⭐️JOMO Coffee & Cakes~西環⭐️Cafe坐落喺西營盤隱蔽嘅小巷,今次專登嚟試佢哋招牌嘅戚風蛋糕🍰果然冇令我失望😍店內位置不多,仲要係新措施底下更加要等位😫好在係平日雨天去,只係等左一陣🤨整體氛圍非常之chill,係半自助式服務,不過店員服務好有禮貌🤩令人滿意!1️⃣黑芝麻戚風蛋糕$52蛋糕質地好鬆軟,食落覺得好綿密😋唔會覺得食緊空氣🤣芝麻味做得啱啱好!唔會話太淡或者太濃,不過覺得上面嘅芝麻忌廉好濃🙈我呢啲唔係特別鍾意食芝麻嘅人就會覺得有點濃味😂不過配上蛋糕食整體味道還可以😙2️⃣伯爵茶戚風蛋糕 $52比起黑芝麻味,我更加鍾意伯爵茶戚風蛋糕🤤因為蛋糕有好香嘅伯爵茶味,蛋糕口感一樣鬆軟細密,令人驚豔😚上面層cream唔會話太膩,一樣好綿密仲有少少玫瑰花味🌹同蛋糕好夾!3️⃣Latte $40咖啡味道入口係幾順滑☕️而且唔苦冇酸味,不過整體味道略為普通🙃拉花都唔係話好靚4️⃣薰衣草伯爵茶 $48呢個容器有種古代嘅味道🤣幾香伯爵茶味,薰衣草味唔係話好濃,味道不錯👍🏻💡總括而言,呢間嘅戚風蛋糕好值得一試!係我會想再食多次😍仲要係黃店💛💛店內位置不多,但係近排佢哋喺將軍澳開咗一間大啲嘅分店,大家可以
⭐️JOMO Coffee & Cakes~西環⭐️

1️⃣黑芝麻戚風蛋糕$52

2️⃣伯爵茶戚風蛋糕 $52

3️⃣Latte $40

4️⃣薰衣草伯爵茶 $48

💡總括而言,呢間嘅戚風蛋糕好值得一試!係我會想再食多次😍仲要係黃店💛💛店內位置不多,但係近排佢哋喺將軍澳開咗一間大啲嘅分店,大家可以去幫襯下😗

#hkhungryfoodie西環#hkhungryfoodie西式#hkhungryfoodiecafe

• 伯爵茶戚風蛋糕
點了兩個蛋糕,分別是焙茶芝士蛋糕和黑芝麻戚風蛋糕🍴焙茶芝士蛋糕焙茶味不算濃郁,但尚算突出,不過滿足不到濃茶控!茶味和芝士味道平衡不錯,但偏向芝士味多點,吃下口才有淡淡的焙茶味出來。蛋糕上的焙茶cream甜度剛好,但同樣焙茶味不算濃郁。小小的一件蛋糕,$58元。黑芝麻戚風蛋糕這是朋友點的蛋糕,我吃了一口,黑芝麻味都算濃郁,cream也非常綿密。小店位於小巷中,座位很少,環境算舒服但不算很chill,而且外面多人等位,壓力也有😂
點了兩個蛋糕,分別是焙茶芝士蛋糕和黑芝麻戚風蛋糕🍴

焙茶芝士蛋糕

2020-03-25 496 浏览
因為被迫放無薪假,在家宅了很多天真的很無聊,所以跟相同相處境的朋友快聚了一下,朋友選了一家在西營盤的咖啡店,店內有咖啡也有點輕食,座位不多只有十個左右,而且店內只有兩個女生在打理,一個負責咖啡,一個負責食物,我們平日去都要等位子,想必假日應該很難等位吧。*黑毛豬風乾火腿無花果醬酸種麵包 $98我一向在咖啡店也愛吃酸種麵包,雖然是有點貴,差不多也要$80-100,但有時真的忍不住好想吃。今天點了這黑毛豬風乾火腿無花果醬酸種麵包,不錯吃呀,風乾火腿與無花果是出奇的配,而且感覺很清新,私心希望風乾火腿可以多一點厚一點就好了哈哈。這裡的酸種麵包也不錯,因為有時候就是切不開,但這裡的就不會,而且也不會太硬。麵包還配有水波蛋一隻,我最初還以為是忌廉之類的哈哈,水波蛋煮得很好,不會一碰就破開,切開的時候蛋黃也不會一湧而出,是慢慢的流出來。*黑芝麻戚風蛋糕 $52這個黑芝麻戚風蛋糕是朋友選這咖啡店的原因,下了單的時候看見店員在打cream 之類的,還以為是即點即製的蛋糕,嚇死了哈哈,原來是即打那上面的芝麻忌廉啦!因為等了好一陣子,店員端過來的時候也有說不好意思。說回蛋糕,蛋糕的質地的鬆軟,超級軟綿綿,
黑毛豬風乾火腿無花果醬酸種麵包 $98

黑芝麻戚風蛋糕 $52
黑芝麻戚風蛋糕

這個黑芝麻戚風蛋糕是朋友選這咖啡店的原因,下了單的時候看見店員在打cream 之類的,還以為是即點即製的蛋糕,嚇死了哈哈,原來是即打那上面的芝麻忌廉啦!因為等了好一陣子,店員端過來的時候也有說不好意思。說回蛋糕,蛋糕的質地的鬆軟,超級軟綿綿,但又不會感覺吃空氣,就是實在的但很綿密。頂層的芝麻忌廉也很討好,不會甜野野但很香的芝麻味,配著蛋糕一起吃剛好。
2020-03-25
2020-03-22 390 浏览
未到晚飯時間,想搵個地方打發時間,去Cafe食件蛋糕休息一下入座前發生一件小插曲在等候位置的期間被後來的人打尖,店員在店內忙亦不知道情況。幸好店員得悉後立刻為我們安排店內的其他位置,事後亦多送一件蛋糕道歉,非常有禮貌伯爵茶戚風蛋糕戚風蛋糕做得非常鬆軟,蛋糕有淡淡的茶香,配上香滑的忌廉 很快就被我們一掃而空黑芝麻戚風蛋糕後來店員送的蛋糕,相比起伯爵茶味 黑芝麻顯得香濃更多,黑芝麻忌廉沒有普通忌廉軟滑,但食得出有滿滿的芝麻。蛋糕上的杞子配搭相當有趣除了蛋糕也有叫一杯咖啡 正常發揮,首選還是來吃蛋糕

入座前發生一件小插曲

伯爵茶戚風蛋糕

伯爵茶戚風蛋糕

黑芝麻戚風蛋糕

除了蛋糕也有叫一杯咖啡 正常發揮,首選還是來吃蛋糕
  • 黑芝麻戚風蛋糕
2020-03-15 390 浏览
今天放假所以來到了西環的JOMO食個brunch,享受一下寧靜的時光。一大清早都需要一杯flat white 來喚醒靈魂☕️朋友點了Hot Chocolate,我略嫌有點過甜。牛油果蘑菇配上酸種包,是我最喜歡的配搭🤤朋友點了無花果Parma Ham酸種包配pouch egg,第一次把火腿加新鮮無花果一齊吃,效果也不錯,可以中和火腿的咸味。最後還是要來一點甜品,Caramel Apple pie,這裡加入了燕麥,令到口感更豐富,而且不會太甜!吃多了也不會覺得滯!Cafe 位置較隱蔽,需要一點時間才能找到😂不過亦是這個原因才令這裡有個寧靜的環境,慢慢享受brunch😬

一大清早都需要一杯flat white 來喚醒靈魂☕️
朋友點了Hot Chocolate,我略嫌有點過甜。

牛油果蘑菇配上酸種包,是我最喜歡的配搭🤤

2020-03-14 212 浏览
平日放假最鍾意去coffee shop飲杯咖啡食件蛋糕🍰☕️最緊要係坐幾耐都唔會有人趕你走,西環真係好多coffee shop今日就同大家講其中一間。佢哋甜品方面嘅賣點係純素(vegan)蛋糕,越健康嘅嘢就越貴呢個係定律😅見到都要$60-$70一件真係嗌唔落手(雖然想試)➖最後試咗另外兩款non-vegan cake🍰伯爵茶戚風蛋糕 $52戚風蛋糕做得幾鬆軟但係伯爵茶味唔算好突出頂頭嘅忌廉好綿仲食到好似有少少焦糖味咁➖🍰抹茶卷蛋 $48穩陣之選,抹茶嘅甘苦味都有,好鍾意個抹茶忌廉😋

最後試咗另外兩款non-vegan cake
🍰伯爵茶戚風蛋糕 $52
戚風蛋糕做得幾鬆軟但係伯爵茶味唔算好突出
頂頭嘅忌廉好綿仲食到好似有少少焦糖味咁

🍰抹茶卷蛋 $48
穩陣之選,抹茶嘅甘苦味都有,好鍾意個抹茶忌廉😋
#中意嘅請分享請點讚🍻----------💛#黃店💛12/6, 5/8, 5-6/10, 11/11 罷市💛24/11 呼籲投票----------🍎海鹽焦糖蘋果烤酥批 $68呢度主提純素蛋糕冇蛋奶,一片片薄薄嘅蘋果加小小玉桂香味,蘋果微甜,加埋燕麥粒同提子乾令口感更豐富,忌廉好香椰子味。-☕Latte $40----------🔎JOMO Coffee & Cakes🚩西環西營盤水街4號地下D號舖
#中意嘅請分享請點讚🍻
Latte
海鹽焦糖蘋果烤酥批
Latte
2020-03-08 257 浏览
Home office 都有人突登係九龍東走到黎西營盤到我食lunch 😍 洗唔洗咁好呀... 為咗報答佢,等我帶佢黎屋企附近間黃店啦JOMO All day breakfast 📍$118除咗有平時嘅炒蛋,茄汁豆,酸麵包,仲有啲磨菇同overnight oats 配乳酪,好豐富Earl grey chiffon cake 📍$52戚風蛋糕好鬆軟,加埋淡淡嘅伯爵茶味,好香 🍰 佢上面層cream 好厚身,仲有啲玫瑰花味,連平時唔多食cream 嘅我都覺得好好食,同個蛋糕好夾Salted caramel apple crumble pie 📍$68一片片蘋果同燕麥粒mixed 埋一齊,好有咬口,仲有好重嘅玉桂味 😋 同果仁,同平時啲蘋果派好唔同Mocha 📍$45跟Brunch 嘅話係$20架咋 👍🏻 朱古力味同咖啡味都好濃郁,但又唔會搶咗大家個味。Mocha 仲係用明治奶,令朱古力個口感都厚身啲,上面仲放咗小量玫瑰花點綴一下

JOMO All day breakfast 📍$118

Earl grey chiffon cake 📍$52

Mocha 📍$45
Earl grey chiffon cake
Mocha
Earl grey chiffon cake
  • 伯爵茶戚風蛋糕
2020-03-04 234 浏览
西營盤的一個愜意cafe小店💛JOMO代表 ‘joy of missing out’ 好有意思🙆🏻‍♀️門口位用黎打卡影相好靚好有feel-店內空間比較細 所以假日人真係好多 要有心理準備要等一段時間-當日去到 Earl grey chiffon cake已經賣哂 得返黑芝麻味於是一於試下個黑芝麻chiffon!意想唔到好好食 本身唔太喜歡芝麻製品 但佢淡淡嘅黑芝麻味 鬆軟嘅蛋糕Q彈感十足!成件事係perfect!!😍-除此之外 佢嘅外賣紙杯ge賣相好吸睛✨-雖然等左好耐 但係值得嘅~佢仲有其他特色蛋糕 好想試哂佢🤣
西營盤的一個愜意cafe小店💛
門口位用黎打卡影相好靚好有feel
於是一於試下個黑芝麻chiffon!
Q彈感十足!成件事係perfect!!😍
除此之外 佢嘅外賣紙杯ge賣相好吸睛✨
雖然等左好耐 但係值得嘅~
佢仲有其他特色蛋糕 好想試哂佢🤣
  • 戚風蛋糕
2020-03-02 239 浏览
🍰蛋糕🍰◾️今次要介紹嘅餐廳係位於西營盤嘅 JOMO Coffee & Cakes,雖然坐落嘅位置比較隱蔽,但係佢哋嘅糕點又真係幾吸引,而當中嘅戚風蛋糕尤其出色。JOMO Coffee & Cakes is located in Sai Ying Poon, specializes in various kinds of cake. Although the location is quite hard to find, their cakes are outstanding, especially for the chiffon cake.◽️戚風蛋糕 (Chiffon Cake) $52 / Slice戚風蛋糕有伯爵茶同黑芝麻兩款口味。伯爵茶口味味道滲透到蛋糕嘅每一處,散發住淡淡嘅茶香,表面再用上花瓣作點綴。黑芝麻口味用上杞子嘅香甜襯托,再配上黑芝麻嘅醬令到質感唔會好乾。兩款戚風蛋糕嘅質感都好鬆軟,若味道可以再調得更濃,味道會更佳。Chiffon cakes are served with two flavours, which are earl grey and black sesa
🍰蛋糕🍰
◾️
◽️

Chiffon cakes are served with two flavours, which are earl grey and black sesame. For the earl grey, it is decorated with petals, and the taste of tea fragrance is spread equally among the cake. For the black sesame, the sweetness from goji matches well with the taste of black sesame. The black sesame sauce further smoothens the texture of the chiffon cake. Both chiffon cakes are fluffy in texture. We suggest that the flavour can be more intense for both cakes.
◾️
芝士蛋糕 (Cheese Cake) $52 / Slice

芝士蛋糕都有兩款口味,我哋就試咗日式焙茶口味,味道極為濃郁,而且同芝士嘅味道形成對比,令到芝士感覺唔會太滯。質感方面比較結實。下次去會試埋另一款口味。
Cheese cakes are also served with two flavours, and we have chosen hojicha flavour. The taste of hojicha is quite rich and it sharply contrasts with the robust cheese flavour. The texture of the cheese cake is solid. We would try another flavour of the cheese cake for our next visit.
◽️
JOMO Coffee & Cakes
📍西環西營盤水街4號地下D號舖
📍Shop D, G/F, Water Street, Sai Ying Pun, Western District
#fooodninja_hk_western
2020-02-22 320 浏览
【伯爵茶戚風蛋糕】 HKD52【抹茶卷蛋糕】 HKD48【Latte】 HKD40黎到一條橫街窄巷,本以為冇咩特別,但原來內裡有間好寫意嘅coffee shop☕️。店內位置唔多,店外亦有少量位置,仲係個唔錯嘅打卡位📸添。係咁凍嘅天氣☃️,附近街道咁嘈雜嘅環境底下,嘆杯咖啡☕️,同朋友過一個寧靜嘅下午,真係好舒服。而兩件cake🍰皆夠濕潤,不過抹茶味🍵蛋糕質感結實,唔鬆軟。味道黎講,伯爵茶嗰款就比較一般,味道唔突出。而抹茶味嗰款夠濃夠甘❇️。
【伯爵茶戚風蛋糕】 HKD52
【抹茶卷蛋糕】 HKD48
【Latte】 HKD40

2020-02-03 489 浏览
每到週末,想做的只有「食好西」!今次想推介的是JOMO,主打純素甜點,眼看身邊顧客都是為甜點慕名而來但我一向偏愛鹹點,所以選擇了sourdough拼盤,可以在餐單其中四款選擇三款,適合貪心又為食的大家最為特別的是無花果併parma ham,配搭新鮮,讚讚讚如果對all day breakfast 情有獨鍾,可以點以下這道。雖然沒有肉腸,但有粟米紅椒煎餅,配搭牛油果醬,有點小驚喜!份量方面比較適合女孩子,男生們可能要再加甜點
每到週末,想做的只有「食好西」!

最為特別的是無花果併parma ham,配搭新鮮,讚讚讚

Sourdought  platter

Full  breakfast
Sourdought  platter
Full  breakfast
Jomo #西營盤 #黃店 💛💛💛多次支持罷工嘅隱蔽西營盤咖啡店💛💛💛! 呢間咖啡店除咗好黃之外,仲係由三個年輕女仔一手一腳打理。之前喺網上見到佢哋嘅訪問片段,聽到佢哋開舖嘅心路歷程,當中經歷過好多唔同難關,但係佢哋依然努力撐落去,而家甚至喺將軍澳有間更大嘅分店!🤩🤩🤩呢種精神好值得欣賞。呢一間店舖位於西營盤嘅一條巷仔入面,鋪頭雖然細,但係感受得到三個店主好用經營。佢哋主要售賣咖啡☕️同埋幾款唔同嘅甜品🍰,最主打包括戚風蛋糕、芝士蛋糕,另外仲有啲純素甜品。黑芝麻戚風蛋糕🖤🍰$52外貌好似個火山咁🤣。戚風蛋糕非常鬆軟,氣孔幼細,口感輕盈,仲一啲都唔油膩。面頭再淋上黑芝麻奶油醬,加咗少少紅棗、花瓣作裝飾,增添蛋糕嘅黑芝麻香氣之餘,亦為蛋糕帶點甜味。不過作為超級黑芝麻控就略嫌個黑芝麻味未夠重,如果面頭嘅醬可以再濃啲,減低甜度,增添埋黑芝麻沙沙嘅口感就更好!味道: 4/5性價比:3.8/5Flat white☕️$40咖啡味道微微帶鹹,泡沫🥛打得夠幼細,入口非常順滑!絕對冇我唔鍾意嘅咖啡酸味,亦都唔苦,唔錯。 味道: 4/5性價比:3.8/5有時間想享受一個休閒嘅下午都可以嚟呢一間嘆下佢哋嘅蛋糕。
Jomo #西營盤 #黃店 💛💛💛

黑芝麻戚風蛋糕🖤🍰$52
味道: 4/5
性價比:3.8/5

Flat white☕️$40
味道: 4/5
性價比:3.8/5

有時間想享受一個休閒嘅下午都可以嚟呢一間嘆下佢哋嘅蛋糕。
Flat  white
Flat  white
2020-01-17 308 浏览
#audreyeats_saiyingpun -$88 (I came here for my TV interview 😝) Love the food and atmosphere this tiny cafe ☕️salmon and cream cheese go really well together, and I love the little onions on top! There’s also a beautifully poached egg on the side 🍳 which I thought was cheese 🧀🤣would totally be back to try their cakes😍呢間係我嚟咗電視訪問嘅小咖啡店,無論係食物定係環境都好好😋三文魚忌廉芝士同酸種麵包簡直係絕配,上面加咗啲洋蔥絲增加口感層次💗側邊仲有水煮蛋,感覺上好清新!下次一定會返嚟試蛋糕😝..@jomocoffeencakes ..📍JOMO Coffee & Cakes No.4 Water street, Sai Ying Pun, Western District
#audreyeats_saiyingpun [Smoked Salmon w/ cream cheese sourdough/煙三文魚伴忌廉芝士酸種麵包] -$88 (I came here for my TV interview 😝) Love the food and atmosphere this tiny cafe ☕️salmon and cream cheese go really well together, and I love the little onions on top! There’s also a beautifully poached egg on the side 🍳 which I thought was cheese 🧀🤣would totally be back to try their cakes😍
@jomocoffeencakes .
📍JOMO Coffee & Cakes
西環西營盤水街4號D號舖
#audreyeats #audreyeats_westerndistrict #cafe #brunch #カフェ #cheese
#hk #hkig #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodie #foodporn #hkfoodsnap #food #topcitybites #topcitybiteshk #美食 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkfoodblog #foodblog #foodstagram #吃貨
2020-01-11 371 浏览
JOMo位於西營盤水街巷入面,唔太顯眼🙈 不過假日都人頭湧湧,想揾個靚位都有難度😤,Cafe走文青路線,以白色風格為主,set好相機就影到靚相了📸【伯爵茶戚蛋糕🍰】HKD52嚟到點可以錯過招牌蛋糕呢🍰值得一讚嘅係蛋糕夠濕潤,一啲都唔乾👍🏻不過伯爵茶味道比較淡,要認真多吃幾啖先有點味道⋯⋯ 但蛋糕賣相係出眾嘅🧐用嚟打卡係不錯嘅選擇。【抹茶卷蛋🍵】HKD48另外一款必吃的✌🏻卷蛋抹茶味入口甘香,相當濃郁💚👍🏻而且算幾濕潤,水份十足💧可惜卷蛋唔夠鬆軟,無乜彈性,價錢亦有點小貴😔 試一次就好~

【伯爵茶戚蛋糕🍰】HKD52

【抹茶卷蛋🍵】HKD48