之前出發去旅行前,出咗一轉旺角換錢~ 搞掂之後,見距離工作仲有一段時間,去咗朗豪坊行,見到有間Café啱啱做緊下午茶時段,價錢ok就入咗去試試 😁🧇 (半份) 芒果班蘭椰汁糯米窩夫 配 雪糕 😋😋😋😋😋除咗面頭有椰絲🥥糯米之外,窩夫夾層裡面都有少少,名副其實嘅外脆內軟!用調校過嘅班蘭醬點窩夫嚟食,甜甜地得嚟又散發住陣陣班蘭香味 ☺️ 芒果粒🥭好香甜,一啲都唔生!雲呢拿雪糕🍦又甜又滑,整體配合得好好!👍🏻🍹 檸檬蜂蜜 (凍) 😋😋😋😋下午茶甜品餐跟一杯指定免費餐飲 (三選一) 😊 檸檬🍋夠酸,夾蜂蜜🍯嘅甜,夠醒胃!下午茶 💵💵 約港幣$90/人💁🏻‍♀️ 甜品下午茶開始供應時間為下午2:00,都算係好早,唔使等到3點後 👍🏻 而作為喺商場內嘅Café,$90內食到個味道唔錯嘅甜品連埋嘢飲,好👌🏻㗎啦!

🧇 (半份) 芒果班蘭椰汁糯米窩夫 配 雪糕 😋😋😋😋😋

🍹 檸檬蜂蜜 (凍) 😋😋😋😋

下午茶 💵💵 約港幣$90/人

2024-04-15
好耐之前係啟德食過質素不錯,旺角店同樣都keep到🙌🏻而環境都好大仲有一啲打卡位置😚🔸好日經典手打牛肉芝士漢堡 $138漢堡扒牛肉味偏重一點,質感很厚實幾足料🍔而醬汁係黑松露醬配漢堡很夾!!漢堡配料有蕃茄,生菜和車打芝士🧀旁邊有沙律和粗薯條,薯條炸得好脆再加上有調味,好正🍟🔸吉列牛舌肉配自家製濃香牛肉燒汁意粉 $138呢個真心有驚喜🤭吉列牛舌有5大塊,肉質好嫩亦唔會太重牛味再加有燒肉汁調味十分好🐮鐘意食牛舌可以一試!!而意粉比較淡味少少,紅蘿蔔味重一點🥕還有牛腩粒係入面,好足料❣️🤤好味度 : 8/10🔙回頭率 : 8/10

🔸好日經典手打牛肉芝士漢堡 $138

🔸吉列牛舌肉配自家製濃香牛肉燒汁意粉 $138

🤤好味度 : 8/10
🔙回頭率 : 8/10
同朋友一齊Discover旺角美食呀! 朗豪坊Good Day Cafe嘅lunch set超抵呢 😋意粉/飯類/主菜都係$78起跳~Shopping之前食個lunch啦~ 每人點了一個set~Carbonara唔算太出色,但麵條煮得al dente,餡料都算多,加埋溫泉蛋更加美味呢! 👍不過朋友點嘅日式雞排飯就較為普通,有啲似精緻版嘅吉野家咁。不過咖啡真係超讚㗎!Flate White 奶泡又順滑,朋友嘅dirty 啡味濃郁,好飲呀!Good Day Cafe性價比真係好高呢,無論係午餐set定係咖啡,都值得推介㖭! 旺角打卡好去處啊! 💯
意粉/飯類/主菜都係$78起跳~

2024-06-03 206 浏览
𝔾𝕠𝕠𝕕 𝔻𝕒𝕪之前去過啟德店,今次去旺角店試試。店內裝修屬於簡約風,木系傢俬給人日系的感覺。環境當然是有日光的啟德店比較好。點了鹽燒鯖魚定食(珍珠米)。套餐包括燒甘薯🍠、漬物、沙律🥗和話梅漬番茄仔。味道不錯,頗健康的感覺。今次沒有飲咖啡,點了熱檸蜜。
𝔾𝕠𝕠𝕕 𝔻𝕒𝕪

今次沒有飲咖啡,點了熱檸蜜。
早排同朋友喺商場行吓街嘅時候發現有間文青Cafe相當特別,喺商場入面好似自成一角咁樣。入面嘅環境好寬敞,種滿咗好多綠色植物,一入到去已經令人覺得好舒服,好適合同朋友坐低喺度休息吓傾吓偈。🥰**士多啤梨,牛油果,車厘茄,秘製烤雞腿扒,柚子醋水耕菜沙律**呢個沙律做得好精緻,每個材料都色香味俱全!我好欣賞佢哋嘅沙律全部係來自本地嘅水耕蔬菜,一食落口已經覺得好Fresh唔會有泥味。加上秘製的烤雞腿扒,肉質好嫩滑,成個配搭都好好,令人覺得好開胃。🍓🥬**吉列牛舌肉配自家製燉牛肉燒汁意粉**牛舌肉烹調火候啱啱好,外層金黃色好趣,切開之後竟然咁鮮嫩juicy!佢哋連意粉湯底都係好用心機用牛尾牛骨去熬製,配埋濃郁燒汁,成個意粉組合組合簡直就係絕配。🍝**芒果斑蘭椰汁糯米窩夫配雪糕**呢個甜品窩夫十分鬆軟,最特別係腳喺入面加埋糯米飯,成個口感同味道同普通窩夫好唔同。加埋芒果同斑蘭椰汁,味道會清新芳香,果甜味十足。🧇**鮮奶咖啡**** 芒椰奶真露**Latte咖啡香濃醇厚,加埋好香濃嘅鮮奶,真係令人好提神,更加唔好講佢哋嘅拉花技術係好似藝術品一樣咁靚!另一杯就用了新鮮芒果肉同椰子水製成,感覺好清新好夏

**吉列牛舌肉配自家製燉牛肉燒汁意粉**

**芒果斑蘭椰汁糯米窩夫配雪糕**

**鮮奶咖啡**
** 芒椰奶真露**
Latte咖啡香濃醇厚,加埋好香濃嘅鮮奶,真係令人好提神,更加唔好講佢哋嘅拉花技術係好似藝術品一樣咁靚!另一杯就用了新鮮芒果肉同椰子水製成,感覺好清新好夏日,飲落嘴唇好滑唔膩口,好適合炎夏消暑。☕️🥭
2024-05-24 2592 浏览
同朋友收工之後,去咗商場行吓街睇吓嘢🛍️,行到咁上下,見到依間餐廳幾吸引,個裝修都好靚,有種Relax嘅感覺🌱。店員都好nice,原本坐係近門口嘅枱,後尾另一張枱有位,都會安排我同朋友轉枱。食物質素都好唔錯👍🏻,價錢又唔算貴,都幾推薦依間餐廳!我哋叫咗個Happy Share 二人餐($428)🤭。-🍴小食拼盤 (薯條、水牛城脆炸雞棒2件、沙律)薯條🍟食到係新鮮即炸,因為真係熱到辣口!水牛城雞棒🍗已經拆起咗舊肉,非常方便食用,加上水牛城汁,好開胃!-🍴特濃香烤芝士忌廉雜菌雞肉意粉🍝(微微微辣)芝士忌廉汁好濃,捲起意粉會見到芝士絲🧀,意粉口感啱啱好,雞肉同雜菌都有炒過,所以有少少焦香味😚,叫咗小辣都完全唔辣,怕辣嘅人可以叫走辣,不過會相對膩啲。-🍴海鮮盛宴 Seafood Umami (明太子、沙律醬、蟹籽、大蝦🍤、蜆肉、魷魚仔🦑、馬蘇拉里芝士、紫菜絲)Pizza🍕好大個,嚟嘅時候都有少少嚇親,批底都係薄身,批邊有啲似餅乾🤣,中間海鮮好足料,每一啖都有好多芝士同明太子沙律醬,好好味!不過食嘅第一啖,有少少日式風味🇯🇵,可能因為有沙律醬同紫菜,去到最後真係飽到食唔曬。-🍴是日蛋糕🍰 (特濃朱
🍴小食拼盤 (薯條、水牛城脆炸雞棒2件、沙律)
🍴特濃香烤芝士忌廉雜菌雞肉意粉🍝(微微微辣)
🍴是日蛋糕🍰 (特濃朱古力蛋糕)
蛋糕朱古力味🍫好濃,唔會好甜,蛋糕面頭同邊邊都好似佈咗一層生朱古力咁,好正!
🍴凍檸檬蜂蜜🍯
🍴青提子茉莉花茶梳打🥤
小食拼盤
特濃香烤芝士忌廉雜菌雞肉意粉(微微微辣)
海鮮盛宴
特濃朱古力蛋糕
2024-05-23
$235.5 (晚餐)
小食拼盤
特濃香烤芝士忌廉雜菌雞肉意粉(微微微辣)
海鮮盛宴
特濃朱古力蛋糕
位於啟德的 GoodDay Solar 近日於朗豪坊開設分店 Good Day,餐廳位於朗豪坊11樓,這日時間不趕便慢慢繞上來。品嚐甜品之前先享用充滿心思的主食與特飲!Good Day主打各式手沖咖啡與飲品特調。覺得有點渴,所以選擇了 Summer Punch,一款菠蘿、香橙與檸檬的特調。談到餐廳不可不嚐的滋味,店員特別推介這裡菜單常備菜式秘製雞腿扒飯。秘製雞腿扒飯採用無骨雞腿扒,透過特別的處理方法,令雞皮更煙韌香口,外脆內嫩。在剛煎起時呈上,令雞肉滲出的油脂肉汁剛好慢慢流入珍珠米中,讓白飯盡收雞油精華,讓人回味。據說用以調味雞扒的甜酸開胃醬汁配料多達11種,所以吃起來甜酸香度平衡得極佳,味道也更獨一無二!之後甜品上場!朗豪坊店近日更推出升級版芒果斑蘭椰汁糯米窩夫,以熱帶風情美食帶大家感受夏日的來臨。之前已經在啟德店食過芝麻味的原版糯米窩夫,加咗煙靭糯米入脆卜卜的窩夫之後口感更豐富,味道無咁寡,大大份都唔會滯(不過好飽!)。甜脆窩夫沾上斑蘭汁,透出夏日的甜甜滋味,一口同時吃下水果清甜、糯米煙靱與雪糕的冰涼滋味感受!甜品份量相當巨型,三至四個人分享也足夠!

Summer Punch

秘製雞腿扒飯

芒果斑蘭椰汁糯米窩夫

2024-05-06
Summer Punch
秘製雞腿扒飯
芒果斑蘭椰汁糯米窩夫
2024-05-08 244 浏览
『新menu頗有泰式影子,創新得來幾好味』⁡時隔一個月再訪GOODDAY menu已經轉左!配搭上多左檸檬芒果等等的元素,一秒切換泰國菜🤣再訪質素依然唔錯,幾鍾意個辣意大利飯,好開胃🤍⁡————————————————————■ 日本櫻花蝦·海鮮檸檬蝦醬芝士意大利飯 (HKD 168)入面有扇貝、蝦、蜆、魷魚仔,小辣🌶️飯係偏硬好有咬口嘅質地,檸檬醬令成道菜好清新⁡■ 炙燒慢煮美國封門柳香蔥牛丼·日本溫泉蛋蓋飯 (HKD 148)定食配燒甘薯,漬物,沙律,話梅漬番茄仔封門柳柔軟肉味又濃郁,一啖食落好滿足👅私心希望可以有乳酪醬食落會更輕盈~⁡■ 米紙TACO (HKD 78)薄脆的米紙配檸檬蟹肉他他同煙三文魚青瓜醬,兩款醬都太好味唔夠食🙈⁡■ 芒果斑蘭椰汁糯米窩夫配雪糕 (HKD 118)窩夫入面竟然有糯米飯,煙韌度再提升左!斑蘭椰汁幾香,不過我自己就更愛上次的tiramisu 窩夫⁡■ Matcha Latte■ 爆谷燕麥奶昔✨燕麥味重,本身冇落糖甜度都適中,好飲~
『新menu頗有泰式影子,創新得來幾好味』

————————————————————

定食配燒甘薯,漬物,沙律,話梅漬番茄仔

■ 米紙TACO (HKD 78)

■ 芒果斑蘭椰汁糯米窩夫配雪糕 (HKD 118)

■ Matcha Latte
■ 爆谷燕麥奶昔✨
燕麥味重,本身冇落糖甜度都適中,好飲~
2024-05-01 192 浏览
平時去旺角行街食飯,通常都去朗豪坊。最近發現開左間新Cafe,裝修充滿小清新感覺,環境舒適,決定一試😋.🐮炙燒慢煮美國封門柳香蔥牛丼,日本溫泉蛋蓋飯 $148封門柳肉質嫩滑,佈滿整個飯,上面還有日本溫泉蛋加上醬汁。定食配有燒甘薯、梅漬番茄仔、新鮮沙律菜,真的很豐富。.🥗士多啤梨,牛油果,車厘茄,秘製烤雞腿扒,柚子醋水耕菜沙律 $118雞腿扒份量十足,烤得外脆內嫩富肉汁,配上新鮮爽脆水耕菜、牛油果、香甜士多啤梨和車厘茄,感覺清新。.🧇焦糖蘋果伯爵茶白玉丸子窩夫配雪糕 $118招牌窩夫新鮮即整,外脆內軟熱辣辣,配上焦糖蘋果伯爵茶醬、白玉丸子和雪糕,茶味甘香,還有冰火交融的豐富口感。.🌿柚子青檸薄荷梳打 $49味道清爽又清涼,好岩夏天。.🥭芒椰奶真露 $56用上新鮮芒果肉、椰子水、奶蓋整成,口感混合了椰子、芒果的味道,感覺清新。

🐮炙燒慢煮美國封門柳香蔥牛丼,日本溫泉蛋蓋飯 $148

🧇焦糖蘋果伯爵茶白玉丸子窩夫配雪糕 $118

🌿柚子青檸薄荷梳打 $49
味道清爽又清涼,好岩夏天。
🥭芒椰奶真露 $56
2024-05-01 142 浏览
三個女仔傾吓偈搵咗間Cafe 坐下因為見佢有窩夫🤤一路食嘢啲員工都好好會關心吓我哋覺得好唔好食嗌咗一個面可以加70幾蚊加半個窩夫好彩冇嗌一個如果唔係真係食唔晒三個女仔每人嗌咗一碟嘢再加窩夫我覺得爆谷嗰個窩夫最好食😋😋
三個女仔傾吓偈
我覺得爆谷嗰個窩夫最好食😋😋
2024-04-30
  • 窩夫
2024-04-30 342 浏览
朗豪坊新進註文青cafe,主打甜品,同時亦提供西、日、台菜式。裝潢以水泥牆和淡色木系風格為主,帶有文青感及悠閒氛圍。☕- 日式厚切吉列(美國)豚肉定食 HK$128 🐷🍚受到傷害吉列豬!!定食吉列豬扒非常厚身大塊,肉質熟度剛好易咬開,但外層炸漿炸得比較硬,咬落口腔上顎已經吉到非常痛,食到第三塊時已經好抗拒!!定食包含中華沙拉、炸餃子、炸蕃薯及珍珠米白飯,由於大部份配菜都係炸,所以已經唔係好想食...- 台式鹽酥魷魚鬚 HK$78 🦑定價進取又大份!!魷魚鬚沒有過多調味,質地柔軟。炸粉外層炸得香脆,帶有少許惹味紅椒粉,而且份量相當充足,足夠四個人享用。
日式厚切吉列(美國)豚肉定食
日式厚切吉列(美國)豚肉定食

- 日式厚切吉列(美國)豚肉定食 HK$128 🐷🍚
台式鹽酥魷魚鬚

- 台式鹽酥魷魚鬚 HK$78 🦑
本身諗緊,食飯又好似太早,食tea又太晏咁。咁岩未決定到食咩既時候,經過呢間cafe.之前都有經過過幾次,但係每次都撞岩食飽左,所以一直都無機會試。咁難得今次經過,又咁岩想食野,所以就黎左試下喇。由於未到食飯時間,tea time既人又散左,所以唔駛等就入得。一入到去,因為枱同枱之間都有好闊落既位,所以坐得幾舒服。我地兩個人,一人點左一個餐,叫左牛扒同雞飯。個雞扒一黎到嚇左一跳,都幾大塊,個牛都唔錯、唔會’un’。由於見到野飲有個叫‘流墨’,咁就試下啦。之後睇番張單,原來係drity。😆整體來講,食物質素都唔錯,另外仲想讚一讚個薯條好好食。

一入到去,因為枱同枱之間都有好闊落既位,所以坐得幾舒服。

整體來講,食物質素都唔錯,另外仲想讚一讚個薯條好好食。

2024-04-10 138 浏览
冇去朗豪坊一段日子,又有一批餐廳改頭換面了,我諗有一段時間可以來試下菜了。Good Day 名字改得好,我地真係需要 Good Day 🤠 呢間餐廳算寬敞,服務員多是年輕人,所以客人 8 成以上都是年輕人 ☺️叫左兩款 set lunch 同一款甜品:▶️ 日本櫻花蝦飛魚籽忌簾汁意粉 $128不過不失,不算出色▶️ (素) 烤珍寶磨菇牛油果芝士漢堡配薯條及沙律 $118呢個有驚喜,配合味道好夾,第一次食素漢堡,無違和感,薯條新鮮連皮炸,夠特別▶️ 風味焦糖脆脆爆谷窩夫配雪糕 $78從賣相到口味都值得讚,推!
叫左兩款 set lunch 同一款甜品

▶️ 日本櫻花蝦飛魚籽忌簾汁意粉 $128
不過不失,不算出色
▶️ 風味焦糖脆脆爆谷窩夫配雪糕 $78
從賣相到口味都值得讚,推!

檸檬蜂蜜
日本櫻花蝦大蝦飛魚子忌廉汁意粉
(素)烤珍寶蘑菇牛油果芝士漢堡配薯條及沙律
風味焦糖脆脆爆谷窩夫配雪糕
(素)烤珍寶蘑菇牛油果芝士漢堡配薯條及沙律
風味焦糖脆脆爆谷窩夫配雪糕
2024-03-14 81 浏览
朗豪坊新開 見裝修幾靚就入左去食-日式味噌牛油蟹肉·蟹籽蓋飯定食 伴蟹湯 $168珍珠米上佈滿左好多味噌蟹肉🦀蟹肉啖啖肉又好鮮甜👍🏻再淋上鮮味十足既蟹湯 可當茶漬飯食😋湯飯控必點之選🫶🏻黑松露忌廉雞肉燴意大利飯 配香烤鵝肝 $148黑松露幾香 芝士脆伴碟 賣相不錯 個飯幾creamy 雞肉份量多 可惜鵝肝比較迷你同只有兩粒🥲熱 73%伯爵茶朱古力 $52好濃既朱古力 帶點伯爵茶味 兩者mix埋一齊又幾夾👍🏻👍🏻
朗豪坊新開 見裝修幾靚就入左去食

熱 73%伯爵茶朱古力 $52
好濃既朱古力 帶點伯爵茶味 兩者mix埋一齊又幾夾👍🏻👍🏻
2024-03-14
2024-03-14 56 浏览
今日黎到呢間喺朗豪坊新開嘅cafe, 位非常方便,裝潢幾有文青feel,以水泥牆及淡色木系風格佈置,幾有悠閒感。🔸炙燒慢煮美國封門柳香蔥牛丼蓋飯套餐配有醬油溏心蛋,燒甘薯、漬物、沙律!首先,賣相非常吸引,封門柳粉粉嫩嫩。當咬下封門柳嘅時候,會立刻感受到它嘅柔軟又嫩滑嘅口感。經過灸燒,表面微微焦香,非常香口。而且搭配一顆流心蛋,一戳就流出金黃嘅蛋黃。呢個搭配真係太讚啦😍封門柳的口感和流心蛋的濃郁相互輝映。店家用左珍珠米,每一粒都清晰可見。這種米飯軟糯又好吃,和封門柳、流心蛋組合起來,真是完美搭配。

🔸炙燒慢煮美國封門柳香蔥牛丼蓋飯
套餐配有醬油溏心蛋,燒甘薯、漬物、沙律!