2022-01-24 187 浏览
2個人用外賣app有折,折左3樣野都成$400,點知食到一肚氣😫😫😫個粟米蟹肉湯既口感我以為係好creamy,點知原來係稀既…..失望😢最無奈係泰式虎蝦球配炸流心蛋嘅糯米飯,要用力叉入舊糯米飯度,成舊乾左既糯米飯硬到咬開都要用好多力…☹️香蒜辣椒蟹肉意大利麵同糯米飯一樣,個意大利麵係完全乾身兼且硬埋…😕虎蝦球同炸流心蛋正常發揮,但舊石頭咁硬既糯米飯真係扣晒分雖然個意大利麵既蟹肉都足料既,但個意大利麵乾成咁,真係無下次我唔知道堂食會唔會好d,但今次食完都唔敢再幫襯了…
粟米蟹肉湯

泰式虎蝦球配炸流心蛋

香蒜辣椒蟹肉意大利麵

虎蝦球同炸流心蛋正常發揮,但舊石頭咁硬既糯米飯真係扣晒分
我唔知道堂食會唔會好d,但今次食完都唔敢再幫襯了…
外卖送餐
2022-01-18 1623 浏览
同朋友約左食lunch但係到當日朝早先決定食咩( ´▽`)朝早仲接受當日booking 嘅餐廳唔多所以就揀左greyhound 卜左一點鐘鬆啲全個新城市廣場都好多人( ´▽`)好多舖頭都有人龍努力排緊隊但呢道冇( ´▽`)入到去都係冇乜人( ´▽`) 個心都即刻驚一驚會唔會伏左自己朋友有黎過食講開平日嘅set lunch個價位親民好多而可能因為當日係星期六所以冇set lunch 全部都係a la carte 三個都唔算得上細食嘅女人 好快就嗌左好多野食 個人都幾中意餐廳用返自己餐廳嘅碗碟( ´▽`)個design都幾靚( ´▽`) 幾條線但就係2個人第一樣野到嘅係松露油炒雜菌佢個雜菌旁邊有原個蒜頭加落去一齊煮所以都有陣蒜香 同松露油隻味都幾夾伴左份四件裝牛油多士多士有搽牛河嘅部份好軟( ´▽`)少少鹹好好食( ´▽`) 但邊位就略嫌唔夠脆份量黎講算係啱2-3個人share嘅小食黎嘅其實個蟹肉炒飯都係一齊黎蟹肉唔似撈落去一齊炒所以其實個味都幾獨立個飯底冇問題 係蟹肉鹹左少少自己撈均佢再落返少少青檸汁個味就平衡返( ´▽`)偶爾食泰國野嘅飯都會跟份青瓜同湯唔知係咪正宗定係傳統會跟埋?個小
同朋友約左食lunch
但係到當日朝早先決定食咩( ´▽`)
朝早仲接受當日booking 嘅餐廳唔多
所以就揀左greyhound

卜左一點鐘鬆啲
全個新城市廣場都好多人( ´▽`)
好多舖頭都有人龍努力排緊隊
但呢道冇( ´▽`)

入到去都係冇乜人( ´▽`)
個心都即刻驚一驚會唔會伏左自己
朋友有黎過食
講開平日嘅set lunch個價位親民好多
而可能因為當日係星期六
所以冇set lunch 全部都係a la carte

三個都唔算得上細食嘅女人
好快就嗌左好多野食

個人都幾中意餐廳用返自己餐廳嘅碗碟( ´▽`)
個design都幾靚( ´▽`) 幾條線但就係2個人

第一樣野到嘅係松露油炒雜菌
松露油炒雜菌

佢個雜菌旁邊有原個蒜頭加落去一齊煮
所以都有陣蒜香 同松露油隻味都幾夾
伴左份四件裝牛油多士
多士有搽牛河嘅部份好軟( ´▽`)
少少鹹好好食( ´▽`) 但邊位就略嫌唔夠脆
份量黎講算係啱2-3個人share嘅小食黎嘅
蟹肉炒飯

其實個蟹肉炒飯都係一齊黎
蟹肉唔似撈落去一齊炒
所以其實個味都幾獨立
個飯底冇問題 係蟹肉鹹左少少
自己撈均佢再落返少少青檸汁
個味就平衡返( ´▽`)
偶爾食泰國野嘅飯都會跟份青瓜同湯
唔知係咪正宗定係傳統會跟埋?
特色小食拼盤

個小食拼盤比想像中大盤得多( ´▽`)
睇圖每樣野都係細細份
佢每款食物以2為單位 正路嘅
我地三個人 就要某啲嘢食再分
三個sauce 冇諗過紅色嘅唔係好辣
而係酸酸甜甜咁( ´▽`)
啲菜望落都新鮮 靚
冬蔭公海鮮意粉

之後呢個係朋友大力推薦嘅冬蔭公pasta
食落唔算好辣 又真係幾好味喎!
青檸我覺得唧唔唧都得
唔會酸左 但清新左少少
泰式香燒原隻魷魚筒

之後係魷魚
睇落都幾大條 但呢啲野食食下就冇哂( ´▽`)
都係好食嘅 燒出嚟又鹹鹹地咁
個風味係有嘅
不過入面冇新鮮滑捋捋嘅質感
燒到偏乾身少少

最後附上單據一張

三個女仔黎講 五樣嘢食都合理嘅
不過人均接近300黎講性價比就偏低咁( ´▽`)
2022-01-08
松露油炒雜菌
蟹肉炒飯
冬蔭公海鮮意粉
泰式香燒原隻魷魚筒
2022-01-09 137 浏览
服務不錯細心,人手不太足所以點餐同埋單舉手都要等一下。食物份量遍少,味道ok la, 未至於叫好食或有特色,又唔會覺得需要影相打卡之類,每次來都係因為容易book到,地點就腳同適合同朋友聊天,因為唔算坐位迫又無時間限制,可以慢慢坐!凍檸茶一如往常好飲,泰式凍啡太甜。
服務不錯細心,人手不太足所以點餐同埋單舉手都要等一下。
凍檸茶一如往常好飲,泰式凍啡太甜。
2022-01-07 150 浏览
    是日家庭樂,食開ifc個間,就番家人住既地方去左位於新城市既Greyhound,預日星期六較早前卜左位,6點30去到掃安心出行直接入座。    一行8人,叫左幾道菜。職員有善,主動見到執枱,加水😍仲有提議甜品單骨雞腿,即叫即炸,每次泥到必叫小吃,熱哄哄仲有油流出泥薄三文魚泰式醬第2必食,泰式醬搭上蒜頭配三文魚,清甜微辣粟米蟹餅適合小朋友口味,鬆脆美味,唔會炸到好乾身豬頸肉正正常常,烘左2條多士,脆口既😍叫左三色漢堡,啲肉好Juicy菠蘿炒飯,小朋友好中意大人中意既帶子墨魚麵😍咖哩蟹飯,超好食🤩🤩🤩想再要多啲飯tim,唔太辣,但好香
單骨雞腿,即叫即炸,每次泥到必叫小吃,熱哄哄仲有油流出泥

第2必食,泰式醬搭上蒜頭配三文魚,清甜微辣

粟米蟹餅
適合小朋友口味,鬆脆美味,唔會炸到好乾身

豬頸肉正正常常,烘左2條多士,脆口既😍

叫左三色漢堡,啲肉好Juicy

菠蘿炒飯,小朋友好中意

大人中意既帶子墨魚麵😍

咖哩蟹飯,超好食🤩🤩🤩想再要多啲飯tim,唔太辣,但好香

2021-12-16
2022-01-03 125 浏览
今日和老婆晚上於新城市廣場Greyhound cafe食晚餐, 我們點了泰式虎蝦椰菜炒粉絲, 啖啖鮮蟹肉炒飯和牛扒。泰式虎蝦椰菜炒粉絲份量足料, 有虎蝦, 粉絲和椰菜, 虎蝦食落彈牙鮮甜, 椰菜新鮮, 粉絲爽口, 整份泰式虎蝦椰菜炒粉絲口感惹味,, 食落精滿足;啖啖鮮蟹肉炒飯除了飯外, 還有青瓜條和湯, 炒飯炒得乾身, 飯粒分明, 蛋好香滑, 蟹肉爽口, 食落口感滿足, 青瓜條食落爽脆清甜, 湯是酸菜湯, 飲落開胃, 整份啖啖鮮蟹肉炒飯份量十足, 口感滿足;最後牛扒我們點了7成熟, 肉質香濃, 磨菇食落爽口, 有啖啖胡椒味, 蒜頭食落惹味, 整份牛扒味道香濃, 肉質味美。餐廳座位舒適, 食物美, 價錢合理, 我和太太食了一頓好味泰國菜
泰式虎蝦椰菜炒粉絲
牛扒
啖啖鮮蟹肉炒飯
2021-12-30
2021-12-26 136 浏览
I love Greyhound Phad Thai. It’s always in my order list when I visit any of their branches. This time we ordered Thai pop and Tiger prawns with Thai too. And also a coconut cake 🥥 🍰 Surprisingly the prawns in Tiger prawns were better than the phad thai one 😁
I love Greyhound Phad Thai.

2021-12-24
庆祝纪念
除夕
2021-12-13 254 浏览
星期五嘅晚上嚟到沙田,的確係好難搵到餐廳食飯。呢間餐廳算係排得比較快嘅一間。其實之前已經食過呢間餐廳,記得比較好食嘅係三文魚刺身同埋千層蛋糕。今次照舊都有叫做泰式三文魚刺身味道依舊好似食緊山下嘅味道,好特別。另外叫咗單骨雞翼,呢一個就普普通通,而且仲食到一件係未熟😰叫咗一個牛扒飯,呢個幾好味,佢啲牛好亂畫,一啲都唔解。同埋佢個飯應該係有樂道雞油,有少少雞味。最後叫咗個墨汁海鮮意粉,呢度意粉就正正常常冇乜特別。

今次照舊都有叫做泰式三文魚刺身

味道依舊好似食緊山下嘅味道,好特別。
另外叫咗單骨雞翼,呢一個就普普通通,而且仲食到一件係未熟😰

最後叫咗個墨汁海鮮意粉,呢度意粉就正正常常冇乜特別。
2021-12-08 222 浏览
慶祝朋友食生日飯,就黎左沙田食呢間泰國fusion 菜餐廳環境黑白灰為主,型格有情調,空間夠大,上菜都好快👍我地叫左泰式特色小食拼盤, 牛肉方面略嫌有d乾,但泰式腸仔第一次食,味道蟹肉咖哩味道一流,吾使自己拆蟹幾方便配埋指定既薄餅一齊食yummy yummy👍炸魷魚🦑圈脆卜卜仲有個鮮蝦炒金邊粉吾記得影相tim, 連埋花生碎撈埋一齊食,超正👍鮮蝦意粉以為係普通意粉咁,食落原來都幾辣整體黎講食物味道ok, 係近西式既泰國菜👍
慶祝朋友食生日飯,就黎左沙田食呢間泰國fusion 菜
餐廳環境黑白灰為主,型格有情調,空間夠大,上菜都好快👍

蟹肉咖哩味道一流,吾使自己拆蟹幾方便
配埋指定既薄餅一齊食yummy yummy👍
炸魷魚🦑圈脆卜卜

鮮蝦意粉以為係普通意粉咁,食落原來都幾辣

整體黎講食物味道ok, 係近西式既泰國菜👍

2021-10-19 624 浏览
嘢食食落係幾好食,賣相都幾好。不過同朋友食完之後,2個人都肚痛🙂🙃大家約出嚟食晚餐,好難想像唔關間餐廳事。薄切三文魚幾好食,加片蒜同帶辣嘅香料。食落味道好清新。單骨雞翼:炸得有啲過火,啲肉有啲硬,無晒水份之餘,仲好乾身。生菜包:幾好食,啲肉醬連肉汁包埋一齊,生菜爽口新鮮。個皮就…… 差啲喇,啲邊(四邊)都已經乾晒。意大利肉腸芝士餡餅:個餡唔錯,芝士都好濃厚,塊皮的確夠脆,但…… 個底其實燶咗,食住都有陣陣燶味。菠蘿炒飯:無咩特別,份量少咗啲。總結:乾、性價比低、無咩特別

薄切三文魚幾好食,加片蒜同帶辣嘅香料。食落味道好清新。

菠蘿炒飯:無咩特別,份量少咗啲。

總結:乾、性價比低、無咩特別
2021-10-18
🍃環境:店內晚市相對嘈雜,整潔衛生還行。但服務態度太差👎🏻服務員冷漠懶散,一點都不積極友善。好在菜品味道🌹一如既往,跟泰國曼谷的如出一轍,值得好評~🛎️菜品:🥪「芝士火腿三明治」芝士過少,麵包太乾。但薯條真心熱騰酥脆,口感太好~❤️🫓「意大利肉腸芝士餡餅」餡餅料足,分量也大,四塊餅很飽腹🍝「煙肉蘑菇白汁意大利面」絕對是獨一無二的Light Carbonara,卡邦拿醬汁香濃而不膩,麵條Q彈爽口,主食首選👍🏻🍫「朱古力情人」冰淇淋芭菲~ 久違的味道!巧克力濃醇可可配上香脆的巧克力配料和布朗尼,辛福感爆表~🍰「藍莓芝士蛋糕」芝士放多太膩了,挺適合嗜甜的朋友
🍃環境:

好在菜品味道🌹一如既往,跟泰國曼谷的如出一轍,值得好評~

🛎️菜品:

🥪「芝士火腿三明治」
芝士過少,麵包太乾。但薯條真心熱騰酥脆,口感太好~❤️

🫓「意大利肉腸芝士餡餅」
餡餅料足,分量也大,四塊餅很飽腹

🍝「煙肉蘑菇白汁意大利面」

🍫「朱古力情人」

🍰「藍莓芝士蛋糕」
芝士放多太膩了,挺適合嗜甜的朋友
  • 煙肉蘑菇白汁義大利麵
  • 朱古力情人
  • 義大利肉腸芝士餡餅
2021-09-17 587 浏览
由未進入餐廳門口,已經得到無禮對待,每個職員工作態度彷彿在公司結業的最後一天,冇人招呼不突止,我自己坐低後,冇人理會過我,彷彿並不存在於這個地方,到我朋友到達後,我們希望調去一張冷氣冇咁凍的枱時,職員問我朋友幾多位,真的好像見不到我,而還會對我朋友大聲呼喝,衷心佩服該餐廳仍然能夠營業,我們縱然最後沒有幫趁,不過深信該餐廳肯定食物質素應該接近六星級酒店,否則冇可能於疫情期間仍然可以營運,本來應該十個憤怒的表情,而家我反而會比五個諷刺。
本來應該十個憤怒的表情,而家我反而會比五個諷刺。
2021-09-17
  • 食蕉炒魷
2021-09-06 2179 浏览
又去新城市廣場接男朋友仔開飯 😊😊 呢間有好多分店,之前係尖沙咀海港城同旺角新世紀廣場都食過,鐘意佢新潮泰式菜,又靚又好食,辣辣地又夠開胃😄 泰式特色小食拼盤 $228 超多款!!兩個人都一樣食得晒😝 有串燒,雞牛各一串,沙嗲醬都幾香👍🏻 單骨雞翼就比較普遍;另外仲有好多蝦丸… 魚丸同泰式春卷,配上唔同嘅醬汁,不過提提綠色個醬好辣🥵 🌟好食推介🌟啖啖蟹肉黃咖哩喱飯 $198名副其實嘅汁多個飯😂😂 仲有一個酸菜例湯;真係超多蟹肉,黃咖喱無咩辣味,淨係有咖哩香,唔食得辣嘅朋友都可以食;蟹肉碎碎好易送飯,食食下仲嫌唔夠多飯😂😂 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻炒通菜 $88 正常發揮,無咩特別。Coconut Shake $68椰子沙冰,好凍,一上枱就超香椰子🥥味~ 喜歡椰子嘅朋友一定要試😊泰式珍珠奶茶 $48 其實試咗好多間泰國餐廳,佢地嘅珍奶真係唔好飲…. 今次都唔例外,泰式珍珠真係唔好食…. 好硬!根本吞唔落😫 泰式奶茶就偏深色少少,味道ok 嘅,但珍珠下次真係可以「走咗佢」😔喜歡呢間嘅 waiters 們,打位個個好friendly 又細心,點菜嘅哥哥對餐牌超熟悉,同客有講有笑👍🏻

泰式特色小食拼盤 $228

🌟好食推介🌟
啖啖蟹肉黃咖哩喱飯 $198

炒通菜 $88
正常發揮,無咩特別。
泰式炒通菜

Coconut Shake $68
泰式珍珠奶茶 $48

啖啖蟹肉黃咖哩喱飯
一向對這間cafe也感到很滿意,也多次幫襯過不同的分店,今日行過沙田分店見到下午茶set裏面包括已是食過幾次而十分喜歡的蛋糕,所以二話不說,就行入去試吓,下單時已說有幾款泰式甜品沒有貨,換多一件蛋糕補數,心想還好,可以食多一件千層蛋糕。食物到來,冷盤也不錯,及鹹點水準也OK,但到千層蛋糕十分失望又硬又唔好味,像是放了很久的蛋糕。和經理反映,只是換咗來一向冷漠的不好意思便算了。一心一意為了吃蛋糕而入,卻換來失望。
2021-07-16 910 浏览
一到週末 周圍都好多人搵食都唔係咁容易 見到呢間冇咩人排隊而且又肚餓 所以就入去食下我同友人分別都叫左 <泰式豬肉丸湯河*2>, <粟米蟹肉餅> , <單骨雞翼>😊湯河味道幾好 但$98都唔平🥲🥲有豬肉丸同豬肉係入面 個湯味道幾好😌整體來講呢一間餐廳都係冇選擇之中嘅其中一個選擇!!!
一到週末 周圍都好多人
搵食都唔係咁容易 見到呢間冇咩人排隊
而且又肚餓 所以就入去食下

湯河味道幾好 但$98都唔平🥲🥲
有豬肉丸同豬肉係入面 個湯味道幾好😌

整體來講
呢一間餐廳都係冇選擇之中嘅其中一個選擇!!!
2021-07-15 868 浏览
前個星期六,多年沒見的學生約了我在沙田Greyhound Cafe 飯聚。我一向對泰國菜沒特別喜好,因為來來去去都是海南雞、菠蘿飯、咖喱雞、飛天通菜⋯⋯,平平實實,沒甚驚喜。但每次到Greyhound Cafe 都有非一般的感受,雖然味道上仍保留泰菜的甜酸香辣,食材也沒大不同,但餐廳的簡樸時尚裝璜,食物的西式料理擺碟,立即令人耳目一新,沒了「老土」的感覺。那天我們四人點了五款菜式,談談笑笑,非常享受!1. 脆炸蟹肉粟米餅配酸甜醬 —— 炸得脆卜卜,粟米粒配合蟹肉的鮮味,沾些酸甜醬,清新開胃。2. 鮮蝦炒金邊粉 —— 這是每次必吃的佳作,蝦是次次大小不一,有時連殼油炸,有時留尾走油,不過都有鮮味,但最好吃是那些爽滑美味的金邊粉。3. 炭燒豬頸肉配糯米飯 —— 豬頸肉油香馥郁爽口,沾些微辣醬汁,加上一根青瓜條、一口軟滑的糯米飯,真是滋味無窮!4. 泰式辣醬燒和牛配黃薑飯 —— 牛肉不多,但脂香滿溢,香辣惹味,配上黃薑飯及生菜,再加一碗中式湯,非常豐富。5. 炸越式蟹肉春卷 —— 春卷外脆內軟,用生菜包著吃也不錯。

2021-07-03
午餐