2020-09-08 578 浏览
上網見到呢間Asia Top 50既coffee shop就試下!而且未飲過dirty😀個texture同taste我都鍾意。因為佢係由面係熱到中間暖底係凍既,但咖啡唔夠熱,所以我覺得有少少唔凍唔熱嘅感覺🤣
2020-08-29 869 浏览
為著coffee而來,等了1個多小時才入坐位。試了All day breakfast & 蘑菇意粉扁粉。食物方面,all day breakfast 味道很好,只是分量偏少,如果不夠飽,可以再叫甜點補底。而蘑菇扁意粉同照片一樣味道香味俱全,肚餓的我吃得很滿足,粉的硬度適中,芝士味分佈均勻。環境整體很chill, open area 可以看到很多咖啡機,感覺舒服,雖然地方細細,坐位算是舒適。唯一缺點是,如果要再排多1小時就要考慮考慮了。
唯一缺點是,如果要再排多1小時就要考慮考慮了。
All  day  breakfast
蘑菇扁意粉
Long  black
2020-08-29
All  day  breakfast
蘑菇扁意粉
Long  black
  • Creamy  mushroom  &  spinach  linguine
2020-08-18 724 浏览
🥞 Pink Waffle ($98):格仔型waffle 就食得多, 變成一粒粒,好似咖啡豆形狀嘅waffle就真係第一次食。 對於鐘意飲咖啡嘅我,一開始見到IG有人post依款甜品,就bookmark咗。可惜,試完係失望。Waffle外皮微脆偏硬 內乾微軟。咖啡味只有少少,有炭香味,但沒有蛋香味。Raseberry cream 同 yogurt sauce 較少,好彩有莓,但食一次就夠😂 .⏱All day Breakfast($100):與平時食開嘅all day breakfast 冇咩分別,普普通通,冇特別。唯一值得讚係蛋炒得滑,可惜麵包太硬。.🥪煙三文魚忌廉芝士三文治 ($42):賣相唔靚,唔#igable,但又出奇地幾好食。 煙三文魚味道唔算好新鮮,但起碼唔會醃到好咸。配忌廉芝士醬,令人愈食愈開胃,甜中帶點乳酪,味道不厚重,食落唔覺膩,輕鬆食晒👍🏻 性價比較高.☕️ Hot Cappuccino ($40):如果你有留意開我打嘅食評,你會發現我鐘意飲Cappuccino, 因為我好鐘意豐盈綿完奶泡,可惜依間cafe嘅奶泡都唔係打得好細密,奶泡都好快冇晒。不過,咖啡濃郁,不會
🥞 Pink Waffle ($98):

⏱All day Breakfast($100):

🥪煙三文魚忌廉芝士三文治 ($42):

☕️ Hot Cappuccino ($40):

如果你有留意開我打嘅食評,你會發現我鐘意飲Cappuccino, 因為我好鐘意豐盈綿完奶泡,可惜依間cafe嘅奶泡都唔係打得好細密,奶泡都好快冇晒。不過,咖啡濃郁,不會淡如水,味道偏fruity ,順滑口感。
總括來說,cafe 食物一般,但咖啡唔錯。假日約朋友飲咖啡可以試下,平常心黎就好了!
相信有飲開咖啡或者中意逛咖啡店的朋友對Knockbox Coffee Company不會陌生,富有英倫氣色的深綠色大門成爲左佢地的標誌,仲記得多年前開始接觸本地咖啡店時候,好幸運地比我發現到佢地,令我知道原來香港唔係只得大型連鎖咖啡店,亦有一班喜愛將咖啡文化帶進香港的咖啡達人。Knockbox的黑板寫滿左來自世界不同地方的咖啡豆,亦可以因應自己口味去選擇唔同類型的味道 (nutty/fruity)。呢日叫左一杯重nutty味既Iced Americano,咖啡味濃厚,帶點芳香,下次有興趣買d咖啡豆返屋企試沖,能夠打入「亞洲50間最佳咖啡店」確實係實至名歸。

2020-07-12 1020 浏览
食完晚飯過嚟吹下水食下靚甜品。裝修係我鍾意嘅小店風,不過呢其實我就唔係話太鍾意坐高櫈,始終腳踏實地好啲😅,不過無位都無辦法。今次無order 我至愛嘅mocha , 因為都晏了,怕訓唔著,要咗杯朱古力,朱古力都有心心拉花,好開心,朱古力味好濃,幾唔錯。另外仲有order 咗2杯 dirty 同flat white 跟住落嚟呢個甜品真係長智識,creme brulee 食過好多次,每次都係下面燉蛋,上面係用火槍燒一燒啲糖脆脆地咁,但呢間就完全唔係嗰回事,樣同囗感都同我食過嘅完全唔同,類似cake 咁,總括一句,唔好食最後嘅yellow真係好IGable🥰 , 賣相實在非常好,好啱呃like , yellow 其實即係蜜糖窩夫,一共有8粒,旁邊仲有啲食用花,窩夫造得好香👍,不過就唔夠脆,囗感差少少。
食完晚飯過嚟吹下水食下靚甜品

朱古力

flat white

dirty

creme brulee 撻

yellow

2020-07-11
$73 (宵夜)
yellow
💥Brown Waffle $98(caramelized banana with mixed nuts, black tea gelatin toppings and chocolate dressing)好靚好啱打卡🥳迫不及待淋完朱古力醬就即刻食😚唔知係因為淋咗醬定點,個waffle唔係好脆都唔係好熱🤔加上蛋香味欠奉,全靠個夠哂邪惡嘅朱古力醬救返佢🙈本身唔知個黑茶啫喱係乜🤣仲諗緊點解會有涼茶味🤣全碟最好食係個焦糖香蕉😋脆卜卜加上條蕉好甜😍好味到想問佢有無得散嗌條蕉嚟食🤣但整體而言普通🙈可能因為我等咗好耐好高期望😭評分: 7/10 🙂💥Fish and Chips $88Sorry原諒我嚟cafe嗌炸野食🤣但我真係好肚餓想食啲咸嘅野😭對佢零期望結果有驚喜!!!🤯應該因為無人會嗌呢個所以即炸,勁熱勁脆卜卜之餘,入面舊魚好滑完全唔鞋😍點埋個酸醋燒烤醬食真係一流😋可惜個薯條好麻麻,係嗰種用粉溝出嚟嘅薯條嘅感覺🤔不過平心而論,條薯條只不過係提醒返我呢間係cafe嚟架啫🤣評分: 8.5/10 🙂💥Dirty (Nutty) $40呢杯係我人生中第一杯Dirty😆見啲相好靚好期待😍點知佢嚟到已經
💥Brown Waffle $98
評分: 7/10 🙂

💥Fish and Chips $88
評分: 8.5/10 🙂
Fish and Chips

💥Dirty (Nutty) $40
呢杯係我人生中第一杯Dirty😆見啲相好靚好期待😍點知佢嚟到已經無哂啲好靚嘅紋路同漸變色啦😭果然係espresso, 明明嗌nutty但飲完幾秒都feel到苦到酸🙈到喉嗰下感受到好濃咖啡味😛應該因為espresso本身好濃味加上係凍奶嘅關係,奶嘅存在感就更低啦🙉
評分: 6.5/10 🙂

💥Flat White (Nutty) $40
比起latte佢嘅咖啡味濃得多,可能因為無咗奶泡嘅鋪墊,只係用咗熱奶去沖,所以呷第一口已經感受到濃濃嘅咖啡香。😚相比起上一杯,雖然呢杯都係用espresso,但就易入口得多😛
評分: 7.5/10 🙂
Flat white

我自己一直都無特別對咖啡有研究,通常都只可以好淺白咁講杯咖啡好唔好飲🙈而且大多數都係飲啲入門且nutty啲嘅咖啡。🤔希望自己之後可以涉獵多啲,試下啲唔同酸度、唔同層次感嘅咖啡,到時就可以更加精準咁表達咖啡嘅味道啦😆🙋‍♀️

(感謝睇到呢度嘅你❤)

美味度👅: 7.5/10 (店鋪有好多唔同款嘅咖啡豆,推介咖啡迷可以一試🙋‍♀️)
性價比💕: 7/10
  • BrownWaffle
  • FishandChips
  • Flatwhite
2020-06-28 764 浏览
同朋友睇完戲就搵左呢間咖啡店試飲杯pour over聞到好Honey嘅明顯👍🏻,入口嘅果味都唔錯揀左有coffee 嘅waffle唔太食到個味但個樣就滿分😂😂😂
同朋友睇完戲就搵左呢間咖啡店
試飲杯pour over
聞到好Honey嘅明顯👍🏻,入口嘅果味都唔錯
揀左有coffee 嘅waffle
唔太食到個味
但個樣就滿分😂😂😂
外卖自取
2020-06-28 603 浏览
Black Pepper Roasted Beef Sandwich ($58)輕食之選,簡單又好味嘅配搭,一片生菜,一片蕃茄,一片黑椒牛肉,再加少少whole-grain mustard,黑椒牛肉好唔錯,好香黑椒味,肉質都OK,不過我大食,覺得份量細咗少少😅😅,7/10All Day Breakfast ($118)傳統配搭,有茄汁豆,煙三文魚,大啡菇,炒蛋,煙肉,蕃茄,蕎麥包,正正常常,煙三文魚質素略為遜色,5/10,個人覺得三文治比較吸引我Banana Milkshake ($46)Peach Tea ($54)Flat White ($40)Milkshake應該加咗少少糖醬(唔加會好啲),質感唔夠thick,其他好飲Coffee shop 環境好舒服,坐喺度傾吓計睇吓書係真係好好,價錢就真係貴咗啲食完買咗塊曲奇餅返去屋企食:Hazelnut Cookie ($20)軟身cookie...不夠甜左少少前前後後都幫襯左好多次,不過而家排隊唔算太耐,應該係附近開咗其他唔同coffee shop嘅關係

All Day Breakfast ($118)
All  Day  Breakfast

Banana Milkshake ($46)
Banana  Milkshake

Peach Tea ($54)
Iced  Peach  Tea

Flat White ($40)
Flat  White

食完買咗塊曲奇餅返去屋企食:

Hazelnut Cookie ($20)
Hazelnut Cookie

軟身cookie...不夠甜左少少

All  Day  Breakfast
Iced  Peach  Tea
Flat  White
Hazelnut Cookie
2020-06-28 409 浏览
第一次黎呢度嘆咖啡同食晏,身邊好多朋友都推薦呢間餐廳既咖啡,所以就同朋友一齊黎試下係咪咁堅今次我地分別叫左beyond breakfast 同 smoked salmon salad,咖啡就叫左piccolo latte 同cappuccino 各一杯,我地兩個叫既都係set lunch好少餐廳有出beyond all day breakfast,啱晒我呢d唔食牛肉既朋友仔,正!另外,好值得一提既就係佢地既咖啡都幾唔錯,好細心既位係有得揀想個espresso shot fruity d 定 nutty d

2020-06-25 298 浏览
平日Knockbox Coffee Company門口有好多人排隊,想唔使排隊嘅話就要等佢一開門就去到拎位~🍳All day breakfast(including smoked salmon, tomato, salad, bacon, scrambled eggs, baked beans, portobello and toast 🍞🥚🥓)好多時候出街食all day breakfast都有腸,我就嫌嗰啲太肥膩,Knockbox 嘅all day breakfast嘅肉類得bacon,食晒成份都唔會覺得太邪惡😛

🍳All day breakfast
2020-06-20 392 浏览
閒日大約5:00去呢間cafe 好耐之前飲過latte但無乜印象😂 閒日5:00都坐滿哂咁濟 空間不大😃但環境靚!有特色 感覺員工態度一般般🧐 我地ordered左waffle share食 喺網上睇過好多人推介 滿心期待!再叫左杯熱latte$40同americano 🥳熱latte奶味較重 略略蓋過咖啡味 等左一陣waffle到 一咬落去唔夠熱 仲好空心既feel😭😭好失望....唔值得試可能熟食會較好食...下次再試

可能熟食會較好食...下次再試
2020-06-17 448 浏览
Knockbox Coffee大家都唔陌生,佢地的咖啡得獎架嘛,所以今日來到旺角個間諗住試下,點知發覺啲野食...🙈環境係幾好,仲好靜,好似講嘢都要細聲啲咁😂-主食我地叫左creamy mushroom and spinach linguine with dried tomatoes🍅但都幾失望😖佢係用本菇唔係mushroom...雖然意粉用扁意粉,但佢個cream sauce太杰😂 掛到汁但入口一pat pat好dry😰有啲菠菜同蕃茄乾所以幾fresh既🤪 面頭仲有芝士碎!但整體真係好好好淡🥺係冇咩味,配粒蕃茄食先稍為有啲味😢連cream的香濃都唔太覺-甜品就比pink waffles吸引左,一粒粒的咖啡豆好qq咁,點知又麻麻😔得個樣。waffle有小小外脆內軟既,但唔覺好濃蛋味定點😥 而個raseberry cream同yogurt sauce真係太太太小,就係拉碟個小小😟搞到越食越乾,食到尾唔太想食😂加埋小小berries開胃d既,但都係打卡好了。-加左錢要本latte,反而好香好滑,要fruity啲又幾好飲,唔怪得之可以拎獎!我建議大家來飲咖啡好了🤭
2020-06-06 707 浏览
在咖啡迷中很有名氣的一間咖啡店:一杯咖啡看出咖啡店的要求~每杯咖啡店員會問客人要nutty or fruity Dirty Dirty Coffee底層是espresso,上層是鮮奶油,再加入可可粉。一口喝下,咖啡的苦混合鮮奶油的柔順口感,有點巧克力帶點苦甜的尾韻。沒有花巧,但有濃濃的nutty 味。Mocha (single origin chocolate ) 咖啡室很有要求,mocha 只有熱,不可選擇凍。Brown Waffle 與別不同的咖啡豆形狀waffle ,突顯口感。香蕉上加有一層薄薄的焦糖,甜度剛好。
在咖啡迷中很有名氣的一間咖啡店:

一杯咖啡看出咖啡店的要求~
每杯咖啡店員會問客人要nutty or fruity

Dirty

咖啡室很有要求,mocha 只有熱,不可選擇凍。

2020-06-05
  • Dirty
2020-06-01 497 浏览
31/5 星期日下午四點等了30分鐘有多才有位坐Bar枱,咖啡☕️係好飲嘅咖啡豆窩夫算是好味道但不值$88,素肉意粉$98太貴二人共$276的下午茶$200樓下才算是合理價。
31/5 星期日下午四點等了30分鐘有多才有位
坐Bar枱,咖啡☕️係好飲嘅

咖啡豆窩夫算是好味道但不值$88,素肉意粉$98太貴

二人共$276的下午茶

$200樓下才算是合理價。
2020-05-31
  • Latte
  • Piccolo
  • Mocha
2020-05-31 427 浏览
今日本應想去一試下附近既感嘆號咖啡店點知十二點幾去到已經排左好長龍....突然就醒起依間小店好耐之前試過一次,耐到都唔知幾耐今日再到訪,感覺完全唔同可能對咖啡有要求左,年紀又大左入返正題,一到步就有位坐但已經坐左九成人,好彩照舊點杯熱Latte,再加多個意粉先講杯Latte,選了nutty豆奶泡棉密,口感非常好,微甜,要讚咖啡味都係我杯茶,冇多餘既苦味要我具體形容係咩味真係好難但我就非常滿意,再讚最驚喜係就算放左段時間變凍左奶泡仍然冇變浠,咖啡都冇變味小弟真係第一次遇到咁高質素講太多咖啡,講返個意粉先意粉有彈性,有口感配料合理,個汁唔係食到你好膩,滿意總括黎講質素值絕對好過好多人CP值高,有機會會再黎以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
今日本應想去一試下附近既感嘆號咖啡店
點知十二點幾去到已經排左好長龍....
突然就醒起依間小店
好耐之前試過一次,耐到都唔知幾耐
今日再到訪,感覺完全唔同
可能對咖啡有要求左,年紀又大左

入返正題,一到步就有位坐
但已經坐左九成人,好彩
照舊點杯熱Latte,再加多個意粉
先講杯Latte,選了nutty豆
奶泡棉密,口感非常好,微甜,要讚

咖啡味都係我杯茶,冇多餘既苦味

要我具體形容係咩味真係好難
但我就非常滿意,再讚

最驚喜係就算放左段時間變凍左
奶泡仍然冇變浠,咖啡都冇變味
小弟真係第一次遇到咁高質素

講太多咖啡,講返個意粉先

意粉有彈性,有口感
配料合理,個汁唔係食到你好膩,滿意

總括黎講質素值絕對好過好多人
CP值高,有機會會再黎

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸