2021-06-23 36 浏览
荃灣南豐紗廠係一個比較近的歇腳好地方,食肆多,又有打卡位,平日放工仲唔洗等位,輕輕鬆鬆chill下,嘆杯靚啡洗滌一天的辛勞。座位分開店內和店外,店外位可以同狗仔一齊坐,店內裝修走工業風,仿清水牆上掛住很多幅輕鐵的相片,中間有兩張圓枱,好適合打卡。三文魚子虎蝦明太子忌廉意粉 $158~物有所值,三隻去殼虎蝦肉,好爽好彈牙,意粉份量足夠,軟硬適中,三文魚子唔係裝飾,真係餸黎,平時魚生飯都卑唔到咁多,而且意外地同明太子忌廉意粉好夾,大粒三文魚子爆開又有細粒明太子爆開,而且調味好好唔會覺得過咸。慢煮西班牙黑毛豬鞍配青蘋果芥茉醬 $158~賣相很吸引,超級厚切帶骨黑毛豬豬鞍架連埋肥腩位。豬鞍慢煮至全熟,但仲好淋而且有口感,可以沾下個青蘋果芥茉醬,可能中和下肉味。Cappuccino $36~奶泡好綿密,飲到最後個拉花都仲好完整,相信咖啡師有一定的功力。Cafe mocha $40~最基本嘅❤️形拉花,咖啡味道不錯,口感也很滑,沒有奶臭味,有朱古味,不會好甜。

三文魚子虎蝦明太子忌廉意粉 $158

慢煮西班牙黑毛豬鞍配青蘋果芥茉醬 $158

Cappuccino $36

Cafe mocha $40
2021-06-22 41 浏览
𓇢 𝒦𝑜𝓀𝑜 𝒞𝑜𝒻𝒻𝑒𝑒 𝑅𝑜𝒶𝓈𝓉𝑒𝓇 𓇢𓇦天知道將軍澳人去荃灣要多大勇氣T_T把將軍澳線、觀塘線、荃灣線的站都幾乎坐了(睡醒還沒到的概念)有天就是把它實現了哈哈上次去南豐紗廠時是晚上這次去是猛猛的日光 好文化氣息的 fu : D𓋪 𝘙𝘦𝘥 𝘝𝘦𝘭𝘷𝘦𝘵 𝘊𝘢𝘬𝘦𓎺 𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦這次想去 Bookmark 很久的 Koko Coffee本來想著吃正餐 但到了又不餓只點了一塊蛋糕就算了以為放在櫥窗會變得乾身一點但蛋糕還是帶一點濕潤 很好吃上面忌廉芝士給得很大方 XD吃到最後有一點點膩不過咖啡很對口味 搭著蛋糕也可以解一下膩南豐紗廠的 pet friendly讓我可以跟隔壁桌的汪星人一起用餐 (笑這樣又過完一個週末的早上了
𓇢 𝒦𝑜𝓀𝑜 𝒞𝑜𝒻𝒻𝑒𝑒 𝑅𝑜𝒶𝓈𝓉𝑒𝓇 𓇢

𓇦

天知道將軍澳人去荃灣要多大勇氣T_T
把將軍澳線、觀塘線、荃灣線的站都幾乎坐了
(睡醒還沒到的概念)

有天就是把它實現了哈哈

上面忌廉芝士給得很大方 XD
吃到最後有一點點膩
不過咖啡很對口味 搭著蛋糕也可以解一下膩

南豐紗廠的 pet friendly
讓我可以跟隔壁桌的汪星人一起用餐 (笑
這樣又過完一個週末的早上了
2021-04-12
$100 (早餐)
2021-06-22 46 浏览
響南豐紗廠附近工作Bi當然成日去koko 圖一係環境咖啡係主打Bi 叫咗一杯nitro coffee 入口順滑頓成bi嘅最愛矮身個杯係ice drip single origin coffee 喜歡濃味 一定唔可以錯過All day breakfast 夠份量價錢同份量加質素成正比 $128班尼狄蛋配煙三文魚 $118煙三文魚份量夠多自助形式先去cashier 揀食物俾錢再拎部取餐機 等有聲提示嘅時候取餐食完之後,自己執拾Bi 鐘意呢種自助嘅自由
響南豐紗廠附近工作

食完之後,自己執拾
Bi 鐘意呢種自助嘅自由
1K
2021-06-21 1159 浏览
Happy Friday到南豐紗廠看文青展覽,再去KOKO Coffee Roaster飲咖啡Chill一下。簡樸工業風,高闊的空間感,加上毫不修飾的水泥擺設, 給人不羈的感覺。美國安格斯肉眼扒配薯條$198肉質香嫰,油光亮澤,連同少許肥膏入口,咬下十分Juicy,生熟程度剛好。沾上香濃的牛肉汁精華,肉香加倍誘發,口感更油香細膩。薯條粗身、綿密,炸至脆卜卜,越食越過癮。 挪威三文魚柳配藜麥蕃茄醬 $168三文魚柳魚皮焦脆,魚肉鮮嫩,咀嚼時魚油豐沛,配上健康的藜麥及蘆筍條,混合蒜香的番茄醬,開胃豐富,細緻均衡。 in the afternoon $108Cocktail以茶壺盛上,充滿fusion特色。以梨味的Grey Goose La Poire調配,混合伯爵茶及蜜糖,口感更幼滑、香潤,帶出獨有的梨香,正好為嚴夏降降溫。Cafe Latte $36表面有可愛拉花,奶泡柔順,卻不減咖啡的香醇,呷一口令人精神一振。

美國安格斯肉眼扒配薯條$198

挪威三文魚柳配藜麥蕃茄醬 $168

in the afternoon $108

Cafe Latte $36
2021-06-20 43 浏览
۵ ❥ KOKO Coffee Roasters ⋆ ۵✿/Cheese Burger W/ Jamon ham & avo$118Salmon Fillet W/ creamy tomato sauce & toast $168Iced chocolate $48Iced Latte $42荃灣南豐紗廠嘅 裝修走工業風 運用石磚和水泥 幾適合打卡😆 我地特別鍾意Salmon Fillet W/ creamy tomato sauce & toast $168 香煎三文魚外皮香脆 內裡魚肉滑嫩 加上酸甜番茄忌廉汁 無咁油膩 另外 附上嘅sourdough toast 烤得香脆 蘸上汁幾好食 而cheese burger我以為係有1/4新鮮牛油果肉 但原來係1tsp牛油果蓉 有點失望 呢到咖啡可以轉oat milk 值得一讚😛/✿. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $200/𝗵𝗲𝗮𝗱˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
۵ ❥ KOKO Coffee Roasters ⋆ ۵

/✿
. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $200/𝗵𝗲𝗮𝗱

☞ ☞ KOKO Coffee Roasters (荃灣)
荃灣白田壩街45號南豐紗廠六廠地下G09號舖
2021-06-19 885 浏览
【KOKO Coffee Roasters】南豐紗廠文青Cafe前幾日終於得閒可以去南豐紗廠搵間Cafe坐下😮‍💨 呢間Cafe幾闊落,而且裝修都好靚,得閒同friend去打下卡都唔錯XD我哋分別要咗兩個Set🤡大啡菇牛油果漢堡配薯條🍟 $108雖然個名叫漢堡,但實質佢用bagel做個包😂 bagel本身都有啲咸咸地嘅煙熏味幾好食,不過反而個餡冇咁濃味😂 入面有隻菜(應該係羽衣甘藍,我冇食到) 朋友就麻麻地,唔鍾意陣味,未必個個accept到,overall黎正正常常啦!炸雞柳捲餅 配番茄莎莎及薯條 $98一開始熱食係好食嘅,佢雞柳都幾林下,唔會炸到乾曬🤣 但食到一半會覺得有啲膩,尤其係早餐時間🤣 同friend share會比較好。 而且覺得佢哋啲薯條一般,即使係粗薯條都冇嗰種香口嘅感覺😂🤣 食多幾條已經會覺得喉嚨痛痛地😵‍💫咖啡我哋分別要咗熱嘅Americano同Latte☕️ 咖啡size比岀面coffee shop細,可能因為跟set 淨係加$20 所以細杯啲🤣😂 但我哋都覺得啡味偏淡,味道唔夠出。 正常Americano細杯啲,小啲水應該會濃d,但都係淡,應該係shot既份量偏

我哋分別要咗兩個Set🤡
大啡菇牛油果漢堡配薯條🍟 $108

炸雞柳捲餅 配番茄莎莎及薯條 $98

咖啡我哋分別要咗熱嘅Americano同Latte☕️
咖啡size比岀面coffee shop細,可能因為跟set 淨係加$20 所以細杯啲🤣😂 但我哋都覺得啡味偏淡,味道唔夠出。 正常Americano細杯啲,小啲水應該會濃d,但都係淡,應該係shot既份量偏小。整體不過不失,唔啱咖啡上癮人仕😂🤣會覺得唔夠喉😮‍💨
$120 (早餐)
南豐紗廠地下的咖啡店當我走近這間咖啡店的時候,雖然是平日,但發現人流也不少,餐廳內外都坐滿了人,不少都是年輕人。裝修有心思 ,以石為主,放了風景相,有些地方擺滿精品,可以讓你shopping。我覺得最靚嘅地方就係餐廳中間用石整高咗兩個座位,坐在上面感覺更加寬躺,有一種俯瞰的感覺。餐廳環境都好乾淨,令我感覺好舒服。黎到重點,就是食物餐牌上可以選擇的食物有很多,例如有意粉、all day breakfast , Benedict..作為漢堡好的我和一位朋友二話不說選擇了薯條加漢堡餐。我揀的是牛油果巴拿馬火腿芝士牛肉漢堡,配薯條和Mocha. 有牛油果蓉已經是有心思,因為牛油果比較清新,配合牛肉,令到整個漢堡不會太油膩,反而會錦上添花。 牛肉肉汁足夠,彈牙,都幾厚,食完一定飽。巴拿馬火腿係我嘅最愛,所以呢個漢堡我比好高分。 美中不足嘅就係漢堡入面有一啲紫菜, 口感似係平時我哋食嘅紫菜零食,我第一次食呢個配搭,覺得有啲新奇,只係有少少唔慣😆另一個就係雙層芝士牛肉漢堡,配薯條和朱古力都係牛肉,但兩層牛肉嘅口感係令到成個漢堡口感非常rich,而且個芝士係有燒過,個樣好靚靚。同牛油果漢堡唔同,佢會令
南豐紗廠地下的咖啡店

餐廳環境都好乾淨,令我感覺好舒服。

黎到重點,就是食物

我揀的是牛油果巴拿馬火腿芝士牛肉漢堡,配薯條和Mocha.

另一個就係雙層芝士牛肉漢堡,配薯條和朱古力

都係牛肉,但兩層牛肉嘅口感係令到成個漢堡口感非常rich,而且個芝士係有燒過,個樣好靚靚。同牛油果漢堡唔同,佢會令你比較集中嘗試到牛肉嘅味道,唔會被distract左。如果好鍾意食牛肉嘅人,就可以一試。

薯條,正常發揮,係新鮮炸嘅

飲品方面,Mocha 好滑,朱古力味較重。
朱古力普通,細細杯。

總括來說,呢一間舖我真係會再去!試吓佢其他嘅食物。

我哋當日去嘅時候係自助形式,自己取餐同埋自己收盤,所以服務方面我就唔係觀察到好多,只可以講話員工都係大致友善,不過拎嘢執嘢就要自己落手啦。

2021-06-17 52 浏览
´•ᴥ•`三文魚柳佐蕃茄醬配多士($168)我係好鍾意食魚的 尤其西式日式常見嘅三文魚同埋比目魚(。・ω・)ノKoko嘅三文魚柳好厚肉 塊皮煎得脆 火喉掌握適中 魚肉鮮味嫩滑🤤最驚喜係蕃茄醬汁同魚肉意外地夾更夾雜左藜麥喺醬汁入面\(◡̈)/食落超健康之餘亦比想像中飽肚多士配上蕃茄醬味道亦唔錯♡̆̈´•ᴥ•`南瓜汁純素閣條麵($88)我唔係食素嘅但都好欣賞有素食選擇嘅餐廳( ߹𖥦߹ )而家都越黎越多餐廳會設有素餐有時想green Monday green Tuesday 都可以多啲選擇(✌︎˙˘˙✌︎)今次係比南瓜汁吸引配菜茄子同意大利青瓜等等都落左唔少心思 冇食蔬菜嘅感覺 好好味又有營養 闊條麵口感適中 南瓜汁入味 冇麵粉味 我最怕麵粉味都認證ᕙ( ˙꒳​˙ )ᕗ´•ᴥ•`Cafe Latte ($36)Set lunch +$0上次見朋友飲Dirty 飲得好滿意對koko咖啡都非常有信心所以決心再黎嘅時候要試試咖啡!作為新手就叫左latte入門🤤🤤果然咖啡味好香 亦好易入口完全唔需要落糖(。・ω・)ノ睇黎做左番工狗之後都要踏入咖啡世界先可以保持清醒( ・᷄ὢ・᷅ )

´•ᴥ•`三文魚柳佐蕃茄醬配多士($168)
最驚喜係蕃茄醬汁同魚肉意外地夾
更夾雜左藜麥喺醬汁入面\(◡̈)/
食落超健康之餘亦比想像中飽肚
多士配上蕃茄醬味道亦唔錯♡̆̈

´•ᴥ•`南瓜汁純素閣條麵($88)
我唔係食素嘅
但都好欣賞有素食選擇嘅餐廳( ߹𖥦߹ )
而家都越黎越多餐廳會設有素餐
有時想green Monday green Tuesday
都可以多啲選擇(✌︎˙˘˙✌︎)
今次係比南瓜汁吸引
配菜茄子同意大利青瓜等等都落左唔少心思
冇食蔬菜嘅感覺 好好味又有營養
闊條麵口感適中 南瓜汁入味 冇麵粉味
我最怕麵粉味都認證ᕙ( ˙꒳​˙ )ᕗ

´•ᴥ•`Cafe Latte ($36)
Set lunch +$0
上次見朋友飲Dirty 飲得好滿意
對koko咖啡都非常有信心
所以決心再黎嘅時候要試試咖啡!
作為新手就叫左latte入門🤤🤤
果然咖啡味好香 亦好易入口
完全唔需要落糖(。・ω・)ノ
睇黎做左番工狗之後都要
踏入咖啡世界先可以保持清醒( ・᷄ὢ・᷅ )
2021-06-17 30 浏览
再一次嚟到南豐紗廠梗係要再翻炒依間Coffee shop,環境同埋嘢食嘅水準依然無變,都係咁吸引🙃 今次就揀咗中間張大圓枱坐,滿滿嘅工業風同埋掛畫喺呢個環境之下同朋友傾偈好舒服😬🔎 Nitro Coffee $58Nitro Coffee係喺冷泡咖啡Cold brew 嘅基礎上面再加啲液態Nitrogen,將兩者mix埋一齊,飲落去個口感好smooth,咖啡味唔會太酸亦都唔會太苦,甚至好似有啲似黑啤添☺️ 呢款比較新式嘅Black Coffee嚟到絕對值得一試😆🔎 In the afternoon $108呢杯野個賣相好吸引,好似傳統英式Earl Grey Tea🫖咁樣,事實上佢真係Earl Grey再加上Grey Goose La Poire 依款Vodka, 飲落去茶味同埋酒味兩樣溝埋嘅感覺好清新好特別,再加埋Rosemary 感覺唔錯唔錯🤓🔎 明太子三文魚子大蝦🍤意大利粉明太子醬配埋三文魚子再加少少忌廉造成啱晒忌廉腔嘅我,三文魚子一啲都唔腥同埋意粉嘅味道同埋個質感都好夾,彈下彈下咁,大蝦淡淡肉都算大隻唔錯🔎 Slow Cook Pork Rack呢個慢煮嘅黑毛豬半肥瘦煮得啱啱好,配

🔎 Nitro Coffee $58
Nitro  Coffee

🔎 In the afternoon $108

🔎 明太子三文魚子大蝦🍤意大利粉

🔎 Slow Cook Pork Rack
呢個慢煮嘅黑毛豬半肥瘦煮得啱啱好,配菜特別係南瓜煮得好林,好入味,食肉獸一定唔可以錯過😉

📍 KOKO Coffee Roasters (荃灣) 💛
荃灣白田壩街45號南豐紗廠六廠地下G09號舖

• Nitro  Coffee
2021-06-15 46 浏览
一間好大好大嘅Cafe朋友話呢一間咖啡店好好飲所以我今次就去試吓我哋係lunch嘅時間去唔算好多人座位好舒服唔會好逼我叫咗漢堡包🍔個漢堡好好食😋在場都好多人叫咗呢一個漢堡包嚟食另外我朋友叫咗all day~個炒蛋好滑煙肉都煎得好好唔會濃曬!值得一讚🤭仲要有一個咁新鮮嘅牛油果我朋友話好開心呢我朋友叫左杯黑咖啡佢話好好飲佢每次嚟都要飲原來呢一度可以帶埋狗仔嚟下次我一定會帶埋我隻小狗狗所以一齊食嘢真係會好開心🥳
一間好大好大嘅Cafe

唔會好逼
我叫咗漢堡包🍔
個漢堡好好食😋
在場都好多人叫咗呢一個漢堡包嚟食

另外我朋友叫咗all day~
個炒蛋好滑

原來呢一度可以帶埋狗仔嚟
下次我一定會帶埋我隻小狗狗
所以一齊食嘢真係會好開心🥳
2021-06-15 43 浏览
平時好少行過南豐紗廠,朋友建議不如今次去啲咖啡小店hea下飲返杯咖啡,於是就揀左呢間試下。✨卡邦尼闊條麵煙肉切成一條條粗條好有咬口,闊條麵麵質煙韌,是我喜歡的口感。火腿方面餐廳亦毫不吝嗇,用上了風乾火腿,令整體香味提升不少。✨牛油果西班牙火腿芝士牛肉漢堡配薯條漢堡夾住滿滿牛肉十分juicy,西班牙火腿、芝士同埋牛肉都比較濃味,所以牛油果味就相對唔夠突出。✨Cafe Latte (Hot)面頭既拉花整得好靚,過左一陣都無變形。咖啡味飲落都唔錯,無咩苦澀味,奶味香濃。✨Dirty 雖然係凍飲但咖啡味道都好濃烈,味道唔算太甜,值得一試!

✨卡邦尼闊條麵

✨牛油果西班牙火腿芝士牛肉漢堡配薯條

✨Cafe Latte (Hot)

✨Dirty
雖然係凍飲但咖啡味道都好濃烈,味道唔算太甜,值得一試!
2021-06-13 56 浏览
南豐紗廠近年成為年輕新貴、文青聚處星期日在這間咖啡店小休一下店內座位須自己找的,並無店員協助如果單人找位子或留位(因餐點也須自取)相對比較困難而且有其他食客站在將用餐完的餐桌附近等位或對正用餐或品嚐咖啡的食客有壓迫感未能悠閑地享用餐點這間是寵物友善餐廳,有很多帶著寵物狗的客人用膳所以間中會被突如其來又大聲的狗吠聲嚇一嚇 (笑)整體食物質素如就 coffee shop而言還不錯咖啡選了 熱的 Long Black另可選 Nutty 或 Fruity 口味個人選了 Nutty咖啡並不在行,故不在此作評論。店內有咖啡豆、咖啡用具販賣;另有輕食如蛋糕、酒精飲品供選擇。

南豐紗廠近年成為年輕新貴、文青聚處
星期日在這間咖啡店小休一下

店內座位須自己找的,並無店員協助
如果單人找位子或留位(因餐點也須自取)相對比較困難
而且有其他食客站在將用餐完的餐桌附近等位
或對正用餐或品嚐咖啡的食客有壓迫感
未能悠閑地享用餐點

這間是寵物友善餐廳,有很多帶著寵物狗的客人用膳
所以間中會被突如其來又大聲的狗吠聲嚇一嚇 (笑)

整體食物質素如就 coffee shop而言還不錯

咖啡選了 熱的 Long Black
另可選 Nutty 或 Fruity 口味
個人選了 Nutty
咖啡並不在行,故不在此作評論。

2021-06-13
☺️☺️☺️好耐無試平日去嘆咖啡,好舒服安靜,可以去慢慢食野傾下計💛💛.🥯all day breakfast $128(5/5)基本上想食嘅野都有晒!佢有腸仔、滑蛋、牛油果🥑、多士、蕃茄、薯餅、大菇、沙律💕💕一份已經好飽!仲要所有都好好食!☺️☺️特別係多士,又薄又脆!正!.🍔 double cheese burger with fries 🍟 $128(4/5)個包好好食!你無睇錯!係個包🍞,好鬆軟甜甜地,好正!加上芝士同牛肉,絕配!💕💕☺️薯條仲要係粗身脆卜卜個種!咖啡☕️當然係無得輸!又滑,豆又炒得香!☺️最開心係可以慢慢嘆!

🥯all day breakfast $128(5/5)

• All Day Breakfast
  • 雙層芝士牛肉漢堡配薯條
  • Flat  white
2021-06-10 68 浏览
成日經過但係第一次試😂🙈原來嘢食同飲品都唔錯!晏晝有lunch set,選擇唔算好多,但係都叫做咩都有,飲品方面咖啡基本上都唔洗價錢,凍飲/果汁就加$10-20 不等!/大蝦青口鮮茄忌廉闊條麵 $108/意粉幾好食,食落彈牙,個人好鍾意佢個醬汁,creamy 得黎唔會好膩,意粉份量都幾多👌🏻/班尼迪蛋配煙三文魚 $118/黎個eggs royale超大碟😂有好多煙三文魚同埋沙律菜,但係佢隻蛋做唔到流心效果🤣/Flat white/咖啡不過不失,唔會好酸,唔錯!

/大蝦青口鮮茄忌廉闊條麵 $108/

/班尼迪蛋配煙三文魚 $118/

/Flat white/
咖啡不過不失,唔會好酸,唔錯!

2021-06-08 57 浏览
黎到南豐紗廠,咁文青既地方,打卡都打到攰😂走咗入去Koko coffee roasters嘆杯咖啡充充電😎假期超級多人,係平日先入到去🤦‍♀️😂炸雞柳楓糖漿Bagel($78):雞柳幾香脆,唔會覺得乾,可以自己加埋楓糖,都幾match👍仲要有成3大舊雞柳,都幾足料!Bagel咬落都幾煙韌同埋又夠回彈💓炸雞柳捲餅配蕃茄Salsa & 薯條:一樣都有3條雞柳,配蕃茄salsa幾開胃,不過個捲餅始終好快就淋,要盡快食,薯條幾香脆👍係粗薯黎架😍Homemade lemonade🍸:酸酸味味,幾解渴Latte☕:咖啡味好nutty,都幾重咖啡味,唔甜👍環境:⭐⭐⭐⭐⭐價錢:⭐⭐⭐⭐味道:⭐⭐⭐⭐

炸雞柳楓糖漿Bagel($78):

炸雞柳捲餅配蕃茄Salsa & 薯條:

Homemade lemonade🍸:酸酸味味,幾解渴

Latte☕:咖啡味好nutty,都幾重咖啡味,唔甜👍

環境:⭐⭐⭐⭐⭐
價錢:⭐⭐⭐⭐