2021-01-26 207 浏览
第一次入愉景灣,打算放空一下心情!到愉景北商場見到此店,飲下茶休息一下,心情特別放鬆!此店裝修屬休閑風,木造的枱凳令人感到放鬆,休閒的感覺。本身不是特別餓,所以只叫了一個lemon dizzle cake,味道很好,是我喜歡的lemon cake味道,不是太甜。另外叫了一壺iced strawberry rooibos, 一壺hot rosy rooibos。Iced strawberry rooibos 很香果味,不是太甜。而hot rosy rooibos則花味較濃。2壺茶的味道也很好。值得推介!
第一次入愉景灣,打算放空一下心情!
到愉景北商場見到此店,飲下茶休息一下,心情特別放鬆!

此店裝修屬休閑風,木造的枱凳令人感到放鬆,休閒的感覺。

值得推介!
2021-01-26
2021-01-02 199 浏览
HanMade Teahouse 𓇥ヾ ❁ ヾ 愉景灣令我有種離開香港嘅感覺 呢間係一間茶屋咁 有多款花茶果茶俾你選擇 有唔同口味嘅Mungbean Cake同 Pastry 每一款都好靚!嗰日去幾乎冇人 同朋友傾左成兩個鐘先走 (୨୧ᵕ̤ᴗᵕ̤) ————————————————————————HanMade Teahouse Cakes Flowers 愉景灣湖畔路82號愉景北廣場地下G10號舖𓏭Mocha Mungbean Cake $35Red Bean Pastry $38Grape Pastry $38𓆝𓆟𓆜𓆞𓆟𓂃𓈒𓏸𓂃。゜
HanMade Teahouse 𓇥
ヾ ❁ ヾ
嗰日去幾乎冇人 同朋友傾左成兩個鐘先走 (୨୧ᵕ̤ᴗᵕ̤)
————————————————————————
愉景灣湖畔路82號愉景北廣場地下G10號舖
𓏭
Mocha Mungbean Cake $35
Red Bean Pastry $38
Grape Pastry $38
𓆝𓆟𓆜𓆞𓆟𓂃𓈒𓏸𓂃。゜
2020-12-27 219 浏览
去完愉景灣白色教堂打卡後,在愉景灣北廣場眾多西式餐廳包圍下,這一間以茶為主題的cafe別樹一幟,一步入店內已經有display枱詳細介紹了一系列的茶,店內採用open kitchen 可以看到店員沖泡茶的過程Jin Xuan Coconut Milk Tea HK$58用椰奶沖製的奶茶!十分有驚喜,Jin Xuan (金萱) 是烏龍茶的其中一種,本身帶有淡淡奶香及花香,加上低糖的椰奶,風味獨特,出奇地清爽,口腔會停留住一般椰子獨有的香氣,有別於外面一般手搖飲品店甜膩膩的台式奶茶,令人一口接一口沒有負擔!Osmanthus Oolong Tea HK$50桂花烏龍茶,在烏龍茶葉原有的香氣上,再加上一抹桂花香,增加天然香味,熱呼呼的清茶配上蛋糕十分解膩strawberry cheesecake cupcake HK$40lemon drizzle cake HK$40店內亦有提供各種糕點,配搭一壺新鮮沖泡的熱茶,構成了一個休閒寫意的下午茶

Osmanthus Oolong Tea HK$50

lemon drizzle cake HK$40
2020-12-13 152 浏览
Never thought that I’d go to Discovery Bay because I want to visit a cafe🙈 Once I arrived at the cafe I felt like I’m in Korea/ Japan! I’ve tried their Hand Drip Coffee - Hambella, which is very fruity and it’s with an aftertaste of peach tea, quite nice. Their Osmanthus Oolong tea is very refreshing, would recommend. Not just the interior, their cakes are also very instagrammable too, look at this flower-shaped orange cake! 🌸🍊I did spend a relaxing afternoon here, much needed🍵
1K
2020-11-20 187 浏览
“Vanilla Cupcake”($35)“Orange Pastry”($38)“Passion Fruit Ceylon(Iced)”($58)疫情下冇得去旅行🥺唯有喺香港捐窿捐罅搵啲特別啲嘅地方😆遠離一下繁囂愉景灣就係唔錯嘅選擇☺️最近呢間愉景灣cafe變咗打卡熱點😆與其話係cafe,其實叫佢做茶室會更貼切☺️一入去已經有幾壺茶比人試可以試岩味先落order因為去嗰陣天氣仲熱所以叫咗壺凍嘅熱情果錫蘭茶☺️飲落幾香果味☺️另外仲要咗2件糕點分別係雲呢拿cupcake同香橙酥🍊雲呢拿cupcake係鬼佬甜😂怕甜嘅朋友就唔好叫啦😂香橙酥會比較清香啲不過覺得有啲啲乾😂食完飲返啖茶舒服哂🤣
“Vanilla Cupcake”($35)
“Orange Pastry”($38)

疫情下冇得去旅行🥺
唯有喺香港捐窿捐罅搵啲特別啲嘅地方😆
遠離一下繁囂
愉景灣就係唔錯嘅選擇☺️
最近呢間愉景灣cafe變咗打卡熱點😆
與其話係cafe,其實叫佢做茶室會更貼切☺️
一入去已經有幾壺茶比人試
香橙酥會比較清香啲
不過覺得有啲啲乾😂
食完飲返啖茶舒服哂🤣
2020-11-19 180 浏览
入得黎愉景灣,無非都係想避下世、清靜下,遠離下People Mountain People Sea既都市😝行到愉景北商場見到有間HANMADE茶室😍俾佢清新憩靜既感覺吸引左入黎🤓入到黎,staff好好咁叫我地去近門口邊到試下茶,試岩先Order,佢都放左好幾款俾客人試🥰呢到仲有Cake食的,伴茶Perfect,好貼心👍最後,我order左Osmanthus Oolong tea 桂花烏龍,清清地🙂估唔到係Order後即冲👍成壺都係先$50,性價比好高🤘茶室播住舒心既輕音樂,令人好放鬆🧘‍♀️

茶室播住舒心既輕音樂,令人好放鬆🧘‍♀️
Osmanthus  Oolong  Tea
2020-11-19
Osmanthus  Oolong  Tea
2020-11-17 85 浏览
最近由於疫情關係冇得去旅行,冇得食好嘢同埋影靚相,所以就諗住喺香港搵啲靚地方食下野打下卡。朋友推介我去呢一間位於愉景灣嘅茶室,一見到張相望落去環境好舒服,感覺好chill,所以即使喺愉景灣咁遠都即刻同friend約咗去食。雖然啲食物望落去好似好中式同埋好乾,但食落去一啲都唔覺得乾。由於我食嘅係芝士蛋糕,食得多有啲膩,但係配埋杯水果茶就啱啱好,水果茶味道清新,完全可以沖淡芝士嘅油膩,所以好建議大家可以叫一壺茶同一件蛋糕,咁就係一個完美嘅下午茶啦!
2020-11-08 157 浏览
來到世外桃源既地方工作完成工作後在酒店隔離的愉景灣北廣場尋找到呢間和式木系蛋糕店♥️ 星期六中午時段都無太多人放假既話入來輕鬆下都吾錯既算擇😄Coconut Oolong tea $58一陣椰子香味 不會太甜慢慢細嘗飲 會散發少許茶香味道幾得意鍋😍Sesame cake $30好似食緊月餅既感覺超勁嘅芝麻味蛋糕 不過甜左少少😅細細件一口其實可以食晒😂但配埋杯茶岩岩好👍價錢黎講個蛋糕其實係有少少貴不過難得入到來愉景灣chill下就由他吧😆
來到世外桃源既地方工作

價錢黎講個蛋糕其實係有少少貴
不過難得入到來愉景灣chill下就由他吧😆
2020-11-07
2020-10-21 208 浏览
返工苦悶時難得既假期,去左愉景灣半日遊。搭巴士入黎,係廣場揾左一個圈,因為本身鋪頭唔顯眼又可以話溶入環境中😂,其實就係未入廣場既右手邊。到鋪時揀左tea set,店員都叫我地試下放台面既茶,要係甘多茶揀想飲既真係有難度,當然有香既,有濃味既亦有甘既,睇個人選擇。蛋糕唔係話特別好味但叫做豐富,而鋪頭風格以木板休閒為主,比人有舒緩休憩既感覺,如果假期黎會有市集,不過未必有位坐
返工苦悶時難得既假期,去左愉景灣半日遊。
如果假期黎會有市集,不過未必有位坐
Tea set
Moon cake
Tea set
Moon cake
2020-10-13 201 浏览
難得入到愉景灣,當然要再找多個地方嘆下relax一下。聽說北廣場開咗間好有文青風格嘅茶館☕️,簡單嘅裝修加上寧靜嘅環境下,可以慢慢停下來靜止心靈,都係一個唔錯嘅選擇😌,門口還有放滿可以試飲各種不同口味嘅茶,仲可以買回家慢慢沖泡🤔.去到廣場望住海灘嘅餐廳🍴,隨便坐低咗墨西哥🇲🇽餐廳嘅露天位置,假期Brunch 有幾款唔同嘅選擇,有飯有薄餅捲可以揀。.🍽Covent Garden Black Tea ☕️ 💬叫了一壺黑茶,味道感覺幾和順,滾水泡好後隔好茶葉才端上枱,仲可以選擇熱飲或冷飲😌.🍽Passion Fruit Ceylon ☕️💬另一款揀咗熱情果錫蘭紅茶,充滿香濃果味,帶點點微酸嘅味道😅.🍽Orange Pastry 香橙酥💬🌸形外表嘅香橙🍊蓉餡料,味道幾清新唔太甜,賣相精美又吸引。
🍽Covent Garden Black Tea ☕️
🍽Passion Fruit Ceylon ☕️
🍽Orange Pastry 香橙酥
愉景灣呢間茶室裝修走日式風格帶點小清新,採光好好,坐喺窗邊位享受灑入嘅陽光,好寫意🌤茶室位置偏遠,喺愉景灣下船後,坐T4巴士到北愉景灣廣場行幾步就到,有種遠離繁囂嘅感覺。茶室以花茶同輕食為主,周末同朋友入嚟飲杯茶傾吓計,好似去咗個小旅行咁☺️————————————————⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣Jasmine Tea $38Iced Passion Fruit Ceylon Tea $58💡味道:🌕🌕🌕🌗🌑⠀⠀💡環境:🌕🌕🌕🌕🌑💡服務:🌕🌕🌕🌗🌑⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣💡性價比:🌕🌕🌕🌑🌑⁣
Jasmine Tea $38
Jasmine Tea

💡味道:🌕🌕🌕🌗🌑⠀⠀
💡環境:🌕🌕🌕🌕🌑
💡服務:🌕🌕🌕🌗🌑
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣💡性價比:🌕🌕🌕🌑🌑⁣
Jasmine Tea
2020-09-29 136 浏览
放了一天的假期來到愉景灣,但卻下雨了,立即上網看看有什麼Cafe可以坐坐。從愉景灣船碼頭下了船以後,搭乘巴士到達愉景灣北商場,HanMade Teahouse Cakes Flowers就是位於這個地方。一進門發現,Cafe比我想像中的小,卻不失空間感,座位闊落,也有很多打卡位。店員親切有禮,由於3:00多去到,不少蛋糕也沒有了,只剩下一些不太喜歡的口味就沒有點了。但我們購買了2壺茶,一個是熱情果一個是椰子。椰子的味道較淡,但熱情果的很不錯,冷飲更有夏日風情。
2020-09-18
2020-09-16 181 浏览
「 HanMade Teahouse Cakes Flowers」Cafe裝潢簡約,走進去令人感到好舒適木系裝潢加上充足日光,柔和光線 影相也是一流!花茶和甜點主打是天然無添加,亦沒有香精及色素,為健康食品。👍🏻Orange Pantry $38甜點十分精緻 Orange Pantry以櫻花為造型 十分吸引外層是酥皮 做得鬆軟 餡料是甘橘,吃下去不會黏口味道清甜Strawberry Rooibos $38​花茶下單後馬上為你烹調個人認為花茶比甜點 更划算因為花茶是直接一壺送上 一壺大約可飲用4-5杯士多啤梨帶有甜味和淡淡的果酸味配上茶的澀味整體好配 味道清新店內還有不同花茶 如果你喜歡也可以直接買回家👍🏻
木系裝潢加上充足日光,柔和光線 影相也是一流!

Orange Pantry $38
Orange Pantry

外層是酥皮 做得鬆軟
餡料是甘橘,吃下去不會黏口
味道清甜

店內還有不同花茶 如果你喜歡也可以直接買回家👍🏻
2020-09-01
Orange Pantry
Strawberry Rooibos
位於愉景北廣場有間以花果茶做主題嘅茶室🤫入面嘅佈置以簡約為主,白色牆身配上襯木枱櫈,好有格調😍周圍仲放咗好多綠色植物,令個環境變得清新咗🌿加上樓低高又多窗口,陽光照入黎,感覺好chill🤤周末入去放空下,過一個悠閑寫意的下午都幾正☺️🔺Afternoon tea set (7/10) $250/person 未加一🔺整體比想像中好食,味道唔會好甜,每個甜點都好精緻,好有心思🤤跟tea可以任揀兩壺茶,我地就揀咗一花一果😛1️⃣ Sweet-tasting tea-cakes - 4 pcs(上、中層)🔺鹹蛋、綠茶、玫瑰、黃豆(如果無估錯)呢個cake口感偏結實,咬落去好似綠豆餅咁,鹹蛋味嘅綠豆餅好特別,有啲新奇,唔會好奇怪,好重鹹蛋味;而綠茶味就偏淡;玫瑰味真係好香🌹唔會好假,但唔知點解特別硬,用匙羹切唔到,連咬都有啲吃力,不過味道唔差😝2️⃣ Flaky pastries - 3 pcs (中層)其實好似太陽餅咁,不過係圓嘅,因為係酥餅類,所以食得多會有啲甜膩🤭有紅豆味、玫瑰味、綠茶味(如果無估錯,因為入都係蓮蓉🙈外皮似綠茶🤔),食紅豆味嘅時候好震驚😳因為有粒鹹蛋係入面

(上、中層)
🔺鹹蛋、綠茶、玫瑰、黃豆(如果無估錯)

其實好似太陽餅咁,不過係圓嘅,因為係酥餅類,所以食得多會有啲甜膩🤭有紅豆味、玫瑰味、綠茶味(如果無估錯,因為入都係蓮蓉🙈外皮似綠茶🤔),食紅豆味嘅時候好震驚😳因為有粒鹹蛋係入面,但原來紅豆同鹹蛋都幾夾🤭

3️⃣ 下層 (Greek yogurt and Sandwiches)
🔺士多啤梨醬火腿、芥末蛋沙律
呢個tea set三文治超有心思,要卑個讚👍🏻😍士多啤梨醬入面配咗火腿,異常地襯😳蛋沙律加咗少少芥末,兩者配合得好好,唔攻鼻但又有啲新鮮感🤤Greek yogurt上面加咗草莓乾、蝶豆花同桂花,令成個set多咗好多顏色,有野咬下又幾得意🤪

4️⃣ ⭐️Coconut Oolong⭐️ (8/10)
椰子加烏龍茶呢個組合真係好新穎,但飲落好有驚喜😳未飲已經聞到好香椰子味,飲落去感覺有淡淡地又唔甜嘅椰奶味🥥烏龍味雖然唔突出,但襯托出黎又好特別,好fresh,係一壺椰奶味的烏龍茶☕️

5️⃣ Osmanthus Oolong (7/10)
另外叫咗壺桂花烏龍茶,桂花味越浸越重,應該熱飲會更香😛花香味仲令烏龍茶變得清新咗,比Coconut Oolong更解膩🤤

📌除咗下午茶set,店內都有啲散叫嘅cake,價錢都合理☺️淨飲茶都得,一壺都係大概50-60蚊
📌建議茶叫熱的,花果味會更出,唔會驚坐得耐變淡咗

📍 HanMade Teahouse Cakes Flowers
愉景灣:湖畔路82號愉景北廣場地下G10號舖
  • Coconut Oolong
2020-09-09 195 浏览
Handmade teahouse係愉景灣酒店附近交通確實唔多方便地方一眼望曬,雖然有自然光但比較曬而且星期六日都需要時間等位如果人多基本上無地方可以打卡影相,建議想打卡嘅朋友平日去較好不少枱角上佈滿蜘蛛網及塵埃,應較少清潔之前聽朋友講過日式和果子個味似月餅較甜所以無叫到揀咗檸檬cupcake蛋糕味道同樣較甜,但尚可接受茶飲上好大壺,建議叫凍飲Menu上無寫有凍,會直接入熱飲但再加埋地方咁曬會有啲辛苦茶飲有驚喜,唔會太甜清新易入口,唔係一般茶包口味,一壺都有4/5杯蘿蔔蛋糕口感厚實用料足但同樣係隱藏menu,個日直頭無奉出蛋糕櫃要主動問先有整體而言因為交通太唔方便唔會再去,如果想去影靚相嘅話建議閒日茶飲上以壺計
Handmade teahouse係愉景灣酒店附近
交通確實唔多方便
地方一眼望曬,雖然有自然光但比較曬
而且星期六日都需要時間等位
不少枱角上佈滿蜘蛛網及塵埃,應較少清潔
之前聽朋友講過日式和果子個味似月餅較甜所以無叫到
揀咗檸檬cupcake
蛋糕味道同樣較甜,但尚可接受
茶飲上好大壺,建議叫凍飲
Menu上無寫有凍,會直接入熱飲但再加埋地方咁曬會有啲辛苦
蘿蔔蛋糕口感厚實用料足
但同樣係隱藏menu,個日直頭無奉出蛋糕櫃要主動問先有
茶飲上以壺計
檸檬蛋糕