餐厅: Glasshouse (形點 I)
资讯:

2023-09-03 689 浏览
今次對主菜有少少失望,入呢間餐廳就係想試下「燒龍蝦及和牛橫隔肌」,個賣相十分之吸引,但黎到面前,發現成份都極細份,和牛叫左五成熟,但都好難咬,好韌,極度失望!仲要得5舊咁多!完全唔夠攝牙罅!龍蝦仲細過虎頭蝦,一啲都唔值呢個價!仲要個龍蝦係勁痴殼,完全整唔到成條肉出黎,最後整到出黎係一忽忽爛哂!!!兩個人分,每人食到兩啖仔,其他都痴哂啖殼到撩唔到出黎!!!真心勁失望!極度離譜!直頭係中伏!勸大家唔好試!!!!!!但值得讚嘅係個「西班牙辣腸筆筒粉」,味道岩岩好,啲筆筒粉好煙韌,啲辣腸都好惹味!同埋個魷魚鬚啲炸粉唔算厚,都好好食,配埋個泡菜醬,完全唔油膩👍🏻👍🏻
西班牙辣腸筆筒粉
燒龍蝦及和牛橫隔肌
2023-09-02
西班牙辣腸筆筒粉
2023-08-31 394 浏览
多年沒有到元朗,今日來逛一逛,逛過了元朗公園,舊墟,回到元朗廣場餓了。後悔剛才沒有嘗嘗街上老店,卻找到喜欢的glasshouse 。他的午餐提供套餐款式多著,環境開陽且看到外面風景,而且價格可以,於是坐下來。反正剛過了午膳時間,便要求坐窗邊,服務態度還可以。點了一份簡單的午餐,意大利面以熱碟呈上,處理方法和煮出來的味道真合格!咖啡亦配以熱奶,很不錯,算是尊重熱咖啡的表現。奇怪的是呈上熱湯,不但介紹的服務生說錯了湯名,而且另一服務生把湯勺放在湯碗我的正對面,看來極奇怪,可能是順手?
咖啡亦配以熱奶,很不錯,算是尊重熱咖啡的表現。
2023-08-30 266 浏览
🐻同月再訪Glasshouse,主要係可以帶埋貓去,環境食物也不錯,雖然價錢稍貴!🐻今次叫左芝士薯格,十分香脆好吃,芝士醬也很足夠,如果再去係必叫!🐻酥炸雞排炒意粉,呢個比較失色,雞排有d老和乾,意粉係有色冇味,圍邊既係蛋🐻辣肉腸pizza,邊位睇圖就知道好脆,呢個pizza係辣既,有好多乾辣椒醉舖滿pizza,批底係勁薄,喜歡吃辣同薄批既朋友可以試一下🐻今次員工服務提升左少許,不過都係得一個員工較好,起碼有笑容同會問多句,其他都係愛理不理,價錢都係偏貴,3樣野加一杯啤酒$6xx🐻Glasshouse (形點 I) (元朗)元朗朗日路9號形點 I L1樓1028-1029號舖

芝士薯格

酥炸雞朳意粉

辣肉腸Pizza

🐻Glasshouse (形點 I) (元朗)
元朗朗日路9號形點 I L1樓1028-1029號舖
2023-08-27
芝士薯格
辣肉腸Pizza
2023-08-19 271 浏览
住了元朗多年,竟然第一次食Glasshouse, 因為今日帶左貓出黎,所以選擇在竉物友善餐廳用膳一打開餐牌,發現無論飲品和食物都真的有太多選擇,已經每樣都很有特色和很精緻最後選擇了龍蝦意粉和牛肉漢堡配薯條,味道很不錯,美中不足是店員沒有告知最後點餐時間,錯過了點甜品,下次會再去試

牛肉漢堡
龍蝦意粉
2023-08-19
牛肉漢堡
龍蝦意粉
2023-07-27 544 浏览
假日休閒地周圍遊,又係Yoho mall🤣 今次臨睇戲前食餐飽先入場😗 Tom Cruise MI7有成2個半鐘有多🤣🤣今次食左好幾樣唔同野😋😋🍔和牛漢堡配黑松露蛋黃醬配有薯條🍟和牛可以揀幾多成熟😍牛肉都好juicy,薯條又夠哂脆😆漢堡加埋蛋黃醬既味道很不錯,可以返Take!🍳早晨早餐呢個all day breakfast勁豐富🤣魚柳好脆,炒蛋配咗肉醬,好惹味!仲有新鮮焗熱嘅牛角包,好迷你,直程可以一啖一個😋食完都覺得下次可以再嚟食過!🐮黑松露鵝肝牛肉炒河粉本身以為好似乾炒牛河咁,但係佢嘅牛肉係勁重牛味,食落去又唔韌🫨仲有埋鵝肝,黑松露,成件事高質素左好多🤣🍹椰汁三色冰椰汁底勁濃郁,加埋有咬口嘅三色馬蹄,口感豐富,極消暑🤩餐廳環境都幾好,可以睇到出面花園,又有日光射入🌞服務態度都很好,下次一定會再嚟食過!

今次食左好幾樣唔同野😋😋

🍔和牛漢堡配黑松露蛋黃醬

🍳早晨早餐

🐮黑松露鵝肝牛肉炒河粉

🍹椰汁三色冰

椰汁底勁濃郁,加埋有咬口嘅三色馬蹄,口感豐富,極消暑🤩

2023-06-24 705 浏览
朋友生日,我們選擇了元朗YOHO食西餐,多謝餐廳安排預訂了疏乎厘並在上面寫上生日祝福😍但如果唔使我哋等好耐咁就好啦🫢,因為我們食完等咗好耐先至上甜品😅有點失望希望可以改進一下 ~Cheesy Waffle Fries Withi 🔺超級好味,芝士味濃🤩 ~Greenery Salad 🔺清淡普通🙃 ~Spaghetti Bolognese 🔺正常發揮😅 ~Lychee & Rose Twist 🔺幾特別😀 ~Very Berry Cream Foam 🔺好飲🤤 ~Vanilla Crispy Baked Souffle 🔺好軟熟❤️
~Cheesy Waffle Fries Withi
🔺超級好味,芝士味濃🤩
~Greenery Salad
2023-06-20
庆祝纪念
生日
2023-06-09 732 浏览
之前有係IFC 間分店食過 覺得好食 所以諗住元朗在試下。不過,水準差好遠。 唔知係唔係開多左分店, 控制唔到水準。 個牛肝菌意粉咸到洗腎,不停想飲野。 豬肉及雞肉串燒不過不失,不過份量少。沙嗲醬係調配得好。 蟹肉牛油果沙律 ,真係食唔出有蟹肉,好能蟹肉的成份少到一個極點。沙律係好清新, 可以沖淡左意粉的咸,不過唔值呢個價。飲品果茶不過不失,果香味都濃,但一加蜜蜂,就變左蜂蜜水。冇曬果香。另一杯朋友飲, 蜜桃冰茶。朋友話 又好酸又好甜,唔係太好飲。 甜品係好食,加左酒同coffe淋係燉蛋上面中和左燉蛋的甜。另外,服務質素差,冇論是落單定結帳,d待應都好似睇你唔到咁,舉左超耐手先有人理。整體來講, 無論食物質數及服務都唔值呢個價。

甜品係好食,加左酒同coffe淋係燉蛋上面中和左燉蛋的甜。

整體來講, 無論食物質數及服務都唔值呢個價。
2023-06-09
2023-05-04 893 浏览
一入餐廳感覺好舒適,台與台之間有距離我地order咗兩個lunch setlunch set有 餐湯 係南瓜湯 南瓜味濃 蟹肉牛油果包 牛油果蓉好味 炸薯條好香口 餐廳好細心咁切開兩件 Margherita Pizza 熱辣辣出爐 芝士濃味 但羅勒葉稍為少咗啲 Pizza邊焗到夠脆 又不會燶份量可以share兩個人食最後杯咖啡 好濃味 份量都剛好 餐具佈置有心思的餐廳最後想特別讚 服務很好 職員會主動斟水 環境坐得好舒服 餐廳旁落地玻璃 有自然光照入坐位
一入餐廳感覺好舒適,台與台之間有距離

我地order咗兩個lunch set

最後想特別讚 服務很好 職員會主動斟水
環境坐得好舒服 餐廳旁落地玻璃 有自然光照入坐位

• 蟹肉牛油果包
2023-05-02 750 浏览
同同朋友聚舊,星期六book枱7:30pm 四位食呢間,環境都OK,但服務同食物就好一般,茶餐廳d味道都好食過佢🟣小食拼盤 $258有蝦餅、春卷、炸魷魚、單骨雞翼、雞肉牛肉串係炸魷魚好食d,炸得夠酥脆,其他小食都好一般,雞翼好乾無乜肉🟣松露焗豬飯 $148面層芝士焗到燶燶地,入口完全無松露味,係普通焗豬扒飯🟣芝士焗脆脆肉醬意粉 $148賣相一般,唔多覺有脆脆口感,整體份量偏少,無乜特別🟣意式辣味香腸蘑菇薄餅 $158成餐飯比較好,薄餅有麵粉香,都算足料,但面層辣粉太多,辣味蓋過salami同芝嘅味道,食開米線3小辣嘅朋友都覺得太辣

🟣小食拼盤 $258
有蝦餅、春卷、炸魷魚、單骨雞翼、雞肉牛肉串

🟣松露焗豬飯 $148
面層芝士焗到燶燶地,入口完全無松露味,係普通焗豬扒飯

🟣芝士焗脆脆肉醬意粉 $148
賣相一般,唔多覺有脆脆口感,整體份量偏少,無乜特別

🟣意式辣味香腸蘑菇薄餅 $158
事緣今日同外子醫師,入咗屯門去完香港燒賣節。行完就喺附近搵嘢食。行咗好多個圈先搵到Glasshouse, 坐低嗌咗: 櫻花蝦餅 ⭐️⭐️牛肉河粉 ⭐️⭐️馬來炒貴刁⭐️⭐️朱古力疏乎厘 ⭐️⭐️⭐️1/5 荔枝紅茶 ⭐️⭐️⭐️個櫻花蝦餅真係好麻麻地下次真係可以唔使嗌牛肉河粉 河粉好淋身 一夾就散貴刁就一般啦 略嫌唔夠彈牙好在個疏乎厘都唔錯真係成隻碟咁大紅茶我就覺得幾好飲最終成張單$671 以lunch同埋咁嘅質素性價比真係麻麻哋 如果想坐低搵個好嘅地方 純粹傾吓計呢度係坐得舒服嘅因為又唔使等 但如果真係想食好野就未必係首選 但環境係真係幾靚嘅

櫻花蝦餅 ⭐️⭐️

就未必係首選

但環境係真係幾靚嘅

2023-05-01
  • 朱古力疏乎厘
🥢 GlassHouse @形點一期冬天好似一定要食臘味飯😛😛,呢個乳豬臘腸炒飯真係不得了~脆皮得嚟 肉好林~乳豬嘅油分配合臘腸炒飯,真係有另一種香味🤤🤤邪惡 但係令凍冰冰嘅天氣 加添一種滿足感👍🏻👍🏻不過價錢真係有啲貴🫠另外佢哋嘅肉桂可可咖啡都真係冇得彈🌟玉桂味好友冬日聖誕感,配埋朱古力咖啡甜甜地好好飲~好少見到有肉桂味嘅咖啡((個人其實好鍾意肉桂味🤣🤣))🌟 秘製乳豬臘腸炒飯 $328🌟 肉桂可可咖啡 $48好似係K11,IFC,太古都有分店~唔排除會再食🤣🤣不過真係好邪惡,同埋有啲貴~📌 形點一期1樓1028-1029號舖營業時間 : 11:30 - 22:00
🥢 GlassHouse @形點一期

1967 浏览
2022-12-18
肉桂可可咖啡
2022-12-15 1103 浏览
又係幫襯在平日,享受寧靜同不用排隊的午餐😋今次點左兩款美食,兩款都想推介💝🍔和牛漢堡配黑松露蛋黃醬配薯條🍟✔️塊牛啲肉好嫩,配着漢堡包咁食非常夾😍😍✔️黑松露蛋黃醬都剛剛好,冇被牛蓋過,兩者配合得剛剛好🥰🥰✔️又有至愛嘅粗薯條,剛剛炸好,冇得彈😋😋🐦酥炸「富貴鴨」拌森巴醬配黑松露炒飯(一黎到就食,唔記得影相🥲🥲)✔️好少食西餐遇到鴨,酥炸好特別,好脆👍🏻👍🏻甜品仲有埋細細一件芝士凍餅,好圓滿💝(Post極都話張相唔係原圖,分享唔到俾大家😭😭)整體都係性價比高嘅一餐,會再幫襯😋😋
又係幫襯在平日,享受寧靜同不用排隊的午餐😋
今次點左兩款美食,兩款都想推介💝

🍔和牛漢堡配黑松露蛋黃醬配薯條🍟

✔️塊牛啲肉好嫩,配着漢堡包咁食非常夾😍😍
✔️黑松露蛋黃醬都剛剛好,冇被牛蓋過,兩者配合得剛剛好🥰🥰
✔️又有至愛嘅粗薯條,剛剛炸好,冇得彈😋😋

✔️好少食西餐遇到鴨,酥炸好特別,好脆👍🏻👍🏻

整體都係性價比高嘅一餐,會再幫襯😋😋
2022-11-26 918 浏览
行過yoho想食下西餐經過glass house就諗住入去食企左係門口幾分鐘都冇人理最後係個水吧見到我先叫人出到黎好似好唔情願咁問我幾多個入去坐低又係咁,落單都要等好耐全間餐廳啲人好似鬥雞咁當睇你唔到野食質素都無謂提,全晚得個甜品個味算係正常啲其他基本可以用難食黎形容做食肆服務又差野食又唔得都可謂奇芭如果大家有興趣受氣+食垃圾我會十級推薦
行過yoho想食下西餐
經過glass house就諗住入去食
企左係門口幾分鐘都冇人理
最後係個水吧見到我先叫人
出到黎好似好唔情願咁問我幾多個
入去坐低又係咁,落單都要等好耐
全間餐廳啲人好似鬥雞咁當睇你唔到
野食質素都無謂提,全晚得個甜品個味算係正常啲
其他基本可以用難食黎形容
做食肆服務又差野食又唔得都可謂奇芭
如果大家有興趣受氣+食垃圾我會十級推薦
2022-11-26
2022-10-20 1340 浏览
義工隊  之  開心下午茶Sweet Mango Cream Foam Cake$54味道🌟🌟🌟3/5價格🌟🌟🌟3/5分量🌟🌟🌟🌟4/5朋友一路飲一路話好多冰,好凍好凍好凍,對於味道無太大既評價,我諗應該係麻麻地😂Cinnamon Mocha$48味道🌟🌟🌟3/5價格🌟🌟🌟🌟4/5分量🌟🌟🌟🌟4/5價錢同份量正常,但本人覺得太甜太甜,咖啡本身無特別好,不過不失Seasonal Soft Crepe Cake$58味道🌟🌟🌟🌟4/5價格🌟🌟🌟🌟4/5分量🌟🌟🌟🌟4/5水果蛋糕,水果新鮮,整體都唔會太甜,沒有驚艷感覺,整體都係不過不失連鎖店的感覺,下次可以食埋鹹食先可以比到綜合評價,淨係甜品飲品,不太推薦
義工隊  之  開心下午茶

Seasonal Soft Crepe Cake
味道🌟🌟🌟🌟4/5
價格🌟🌟🌟🌟4/5

2022-10-19 966 浏览
星期六商場人流最旺時段5點左右搵下午茶搵呢間餐廳係商場入面兜咗好大個圈去到門口侍應派咗窗邊二人座位俾我地窗邊望住YOHO既日落同平台我哋一人叫咗一杯嘢飲仲叫咗個雜果千層蛋糕芒果忌廉沙冰Sweet mango cream foam首先嚟到杯野嘅顏色已經好唔芒果深泥土色、一飲落去冰到以為飲緊沙冰水冇芒果味、冇甜味、好難飲雜果千層蛋糕Seasonal soft crepe cake海綿蛋糕隔層忌廉青提+海綿蛋糕隔層忌廉蜜桃、$58蚊一舊再加一哩個價錢真係好普通純粹環境坐得舒服,待應有禮貌廚房真係麻麻哋,冇咩吸引力再幫襯
星期六商場人流最旺時段

我哋一人叫咗一杯嘢飲
仲叫咗個雜果千層蛋糕

芒果忌廉沙冰Sweet mango cream foam
首先嚟到杯野嘅顏色已經好唔芒果
深泥土色、一飲落去冰到以為飲緊沙冰水
冇芒果味、冇甜味、好難飲

海綿蛋糕隔層忌廉青提+海綿蛋糕隔層忌廉蜜桃、
$58蚊一舊再加一哩個價錢真係好普通

純粹環境坐得舒服,待應有禮貌
廚房真係麻麻哋,冇咩吸引力再幫襯

Seasonal  soft  crepe  cake
Sweet  Mango  cream  foam