2021-01-16 586 浏览
第一次在這廣場吃東西😋🐷🐷挑了這家,原本看名字以為日義大利麵咖啡店那些~原來是ㄧ家日式的咖啡店👍餐點種類蠻多也有甜品芭菲選擇這次挑了咖哩蛋包飯還有我最喜歡的酥皮玉米湯🐷🐷是鐵板漢堡肉超久沒能喝到酥皮濃湯😋爲此餐加分🤣🤣🤣說說這咖哩蛋包飯~賣相真的是很好吃起來心情都好,用的這樣乾淨漂亮咖哩味果然是日式風格,好吃😋🐷🐷鐵板漢堡肉店員很貼心提醒要切好在淋上醬汁果不其然~醬汁味道隨著鐵板飄香四溢也是很好吃的!最後吃到太飽無法加點甜點下次有機會在去👍
第一次在這廣場吃東西😋

餐點種類蠻多也有甜品芭菲選擇
這次挑了咖哩蛋包飯
還有我最喜歡的酥皮玉米湯
🐷🐷是鐵板漢堡肉

超久沒能喝到酥皮濃湯😋
爲此餐加分🤣🤣🤣
說說這咖哩蛋包飯~賣相真的是很好
吃起來心情都好,用的這樣乾淨漂亮
咖哩味果然是日式風格,好吃😋

🐷🐷鐵板漢堡肉
咖哩蛋包飯
鐵板漢堡肉
  • 焗酥皮粟米湯
2021-01-10 560 浏览
呢度既裝修本身係木為主,好有日式既感覺。不過因為疫情加咗啲隔板,而啲隔板個樣又唔係咁靚仔,我覺得係令到餐廳整體既感覺係差咗,有啲似連鎖快餐廳。另外,檯同檯之間都比較近,隔離檯講咩基本上都係聽到曬,私隱度好低,唔係一個舒適既傾計地方。好,講食物!!!我係下午茶時間黎幫襯,不過就唔見有tea set,只有聖誕套餐。由於同行既朋友好刷得,所以下午茶都要叫飯食佢一見到鰻魚就話要叫,送上到黎,發現個賣相同openrice啲相係有啲分別,份量都比較少,唔係咁抵食。不過味道唔錯,蛋都夠滑,不過我個人就覺得飯好淡味,可以有多啲汁或者加小小調味比較好。(可能純粹我重口味)而我就叫咗甜品,整體上都唔錯,不過個吐司個邊焗得脆小小會好啲,因為個邊有啲韌,我要好大力先切得開,對於一個要保持優雅形象既女仔黎講,食呢舊野會顯得我有小小暴力。推薦玫瑰花茶,冬天飲都幾適合,個胃暖翻曬,仲可以無限refill熱水。(是咪好精明)呢杯蘇打就無咩特別,不過賣相就好似一般茶餐廳,我覺得餐廳可以花多小小心思係餐具同杯碟方面,會令我更加覺得值呢個價錢。因為我要影上ig 打卡架嘛。整體黎講,我覺得食物質素同環境唔係幾對得住呢個價錢,
呢度既裝修本身係木為主,好有日式既感覺。

不過因為疫情加咗啲隔板,而啲隔板個樣又唔係咁靚仔
,我覺得係令到餐廳整體既感覺係差咗,有啲似連鎖快餐廳。

,唔係一個舒適既傾計地方。

好,講食物!!!

由於同行既朋友好刷得,所以下午茶都要叫飯食

鰻魚醬油蛋包飯

香蕉曲奇法式吐司

玫瑰花茶(熱)

因為我要影上ig 打卡架嘛。

草莓&奇異果蘇打

整體黎講,我覺得食物質素同環境唔係幾對得住呢個價錢,所以覺得性價比低,不太推薦。
最後,職員態度都好好呀
2021-01-10
2020-12-21 680 浏览
今日到新都會試試呢間cafe,本身都無咩特別不滿,野食唔特別好食已算,某一男職員(肥,戴眼镜)態度好差,拎碗湯來時,瀉左碗湯,不旦止無道歉,仲要唔出聲擺底左就行開就算。上菜時,明明另一邊無人坐,硬係要有人的位置上菜。食物(撈烏冬)偏甜,唔好食
食物(撈烏冬)偏甜,唔好食
2020-12-18 633 浏览
如果唔係葵芳掃街派,係想搵間餐廳坐住食,不妨一試喺新都會嘅哩間日本菜餐廳!喺出面睇餐牌嘅時候已經眼花瞭亂,流晒口水,選擇困難症發作,因為有好多配搭同選項,千辛萬苦之下先同朋友一個食蛋包飯,一個食漢堡。▶️日式肉汁燴牛肉蛋包飯朋友係個蛋包飯控,哩度嘅蛋包飯有佢嘅認証,唔止有模有樣,喺蛋下面嘅唔係普通嘅飯咁簡單~一羮炒飯,包上啲炒得剛好嘅蛋,點啲肉汁⋯⋯▶️雙重芝士溶岩和牛漢堡比餐牌上溶岩芝士哩幾隻字吸引左,雖然個樣望落好溶岩,但實際係有啲凝固左,硬硬地,但因為下面嘅漢堡肉汁滿滿,所以一齊食都係正嘅~

▶️雙重芝士溶岩和牛漢堡
2020-08-30
午餐
2020-12-13 535 浏览
疫情嚴重,但好難再日日留喺屋企🤪,相約朋友去新都會行下,再食個tea。見到LDK睇落靚靚地,記憶中嘅味道都可以,就比多次機會佢。原來星期日無tea set,有啲失望,叫左個豬肉burger share 食。豬肉係一塊一塊,唔係全瘦果種,仲有啲洋蔥。佢地都係甜甜地,幾易入口,但唔係特別驚艷。個包都算鬆軟。仲有溫泉蛋比你溝埋你食,滑左好多,都中和左啲汁稍甜嘅問題。薯條正常。總括嚟講,一般味道,價錢$88,仲要收加一,有啲貴。如果係tea set $4x都叫抵。Match latte - 餐廳嘅普遍水準 - 普通。仲配埋塊餅,上面有啲杏仁,甜甜嘅,係幾邪惡嘅小食。Overall,味道係一般,但環境唔錯,侍應幾有禮貌,諗唔到食咩,又無咩所謂,食下都可以,因為唔伏。
Pork burger

Match latte

2020-12-13
2020-11-26 754 浏览
久違的3點3下午茶,門口有個蛋糕櫃下午茶有分鹹點同甜點兩個餐牌,特登為左黎試焦糖千層蛋糕,盛載蛋糕的碟好精緻;面頭是一層脆脆的焦糖,千層皮味道不太甜,配上甜甜的焦糖非常夾。但皮為偏厚,老左點,不夠滑。甜點再配一杯香濃濃的咖啡。
久違的3點3下午茶,

門口有個蛋糕櫃

下午茶有分鹹點同甜點兩個餐牌,

特登為左黎試焦糖千層蛋糕,
盛載蛋糕的碟好精緻;

甜點再配一杯香濃濃的咖啡。

2020-11-20 620 浏览
突然想食蛋包飯😋本來想去coco一番屋,但上次食無漢堡扒。暫停供應。甘就去新都會食飯兼睇洗衣機,又撇甩吖仔食好野!一心想食蛋包飯,座低都即刻落單!雖然其他野都好吸引下😂我叫左漢堡扒咖喱蛋包飯!個樣好得。入面係蕃茄汁飯底。食落去好大陣醋味,同平時食開其他舖頭既蛋包飯有分別。唔難食嘅,但要撈埋啲咖喱汁食會好啲,淨食飯會醋味強烈,唔係蕃茄嘅酸味。蛋係滑蛋。漢堡扒個形狀唔討好!應該係扁圓形。但係口感同味道唔錯。正常!咖喱汁係日本偏甜咖喱汁!老公食個果都係有醋味!但佢話佢接受到。牛肉淋入味!一樣係滑蛋😋最後梗係要食埋個甜品啦!甜品賣相好靚,好日式!對得起個價錢。拎咗佢兩本餐牌做佈景黎影相😀好食,一來太飽食唔曬。二來有罪惡感。好多cream吖!太邪惡P.S.營養師千祈唔好睇到我呢篇野!應該會激死左。又要食幾日風啦🤦‍♀️
一心想食蛋包飯,座低都即刻落單!雖然其他野都好吸引下😂
我叫左漢堡扒咖喱蛋包飯!
蛋係滑蛋。
咖喱汁係日本偏甜咖喱汁!
漢堡扒咖喱蛋包飯

肉汁繪牛肉蛋包飯

最後梗係要食埋個甜品啦!
芒果椰果乳酪芭菲
香蕉朱古力芭菲

2020-11-15
漢堡扒咖喱蛋包飯
肉汁繪牛肉蛋包飯
芒果椰果乳酪芭菲
香蕉朱古力芭菲
2020-11-15 472 浏览
其實想試呢一間好耐㗎啦,咁諗住食個下午茶,因為冇得去日本嘅關係, 所以諗住食下日本菜, 咁食咗個烏冬啦(不過就冇影相),而記得影相嘅呢就係呢個芭菲,呢個芭菲唔算話好甜, 味道幾好,面頭,有蕨餅、忌廉 、雪糕、紅豆、再喺杯中間入面有3,4層,口感好豐富,我覺得呢個係幾好食。

一直都鍾情和食,特別係定食,因為可以一次食到好多款食物,滿足貪心嘅我 而ufufu呢間日式x洋式餐廳我都食過好多次,每次都無令我失望,之前食過意粉、壽喜燒、芭非,全部都很可以!而今次約咗朋友又食佢,反而食過咁多次都無試過蛋包飯,今次就決定一試炸豬排蛋包飯!然後朋友想試漢堡扒,所以再嗌咗份鐵板漢堡扒 兩樣我都好期待!炸豬排唔乾香口,仲要啖啖肉再加埋嫩滑蛋,出色!究竟喺屋企點可以炒到咁滑嘅蛋下樣就係生薑豚加漢堡扒,鐵板上熱辣辣生薑汁都係我好鍾意嘅一樣,佢再配埋大量洋蔥同焗薯,份量好足總括就係好滿意嘅一餐,佢menu又有勁多選擇,下次再試其他

兩樣我都好期待!

炸豬排唔乾香口,仲要啖啖肉
再加埋嫩滑蛋,出色!究竟喺屋企點可以炒到咁滑嘅蛋

下樣就係生薑豚加漢堡扒,鐵板上熱辣辣
生薑汁都係我好鍾意嘅一樣,佢再配埋大量洋蔥同焗薯,份量好足

總括就係好滿意嘅一餐,佢menu又有勁多選擇,下次再試其他
2020-11-03 632 浏览
其他分店嘅Ufufu cafe食過幾次呢間分店就第一次食😊對於我呢啲有選擇困難症嘅人嚟講,三色丼係最好嘅選擇🎊吞拿魚茸有少少硬🙈啲蔥乾晒😂牛肉丼最好食😋啲汁好襯唔使特別加豉油
其他分店嘅Ufufu cafe食過幾次
呢間分店就第一次食😊
對於我呢啲有選擇困難症嘅人嚟講,三色丼係最好嘅選擇🎊

吞拿魚茸有少少硬🙈啲蔥乾晒😂
牛肉丼最好食😋啲汁好襯唔使特別加豉油

• 三色丼
2020-10-28 690 浏览
食物質素意粉: 味道不錯,海鮮份量都足夠,但溫度可以再熱一點 飯: 鰻魚原條上,好新鮮同埋口感十足,但蛋包飯味道偏淡 可以加些少黑椒 或者鹹味調一調味甜品抹茶蛋糕: 入口有抹茶的淡香味 但中間的芒果味和抹茶味有d唔夾 令芒果好似掩蓋了抹茶本身的茶香味朱古力蛋糕: 蛋糕口感鬆軟 感受到朱古力濃濃的香味 唔會太甜同太苦 令人識過返尋味環境店鋪較細 4人為之一枱 輪候時間較長服務員工態度良好,但出餐速度比較慢,同埋9點左右落單,食物未到就要先行結賬,嗌朱古力蛋糕雖然比錯左千層蛋糕,但同返員工講都好快換返
食物質素
意粉: 味道不錯,海鮮份量都足夠,但溫度可以再熱一點

甜品

店鋪較細 4人為之一枱 輪候時間較長

蕃茄海鮮意大利粉
鰻魚蛋包飯
朱古力蛋糕
抹茶芒果蛋糕
2020-10-20
鰻魚蛋包飯
成日都好多人排隊 今晚620就去食飯喇本menu啲相係好吸引既Main course可以加錢轉setE.g +38 焗酥皮粟米湯+48 沙律 焗酥皮粟米湯 白飯先講酥皮湯 酥皮有少少薄 個人中意厚身啲 唔會一篤啲皮就碎晒咁 湯幾好飲 整體上如果跟48蚊連其他一齊upgrade係抵既龍蝦配蕃茄忌廉意粉 $168 有驚喜 汁濃有龍蝦汁味 包住晒啲意粉 唔會好似出面個啲少少汁乾爭爭相比之下 和牛漢堡芝士龍蝦 $188就失色啲喇 同埋本身無跟飯意粉關係 配料得細焗薯粟米粒同少少菜 正常女仔都未必飽 所以都係要轉餐加飯先得芝士和牛漢堡扒 $138 中間切開有芝士 幾正不過食到中後期有啲膩 建議share食會好啲野飲散叫草莓奇異果蘇打 $48 朋友話似藥水 不了抹茶紅豆拿鐵 $52蜂蜜牛奶咖啡 $42 咖啡味重啲會仲好啲不過無得跟餐加錢要野飲 總括成餐飯係有啲貴既勝在服務好 野食精緻好食甜品想食 但飽到食唔落又要下次喇
成日都好多人排隊 今晚620就去食飯喇

芝士和牛漢堡扒
焗酥皮粟米湯
切開的芝士和牛漢堡扒
2020-10-22 456 浏览
🌎 L.D.K. by Ufufu Café (葵芳)由於疫情期間 ufufu日式餐廳新推出左tea set 我同朋友行到攰就去呢間餐廳食件cake 休息下 環境舒適 蛋糕唔錯▫️焦糖千層蛋糕 $48包飲品表面有一層焦糖片 食落去卜卜脆 加埋甜甜地既sauce 甜度岩岩好 📍葵芳興芳路223號新都會廣場3樓345A號舖
🌎 L.D.K. by Ufufu Café (葵芳)

▫️焦糖千層蛋糕 $48包飲品

📍葵芳興芳路223號新都會廣場3樓345A號舖
2020-10-17 563 浏览
成日要排長龍,所以今日決定12:00nn 去搵位,真的不用排隊,可以坐在舒服的sofa 位上!由入座起計時間,限時90分鐘,所以坐下後就立即看看menu,由於太多選擇,花了少許時間才可以落order!波菜芝士焗餃子🥟:外型不太似餃子,配上芝士及波菜又出奇地matching 忌廉意飯可樂餅:似四個迷你煎堆仔,完全沒有可樂味,但配合沙律及特色醬料,又好ok!肉汁芝士蛋包飯:外型吸引,芝士味濃,加上肉汁,立即增加食慾!芝士焗龍蝦🦞配蝦番茄忌廉汁意粉:賣相👍,龍蝦汁濃,所以蓋過忌廉汁,加上啖肉野莓法式吐士:我們一見到立即「手機先食」,然後忍唔住立即食,因為太吸引焦糖千層蛋糕及野莓忌廉蛋糕🍰口感及味道ok

波菜芝士焗餃子🥟:
外型不太似餃子,配上芝士及波菜又出奇地matching

波菜芝士焗餃子

忌廉意飯可樂餅:
忌廉意飯可樂餅

肉汁芝士蛋包飯:
外型吸引,芝士味濃,加上肉汁,立即增加食慾!
肉汁芝士蛋包飯

芝士焗龍蝦🦞配蝦番茄忌廉汁意粉:
賣相👍,龍蝦汁濃,所以蓋過忌廉汁,加上啖肉

芝士焗龍蝦配蝦番茄忌廉汁意粉

野莓法式吐士:
我們一見到立即「手機先食」,然後忍唔住立即食,因為太吸引

野莓法式吐司

芝士焗龍蝦配蝦番茄忌廉汁意粉
野莓法式吐司
焦糖千層蛋糕
2020-09-27 756 浏览
係高級嘅商場入邊仲要有一些高級嘅餐廳先可以襯托到商場嘅高級環境,其實已經係計很多次來一次都需要排隊意味着人流多。餐廳無可否認係日本嘅食物基地,全部都係一啲高級數但價錢中等嘅日式食物,其實用食物等級去評論正。今日帶埋小朋友食,一於叫個兒童餐,其實吸引力都好多裏面有薯條蔬菜雞翼炸物,其實都適合家長一齊食嘅.....小朋友最開心當然有架車陪佢一齊食嘢,但呢個餐又點知咁簡單啦,想取悅小朋友同事取悅家長當然有份小禮物俾各位小朋友去選擇❤️總括來講,食物質素真係唔錯嘅份量都幾好高級餐廳來講呢我覺得性價比都係正常
總括來講,食物質素真係唔錯嘅份量都幾好
高級餐廳來講呢我覺得性價比都係正常