2021-11-16 70 浏览
見今日Blue Monday心情悶悶地,就買啲蛋糕番屋企同屋企人開心share,食甜品永遠會令人心情好啲😚呢到啲蛋糕全部係用戚風蛋糕做底,食落非常鬆軟🤩所以都回購左幾次🎀日本日向夏蜜柑🍊 $62呢個味道比較特別,市面上都好少見有日向夏嘅蛋糕,蛋糕底都帶有淡淡嘅蜜柑味,日向夏柑果肉甜味唔重,隔黎配左法式檸檬醬,食落有一陣清香嘅味道🎀榛果炭燒咖啡☕️ $56四款入面我就最like咖啡,戚風蛋糕底係咖啡味,上面放左一粒自家製嘅朱古力脆脆,配埋炭燒咖啡味忌廉,可以食到多層次嘅咖啡味,濃郁又幼滑🎀法國玫瑰🌹$56一開始係俾佢個粉紅色嘅夢幻外型吸引左,玫瑰味蛋糕都係比較少見。蛋糕上面放左幾粒紅桑莓,酸酸甜甜,開胃清爽🎀大甲香芋黑糖麻糬💟 $62一食落去已經食到香芋味😚蛋糕底有芋頭味之餘仲食到夾層有芋頭味忌廉餡同少少麻糬,軟糯有口感呢到啲蛋糕每一件都好精緻又好夢幻🌸真係正中我心💓

🎀日本日向夏蜜柑🍊 $62

榛果炭燒咖啡
法國玫瑰
大甲香芋黑糖麻糬
2021-11-15 50 浏览
一班女仔慶生日其實買La Famille蛋糕就啱晒🎂佢哋嘅戚風蛋糕唔會太大個,幾個女仔share就唔會太heavy,今日見到新開咗係荃灣就梗係要買返個嚟食🤤而佢哋出咗好多唔同口味蛋糕,今次就嚟試佢哋嘅桂花玄米茶味蛋糕🍰果然佢哋嘅蛋糕都冇令我失望😍 蛋糕嘅玄米茶味好突出,啲cream打得好厚實唔會太肥膩又唔會太甜,同茶味嘅平衡掌握得好好🤙🏻成個蛋糕都有微微桂花嘅香味慢慢滲出嚟,蛋糕夠濕潤得嚟唔會好鬆散🤪推介!
1K
2021-11-13 480 浏览
La Famille蛋糕造型夢幻,用上北海道忌廉、麵粉及芝士等,清新無負擔之餘,品嚐到日本的地道風味。每款造型色彩斑斕,蛋糕放上誘人的日本時令水果,配上純白的忌廉唧花,令人垂涎。日本日向夏蜜柑 $62 蜜柑果汁濃厚,酸甜清爽,戚風蛋糕極之鬆軟,內裡充滿氣孔,入口綿密軟彈的口感,清新中帶醇厚柑果香氣,啖啖滿足。日本柚子 $56北海道忌廉入口輕盈,柚子味十分突出,與純滑芝士香非常搭配。切開蛋糕,發現中心填滿柔滑忌廉,口感細膩,清爽怡人的柚子香,令人難以抗拒!香濃開心果 $65頂層的慕絲味道天然,由頂級開心果製作成細滑果醬,以粒粒開心果作點綴,清甜細緻的慕絲,滋養味蕾。皇牌士多啤梨 $56草莓口味是必點推介,蛋糕軟綿綿,草莓啫喱蓋著新鮮士多啤梨、蓬鬆忌廉,中心填滿日本鮮忌廉,完美融合,啖啖清新草莓香氣,令人心動。日本白桃 $62白桃果肉甜美多汁,感覺柔和淡然,每一口都是甜美的桃香,輕飄飄的忌廉襯托,輕盈濃厚的忌廉,令人甜絲絲。

日本日向夏蜜柑 $62

日本柚子 $56

香濃開心果 $65

皇牌士多啤梨 $56
日本白桃 $62
與朋友行完Donki,見到 La Famille 係荃灣廣場也開了新店,之前在尖沙咀海港城分店品嘗過其戚風蛋糕,很香滑的。買些蛋糕回家,讓家人開心吓先~透過玻璃櫃看到各款精緻的蛋糕,真係心多多,難以選擇,最後我買了四款不同口味的戚風小蛋糕。🌹法國玫瑰戚風蛋糕 $56第一眼我便被這法國玫瑰吸引了,呢個係買俾我自己嘅😆。蛋糕使用法國玫瑰花瓣🌹嚟整,面層仲有士多啤梨,我好鍾意。一咬落去,如絲般滑順的戚風蛋糕散發着玫瑰花香味,配以中間細滑香甜嘅忌廉,吃了令人有幸福感🥰。🍊日本柚子戚風蛋糕$56呢個係店員妹妹介紹的,她說上月被選為最受歡迎口味之冠🥇。充滿柚子香味嘅戚風蛋糕,伴以日本🇯🇵北海道嘅忌廉,入口甘甜、香滑清新🌱。🍫雙重朱古力戚風蛋糕$56鬆軟的戚風蛋糕加上綿密的朱古力忌廉,蛋糕上的朱古力粒,脆脆哋,整個口腔一次過品嚐不同層次口感的朱古力。💜大甲香芋黑糖麻薯戚風蛋糕$62紫色的蛋糕,加添了一份浪漫迷人,香芋味的戚風蛋糕中間夾層係大甲香芋忌廉同黑糖麻薯,口感帶點甜糯,幾得意。

🌹法國玫瑰戚風蛋糕 $56

🍊日本柚子戚風蛋糕$56

🍫雙重朱古力戚風蛋糕$56

💜大甲香芋黑糖麻薯戚風蛋糕$62

2021-11-11
2021-11-10 516 浏览
La Famille 精緻招牌「戚風蛋糕」好出名,晏畫去到呢間荃灣廣場pop up La Famille store,買左幾件戚風小蛋糕同巴伐利亞返屋企同家人分享。用玻璃蓋蓋住小蛋糕,讓我想小王子美艷玫瑰花包裝真高雅日本日向夏蜜柑戚風小蛋糕:俾人氣兩個字吸引,頂層鋪滿酸香蜜柑果肉,香草奶凍香濃滑身,食落開胃清爽~大芋黑糖麻糬戚風小蛋糕:見到寫住推介,鬆軟綿密戚風蛋糕以台灣大甲芋頭主調,夾層溶化香芋忌廉和黑糖麻糬,清香豐盈~斑蘭飄香戚風小蛋糕:當時所見得返最後兩個,可見受歡迎程度。入面係椰汁cream,仲食到一絲椰絲,蛋糕質感鬆化。自己最鐘意食京都焙茶戚風小蛋糕: 表面係小山園宇治抹茶粉同朱古力醬,好似噴醬效果。綠葉襯黑珍珠,中間焙茶奶凍,炭香味十足,煙煙韌韌黑糖麻糬作內餡,好有層次感!英國茶巴伐利亞伯爵:店員提醒購買後一個鐘內冷藏於攝氏0-4度,要盡快食用完以防變質。巴伐利亞似水晶般透明,精緻漂亮。頂層的水信玄餅加入當季鮮果和食用花,底層伯爵茶慕絲細滑如絲。

用玻璃蓋蓋住小蛋糕,讓我想小王子美艷玫瑰花

包裝真高雅

大芋黑糖麻糬戚風小蛋糕