2017-11-02 492 浏览
今晚過開黎上環,友人介紹去呢度嘆返個西dinner,小妹食好野緊係無意見由於時間尚早,呢度舖面小小,我地係第一枱客人小妹揀左本鮮果mojito,清新嘅鮮果,淡淡果香,岩晒一陣嘅晚餐呢個堅好味個墨汁夠晒濃,墨汁唔會一味得顏色,而係有好有墨魚味,虎蝦亦好爽口彈牙豬仔脾份量夠晒多,肉味濃,肉質彈牙,中間個芥末醬,減左肉嘅油膩感芝士焗生蠔大啡菇,一隻菇有两隻蠔,啡菇有口感,配合生蠔又幾新穎,配合獨有嘅醬汁帶出菇味,唔錯呢杯我叫佢做菠蘿特飲,甜度適中,食完肉飲一口好清新呢個真係必點窩夫,新鮮即叫即製,熱辣辣窩夫配凍冰冰雪糕,加埋香濃小布朗尼,真係超!級!好!食!又香又甜又好味!而家都回味無窮

由於時間尚早,呢度舖面小小,我地係第一枱客人

呢個堅好味

呢杯我叫佢做菠蘿特飲,甜度適中,食完肉飲一口好清新

而家都回味無窮
2017-10-24 638 浏览
之前獨個兒去左轉冰島🇮🇸,識左個西班牙美女佢黎左香港呀❤️精心安排左幾日行程俾佢不過呢,估唔到佢話想試下香港既西班牙菜餐廳-去左中上環行下影下相留念之後途經依間西班牙餐廳朋友話想試下佢話離鄉別井太久了,有點掛住家鄉。不過義工使命未完成,所以還有一段日子不能回國呢-我地叫左個Parma ham salads 賣相唔錯沙律菜很新鮮-之後叫左個西班牙海鮮飯嘩 好多海鮮wor肥美既青口、大蝦🦐、蜆肉材料新鮮 大蝦爽口仲有最愛既辣肉腸又唔會油膩 好香朋友都滿意-最後叫左我既至愛Sangria 白酒香醇 淡淡果香正呀-有朋自遠方來今次一別下次見面唔知幾時呢❤️
之前獨個兒去左轉冰島🇮🇸,
識左個西班牙美女
佢黎左香港呀❤️
精心安排左幾日行程俾佢
不過呢,估唔到佢話想試下香港既西班牙菜餐廳
去左中上環行下影下相留念
之後途經依間西班牙餐廳
朋友話想試下
佢話離鄉別井太久了,有點掛住家鄉。
不過義工使命未完成,所以還有一段日子不能回國呢
我地叫左個Parma ham salads
賣相唔錯
沙律菜很新鮮

之後叫左個西班牙海鮮飯
嘩 好多海鮮wor
肥美既青口、大蝦🦐、蜆肉
材料新鮮 大蝦爽口

今次一別
下次見面唔知幾時呢
❤️

2017-09-24 604 浏览
The sangaria tastes a little strange and the octopus somewhat raw, with a favor interestingly like Korean food. The environment was nice and we liked the decorations. It seems the desserts might be the best part, but we left without trying this time.
今次和朋友來上環「La Postre」食西班牙菜,餐廳位於永樂街一座商廈三樓,非常鄰近上環地鐵站,行1分鐘左右就到!一入門就見到餐廳裝修好有格調,以藍色為主調,走古舊歐美風,牆上還掛滿了懷舊電影海報和裝飾,而燈光更以柔和色調,氣氛不錯,啱晒朋友聚會。在選餐點時,先被桌上的銀紙餐巾吸引,玩味十足! 炸海鮮拼盤($298)平時我都好愛食拼盤,因為可以一次過試唔同嘅嘢食嘛呢個拼盤全都是炸物,雖然有點邪惡同熱氣,不過偶爾和朋友吃吃也不錯呀!拼盤有五款炸海鮮,仲有四款醬汁炸魷魚圈、炸蠔、炸蟹蓋、炸魚手指、炸扇貝,全部炸物新鮮炸起,香脆又熱辣辣而我就最鐘意炸扇貝,平時好少見,外脆裡嫩,相當滋味!虎蝦墨魚汁意粉($128)墨汁濃味岩岩好,以前食過其他店既墨汁意粉都太咸,但今次就煮得非常好。西班牙海鮮飯 2人份($268)海鮮落料非常豪爽,非常足料,2人份量都好大份,4人食都夠。味道香濃,值得推薦。什果麻糬窩夫($138)餐廳除左主菜煮得好好外,甜品都十分出色,窩夫除左好味仲整得好靚,上面佈滿什果,七彩繽紛,打卡岩哂!內裏仲加了煙煙韌韌的麻糬,好加分!仲夏水果茶(熱)($42)食到咁飽,當然飲茶消滯係

非常鄰近上環地鐵站,行1分鐘左右就到!

一入門就見到餐廳裝修好有格調,
以藍色為主調,走古舊歐美風,
牆上還掛滿了懷舊電影海報和裝飾,
而燈光更以柔和色調,氣氛不錯,
啱晒朋友聚會。

在選餐點時,先被桌上的銀紙餐巾吸引,玩味十足!

炸海鮮拼盤($298)
平時我都好愛食拼盤,
因為可以一次過試唔同嘅嘢食嘛
呢個拼盤全都是炸物,雖然有點邪惡同熱氣,
不過偶爾和朋友吃吃也不錯呀!

拼盤有五款炸海鮮,仲有四款醬汁
炸魷魚圈、炸蠔、炸蟹蓋、
炸魚手指、炸扇貝,
全部炸物新鮮炸起,香脆又熱辣辣
而我就最鐘意炸扇貝,平時好少見,
外脆裡嫩,相當滋味!

虎蝦墨魚汁意粉($128)
墨汁濃味岩岩好,
以前食過其他店既墨汁意粉都太咸,
但今次就煮得非常好。

西班牙海鮮飯 2人份($268)
海鮮落料非常豪爽,非常足料,
2人份量都好大份,4人食都夠。
味道香濃,值得推薦。

什果麻糬窩夫($138)
餐廳除左主菜煮得好好外,
甜品都十分出色,
窩夫除左好味仲整得好靚,
上面佈滿什果,七彩繽紛,打卡岩哂!
內裏仲加了煙煙韌韌的麻糬,好加分!

仲夏水果茶(熱)($42)
食到咁飽,當然飲茶消滯係最好,
時下都流興將茶型格化,
水果茶就係其中代表作,好飲之餘也好睇。

荔枝茉莉綠茶(凍)($43)
荔枝味飲品,一直都係我最愛,
當然要叫來試試啦,味道不錯,
如果荔枝味再濃點更好飲!

總括而言,La Postre嘅裝修同環境也不錯,
而且餐廳食物份量好足料又夠大份,
如果同多幾個朋友來分享更好!

• 什果麻糬窩夫
  • 虎蝦墨魚汁意粉
  • 西班牙海鮮飯
一餐好好味嘅西班牙菜~ 餐廳嘅裝修都幾特別啲職員嘅服務態度都唔錯!安排左我哋坐響窗口位仲可以睇到對面Office啲人仲響度返緊工做緊嘢😂😂😂個心都食得開心啲!一去到見到成間餐廳都冇人仲諗緊好唔好入去,但係因為搵咗一陣先搵到間餐廳所以我哋都係入咗去食...喺Menu同埋食評見到個西班牙海鮮飯好好食所以我哋就叫左一個再加多一個crab cake.... 個西班牙飯嘅份量都幾大夠兩到三個人食,個飯好入味好好味一d都唔硬$288都幾抵食..好多海鮮係上高..再加埋個crab cake兩個人已經食到好飽...最後我哋都叫多咗一個earl grey cream brulee !見到佢哋個Menu仲有好多甜品希望下次可以試埋其他甜品👍🏻👍🏻

Earl  grey  cream  brulee
Earl  grey  cream  brulee
2017-09-13 303 浏览
店內裝修蠻有格調的,有馬槽小擺設,適合朋友、情侶約會傾計!選擇款式蠻多的!西班牙海鮮飯 2人份量($268)2人份量都好大碟好足料,唯獨上面嘅海鮮唔太有味,其中一兩粒蜆肉有沙。但個飯個汁同蝦米仔好夾有口感,海鮮飯有少少辣辣地,正!綠茶麻薯窩夫($98)唔好以為麻薯放左起側邊就算。原來啲麻薯係喱埋左起窩夫入面嫁!由於本小姐唔係綠茶控,覺得窩夫夠味、夠脆、夠咬、又有最愛嘅蜜糖,當然ok;但綠茶控朋友表示綠茶雪糕唔夠綠茶味、綠茶窩夫泥講都唔夠綠茶咁話喎!仲夏水果茶(熱)飲品方面點左一壺熱水果茶,一飲之下唔係好夠味喎,等佢煲下浸多陣先,再試就濃左addadd,但都冇水果味朋友話有維多C味,喜歡飲維多C嘅朋友可試試,否則唔太鼓勵!*後話:臨走個陣,隔離枱嘅海鮮焗飯正好啱啱上枱,好香呀好吸引呀(正所謂隔離入飯香)下次再泥試下先!
店內裝修蠻有格調的,有馬槽小擺設,適合朋友、情侶約會傾計!

選擇款式蠻多的!

西班牙海鮮飯 2人份量($268)

綠茶麻薯窩夫($98)
仲夏水果茶(熱)

2017-09-09
  • 西班牙海鮮飯
2017-08-08 686 浏览
餐廳環境雖然細細地但係幾 cozy,而我又係幾鍾意佢 cashier 背後牆壁上嘅花貓。我哋四隻餓鬼叫到成枱都係嘢食,咁就等我逐一介紹下啦!Oyster & Toast: 啲蠔仔隻隻都幾飽滿,多士又有香濃蒜香味。Roasted mushroom with oyster: 最最最正係用咗 portobello mushroom 同面頭有勁多芝士!但頭盤啱啱先食完咁多肥嘟嘟嘅蠔仔,呢個 oyster 就顯得有啲失色喇。Lobster pasta: 龍蝦有龍蝦味,係鮮甜嘅,但要剝殼就有啲難搞。Tortilla 即係西班牙蛋餅,有薯仔同其他餡料,厚厚嘅幾好咬感。佢屬於西班牙傳統美食之一,的確值得一試。Spanish paella 有 mussel, clams, shrimp & salami,開心 share 係最啱嘅!我自己通常偏好 seafood paella,因為海鮮嘅汁同啲飯混合埋一齊會更加鮮甜惹味,所以呢個我中意!Signature cocktail dessert (Sexy Six): 一覽之下都睇得出有咩唔同味道 - 分別係 chocolate crunch, matcha

我哋四隻餓鬼叫到成枱都係嘢食,咁就等我逐一介紹下啦!

Oyster & Toast

Roasted mushroom with oyster

Lobster Pasta

Tortilla

Tortilla

Paella

Signature cocktail dessert (Sexy Six): 一覽之下都睇得出有咩唔同味道 - 分別係 chocolate crunch, matcha & red bean, strawberry & cream, blueberry cheesecake, mango & yuzu jelly, apple crumble。賣相的確一流,唔同味道嘅甜品都會用一個貌似 champagne glass 嘅器皿起,只係呢個器皿係無腳嘅,所以就用手攞住食啦!當然,餐廳會提供返長柄匙羹方便你進食。我自己食咗抹茶果支姐,最估唔到最後係有我女朋友包底,佢食咗 3-4 支。其實食完晚飯食 1 支已經夠晒飽,所以真係 6 個人或以上先好柯打呀(係我女朋友先咁變態自己食咁多。。。)
Sexy Six

當中以 tortilla & paella 兩個比較傳統嘅西班牙嘢食,但留意返職員係讀錯晒呢啲食物名。話晒佢係 sell 食西班牙食品,呢方面有需要改進一下。。。其他整體而言都唔錯,只係未係好有 traditional 嘅西班牙風味。
2017-07-27
Oyster & Toast
Roasted mushroom with oyster
Sexy Six
2017-08-07 488 浏览
前陣子去了一個很長嘅西班牙旅行,回到香港亦享往當中的點滴,特別佢哋嘅西班牙菜式真係又平又好食,所以好想喺香港搵一間西班牙餐廳同朋友一齊聚會之餘,亦可分享旅行的趣事。今次呢間西班牙餐廳裝潢都好有格調,啱晒同朋友一齊聚會。餐牌內有多款西班牙小食、海鮮、意粉、甜品。牛肉墨西哥玉米片玉米片份量驚人,面頭更有大量牛肉碎、芝士、香草等材料相當豐富。令食時除了脆卜卜嘅玉米片外增添一份惹味感覺,當然食嗰陣要襯熱食,可以有拉絲效果。華都夫雞肉果仁沙律呢個沙律個雞肉真係重點,肉嫩而不乾真係好好味,加埋佢個沙律汁一齊食都幾醒胃。虎蝦墨魚汁意粉墨汁意粉上除了爽口彈牙嘅虎蝦之外還有櫻花蝦,令食意粉嘅時候可以多了一種香口感覺。仲夏水果茶水果茶味道清新而且唔會過甜。抹茶麻糬窩夫看似平平無奇嘅窩夫,但內裡其實加了令人無法抵擋嘅麻糬。只要食了一啖都可以將你溶化,而且窩夫非常軟熟,加埋雪糕、紅豆等一齊食真係非常幸福。

今次呢間西班牙餐廳裝潢都好有格調,啱晒同朋友一齊聚會。

餐牌內有多款西班牙小食、海鮮、意粉、甜品

仲夏水果茶
水果茶味道清新而且唔會過甜。
抹茶麻糬窩夫
2017-08-06 404 浏览
星期五嘅關係相約一大班朋友到上環吃個便飯,其中鄰近上環地鐵站的一所大廈內「La Postre」是今夜的重點所在。 入內地方寛敞而且有高枱橫枱之分,燈光以柔和調色相當舒服。餐牌的種類繁多,有小食、主菜、沙律、意粉、飯類、甜品等。 牛肉墨西哥玉米片$108玉米片沾上醬汁及牛肉,顏色相當吸引力而且牛肉碎會芝士混合呈拉斯效果。這個餐前小食是不俗之選,芝心脆口人人喜愛之作。 炸海鮮拼盤$298拼盤相當吸引全因全炸物,利用高杯去盛載內含:炸魷魚圈、炸蠔、蝦餅、魚手指餅、炸扇貝等。其中我比較喜歡炸扇貝全因比較少有,而且利用芝士相當滋味。所有炸物即叫即整,新鮮而且熱騰騰令人津津樂道。 黑松露薯條 $68薯條已粗身為主,松露是以沙律醬混合想熱騰騰的薯條,脆身而有味。 華都夫雞肉果仁沙律$168雞肉切切薄片混合果仁及沙律菜,顏色相當吸引而且健康,一大班人進食也非常足夠。 龍蝦燉飯$298原隻龍蝦呈現眼前相當吸睛,龍蝦蝦肉肥美而不膩。龍蝦肉的醬汁與金黃色的飯粒融合,配上青豆及粟米等配料相當滋味。全因醬汁的精華深入飯粒來,每啖都濃郁而香口。 虎蝦墨魚汁意粉$128墨魚汁意粉相當入味,原隻虎蝦一共有四隻足夠各人
牛肉墨西哥玉米片$108
炸海鮮拼盤$298
炸海鮮拼盤
黑松露薯條 $68
華都夫雞肉果仁沙律$168
龍蝦燉飯$298
虎蝦墨魚汁意粉$128
墨魚汁意粉相當入味,原隻虎蝦一共有四隻足夠各人份量。墨魚汁濃郁而且不會太稀身,每一口意粉都恰到好處不會太膩。
抹茶麻薯窩夫$108
永遠抹茶是我甜品必然之選,脆身的窩夫底做得相當出色,窩夫內混入麻薯香輕輕切開相當煙韌。旁邊更有抹茶及紅豆蓉配上,也是完美組合。
抹茶麻薯窩夫
朱古力布朗尼窩夫$98
喜歡這裏的窩夫底全因脆口而且即叫即整,朱古力有Oero及布朗尼份量也較多,喜歡朱古力朋友不容錯過。
2017-08-03
炸海鮮拼盤
抹茶麻薯窩夫
2017-08-06 289 浏览
朋友們經常提起這個招牌窩夫,聽落吸引,講多兩講的確有想吃的衝動。衝動就要行動!到了餐廳位於上環的分店,鄰近地鐵站,非常方便。餐廳裝修具西式風格,一行六人被安排到寬敞的座位,大家圍住傾計,都幾舒服。餐牌食物以西班牙菜為主,前菜,小食,主菜,甜品等選擇豐富。飲品亦有咖啡,酒類及花茶。牛肉墨西哥玉米片 $108玉米片上醬汁香濃又豐富,芝士蕃茄加上肉碎非常惹味,加上脆脆的玉米片,食到停唔到口。黑松露薯條 $68黑松露醬味道突出,平時食薯條都會食到唔夠醬,今次餐廳比足兩個醬,夠貼心。薯條是厚切的,而且熱辣辣。龍蝦燉飯 $298原隻大龍蝦燉飯賣相吸引,而且龍蝦已開邊,方便食用。燉飯黏黏地,味道香濃,入口有點似意大利飯,口感討好。虎蝦墨魚汁意粉 $128這個墨魚汁意粉雖然顏色黑沉沉,但入口香滑,非常creamy,感覺都幾溜。意粉幼身頗彈牙,另外還有三隻開邊虎蝦。朱古力布朗尼窩夫 $98窩夫是這裡的招牌菜,不可不吃。窩夫上有一大球朱古力雪糕,棉花糖,布朗尼和Oreo餅,十分豐富。窩夫切開時非常香脆,口感一流。餐廳的窩夫的確非常吸引,用料豐富,製作精美,並非浪得虛名,難怪客人即使只吃窩夫也慕名而來。

衝動就要行動!
到了餐廳位於上環的分店,鄰近地鐵站,非常方便。
牛肉墨西哥玉米片 $108
黑松露薯條 $68
龍蝦燉飯 $298
虎蝦墨魚汁意粉 $128
朱古力布朗尼窩夫 $98

2017-08-03
朱古力布朗尼窩夫
LA POSTRE位於上環永樂街的樓上店主打西班牙菜。餐廳佈置精緻,別具一格的特色,十分適合 三五知己 知己在此談心聚會。飲品是雜莓梳打,梳打的味道很香。我自己個人本身就很喜歡古舊歐美風的設計,由其落地玻璃窗的設計,早上中午,可以享受日光浴,晚上卻看到上環的夜景。 餐廳的其中一個特色,銀紙餐巾我還是第一次見。 芝士蟹餅相$168),木魚碎,芝士,薯仔蛋,蟹腳,煙肉同 草菇我個人有點認為太大碟,不過這個價錢,這個份量挺合理,蛋汁十分多,令到蟹腳充滿蛋漿十分好吃配料很多,每一口都吃到不同的配料。 西班牙豬手($388)我個人很少吃豬手,我會叫這道菜是因為賜B喜歡吃,Haha 不過我第一次吃到這樣充滿醬汁的豬手,沒有平時吃的那麼乾身,而且這比較合乎我口味,由於我外婆煮菜太棒了。我十分嘴刁,這道菜有點酸甜味,因為酸令到我吃不到豬手的油膩感而且蜜糖還另上,這也太貼心吧,因為我不太喜歡甜色。 Risotto 黑松露忌廉蘑菇飯($118)我這個菇系愛好者,一見到這個全菇飯,心心眼都出現了,黑松露忌廉原本就已經很相配,加上蘑菇後,變得香味更濃郁了 甜點雜果麻薯窩夫($13

餐廳的其中一個特色,銀紙餐巾
我還是第一次見。

我個人有點認為太大碟,不過這個價錢,這個份量挺合理,
蛋汁十分多,令到蟹腳充滿蛋漿十分好吃
配料很多,每一口都吃到不同的配料。

西班牙豬手($388)
我個人很少吃豬手,
我會叫這道菜是因為賜B喜歡吃,
Haha
不過我第一次吃到這樣充滿醬汁的豬手,
沒有平時吃的那麼乾身,
而且這比較合乎我口味,
由於我外婆煮菜太棒了。我十分嘴刁,
這道菜有點酸甜味,
因為酸令到我吃不到豬手的油膩感
而且蜜糖還另上,這也太貼心吧,
因為我不太喜歡甜色。

Risotto
黑松露忌廉蘑菇飯($118)
我這個菇系愛好者,
一見到這個全菇飯,心心眼都出現了,
黑松露忌廉原本就已經很相配,
加上蘑菇後,變得香味更濃郁了

甜點雜果麻薯窩夫($138)
這店真的,真的,真的,很貼心,
蜜糖,這本身就是我的死敵,
哈哈,另上真的太棒,
我從前就認定了甜點是超級甜,不甜為什麼叫甜點,
但其實並不是全部甜點都甜到殺了我,
而這一個窩夫只是帶一點點甜味,
對我來說十分容易入口,
而且配搭上鮮果,是水果的甜味,
十分清新又好吃。

仲夏水果茶($46)
是用夏天的鮮果做的,
消暑飲料的說

有關產品及有關資料是由品牌提供,
以上文章是屬於我有關產品的個人感覺,使用效果因人而異
免責聲明:本文章所發表的全部內容均屬個人意見及感受,並不代表該品牌之言論及立場。
如需協助或希望獲得更多有關產品資訊, 請直接聯絡該品牌查詢或尋求相關專業意見。

如從而引起任何損失或法律糾紛,本人概不負責.
用餐优惠
試食活動
2017-08-01 1247 浏览
近日想食西班牙菜,找間價錢適中,看食評這裏多好評,入到餐廳環境無預期想像的好,如果是普通cafe都可以接受,隻餐碟細個酒樓的骨碟,水杯一個手掌摭住都得,可能食物補救呢!坐低hoeggarden(原味) 1pint happy hour 賣hk$68,我剛剛蘭桂芳china pub hoeggarden(梅味), 賣$53咋,餐纸是青綠色印歐羅纸幣,7月節拿去燒。餐牌的芝士蟹餅相,影得好靚,$168,骨碟咁大,上面木魚碎不香,一般芝士,薯仔蛋,不香,不滑,老,细蟹腳一般,這個價錢即失望。黑豬肉煙肉欖油意粉$98, 好香鑊氣,好似茶餐廳炒出來,只食到煙肉,食不出黑豬肉,好油,肥淋淋,欖油唔香,普通貨式。我叫西班牙蛋餅$98,上枱賣相失望,有些燶,中式煎蛋,好似蠔餅,雞蛋焗魚腸咁,老,無薯仔無芝士,差不多全蛋,老及鞋,有幾粒蚝。究景知唔知西班牙蛋餅是怎做架。與我上次在湾仔El cerdo的水準差好遠,佢都只賣$68,真係蝕。我們想好彩沒有叫西班牙炒飯,無叫的貴野食,否則更蝕。誰知回家看單,蛋餅變蠔餅價$168,點解,因我去廁所,太陽埋單,無看,激死!去廁所,一路踎,天花水是咁滴。

去廁所,一路踎,天花水是咁滴。

2017-07-28
2017-08-01 210 浏览
話說,今次算係我第3次幫襯 La Pastre 啦 之前去過一次上環,一次銅鑼灣 但我都係鐘意上環多D 其實以裝修黎講,2 間風格都差唔多,都係以古舊歐美風為主 但我就好鐘意上環呢個落地玻璃窗的設計,感覺好開揚,就好似同街外連成一線 但又有自己獨特的寧靜感~ 餐廳的其中一個特色,銀紙餐巾 上次係美金,今次係歐羅 XD ~! 前菜 西班牙沙律 HKD 118 其實呢間餐廳 係食西班牙菜的,所以今次要試一試呢個西班牙沙律 MENU 的西班牙沙律就以一粒粒的豆為主 實物就椰菜同洋蒽較多  最特別係呢個沙律係辣的,係沙律中加入了TABASCO 辣度亦唔係微個隻,加埋D生洋蒽,都真係幾辛辣和酸辣~ 我呢D食慣辣的人當然無問題,但朋友就唔係好頂得順。 而且酸度亦較高,淺嘗幾開胃,食多左會太酸~ 西班牙,當然要食海鮮炒飯 HKD 268 2人份量 呢個絕對唔止2人份量囉,我覺得4人都夠。 海鮮黎講,都以傳統大路的青口,大蝦同蜆為主~ 不過全部都係鋪係面,無混入到飯中~ 蝦係超大隻,而且好爽口~ 飯就好多汁,似意大利飯咁,混入左茄汁 不過唔會好糊口,食落仲食到粒粒飯既感覺。 不過飯入
話說,今次算係我第3次幫襯 La Pastre 啦
之前去過一次上環,一次銅鑼灣

但我都係鐘意上環多D

其實以裝修黎講,2 間風格都差唔多,都係以古舊歐美風為主
但又有自己獨特的寧靜感~
餐廳的其中一個特色,銀紙餐巾
上次係美金,今次係歐羅 XD ~!

前菜
西班牙沙律
HKD 118

MENU 的西班牙沙律就以一粒粒的豆為主
實物就椰菜同洋蒽較多
最特別係呢個沙律係辣的,係沙律中加入了TABASCO

辣度亦唔係微個隻,加埋D生洋蒽,都真係幾辛辣和酸辣~

我呢D食慣辣的人當然無問題,但朋友就唔係好頂得順。
而且酸度亦較高,淺嘗幾開胃,食多左會太酸~

西班牙,當然要食海鮮炒飯
HKD 268 2人份量

呢個絕對唔止2人份量囉,我覺得4人都夠。
海鮮黎講,都以傳統大路的青口,大蝦同蜆為主~

不過全部都係鋪係面,無混入到飯中~

蝦係超大隻,而且好爽口~

飯就好多汁,似意大利飯咁,混入左茄汁
不過唔會好糊口,食落仲食到粒粒飯既感覺。
不過飯入面就無海鮮,感覺,似西炒飯多過海鮮炒飯

本黎係前菜的菇,因為要焗,所以遲來了~
烤香菇蠔肉

HKD 138

呢個同平時的烤菇有少少唔同,就係加入左蠔~
菇烤得比特別淋,可能要遷就煮蠔的時間吧~

蠔比想像中大隻很多,但較淋身~ 比較黏口

就係整個烤菇都以淋為主。

是日不適
叫了熱飲的水果花茶
甜中帶有茶味,但水果味不太強烈
滿滿的一壺很耐喝~

這裏的MOJITO 有很多味道
朋友點了荔枝味的
荔枝味很重,薄荷味沒有想像中的濃
感覺像荔枝SODA ~

豐富的晚餐當然要加上甜品~

HKD 78/ 半份

尼個,係半份的份量~
但已經好豐富了~

圖圖的,是一個雪到變冰的雪糕球
沒有了雪球的幼滑,但帶來了陣陣的超冰凍口感~

BROWNIES 是小小的一粒粒,沒有平時一整塊的膩~

還有棉花糖/OREO 及吉士 ,一大堆的,很豐富~

窩夫做得外脆內軟,很有水準
加上這個濃度極高的朱古力醬,非常的可口~

就為是夜的晚餐劃上了完美的句號~

2017-07-26
  • 西班牙沙律
2017-07-28 269 浏览
因為要同老爸試西班牙菜兼帶他遊上環,所以試了這間年輕人口味的店,讓老爸新潮一下。我們中午去,其實有午市套餐,但價錢也不便宜,要$70以上。最終我們散叫點了三個菜。第一樣是黑毛豬配哈蜜瓜。賣相好精緻。哈蜜瓜夠甜,黑毛豬就好咸,喜歡吃的自然會鍾意。不過老爸好像不懂欣賞,他的評語是:不過不失啦。第二樣是虎蝦墨魚汁意粉。記住要留意儀容,因為會食都成口黑色!墨魚汁味濃,所以意粉好好味,但虎蝦就普普通通。老爸平時不太喜歡吃麵食一類,所以能吃完自己的一份算好了。不過問他要不要多一點,他說不要。最後是芝士煎蟹餅。這是三樣中老爸最喜歡的,讚不絕口。食時要小心,因為好熱。不要看它小小的(似細size pizza),其實很飽肚。入面有好多餡料,味道又濃。一個分六份,吃一份其實已足夠。三樣價錢已經$500未計加一服務費。對我來說是好很貴,還好我有現金劵,只給了加一的服務費。但讓老爸和自己吃吃未試過的西班牙菜,算是長了見識。

题外话/补充资料: 因為一面牆全是大玻璃,有冷氣等於無冷氣。所以中午的時候很熱,是熱到流汗的那種!所以怕熱的要留意。
2017-06-06
午餐
用餐优惠
現金券
約了一個很久沒見的中學同學見面兼吃晚飯,找餐廳的重任就交了給我!想找一間好一點的cafe,安安靜靜,舒舒服服的談天!我記得朋友介紹過La Postre,所以就訂了枱試試!那天實在太肚餓,所以我們決定吃得豐盛一點!店員介紹這裏的Tapas很有特色,我們先點了一份芝士煎蟹餅。來到已經感受到香噴噴,蟹餅在熱辣辣的鐵板上,上面滿佈木魚碎,有一隻一隻的蟹鉗,蛋漿裡還有點番薯粒和半溶的芝士,層次非常豐富!然後我們都點了飲品,分別是Pineapple Mojito和藍莓蜜桃茶,藍莓蜜桃茶好香桃味,清甜!朋友的菠蘿特飲也很清新!主菜我們點了紅酒燴牛仔骨配鮑魚沙律,牛仔骨很重牛味,燴得好入味好稔,調味也很好,吃到淡淡的紅酒香!鮑魚爽口彈牙,沙律菜新鮮清新!這個配搭很特別又出奇地夾!芝士龍蝦忌廉意粉也是必點的,忌廉汁超好吃,意粉裏面也有很多龍蝦肉,用料足!最後就是我十分期待的什果麻糬窩夫!一來到真的打從心裡笑出來!OMG!賣相如此精緻!藍色的雪糕,是vanilla味來的!上面滿佈新鮮的什果!還有一些吉士醬!窩夫外面很鬆脆!裡面是煙煙韌韌的麻糬!沾一點蜂蜜吃,簡直是嚐到了幸福的滋味!
我記得朋友介紹過La Postre,所以就訂了枱試試!

那天實在太肚餓,所以我們決定吃得豐盛一點!

鮑魚爽口彈牙,沙律菜新鮮清新!這個配搭很特別又出奇地夾!

最後就是我十分期待的什果麻糬窩夫!

上面滿佈新鮮的什果!還有一些吉士醬!
窩夫外面很鬆脆!裡面是煙煙韌韌的麻糬!
沾一點蜂蜜吃,簡直是嚐到了幸福的滋味!
2017-07-21
  • 雜果麻糬窩夫