2016-07-15 621 浏览
門面有點像外賣pizza餐廳,仔細看一下才知道為正完清真菜,店員全都是外國人 ,很開心可以一嘗異國他鄉菜,荃灣區有很多不同國家菜色美食,但正宗的清真館可能是唯一所以很有特色。Menu為中英對照,菜式選擇算很多而且價錢合理。二話不說點了炒飯吃,果然不出所料很出色,米是長身米,聽說是為了更吸收醬汁所以特別用這種米,飯上到賣相很好,又大碟且熱騰騰,香氣撲鼻。食落唔油膩,又有少許沙律菜伴碟,清新又好吃😊飲品叫一杯純品樂蘋果汁喝。芝士單片熟藝餅芝士略為不足,餅底比一般pizza較硬一點,但如果可以熱一點和味道濃一點更好,但還是很好吃,而且大大塊又便宜田園沙律配法拉非(炸鷹嘴豆餅)$52,但沙律菜和沙律醬有三種(綠、白、橙色),但豆餅太硬感覺如果味道可能是當地人口味,有一種香菜味配上豆的味道,感覺有點格格不入,但味道如果食落都可以,可能因為香港地好少吃到這些香料不慣所致。最後叫左一份咖哩角$24(三件)相當好吃,饀料有一些雜菜在內 又脆口又食 整個吃光光,今餐第一次的清真菜好異國風味,大開眼界,會再度光顧!
飲品叫一杯純品樂蘋果汁喝。
田園沙律配法拉非(炸鷹嘴豆餅)$52

荃灣人口密集,但偏偏連一間清真餐廳也沒有。無意中知道最近開了一間,決定一試。燒羊肉卡巴,大大件,好多餡,肉味香濃,每一口也有羊肉,真是大滿足。雖然不能說喜出望外,但也合格有餘。烤餅味道算濃,好香大蒜味。可惜質感就太過中庸之道!通常我只會用鬆軟或香脆來形容;但它兩者也不是,熱度一過會變得硬,如果不加汁食便好似一塊放了多日浸過水之後乾了的餅乾。印式香料奶茶,香料味尚算適中,迎合香港人口味。HKD18,算是超值之選。同行朋友,還點了香濃瑪沙拉咖啡雞,辣道十足,比其他印度餐廳再辣一點。不能吃太辣的朋友們,要三思啊!這間店的做法,好像有自己風格,因為食不到椰香味,但其他香料味就很濃郁。配飯價錢HKD55, 配薯條價錢為HKD60。一間小店由小數族裔經營,價錢相宜,份量十足,又免加一,偶然想試下新口味,也值得考慮。
荃灣人口密集,但偏偏連一間清真餐廳也沒有。
無意中知道最近開了一間,決定一試。

烤羊肉卡巴
大蒜烤餅

2016-07-10
2016-05-28 805 浏览
這間Gull'Kitchen看店面會以為外賣pizza食店,其實內裡還有地方可以坐係度食野,而且店內環境比想像中寧靜。除了在門外看到的大型pizza外,還有很多特色美食。印式咖哩炒飯看來紅紅很火辣,但吃起來非常香口,辣味中等,如果再配上特製的三色醬料和飯一起吃,香味更上一層樓,值得一吃再吃。而炒飯有多種配餸,有魚,有雜菜,有海鮮以及雞肉和羊肉,回味無窮。
印式咖哩炒飯
印式咖哩炒飯
2016-05-27 582 浏览
開咗大約三個禮拜,每次經過都想試,有羊肉食既地方我就鍾意,荃灣好似無呢類型既食肆,卡巴/薄餅/小食等中東、清真菜,地方就腳人氣旺,大約有廿個座位,但响呢d舊區開可能有d危機,但我好快會再嚟幫襯架!每次去卡巴店都例叫下面兩種食物,薄餅留待下次試吧。燒羊肉卡巴 $65主角羊肉燒得出色,又香又羶,卷餅烘得好香口,內裡配料有羊肉、洋蔥、菜、蕃茄等,加埋特製醬汁非常好味,好味過西環某間卡巴店燒羊肉 (嗜肉者) $68除咗羊肉仲有大量薯條,上面加咗兩種醬,燒羊肉碎同樣羶,薯條熱辣辣,點埋滋味醬汁,好味到食唔停口二人共消費: $133

每次去卡巴店都例叫下面兩種食物,薄餅留待下次試吧。

燒羊肉卡巴 $65
燒羊肉卡巴

燒羊肉 (嗜肉者) $68
燒羊肉 (嗜肉者)

二人共消費: $133
2016-05-24
燒羊肉卡巴
燒羊肉 (嗜肉者)
2016-05-22 455 浏览
早排經過見開咗間清真食店,門口d 巨pizza非常吸引,依日終於有時間去試試!因為一個人食得唔多,所以簡單叫咗一片12”的芝士薄餅+masala teacheese pizza味道唔錯,批底好薄而且帶微脆,批邊有d似naan..好軟绵感。芝士料好足,鹹鹹香香好味,入面仲有小小番茄及香草。至於masala tea,入面有種好獨特的香草味,味道都唔錯!食店仲有好多其他的食物,下次同另一半再試下
芝士料好足,鹹鹹香香好味,入面仲有小小番茄及香草。
食店仲有好多其他的食物,下次同另一半再試下
2016-05-18 228 浏览
收工經過見到開左間新既中東菜喎,係印巴籍人開的,識講中文,出面係counter,入面有幾張枱可堂食。即刻買件巨型pizza試下先。揀左夏威夷口味,不過。。有少少失望醬汁係好味的,有微微辣既茄醬帶d咸香,但得好少汁。配料分量好少,2片salami,幾粒菠蘿。而個餅底食落個口感都好厚粉,同埋好硬。下次再食就唔揀pizza了,試埋卡巴同佢d飯麵再評啦
收工經過見到開左間新既中東菜喎,

即刻買件巨型pizza試下先。
揀左夏威夷口味,不過。。有少少失望
醬汁係好味的,有微微辣既茄醬帶d咸香,但得好少汁。
配料分量好少,2片salami,幾粒菠蘿。
而個餅底食落個口感都好厚粉,同埋好硬。

下次再食就唔揀pizza了,試埋卡巴同佢d飯麵再評啦