2021-06-23
荃灣南豐紗廠係一個比較近的歇腳好地方,食肆多,又有打卡位,平日放工仲唔洗等位,輕輕鬆鬆chill下,嘆杯靚啡洗滌一天的辛勞。座位分開店內和店外,店外位可以同狗仔一齊坐,店內裝修走工業風,仿清水牆上掛住很多幅輕鐵的相片,中間有兩張圓枱,好適合打卡。三文魚子虎蝦明太子忌廉意粉 $158~物有所值,三隻去殼虎蝦肉,好爽好彈牙,意粉份量足夠,軟硬適中,三文魚子唔係裝飾,真係餸黎,平時魚生飯都卑唔到咁多,而且意外地同明太子忌廉意粉好夾,大粒三文魚子爆開又有細粒明太子爆開,而且調味好好唔會覺得過咸。慢煮西班牙黑毛豬鞍配青蘋果芥茉醬 $158~賣相很吸引,超級厚切帶骨黑毛豬豬鞍架連埋肥腩位。豬鞍慢煮至全熟,但仲好淋而且有口感,可以沾下個青蘋果芥茉醬,可能中和下肉味。Cappuccino $36~奶泡好綿密,飲到最後個拉花都仲好完整,相信咖啡師有一定的功力。Cafe mocha $40~最基本嘅❤️形拉花,咖啡味道不錯,口感也很滑,沒有奶臭味,有朱古味,不會好甜。
慢煮西班牙黑毛豬鞍配青蘋果芥茉醬 $158
Cappuccino $36