2024-09-26 0 浏览
今日食完午飯經過, 見到仲有蛋撻賣, 行埋去問店員佢覺得開心果撻好食啲定係普通嘅焦糖蛋撻好味啲, 佢就話開心果味冇咁甜, 咁我就買咗嚟試下. 用氣炸鍋180度氣炸三分鐘, 攞出嚟新鮮熱辣, 裏面好creamy嘅開心果醬真係唔係太甜, 而個皮亦都好酥脆, 果然名不虛傳!讚!
2024-08-21 87 浏览
紫薯雞尾包 $17呢度嘅雞尾包唔似平時麵包舖嗰啲雞麵包咁甜,感覺上都健康啲嘅。夕估唔到呢個包入邊仲有紫薯,仲要好多!忌廉芝士南瓜包 $22呢度個個包好足料,唔止紫薯雞尾包有紫薯蓉,呢個忌廉芝士南瓜包都有南瓜蓉喺上邊。加入咗好濃厚嘅南瓜蓉,再溝埋啲忌廉芝士,兩者都幾夾!抹茶菠蘿包 $15呢間舖頭出咗唔同特色嘅菠蘿包。我哋今次選擇咗抹茶菠蘿包,個包偏乾身,但係上面嗰啲菠蘿皮超級鬆脆。整體嚟講,抹茶味都幾濃。雙重芝士雲朵$53雲朵包系列可以話係呢間舖頭嘅熱賣產品。小嗰日中午去到都剩返幾款!我哋揀咗淨返最後一包嘅芝士味。呢款芝士包入邊用左兩種唔同嘅芝士,包括車打芝士同水牛芝士。芝士味超級濃郁!
紫薯雞尾包 $17
忌廉芝士南瓜包 $22
抹茶菠蘿包 $15
雙重芝士雲朵$53
2024-08-17 242 浏览
紫薯雞尾包 $17呢度嘅雞尾包唔似平時麵包舖嗰啲雞麵包咁甜感覺上都健康啲嘅夕估唔到呢個包入邊仲有紫薯仲要勁多!忌廉芝士南瓜包 $22呢度個個包都好足料公唔止紫薯雞尾包有紫薯蓉,呢個忌廉芝士南瓜包◎都有南瓜蓉喺上邊㗎上面加入咗好濃郁嘅南瓜蓉,再溝埋啲忌廉芝士兩隻都幾夾抹茶菠蘿包 $15而呢一間舖頭就出咗唔同特色嘅菠蘿包我哋今次就選擇咗抹茶菠蘿包,個包偏乾身,但係上面嗰啲菠蘿皮超級鬆脆心整體嚟講個抹茶味都幾濃雙重芝士雲朵$53雲朵包•系列都可以話係呢間舖頭嘅熱賣產品嚟㗎小嗰日中午去到都剩返幾款咋!我哋就揀咗淨返最後一包嘅芝士味,呢款芝士包入邊運用左兩種唔同嘅芝士,包括車打芝士及水牛芝士例芝士味超級濃郁,屋企人個個都大讚!
紫薯雞尾包 $17

忌廉芝士南瓜包 $22

抹茶菠蘿包 $15

雙重芝士雲朵$53
2024-07-22 499 浏览
Book mark咗呢間嘅拿破崙千層撻好耐!好幾次下晝三/四點去到就已經買唔到。上網睇話12點幾去排隊先至有機會買到,但成日都就唔啱時間。 今次平日一點幾過去,諗住碰吓運氣,見到都有五六個人排緊隊,即刻唔執輸排埋一份😆除咗Classic焦糖味之外,新出咗柚子味拿破崙千層。千層撻六個一盒,最少三個就可以有盒。盒嘅設計有隔層,拎嘅時候唔容易壓到。拎返屋企嘅時候超想偷食!😋返到屋企因為凍咗,所以專登開焗爐焗返熱啲撻。千層撻大大個,睇個樣已經見到個花花撻皮層次豐富,中間餡料脹卜卜。雖然係番焗,個撻皮仲keep 到好香脆。原味焦糖蛋撻唔會太甜,感覺食多一隻都得😆 柚子味食落有啲似芝士撻嘅感覺,比原味偏甜少少。切開柚子味個時,個餡做到少少流心嘅感覺,柚子味唔算好出。總括而言,價錢有啲貴,但都值得試👍🏻

總括而言,價錢有啲貴,但都值得試👍🏻

2024-07-04 708 浏览
Bakehouse 嘅蛋撻食過幾次,但係呢間同樣咁出名嘅新式蛋撻就因為通常好多人排隊所以到最近先試過一次🙉😆 Hashtag B 嘅蛋撻特色係外層係脆身嘅酥皮撻,咬落去係會聽到”卡卡”聲😍 另外食到牛油🧈香味,蛋漿幾香濃,蛋同撻中間有一層焦糖,但唔會好甜,反而係帶啲焦香 😙 除咗原味之外仲有期間限定嘅柚子味蛋撻,食落好香好fresh 🫶🏻 其他pastry/ 麵包都幾吸引下~ 我就試左scone 芝士味同提子乾味,scone 好鬆化就咁食都唔會太乾,芝士味有幾濃嘅香草我就覺得麻麻,都係prefer提子乾味多啲🫶🏻整體黎講我都係鍾意bakehouse嘅蛋撻多啲,因為蛋香味rich啲而且同嗰撻皮match啲,而且凍左啲食都一樣咁好食☺️Hashtag B 就反而其他包類出色啲,同埋岩鍾意脆皮/牛角包類嘅人多啲😋 如果唔使排隊都會想再食多次😉📍Hashtag B 🍽️ 8/10

📍Hashtag B
🍽️ 8/10
人龍不斷之爆紅打卡麵包店😚次次經過厚福街都見到極長人龍出爐時間由兩轉變一轉唯有等開門之後返工附近開左分店 立刻試一試🥰-柚子千層撻 (新品)絕對媲美原味撻柚子芝士好夾 中和芝士既膩感甜度都岩岩好但建議兩個人share可以試多啲😋千層撻餅皮尚算酥脆 出爐食會更好-拿破崙焦糖千層撻外皮多層酥皮 略嫌外皮底部有啲硬🥹焦糖味唔算好突出但值得一讚係蛋香味出 而且好滑帶少少流心👍🏻相對而言我更喜愛bakehouse😿
人龍不斷之爆紅打卡麵包店😚
次次經過厚福街都見到極長人龍
出爐時間由兩轉變一轉
唯有等開門
之後返工附近開左分店 立刻試一試🥰

-柚子千層撻 (新品)
絕對媲美原味撻

焦糖味唔算好突出
但值得一讚係蛋香味出 而且好滑帶少少流心👍🏻
相對而言我更喜愛bakehouse😿

2024-04-27 686 浏览
最為人氣最多人講既拿破崙焦糖千層撻出爐後售完即止 我今次就無緣食到喇🥲不過店入面仲有好多唔同新鮮出爐既麵包酥皮撻 揀左好耐先取捨到食咩😚✿ 柚子千層撻 $24 ✿ 依個期間限定既柚子撻 食落似濃乳酪芝士撻🧀淡淡柚子味中和返流心芝士既膩感👍🏻
不過店入面仲有好多唔同新鮮出爐既麵包酥皮撻
揀左好耐先取捨到食咩😚
柚子千層撻

✿ 柚子千層撻 $24 ✿
依個期間限定既柚子撻 食落似濃乳酪芝士撻🧀
淡淡柚子味中和返流心芝士既膩感👍🏻
柚子千層撻
2024-04-09 649 浏览
無帶早餐情況下,第一次去樓下幫襯本身是比高包愛好者見到有數款比高包。有伯爵茶芝士包毫無懸念下幫襯一下。本身小小一個$19是有些小貴。返到公司後咬一口。嗯~有少許茶味但不濃。包的質感也不是太有咬口大約1/4口後開始有忌廉芝士。可惜帶點乾涸就普通沒有太大驚喜。反而ikea賣的原味比高包仲有咬口,這個包回頭率不高呢~
伯爵茶忌廉芝士比高包
全城熱賣,間間分店都排晒隊既千層焦糖撻終於比我試到!不過由於今次試既係pop up store, 賣既撻唔係新鮮出爐,所以食落唔係食評同熱捧既高分個個都會做比較既bakehouse撻,個人覺得不同就係:價錢: $18 (H) | $12 (B) ✅撻皮: 有層次,實芯皮 (H) | 鬆脆 (B) ✅份量及造型: 較大份及波浪型皮邊 (H) ✅ | 比一般蛋撻細舊,大啖啲可以一啖一個 (B)味道: 重焦糖味,但有啲蓋過左蛋味 (H) | 有蛋香味,較滑身 (B) ✅性價比黎講兩個都唔高😆始終十幾蚊一個細撻都唔叫便宜。但整體黎講,我會投比Bakehouse,感覺更香更岩口味。但係!始終我食bakehouse係即買即食熱辣辣;而Hashtag B 因為唔係新鮮出爐,翻焗既口感一定有折扣,希望下次有緣排到新鮮出爐撻再試真啲🤍
全城熱賣,間間分店都排晒隊既千層焦糖撻終於比我試到!

個個都會做比較既bakehouse撻,個人覺得不同就係:
價錢: $18 (H) | $12 (B) ✅
撻皮: 有層次,實芯皮 (H) | 鬆脆 (B) ✅