2022-02-28 302 浏览
♨️Honbo荃灣白田壩街45號南豐紗廠3樓303號舖❤️被譽為全港最好味漢堡包,榮獲2020年Bloomberg 最佳漢堡全港唯一入選之店,小店好細,疫情下亦冇乜人,個包黎到比我想像中細,係好食嘅但食完有啲唔飽🤣📌芝士漢堡一塊過4安士牛肉,夠哂Juicy,肉香又夠牛酥,不過一路食一路流汁對手好呢hea📌招牌漢堡兩塊兩安士牛肉,原來咁樣拼埋肉汁會冇咁多,食得自在啲冇咁呢hea 📌配薯條+薯寶個薯寶趣到爆,好正👍🏻食物:8.5/10抵食:8/10環境:7.5/10。。。#荃灣美食 #食在荃灣 #tsuenwanfood #香港美食 #香港美食指南 #香港美食推介 #bloomberg2020 #burger #bestburger #南豐紗廠 #mills #musttry #musttryfood #hkig #hkfoodie #hkfood #foodhk #foodiehk #foodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodieblogger #foodielife #foodporn #food
♨️Honbo
荃灣白田壩街45號南豐紗廠3樓303號舖

📌芝士漢堡
📌招牌漢堡

📌配薯條+薯寶
個薯寶趣到爆,好正👍🏻

食物:8.5/10
抵食:8/10
環境:7.5/10

#荃灣美食 #食在荃灣 #tsuenwanfood #香港美食 #香港美食指南 #香港美食推介 #bloomberg2020 #burger #bestburger #南豐紗廠 #mills #musttry #musttryfood #hkig #hkfoodie #hkfood #foodhk #foodiehk #foodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodieblogger #foodielife #foodporn #foodphotography #foodblogger #相機食先 #美食日記
( ͡° ͜ʖ ͡°) 𝙷𝚘𝚗𝚋𝚘 - 美式❝ 文青打卡南豐紗廠美式漢堡店🍔 ❞✿ 招牌漢堡 $98麵包兩邊都烘得好香脆又鬆軟牛肉爆哂肉汁好juicy!配埋芝士洋蔥醬汁好夾好好味😋✿ 招牌漢堡1.5 套餐 $168另一個要左set 揀左配薯寶依家都唔多地方有薯寶啦炸得啱啱好 夠熱夠脆 好有薯味 好好食喎~推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 5
( ͡° ͜ʖ ͡°) 𝙷𝚘𝚗𝚋𝚘 - 美式

❝ 文青打卡南豐紗廠
美式漢堡店🍔 ❞

✿ 招牌漢堡 $98
麵包兩邊都烘得好香脆又鬆軟
牛肉爆哂肉汁好juicy!
配埋芝士洋蔥醬汁好夾好好味😋

✿ 招牌漢堡1.5 套餐 $168
另一個要左set 揀左配薯寶
依家都唔多地方有薯寶啦
炸得啱啱好 夠熱夠脆
好有薯味 好好食喎~

推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 5
2022-01-27 248 浏览
🎈#cathlife_yum灣仔 🚨亞洲區排名13的漢堡店🚨🌸文青風店舖裝潢🌸🌸假日遊港島必到🌸════════════════════💨在香港吃漢堡絕對要來的漢堡店,2022年第一樣要做的也是帶大家的眼睛去吃漢堡😋這次是二訪到店,從灣仔食到荃灣南豐紗廠,假日來行市集,也不忘要吃一頓豐富的漢堡餐🔥極主觀個人推介🔥🎲 Doυвle cнeeѕe Вυrger🍔꧁••••••••••••••••••••••••••••••꧂每份漢堡都有單點價和套餐價/套餐包括➡️配菜和飲品/🔸招牌漢堡ʜᴏɴʙᴏ (單點$98、套餐$128)🌟份量和味道很抵食!☻︎ 兩塊2oz的牛肉漢堡扒,滑到最左看片!一口咬下去絕對是爆肉汁!🌟熱溶芝士🧀☻︎ 芝士咸香味重,每啖牛肉配上芝士是絕配🌟推介配搭:☻︎ 絕對不能夠去掉酸瓜,因為酸瓜可以中和肉的油膩感.🔸招牌漢堡2.0 ʜonвo 2.0 (單點$168、套餐$208)🌟四塊2oz 牛肉漢堡扒,滿滿的肉汁🌟三重咸咸的芝士🌟麵包烘焗過☻︎ 麵包略搽牛油,烘過的麵包口感鬆軟.🔸芝士薯寶(套餐+$20)🌟熱溶芝士醬☻︎ 芝士味十分濃郁,另一個加分位是🌟保留脆內口☻︎ 襯熱食的話就算芝
🎈#cathlife_yum灣仔
🔥極主觀個人推介🔥
🎲 Doυвle cнeeѕe Вυrger🍔
每份漢堡都有單點價和套餐價
/套餐包括➡️配菜和飲品/
🔸招牌漢堡ʜᴏɴʙᴏ (單點$98、套餐$128)
🌟份量和味道很抵食!
🌟熱溶芝士🧀
☻︎ 芝士咸香味重,每啖牛肉配上芝士是絕配
🌟推介配搭:
☻︎ 絕對不能夠去掉酸瓜,因為酸瓜可以中和肉的油膩感
🌟四塊2oz 牛肉漢堡扒,滿滿的肉汁
🌟三重咸咸的芝士
🌟麵包烘焗過
☻︎ 麵包略搽牛油,烘過的麵包口感鬆軟
🔸芝士薯寶(套餐+$20)
🌟熱溶芝士醬
☻︎ 芝士味十分濃郁,另一個加分位是
🌟保留脆內口
☻︎ 襯熱食的話就算芝士醬淋上薯寶,也沒有影響它的脆度,所以大家要襯熱食!
😏不想經常漢堡配薯條,這個薯寶是值得推介

💬麵包雖然賣相不討好,但味道很好,不錯的空氣感,脆皮較厚,口感鬆軟💬
💬要求多漢堡醬,但醬汁多吃略嫌酸
💬對比有些漢堡店會加蕃茄,這家沒有,食漢堡材料不用多,最重要是吃到店裡自家的牛肉,沒有蕃茄肉味就不會被搶走💬
—————————————————————
💞回頭指數:5/5
💸人均消費:HKD150
  • 芝士薯堡
  • 芝士漢堡
2022-01-21 297 浏览
Honbo @ 荃灣早排去左行南豐紗廠嘅市集,順便係個頭搵下野食,點知比我搵到一間全香港唯一一間入選Bloomberg 2020年最佳漢堡😍即刻扑鎚決定食呢間!本身我係一個Burger fans,係餐廳見到Burgers同意粉,通常我都揀burgers 😝 唔知你揀邊樣呢!我揀左一個芝士漢堡套餐配薯條同可樂。首先佢個麵包皮都整得脆脆地,食落比較正🥰芝士漢堡材料包括牛肉芝士,酸瓜,洋蔥,生菜,配上自家醬汁,整體感覺都幾正!佢塊牛肉係食得岀屬於手打牛,肉汁多但肉味可以再豐富啲☺️其他配菜就正正常常,無咩特別。薯條係似麥當勞個種幼長款,份量超大,我同朋友一人一份但大家只係食到一半。薯條嘅味道正常,不過由於份量太大食唔切,去到後尾薯條已經凍曬😅餐廳位於南豐紗廠3樓,座位數目比較少,大概只有20人以下,所以週末黎都預左要等位😥另外,成個套餐要$128,性價比屬於中等,下次路過會再試下其他口味🤣
Honbo @ 荃灣

芝士漢堡

芝士漢堡
2022-01-21 136 浏览
Bloomberg 2020全球最佳漢堡唯一一間香港入榜burger 餐廳❤️食過幾次,每次都weekdays lunch去唔算多人,但店面比較細,得10幾個位如果weekend好大機會要排隊每次都食double cheese burger🍔 double 4oz beef patty漢堡扒唔夠juicy同埋厚啲會好啲配搭埋double cheese, pickles, onions, lettuce, house sauce都算好食最推介sides係薯寶tater tots ($24) 外脆內軟,出面其他burger shops好少見到炸雞件同薯條正常發揮,冇乜特別驚喜

食過幾次,每次都weekdays lunch去
唔算多人,但店面比較細,得10幾個位
如果weekend好大機會要排隊

每次都食double cheese burger🍔
同埋厚啲會好啲
Double  cheese  burger

最推介sides係薯寶tater tots ($24)
外脆內軟,出面其他burger shops好少見到

炸雞件同薯條正常發揮,冇乜特別驚喜
Double  cheese  burger
2022-01-21 124 浏览
聽聞好出名就黎試食,睇OpenRice 個個都讚好,就黎試下,價錢都唔算平,最基本都要$110,size都細個不值得一試,仲要薯條都炸到乾晒,真係試一次就好,唔會有下次
2022-01-19
2022-01-13 135 浏览
其實聽咗呢間漢堡嘅大名好耐,不過一直都冇機會去試,而最近又唔知挑起邊條癮想食一啲比較好食嘅漢堡,於是就同女友去咗南豐紗廠嗰度試呢間傳說中嘅漢堡啦我地係星期日晏晝去嘅,去到嘅時候我哋唔使點等位就已經可以坐低,之後點菜嘅過程都好快,係等咗大概五至10分鐘就有得食啦我哋嗌咗一個招牌漢堡(1.5倍),仲有一個兩倍嘅招牌漢堡,配菜我哋分別就揀咗薯寶同埋薯條。漢堡方面,果然冇令人失望!我覺得佢個包焗到鬆軟,再加埋漢堡扒煎得極之香口,油脂四溢,而且唔會過林過韌,肉汁非常豐富但係又有啲咬口,再配埋佢嘅芝士簡直冇得輸而且我鍾意佢個size唔會太大,我覺得普通女仔其實一啖都勉強咬到曬成個包,就唔使分開一層一層咁食咁狼狽配菜方面,我覺得個份量就比較大,味道就正正常常啦。所以如果女仔嘅話,可以同朋友一齊share一個小食。總括嚟講呢間漢堡我都會比幾高嘅評價,雖然價錢就比較昂貴,但係味道的確出色,值得一試

2021-12-06 336 浏览
Omg🔥今日食咗世界100名漢堡包入面香港唯一一間舖頭入選嘅漢堡包店💃🏻今日happy friday 同事話要食好啲啲就揀咗呢一間😍雖然一個lunch要成$150真係有啲貴不過就要試吓去究竟係咪真係咁好食🙋🏻‍♀️叫咗個招牌漢堡❤️+芝士薯寶同無糖可樂💃🏻個餐嚟到嘅時候有少少驚訝因為唔同出邊坊間嘅漢堡大大份嚟到真係會覺得會食唔飽🤣如果呢個價錢加呢個份量性價比係低咗少少🤷🏻‍♀️講返佢個漢堡包配菜唔係好多😙不過我欣賞佢咬落去嘅每一個配搭都恰到好處🤤調味亦都算清新而且牛味濃郁食得出係新鮮嘅手打牛🥳麵包彈牙咬落去會慢慢彈返起💖成個漢堡包食落去口感都幾豐富同埋有一樣真係要讚佢手拎住嚟食都唔會比啲醬汁整到成手都係👍🏻識食梗係要加20蚊食芝士薯寶❤️好在我啲同事🔥見到我呢個好正個個都要拎一粒如果唔係真係食唔晒因為真係溜到巔峰🤣我有七個同事每人一粒我都食淨左三粒😝唔係唔好食所以食淨而係真係太溜👉🏻👈🏻呢個薯寶係即叫即炸所以勁多芝士醬林晒喺面都冇林得好勁👍🏻強烈建議呢個真係要開心share嚟食👅Btw呢度個侍應勁Nice佢見我哋係咁影相都問使唔使幫我哋影相仲幫我哋影咗幾張👍🏻又有禮貌❤️

叫咗個招牌漢堡❤️+芝士薯寶同無糖可樂💃🏻

2021-11-26 293 浏览
聽聞是被評為全港最好食漢堡,小編個人認為還好啦,我覺得這門店舖啲調味相對沒有其他店舖的調味那麼重口味,吃起來更清新,不咼牛的味道不是太足夠,但想算嫩同多肉汁。此外,令我感到驚豔的反而是芝士薯條,每一條都有好多芝士在面頭,店主的芝士醬撈得十分均勻,就算淋咗芝士係上都冇淋到十分淋,薯條仍然很脆,可見薯條是即叫即炸的,但是吃起來相對更濃味及濟,建議分享服用。如果只是一人去吃我認為芝士薯條即使是男生也未必能把所有吃掉。
2021-10-06
午餐
2021-11-25 208 浏览
📍HonboHmmm Hong King’s only representative to the World’s Best Hamburger Award? 🤔 Maybe my bad luck but the branch at The Mills isn’t doing it for me. Ordered Honbo 2.0 set. The beef patty was a tad dry. Adding the sauces won’t help too much. Quite overpriced as well given it’s portion. The tater tots on the other hand was great! Not greasy and fried to perfection! Price: HK$168 Revisit: 5/10 (maybe for the tater tots)
📍Honbo

Price: HK$168

𝐇𝐨𝐧𝐛𝐨🍔—𝘛𝘩𝘦 𝘔𝘪𝘭𝘭𝘴•𝑯𝒐𝒏𝒃𝒐1.5 $168(𝘔𝘦𝘢𝘭 )這款的特別之處是配料有三層牛肉漢堡和雙層芝士。溶化的芝士配上味道濃厚的牛肉漢堡,混合上酸瓜,洋蔥和店家自家製醬汁,使口感豐富,味道亦相當有層次。而𝐇𝐨𝐧𝐛𝐨與普遍漢堡包店的分別在於,當漢堡呈上來的一刻時,漢堡包不會被醬汁弄濕,整個包都會維持乾爽的質感,即使用手食也不會使手指充滿醬汁。整體而言還不錯,但沒有達到我所期待的水平。•𝑯𝒐𝒏𝒃𝒐 $128(𝘔𝘦𝘢𝘭)配料分別有雙層牛肉漢堡,單層芝士,酸瓜,洋蔥和店家自家製醬汁。味道和𝑯𝒐𝒏𝒃𝒐1.5差不多,唯一不同之處為層次沒有那麼豐富,導致吃完後不會有太大滿足感。整體而言不過不失。•𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝑩𝒖𝒓𝒈𝒆𝒓 $128(𝘔𝘦𝘢𝘭 )這款配料則分別有單層牛肉漢堡,單層芝士,酸瓜,洋蔥,生菜和店家自家製醬汁。味道則同其他漢堡一樣,唯生菜令整體感覺更清新,彌補了只有單層牛肉漢堡所失的層次感。整體而言正正常常,不過不失。𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝑭𝒓𝒊𝒆𝒔 🍟+$20芝士味道濃郁,不會太重口味,薯條香脆,二者味道配合,以這個質素來說,性價比還可以。𝑪𝒓𝒊𝒔𝒑𝒚 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑷𝒐𝒑𝒔 +
𝐇𝐨𝐧𝐛𝐨🍔—𝘛𝘩𝘦 𝘔𝘪𝘭𝘭𝘴

•𝑯𝒐𝒏𝒃𝒐1.5 $168(𝘔𝘦𝘢𝘭 )
這款的特別之處是配料有三層牛肉漢堡和雙層芝士。

使口感豐富,味道亦相當有層次。

整體而言還不錯,但沒有達到我所期待的水平。

•𝑯𝒐𝒏𝒃𝒐 $128(𝘔𝘦𝘢𝘭)

味道和𝑯𝒐𝒏𝒃𝒐1.5差不多,

整體而言不過不失。

•𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝑩𝒖𝒓𝒈𝒆𝒓 $128(𝘔𝘦𝘢𝘭 )

整體而言正正常常,不過不失。

𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝑭𝒓𝒊𝒆𝒔 🍟+$20
芝士味道濃郁,
不會太重口味,
薯條香脆,二者味道配合,
以這個質素來說,
性價比還可以。

𝑪𝒓𝒊𝒔𝒑𝒚 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑷𝒐𝒑𝒔 +$30
份量都頗多,但炸粉略嫌太厚,遮蓋了食材和調味本身的味道,不太推薦這個。

𝐂𝐨𝐥𝐞𝐬𝐥𝐚𝐰
味道沒有什麼特別,但是能和沒有生菜的漢堡互補,使用餐時可以消除油膩感。

環境:
裝修風格偏向美式,
位置不多,當天坐bar枱,
座位稍微有點太高和不太舒適。

味道:7/10

回頭率:5/10

性價比:5/10

服務:6/10

✨推薦指數:6/10

人均:$120+

總結:
相比起相同價位的漢堡包店,質素其實算是不錯,但是𝐇𝐨𝐧𝐛𝐨作為美國知名數據網站Bloomberg唯一上榜的香港代表,素來有全港最好食的漢堡包店之稱,只能說我對它的期望太大,試一次就夠。

更多餐廳資訊 : Instagram @c_foodjournal
2021-11-14
  • Honbo  1.5
2021-10-14 322 浏览
去開The Mills 就可以試埋呢間主打漢堡ge Honbo! 其實想試食呢間好耐,因為好多人都會讚,咁今日就一於試一試啦HONBO 店面裝修係美國特色店,店面唔大,大概有15-20個位到,當日我都等左大約15分鍾先有位。佢有卡位有bar位,但卡位係對住個戶外門口,因為唔想太熱,我地就揀左最入ge bar 位坐。不過我估佢冷氣有d問題,個日都有d焗嫁食得burger,緊係要買一個招牌漢堡try try! ($98)入面有一塊牛肉、酸瓜、洋蔥、芝士。漢堡包鬆軟嘅,仲有小小脆。牛肉方面我就有小小失望,因為好似冇咩味,唔係太惹味,反而係塊芝士溶溶地咁,味道就更加突出。其實佢味唔太差但我會覺得一次試過就夠。加上,呢個價錢唔係話特別好便,但個包就有d細~

入面有一塊牛肉、酸瓜、洋蔥、芝士。
2021-10-14 262 浏览
成日都有人同我講Honbo burger 好好食,今日去開The Mills 就順便試下啦餐廳位置同露天市集好近,基本上行過一步就已經係市集,係幾方便~不過,店ge空間不大,大概有10個bar 位同埋3張卡位。而家又有人數限制,所以其實都要等。我諗大約等左10分鍾就有位喇!如果怕熱ge 人你都要留意喇,因為Honbo 冇咩冷氣,都有d熱我地叫左個招牌漢堡+ combo ($128)叫個套餐會有多個薯條同埋可樂。呢個signature burger 有:- 兩層牛肉漢堡- 芝士-酸瓜-洋蔥Cheese 係幾厚,牛肉漢堡似係自家手打,入口有肉汁,但覺得肉味就有d淡薯條都香脆同幼身不過我個人覺得佢價錢偏貴,如果下次再食burger 我可能唔會再食~

不過,店ge空間不大,大概有10個bar 位同埋3張卡位。

我地叫左個招牌漢堡+ combo ($128)
叫個套餐會有多個薯條同埋可樂。
呢個signature burger 有:
- 兩層牛肉漢堡
- 芝士
-酸瓜
-洋蔥

薯條都香脆同幼身
YUM
2021-10-14 110 浏览
I felt it was expensive for a burger but my son likes burgers and we thought we’ll give it a try. We were not disappointed. I had the fried oyster burger and it was delicious. My son said his Honbo burger was really good too.
2021-10-01 191 浏览
Honbo 係香港唯一一間被Bloomberg 列入為2020全球最佳漢堡🍔店舖👍🏻👍🏻 聞名不如見面! 鍾意食burger既朋友可以去試下😋 本身自己都好鐘意食burger🍔以前喺美國讀書都成日食🍔!美國嘅burger 好多都又平又好食連fast food 既burger都好高質!所以對honbo既漢堡都非常期待!🤓店舖位於喺南豐紗廠3樓既轉角位,餐廳唔算大大約20個座位左右!平日下午去到餐廳都差唔多滿座!搵咗個bar 枱位坐,我地一人叫咗一個set ! 叫左比較簡單嘅Cheese Burger 配Fries🍟因為見到呢度嘅薯條係skinny fries😍我至愛!皆因我唔鐘意食fat fries我鍾意食脆口! Cheese Burger🍔 等咗一陣就送到黎!入面係一塊4oz既beef patty , Pickles 芝士 生菜 洋蔥同埋秘製醬汁!塊beef patty超juicy😋打得好好咬落口又唔會死實!大概係7/8成熟左右入面帶點微粉嫩顏色,食落juicy 之餘有牛香,調味岩岩好!同美國食到既beef patty比較接近😋👍🏻係香港來講算幾top 👏🏻👏🏻 唯一挑剔既係我覺得個

叫左比較簡單嘅Cheese Burger 配Fries🍟

Cheese Burger🍔 等咗一陣就送到黎!
同美國食到既beef patty比較接近😋👍🏻係香港來講算幾top 👏🏻👏🏻 唯一挑剔既係我覺得個pickles無咩味😂😂😂 但整體來講個cheese burger🍔都好好食! 會再encore 😍!

薯條skinny fries🍟 , 一黎到我都嘩左聲🤣 因為都幾多份量🤓 正!熱辣辣 ,脆身 ,好岩我食!食唔停口😆

另外一份sidedish 叫左coleslaw !! 椰菜絲非常新鮮爽口!好食😋 個醬汁又唔會膩好清新!好滿意呀!

仲有佢地個枝lemonade 好好飲!好fresh 飲落有D Grapefruit味!食burger飲佢都好夾!
  • Cheese  burger