2015-11-30 1506 浏览
朕星期六起身已經係下午,想自己悠悠閒閒揾間CAFE吃個午飯,於是就又去左@Home Cafe。上次黎食左個悠閒早餐,今次就黎食個休悠午飯,朕就Order左個《日式咖喱吉列豬扒飯》同埋《綠茶Latte》。《日式咖喱吉列豬扒飯》望落都幾醒神,幾夠份量,而個飯底食落軟硬適中,個吉列豬扒個吉列外層炸到香脆可口外層乾身又唔會太油,內層都仲好Juicy,咬落外脆內嫩,加埋個日式咖喱汁夠哂香濃,餸飯一流。而杯《綠茶Latte》就拉左單眼仔花,坐喺朕隔離嗰個小朋友一路眼甘甘咁望住,跟住就同佢阿媽講佢要飲單眼仔,真係咁打耳!朕一黎就啜左佢隻眼,杯Latte飲落都幾香滑,同埋幾香濃既綠茶味!-----完-----
綠茶Latte
-----完-----

2015-10-17
用餐时段
綠茶Latte
2015-11-27 1185 浏览
今天特意接近三点才去。。。。試下下午茶。$38下午茶的6吋薄餅餐。。。雖然size略細,但芝士好吃,材料新鮮。特別蝦和千島汁好佩合.....如再香口些會更佳。下午茶也有日式炸雞件烏冬。。。皮炸得好,雞肉如再入味些更佳。湯底非常好味。烏冬軟硬適中。午餐有焗朱扒粗米飯。。。上面好多芝士和朱扒,味OK....但如用炒底飯會更佳。也可再焗香口些。最後當然要飲大大杯咖啡,好香好滑。。正。
今天特意接近三点才去。。。。試下下午茶。

最後當然要飲大大杯咖啡,好香好滑。。正。
  • 朱古力咖啡
2015-11-14 1213 浏览
自己住這店附近,時時乘車經過。。。有次朋友介紹他們不錯。今天來試下。。。加12元餐飲轉朱古力咖啡份量夠大杯。味道也不錯。正。豬柳旦厚吐士也不錯。。。可再略香口便更佳。焦糖燉旦批好食。不太甜。如略燒焦面會更佳不繁忙時間來最正,這裏環境好舒服自在。有如去左台灣。正~
自己住這店附近,時時乘車經過。。。有次朋友介紹他們不錯。
今天來試下。。。

加12元餐飲轉朱古力咖啡份量夠大杯。味道也不錯。正。

豬柳旦厚吐士也不錯。。。可再略香口便更佳。

焦糖燉旦批好食。不太甜。如略燒焦面會更佳

不繁忙時間來最正,這裏環境好舒服自在。有如去左台灣。正~
星期日瞓到日上三竿係常識吧,咁瞓醒食個brunch, 叫份all day breakfast就係指定動作😝😝😝依間小店係朋友介紹,門面唔算明顯,我開車去差啲飛站,佢地門口可以泊街,或者想慢慢嘆可以泊去對面爛地。小店氣氛好好,唔會有星期六日落街迫到暈嘅感覺,我尤其鐘意佢地嘅音樂(我係宮騏駿die hard fan)🎤🎤佢地嘅all day份量十足,加6蚊轉新鮮焗起牛角包絕對正確選擇!點左杯好特別嘅玫瑰Latte, 除左賣相精緻,飲落仲真係滲出淡淡嘅玫瑰味,好正囉🌹🌹🌹除左all day, 佢地仲有多款pasta,作為一間cafe小店,算係多選擇👍👍
2015-08-23 1149 浏览
有人介紹工廠區入面有間CAFE,啲野食同埋咖啡都食得下,朕今日就去會佢一會,一入到去,環境幾舒服,加上我又啱啱過左上班時間,成間鋪頭招呼我一個,實在爽皮。我叫在個香草雞扒+煎蛋+豬骨湯烏東。香草雞扒嫩滑,加埋個煎蛋同埋烏東,都幾豐富,再加埋個美式咖啡,咖啡味香濃,Perfect!!!P.S.轉咖啡飲品加$12.(個人覺得都係值得的)
香草雞扒+煎蛋+豬骨湯烏東
P.S.轉咖啡飲品加$12.(個人覺得都係值得的)
美式咖啡
2015-07-23
香草雞扒+煎蛋+豬骨湯烏東
美式咖啡
2015-05-27 1247 浏览
這店是同事介紹的,步行到店舖的門口,感覺……會唔會好細間呢?一推入玻璃門,唔……感覺不是太細間,不會太嘈,善用門口的玻璃引入光線,令人覺得很放鬆,很舒服。食物方面,有意粉及糙米選擇,味道不重,也不油膩,感覺健康,另外,也有甜品供應。價錢方面,大約HK40 - 60一個午餐。

價錢方面,大約HK40 - 60一個午餐。
2015-05-07 1045 浏览
今早返工前經過,買了一杯cappuccino。喝第一口,是一啖奶泡,一啖過度打發的奶泡。再摸一摸杯身,的確,鮮奶過熱,奶泡很粗。跟之前的水準也差太遠吧!上個月第一次光顧,同樣也是cappuccino,記得那杯很綿,很滑的奶泡,跟今天的確是相差太遠。希望店主看到留言會多加留意飲品質素。亦希望下一次會是第一次的那個味道。
2015-05-07
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
$28 (早餐)
2015-03-09 1315 浏览
今天同三五知己行完山去左荃灣搵食,聽聞係荃灣德士古道開左間cafe,咁就去試下啦,踏入cafe明顯見到墻上寫左好多食品名稱及價錢,收銀處就在面前,原來係半自助式cafe,店舖唔算大,無乜裝修,不過見到店內有幾個位置都擺放了一些細少精致的裝飾品,感覺很舒服,然後到收銀處落單跟住搵位坐低!大約十幾分鐘後,黑椒蜜糖牛仔骨意粉就在店員手中送到我檯上,意粉唔軟唔硬剛剛好,有口感又夠熱,黑椒牛仔骨唔韌好香黑椒味唔太辣,熱朱古力好香朱古力味夠熱而且唔太甜,價錢唔貴而且又坐得舒服,下次去開荃灣一定再去幫襯!

黑椒蜜糖牛仔骨意粉
2015-03-07
黑椒蜜糖牛仔骨意粉
2015-03-03 974 浏览
cafe 位於荃中 之前哩座大廈一直裝修裝修完見open rice 先發現多左個小舖位開左間cafe因為cafe位置唔大 我諗lunch一定多人到好似茶餐廳咁 所以建議星期六日時間去就襯星期六係附近打完泰拳 我地就試左哩間位於工廠區cafe 我地選擇坐係 類似bar台既位置一入門口就係點餐 有cafe應該有既甜餅 蛋糕,三文治等因為我地去到都已經4點幾 有d 餐同埋紅米飯 都已經賣哂 得番意粉 所以我地就點左2個意粉葡汁豬頸肉意粉雜菌木耳蓮偶意粉(大概咁既名) 我食既素意粉 , 睇落比較清淡 而同事點既葡汁意粉就相反比較濃味 , 所以佢食完自己個種 再試我個款會覺得好清淡,但實質我個意粉好夠味而餐飲方面 我點左一杯綠茶牛奶 (可以選脱脂/全脂奶) 味道都唔錯 又唔甜 岩岩好 而飲飽食醉後 店員就每台送左1份2客既沙津俾我地 , 但如果餐前食我會開心d 味道方面 都算普通 可能因為已經食飽個意粉 所以覺得冇特別 但我鐘意哩個窩心行為價錢方面 : 其實唔算平 .lunch 工廠區大把餐廳平過佢 但如想食得健康d同食得relex d可以一試 而因為味道同環境唔錯 又近我公司, 所以絕對有
cafe 位於荃中 之前哩座大廈一直裝修
就襯星期六係附近打完泰拳 我地就試左哩間位於工廠區cafe
我地選擇坐係 類似bar台既位置

一入門口就係點餐
有cafe應該有既甜餅 蛋糕,三文治等

葡汁豬頸肉意粉

雜菌木耳蓮偶意粉(大概咁既名)

我食既素意粉 , 睇落比較清淡

而飲飽食醉後 店員就每台送左1份2客既沙津俾我地
, 但如果餐前食我會開心d

價錢方面 :

而因為味道同環境唔錯 又近我公司, 所以絕對有下次
(((下次我要試佢地d早餐

2015-02-28