2024-12-28 207 浏览
I recently visited a great place called Grill, and I had a fantastic time! They offer a wide variety of grilled skewers, each with a different sauce. My favorite was the satay flavor. We tried chicken wings, pineapples, fish cake, pork neck, and more. You don’t need extra sauce because the skewers already come with plenty of flavors, but you can pay a little extra for more sauce if you like.One of the highlights was their Hainanese chicken. They served chicken thigh with a side of veggies, makin

One of the highlights was their Hainanese chicken. They served chicken thigh with a side of veggies, making it a healthy option. The drinks were also excellent. We ordered iced longan tea and iced lemon tea, both very refreshing and full of flavor.

Overall, I highly recommend Grill. The prices are reasonable, the service is great, and the food is delicious. I will definitely visit this place again soon. If you’re looking for a place with tasty grilled skewers and a fun atmosphere, Grill is the perfect spot.
2024-12-27 150 浏览
記得Grill的第一間分店在蘭桂坊,收工飲完酒,食番一兩串,簡直是人生美好時光。現在銅鑼灣也有分店,位置超方便,從C出口一出就見到,外面有個大壁爐,串燒一排排開放,設計超級開放,可以一邊食一邊看他們燒!基本的豬、牛、雞串,都是$10-$20,性價比超高。仲有還骨海南雞飯,這個雞飯連雞翼都去骨,午餐套餐仲送飲品,雞飯保持粒粒分明,香噴噴的,海南雞肉皮滑肉嫩,底下還有入味的椰菜。串燒選了牛仔骨、有機蘆筍和白鱔,牛仔骨燒得juicy,一咬就分開,時間掌握得剛剛好。有機蘆筍咬下去帶點燒烤香味,完全不乾,超級好味!白鱔肉質軟綿juicy,喜歡燒白鱔的朋友一定要試。最後仲有甜品,焦糖燉蛋還是心型,真係滿足的一餐。餐廳裡面座位很多,高身台坐得舒服,完全不擠。如果想吃燒烤的話,外賣也可以哦

最後仲有甜品,焦糖燉蛋還是心型,真係滿足的一餐。

2024-12-23 224 浏览
話說今日行完街想食啲宵夜,見到啲間喺中環好出名嘅泰國串燒舖,估唔到銅鑼灣都開咗分店,就去入去試一試💪💪💪💪串燒:白鱔外焦內嫩,燒烤的香氣令人垂涎,魚肉鮮美,搭配的醬汁啱啱好🤤🤤🤤牛仔骨肉質鮮嫩,燒烤後的煙燻味充滿肉汁,搭配的醬料增添了風味😘😘😘泰式魚餅外層酥脆,內裡鮮香,少少辣非常開胃🔥🔥魷魚鬚口感極佳,搭配的調味料讓人感受到海鮮的鮮美,吃起來相當過癮。酸辣鳳爪酸辣鳳爪味道獨特,鳳爪冇骨入味,酸辣的調味讓整道菜品非常開胃,而且份量非常之多👌🏻👌🏻沙律海南雞雞肉鮮嫩多汁,搭配清新的蔬菜,醬汁清爽,而且雞胸都非常之滑

串燒:
白鱔

牛仔骨

泰式魚餅
外層酥脆,內裡鮮香,少少辣非常開胃🔥🔥

魷魚鬚

酸辣鳳爪

沙律海南雞
雞肉鮮嫩多汁,搭配清新的蔬菜,醬汁清爽,而且雞胸都非常之滑

2024-12-22 201 浏览
喺香港好少有好食嘅串燒,多數都係燒到勁黑又乾爭爭,所以我平時都好少食。今次呢間係朋友介紹,喺銅鑼灣C出口對面,所以就決定去試吓今次叫咗幾款串燒同埋兩個套餐,套餐會連埋一杯嘢飲。第一個係泰式串燒雞肉配菠蘿炒飯及雜菜。個套餐跟咗三串泰式雞肉串燒,每嚿雞肉都係大嚿嘅,佢仲配咗一個沙嗲醬,點咗沙嗲醬之後,成個雞肉串都好好食。菠蘿炒飯嘅份量都好多,而且甜甜地,配埋串燒食幾好食。另外我哋都叫咗個泰式去骨海南雞飯真係所有雞肉都去晒骨,連平時其他餐廳唔會去嘅雞翼都去埋骨,所以食落勁方便。而且雞肉肉質好鮮嫩同好滑,同串燒一樣做得都係咁出色。至於串燒方面,我哋分別叫咗一串雞肉、一串豬肉、一串牛肉、一串雞翼同埋一串豬頸肉食套餐裏面嘅雞肉串燒已經覺得好好,點知豬肉同埋牛牛牛肉原來仲好食。值得一提係個雞翼,一串有兩件,每件都大大隻,個雞肉又夠嫩滑。至於咁多款裏面最好食就係豬頸肉肉,一串有四塊,每塊嗰邊都係脆,而且仲有一個好香嘅泰式酸辣醬表面。

今次叫咗幾款串燒同埋兩個套餐,套餐會連埋一杯嘢飲。

第一個係泰式串燒雞肉配菠蘿炒飯及雜菜。

另外我哋都叫咗個泰式去骨海南雞飯

2024-12-19 184 浏览
Grill ขนทอง (駱克駅) (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖記得Grill 第一間分店係喺蘭桂坊放工飲完酒嘆返一兩串,美好嘅時光銅鑼灣都有分店,地點非常方便,銅鑼灣C出口一出就見到,大大個壁爐,一排開嘅串燒開放式設計,可以睇住佢燒Basic 豬牛雞都係$10$20串,性價比高去骨海南雞飯 $69連雞翼都去骨嘅海南雞飯,Lunch set 仲有飲品送,雞飯保持粒粒飯香唔油,海南雞肉,皮滑肉嫩,仲有入味既椰菜墊㡳,Lunch set 滿足之選牛仔骨、有機蘆筍、白鱔燒牛仔骨juicy,牛肉一咬就分開,時間掌握得剛剛好。一排幼身既有機蘆筍,咬落去帶燒烤香味,唔會好乾身蘆筍獨特嘅香氣,蔬菜首選。白鱔肉質juicy軟綿,鍾意食燒白鱔嘅朋友,一定唔可以錯過。焦糖燉蛋$36仲有甜品,新鮮熱辣嘅焦糖燉蛋仲要係心心型,滿足既一餐。餐廳入面有大量座位,高身台,坐得舒服,唔會好迫想食燒烤嘅話,外賣拎走又得。
Grill ขนทอง (駱克駅) (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖
記得Grill 第一間分店係喺蘭桂坊
放工飲完酒嘆返一兩串,美好嘅時光
銅鑼灣都有分店,
地點非常方便,銅鑼灣C出口一出就見到,
大大個壁爐,一排開嘅串燒
開放式設計,可以睇住佢燒

Basic 豬牛雞都係$10$20串,性價比高

去骨海南雞飯 $69
連雞翼都去骨嘅海南雞飯,
Lunch set 仲有飲品送,
雞飯保持粒粒飯香唔油,
海南雞肉,皮滑肉嫩,
仲有入味既椰菜墊㡳,
Lunch set 滿足之選
牛仔骨、有機蘆筍、白鱔
燒牛仔骨juicy,
牛肉一咬就分開,
時間掌握得剛剛好。
一排幼身既有機蘆筍,
咬落去帶燒烤香味,唔會好乾身
蘆筍獨特嘅香氣,蔬菜首選。
白鱔肉質juicy軟綿,
鍾意食燒白鱔嘅朋友,一定唔可以錯過。

焦糖燉蛋$36
仲有甜品,新鮮熱辣嘅焦糖燉蛋
仲要係心心型,滿足既一餐。
餐廳入面有大量座位,
高身台,坐得舒服,唔會好迫
想食燒烤嘅話,外賣拎走又得。
2024-12-13 229 浏览
尼間串燒店真係回憶殺,細細個就幫襯,由佢只係做串燒到依家竟然出餐啦!豬、牛、雞配菠蘿炒飯,飯粒鬆散,菠蘿嘅甜味同肉類好配搭,令人食得開心。杯裝酸辣鳳爪,酸酸辣辣,啖啖夠味,非常開胃。海南雞半隻,雞肉鮮嫩,配上特製醬汁,味道相當正!牛仔骨肉質厚實,燒得剛好,咬下去有肉汁流出,真係好滿足。雞中翼香脆可口,適合配啤酒一齊享用。有機露荀帶有自然香氣白鱔燒得焦脆,口感滑嫩,搭配青檸梳打清爽開胃有機粟米同凍檸檬水好滋味

杯裝酸辣鳳爪,酸酸辣辣,啖啖夠味,非常開胃。

海南雞半隻,雞肉鮮嫩,配上特製醬汁,味道相當正!

牛仔骨肉質厚實,燒得剛好,咬下去有肉汁流出,真係好滿足。
雞中翼香脆可口,適合配啤酒一齊享用。
有機露荀帶有自然香氣

白鱔燒得焦脆,口感滑嫩,搭配青檸梳打清爽開胃
有機粟米同凍檸檬水好滋味
2024-12-12 195 浏览
$66 lunch 抵食,行過好多次,一直想有機會食。在門口order 之後自己揾位,好適合自己一個人食,又不限時,不會有人趕。出面一串燒差唔多$20 ,宜家lunch 包埋奶茶,好抵食。
2024-12-06 240 浏览
快餐店形式的泰式串燒店全日供應套餐連飲品 性價比很高🛎️ 泰式海南雞半隻海南雞份量也挺大 雞肉滑嫩 沾點酸甜醬和海南雞醬後味道更昇華🛎️ 串燒菠蘿飯菠蘿炒飯挺香 有很多香甜菠蘿泰式串燒是現燒的 非常惹味 沾點附上的沙嗲醬 更香口🛎️ 魷魚鬚魷魚烤得很香 面上的醬汁酸酸甜帶微辣肉質爽口彈牙🛎️ 燒菠蘿超級香甜 必叫之選🛎️ 雞中翼燒雞翼 得至細鐘意食香口惹味 肉質嫩滑🛎️ 鳳爪杯泰式鳳爪杯 酸酸甜甜肉質爽口 吃完很開胃...環境🏡 超近地鐵站 位置方便 裝修型格服務👨🏻‍🍳 有送餐服務衛生🛁 沒發現明顯污糟
快餐店形式的泰式串燒店

午餐
  • 燒菠蘿
  • 泰式去骨海南雞飯
2024-12-06 176 浏览
喺銅記發現咗間泰式串燒店,最驚喜係份量夠晒多,價錢又超親民,兩個人食都唔使港幣$500!佢哋嘅串燒款款都勁出色,我最推介牛仔骨串燒,醃料入味,肉質超嫩滑!雞中翼串燒就炸到金黃香脆,皮脆肉嫩。最特別係佢哋嘅白鱔串燒,一啲都唔會腥,配埋特製醬汁食更出色。有機串燒系列嘅粟米同露荀都新鮮爽口,素食者都啱食!主食方面,莈蘿炒飯香噴噴,配埋三款肉類絕對唔會覺得乾!半隻海南雞肉質鮮嫩多汁,皮爽肉滑。仲有杯裝嘅酸辣鳳爪,啱晒人少少,又想當開胃前菜,香辣可口,一啖接一啖停唔到口!飲品推介佢哋嘅青檸梳打,清新解膩!講真,呢個價位食到咁多嘢,仲要質素咁好,真係抵到爆!想搵平靚正嘅泰式串燒,呢間真係超值之選!

2024-12-03 193 浏览
聽朋友講這裡的泰式串燒好好味,所以就決定一試。餐廳環境輕鬆,幾適合同朋友一齊聚下餐。我點咗幾樣嘢,首先係 豬、牛、雞配波蘿炒飯。呢道菜份量幾足夠,肉質都幾嫩,尤其係雞肉,加埋沙嗲醬,味道真係唔錯。波蘿炒飯又香又甜,配埋幾串燒肉,整體感覺好開心。接住試咗 白鱔,呢道菜煮得剛剛好,外面脆脆,裡面嫩嫩,味道好鮮。調味料搭配得好好,真係一試成主顧!之後我又點咗 豬頸肉,肉質滑,醬汁入味,食落去幾滿足,真係想再來一份。再嚟係豬肉,味道都幾好,肉質唔差,搭配的醬汁也幾好味,整體都好過癮。最後,我飲咗極濃啤酒,啱曬配埋啲串燒

這陣子時冷時熱的天氣令人胃口大減,好容易感冒無胃口,就會好想食重口味的東東位置銅鑼灣地鐵站C出口,上到去就看到自帶火焰的泰國餐廳環境光加熱等於火,火和光就是我在等串燒🍡🍢透明玻璃下會看到店員燒製一串接一串串燒,特色壁畫貼滿餐廳的牆身,色彩繽紛令人食指大動來到主打泰式串燒既Grill ขุนทอง,除左大食特食泰式即叫即燒串燒、人氣推薦:全日供應串燒套餐 連飲品全部$60-$70,安排!食物 我地二人叫左一個全日供應套餐連飲品+ 散叫串燒,飯量少的閨蜜們叫依個set再叫串燒share就岩哂~🍚海南雞飯配凍檸茶 $69無骨海南雞飯雞肉超夠肥,肉質嫩滑蘸點佢哋特調海南雞醬汁及甜豉油,酸酸甜甜好開胃油飯乾爽而且好有雞油鮮香味終於到我地主菜:串燒!!!所有串燒即叫即燒,外皮grill得焦香,內裡燒得剛熟,恰到好處;特製調味一級棒🐷豬頸肉 $25燒豬頸肉好爽脆,肉質厚實大大塊,肥瘦適中🐙魷魚鬚 $25大大條彈牙爽口魷魚鬚,不會老和硬,鬚邊邊燒到好香口,好味!🍍燒菠蘿 $22切成方塊粒的燒菠蘿烤的一級棒!焦糖甜蜜蜜菠蘿,又香又甜又好吃!真的是燒得非常好!一咬落去就爆哂鮮甜菠蘿汁,太好味!依個真係皇牌串

位置
銅鑼灣地鐵站C出口,上到去就看到自帶火焰的泰國餐廳

光加熱等於火,火和光就是我在等串燒🍡🍢

食物

🍚海南雞飯配凍檸茶 $69

無骨海南雞飯雞肉超夠肥,肉質嫩滑
蘸點佢哋特調海南雞醬汁及甜豉油,酸酸甜甜好開胃
油飯乾爽而且好有雞油鮮香味

終於到我地主菜:串燒!!!

🐷豬頸肉 $25

燒豬頸肉好爽脆,肉質厚實大大塊,肥瘦適中

🐙魷魚鬚 $25

大大條彈牙爽口魷魚鬚,不會老和硬,鬚邊邊燒到好香口,好味!

🍍燒菠蘿 $22

切成方塊粒的燒菠蘿烤的一級棒!
焦糖甜蜜蜜菠蘿,又香又甜又好吃!
真的是燒得非常好!一咬落去就爆哂鮮甜菠蘿汁,太好味!依個真係皇牌串燒必點!

🥬有機露荀 $22

食得膩膩地要食埋燒蔬菜
燒至乾爽,加入少許海鹽的有機露荀一解肉類的膩

🦐大花蝦 $80

大大隻蝦,笑哈哈
鮮味十足,蝦肉又爽又多汁,大滿足

Grill ขุนทอง
📍: 銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖
2024-11-29 140 浏览
次次行過都俾佢既串燒店面吸引,見到有lunch set,都幾抵食,就試試佢👍🏻🔵去骨海南雞飯配雜菜去骨雞肉嫩滑,一半係雞胸,一半係雞腿,再配埋油飯仲包野飲,整體口感好滿足🥰🔵青木瓜手撕雞沙律估唔到咁大碟😂青木瓜爽脆,手撕雞肉鮮嫩,配埋酸甜既醬汁,好開胃👍🏻🔵串燒雞肉、豬肉、雞中翼、豬頸肉、魷魚鬚即叫既燒,表面焦香,肉質都keep到嫩滑,唔會太乾,有多款醬汁選擇,我揀咗有少少酸辣嘅泰式醬汁,非常惹味😍

🔵去骨海南雞飯配雜菜

🔵青木瓜手撕雞沙律

🔵串燒雞肉、豬肉、雞中翼、豬頸肉、魷魚鬚

2024-11-27 132 浏览
係銅鑼灣返工成日都幫襯佢。佢有幾個全日供應套餐啱曬附近返工嘅打工仔!$60幾蚊嘅價錢,包埋飲品,係銅鑼灣同中環黎講性價比好高!呢度主打即叫即燒嘅串燒,今日同同事經過食午餐,行過俾佢吸引左😛-特別推介以下幾款食品:-泰式串燒配炒飯及雜菜雞牛豬各一串,燒得剛剛好,肉質嫩滑Juicy,配埋沙嗲醬非常惹味。炒飯係加埋秘製醬油一齊炒,鑊氣十足!-泰式去骨海南雞滑嫩嘅去骨雞肉啱曬唔鍾意吮骨嘅人,每舊都啖啖肉又多汁,雞皮爽口彈牙,點上豉油同泰式酸辣醬好滿足😌-推薦嘅串燒有泰式魚餅、魷魚鬚、燒菠蘿🍍頭兩樣我要咗辣味,燒嘅時候配咗泰式酸辣醬,非常香濃惹味。燒菠蘿大推!鮮甜多汁,記得襯熱食呀😍
特別推介以下幾款食品:
泰式串燒配炒飯及雜菜
泰式去骨海南雞
推薦嘅串燒有泰式魚餅、魷魚鬚、燒菠蘿🍍

2024-11-25 130 浏览
覺得呢排大家都開始夜返, 10點幾都仲有好多人嚟食串燒,全場滿座都幾surprise !即叫即燒熱辣辣,仲有埋啤酒係幾吸引!全日供應嘅串燒套餐,都唔使$100 ,食齊雞牛豬串燒,仲有個炒飯!都係幾惹味嘅!另外自己都叫咗其他串燒,估唔到係有有機嘅蔬菜做串燒,都幾特別!我自己覺得佢嘅串燒都算重口味,燒得唔錯!另外叫咗個青咖喱牛腩,佢個咖喱汁好綠色,幾搞笑!我就覺得味道正正常常,串燒店都係食返串燒正好多!朋友叫咗個白鱔串燒,還可以!

另外叫咗個青咖喱牛腩,佢個咖喱汁好綠色,幾搞笑!
2024-11-25 119 浏览
酸辣鳳爪沙律 🐔🌶️🥗呢個沙律真係開胃極品!酸酸辣辣得來又好清新,鳳爪處理得超乾淨,口感彈牙又唔黏笠🎉💃 又有滋味又健康💯💖串燒組合 🍢🔥佢哋嘅串燒好濃味,全部都搽滿沙嗲醬。雞肉串燒 🐔🍢雞肉串燒燒到外層微微焦香,肉質嫩滑得嚟仲好多汁!✨🤩豬頸肉串燒 🐷🍢肥瘦分佈啱啱好,邊邊位有啲脆。咬落去係又香,仲帶有少少炭燒味🔥😋牛肉串燒 🐮🍢牛肉夠晒嫩滑,燒得啱啱好🥩🖤白豬肉腸 🌭🐷呢條豬肉腸真係比我想像中出色!外層燒到微脆,入面肉汁濃郁,仲夾雜住少少沙嗲香味,好有層次感!👍💥

酸辣鳳爪沙律 🐔🌶️🥗

串燒組合 🍢🔥
佢哋嘅串燒好濃味,全部都搽滿沙嗲醬。

雞肉串燒 🐔🍢
雞肉串燒燒到外層微微焦香,肉質嫩滑得嚟仲好多汁!✨🤩

豬頸肉串燒 🐷🍢

牛肉串燒 🐮🍢
牛肉夠晒嫩滑,燒得啱啱好🥩🖤

白豬肉腸 🌭🐷