餐厅: Harbour Grand Café
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-02-07 1232 浏览
都未試過咁難食既自助餐諗住慶祝拍拖紀念日 係某平台又賣行廣告又話全港第一 又話乜乜乜 就信佢一次上網book枱食飯 點知就中左伏⋯去到無乜人食 1/3左右 都坐唔爆拎第一轉野食發現 無野好揀。刺身:唔新鮮 好似擺左好耐咁和牛:傳說中既和牛真係不予置評生蠔:縮哂水 腥到不能形容 龍蝦:食左兩啖 已經乾到唔想食蟹腳:無味 肉質差鵝肝:已經算係好小小 但都係普通貨仔總括黎講 全場最好食就係movenpick同窩夫選擇小到要食麵充飢700幾蚊 咁既食物質素 真係唔洗有下次
都未試過咁難食既自助餐

諗住慶祝拍拖紀念日 係某平台又賣行廣告
又話全港第一 又話乜乜乜 就信佢一次
上網book枱食飯 點知就中左伏⋯
去到無乜人食 1/3左右 都坐唔爆
拎第一轉野食發現 無野好揀。
刺身:唔新鮮 好似擺左好耐咁
總括黎講 全場最好食就係movenpick同窩夫
選擇小到要食麵充飢
700幾蚊 咁既食物質素 真係唔洗有下次
2023-01-02 2694 浏览
不知不覺,我都搬咗去港島幾年,去位於港島的酒店歎lunch buffet 就比較少。今次,睇完網上食評blog,就揀咗去港島君綽酒店試吓佢出品,係咪如其他人覺得咁物有所值啦!某團購平台有做promotion, 圍起上嚟兩個人約700+落樓。不講我想講,其實官方網站買個價錢,先係最抵,平日lunch buffet 一個人連加一,唔使350,想試嘅朋友可以上官網訂餐券!傳聞中的生蠔🦪,龍蝦🦞鉗,長蟹腳🦀,多款口味的Movenpick 雪糕,同即製的waffle, 大路的日式刺身,應有盡有!質素都唔錯👍🏻!個人覺得同城中, 某被稱為最受歡迎的酒店自助餐,論兩者食物質素,有得fight! 但呢間價錢平一大截,所以Harbour Grand Cafe 的性價比非常高!因我係去慶祝兩週年結婚紀念日,餐廳仲送咗個奶蓋蛋糕仔俾我!唔錯嘅!呢間lunch buffet 有下次!

2022-12-12
纪念日
  • 龍蝦
  • 長腳蟹
  • 即開生蠔
2022-12-31 1653 浏览
一行13人去呢一間酒店食自助餐一直睇食評都唔錯 所以好期待點知去到款式少鴨肝唔好食生蠔唔新鮮 苦的海鮮好麻麻地 唔夠新鮮食到個個扁曬嘴如果以咁嘅價錢 食呢一個自助餐真係唔抵 唔會有下次 我甚至懷疑之前啲食評係假嘅 中伏咗
一行13人去呢一間酒店食自助餐
中伏咗
2022-12-27
生日
2022-12-27 1538 浏览
我哋係連埋staycation package一齊買既 包左好簡單嘅下午茶 自助晚餐同自助早餐同入住一晚 當日係星期日 所以自助晚餐可以任食四個鐘😋當晚我哋6:30入座 餐廳已經人山人海 好full🙃 咁我哋第一時間去拎海鮮 生蠔每人每次只可以拎兩隻 雖然細細隻但我覺得都幾鮮🦪 另外仲有急凍龍蝦 長腳蟹 青口 我覺得就不過不失 因為始終都係急凍🦀 另外我覺得值得讚嘅係燉湯 好足料👍🏻 甜品都好多選擇 咩款式都有賣相仲好靚好吸引😍 我地係慶祝週年紀念 老公仲提早叫酒店準備咗一個小surprise 個奶蓋蛋糕真係好正 唔係淨係得個樣板🍰

另外我覺得值得讚嘅係燉湯 好足料👍🏻

甜品都好多選擇 咩款式都有賣相仲好靚好吸引😍

2022-05-22
纪念日
  • 自助晚餐
2022-11-15 3125 浏览
朋友話呢間酒店嘅自助餐喺網站票選為十大人氣自助餐,於是相約來一試,經網站預訂及付款,每位實付351元。酒店大堂極具華麗,氣派十足, 餐廳在酒店3樓,座位與座位之間距離足夠,唔會覺得好迫,食物區係一字排開,取食物都幾方便,取蟹腳及生蠔位置就需要排隊。先簡略介紹下有乜嘢食:凍海鮮有必食嘅蟹腳、即開生蠔(初頭每人每次只可以拎兩隻,到後來就可以拎3隻)、龍蝦鉗、凍蝦、青口等。刺身就有三文魚、吞拿魚、鯛魚、八爪魚同甜蛋,另外還有各款壽司同冷麵。燒肉類就有燒肉眼牛排同燒火腿。湯就有中西湯各一款,分別係合掌瓜雪耳排骨湯(呢個湯好飲好清潤)同南瓜湯。燒味就有义燒、油雞、燒鴨同紅腸。熱葷就有清湯蘿蔔牛腩(牛腩較細嚿但都夠淋)、南乳炆豬手(好香南乳味,但豬手要再炆淋啲就 perfect )、魚柳(都幾滑,味道唔錯)。還有即淥粉麵同 pizza。仲有唔少得嘅印度咖喱羊同咖喱什菜,以及日式嘅什錦天婦羅。至於甜品就都有好多選擇,包括士多啤梨雲呢拿慕絲蛋糕、法式栗子撻、德國芝士蛋糕、木糠布丁杯、檸檬蛋白撻、巴黎泡芙、黑森林蛋糕及柚子意式奶凍等。另外雪糕就有成十款口味可供選擇,生果就有基本嘅西瓜同蜜瓜。蟹腳都幾大隻

先簡略介紹下有乜嘢食:

燒肉類就有燒肉眼牛排同燒火腿。

燒味就有义燒、油雞、燒鴨同紅腸。

仲有唔少得嘅印度咖喱羊同咖喱什菜,以及日式嘅什錦天婦羅。

蟹腳都幾大隻又有鮮味,好受歡迎,但 refill 得好快,抵讚!

即開生蠔,有啲畧嫌較瘦削,較一般。

刺身整體算唔錯,三文魚較特出,好肥美!吞拿魚食落冇渣,都幾好!

煙三文魚就較鹹,最讚就係呢塊燒肉眼牛扒,賣相已經相當吸引,肉質夠哂粉嫩,入口好 juicy!
甜品試咗幾款都算唔錯。

2022-11-09
  • 燒肉眼牛排
2022-11-11 2305 浏览
好耐冇食自助餐呀,今日有七七折,決定放肆一次。12點準時到,排曬長龍,可見幾受歡迎。坐低馬上開動,呢度最出名就係長腳蟹🦀,所以一定要食多啲,食幾多都有,供應源源不絕。生蠔🦪都好多人排。食完兩碟長腳蟹,跟住食魚🐠生,品種多好新鮮,揀左三文魚,吞拿魚,八爪魚,甜蝦,刀貝壽司🍣。食完海鮮到沙律,每種顏色都要揀,青瓜,車釐茄,紫椰菜,沙律菜,薯仔,紅提子,軟芝士,杏脯,芒果乾,核桃,蘑菇,夠曬七彩。🌈見生蠔多人排,我都去趁熱鬧。燒牛🐮肉當然也不能錯過,牛肉燒得半熟,鮮香嫩滑,加黑椒汁,介辣,正到蓖。😋😋食完主菜,其他食物也要試下,一碗帶子牛🐮肉粥暖暖胃,羅蔔牛腩煲裡的羅蔔好食,甜品好豐富,可惜胃納不足,下次要加大個流量先來食。😛食到飽飽的,飲番杯咖啡☕,坐在高大寬闊的大廳,超享受。🥰

🌈見生蠔多人排,我都去趁熱鬧。

食到飽飽的,飲番杯咖啡☕,坐在高大寬闊的大廳,超享受。🥰
  • 生蠔
  • 魚生
  • 長腳蟹
  • 自助餐
2022-11-06 2597 浏览
#港島海逸君綽酒店 Harbour Grand Cafe📍炮台山(MTR步行五分鐘就會到達).炮台山既自助餐係一間我會食完再食既自助餐原因有幾個:1️⃣時間好多酒店宜家都分左時段去做,好多只有2小時去食但女仔食得慢,又要走尼走去拎野食所以我會平日去,可以唔分段,慢慢食.2️⃣環境佢環境唔會好逼夾,今次2人去,佢都比左4人枱我我仲提早request左唔想咁近食野,因為我覺得通風系統唔係咁好,唔想食完之後成身都係燒肉未大家仲可以揀喺泳池景,或者喺另外一邊窗邊(會望到好小好小既海).3️⃣價錢佢價錢都性價比高,預先喺網上面買有時仲會有七五折.❇️野食有龍蝦,生蠔,刺身(三文魚,牡丹蝦,帶子,八爪魚,吞拿魚),燒牛,鴨肝,日本野,甜品,沙律區嘢飲,佢會有蘋果汁,同埋檸檬茶俾你免費飲.Refill速度我覺得都好快👍🏼Staff會不停地收走你食完嘅碗😂搞到我都有啲意思😂
#港島海逸君綽酒店
Harbour Grand Cafe
📍炮台山(MTR步行五分鐘就會到達)
炮台山既自助餐係一間我會食完再食既自助餐
原因有幾個:
1️⃣時間
好多酒店宜家都分左時段去做,好多只有2小時去食
但女仔食得慢,又要走尼走去拎野食
所以我會平日去,可以唔分段,慢慢食
2️⃣環境
佢環境唔會好逼夾,今次2人去,佢都比左4人枱我
3️⃣價錢
佢價錢都性價比高,預先喺網上面買有時仲會有七五折
❇️野食
嘢飲,佢會有蘋果汁,同埋檸檬茶俾你免費飲
Refill速度我覺得都好快👍🏼
雪糕
生蠔
長腳蟹
  • 刺身
10月份是爸爸的生日,打算吃自助餐作為慶祝生日飯。Harbour Grand Café 的環球美食自助午餐在網上預付有74折優惠有即開生蠔,成人每位原價連加一是$547.8,現在只需$418.32這價錢適用於星期六日及公眾假期,享用時間是中午12點至下午2點30分建議大家可以早少少來等入座,我去吃的那日差不多滿座。海鮮有四款,蟹腳和白蝦很吃落是鮮甜的,藍青口和黃金螺的味很淡。即開生蠔每次排隊可以拿兩隻,不算太肥美,但尚算新鮮。刺身方面,整體都很新鮮,而且還切得滿厚身。對於喜歡吃沙律和芝士的我來說,雖然不能說很豐富,但基本的都有。順帶一說,煙三文魚幾肥美,配沙律吃不沾醬都夠味。熱食不太吸引,例如一盤西蘭花更像是為了充數。不過避風塘炒龍蝦鉗這個好吃!炒得好惹味,而且吃落不似是因為不新鮮才弄成辣的口味,肉質是厚實的。另外熱食還有燒味和點心之類,肉類的話則不太推薦。但也不至於全部熱食都可以放棄,因為還有生滾粥和湯麵,都是即場煮。自選配料可選海鮮,加上用上湯煮成的粥實在很難不好吃吧?湯麵我會推薦馬來喇沙湯底,辣味溫和又足夠惹味。最後來到甜品的部份,滿喜歡每件甜點都是小小的,可以多吃幾款又不怕膩。
10月份是爸爸的生日,打算吃自助餐作為慶祝生日飯。

建議大家可以早少少來等入座,我去吃的那日差不多滿座。

即開生蠔每次排隊可以拿兩隻,不算太肥美,但尚算新鮮。
刺身方面,整體都很新鮮,而且還切得滿厚身。

順帶一說,煙三文魚幾肥美,配沙律吃不沾醬都夠味。
另外熱食還有燒味和點心之類,肉類的話則不太推薦。

自選配料可選海鮮,加上用上湯煮成的粥實在很難不好吃吧?
湯麵我會推薦馬來喇沙湯底,辣味溫和又足夠惹味。

除了檸檬款式甜點會偏酸外,其他甜品都不會太甜!
喜歡吃布朗尼記得不要錯過,因為朱古力味夠扎實濃郁,值得一試。
馬卡龍亦有幾款口味,也是小小一粒!另外也有龍眼紅棗糖水、蛋白燉鮮奶。
甜品時都可以沖一杯咖啡、熱茶來配,凍的飲品會有橙汁等。

這間自助餐供應 MÖVENPICK 的雪糕和雪芭,
喜歡酸得來醒胃就建議大家選檸檬青檸、想酸得來帶微甜就選熱情果芒口味,
這兩款都是雪芭來的。愛喝咖啡就一定要選特濃咖啡。
但無論選哪個口味,都要配鬆軟的窩夫才是最正確的選擇喔!
题外话/补充资料: 大部分有生蠔吃的自助餐多數是晚上,而且基本上都要$600以上才吃到 所以現在$400多便可以,相對對其他食物要求也沒有那麼高, 還有午餐吃自助餐比較好消化吧!所以想吃有生蠔的自助餐可考慮一下這間。
2022-10-16
$418.32 (午餐)
生日
2022-09-28 1848 浏览
The Leung's family enjoyed lunch buffet there. Both the food and services were 6-star. In particular, I would take the liberty of praising Carlos and Jason for all their kind assistance.All the dishes impressed us actually.

2022-09-25
2022-09-20 2004 浏览
又係 staycation package 包咗dining credit去食buffet lunch,最吸引就係有蟹腳,Size好大隻,味道都唔錯如果在鮮甜少少就最好。但其他食物就冇咩選擇,如果係蟹腳愛好者都抵食嘅
2022-09-15 2490 浏览
朋友生日大家又出來聚一聚,今次我哋想吃得爽一啲,想吃乜就食乜,結論去吃自助餐。港島海逸君綽酒店的自助午餐好抵食,打折後三佰多元一位。一入餐廳環境寬闊開揚,供應食物的地方一字排開,一目了然。有中、西、日式、印度等美食,還有新鮮即開的生蠔,雖然唔係好肥好大隻但也是新鮮甜美的。沙律🥗菜種類也多,新鮮。好多客人都踴躍拿取龍蝦鉗、蟹腳、青口和凍蝦,各款海產都新鮮爽口,質素不錯。吃了一塊肉眼牛排,粉紅顏色,肉質稔滑,但唔係太重牛味。甜品種類也不少,除咗角色蛋糕之外還有椰汁糕、桂花糕、泡芙、意式奶凍、木糠布甸、馬卡龍等等,我最鍾意的就是芒果拿破崙,酥皮香脆,細細件可以多食兩件。生日的朋友更獲贈一個流心芝士芒果蛋糕🎂,很不錯。食物種類非常多,未能一一嘗試,下次再來吧。這兒的服務非常好,員工都帶著微笑,很滿意的一餐。

沙律🥗菜種類也多,新鮮。

吃了一塊肉眼牛排,粉紅顏色,肉質稔滑,但唔係太重牛味。

2022-09-07 2117 浏览
N午前食過哩度嘅lunch buffet,無期望反而有驚喜,覺得唔錯,一直想encore,又俾我今日book到即日dinner buffet,結果中伏係劣食,所以乜都係整定⋯入正題,盡量逐樣食物點評(此終個胃容量有限):龍蝦:睇個樣已經知道有D乾身,點知食落,簡直係完全風乾左咁,而且超級韌同無味(全埸最難食no.1),攞咗一round共4隻,淨係食咗兩隻,無辦法都要放棄淨返個2隻,做左大嘥鬼。生蠔:種類偏細隻,中規中矩,蠔味ok。長腳蟹:average size,唔細隻,但味淡同乾身,第二round再拎,明顯係多汁同甜D(有一半係甜嘅),咁你哋明啦⋯刺身:全部都係麻麻地,得三文魚同劍魚比較好,帶子有D腥,八爪魚好似咬緊舊擦子膠咁。片皮鴨:有水準,好食,拎左三round。西冷扒:第一round拎左D頭頭尾尾返黎食,硬到似石頭,一啖就放棄,諗住俾多個機會佢,今次拎左中間,算係林嘅,有牛味,不過凍凍地⋯台式蚵仔煎:蚵仔丁屎咁細粒,又少,香菜冚過晒蚵仔味,又係衰乾身。煎鵝肝:中規中矩,可以煎得燶D。鹵水墨魚:兩個字「無味」。煎雞髀菇:無特別,但因為我鍾意食菇,所以點整都好食。蝦片:唔香唔脆,又

入正題,盡量逐樣食物點評(此終個胃容量有限):
生蠔:種類偏細隻,中規中矩,蠔味ok。
片皮鴨:有水準,好食,拎左三round。
煎鵝肝:中規中矩,可以煎得燶D。
鹵水墨魚:兩個字「無味」。
煎雞髀菇:無特別,但因為我鍾意食菇,所以點整都好食。
蝦片:唔香唔脆,又硬又實,建議佢哋直接入「明輝蝦片」。
天婦羅:個炸粉好有問題。
點心(素粉果及燒賣):個皮又粉又濕,非常之難食。
甜品:k buffet甜品質素。

都明嘅,即book即有,同要等幾個月嘅,梗係有好大嘅分別。

講下D好野,有三小時免泊(代泊),任飲,雪糕多選擇,龍蝦同長腳蟹位冇人排任你攞,個場D侍應廚師係大年紀D(冇歧視),但服務質素一流,好快手收碗碟。

2022-09-06
2022-08-26 1387 浏览
好朋友住酒店,相約一起吃早餐,高興😃極了,在堂皇華麗的咖啡廳裡,和好友相聚甚歡,享受豐富早餐,是多麼美妙的事情。😘一大早起來,想到有靚早餐吃,心❤情都超靚,自助早餐可以食到10:30,慢慢享受,慢慢傾計,天南地北,風花雪月,傾個不亦樂乎。😘😘豐富多彩的食物,自然要一一試勻,最喜歡這裡的鮮菠蘿,蜜瓜,烤得脆皮的麥包,搽牛油加藍莓醬,香甜脆皮,超級享受。一碗熱辣辣的瘦肉粥,加欖菜,肉鬆,香蔥,別有一番滋味在心頭,好像小時間的感覺,謝謝好友相約,蹭飯是特別開心❤。😋😄👍🥳
,謝謝好友相約,蹭飯是特別開心❤。😋😄👍🥳
2022年夏天staycation第二擊,揀左港島海逸君綽酒店。Package包高級海景客房 + 早餐,星期五入住價錢為$1260。入住後第二天於Harbour Grand Café享用早餐,7點至10點半。呢度早餐係自助形式,一齊睇下有咩食啦!食物基本上一字排開,最入有熱麥皮同粥。粥得一款豬肉粥,其他粥配料仲多過主人婆即係粥本身。炒西蘭花同炒雜菌就暖暖地,叫做有d熱菜食下,唔錯。熱食仲有炒麵,腸粉,炒滑蛋,茄汁豆,烚蛋。點心有牛肉燒賣,素菜餃,同蓮蓉包。牛肉燒賣肉少,細細粒,好麻麻。素菜餃皮厚,有脆口粟米係入面算好少少。蓮蓉包皮厚餡少,不過蓮蓉餡質素係及格。春卷少少脆皮同煙煙韌韌,似蔬菜餡。厚切火腿就非常好食,呢個驚喜,外面好少有得食。脆口迷你薯餅好香口又唔油。仲有烤番茄,唔脆既煙肉,同香腸兩款。雜肉腸就唔脆皮不過都可以。蛋station好似只得太陽蛋,無omelette或者egg benedict。早餐穀物有4款。隔離有煙三文魚,同火腿幾款。沙律有青瓜片,唔多新鮮既車厘茄,粟米粒,同一款沙律雜菜。芝士有3款,兩硬一軟,軟芝士Brie正常。果乾有3款,有杏,木瓜乾同香蕉乾,有木瓜乾真

呢度早餐係自助形式,一齊睇下有咩食啦!
熱麥皮,粥
炒西蘭花,炒雜菌

炒西蘭花同炒雜菌就暖暖地,叫做有d熱菜食下,唔錯。
熟食
熱食仲有炒麵,腸粉,炒滑蛋,茄汁豆,烚蛋。
點心

春卷
熱食

蛋station
早餐穀物
早餐穀物有4款。
煙三文魚,火腿,沙律
隔離有煙三文魚,同火腿幾款。

沙律有青瓜片,唔多新鮮既車厘茄,粟米粒,同一款沙律雜菜。

芝士有3款,兩硬一軟,軟芝士Brie正常。

果乾有3款,有杏,木瓜乾同香蕉乾,有木瓜乾真好。
雀巢乳酪,水果
雀巢乳酪4款,有藍莓,士多啤梨,菠蘿,同原味。
水果
水果有好水既西瓜,好甜既菠蘿同哈密瓜,同少見既荔枝同罐頭水果。
蛋糕仔,麵包
蛋糕仔有3款。

麵包

窩夫,麵包
麵包有原片麵包,牛角包,多款法式酥點,圓麵包,連窩夫都有。不過窩夫偏鹹又唔脆。其他麵包個樣都唔多吸引。
自助冷飲
自助冷飲有橙汁,蘋果汁,同牛奶。果汁質素正常。

出入口附近都有自助咖啡,熱檸茶,熱檸水。

總括而言,餐廳地方大,不過食物選擇少,其實無乜野食,食物質素勉強可以,主要係厚切火腿同薯餅最好食,其他食物都麻麻地,有d失望。座位就舒適,我地坐左係窗邊,可以有泳池景送早餐。服務正常。食物方面作為一間5星級酒店既自助早餐有d失望。見環境同服務可以先比ok。
2022-07-30
早餐
炒西蘭花,炒雜菌
春卷
係Klook預先訂左個大吉嶺茶配檸檬柚子蛋糕 (1磅)慶祝生日,價錢折後$305,其實都貴。由於當晚會住酒店,於是預先請餅店直接送個蛋糕上房,就抵返d。買完之後酒店餅房就即日打黎確認,服務好好。由打電話到送上房大概10分鐘,仲送餐具添。大吉嶺茶配檸檬柚子蛋糕外形係鮮黃色,有綠色白朱古力圍邊。上面白色白朱古力圍住白色同淺黃色忌廉,加左食用花瓣同銀箔裝飾。朱古力牌免費。落單食要求要寫字寫清楚就得。入面係薄薄一層海綿蛋糕底,上面有大吉嶺茶慕斯,檸檬慕斯同柚子醬夾心。食落就係呢3種味道,平衡都唔錯,酸味爲主,配白朱古力一齊食就好夾。不過呢款蛋糕就無多重口感。味道造型都算唔錯,係酒店房食簡直一流!
大吉嶺茶配檸檬柚子蛋糕
味道造型都算唔錯,係酒店房食簡直一流!
2022-07-29
10 分钟 (外卖送餐)