半年無食,野食質素差左好多問左老闆娘(疑似),佢話係頂左手,廚房都唔同左.......是日放假諗住同屋企開開心心回味下以前既味道Order左個Cheese Bacon Beef Burger同埋Fish Burger,出左黎真係同個名一樣 Cheese 1塊+煙肉 1塊+ 再加牛肉+ 2塊麵包Fish Burger,仲經典, 油淋淋魚柳+2塊麵包咩配料都無,青菜,蕃茄,酸菜同埋基本既醬料都無.......乾到爆塊牛肉就好重黑椒味,無哂以前好香既牛味,無肉汁,煎過濃,好乾同M記不相伯仲.........另外仲叫左個薯條同薯角薯角第一次係廚房出到黎,仲係生,未炸好,同老闆娘講再炸第2次,老闆娘(疑似)話啲客人鐘意食無咁’LONE’,仲同我講話炸耐啲會好乾,唔好食,但我真係孤陋寡聞到無食過咁生,咁白既薯角埋單佢收我$242感覺係M記質素,SOHO價錢........有D貨不對辦........
半年無食,野食質素差左好多

是日放假諗住同屋企開開心心回味下以前既味道

Fish Burger,仲經典, 油淋淋魚柳+2塊麵包

同M記不相伯仲.........

另外仲叫左個薯條同薯角

薯角第一次係廚房出到黎,仲係生,未炸好,

但我真係孤陋寡聞到無食過咁生,咁白既薯角

埋單佢收我$242

感覺係M記質素,SOHO價錢........
有D貨不對辦........

题外话/补充资料: 未頂手前既CHEESE BACON BURGER係有CHEESE, BACON, 牛肉,再加蕃茄, 洋蔥,酸瓜, 好多好多配料 醬方面每隻BURGER都唔同, CHEESE BACON BURGER 係蕃茄醬加英式黃芥辣醬
2014-10-05
20 分钟 (外卖自取)
2014-07-29 1685 浏览
訂左位唔駛等, 一間好細的美式餐廳, 只容納大約二十人, 所以最好訂位先; 我地叫左fish and chips, 店主推介, 果然真係好好食, 炸魚好大件, 好滑, 一d 都唔油, 加上薯條, 好好味,  陪埋杯啤酒, 無得頂; 另外再叫左個burger, 牛肉好足料, 麵包好軟, 配埋個sauce, 好夾; 呢間餐廳我地一定會再來, 同埋侍應們非常有禮貌和細心!
2014-07-15
  • Fish and chips
2014-07-17 1552 浏览
有幾次WALKIN都話FULL晒, 所以去就最好先BOOK位 上菜&收碟速度都幾快&侍應(疑似老闆兩公婆)都好有禮貌.啡色木枱木櫈&磚頭既牆身感覺好美式.  每張枱大概坐4個人, 最啱幾個姊妹傾計食野1. 烤芝士雞肉夾餅   $58餡料唔算多, 但夾餅好脆好可口(伴碟醬汁有點辣) OK2. 香煎鵝肝牛肉漢堡   $118個包有點厚身,食落口有D乾, 好彩有鵝肝搭救 NICE**侍應上菜前會問要唔要切,都幾細心3. 原條烤焗豬仔肋骨   $88/半份 $168全份係我食過最淋既豬肋骨!D肉一切就開~而且每一條骨都沾到醬汁夠入味,仲有薯條係底絕不欺場 GOOD4. 蟹肉忌廉菠菜意大利麵   $78食到一絲絲蟹肉, 不過菠菜味cover左蟹肉味. OK5. 野菌忌廉汁寬條麵   $78偏乾身, 配料亦較少            OK

上菜&收碟速度都幾快&侍應(疑似老闆兩公婆)都好有禮貌.
啡色木枱木櫈&磚頭既牆身感覺好美式.

每張枱大概坐4個人, 最啱幾個姊妹傾計食野

1. 烤芝士雞肉夾餅   $58
餡料唔算多, 但夾餅好脆好可口(伴碟醬汁有點辣) OK
2. 香煎鵝肝牛肉漢堡   $118
個包有點厚身,食落口有D乾, 好彩有鵝肝搭救 NICE

**侍應上菜前會問要唔要切,都幾細心
3. 原條烤焗豬仔肋骨   $88/半份 $168全份
係我食過最淋既豬肋骨!D肉一切就開~
4. 蟹肉忌廉菠菜意大利麵   $78

食到一絲絲蟹肉, 不過菠菜味cover左蟹肉味. OK
5. 野菌忌廉汁寬條麵   $78
偏乾身, 配料亦較少            OK
题外话/补充资料: Lunch time上菜比較慢, 趕時間既你地就要考慮考慮lu~~
2014-06-23
2014-06-09 1919 浏览
尋日同老公去開元朗. 行到熱辣辣. 正是躊躇係邊度醫肚. 係中式餐廳林立的西菁街見到呢間幾有氣氛的美式餐廳. 我地見佢放左個廳牌出黎. 睇到價錢都好合理. 即管入去試下. 我地叫左個墨西哥香辣芝士牛肉漢堡包. 煎蟹餅. 焗芝士粟米片 share 食. 先黎個漢堡包. 厚厚的牛肉放係個包度賣相吸引. 果然有美國的大大份 feel. 廚師細心將洋蔥蕃茄同生菜放係旁邊. 以防有 d 女士唔喜歡食洋蔥蕃茄. 急不及待即刻試食. 個包好軟. 件牛肉非常之 juicy. d 汁即情多都唧晒出黎. 好耐都無食過咁 juicy 的漢堡包. 一食就知 d 牛肉係新鮮自家製. yummy ! 之後上個煎蟹餅.  蟹餅上面放左 d 菜做點綴. 賣相唔錯. 以前係香港食過的蟹餅好多時都係唔夠蟹肉. 靜係得 d 粉就緊係唔好食. 我即時切開個蟹餅睇下先. 見到一絲絲的蟹肉同埋細細納粒的青椒. 一睇就知又係自家製的. 食落口好香蟹味. 有 d 似係日本食果 d. 一盒白蟹肉係超市賣都唔平. 呢度的蟹餅好足料. 童叟無欺. 抵過自己係屋企整.  可惜呢個係個小食黎. 得三件. 老公唔肯讓我食多件. 最終每人食一
墨西哥香辣芝士牛肉漢堡包
 可惜呢個係個小食黎. 得三件. 老公唔肯讓我食多件. 最終每人食一件半.
香煎蟹餅
最後黎埋個焗芝士粟米片. 雖然呢個又係小食. 不過又幾大碟喎. 最鍾意佢勁多芝士舖係面. 見到都好開心. 加埋果 d 辣辣地嘅醬汁點黎食. 又真係幾惹味. 好快我地又成碟食晒.
焗芝士粟米片
我地見呢度 d 野又幾好食. 個伙記又好勤力咁幫我地加水. 於是再叫多樣野. 最終叫左個墨西哥燒牛肉卷. 唔使等好耐就上檯. 我地又好心急即係試食. d 牛肉夾雜左小量紅椒同紅腰豆食落去味道濃郁. 好彩個皮唔厚唔薄厚度適中. 食落去淡淡肉兼多汁. 好滿足.

墨西哥燒牛肉卷
我地叫左 4 樣野. 全部都覺得超水準.
  無諗過係元朗都會食到好野. 等食物嘅時間亦唔耐. 樓底高坐得又舒服. 一定會再黎.
题外话/补充资料: 見到好多人叫 full day breakfast. 賣相都唔差. 下次可以試下.
2014-06-07
墨西哥香辣芝士牛肉漢堡包
香煎蟹餅
焗芝士粟米片
墨西哥燒牛肉卷
2013-07-29 2262 浏览
一向很喜歡到Homey Cafe食所以每次飯聚若果係元朗的話都會提議黎依度食今次一行五人黎飯聚前先訂左枱,所以一到即刻入得被安排到店內柱後梳化位感覺上有d私人空間咁五個人叫左:Burger,Fish and Chips,Nachos,Pasta同Ribs最好食既係Nachos,粟米片上鋪滿芝士,每拉一片出黎,芝士絲就痴住塊粟米片望到已經漏晒口水Fish and Chips魚柳Juicy,可惜只有三塊,薯條亦得數條份量有點兒。。。小Ribs(無影相)有七條,但係Ribs既肉少得可憐,基本上得骨無肉真係自己返屋企整都無咁嬲Burger(無食)因為係牛,所以小妹無食到聽友人講,唔差,但係無驚喜牛肉唔JuicyPasta(無影相)份量都係好細份,五個人每人得一小撮味道唔Creamy,而且唔熱,係放得耐左定?以前成日黎食,不論係All day breakfast,Tea都走黎食但係每次食感覺上質素都好似差左係因為做得耐左?多左人黎幫襯?定還是我自己倒楣?Homey Cafe,再見了
一向很喜歡到Homey Cafe食
所以每次飯聚若果係元朗的話都會提議黎依度食

今次一行五人黎飯聚
前先訂左枱,所以一到即刻入得

被安排到店內柱後梳化位
感覺上有d私人空間咁

五個人叫左:

望到已經漏晒口水

Fish and Chips
魚柳Juicy,可惜只有三塊,薯條亦得數條
份量有點兒。。。小

Ribs(無影相)
有七條,但係Ribs既肉少得可憐,基本上得骨無肉
真係自己返屋企整都無咁嬲

Burger(無食)
因為係牛,所以小妹無食到
聽友人講,唔差,但係無驚喜
牛肉唔Juicy

Pasta(無影相)
份量都係好細份,五個人每人得一小撮
味道唔Creamy,而且唔熱,係放得耐左定?
但係每次食感覺上質素都好似差左
係因為做得耐左?多左人黎幫襯?
定還是我自己倒楣?

Homey Cafe,再見了
2013-05-02
2013-07-08 1705 浏览
上年媽媽生日黎過,很滿意的一家三口再到此慶祝!上次叫左fish n chips,魚肉實淨,炸粉鬆脆,我地都覺得用料不錯也很好吃!今次Encore左什菌寬條面和豬肋骨,怕熱氣的我們轉叫了薄餅一客。什菌寬條面令我們大失所望,面煮過火,汁很水汪汪也只有酒味,完全掛不了湯,什菌亦被酒煮酸了!無奈的我們只好要一樽芝士粉,點知話要加18蚊先有一碟仔,咁算喇,無謂難為,食淨成大碟。豬肋骨不錯,但係今次少肉點,來貨問題吧。但係底下的薯菜少得很,看似伴碟,有點難看也不夠吃!最後有墨西哥薄餅,味道調得不錯,但内餡太少,皮和料比例不對徑!吃不飽的我們也沒信心加單,吃罷便走,買碗豆腐花填肚好過!講真幾百蚊又唔好食又唔好坐,要換換個廚喇!以前成日滿想walkin都唔得,而家大把位。補充兩句,一去到就話未續好酒牌無啤酒,叫我自己去買,好無奈。不過侍應不停加水,都幾好服務。
上年媽媽生日黎過,很滿意的一家三口再到此慶祝!

2013-06-18
2013-05-20 1364 浏览
不是第一次去 Homey, 差不多每次都叫墨西哥溥餅,又薄又脆,帶点小辣,惹味得很!今次叫了黑松露什菌薄餅,一样好味!叫埋水牛雞翼,佐洒—流!Appetizers 仲有芝士雞肉薄餅,caser salad, 要食D莱,冇咁溜!之後仲叫了意粉,好creamy!! 相返,我唔多鐘意 我杯Homey punch, 甜了些!之前食过蟹餅,ribs, fish & chip 都是推介!
今次叫了黑松露什菌薄餅,一样好味!
叫埋水牛雞翼,佐洒—流!
之後仲叫了意粉,好creamy!!
相返,我唔多鐘意 我杯Homey punch, 甜了些!

2013-05-15
  • fish & chips
  • pizza
2013-03-10 1170 浏览
老公愛吃炸魚薯條,於是找到了HOMEY環境方面,感覺是跟食評有落差的,氣氛是有的,可是沒有空間感,很擠的感覺。說是情調餐廳,個人反而覺得是較casual的格局。卡邦尼亞意粉老公認為是試餐廳功架之作,pasta過於淋身,也欠缺蛋香,一般般ribs是較少人點的菜式,果然也較一般肉質乾乾的最好吃的是炸魚薯條,薯條炸得酥脆,薯味很重炸魚的粉漿輕脆,內裏的魚肉卻是嫩嫩的總括而言部分食物是中上水平,可以一試。
老公愛吃炸魚薯條,於是找到了HOMEY

環境方面,感覺是跟食評有落差的,
氣氛是有的,可是沒有空間感,很擠的感覺。
說是情調餐廳,個人反而覺得是較casual的格局。

卡邦尼亞意粉
老公認為是試餐廳功架之作,
pasta過於淋身,也欠缺蛋香,一般般

ribs是較少人點的菜式,果然也較一般
肉質乾乾的

最好吃的是炸魚薯條,
薯條炸得酥脆,薯味很重
炸魚的粉漿輕脆,內裏的魚肉卻是嫩嫩的

總括而言部分食物是中上水平,可以一試。
2012-09-04
2012-11-25 951 浏览
餐廳雖小,但內裡佈置舒適,絕對能享受一個輕鬆的午餐fish & chips 本來配以薯角,我要了薯條魚跟薯條也是新鮮炸好,熱騰騰的,份外吸引 盛載的籃子用印有報紙式樣的紙墊底,風味十足魚外皮炸得香脆,但肉質一行行分明,未知是否跟冰鮮魚有關配以他他醬和檸檬汁,醒胃又香口 薯條更出色,脆脆的且鹹度剛好,份量亦不吝嗇burger 的牛肉有一陣孜然的味道,雖然是喜歡它的味道,但總覺得有點格格不入
餐廳雖小,但內裡佈置舒適,絕對能享受一個輕鬆的午餐
fish & chips 本來配以薯角,我要了薯條

魚跟薯條也是新鮮炸好,熱騰騰的,份外吸引

盛載的籃子用印有報紙式樣的紙墊底,風味十足

魚外皮炸得香脆,但肉質一行行分明,未知是否跟冰鮮魚有關

配以他他醬和檸檬汁,醒胃又香口

薯條更出色,脆脆的且鹹度剛好,份量亦不吝嗇

2012-11-11
2012-11-25 785 浏览
今日去到Homey Cafe,鋪面細細,座位之間都好逼下張枱un 下un下,食野有點唔方便!首先,我地叫左個湯,跟歺的, ($10)味道是日式粟米湯,都幾creamy,但是唔推介! fish and chips ($90)配的是肥肥的炸薯, 炸魚是青魚,肉質鮮嫰,好厚實的質感!!配合清新的他他醬食,並唔油膩!炸粉好脆,並唔死實,好幸福的感覺!! 肥薯一開始食唔錯,但是愈食愈淰,食味大減 見到隔離枱可以轉脆脆薯條,好正!!再離左個Beijing chicken wrap($5X)有住D北京填鴨的醬汁,勁like 配合生菜同京蔥,令到冇咁肥炸雞用breast的,但係好juicy旁邊的沙津亦好fresh之後有double cheese burger($6-)牛肉稍老,但未至於乾爭爭,亦有肉味 個D配料好有Mexican feel,個人就好鐘意la而面包係麥包,熱哄哄,超軟熟Like it飲左杯passion fruit smoothie ($3-)有點碎冰,唔夠滑

今日去到Homey Cafe,鋪面細細,座位之間都好逼下
張枱un 下un下,食野有點唔方便!

首先,我地叫左個湯,跟歺的, ($10)
Soup of the day
味道是日式粟米湯,都幾creamy,但是唔推介!
fish and chips ($90)
Fish and chip
配的是肥肥的炸薯,
炸魚是青魚,肉質鮮嫰,好厚實的質感!!
配合清新的他他醬食,並唔油膩!

炸粉好脆,並唔死實,
好幸福的感覺!!

肥薯一開始食唔錯,但是愈食愈淰,食味大減

見到隔離枱可以轉脆脆薯條,好正!!
french fries
再離左個Beijing chicken wrap($5X)
Beijing style chicken wrap
有住D北京填鴨的醬汁,勁like
配合生菜同京蔥,令到冇咁肥
炸雞用breast的,但係好juicy

旁邊的沙津亦好fresh
之後有double cheese burger($6-)
double cheese burger
牛肉稍老,但未至於乾爭爭,亦有肉味
個D配料好有Mexican feel,
個人就好鐘意la
而面包係麥包,熱哄哄,超軟熟
Like it

Beijing style chicken wrap
smoothie
double cheese burger
  • fish & chips
本身係為左慶祝朋友的生日,而特登搵間氣氛唔錯,野食又幾好既餐廳食飯,上OPENRICE睇食評呢間唔錯,就BOOK檯了。不過最終女主角沒有出現。提前2天BOOK檯,我還特別要求安排一張比較偏埋少少既檯,但點知一黎到,張檯係正正中間...心裡已經不太喜歡,不過反正生日慶祝不成,只是一餐普通3人飯聚就算了。呢間夜晚分2個時段,6:30-8:00,8:30-10:00,我地BOOK 8:30,間CAFE其實比我想像中細好多,好光,冇咩情調可言,同朋友或者一家人落黎食幾好,因為唔多室內人唔多,唔會太嘈又唔驚嘈親人。幫我地落ORDER係個女侍應,幾好禮貌,不過落完ORDER一陣已經唔見左佢,得返一個男侍應。先黎一個脆炸薯條,即炸,真係好脆,但又唔太油,真係好好味!跟住叫了一個迷你三色漢堡,第一個係番茄味,冇咩特別所以都冇留意係咩肉,第二個係牛肉,不得不讚呢間CAFE的牛肉真係幾好味,如果下次黎凈係叫牛肉漢堡就得了!第三個係吉列魚柳,都冇咩特別。之後係一個蕃茄X魚乾意粉,D意粉好好味,硬身唔lum,但果d魚乾好酸,用黎調味唔錯~單食就唔好搞...本身ORDER左個PIZZA,但係等極都未到,原來冇落

先黎一個脆炸薯條,即炸,真係好脆,但又唔太油,真係好好味!
脆炸薯條,真係好脆!好好味!

本身ORDER左個PIZZA,但係等極都未到,原來冇落單!咁唯有再等多15分鐘啦!

巴馬火腿芝士前菜薄餅 ....其實個名好長,我凈係記得有呢幾隻字
...D菜第一啖食落幾特別,但食多幾條就覺得好苦...但個PIZZA好正,D芝士好香,果塊火腿都好好味,咸咸地凍凍地幾得意,同D芝士都好夾,個餅或都幾脆,不枉我地等多幾個字!
巴馬火腿芝士前菜薄餅
朋友叫左杯HOEGGARDEN,$66一大杯,我同男朋友就SHARE左一杯HOMEY PUCH,記得有orange,pineapple,mango,grandberry,banana,真係分開幾層味咖,一黎到唔好搞,直接飲最底果層有好香既banana味!不過男朋友話飲唔出.....><

臨埋單之前,傾傾下計突然間有樣硬物掟到個頭跟手撞埋落背脊度,原來係個職員係bar檯度整野果時唔小心撞左個玻璃杯落黎,痛唔係話好痛,但真係要小心d,一係可以考慮將呢將檯搬開d...

埋單$638,比我想像中貴少少,不過整體都ok,但唔會有"一定有下次"既感覺。
题外话/补充资料: 黎之前要book檯,因為真係得幾張檯,如果walk in可能都要等幾耐,要睇下好唔好彩
2012-09-08
脆炸薯條,真係好脆!好好味!
巴馬火腿芝士前菜薄餅
  • 脆炸薯條
  • 牛似漢堡
聽說這裡有雜誌介紹過今次要拜會一下先炎炎夏日,走到一間沒冷氣的餐廳的確有點wok沒有太多的位置,裝潢卻帶有一點英倫感覺小店沒有lunch set 供應,全都是單點的呢度既出品有d 強差人意茄汁味唔出,而且d 麵好硬好少café 既pasta 係會唔好食不過值得一讚就係有好豐富既海鮮食材D 魚亦都好大舊整得好細小既漢堡仔排列著有炸魚、牛肉同埋一個茄汁做既肉 (食唔出係咩)小妹覺得如果佢每個「主菜」都加返個醬汁會好好多,唔洗咁乾連舖面都寫住fish & chips 係signature,怎能唔叫你~果然比之前兩個好味得多,一食就令我好懷念上年去英國既味道炸魚做得出色,而且大大舊好嫩滑tim~有風扇開動著,人流開始散去,慢慢坐下來也不太熱小店亦不沒有tea time, 侍應差唔多3點就問我地要唔要last order其實如果做埋lunch set + tea time, 應該可以capture 更多生意啊
聽說這裡有雜誌介紹過
今次要拜會一下先
炎炎夏日,走到一間沒冷氣的餐廳的確有點wok
沒有太多的位置,裝潢卻帶有一點英倫感覺
小店沒有lunch set 供應,全都是單點的
車厘茄海鮮意大利麵
呢度既出品有d 強差人意
茄汁味唔出,而且d 麵好硬
好少café 既pasta 係會唔好食
不過值得一讚就係有好豐富既海鮮食材
D 魚亦都好大舊
迷你三式漢堡
整得好細小既漢堡仔排列著
有炸魚、牛肉同埋一個茄汁做既肉 (食唔出係咩)
小妹覺得如果佢每個「主菜」都加返個醬汁會好好多,唔洗咁乾
Fish & chips
果然比之前兩個好味得多,一食就令我好懷念上年去英國既味道
大大舊
炸魚做得出色,而且大大舊好嫩滑tim~

有風扇開動著,人流開始散去,慢慢坐下來也不太熱
大大舊
2012-07-31 244 浏览
有時侯想在外吃飯, 但又不想出到太遠, 很自然會向元朗區著手, 心裡不自覺便會想來homey。 不論風格還是食物方面, 都頗為美式, 地方較同區的new York café寬敞, 但座位同樣不多, 有心要來的話真要先訂座。 小店佈置隨心不拘束, 木色為主調總予人隨意閒適的感覺, 不禁打下很高的印象分。至於食物一項, 有點偏似大型的美式餐廳, 小吃、扒類、意粉、沙律、漢堡、熱狗等統統找得到, 大多都不超過百元, 十分相宜。 要挑剔的就是未加入甜品選擇, 不然便是更大的吸引。 另外, 當日所推介的都寫在牆身的黑板上, 別只顧埋首餐牌啊! 是晚不知為何胃日大開, 只兩個人也堅持點上四款, 希望不會眼闊肚窄吧! 凱撤沙律: 這總是我的心水之選, 以小木兜裝盛, 流露出多少田園風味, 乍看下羅馬生菜佔了大多數, 已充分與醬汁混和, 每塊的大小一致, 很夠爽脆多汁, 加上煙肉碎、芝士、麵包粒等, 不論是美味還是惹味的程度都大增, 若然份量可以多一點就更好, 不至於每口也只是生菜, 這家調配出來的汁醬十分香濃, 酸味較突出, 該加了不少檸檬汁, 個人頗為欣賞的。香煎蟹餅: 賣相一點也不馬虎, 一連
香煎蟹餅: 賣相一點也不馬虎, 一連三件排放得整齊有序, 面頭再鋪上苜蓿芽作裝備, 甚具美感。 表面煎至金黃香脆, 混入麵包糠煎炸, 脆口度更強, 去未有滲出多餘油份, 內裡仍是軟綿濕潤, 蟹肉成一絲絲, 毫不吝嗇。 唯鹽份有點過多, 偏咸了一點。 簡單沾些蛋黃醬, 更能襯托出箇中鮮味。
炸魚薯條: 始終愛吃香口食物, 新鮮炸起, 熱得冒出煙來, 等上一會也是值得的。 連賣相都很講究, 以一大個籃子裝著, 份量真不少。 看到那張報紙一樣的底紙, 更添幾分風味。 常吃的炸魚多是鱈魚或龍脷, 偏偏這家選用了青衣柳, 魚油雖未如鱈魚般豐富, 肉質亦未算十分細嫩, 偏結實但一點也不乾硬, 算是肥美, 魚味濃郁, 卻不覺腥。 最愛伴上他他醬同吃, 酸度控制得宜,滿佈酸瓜粒, 很是醒胃。 魚肉雖美, 但薯角也不只是陪襯品, 熱呼呼的放進口中, 軟糯而且薯味突出, 帶點甜香,
加上連皮去炸, 香脆得來不失煙韌, 更具口感。
牛肉漢堡加芝士: 並非用上普通的芝麻包, 而是呈深褐色, 有一定的厚度, 彈性高, 底層的一塊即使被重重的牛肉壓倒, 也未變得濕爛扁塌, 嚐到濃濃的麥香, 這麼高身, 要我這類口不算大的人一口咬下, 確真有點難度。 配料簡單不過, 生菜絲、番茄醬、芝士、紫洋葱, 比例適中, 又不會太過細碎, 以致邊吃邊掉出來, 不然便狼狽透了。 牛肉不止一吋厚, 從切面已看到鬆軟的組織, 肉汁似要流出來似的
, 未經過刻意的濃重調味, 輕輕的, 不會蓋去鮮甜的肉味。

自首訪後, 心中已留下了好感, 時刻想找機會再來。 趁上週六放工後便趕回來。 幾乎整個星期也下著雨, 這天終於放晴, 來到時已是兩時多, 近窗邊剛好有張二人檯, 隔著玻璃仍感受到陽光的溫暖, 望著外面熙來攘往的人群, 也夠意思的。
事隔多月, 發現價格有輕微的上調, 但仍較區外同類型的餐廳來得經濟。
早已計劃好之後會吃甜品, 所以真要量力而為。 本想點些未嚐過的菜式, 但又難抵炸魚薯條($98)的誘惑, 決定要重溫那份美味。 水準和上次沒兩樣, 魚柳不會滿口粉而吃不出魚肉, 均均真真, 肉質較爽, 難得是炸漿上得不厚, 與魚肉黏得實, 未有皮肉分離。 熱食時會滑溜一點, 涼後風味稍遜, 偏扎實。 薯角表現同樣出色, 未有炸得過火, 仍是非常軟綿, 引得人吃過不停。
雞肉芝士薄餅($58)充滿墨西哥風情, 薄餅皮看來對辦, 表面滿是黑色的燶點, 乾身沒有多餘的油份, 內藏的雞肉粒一點也不粗鞋, 仍算腍滑, 跟爽口的雜菜被半溶芝士包圍著, 緊緊的鎖到餅皮裡頭。 另附上一小兜番茄莎莎, 青椒、洋葱等是少不得的, 加上辣汁調成, 帶點酸, 又有種辛辣感, 加些在薄餅上, 又多種變化, 更為刺激。

其實於我而言, 能夠靜靜坐下來, 吃愛吃的東西, 已是相當的寫意滿足, 而一連五天的勞累都自然放下, 盡情偷閒一下。
2012-06-22 112 浏览
星期三,放假前一天最愛搵好野食!!同老公放工來到元朗,6:30P.M, 提議食HOMEY CAFE,我之前同朋友食過一次都OK!!今次又是不用等位,但是我見到有許多放著留位的牌呢!!間食店不是很大,只有7-8張枱.....最好訂位!!我兩個好大食,於是點了三款野食..$48 入面有芝士粉同煙肉,咸左少少,,但重口味既我,I LIKE IT!$64 (我無記錯)再加$12 薯條...薯條真係好好食...$70-80 (好似) 不合我口味,好少蟹肉,味道偏淡,意粉好細碟,比較貴....食完好流,好飽, $220 埋單,幾滿足,如果飲埋啤酒,就好正了!!!
星期三,放假前一天最愛搵好野食!!

我兩個好大食,於是點了三款野食..
凱撒沙律

煙肉芝士漢堡
好大份
  • 薯條
2012-02-28 20 浏览
鐘意食burger o既我想試呢間好耐...不過呢間cafe唔多位...夜晚成日都好多人...唔想排隊所以無食到...今日老公7:30行過見唔多人...即刻book 8:15 o既檯...準時去到即刻有位~ 好o野~叫o左Beacon and Cheese burger, 薯條, 同埋蟹肉菠菜意粉~ 薯條先到~ oh!!! 係好似炸薯角o既皮~ 好好味~ 唔會好咸~ 之後到burger~ 我地問店員拎把刀想切開個burger...佢好醒咁問我地係咪切兩份...就拎返去廚房幫我地切~wa!!! d牛肉真係好juicy~ 同埋佢d包係好似 outback o既黑糖麵包...不過無咁深色...但係熱辣辣好鬆軟好好味~ 仲有d生洋蔥真係好香口~ 超讚!!! 之後到意粉~ 幾好味~ 不過無乜驚喜~ 蟹肉o既份量都ok~ 不過d白汁o既味可以再濃d~ 服務方面...係加水慢o左d...叫o左兩次先有人幫我地加...總括嚟講都唔錯~ 會再去試o下steak 同pizza~

總括嚟講都唔錯~ 會再去試o下steak 同pizza~
2012-02-25
  • beacon and cheese burger