2019-01-16 723 浏览
Stone cold in every way. from cold service to cold kebab. I work in this area and have eaten here a few times for lunch, each time there's a different server and cook. Today I ordered a mixed kebab $75 with a drink and it was cold, the wrap was so cold it felt like fresh out of the refrigerator. I didn't see them prepare it this time and didn't feel like it was pressed to heat it. I had to take off the foil and reheat it in the office. dissapointing.

外卖自取
2018-08-16 1313 浏览
先講講背景,自從我起荷蘭食左餐超好食既土耳其菜,我就一直回味果種長條形既中東米(Basmati rice)。今次食呢間印度菜,竟然就係用左呢隻米!口感軟綿綿,飯質乾身,配上燒好既羊肉食,真係好回味!燒羊肉好香口,一d都唔燶,調味粉恰到好處,適合食唔慣濃味野既人食。價錢方面,我個餐係$65,鰂魚涌黎講唔算太貴。但環境比較窄,所以takeaway會比較好。lunch時段黎食有機會要排隊等下。整體黎講,我會再次光臨。
燒羊肉配飯

整體黎講,我會再次光臨。
燒羊肉配飯
2018-06-10 622 浏览
約左朋友係鰂魚涌食飯,諗唔到食咩,朋友介紹去試kebab land 。舖頭細細間,位置唔多,似Subway咁,大多數人都係take away。星期日晚,人流好少,得一個店員,但上菜都算快。叫左個二人套餐,叫左一個羊肉kebab,一個雜肉salad。份量夠大,兩個都好好食😋😋😋😋😋羊肉kebab一啲都唔酥,啲肉味道剛好,多汁又唔「鞋」,原來佢標榜係用新西蘭羊肉。😋😋😋😋😋雜肉沙律都好好食,啱晒我呢個食肉獸,有羊、牛、雞肉,份量又多👍👍👍👍👍由於呢間唔算正式餐廳,只係有位坐嘅外賣店😂所以都好難要求有服務,我同朋友都係自己係雪拎野飲😂但158可以食到咁好味嘅kebab 同salad,真係好抵😋👍
星期日晚,人流好少,得一個店員,但上菜都算快。

雜肉沙律+羊肉kebab
雜肉沙律+羊肉kebab
  • 雜肉沙律
2018-04-26 434 浏览
海光街一向有好多小餐廳,呢間kebab land係每次經過都唔起眼唔為意既餐廳,係突然有日好想kebab既時候,openrice發現原來返工附近竟然有食kebab既餐廳,放工就即刻走去食。店鋪不大,得兩排高凳,我食既時候得我和男友兩個客人,店員都即刻為我地播翻印度歌。kebab同飯我都有興趣試,所以就叫左一個雞肉kebab和羊肉飯share食。雞肉kebab入面除左雞肉仲有包生菜洋蔥番茄等等,雞肉煮得岩岩好,滑,調味都不錯,再加埋好多唔同既醬,全部野夾埋好好食。跟住到羊肉飯,叫既時候其實有小小怕會有騷味,食完之後覺得一d都唔騷,好好食啊!羊肉飯同kebab一樣都有好多唔同既醬撈埋一齊食,飯隔離有個沙律,我既食法係將隔離d菜撈埋入個飯到食,感覺口感豐富d,仲冇正係食肉咁膩!佢飯既質地唔似中菜既米,係長條型既,特別又好味!兩樣野望落好似細細份咁,但其實我地食曬之後都飽到上心口,大滿足啊!!

上:雞肉kebab  下:羊肉飯

羊肉飯

佢飯既質地唔似中菜既米,係長條型既,特別又好味!

呢間小店係位於鰂魚涌一個比較偏的位置,雖然冇乜裝修,但感覺好溫馨好家庭式, 同埋都幾乾淨已經食過幾次,覺得佢肉好有燒烤味 (比中環的好味十倍 )今日照舊都係食雞肉 kebab,雞肉肉質鮮甜,新鮮, 加辣汁簡直係最好食,wrap 入面嘅蔬菜都係好新鮮 唔食辣嘅朋友可以試下yogurt 醬汁仲有嗌埋samosa , 炸得好香好鬆脆, 亦都唔厚粉老闆好人,家庭式經營,是有誠意的小店 好多朋友食過都話好好食 食完非常之飽肚其實我喺好多地方都有食過 kebab,海外香港都有, 本人係kebab瘋狂粉絲XD 但係覺得呢間可以話係香港最好食嘅~

已經食過幾次,覺得佢肉好有燒烤味 (比中環的好味十倍 )

唔食辣嘅朋友可以試下yogurt 醬汁

仲有嗌埋samosa , 炸得好香好鬆脆, 亦都唔厚粉

老闆好人,家庭式經營,是有誠意的小店
好多朋友食過都話好好食 食完非常之飽肚

2018-03-01
10 分钟 (外卖送餐)
  • chickenkebab
2017-11-04 256 浏览
It is delicious, it became one of my favourite food shop. I ordered a lamb kebab, a little bit spicy, I love it. But I didn't take a photo cause I remembered it after I had already eaten the kebab. One more thing I need to tell everybody that the service is very good.
外卖自取
  • Lamb kebab
2017-10-25 3376 浏览
港島東區的食店,除了北角、炮台山和杏花邨三處地方之外,其餘地方我大多都已經見識過。今次我來到的地方,是前港鐵從東九龍往中環的熱門轉車站,鰂魚涌。鰂魚涌對我來說,是一個有點陌生的地方,因為我以前無論是考公開試、工作、還是其他事情,我也很少踏足過「鰂魚涌」一步,更加不要問「鰂魚涌」當地有什麼具代表性的知名食店。直到今日,我才第一次來到鰂魚涌版本的食街「海光街」。試食後的我覺得,「海光街」的食店數目規模,比上或許不如銅鑼灣「登龍街」、「筲箕灣東大街」或「謝斐道」,但至少比下有餘,應該不會遜色於上環的「歌賦街」。「海光街」唯一有個問題,就是主要晚市時間比預期中完結得太早,譬如我今次來到「海光街」,光顧完印度菜餐廳「Kebab Land」,準備離開「海光街」的時候,發現「海光街」未到晚上九點十點,整條街已經有種曲終人散,落雨收柴的感覺。「海光街」的食店未到九點,很多食店已經紛紛準備落閘休息,食店燈光已經熄滅快要七七八八。我平生有種最不喜歡的一種情況,就是時間已到尾聲,曲終人散,人人準備關門關燈的蕭索冷清場面。至於今次食評的主角,印度菜餐廳「Kebab Land」,只是一間舖位面積不大的小餐廳,整

至於今次食評的主角,印度菜餐廳「Kebab Land」,只是一間舖位面積不大的小餐廳,整間餐廳只得三張左右的餐檯,再加大約六,七張餐櫈。

「Kebab Land」店舖規模小,就反而顯得客人密集,坐得水洩不通的景象。我向來不是喜歡搭檯的人,看見「Kebab Land」坐滿客人,印度人店主(或店員)用流利廣東話問我,為何有搭檯位不坐,我也只能回答,我不喜歡搭檯。

我不喜歡搭檯,與檯面客人的樣貌、種族、國籍、宗教或性取向都沒有直接的關係。儘管我其實不喜歡聞到,南亞裔印度人身上的香料味,但這些事跟與我不喜歡搭檯沒有直接關係。

雖然「Kebab Land」只有三張檯,六七張櫈,我一路在店外等待座位,直至有客人食完結賬離開餐廳為止,我才能正式開始用膳。入座之前,店主很窩心地先讓我點菜,方便她先在廚房內準備食物,讓我可以儘快食飯。

跟我上次在旺角通菜街,幫襯過的土耳其菜餐廳「1453奧X曼地中海美食(清真)」一樣,「Kebab Land」都有卡巴卷提供,於是我點了一客雞肉卡巴卷,再另外加上晚飯「燒雞肉飯」連汽水一罐,總共價錢約港幣一百二十二元。

跟上次幫襯的「1453奧X曼地中海美食(清真)」一樣,卡巴卷的製作過程都是以低調的情況下進行,然後把卡巴卷切開成為兩段,放在一個藤籃裡面。

至於「燒雞肉飯」的餐具「Kabeb Land」做法就簡單得多了,餐具就是現代最不鼓吹的外賣膠盒。膠盒主要分為兩大格,一邊是主菜「燒雞肉飯」,另一邊則是跟餐附上的印度前菜沙律。

「Kabeb Land」的外賣膠盒平均分開兩大格,所以沙律份量亦比預期中來得豐盛。沙律以一些沙律菜(是什麼菜我就真的不太清楚了)、小蕃茄和切片青瓜為主。
燒雞肉飯

「Kabeb Land」做沙律的醬汁,看似是一般食店會用的「凱撒醬」,但其實實際的醬汁雖然顏色偏白,但味道沒有「凱撒醬」那麽濃厚,沒有「凱撒醬」那麼糖分偏高,而醬汁有一股印度菜常常聞到的香料味,令我意識到這肯定不是「凱撒醬」。

青瓜加上那些疑似「凱撒醬」,但實際味道比「凱撒醬」淡,沒有「凱撒醬」那麼高熱量的醬汁後,口感爽脆之餘還多出一股印度香料的刺鼻,但又味道清淡的香味。

「Kabeb Land」的印度籍店員,看似製造食物過程,都堅持用上了印度本土常見的食材,例如「燒雞肉飯」用的香米,名副其實是用了印度有香料味道的「香米」,印度米米身較一般澳洲米,或泰國米來得幼長。

而且「Kabeb Land」煮米時加入了香料,出來的白米同時多出了一股香料的味道。相對來說,雞肉的肉質反而顯得乾身,食下去口感很乾很硬,而且沒有太多脂肪,像被風乾了的雞肉乾。

至於「Kabeb Land」的「雞肉卡巴」卷,「Kabeb Land」的做法彷彿跟「1453奧X曼地中海美食(清真)」一樣,都是預先造好備用,等到有客人柯打,才開始加熱上檯。

不過「雞肉卡巴」除了拿上手,沒有像「1453奧X曼地中海美食(清真)」的微熱溫度之餘,就連雞肉卡巴卷的口感,也是偏乾很硬,感覺沒有造得比「1453奧X曼地中海美食(清真)」那麼好。
雞肉卡巴

「Kabeb Land」的印度版「雞肉卡巴」,跟土耳其版的最大分別,是印度版卡巴質地乾身偏硬之餘,也沒有太多油份滴下來,感覺卡巴卷很冰冷,味道比較淡,沒有「1453奧X曼地中海美食(清真)」卡巴卷那麽熱那麼多雞油滴下來。

印度「雞肉卡巴」裡面放入了大量蔬菜,成份無疑是比「1453奧X曼地中海美食(清真)」健康了,但肉類成份亦同時打了折扣,肉食愛好者看見了或者會感到失望。

而且「Kabeb Land」造的印度版卡巴卷,卡巴卷餅皮造得比「1453奧X曼地中海美食(清真)」的土耳其版卡巴卷厚了很多,食下去感覺「Kabeb Land」卡巴卷很厚,但沒有太多肉類餡料感覺。

更重要的是,「Kabeb Land」的檯面,不像「1453奧X曼地中海美食(清真)」那麼配備大量不同口味醬汁提供,卡巴多不多肉食,有沒有油份,食客看似也只能「硬食」,味道和口感感覺都比較單薄。

再加上鰂魚涌「Kabeb Land」整間店,看似只有兩個店員看門工作,雖然店舖檯櫈不多,但有時上門客人一增加了,「Kabeb Land」的印度籍店員,便會有種做得疲於奔命,想休息也休息不來的感覺。

不過我跟「Kabeb Land」店員傾談過程期間,發現「Kabeb Land」將來還有可能會擴張,在九龍那邊開分店。或許我還未試到真正印度菜的風味。聽店員說「Kabeb Land」將來九龍店還可能會有,印度地道的咖喱提供。

這些消息,對我來說都是一笑置之,淡淡然輕鬆處理,沒有太大的感覺,因為要我將來下次再幫襯「Kabeb Land」,都不知道會是何時了。
2017-10-13
燒雞肉飯
2017-09-28 171 浏览
食茶記定食中東印度嘢好?最後都係揀咗後者,因為茶記成日都食架喇係咪?鰂魚涌地鐵站附近有間 Kebab Land,但今次我唔係嚟食 Kebab 而係試下佢啲飯。平平地嗌咗個燒雞肉配飯 ($55),份量都正常,可惜唔包嘢飲。雞肉燒得香脆入味,好惹味下。而啲飯係用咗中東/印度米,所以偏長身而有咬口,幾好食。估唔到側邊仲有沙律喎,有青瓜、生菜同蕃茄粒,幾新鮮又爽口,好清新。醬汁用咗個蒜味薄荷汁 (得呢個汁唔辣),好彩薄荷味唔係好重姐。

2017-09-27
2017-09-28 192 浏览
很久沒來鰂魚涌,今晩下班後經過這邊,肚子餓得打鼓了,但又沒太多時間吃飯,所以隨便選了間便宜的快餐形式 Kebab 店。這類中東卷 Kebab 我也不常吃,所以今晩也是亂點,叫了個串燒雞肉卡巴 ($55)。卡巴整叫整製,份量也頗大,店員還會把它切開兩份,吃得容易之餘跟朋友分享也較易。烘得熱辣辣和微脆的皮塔餅裡包著豐滿嫩滑的燒雞和新鮮爽口的生菜、洋葱和蕃茄,配的是一個蒜味無辣的醬汁。口感一流,餡料豐富,味道惹味,吃一個 kebab 已會很飽。平時比較少吃蔬菜的我也點了個地中海沙律 ($45) 清清胃口。沙律除了有沙律菜外,還有橄欖、洋葱、青瓜、小蕃茄和我最愛的菲達芝士 Feta Cheese,十分豐富呀!

2017-09-27
$101 (宵夜)
2017-09-19 147 浏览
公司附近開咗呢一間新嘅卡巴店大概一兩個月,今日終於有時間過嚟叫外賣。睇返附近原來好多鋪頭都已經改頭換面,喺鰂魚涌能夠立足真係唔容易。因為朋友話卡巴好飽,反而甘薯吸引左我,甘薯貴過普通薯條差唔多一倍,如果擬小食里計係有啲貴,算啦試一次啦!意想不到炸甘薯好香甜,份量都幾多,一個人食唔晒要同同事一齊分,如果可以加少少梅粉嘅話就係台式甘薯啦!好食過炸薯條好多。另外點左咖哩角,一盒三件價格都算平,配上薄荷醬,咖喱味香濃,三件已經食得好飽飽。$85最後兩個人分享先食得曬。係咁上下啦!

$85最後兩個人分享先食得曬。係咁上下啦!
2017-09-16 127 浏览
店舖面積不大,但地方好乾淨👍🏻👍🏻,燈光柔和店舖收銀員雖然不是香港人,但能講流利的廣東話和英文, 配合香港人生活我點了串燒雞肉飯,細薯條,百事可樂。 所有食物都是即叫即整,但等候時間不是耐, 大約兩三分鐘 。 串燒雞肉飯可選擇辣與不辣的醬汁選擇, 串燒雞肉飯溫度很熱雞肉很香口,和醬汁非常配合,飯身硬度適中爽口和長條 , 百事可樂冰凍。 薯條份量充足, 即叫即炸。 薯條外層呈現金黃色,十分可口整體來說是很值得嘗試的。
店舖面積不大,但地方好乾淨👍🏻👍🏻,
燈光柔和
店舖收銀員雖然不是香港人,
但能講流利的廣東話和英文,
配合香港人生活
我點了串燒雞肉飯,細薯條,百事可樂。
所有食物都是即叫即整,但等候時間不是耐,

整體來說是很值得嘗試的。
2017-09-16 2283 浏览
今晚媽媽出街不煮飯,我就只有一個人吃晚餐。下班比較累,就在附近找一些外賣買回家吃。Kebab Land就在我公司附近,平常午餐時段多數座無虛席,一直未有機會試,現在就趁下班買一個回家吃啦~來這裏當然是吃卡巴卷啦,這樣才夠飽肚。店內的食物圖片好吸引,看著都流口水。 其實餐廳好少,座位只有幾個,所以多數做外賣為主。每份卡巴卷都可以追加配料和飲品。做好後拿去搭地鐵時一直都聞到肉香味,回到家就急不及待拿出來要吃了是非常大的一條卡巴卷呢。切一半就可看到內裏的餡料,其實我選的是雜錦卡巴,有齊雞肉和羊肉兩款肉類,應該是最為豐富的一個卡巴卷,用作晚餐簡直是一流。這裏能看到他的卡巴卷連皮一點也不厚身,頗鬆化。好奇心驅使下翻開了外皮來看餡料,原來塞得滿一滿,雞肉絲都是大手加入的,醬汁也非常足。一咬下去就有多種不同的口感,有鬆軟的面皮,嫩滑的雞肉和羊肉,香脆清爽的洋蔥和菜等等,配了醬汁味道好豐富。最喜歡啖啖肉的了~ 吃完整個超級飽啊!分作午餐和晚餐吃都可以~

來這裏當然是吃卡巴卷啦,這樣才夠飽肚。

店內的食物圖片好吸引,看著都流口水。

其實餐廳好少,座位只有幾個,所以多數做外賣為主。

每份卡巴卷都可以追加配料和飲品。

雜錦卡巴

這裏能看到他的卡巴卷連皮一點也不厚身,頗鬆化。

2017-09-07
2017-09-14 126 浏览
今日冇帶lunch,就走左過黎買KEBAB番OFFICE食去KEBAB LAND當然係食KEBAB啦!今次揀左個雞肉卡巴,醬汁揀左2款本身打算燒烤汁再加蛋黃醬,但識講廣東話既印度店員就介紹左我食 MILD 加燒烤汁醬汁MILD係唯一KEBAB LAND自家製而又唔係辣既!另外仲ORDER左個薯條!仲配左盒野飲~薯條份量好多! 係粗薯條呀!外賣都冇淋到~黎到成餐既重點!雞肉卡巴即叫即製,番到OFFICE都仲係好熱辣辣卡巴用鍚紙包住,打開就係個皮皮有少少脆,包住雞肉, 生菜, 蕃茄, 洋蔥所有料包埋一齊又幾好味!份量都幾大!男女都好夠食!
今日冇帶lunch,就走左過黎買KEBAB番OFFICE食
去KEBAB LAND當然係食KEBAB啦!
今次揀左個雞肉卡巴,醬汁揀左2款
本身打算燒烤汁再加蛋黃醬,但識講廣東話既印度店員就
介紹左我食 MILD 加燒烤汁
醬汁MILD係唯一KEBAB LAND自家製而又唔係辣既!

另外仲ORDER左個薯條!仲配左盒野飲~

薯條份量好多! 係粗薯條呀!
外賣都冇淋到~

黎到成餐既重點!雞肉卡巴
即叫即製,番到OFFICE都仲係好熱辣辣
卡巴用鍚紙包住,打開就係個皮
皮有少少脆,包住雞肉, 生菜, 蕃茄, 洋蔥
所有料包埋一齊又幾好味!

份量都幾大!男女都好夠食!
2017-09-06
2017-09-11 124 浏览
döner Kebab 係旋轉烤肉,又叫「卡巴」。這是把旋轉烤、或削下來,加上配料而成的。土耳其烤肉通常是用包著的,中間就有烤肉、沙律、蔬菜、芝士及醬汁而成的。雞肉卡巴由於我唔想食紅肉,我就選了雞肉。店員仲會問卡巴要甚麼辣度,分別有Mild、Medium、Spicy可選,我就選了Mild。卡巴外層利用錫紙包裹,用籐籃盛著,店員給餐時,已預先分為兩份。皮塔餅入口煙煙韌韌,餡料非常豐富,雞肉很鮮嫩,內裡還有芝士,很「芝」味,還有一些沙律、蔬菜、醬汁,混合在一起,口感十分豐富,也很惹味!鷹嘴豆泥醬配皮塔餅另外,我還點了皮塔餅配鷹嘴豆泥醬,皮塔醬就是卡巴的外層,煙煙韌韌,沾上鷹嘴豆泥醬,豆味很重,個人覺得味道頗特別!七喜吃個卡巴,喝著汽水,就是一件「樂」事!
döner Kebab 係旋轉烤肉,又叫「卡巴」。
這是把旋轉烤、或削下來,加上配料而成的。

雞肉卡巴
由於我唔想食紅肉,我就選了雞肉。
七喜
吃個卡巴,喝著汽水,就是一件「樂」事!
2017-07-29
2017-09-10 122 浏览
今日去鰂魚涌探朋友發現左一間幾好味的印度食店主打的是卡巴,一種土耳其肉卷天氣太熱,雖然見到好多人食卡巴結果都係點左個沙律食我要左份烤雞肉沙律,加10蚊點個薯條店員好好人,問我要咩汽水原來,而家買沙律送汽水,成份SET都係65蚊咋!!!!!!!!!!!!!上台既一刻,估唔到份量仲好大!沙律醬多到滿滿的!!!!!!!!!!最正係烤雞肉,調味又香又惹味,好有印度風情小蕃茄仔超甜同埋沙律菜都好多好多我見店員都快手,切肉快靚正有一點真係要讚,客人食到沙律醬好滋味唔少人都想要多D店員就好細心問想要邊款,仲即時畀左勁多醬其實,唔係店家的醬少,而係太好味人人都想用薯條點勁多醬食真係冇話某字母連鎖店果種做法,要另外畀錢買多盒醬呢D咪係服務態度囉未食之前,見到好多白領去排隊在座的都有唔少外國人,大家都食到好好味睇落有唔少都係回頭客係啦,見到唔少人都點左呢度特有既蕃薯條下次經過呢度,都要點番份試下先!

今日去鰂魚涌探朋友
發現左一間幾好味的印度食店
主打的是卡巴,一種土耳其肉卷
天氣太熱,雖然見到好多人食卡巴
結果都係點左個沙律食

我要左份烤雞肉沙律,加10蚊點個薯條
店員好好人,問我要咩汽水

最正係烤雞肉,調味又香又惹味,好有印度風情
小蕃茄仔超甜同埋沙律菜都好多好多
我見店員都快手,切肉快靚正
有一點真係要讚,客人食到沙律醬好滋味
唔少人都想要多D
店員就好細心問想要邊款,仲即時畀左勁多醬
其實,唔係店家的醬少,而係太好味
人人都想用薯條點勁多醬食

真係冇話某字母連鎖店果種做法,要另外畀錢買多盒醬
呢D咪係服務態度囉

未食之前,見到好多白領去排隊
在座的都有唔少外國人,大家都食到好好味
睇落有唔少都係回頭客
係啦,見到唔少人都點左呢度特有既蕃薯條
下次經過呢度,都要點番份試下先!