2020-10-01 629 浏览
咖啡貴,服務差. Coffee shop I suppose is not selling the coffee itself but the total experience. If I want simply caffeine, I would have just bought from chain stores. I asked for soy milk for Latte, which is shown on the menu, they said they do not have it, even changing to soy milk has additional 4 hkd surcharges, and they did not feel sorry and they did not amend the menu according. 我會期望俾 38 蚊一杯都幾細既咖啡會好飲,點知好普通。
外卖自取
2020-09-01 931 浏览
抽空黎到觀塘碼頭搵食,打算食餐好先再反工。雖然近觀塘海旁,裹面就睇吾到海景,但係食物質數就好有誠意。 叫左個刺身便當。原本諗住係cafe 食刺食,吾抱住特別大期望, 出乎意料,又幾好食喎!魚生吾錯,有彈性,色澤都好。WASABI係即磨,,不過就無咩味。雞蛋應係日本雞本,香濃好味,用黎撈飯好正~最估吾到,最好食竟然係個飯粒粒分明,,有口感,吾會太軟太硬。而且好似有淡淡既柚子醋,吾會哽口。夏天食依個飯真係好FRESH~平時吾太食飯既我,原來只係未遇到岩食既飯。依度既飯好岩我口味。難得一次出街食飯會食晒碗飯。連個飯都咁有心機, 好有興趣下次再黎,試埋其他野食❤️整體份量合理,男士可能要叫加飯。一分錢一分貨,加埋餐飲咖啡,依份午餐盛惠$174。利申: 落玻璃位好曬,好在餐廳冷氣夠
抽空黎到觀塘碼頭搵食,打算食餐好先再反工。

雖然近觀塘海旁,裹面就睇吾到海景,但係食物質數就好有誠意。

魚生吾錯,有彈性,色澤都好。
WASABI係即磨,,不過就無咩味。

雞蛋應係日本雞本,香濃好味,用黎撈飯好正~

最估吾到,最好食竟然係個飯

連個飯都咁有心機, 好有興趣下次再黎,試埋其他野食❤️

整體份量合理,男士可能要叫加飯。

一分錢一分貨,加埋餐飲咖啡,依份午餐盛惠$174。
利申: 落玻璃位好曬,好在餐廳冷氣夠

• 刺身定食
2020-08-27 540 浏览
It's a pretty quiet place on a weekday morning. Good place to chill and enjoy breakfast. The breakfast menu consists of pastries e.g. croissant, banana cake, quiche and comes with a drink.The coffee was nice and smooth. There's option of changing to oat milk.The spinach and mushroom quiche was ok. It wasn't particularly crispy or flavourful.

Latte

Spinach and mushroom quiche

Latte
2020-08-07 549 浏览
在2020年8月2日星期日當天趕及在中午12:00前來到Bunch,感覺有點像童話世界中的《灰姑娘》👠在午夜12:00前趕上南瓜車離開舞會💃。佳因在2020年7月29日實施中午12:00禁止午餐堂食,後一天因怨聲四起才開放為不可超過二人以上。Orange Tea,第一次享用到和暖的Orange Tea🍊🍵香橙茶。橙味非常濃郁👍👍,而且採用製作雞尾酒的方法製作。醬燒雞扒定食,雞扒非常新鮮,而且份量十足🙌。

Orange Tea

醬燒雞扒定食

醬燒雞扒定食,雞扒非常新鮮,而且份量十足🙌。

2020-08-02
Orange Tea
醬燒雞扒定食
  • 韓醬海鮮丼定食
2020-07-27 520 浏览
又係喱間觀塘海濱公園日式料理店🥰❤️鄰近海傍 唔理早午晚去個景都係咁靚 咁正!有落地大玻璃 望住個海 攰成點 都好似比眼前景色安慰左咁之前記得廚師話店舖運作穩定之後,就會推出晚市既Omaskase今日就係食Omaskase既大日子!廚師發辦壽司(Omakase),指由廚師嚴選最優質及最時令的食材來製作的套餐,可以品味日本料理的「最高境界」,亦試得出廚師的真功夫。套餐包括前菜、刺身5款、黑松露配鵝肝、72小時慢煮鴨髀肉、湯及甜品$1000有找又好食既Omakase 原來香港都有唔少大家不妨嚟試吓呢間🤙🏻🤙🏻🤙🏻
又係喱間觀塘海濱公園日式料理店🥰❤️
鄰近海傍 唔理早午晚去個景都係咁靚 咁正!
有落地大玻璃 望住個海 攰成點 都好似比眼前景色安慰左咁

今日就係食Omaskase既大日子!

2020-07-27 373 浏览
又係喱間觀塘海濱公園日式料理店環境真係舒適 一流 望住個落地大玻璃,晏就嚟飲杯都覺得好寫意小店暫時提供丼飯、牛角包及甜品今日我一早嚟點左牛乳滑蛋牛角包 $38 加Latte $16 奶同蛋份量比例岩岩好 簡直係一絕 食過停唔到口👍🏻👍🏻👍🏻牛角包好鬆脆 又夠熱 JENG!同事叫左個安格斯牛肉稻庭烏冬 配牛乳滑蛋牛角包 $58 加Latte $16 如果安格斯牛肉再多小小就好 真係好好味!個牛汁係極度正 試一淡 就想食哂成碗☺️下次我都會自己叫返個!
又係喱間觀塘海濱公園日式料理店
環境真係舒適 一流
望住個落地大玻璃,晏就嚟飲杯都覺得好寫意

小店暫時提供丼飯、牛角包及甜品

奶同蛋份量比例岩岩好 簡直係一絕 食過停唔到口👍🏻👍🏻👍🏻
牛角包好鬆脆 又夠熱 JENG!

如果安格斯牛肉再多小小就好 真係好好味!
個牛汁係極度正 試一淡 就想食哂成碗☺️
下次我都會自己叫返個!
2020-07-16 235 浏览
隨住牛頭角愈起愈多甲級寫字樓,高質餐廳都愈來愈多。今次要介紹嘅係喺疫症期間開張嘅 If Coffee and More。餐廳係海濱公園隔離, 望出去就可以見到海濱公園,環境舒適,勁岩打工仔lunch time 或者tea time chill 下。 一家大細嘅話, 去開觀塘海濱公園野餐,都可以入去涼下冷氣,嘆杯咖啡。推介菜式 韓式醬燒海鮮牛油果丼定食/三文魚牛油果丼定食牛油果熟嘅程度岩岩好,加埋啲魚生都係入口即溶,好正! 定食嘅沙律都好fresh,好開胃最後加埋杯咖啡或者茶就100分啦! 我今次叫嘅係white coffee,中規中矩,合格之作,未有surprise! 總括依然, 想放鬆下,去If Coffee and More 抖一抖就岩晒啦!
隨住牛頭角愈起愈多甲級寫字樓,高質餐廳都愈來愈多。

推介菜式

韓式醬燒海鮮牛油果丼定食/三文魚牛油果丼定食
韓式醬燒海鮮牛油果丼定食

牛油果熟嘅程度岩岩好,加埋啲魚生都係入口即溶,好正!
定食嘅沙律都好fresh,好開胃

未有surprise!

韓式醬燒海鮮牛油果丼定食
2020-07-15 207 浏览
疫情第三波,工作半天便放工。所以Honey接我收工,載我到觀塘海濱長廊逛一逛海邊,吸吸新鮮空氣。然後,在附近喝咖啡。看到門面幾吸引的if,就入去。Honey要flat white,我叫moccha latte。兩杯咖啡一般,沒什麼特別。尤其是flat White,咖啡香味不夠,奶太濃太膩。而moccha latte,奶太過濃膩,蓋過了綠茶的味道。環境方面:從外面看,以為是一間大店鋪。原來,裏面只有一條走廊,臨窗的吧檯。環境狹窄。而且,天氣炎熱,只有一部吹風機,向著吧檯;另一部吹風機,向著廚房。很局促!很熱!不舒服。匆匆飲完,匆匆走……不是一個嘆咖啡的好經歷!
疫情第三波,工作半天便放工。
然後,在附近喝咖啡。
看到門面幾吸引的if,就入去。

兩杯咖啡一般,沒什麼特別。
尤其是flat White,咖啡香味不夠,奶太濃太膩。
而moccha latte,奶太過濃膩,蓋過了綠茶的味道。

環境方面:
從外面看,以為是一間大店鋪。
原來,裏面只有一條走廊,臨窗的吧檯。
環境狹窄。
很局促!很熱!不舒服。
匆匆飲完,匆匆走……
不是一個嘆咖啡的好經歷!

2020-07-15
2020-07-02 286 浏览
因為公司係喱間Cafe附近所以我平時都好中意食喱間日式料理鋪係人口密集既香港 要搵一間食物款式多想呼吸下新鮮空氣同望海 有種慢活既feel 推薦大家嚟 if coffee 近觀塘海濱長廊既日式料理店 鄰近海傍有落地大玻璃 行工業風格 環境舒適室外座位有幾個 遠望海旁 享受日落景色 都咪話唔寫意😌😌😌今日叫左兩個套餐:北海道魚生丼飯同韓式醬海鮮牛油果丼飯配以沙律、日本溫泉蛋及味噌湯,份量比例岩岩好北海道魚生丼飯係上次已經食過 男朋友話好回味 要食多次今日就叫左上次洛雨外賣既韓式醬海鮮牛油果丼飯堂食感覺係唔同d😌😙真心收藏小店😘
因為公司係喱間Cafe附近

今日就叫左上次洛雨外賣既韓式醬海鮮牛油果丼飯
堂食感覺係唔同d😌😙

真心收藏小店😘
2020-06-27 260 浏览
藍天白雲的背後,是三號風球的暗湧。一直也很想來這間店,喜歡它的環境,附近就是觀塘海濱公園。它的營業時間只去到六點,要來的朋友要早一點來啊。還以為他是吃蛋糕咖啡的一間店,原來主要是日式料理週末的中午,並不多客人,享受寧靜的感覺店員親切有禮,我的同學中途外出了,店員主動為他收起未吃過的午餐,保持溫度。我偷吃了一口雞扒,甜甜的蜜糖味道,雞扒鮮嫩我叫的則是,魚子海膽帶子定食海膽鮮甜沒有任何藥水味道帶子三文魚子也是新鮮,日本菜永遠是我的最愛麵豉湯用料充足寧靜的環境,熱情的店員。又是週末一個好去處留意關門是6時啊
藍天白雲的背後,是三號風球的暗湧。
一直也很想來這間店,喜歡它的環境,附近就是觀塘海濱公園。
它的營業時間只去到六點,要來的朋友要早一點來啊。

還以為他是吃蛋糕咖啡的一間店,原來主要是日式料理

週末的中午,並不多客人,享受寧靜的感覺

我偷吃了一口雞扒,甜甜的蜜糖味道,雞扒鮮嫩

我叫的則是,魚子海膽帶子定食

海膽鮮甜沒有任何藥水味道

帶子三文魚子也是新鮮,日本菜永遠是我的最愛

麵豉湯用料充足

寧靜的環境,熱情的店員。又是週末一個好去處
留意關門是6時啊

2020-06-13
  • 魚子海膽帶子丼定食
2020-06-21 307 浏览
一進去已經聞到餐廳的味道不太討好,說不出是食物還是洗手間味。店舖位子不太多,不過週日下午也不算爆滿。Weekend Set賣的東西大同小異,三文魚牛油果丼定食($88)飯不知道原意是暖還是冷,不是醋飯,煮得不均勻,份量真的超少,吃不飽的。最難吃的是白松露海膽伴意粉定食($138),海膽就放在白色膠框,不是特別新鮮或甜但最少沒有苦味。意粉是茶餐廳吃到的港式意粉,一吃進去就知道質量很差,白松露看不到聞不到更吃不到,也完全沒有海膽味。這是false marketing吧!$138像吃屎,吃一口就沒吃了。最難以置信的是由於桌子不平,咖啡不小心倒翻了。就算看到我們的餐盤、醬油及筷子都倒濕了,也完全沒有提出再給我們新一雙筷子或醬油。二人消費三百多,其實很多時候餐廳都會重新再沖一杯飲品。我們也不介意再付錢,但我們禮貌詢問可否再給我們一杯的時候,店員竟然說「得,你比錢咪得囉!」。同伴拿起錢包想付錢的念頭馬上被我制止了,我們下間再續。一杯咖啡收費$40,咖啡成本大家心中有個譜,但這服務態度,這數字遊戲餐廳大概將會輸得厲害。

2020-06-18 317 浏览
當知道觀塘海濱開咗間新cafe趁今日天色唔錯就嚟試吓裝潢簡潔開揚 落地玻璃令光線照射入嚟 令室內明亮 好適合打卡(今日影嘅相都唔洗點教色 自然光已經影得好靚)哩度除咗咖啡還有西式同日式食物天氣咁熱 今日我同朋友就試咗佢哋嘅刺身及魚生飯刺身都好新鮮肥美 海膽creamy無腥味日本珍珠米煙韌有咬口 好好食👍🏻另外好欣賞佢嘅子薑 清新爽脆但唔會好辣跟餐有足料麵豉湯 新鮮嘅沙律菜配胡椒柚子醋還有滑滑溫泉蛋 蛋味好濃食飽咗就叫咗2杯Flat White☕️繼續坐吓傾吓計杯咖啡一嚟到我即刻「嘩」咗一聲🐶🐱拉花超靚!!!但佢唔係得個樣 味道都非常唔錯咖啡好香濃 質地厚身食飽傾夠我哋沿住海濱慢慢散吓步好開心🌸哩度嘅環境氣氛真係幾好 咖啡又好飲 值得嚟試吓❤️
當知道觀塘海濱開咗間新cafe
趁今日天色唔錯就嚟試吓
裝潢簡潔開揚 落地玻璃令光線照射入嚟
令室內明亮 好適合打卡
(今日影嘅相都唔洗點教色 自然光已經影得好靚)
哩度除咗咖啡還有西式同日式食物

跟餐有足料麵豉湯 新鮮嘅沙律菜配胡椒柚子醋
還有滑滑溫泉蛋 蛋味好濃

食飽咗就叫咗2杯Flat White☕️繼續坐吓傾吓計
杯咖啡一嚟到我即刻「嘩」咗一聲
🐶🐱拉花超靚!!!
但佢唔係得個樣 味道都非常唔錯
咖啡好香濃 質地厚身
食飽傾夠我哋沿住海濱慢慢散吓步
好開心🌸

哩度嘅環境氣氛真係幾好 咖啡又好飲 值得嚟試吓❤️
  • 北海道魚生丼定食
  • Flat  White
2020-06-14 244 浏览
因為肺炎🙄我地呢行做到PJ🤫組長為左慰勞我地幾個所以請我地幾個去食餐好佢近期話發現呢間cafe好正然後安排我去book枱點知我打去book12:30位,待應話因為太多人,所以只能book12:15不過佢哋好好,我地最後12:20先到,都留番俾我地,然後12:30真係超多人🙈環境真係好正,係呢D工商業區有D咁正嘅cafe 👍🏻但係估唔到呢間Cafe係食日式嘅午餐我就梗係揀魚生飯啦魚生新鮮仲要加埋牛油果呢個配搭好特別一啲唔夾嘅感覺都冇👍🏻👍🏻👍🏻另外個同事食個餐都好吸引😆👍🏻我已經約咗伴娘下次嚟呢度開餐👻
因為肺炎🙄我地呢行做到PJ🤫
組長為左慰勞我地幾個
所以請我地幾個去食餐好
佢近期話發現呢間cafe好正
然後安排我去book枱
環境真係好正,係呢D工商業區有D咁正嘅cafe 👍🏻
但係估唔到呢間Cafe係食日式嘅午餐
我已經約咗伴娘下次嚟呢度開餐👻

2020-05-29
午餐
2020-06-12 179 浏览
到左六月最後一日30號聽日又係一個新開始 今日嚟 if coffee and more 食個靚Lunch 私心推介 「美國安格斯牛肉眼定食」肉食主義者最愛🖐🏻😍已經嚟過喱間野好多次 係喱到忠實小粉絲☺️ 😍啖啖肉 食極都仲有牛既感覺 我好feel good自定制既汁 配上美國安格斯牛肉 跟珍珠米 6成熟既牛牛(冇得揀 我自己覺得佢係6成ja) 雖然食開4成既我都覺得好juice!飯米米都好香口 又大粒 日本野係唔同d男朋友叫左個北海道魚生丼飯由十幾多款配料整既魚生丼飯份量足料 🥰🥰🥰有爆餡魚籽 鮮甜帶子 甜蝦 吞拿魚等等一碗就可以試到多重滋味!依咖Lunch time 食lunch 仲有買一送一優惠卡!今個月要再繼續食先得
到左六月最後一日30號
私心推介 「美國安格斯牛肉眼定食」
肉食主義者最愛🖐🏻😍
已經嚟過喱間野好多次 係喱到忠實小粉絲☺️
😍啖啖肉 食極都仲有牛既感覺 我好feel good
飯米米都好香口 又大粒 日本野係唔同d

男朋友叫左個北海道魚生丼飯
由十幾多款配料整既魚生丼飯
份量足料 🥰🥰🥰
有爆餡魚籽 鮮甜帶子 甜蝦 吞拿魚等等
一碗就可以試到多重滋味!
今個月要再繼續食先得
2020-06-02 722 浏览
整體來講是一個非常不錯既體驗店舖既選址,令人有種忙裏偷閑既感覺野食方面,刺身好新鮮,擺盤亦一絲不苟。有種係中環食緊lunch 既感覺。我叫左刺身定食同北海道魚生飯,之前睇食評有少少擔心份量唔夠,但係食完之後反而覺得份量非常之適中,不過如果大隻嘅男仔就應該要叫多飯😂😂美中不足,可能係咖啡既份量能夠多番小小就好☺️☺️因為有d唔夠喉🤪🤪食完個lunch又可以係海濱長廊度行下。係一個放假悠閒既好去處。
整體來講是一個非常不錯既體驗
店舖既選址,令人有種忙裏偷閑既感覺

Single  origin  -  Panama  Hartmann  Estate