2021-07-17 965 浏览
Monday mussels day朋友極力推介!一星期有不同優惠!星期一大約三佰元一位!六款青口任食!Red, white house wine happy hour half price! 二人同飲了6杯白酒!試了六款青口!必須訂位!由於太熱選了室內坐位!室外坐位亦舒適!灣仔分店深啡色歐陸情調相比中環店更開揚!打咭拍照都美!食物有質數!要再試其他優惠菜式!美味之外!飲品有質數喜愛青口朋友值得推介!
Monday mussels day
朋友極力推介!一星期有不同優惠!
星期一大約三佰元一位!六款青口任食!
室外坐位亦舒適!灣仔分店深啡色歐陸情調
青口
青口
2021-07-08 1389 浏览
晚飯時段去食,等咗5分鐘就有得入。服務員好熱情,亦好樂意解答我哋嘅問題並推薦菜式。青口煮得好好食,一啲都唔腥😌牛油果紅菜頭沙律酸酸甜甜咁,好開胃~意粉軟硬度剛剛好,海鮮配料多~甜品好驚喜!好好食!喜歡吃甜的話都值得試吓佢哋嘅甜品~唯獨係食物等得有少少耐,主菜嘅上菜時間差異好大,令到我地冇得等埋一齊食。當日全場滿座,雖然服務員好忙但服務質素依然好好😆整體來講性價比唔算高,因為食物偏貴。但叫做比嗰個價錢係食緊嗰個價錢嘅食物、環境同服務😌

青口煮得好好食,一啲都唔腥😌
牛油果紅菜頭沙律酸酸甜甜咁,好開胃~
意粉軟硬度剛剛好,海鮮配料多~
甜品好驚喜!好好食!喜歡吃甜的話都值得試吓佢哋嘅甜品~

當日全場滿座,雖然服務員好忙但服務質素依然好好😆

2021-06-29
2021-07-07 1042 浏览
期待左好耐既餐廳,終於泥食啦🤩🤩🤩我地一行六人,叫左五樣野食,分別係:招牌忌廉青口(一斤 $395):味道好夠,佢配埋個多士,可以沾佢個青口汁食,非常好味👍。薯條係粗薯條,外脆內軟。唯一唔好既係青口好細隻😂😂,殼好大,肉好細🥲。750克燒咸豬手($245):平時食開d咸豬手又咸又乾,本身唔抱有期望,但估唔到佢比到驚喜我🤩。佢個皮好脆,脆膏唔多唔油,肉質唔柴唔咸,仲要係軟身好正😋。燒烤豬肋骨 (半條 $235):呢個好正呀‼️‼️‼️佢條骨係有多肉又軟身,唔會乾,骨肉容易分離。佢呢個有配薯條同沙律🥗,薯條今次係幼身既,非常香脆好食,沙律有孜然味,好香好match,忍唔住會係咁食。 龍蝦意大利飯 ($295):呢個飯好岩用泥打卡😂😂。但味道就一般,覺得偏咸,但整體泥講係ok既,但打卡一流,唔抱期望去食會幾好。肉眼薯條 ($395):呢個就唔推薦你地叫啦😿。咁既價錢,好食既牛扒大把,可能我地唔好彩啦,食落有筋又un,唔係好食既扒🙈。

招牌忌廉青口(一斤 $395):

750克燒咸豬手($245):

燒烤豬肋骨 (半條 $235):

龍蝦意大利飯 ($295):

肉眼薯條 ($395):

2021-07-04
2021-06-22 992 浏览
之前其實食過其他分店,同埋唔係星期一食,終於有機會試吓。點解要星期一食?因為青口任食!其實真係冇諗過,星期一會咁多人真係座無虛席,好彩之前訂咗位。呢個優惠星期一先有,配埋happy hour so perfect!青口總共有六款口味,由於青口可以refill,所以每個款都試。第一轉會配埋薯條同埋舊包, round 1 嚟到好多青口個殼有啲失望。可能太多人太多order所以等得有啲耐,朋友嗰份黎到就凍咗,我嗰份就熱辣辣嘅。本身青口就唔會算好飽,但係一路飲嘢一路食再配埋啲配菜就好夠飽個人推薦冬陰功口味同啤酒味,幾特別。當然最好全部都試!
之前其實食過其他分店,同埋唔係星期一食,終於有機會試吓。

個人推薦冬陰功口味同啤酒味,幾特別。當然最好全部都試!
2021-06-18 676 浏览
A nice place for get togethers, has an outside area for alfresco dining and seating inside is spacious and comfortable.Portions are generous so good for sharing, if you like "frites" (fries/chips) this is a good choice.Aside from the traditional potato fries, they also had sweet potato fries, fries with gravy on offer.Nice to see "Impossible" options for the non meat eaters.A good choice of beers and drinks available for those on a liquid diet.House Mussels - half portion, mussels were a good s

House Mussels

House Mussels - half portion, mussels were a good size, nice and "meaty" with a good sauce.

"Impossible" Spaghetti

Impossible Bolognese - certainly did not miss the meat in this dish. Pasta cooked well.

Surf n Turf

Surf & Turf - Even though this was on offfer the portion was a good size, good value dish.

Babyback ribs

Baby back ribs - half portion. Portion is big even for the sides.
There was four of us eating and we couldnt finish all the food, alas no room for dessert.
Mussels were a hit!
Frites
House Mussels
"Impossible" Spaghetti
Surf n Turf
Babyback ribs
  • Frites  House  Mussels
2021-05-27 932 浏览
#灣仔#比利時菜➡️《FRITES Belgium on Tap 》🇧🇪🥃餐廳好歐陸古樸特色,如果晚上黎都幾有格調👀主打比利時菜,eg⋯一啲傳統歐陸美食->青口鍋,牛肉他他,比利時啤酒etc…1️⃣ #14安士牛扒🐂(黑安格斯牛肋肉扒配雜菜沙律+薯條+黑松露雜菌牛油 )🥩牛扒(medium ) 煎到好香牛味,熟度剛好,邊位帶微焦脆。其實食呢d牛扒有最簡單既鹽吊味都夠,當然加埋個Truffle Butter就會更香!肉質唔算軟淋,有少少嚼勁但都唔會韌既 ,以呢個價錢黎講又至於好驚喜。🍟薯條炸既火候可以控制得好d,有好幾條都炸過火燶燶地,但個調味就幾特別,好似珍珍薯圈又有啲🧅味,所以都係會令人一條接一條食。👅:8.6/10💰:$3952️⃣ #美國USDA迷你豬肋骨配蕃薯條+沙律🐖成碟野份量一d都唔迷你,🗯近骨位既肉永遠都係最迷人,不過呢個肉質有d失望。雖然都易骨肉分離,但切開好多舊都幾乾柴下,唔夠嫩(唔知係咪分店水準唔同,聽聞其他店唔係咁) 🔆bbq醬汁酸甜濃膩;沙律好重紫洋蔥味;甜甜地既幼身蕃薯條炸得非常乾脆。👅:7.8/10💰:$2353️⃣ #蟹肉蝦肉球配香草蛋黃醬🍯炸得好好,麵包糠外

1️⃣ #14安士牛扒🐂
(黑安格斯牛肋肉扒配雜菜沙律+薯條+黑松露雜菌牛油 )

👅:8.6/10
💰:$395

2️⃣ #美國USDA迷你豬肋骨配蕃薯條+沙律🐖

👅:7.8/10
💰:$235

3️⃣ #蟹肉蝦肉球配香草蛋黃醬🍯

炸得好好,麵包糠外層非常酥脆唔覺油,但內餡蟹肉味唔太明顯,反而食到d芝士忌廉薯味,口感好紮實似食緊炸飯團,幾粒都會飽肚!

👅:8/10
💰:$70
呢一間比利時菜係呢1、2年發展得好快,開左好多間分店,相信大家對佢都唔陌生😎-👍🏻Horgaarden Mussel Pots (1/2 kg) $245Mussel Pots絕對係呢間餐廳既signature dish,佢有幾款口味,我地就揀左酒味偏濃既Horgaarden啤酒味,酒味非常豐富😀半磅既蜆份量非常多,配上麵包同薯條一齊食,好滿足🤤-🐙Seafood Linguine $250上枱見到又有10幾隻蜆,都幾搞笑,不過係唔同既味道,所以唔緊要同幾好味😋當然仲有大蝦、帶子、八爪魚等等既海鮮,非常足料,好好味😍-🍗Frites Fried Chicken $75炸雞配上蛋黃醬,雞炸得非常香脆,普通得黎又幾好味😉-🍰Waffle Bomb Alaska $125佢有好多甜品,好多都好想食😍我地最後揀左呢個外型好似一棵聖誕樹既甜品,燒燶左既蛋白包住左極濃既朱古力雪糕,配上窩夫既底部,諗番起都流口水,完全冇後悔🤤-再飲番杯酒,為呢一餐飯劃上完美既句號🥂
Horgaarden Mussel Pots

🐙Seafood Linguine $250
Seafood Linguine

🍗Frites Fried Chicken $75
Frites Fried Chicken

炸雞配上蛋黃醬,雞炸得非常香脆,普通得黎又幾好味😉
🍰Waffle Bomb Alaska $125
Waffle Bomb Alaska

再飲番杯酒,為呢一餐飯劃上完美既句號🥂
Horgaarden Mussel Pots
Seafood Linguine
Frites Fried Chicken
Waffle Bomb Alaska
2021-04-20 808 浏览
我真係好鍾意食海鮮,所以男朋友帶咗我去食呢間專食青口嘅餐廳!訂咗位所以好快就有位,唔訂位嘅話都要等一陣。入到去即刻叫咗個招牌青口鍋!白酒煮青口真係好正!我無見過咁大嘅青口!個鍋多青口到兩個人真係勉強食得曬。除咗大之外,佢每一隻青口都好入味,仲要好多汁,亦唔多開唔到嘅青口。所以CP值好高!除咗青口,佢嘅pasta嘅水準都好高。叫咗個linguine,份量大之餘,軟熟度都啱啱好。係難得一見嘅高質pasta!如果鍾意食海鮮嘅,我一定推薦呢間餐廳!聽講逢星期一仲有任食青口😍

訂咗位所以好快就有位,唔訂位嘅話都要等一陣。

• Mussels in white wine sauce
2021-04-18 583 浏览
Food was good, nice clean patio area. However, they played kids bop nonstop so prepare for any silences to be filled with whiny prepubescent cover songs
2021-04-16 524 浏览
與朋友一同聚餐,發現灣仔有一間食比利時菜式的餐廳,於是決定去試。首先餐廳接待員服務一般,而大部份男女外籍人士身形比較龐大的侍應好像非常不願意工作、黑面和扮睇你唔到。不論叫餐及送餐,所有都好像質問及大大力放落枱的一樣。食物質素,openrice 有個offer 星期日一個任食牛扒。侍應好像不想我們叫一樣,但最後後悔叫咗,因為真係唔係幾好食。食物質素參次。比較出色的菜式,三文魚他他,魚扒。而佢主打的青口質素比較一般。我諗下次未必考慮呢間餐廳
我諗下次未必考慮呢間餐廳
2021-04-11
2021-03-30 660 浏览
星期一唔一定係blue Monday 既😝喺灣仔做完嘢5點鬆啲,同事話想食少少野,於是我哋就走咗過去碼頭嗰邊睇吓有冇餐廳可以happy hour .見到呢間有得坐出邊露天之餘,又有好多木枱,幾靚,一於試吓啦!先來一人一杯mocktail, 我叫咗Budha什麼,佢叫咗One More Please, 兩款嘅顏色都超靚,又好味,我哋每人都encore 佐😝口痕,叫佐呢個白汁mussels ,好鮮味好滑,目測超過八成人都有叫,應該都係呢度嘅招牌菜🤟個汁真係唔錯,平時我未必一定食個麵包,但係因為佢個汁,我K.O.左個包😜呢啲天氣坐outdoor chill下真係唔錯💕

呢啲天氣坐outdoor chill下真係唔錯💕
2021-03-29 655 浏览
朋中分享左依間餐廳逢星期一至日都有唔同promotion,咁多款之中,小妹確實情有獨中青口。於是約左友人星期一去灣仔店食晚飯,充滿期待,試一試😋星期一:$225 任食青口服務員很殷勤,一坐低就問你要咩野飲,happy hour(半價)係去到20:00,大家可以慢慢飲住酒🍻嘆住佳餚!試左2款Fruit beer:左邊係Peach 2.5% 250ml,右邊係Passion fruit 3.6% 330ml。Peach比較清新易入口,而且酒精成份都較低,另一款熱情果相對甜左dd,都好岩女士們架👭主角青口要出場喇,餐廳有6種口味,只要食完一碟就可以落啤梨refill,很吸引呢😍 第一碟青口,會附上麵包同熱辣辣既薯條,配埋sour cream,真係一流🤤其實同朋友一齊,試晒6隻口味無難度,一碟大約係12隻,我地食左8碟 😂😂小妹比較喜歡喇沙同埋忌廉兩款口味😋 喇沙既椰奶好香,配埋香茅同白酒,唔會覺到漏,越食越起勁🤤 忌廉烹調一向無最傳統既做法,加入白酒,蒜蓉同蕃茄粒,真係好完美組合,不過食得多會有丁點膩口🤪青口有大有細,新鮮度都有9成,無乜唔開口既,而且煮既時間剛好,好輕易就叉到粒青口出黎👍

星期一:$225 任食青口

2021-03-10 750 浏览
德國豬手食得多,大部份都做得好食,而Frities的德國豬手是:好好食她的醬汁絕對是神來之筆豬手外脆内軟有肉汁,伴碟的蔬菜烘得剛好,爽脆多汁,加上自家的燒肉汁,嘩真係唔講得笑,好好味!另外必食的是龍蝦意大利飯,好大碟,原隻大龍蝦,顏色奪目,令人食指大動!味道亦同賣相一樣出色,啖啖香濃的龍蝦湯味,飯有咬口,價錢三百蚊左右,真係性價比高第一次來,以為份量不會太多,兩個人點了三道菜式,怎知碟碟都咁有份量,連cold cut platter 都咁大份,可想而知有幾咁抵食呢杯mojito好夠凍,但略嫌甜了些整體用餐體驗十分滿意,期待下次再來

她的醬汁絕對是神來之筆

德國豬手

呢杯mojito好夠凍,但略嫌甜了些

整體用餐體驗十分滿意,期待下次再來
德國豬手
  • Lobster Risotto
2021-02-09 899 浏览
約兩個多月冇幫襯,見到精美的新餐牌做到像雜誌一樣,很有「賞心悅目」的感覺。順帶一提,這裡的餐牌已改為要食客用QR code上網睇,感覺是環保了。還好,不是麻煩的要上網下單,始終服務也是最要的一環。午市set lunch的頭盤可選沙律或是日餐湯,我和同事都選擇了沙律,今天的是吞拿魚沙律,是罐頭吞拿魚,不過不失啦。主菜我們都選擇了牛扒,牛扒可配薯條或薯蓉,我選擇了薯條,因為喜愛這種連皮的粗身薯條,三成熟並無過熟,加分。一直在商業區開店的這間連鎖餐廳,始終能保持水準,希望在疫情下能繼續營業下去。

2021-02-05
午餐
2021-02-02 650 浏览
Provence lamb cutlets ($295)紐西蘭羊架 肉質嫩滑、上面的普羅旺斯香草,比起平時用的迷迭香更加帶出到羊味、配菜里昂薯仔不過不失、寶石生菜青豆醬有驚喜,減低左羊架的油膩感Frites House Mussels 1kg ($395)青口十足十在比利時🇧🇪食的一樣,橙、白色青口好平均,兩款都肉質豐厚、鮮甜可口,個人比較喜歡食白肉青口醬汁有碎番茄、洋蔥、忌廉汁,係比利時嘅傳統煮法薯條係厚切、外脆內軟、咸味恰到好處,蘸少少忌廉汁,仲好味過蘸茄汁提提大家,逢星期一5pm起,每人$195就可以任食所有煮法嘅mussels, 薯條都可以任refill架,超級抵!
Provence lamb cutlets ($295)

醬汁有碎番茄、洋蔥、忌廉汁,係比利時嘅傳統煮法