
芒果苿莉綠茶
奶蓋茉莉綠茶
2017-07-10
2017-07-19 154 浏览
終於有間新飲品店不只是飲品店 🤘🏿 今次呢間新飲品係以紅鶴做主題,代表咩 🤷🏿‍♂️ 單身既朋友有福了,可以脫單了,門口有隻非常吸睛既大大大紅鶴,可以攬足一個鐘,瘋狂攬攬,瘋狂錫錫 🤤 蜜運中既朋友亦都有福了,可以一齊拖手仔同小鶴影蜜運照,況如置身蜜運中,感受一下初戀既感覺 😳 岩岩甩拖既朋友最有福了,因為呢隻小鶴其實係一隻大水泡黎既,實行黎個水泡計劃同小鶴扮蜜運 🤤🤤🤤返返黎重點先,而家每日 4 點至 8 點買野飲都係買 1 送 1,超級抵飲,飲品大多數都係 $1x - $2x 一杯,為返起都係 $10 一杯,超級呀媽太平賣呀 🤘🏿呢到既野飲都係以健康為主,主打都係茶類飲品,想飲清淡啲既有 #茉莉毛尖綠茶,茶味比較清香,唔會太濃,想加奶蓋或者珍珠要加 $5,奶蓋香滑度中等,但珍珠好好食好有咬口 🤤想飲清新既有 #多果油切烏龍,即係水果茶,呢杯既水果茶既果味同茶味既比例都幾大對比,烏龍茶既茶味真你好濃 😂 果味就相對上好弱,但始終水果茶都唔會差得去邊,整體都 ok 🤘🏿最正既最一定要飲一定係 #雲南胎菊普洱,個菊香茶味真係不得了 🤤 而且胎菊有清熱明目減肥作用,真係一舉幾得 🤘🏿 加埋奶
最正既最一定要飲一定係 #雲南胎菊普洱,個菊香茶味真係不得了 🤤 而且胎菊有清熱明目減肥作用,真係一舉幾得 🤘🏿 加埋奶蓋珍珠真係冇得頂 🤘🏿 近期飲過既飲品最喜愛之一 🤤
P.S. 推薦必飲胎菊普洱 🤘🏿 買 1 送 1 每日 4 點到 8 點都有,但只係去到 7 月 31 咋!重點 P.S. 小鶴而家係我既鶴,雖然我已經同佢大戰左 300 回,打足 3 分 33 秒既茄倫,但係我都好願意 happy share 比大家,希望大家對小鶴溫柔一點 🤤🤤🤤
——————————————————————
#雲南胎菊普洱 $19
#茉莉毛尖綠茶 $19
#多果油切烏龍 $36
——————————————————————
小紅鶴 Flamingo Bloom
中環士丹利街 50 號信誠廣場地下 B 室
2017-07-17 7967 浏览
天氣那麼熱, 人在中環, 想喝一杯才繼續行程, 想起新近開業的Flamingo Bloom, 好, 就來喝杯摩登中國茶.這裡的茶, 是在傳統的中國茶中, 再加入新元素, 跟那些台茶店是完全不同的. 還好這裡有堂飲的位置, 像個森林一般. 安頓好小晴晴之後, 就跟文迪到櫃檯揀茶. 其實選擇是有凍, 有熱, 不過夏天, 還是喝凍飲吧.多果胎菊普洱 $39: 8.5分, 四款茶葉中, 就選來雲南胎菊普洱, 我一向愛喝普洱嘛, 但加入了不少水果之後, 當然跟平日喝開的普洱大有不同. 入口先有鮮甜的水果味道, 如橙, 檸檬, 以及青檸等等, 慢慢地, 也有普洱的淳厚味道, 很解渴, 很消暑.多果茉莉綠茶 $39: 文迪選上的是多果茉莉綠茶, 用上福建毛尖苿莉綠茶.除了喝咖啡之外, 喝中國茶, 一樣可以很潮, 很有新意, 在傳統的中國茶中, 加入了水果, 想不到效果是相當匹配, 如多果胎菊普洱, 就有普洱的淳厚, 也有水果的鮮甜. 之後一路走在街中, 目測是有不少人也拿著Flamingo Bloom的茶在喝, 相當熱門呢.
2017-07-11 701 浏览
Flamingo 真係好能夠代表summer!由於我同友人都好喜歡fancy嘅野,flamingo Bloom當然成為我地要去check in嘅地方之一啦!Flamingo Bloom好易揾!只要你知道石板街嗰條樓梯喺邊,其實佢就只係喺條樓梯旁邊!我同友人4點半左右去到,咁岩遇到buy 1 get 1 free 為慶祝July 新店開張,4-8pm 只要買$33以下嘅飲品,再like Facebook and share就可以but 1 get 1 free不過都真係幾多人排難!我1640買,等到1655先有得拎我地買左珍珠玫瑰烏龍,但因為熱飲,所以無珍珠!為何大熱天時要買熱飲?因為佢個熱飲杯實在太美了2隻小小flamingo 係可以隨便借嚟影相嘅!本身可以加$15買,但店員話無哂貨喇講返杯玫瑰烏龍茶,其實味道都ok,聞到有幾香嘅玫瑰味,但茶就略為太甜!個人認為茶係唔應該咁甜!建議大家可以少甜or走甜(唔知有無得走甜架呢)不過隻杯好靚,而且$33有2杯,實在太平喇環境同product加分
Flamingo 真係好能夠代表summer!

不過都真係幾多人排難!我1640買,等到1655先有得拎

)不過隻杯好靚,而且$33有2杯,實在太平喇
環境同product加分

2017-07-09 550 浏览
路過中環史丹利街,發現這家以可愛flamingo紅鶴及熱帶花園為主題的茶店Flamingo Bloom。茶店走新派健康路線,主打crafted floral tea。以4款茶種,配搭不同新鮮水果(藍莓、檸檬、橙、草莓或多果等)或奶,調配出超過30款茶飲。各款茶定價由$19至$41,大部分都可選熱飲或凍飲,甜度亦可自選。4款茶種分別是:-綠茶:茉莉毛尖-高山:油切烏龍-黑茶:胎菊普洱-紅茶:四川蝶蘭這陣子天氣悶熱,趁每次剛好路過附近就去Flamingo Bloom飲杯冰茶,短短一星期內,已經幫襯了3次。除了因為Flamingo Bloom有不少茶款都很吸引外,這裡也有別一般只做外賣的茶店,設有座位可以歇歇腳(堂食與外賣同價)。7月份新張期內,每日下午4點至8點更有買一送一優惠。暫時飲過的多款茶中,我最喜歡就是「多果油切烏龍」 ($36)。冰烏龍茶內浸了橙、檸檬、青檸和蘋果等水果片,果香豐富。嚐了幾口朋友的「藍莓茉莉綠茶」($36)。飲得到的藍莓肉,配搭冰涼清香的茉莉綠茶,亦是我的心水推介。「草莓茉莉綠茶」($36),另加奶蓋($5)。茉莉綠茶清香茶味,草莓味道來得自然討好 ,沒有半點向來

1972 浏览

4款茶種分別是:
-綠茶:茉莉毛尖
-高山:油切烏龍
-黑茶:胎菊普洱
-紅茶:四川蝶蘭

多果油切烏龍

草莓茉莉綠茶+奶蓋

「草莓茉莉綠茶」($36),另加奶蓋($5)。茉莉綠茶清香茶味,草莓味道來得自然討好 ,沒有半點向來很怕的糖漿藥水味。奶蓋打得細滑,帶點淡淡的鹹味,與草莓茉莉綠茶又頗夾呢。

後面是朋友的熱「珍珠鮮奶蝶蘭茶」($29)。熱飲的杯好美呢!珍珠用的是Q彈波霸珍珠。但朋友稍嫌茶味偏淡,被奶味蓋過了。
檸檬胎菊普洱

至於「檸檬胎菊普洱」($19),菊普的獨特幽香很突出,茶味夠香而不會濏。菊花香與檸檬青檸的清香拚在一起,感覺真消暑!

多果油切烏龍
檸檬胎菊普洱
2017-07-08 460 浏览
中環最新打卡點💕你今日飲左未☺️flamingo bloom🌸平日去都已經排到打晒蛇餅🤷🏽‍♀️可見威力強大呀!出到有一大隻flamingo 水泡俾你影相😀裝修好有feel~一路等一路影好快到🤞🏿今次叫左個多果油切烏龍 hkd36 😏價錢算合理,個水泡仔可以俾你拎走架😻入面水果份量充足👍🏿好fresh 好fruit 👌🏽又一間本地打卡新景點💙快啲去打卡啦各位~個日去仲見到超多遊客😍真係威楊海外呀😂
2017-07-06 196 浏览
上網見到呢間新開張既飲品點有買一送一,所以就去試下。飲品價錢就算唔買一送一都算幾平,尤其是佢開係中環。我地叫左杯奶蓋茉香綠茶同珍珠烏龍奶茶。奶蓋綠茶茶味好香濃,個奶蓋都好滑。但係杯烏龍茶麻麻地,冇茶味,成杯都好淡。另外就係我地發現我地個杯上面咩都冇,然後見到隔離檯既飲品都係有個粉紅色貼紙,為左影張靚少少既相,咁我就問職員可唔可以要番個貼紙(佢應該係貼漏左)。個職員本身唔係好明我講咩貼紙,佢明白之後就話「成張俾曬你啦」但係佢態度真係麻麻地。講真我想要個貼紙都係想張相靚d,而且係佢貼漏左。受到咁既態度,加上飲品好普通,我覺得間鋪頭唔係真係咁吸引。
2017-07-06
2017-07-06 191 浏览
最近instagram都被這間小紅鶴洗版!!!女士們睇到都心郁郁❤️個心簡直係俾佢俘虜咗~而家買飲品仲送小紅鶴呀,親😘右邊嘅係草莓茉莉綠茶,味道天然而且唔會太甜🍓用左真。士多啤梨打碎而成,仲會見到士多啤梨嘅籽😊飲落酸酸甜甜咁都幾清新,配上茉莉綠茶,帶有淡淡嘅茶香,味道匹配🙂左邊嘅係多果油切烏龍,飲落好似水果茶咁😋而且烏龍茶清香,配上水果嘅甜味,味道不俗!店舖裝修得好靚,個個位都可以影相打卡😋難怪咁多美少女都要去朝聖啦