2010-03-28 58 浏览
週三的私房素菜除了增廣見聞,又打聽到OpenRice X 海港城朱古力品味之旅尚有位剩,當然馬上要代表甜魔報名啦!感謝Openrice,是次活動真是十分成功又盡興! 一眾開飯朱古力迷,於海淘城美食counter集合後,就由第一站GODIVA開始朱古力之旅。店經理向打大家打招呼後,先派發產品catalog,又慢慢講解店內的新舊朱古力線;當然只是聽多悶啊,不久她就捧出一大碟比時利精製的朱古力,供大家細細品嚐名店出品,眾人歡呼!我與甜魔友人分甘同味,因而試足四隻款式: 金裝榛果碎-回想多年前各朱古力名店尚未在香港遍地開花,自己可是對一店獨大的GODIVA的這款朱古力一試傾心,之後也肉肉赤稱過幾次來吃;然而經過多年時間洗禮,舊日的美味今日再嗜,只覺得牛奶朱古力層次未夠豐富,甜度也太高了,已經心動不再了。 紅莓焦糖-小時喜歡甜膩的朱奶朱古力,現在則學懂欣賞更的黑朱古力,這款以濃厚黑朱古力為外層,配合較甜膩的焦糖餡芯,口味較平均討好,是幾欣賞。不過或者焦糖甜度太高,不太吃得出當中的紅莓味呢! 拖肥朱古力蛋-是GODIVA復活節的新品,聽到拖肥夾心就歡喜、急不及待拿了一粒去嚐,味道竟卻就是超超超甜也

我與甜魔友人分甘同味,因而試足四隻款式:

拖肥朱古力蛋-是GODIVA復活節的新品,聽到拖肥夾心就歡喜、急不及待拿了一粒去嚐,味道竟卻就是超超超甜也超超超膩,連甜魔也覺得太過份有點難頂!
除非閣下口味奇特,否則不會建議大家去買。

杏仁朱古力蛋-這回朱古力蛋換上幼滑的杏仁餡夾心,甜度較可接受,但其實仍是太甜且層次感不突出。

是日的四款朱古力的平均水準令人失望,早知不如挑選穩打穩紮的黑朱古力片;不過最後店方又送出一盒精緻的金裝禮盒,的確又取回不少印象分。其實這款禮盒甜魔也收過幾次(要多謝各位慷慨的友人啦!
),依個人喜愛次序包括百香果(黑)朱古力旋風榛果牛奶朱古力心形白朱古力,及4款不同度數的牛奶/黑朱古力片。由於新分口味太甜膩,每次均是與人分甘同味,精緻的包裝令人心花怒放,滋味就會加倍!

另新居入伙當日收到一樽極其可愛的
GODIVA Gems,甜魔真是愛煞其繽紛多彩、宛如寶石的賣相,不過講到想食的衝動又真的一般,也是上星期參加完朱古力tasting後,也想起要打開嚐嚐。六色寶石朱古力分別為牛奶truffle黑朱truffle焦糖牛奶朱古力焦糖黑朱古力牛奶朱古力純朱古力,來自比利時的優質朱古力風味說差不是差,但講到醇厚度與層次感豐富,GODIVA的確不比一眾新起之秀如Goosens,始終我相信GODIVA有很大部分的支出,都用於金碧輝煌的裝修,及精美絕侖的包裝上。

然而它有一樣東西很能抓著甜魔的心,就是美味濃郁Chocolixier,不過注意海港城店並無飲品供應,甜魔請移玉步至SOGO店吧!

更多朱古力試食片段可見:http://hk.myblog.yahoo.com/gourmet-yan/article?mid=16441
Chocolate tasting
Chocolate gems
Gems真身
  • Chocolixier
2010-03-25 18 浏览
有幸參與Openrice 與海港城朱古力之旅第一站乃是很多Fans 的Govida 小女子對朱古力從來無喜惡之分, 也不信名牌, 比較中肯, 店員用盤子托出各色其色又大盤的朱古力 第一粒試到 : 金裝榛果碎 用上全榛子蓉, 榛子味道濃郁, 有粒粒榛子粒咬口, 質感不夠滑溜接 著 : 82% 黑朱古力 <有人話人生已經有很多苦事, 所以朱古力也不耍再吃苦了> 對我而言, 人生與味覺也一樣, 適度地嘗點苦才會對生命有點沖擊馴厚帶甘的黑朱, 正是很踏實的朱古力, 沒有多餘的奶和甜度, 喜歡就是喜歡了 取了一袋禮物包, 向下一站出發
有幸參與Openrice 與海港城朱古力之旅
第一站乃是很多Fans 的Govida
小女子對朱古力從來無喜惡之分, 也不信名牌, 比較中肯,
店員用盤子托出各色其色又大盤的朱古力

第一粒試到 : 金裝榛果碎

接 著 : 82% 黑朱古力
<有人話人生已經有很多苦事, 所以朱古力也不耍再吃苦了>

取了一袋禮物包, 向下一站出發

人人有份
人人有份
  • 82% 黑朱古力
2010-03-22 12 浏览
第一次參與openrice的活動,竟被抽中了~~~ 實在太高興了~~~以後也要多參加openrice的活動了~~~10位參加者貼著openrice 跟海港城的貼紙便浩浩蕩蕩的出發到第一站~~~GODIVA~~~聽完godiva的介紹,便開始最期待的試食活動了~~~godiva共準備了6款朱古力讓我們試食~~~我吃了焦糖朱古力和季節限定的迷你復活蛋杏仁奶油巧克力~~~焦糖巧克力:先咬一小口,外皮頗脆~~~咬開是軟心朱古力,焦糖味道很重~~~結果反而覺得朱古力味不夠~~~filling很好吃~~~迷你復活蛋杏仁奶油巧克力:係復活節限定版~~~咬開見到係兩粒半粒嘅朱古力合埋成為一隻復活蛋~~~所以吃到朱古力脆的質感會比較多~~~而中間的fillings是杏仁奶油味,有一點點咸咸的果仁香,亦能令朱古力整體上沒那麼甜,可吃更多~~~總括而言godiva的朱古力是蠻好吃~~~~不過會不會有一點點太貴呢~~~我想很多人買godiva也只是為了人氣....並不是因為它的朱古力好吃吧~~~所以它的marketing做得很好~~~position亦訂得很準確~~~
第一次參與openrice的活動,竟被抽中了~~~
實在太高興了~~~
以後也要多參加openrice的活動了~~~

聽完godiva的介紹,便開始最期待的試食活動了~~~
godiva共準備了6款朱古力讓我們試食~~~
我吃了焦糖朱古力和季節限定的迷你復活蛋杏仁奶油巧克力~~~

焦糖巧克力:
結果反而覺得朱古力味不夠~~~filling很好吃~~~

迷你復活蛋杏仁奶油巧克力:
所以吃到朱古力脆的質感會比較多~~~
亦能令朱古力整體上沒那麼甜,可吃更多~~~

總括而言godiva的朱古力是蠻好吃~~~~
並不是因為它的朱古力好吃吧~~~
焦糖朱古力
迷你復活蛋杏仁奶油巧克力
souvenir
迷你復活蛋杏仁奶油巧克力
souvenir
2010-03-21 23 浏览
有幸被抽中,可以參與OpenRice X 海港城朱古力品味之旅所以可以去3間唔同既店舖食朱古力~第一站就係GODIVA,哈 一黎就黎朱古力名店食朱古力,真係人生一大樂事!!一入到去,店員就介紹下一下d朱古力,又講下佢地牌子唔同類別既朱古力咁而我就見到佢d復活蛋全部都好靚!!完完全全可以俘虜女士同小朋友既心呀~!去到食朱古力環節喇!!萬眾期待既一刻黎喇~!首先試既係milk chocolate,雖然朱古力味香濃,但就冇after taste,兩啖之後,咩朱古力味都煙消雲散 (笑)之後就係試復活蛋啦,好似係叫杏仁奶油朱古力一拆開紫色既包裝,一粒好完美蛋形既朱古力就出現左係我面前先咬一半,見到3層薄薄既朱古力,而d杏仁醬就好似三文治既餡咁夾左係3層朱古力入面超濃郁既杏仁味!而且仲有一粒粒既杏仁碎呀~而after taste就係香濃既杏仁味,而非朱古力~睇黎,Godiva既朱古力filling比朱古力更勝一籌~!
所以可以去3間唔同既店舖食朱古力~

第一站就係GODIVA,
哈 一黎就黎朱古力名店食朱古力,真係人生一大樂事!!

一入到去,店員就介紹下一下d朱古力,
又講下佢地牌子唔同類別既朱古力咁
而我就見到佢d復活蛋全部都好靚!!
完完全全可以俘虜女士同小朋友既心呀~!

去到食朱古力環節喇!!
萬眾期待既一刻黎喇~!
首先試既係milk chocolate,
雖然朱古力味香濃,但就冇after taste,
兩啖之後,咩朱古力味都煙消雲散 (笑)

之後就係試復活蛋啦,
好似係叫杏仁奶油朱古力
一拆開紫色既包裝,一粒好完美蛋形既朱古力就出現左係我面前
先咬一半,
超濃郁既杏仁味!而且仲有一粒粒既杏仁碎呀~
而after taste就係香濃既杏仁味,而非朱古力~
店員詳細講解
紫色果粒好好味既復活蛋呀
店員詳細講解
紫色果粒好好味既復活蛋呀
  • 杏仁奶油朱古力復活蛋
2010-01-30 11 浏览
今日收到一盒俗氣朱古力. 金色的大大個盒,裝咗兩件士多啤梨,感覺矜貴. 名牌效應下,收到的時候,當然高興.Of course,當然唔係普通的士多啤梨. 身驕肉貴的士多啤梨,有香濃的朱古力包住,加上金粉點綴的LOVE字,相信無一個女仔收到,會唔開心! 士多啤梨係硬身的(日本的士多啤梨係軟身的),而且幾大件,咬落去勁多汁,可惜有少少酸,同朱古力一齊食,一酸一甜,感覺錯配. 怎麼G小姐跟我說勁好味?! 不明XD. 比我選,我會要一盒淨日本士多啤梨,還是簡單最好!

虛榮的美道~
2009-11-06
虛榮的美道~
2009-11-22 22 浏览
毎一次都只會買dark chocolate, 因對mike chocolate無乜好感, 朱古力當然係味濃又滑, 毎一粒都好好味, 呢一盒有下列味道....櫻桃甜酒葡萄甜酒紅莓焦糖紅莓黑朱古力咖啡黑朱古力特純黑朱古力純黑朱古力干邑黑朱古力榛子仁鬆脆毎次食完一粒咁好味既dark chocolate, 開心指數都會上升...$3xx

櫻桃甜酒
干邑黑朱古力
榛子仁鬆脆

$3xx
9粒不同味Dark Chocolate
$3xx (其他)
9粒不同味Dark Chocolate
2009-06-26 26 浏览
每次行過Godiva都俾佢d朱古力吸引住...個樣好靚...心諗一定好好食...但實在太貴喇..唔捨得買...點知有一次老公趁我去洗手間0既時候..偷偷地去買左兩粒士多啤梨朱古力俾我呀...真係好surprise...好sweet呀....見到真係呆左0係到呀...個包裝好靚好grand..不愧係高級朱古力連鎖店出品..未食已經好開心....終於好唔捨得咁咬左一啖....嘩嘩嘩....粒士多啤梨好大粒好甜...一d都唔酸...真係好好味0架..仲有Godiva 0既黑朱古力包住...唔太甜...兩者夾得0岩0岩好...食完好滿足...當然要多謝老公俾左一個surprise我啦!!

當然要多謝老公俾左一個surprise我啦!!
2009-06-07
$40 (其他)
2009-06-23 14 浏览
最近天氣真係焗到要死, 見完客來到GODIVA買杯DARK CHOCOLATE DRINK, 全因為佢係GODIVA所以我才會花成$4X來買杯CHOCOALTE DRINK. 飲了一口,發現有點失望, 因為 CHOCOLATE味不太濃........ 說到CHOCOLATE DRINK最好都係MCDONALD (唔係MC CAFE wor記住).

2009-06-23 7 浏览
今日老細請食朱古力呀一盒裝,有不同既味道,我第一次食TRUFFLE揀咗一粒有饀既唔知乜名既朱古力食WAH ~好甜呀~ 但朱古力係滑既, 只係甜咗D我反而鐘意食TIME SQUARE 既 JXXX 多D呀
今日老細請食朱古力呀
一盒裝,有不同既味道,我第一次食TRUFFLE
揀咗一粒有饀既唔知乜名既朱古力食
WAH ~
好甜呀~ 但朱古力係滑既, 只係甜咗D
我反而鐘意食TIME SQUARE 既 JXXX 多D呀
2009-05-23 21 浏览
又有得食Godiva餅乾啦~今次唔洗我買,係屋企人買番黎食~我就成機可以試多款godiva餅乾啦~希望之後有機會試得晒佢出既朱古力餅乾啦~今次食既係Hazelnut Praline(榛果蓉餅乾),口感似番餅乾啦~總共有四層,一層餅一層朱古力 x 2 次!所以口感硬!但我覺得朱古力較petite mousse嗰隻甜~可能佢唔係用dark chocolate!簡中一塊都唔會滯~但一次食幾塊就有d滯啦~

2009-05-18
2009-04-04 15 浏览
松露朱古力 ~ 一盒有18粒, 六種不同味道, 包括.....焦糖軟心巧克力慕絲 蘋果焦糖軟心香蕉 黑森林檸檬慕絲 粒粒都係精雕細啄, 外脆內軟, 味道濃郁幼滑, 毎一粒o既味道都各有所長, 食完開心指數都上升咗....$460

焦糖軟心

18粒 松露朱古力
18粒 松露朱古力
  • 蘋果焦糖
2009-02-13 10 浏览
自從試過dark chocolate chocolixir後,一試鐘情,誓要試晒四種味!經過一個月時間,終於俾我完成呢個壯舉了(可憐我的荷包)!談談我對四種味的感受,由我覺得最麻麻的說起吧:Milk Chocolate:喝下去味道有點怪怪的,因為Godiva旳朱古力味濃,時常常搶了奶味,令朱古力朱古力味不純,顯得有點怪,而且我吃不到朱古力粒粒呀但是它是四種味中最滑的一種,比較像一杯真的飲品Raspberry:其實我覺得raspberry也是dark chcocolate,只是在cream上加了點raspberry醬,對下面的朱古力沒多大影響,只是讓我偶爾飲到一點酸味~Mint Chocolate:Mint 與Raspberry是有一大截距離的,因為Mint在品嚐整杯朱古力的過程中都能感受得到,真讓人有很清涼很refresh的感覺,夏天飲真係perfect!不過雖然Mint同chocolate好match,但係始終會搶左朱古力的醇味,如果沒有dark chocolate作比較,它也是有95分的,但係珠玉在前,它只好屈居第二了Dark Chocolate:它是我第一次試的一款,也是最好的一
)!
談談我對四種味的感受,由我覺得最麻麻的說起吧:
但是它是四種味中最滑的一種,比較像一杯真的飲品

Dark Chocolate:它是我第一次試的一款,也是最好的一款,因為我整個舌頭都充滿了dark chocolate的味道,又不會像吃pure dark chocolate般感覺到苦,而品嚐過程中時時都可以吃到粒粒朱古力碎,我覺得自己就像在吃朱古力般滿足,因為沒有其他配料搶了朱古力的純味,所以我覺得它是最好的,也最能體現出Godiva的質素

與朱古力相比,Cream就顯得平凡,滑是滑的,但是由於朱古力味太濃,它的奶香就不太能吃出來了,其實可以不要cream的,但是有了cream,chocolixir的賣相才能夠100分啊!
飲過Godiva的chocolixir,我已經可以對其他的chocolate drink不為所動了,現在唯一想試的就是Chocolux的75%chocolate,不知道能不能超越Godiva chocolixir在我心中的女王地位呢?
四種誘惑
dark chocolate:原味始終最好
四種誘惑
dark chocolate:原味始終最好
2009-01-06 17 浏览
去完Jean-Paul Hevin Chocolatier, 又見到Godiva Chocolatier ,兩間我都係第一次幫襯,今晚將銀包豁出去,買了一盒朱古力餅,有七款味道,400元拉,甜得適宜,吃落唔會漏。
甜得適宜,吃落唔會漏。

2008-07-14 21 浏览
上次試左黑朱古力味既雪糕,今次就試classic一點既milk chocolate,同樣係一揭開張紙,已經覺得好香,明顯呢款係比上次試果款淺色,味道甜一點,但仍然充滿朱古力香,第一口令人覺得好幼滑,充滿牛奶朱古力味,感覺反而比黑朱古力好,可能黑朱古力味太濃吧!食下食下,食郅滿口朱古力香,好鬼滿足!個人黎講,我喜歡milk chocolate口味多於dark chocolate呢!
宵夜
2008-06-12 15 浏览
托妹妹的福氣, 有幸試到godiva的巨型朱古力. 呢款朱古力, 一盒兩粒, 好珍貴架.士多啤梨好巨型, 食咗四, 五啖先食完. 又甜又多汁. 加上薄薄的朱古力外層, 好正!