2016-07-26 614 浏览
在MCL銅鑼灣看完電影,近近地去Green Waffle Diner吃晚飯,原來晚餐只在星期一至五供應,星期六要散叫。牛扒粒薯粒鑊仔($105)的牛扒粒的肉味很濃,可能鑊仔太傳熱,較後時間才吃的牛扒粒變得過熟。跟上次吃過的多寶薯粒鑊仔相比,窩夫比較喜歡牛扒粒薯粒鑊仔,因為沒有香腸和煙肉,不那麼油膩。炸雞腿窩夫早餐($95)的炸雞腿炸得十分香脆,裡面的雞腿肉汁豐富。窩夫是此店的招牌,沒有令人失望。配菜本來要水果杯,但當天卻沒有水果杯,只得幾片哈密瓜,有一點美中不足。
牛扒粒薯粒鑊仔
炸雞腿窩夫早餐
2016-07-09
牛扒粒薯粒鑊仔
炸雞腿窩夫早餐
2016-07-20 521 浏览
終於食到一至五lunch set!兩星期一轉 抵食! ✨香辣番茄香腸薯粒鑊仔 (set$82* 單點$91*)✨芝士集中在中央 一上桌真係熱辣辣 滋滋叫⚡️薯仔切粒炸過 趁熱香脆不乾💦拌上醬汁很香口!流心蛋竟有兩隻!🐣 流質蛋汁被刺穿叫人心動整盤大份飽肚😎味道香濃份量足 就是油多了點~Rating💁🏻(7.5*/10*)-跟餐送半份窩夫!仲有香蕉忌廉 好抵 好飽 -✨餐飲: Latte (跟餐半價 $28*)✨大大杯還有心心圖案!啡奶味平衡得不錯 不會苦~奶泡細滑有驚喜 greentea latte($36*)🍵也很濃郁
終於食到一至五lunch set!
兩星期一轉
抵食!
✨香辣番茄香腸薯粒鑊仔 (set$82* 單點$91*)✨
芝士集中在中央 一上桌真係熱辣辣 滋滋叫⚡️
薯仔切粒炸過 趁熱香脆不乾💦拌上醬汁很香口!
流心蛋竟有兩隻!🐣 流質蛋汁被刺穿叫人心動
整盤大份飽肚😎味道香濃份量足 就是油多了點~
Rating💁🏻(7.5*/10*)
跟餐送半份窩夫!仲有香蕉忌廉 好抵 好飽

✨餐飲: Latte (跟餐半價 $28*)✨
大大杯還有心心圖案!啡奶味平衡得不錯 不會苦~
2016-07-20 377 浏览
有時D野好睇唔好食就算啦今次真係中伏了!唔好睇又唔好食仲要貴.......一份唔香脆的WAFFLE, 配一球普通雪糕, 兩三片生果, 收$7X, 再加一......如果唔係貪佢無人唔使等位, 可以放低已睡著了的BB, 我真的不會選這一間, 可惜, 店員的大聲交談笑聲, 不用10MINS就吵醒了BB......超級無奈......所以我們只點一個, 快快吃完就走了.
有時D野好睇唔好食就算啦
今次真係中伏了!
唔好睇又唔好食仲要貴.......

超級無奈......

所以我們只點一個, 快快吃完就走了.
2016-07-20 361 浏览
Been working out all day to lose some fat, finnaly I gotta sit down and eat something real. Sadly there arent a lot of choices that i can have, sandwich could be one of them, so that I picked one full sandwichAt first I thought it would be too expensive, but when it comes out i was surprise like it can literally feed 2 people! It was even come with chips! The corned beef taste so much like ham and quite salty. With sauerkaut and swiss cheese, it made me drink quite a lot of bloggers. The rye br

it can literally feed 2 people! It was even come with chips! The corned beef taste so much like ham and quite salty. With sauerkaut and swiss cheese, it made me drink quite a lot of bloggers. The rye bread was well grilled so it had a crunchy texture. The french fries were fine too, can feel the oil was very fresh so that the chips has rich potato flavour.
2016-07-19 305 浏览
午巿上面書打卡送指定味道雪糕一球,加落跟餐窩夫一齊食都幾吸引。但今餐無享用呢個優惠,因為食到尾段已好飽,唔想嘥嘢。飽,在於叫咗個脂肪度爆棚的牛排粒薯粒鑊仔(個名超古怪),見到實物後,幫佢改叫鑊仔牛排粒脆薯配流心蛋。份量唔大,脆口嘢自然油份高,越食越肚脹。加隻流心蛋一齊食,入口冇咁油膩。牛排粒生熟度剛好,另混入香菰做配料,令賣相豐富啲,望落唔覺牛排粒特別少。為咗平衡呢個重口味餐,叫多個煙三文魚忌廉芝士卷伴粟米及薯仔沙律。菜如其名,一個大碟上放齊呢三樣食物。粟米多汁易刨(冇錯,係用刨的方式去食);三文魚卷味道略寡,魚肉色水頗淡,加多啲忌廉芝士同青菜就好喇。跟餐甜品半份窩夫的外層有啲硬,切開見唔係厚身版,同咖啡弄的出品正好相反,味道正正常常,都係鍾意食厚身窩夫多啲。餐飲熱咖啡味道好,配窩夫食最夾。比食物更值得欣賞係店員服務細心周到,讚。
煙三文魚忌廉芝士卷伴粟米及薯仔沙律
牛排粒薯粒鑊仔
跟餐半份窩夫
2016-07-10 404 浏览
之前聞說有薯粒鑊仔既green waffle diner, 我想食好耐, 今次終於抽到時間來食啦, 有朋友陪伴, 大家都想特別獎勵一下自己. 綠色螢光招牌遠遠都望到, 好期待地入去餐廳.在商場內半開放式的餐廳, 輕食至主菜都有, 看到其他客人都點了薯粒鑊仔, 窩夫. 看來是必點的美食.同友人討論完, 決定叫個dinner set 及薯粒鑊仔share來食, 貪個set 有齊主菜同窩夫甜品.枱面放有調味料都好貼心, 仲有大大支糖漿, 已經期待甜品時間.green tea latte (hot), 跟餐半價, $17.拉花好有心機整, 賣相好靚, 係雙魚仲有心心圍著, 剛好我係雙魚座 (笑). 抹茶好濃郁, 而且微微甜度, 我最喜歡的. 奶泡都夠多, 而且好綿密, 做得好好飲.香脆雞翼配水牛汁, 跟餐+$10轉雞翼. 加錢感覺冇甘抵食, 不過有3個口味選擇, 我地揀左水牛汁.雞翼沾上好多水牛汁, 濃香惹味. 味道酸酸地帶微辣, 好開胃既小食, 刺激一下味蕾. 印第安雞肉薯粒鑊仔 $93, 份量估唔到甘多, 好大份, 用重身熱辣辣鐵鑊上菜.薯粒好多, 而且細細粒, 香脆可口. 加上流心水煮蛋
綠色螢光招牌遠遠都望到, 好期待地入去餐廳.

green tea latte

香脆雞翼配水牛汁

印第安雞肉薯粒鑊仔
薯粒好多, 而且細細粒, 香脆可口. 加上流心水煮蛋, 刺開蛋黃流出, 伴薯粒同食更加香滑潤喉, 令一種口感. 我地加左少少黑椒更加滋味.
印第安雞肉薯粒鑊仔
睇下仲有拉絲芝士, 薯粒加多份咸香濃味, 配埋印第安雞肉啖啖肉.
雖然雞肉都算滑, 但印第安做法偏乾身, 幸好香料味好吸引, 加返唔少分.
野菌忌廉菠菜千層麵
野菌忌廉菠菜千層麵 ($158 dinner set), 同樣份量頗大, 兩個人食都好膩.
野菌忌廉菠菜千層麵
千層麵分三層, 芝士夾著千層麵同野菌菠菜, 再來一層千層麵及忌廉菠菜, 最後是千層麵同沙律菜係底層.
野菌忌廉菠菜千層麵
芝士厚厚一層焗得好香口, 中間的餡料有野菌忌廉菠菜, 餡料滿滿的好豐富. 不過忌廉似白汁偏濃厚, 較為飽膩.
窩夫伴雪糕及新鮮生果 (士多啤梨雪糕)
窩夫伴雪糕及新鮮生果 (士多啤梨雪糕), 窩夫係平時的一半份量, 所以份量剛好, 我同友人都食得哂.

要讚一下窩夫做得好外脆內鬆軟, 因為切的時候已經感受到外層脆的質感.

伴生果及雪糕食, 甜度剛剛好.
總括, 窩夫做得比較出色. 另外, 薯粒鑊仔也夠大夠熱辣辣. 兩款食物都較吸引. 但估唔到飲品也相當好, 必叫的green tea latte.

服務很好, 上菜快而且食完主食會轉換碟後, 才上甜品.
2016-06-30
green tea latte
野菌忌廉菠菜千層麵
窩夫伴雪糕及新鮮生果 (士多啤梨雪糕)
  • 窩夫伴雪糕及新鮮生果
  • Green tea latte
窩夫唔差,不過每加一個topping 都要俾錢..俾錢都算,開門做生意都係想賺錢,但都唔洗賺得咁盡掛,加左個煉奶,都唔夠一個窩夫用,拎多啲要再收...個墨西哥卷其實得青椒味,啲炸雞朋友話仲差過kfc頗失望的一餐順帶一提,個waitress態度不知所謂,行過叫佢當睇唔到,再叫,應左聲話等等之後係我地隔離擦枱,係正正隔離! 但其實無人排隊等入黎食,空枱多的是!有啲咁既服務員,再好食既野都無人幫襯啦!
窩夫唔差,不過每加一個topping 都要俾錢..

個墨西哥卷其實得青椒味,啲炸雞朋友話仲差過kfc

頗失望的一餐

有啲咁既服務員,再好食既野都無人幫襯啦!
2016-07-09 335 浏览
今次約左班朋友係銅鑼灣, 揀左間西餐試下叫左個波菜水煮蛋英式鬆餅粒水煮蛋做得幾好, 一切落去蛋黃流晒出黎, 流晒口水而鬆餅黎講就不過不失, 都過得去隔離仲有d薯粒 , 薯粒都好好味, 粒粒都好脆卜卜之後到今晚我最期待既主菜 – 牛扒粒薯粒鑊仔一上菜熱辣辣, 好香, 除左牛肉粒薯粒, 都仲有隻蛋係到, 係熱辣辣既時將隻蛋撈埋一齊好好食呀!!!! 下次必定要encore 呀!!!另我地都叫左一個fish & chips 配沙津, 呢個又係要俾個讚, 魚既粉唔太厚, 咬落好脆, 同埋唔會有d雪藏既味道. 同埋佢自製既醬汁好好好味!! 配埋個魚一流呀! 個汁點薯條都好好食!我地仲叫左一個芝士忌廉蛋黃長通粉, creamy 但唔會太漏, 下次要再試下其他意粉甜品我地就揀左個鮮芒果士多啤梨窩夫, 有幾片鮮芒果, 士多啤梨就係個醬汁不得不提既仲有我地叫左既飲品, 有幾款鮮搾果汁, 我地揀左奇異果汁, 本身以為會好糖漿味, 點知飲落好有驚喜, 好fresh, 應該真係鮮搾, 好好味!!
今次約左班朋友係銅鑼灣, 揀左間西餐試下

叫左個波菜水煮蛋英式鬆餅
粒水煮蛋做得幾好, 一切落去蛋黃流晒出黎, 流晒口水

而鬆餅黎講就不過不失, 都過得去

隔離仲有d薯粒 , 薯粒都好好味, 粒粒都好脆卜卜

之後到今晚我最期待既主菜 – 牛扒粒薯粒鑊仔

2016-07-04
  • 牛扒粒薯粒鑊仔
  • 奇異果汁
3K
2016-07-09 329 浏览
七一大遊行、街上人頭湧湧、為免太擠迫、唯有去商埸內餐廳享用我的午餐。剛做完運動、肚子餓得打鼓了。點了焗肉醬意粉、鐵鑊上、熱烘烘、麵條較粗身、有嚼口。肉醬份量不少、有點較油膩感覺。芝士香濃如再加多點點就更完美。Caramel Ginger Latte、清香的薑味非常誘人。心想焦糖一定好甜、卻意外地甜度適中、入口順滑、好飲。

剛做完運動、肚子餓得打鼓了。

鑊仔肉醬意粉
Caramel Ginger Latte
2016-07-01
Caramel Ginger Latte
2016-07-08 8033 浏览
窩夫這款甜品當然已經並非新鮮事,現今幾乎每間甜品店也能瞥見它的蹤影,然而我對Green Waffle Diner一直久仰大名,想當年窩夫仍未大行其道,Green Waffle Diner的窩夫已經備受關注,被讚賞其窩夫外脆內軟、回味無窮,Green Waffle Diner的窩夫大概是香港中美味窩夫的佼佼者之一。從銅鑼灣翡翠明珠廣場的電梯一上,往前直走不消一分鐘便會看到右手邊的Green Waffle Diner。餐廳為開放式格局,裝潢簡約不花巧,不論是空間感還是舒適度亦十足。窩夫不但可以選擇店方精選組合,更可以自選配料醬汁為自己度身訂造一份窩夫;除了一系列的窩夫外,更有全日早餐、沙冰、主食等等。下午茶的數款套餐價格更是十分相宜 桌上有數款調味料供客人自行添加,相信這一大瓶糖漿絕對是視甜如命的甜魔吃窩夫時的福音吧! 第一次來到Green Waffle Diner,當然以一嚐其窩夫為首要目標,從網上得知鑊仔薯粒同樣為餐廳的招牌菜之一,不過單人匹馬來享用下午茶,還是只點了一份窩夫和沙冰作罷,把鑊仔薯粒留待下次再戰吧。 雜莓香蕉班蘭窩夫配Movenpick意大利芝士蛋糕雪糕 ($91+
下午茶的數款套餐價格更是十分相宜

雜莓香蕉班蘭窩夫配Movenpick意大利芝士蛋糕雪糕 ($91+10%)
雜莓香蕉班蘭窩夫配Movenpick雪糕
云云窩夫組合實在叫人花多眼亂,只好挑選標名店方推介的$71的雜莓香蕉口味,並加$5將原味窩夫改成班蘭窩夫,再加$20將阿波羅雪糕升級為Movenpick雪糕。
窩夫配上新鮮士多啤梨、藍莓及香蕉,再淋上朱古力醬。
班蘭窩夫的班蘭味淡薄,輕易被微焦的外層和朱古力醬遮蓋了味道,然而鮮豔的綠色仍然是令人賞心悅目,更是切合了Green Waffle Diner的名稱呢!
窩夫受熱平均,烤得外脆內軟,是我吃過最最最鬆軟的窩夫!
配上的水果全部十分新鮮,除了士多啤梨可能由於並非當造而味道微酸外,藍莓及香蕉都非常香甜。
雪糕不論是阿波羅還是Movenpick同樣亦有多款口味選擇,而我則選擇了Tiramisu味,下單時店員更提醒Tiramisu味雪糕內有Rum酒成份,非常貼心。
Movenpick雪糕質素固然有保證,香濃軟滑,帶咖啡香及溫和的Rum酒香,當中更夾雜海綿蛋糕粒。
冰凍的雪糕和熱脆的窩夫向來都是最佳拍檔,不是嗎?

Sleeping Beauty ($36+10%)
Sleeping Beauty
夏日炎炎,一杯冰凍沁涼的沙冰確是必不可少。而我千挑萬選的這款,則是以士多啤梨、奇異果及豆奶攪拌而成,感覺健康。
沙冰打得異常幼細,每口更會感受到粒粒果籽,入口其實不太能感受到豆奶的豆味,以士多啤梨和奇異果的酸甜作為主導,味道天然,清新開胃。
這份下午茶終於了結了我這個心願,更是完滿地了結了我這個久未實現的心願;然而,吃罷以後另一個心願又再悠然而生,期待著下次其他口味的窩夫、沙冰以及鑊仔薯粒!
雜莓香蕉班蘭窩夫配Movenpick雪糕
Sleeping Beauty
  • Sleeping  Beauty
  • 雜莓香蕉窩夫
2016-07-08 300 浏览
今日去銅鑼灣濕平~發現原來呢度有Green waffle梗係要去試試啦~Good~冇咩人等~環境都算開揚~很舒服我地一行2人~點左1個小食,1個通粉同1人1杯野飲~ 已經飽到一個點了!先講小食~我地叫左個芝士薯粒~Woooo~ 果然不負所望~超好食~佢有好濃郁嘅cheese, 仲有好嫩滑嘅牛肉粒,仲有半熟蛋1隻撈埋一齊,口感真係好難形容~簡直是神級的好味~大家去到一定要試呀~我們還點了芝士焗通粉~有煙肉粒粒~芝士香味和味道同樣是很濃郁~可能2個食物都有芝士~所以這個焗通粉2個人Share 都有點多點了2杯沙冰~好滿~凍冰冰~又好味~岩哂咁熱嘅夏天
今日去銅鑼灣濕平~發現原來呢度有Green waffle

梗係要去試試啦~

Good~冇咩人等~

環境都算開揚~很舒服

先講小食~

我地叫左個芝士薯粒~Woooo~

果然不負所望~超好食~

我們還點了芝士焗通粉~
有煙肉粒粒~芝士香味和味道同樣是很濃郁~

點了2杯沙冰~好滿~凍冰冰~又好味~岩哂咁熱嘅夏天
2016-07-08 269 浏览
銅鑼灣實在太多野食, 今日終於可以試下green waffle喇! 行完山太口渴, 一坐低就即刻叫杯野飲先! 飲品種類有好多, 不過我地幾個都不約而同揀左呢杯 - 新鮮奇異果汁 夠特別夠fresh! 一路飲一路食到奇異果果肉, 一d都唔酸, 好解渴好好飲! 菠菜Egg Benedict 配炸薯粒一切開d蛋漿即刻流出黎, 而且用菠菜中和番蛋黃醬同流心蛋, 感覺light d 主菜 - carbonarad忌廉汁既份量啱啱好, 完全唔會覺得膩, 除左蘑菇同煙肉之外, 仲加左d脆卜卜既煙肉碎, 口感好豐富! 另一樣熱辣辣既主菜 - 牛扒粒薯粒鑊仔一上枱賣相已經非常吸引! 薯仔粒上面有兩隻流心蛋, 切開佢之後蛋汁加埋車打芝士, 配埋香脆既薯仔粒同蘑菇, 正! 而且牛肉粒都好嫩好香!

行完山太口渴, 一坐低就即刻叫杯野飲先!

菠菜Egg Benedict 配炸薯粒

主菜 - carbonara

另一樣熱辣辣既主菜 - 牛扒粒薯粒鑊仔

2016-06-27
  • 牛扒粒薯粒鑊仔
  • egg benedict
2016-07-05 495 浏览
剛剛在翡翠明珠(電視台?)的戲院看完魔幻森林, 實在好好看啊! 最後男主角都戰勝了森林大魔王呢~看完戲就是時候吃飯了~去了吃這間像CAFE的餐廳, 樣子好像不錯喔, 還不用排隊就試試了好簡單點了一個有牛排的全日早餐, 內容滿豐富的呢~牛排薄薄一塊, 味道不算很好, 不過咸咸的沒有肥膏, 減肥一流啊~多士是脆脆的2大塊, 不是麵包, 有心思啊~薯仔粒細細的好易吃~還有好健康的炒蛋, 滑滑的也不錯!

2016-07-02 377 浏览
六月的最後一天,與友人吃一頓豐富的美式晚餐慰勞一下自己。套餐包括了頭盤、主菜、甜品及飲品。價錢尚算合理!水牛汁雞翼(需再另加$10) - 三隻雞翼大大隻,食落微微暖且肉質滑溜。水牛汁相對味道較淡,如果濃一點便會更好~印第安雞肉薯粒鑊仔 - 雞肉很嫩滑之餘肉身亦厚。食落有很印第安香料,使雞肉味道更加出!水煮蛋流心一般味道亦淡,但拌薯味重的薯粒一起食後味道會意想不到地好味。野菌忌廉菠菜千層麵 - 份量十足~切開後材料滿瀉。野菌及菠菜食落爽口~面層焗得十分香脆可口。而放在底的沙律菜及蕃茄仔可以減少滯感!綠茶Latte(點套餐可以有半價優惠) - 拉花十分漂亮,飲落抹茶味很濃烈,而且細密綿滑。原味窩夫及士多啤梨雪糕 - 窩夫既熱又夠脆身。食落不會太滯,士多啤梨及香蕉甜甜酸酸。雪糕是普通牛奶公司雪糕,溶掉速度亦都頗快~
六月的最後一天,與友人吃一頓豐富的美式晚餐慰勞一下自己。
套餐包括了頭盤、主菜、甜品及飲品。價錢尚算合理!
  • Chickenwings
  • GreenTeaLatte
  • Waffle
2016-06-30 474 浏览
星期5 happy hour後就上左黎食番少少野就番HOME, 都有D野值得寫既超多芝士既芝士通心粉...芝士多到完全浸沒左個PAN, 好唔好味? 超好味! 芝士同韓國芝士唔同, 係真係好香, 發酵左同咸咸地既, 通粉入面都有芝士! 但真係冇其他野, 只得芝士就漏左一D囉...好在叫左甘菊茶...冇咖啡因又解膩, 雖然唔係好甜, 不過果種味道真係飲到好舒服, 越飲越眼訓, 越飲越眼訓...