餐厅: La Serre
资讯:

2025-01-01 0 浏览
我媽又帶我嚟海濱公園玩,玩到咁上下就去咗附近一間好chill嘅西餐廳食嘢補充體力先🤭🧅炸洋蔥圈炸得啱啱好油膩感少,外脆內軟,蘸少少蛋黃醬已經好好味🍝大蝦蕃茄乾羅勒意大利幼麵有6隻肉質鮮嫩爽彈大蝦喺麵面,幼麵煮得恰到好處,保持彈性同嚼勁🧇窩夫配榛子雪糕榛子愛好者必點,榛子雪糕口感細膩啖啖果仁香氣窩夫好厚身,現場烤焗外層微脆內裡軟熟帶少許嚼勁,味道微甜,仲撒上好多原粒榛子喺窩夫面🍎蘋果汁🥭 Virgin Lady Yoga一杯以芒果蓉加乳酪為主嘅Mocktail,口感濃厚仲有芒果嘅香甜味,配搭一串水果(士多啤梨、橙、檸檬、青檸)令Mocktail更清新

🧅炸洋蔥圈
炸得啱啱好油膩感少,外脆內軟,蘸少少蛋黃醬已經好好味

🍝大蝦蕃茄乾羅勒意大利幼麵

🧇窩夫配榛子雪糕
榛子愛好者必點,榛子雪糕口感細膩啖啖果仁香氣

🍎蘋果汁
大蝦蕃茄乾羅勒意大利幼麵
窩夫配榛子雪糕
Virgin Lady Yoga
2024-12-10 673 浏览
點了4 course set dinner,還在掙扎頭盤要法國Pork belly 配多士還是是日餐湯的時候,問了女侍應,得知是日餐湯是蘑菇湯,毫不猶豫的選擇了蘑菇湯。果然沒讓我失望,熱辣辣,整碗密密碎碎的蘑菇粒香且有嚼勁,在這初冬之際,一碗下肚,身心皆暖😋5月中第一次吃了炸軟殼蟹Taco後一直念念不忘,其實今晚主要是想回味一番,所以小食選擇了炸軟殼蟹,份量很大方,原隻上,一上桌,已經聞到陣陣香味,脆得像在吃薯片,除了有灑在面上的辣椒七味粉,還配有芥末蛋黃醬,絕配,好吃到忍不住晃腳🤪主食選了龍蝦帶子番茄義大利飯,龍蝦有烤過的炭香,肉很彈牙,值得稱讚的是龍蝦鉗已經剝好殼,一口大滿足😌飯是我喜歡的硬度和濕度,還有少許的芝士碎,每一口都是幸福的感覺,想起上週和老友的深圳美食之旅,她說美食很療癒,深有同感 ,那一刻真的吃到感動的感覺😬覺得生活真美好😉甜品是我最愛之一的檸檬撻,酸甜程度剛剛好,正好解解膩,完美的一餐。觀塘海濱公園是最近新寵,有美麗的黃昏日落,有對岸啟德美麗的夜景,跑步的人士,各種可可愛愛的寵物,還有不少歌唱愛好者即場獻唱。
蘑菇湯

• 軟殼蟹牛油果墨西哥薄餅
  • 黃金軟殼蝦
  • 西班牙小辣椒
2024-12-05 609 浏览
行到觀塘海濱公園散步,見到有間落地玻璃餐廳,仲可以俾竉物入得,嗯~想食住美國頂級紅屋牛扒,睇住海景吹住海風,聽住live music chill吓~呢間餐廳一定掂。今日我哋叫咗個 4course Set Dinner,再加多個 紅酒燴牛面意大利闊麵,頭盤我哋揀咗 意大利素菜湯小食叫咗炸雞塊Main course就揀咗 烤美國頂級紅屋牛扒厚實嘅份量切開時一擁而上濃郁嘅肉汁完全滿足嘅愛牛嘅我哋紅酒燴牛面意大利闊麵濃郁的紅酒燴汁、鮮嫩的牛面肉、絕佳配搭~最後以法式特濃朱古力撻作結

頭盤我哋揀咗 意大利素菜湯

鮮嫩的牛面肉、
絕佳配搭~

最後以法式特濃朱古力撻作結
2024-12-04 492 浏览
今目觀塘海濱Cosplay活動,動漫人唔同裝扮走來走去好搞笑海濱個環境好有feel。 同個朋友太肚餓,入咗去間露天餐廳幾吸引,印象中開咗好耐。大蝦蕃茄乾羅勒意大利扁意麵 大蝦有6大隻咁多好彈牙,汁底同linguine足夠水份,重點係本身linguine已經入晒味,麵條份量都大方足夠兩人份量。混合酸酸甜甜蕃茄乾加芝士粉一齊食入晒味。烤美國頂級安格斯肉眼扒 12安士食開Medium-well,容易切開,肉質幼嫩新鮮煙靭,煮得啱啱好,滿足滿足。醬汁剛好,擺盤乾乾淨淨,影相顏色都好靚,見到都吸引。最喜歡係佢有薯餅做配菜好味道,沙律新鮮份量都多。Virgin Lady Yoga (Mango Puree, Yogurt, Soda) 食完塊扒好滿足想飲啲果汁,叫咗杯芒果乳酪。隻杯肥嘟嘟好好揸,有一串水果豐富味蕾,有士多啤梨檸檬橙,不過芒果才是主角。

大蝦蕃茄乾羅勒意大利扁意麵

烤美國頂級安格斯肉眼扒 12安士

2024-08-24 1867 浏览
最鍾意尼度噶香辣白酒汁美國大蜆意大利幼麵,美國大蜆隻隻新鮮鮑滿,creamy白酒汁帶出蜆噶鮮味。經常推薦好多朋友黎食。仲有燒法國鴨胸都好值得試下,肉質鮮嫩 煎噶火候岩岩好, 淋上特製噶醬汁,正啊!
2024-07-29 2188 浏览
全玻璃屋設計"La Serra"位於觀塘海濱,戶外位置擁有海景景致清幽,加上簡約時尚的裝潢設計,營造出一種浪漫優雅的用餐氛圍😍👫我們坐下點了一份晚餐及一份主菜🍝💫法式豬腩肉醬配多士 Pork Belly Rillette w/ Toast以慢煮的法式豬腩肉🐷製成醬料幾特別,濃郁香醇,搭配烤香脆的多士🥪,口感層次豐富,確是有特色的開胃前菜🤤💫炸魷魚圈 Fried Calamari魷魚圈🦑外層酥脆內裡鮮嫩多汁,沾上鮮檸檬汁後更清爽可口,配汽水啤酒🍻一流👍🏾😚💫烤美國頂級紅屋牛扒 Grilled U.S Prime Porterhouse Steak厚實多汁的頂級牛扒🥩精心烹調🥘五成熟剛好,肉質鮮嫩,入口即化,搭配餐廳特製的醬汁,味道濃郁好味👅💫Impossible™ 素牛肉千層麵 Impossible™ Vegan Beef Lasagna採用Impossible™植物性牛肉製作的千層麵,層次感豐富,口感猶如真牛肉入口柔軟配上濃郁的芝士醬汁,值得推薦💕💫是日甜品 - 檸檬蛋糕 Daily Dessert - Lemon Cake蛋糕綿密細緻,帶少少檸檬酸味清新口感,中和一下餐後的油膩感🥰飲

💫炸魷魚圈 Fried Calamari

2024-07-03
檸檬蛋糕
餐包
2024-07-12 1679 浏览
觀塘海濱除左跑步🏃,其實都有好食嘅餐廳!La Serre 依間係觀塘海濱公園入邊嘅西式餐廳!環境優美之餘,都係一個幾有格調,幽靜浪漫,可以同3知己喺海濱長廊把酒談歡,之外仲可以同👫情人食飯添!我喜歡食用墨西哥🇲🇽脆餅配牛油果及豬軟骨依個薄餅組合!肥而不膩如果你係一個素食嘅者,呢句依間餐廳都有好多素食選擇,包括意式素食千層麵,呢個千層麵比一般肉醬千層麵更加好食,又有濃郁嘅芝士🧀仲有佢嗰個辣椒,真係幾好味㗎
觀塘海濱除左跑步🏃,其實都有好食嘅餐廳!

仲有佢嗰個辣椒,真係幾好味㗎
  • 西班牙小辣椒
2024-07-02 1366 浏览
今次帶大家去天橋下浪漫一下💕我講緊係觀塘海濱嘅La Serre呀🤣對住大海景飲番一杯chill下,又浪漫又放鬆😘環境:7/10有室內室外用餐位置,室內以柔和燈光帶出氣氛,室外可以享受微微海風,每星期二、四、六仲有busking🥰想聽下歌chill下嘅朋友要留意番時間啦😝食物:8/10Grilled Squid $128份量算多,調味啱啱好唔會遮蓋墨魚🦑本身嘅味道,彈牙之餘唔會太韌,作為前菜或佐酒都係好選擇Tiger Prawn Farfalle $168虎蝦🦐相當入味,肉質爽口,蝴蝶粉比意粉更加有口感而且相當掛汁,大蝦汁香濃鮮甜,值得一讚👍🏿Pork Ribeye $198‼️重點推介‼️黑毛豬厚身啖啖肉,意外嘅係口感相當嫩滑同juicy,咬落去仲有肉汁爆出嚟🤣配菜有薯角同燒茄子,配搭相當唔錯😌Mojito and Sangria $98/1浪漫環境緊係飲番杯享受氣氛🥰輕鬆嘅可以叫杯cocktail ,店家仲有不同酒類任君選擇,適合唔同嘅朋友💰性價比:7.5/10 人均350-400左右,相比尖沙咀等睇到海景嘅餐枱平啲😜而且仲有busking 可以比大家點下歌,你話值唔值得去試呢🤩
環境:7/10

Mojito and Sangria $98/1

💰性價比:7.5/10
2024-06-25
2024-06-29 1384 浏览
Fish Casserole $220魚🐟好滑 連唔食魚嘅男朋友都讚😚Clam Linguine $158呢度嘅蜆肉係超級大隻😍有極度新鮮🤩超鮮甜 一定要叫😍Chicken Stick $98雞翼炸到係金黃酥脆既外皮😆🤤咬落去可以食到脆卜卜既外皮 外皮既酥脆同雞既肉汁 超yummy😋Latte $42Latte 賣相超級吸引🥰 上層有綿密既泡泡口感十分幼滑 係我好鍾意嘅味道🤤Baileys Coffee $88不嬲都好鍾意飲baileys 🤩 見到呢度有咁特別嘅飲品就即刻叫😍 入口好香好香嘅baileys味 甜甜地😚La Serre 📍觀塘海濱道 90 號地下 1 號舖
Fish Casserole $220

Baileys Coffee $88

La Serre
📍觀塘海濱道 90 號地下 1 號舖
2024-06-28 1288 浏览
餐廳環境清靜,位置靠近觀塘海濱三文魚籽藜麥牛油果羽衣甘藍沙律三文魚籽幾時,羽衣甘藍幾爽脆,牛油果清爽開胃海鮮拼盤 $388包括虎蝦、魚柳、美國大蜆、魷魚,用黑胡椒調味,有薯角、燒南瓜等配料大蝦龍汁虎蝦意大利蝴蝶粉$168虎蝦已經剝好殼,蝴蝶粉口感有彈性,正常水準Kiwi lemonade $78奇異果、檸檬汁和梳打水組合,偏酸Passion Fruit Squash $78熱情果、梳打水和雪碧混合而成,比較甜
餐廳環境清靜,位置靠近觀塘海濱

三文魚籽藜麥牛油果羽衣甘藍沙律
三文魚籽幾時,羽衣甘藍幾爽脆,牛油果清爽開胃

海鮮拼盤 $388

大蝦龍汁虎蝦意大利蝴蝶粉$168
虎蝦已經剝好殼,蝴蝶粉口感有彈性,正常水準

Kiwi lemonade $78
奇異果、檸檬汁和梳打水組合,偏酸

Passion Fruit Squash $78
熱情果、梳打水和雪碧混合而成,比較甜
2024-06-24 1057 浏览
走到觀塘海濱,遠遠已經見到這家被燈泡圍繞著的玻璃屋餐廳,在晚上漆黑的天橋下光芒四射炎熱的夏夜先來一杯清涼的cocktail, 慢慢欣賞燈光璀璨的夜景才夠chill🍹The Ocean: 小海豚從淺藍色的調酒中一躍而起,打卡非常漂亮。濃烈的冧酒味中透出一點菠蘿的甜味和橙皮的芳香,愛喝冧酒的朋友一定喜歡🍹Mango Daiquiri: 喜歡芒果香但不想太甜膩,就要選這個了。加了清新的青檸汁,甜中帶酸的芒果味相當刺激食慾。這時佐酒小食上枱了🫑西班牙小辣椒:辣椒只是名字。把不辣的青尖椒炸到軟身,再灑上海鹽和黑椒,其實連BB辣也沒有。但是咬下去一點點爆發的鹽花和黑椒,把尖椒的青澀變得甘香又惹味,最後以一點甜椒的微甜作結。用來下酒,味道有層次當然還有主菜🌮日本豬軟骨墨西哥薄餅:豬軟骨肉堆得滿滿的,包在烘得香香的墨西哥薄餅內,很夠份量,豬軟骨肉入味又嫩滑,啖啖肉吃得痛快。薄餅內夾着軟綿綿的牛油果,再配上蕃茄和芒果做的salsa ,很有墨西哥的風味🦞蕃茄醬龍蝦意大利闊麵:半隻開邊龍蝦橫跨在堆成小山的闊麵上。龍蝦肉鮮味彈牙,還有大大隻已拆殼的蝦鉗,而龍蝦頭藏着更鮮味龍蝦羔,煎香過味道十分濃郁。意大利闊麵

這時佐酒小食上枱了

當然還有主菜

意大利闊麵煮得剛好有咬口,掛滿蕃茄醬上面再刨些芝士蓉,一絲的鹹香吊出蕃茄醬酸甜,再拌入龍蝦羔,加添了海洋的鮮味。

飽餐之後可以在觀塘海濱長廊散步幫助消化呢

P.S. 下次要星期二/四/六晚去,有busking night 啊🎼
2024-06-24 992 浏览
係觀塘海濱的路上見到一間靚裝屋仔,原來係一間西餐廳。餐廳有室內室外座位,屋頂仲有好多閃燈做裝飾,晚上環境氣氛真係一流,超適合拍拖同朋友聚餐。餐廳仲定期有busking night, 一定好熱鬧。餐廳有晚餐menu, 另外散叫都有超多選擇,價錢仲幾親民!烤魷魚魷魚厚肉超大隻,而且新鮮爽口彈牙,好鮮味😋一d都吾會韌,真係未食過咁好食的魷魚!素牛肉千層麵同真牛肉千層麵味道一樣😍千層麵焗得好香,軟硬適中。有大量温室豆苗同Parmesan 芝士係面,蕃茄汁酸甜,中和左芝士的油膩感,好食👍🏻軟殼蟹牛油果墨西哥薄餅超浮誇!每一件taco 都有一整隻軟殼蟹!平時的餐廳都係得一半。軟殼蟹仲厚肉多汁,仲有蟹膏,好鮮甜!taco入面仲有一大塊牛油果,加埋莎莎醬一齊食,口感超豐富。Hendrick Gin Martini 美食當然要配靚酒,酒重濃,經典的味道。Pussy peach 好清爽的感覺,淡淡蜜桃味,仲有青瓜粒粒,好fresh👍🏻🌟總括嚟講,性價比超高的一間西餐廳,食完飯仲可以去海濱散散步👍🏻

餐廳有晚餐menu, 另外散叫都有超多選擇,價錢仲幾親民!

烤魷魚

素牛肉千層麵

軟殼蟹牛油果墨西哥薄餅

Hendrick Gin Martini
美食當然要配靚酒,酒重濃,經典的味道。

Pussy peach
好清爽的感覺,淡淡蜜桃味,仲有青瓜粒粒,好fresh👍🏻

2024-06-21
  • 烤魷魚
  • 軟殼蟹牛油果墨西哥薄餅
  • 素肉千層麵
觀塘海濱氣氛玻璃屋|遠離繁囂觀塘海濱有間好有氣氛嘅玻璃屋,專做多國菜,情侶拍拖朋友聚會嘅好地方!有啲日子仲會有現場busking添!有室內室外位置可以揀,室外位置可以望住個海!好Chill~🫧烤魷魚份量十足!仲有青菜拌碟,仲有少少燒烤味,做前菜真係一流~🫧 格斯牛肉芝士竹炭漢堡配牛油果煎蛋漢堡好大份,竹炭口味好特別!有咁多唔同嘅配料,層次感好豐富!🫧 大蝦濃汁虎蝦意大利蝴蝶粉 有兩隻大蝦,仲要剝埋蝦殼,方便食用。蝴蝶粉個汁好特別,好易入口!🫧 Gunner(Ginger Ale, Ginger Beer, Bitters)🫧 Passion Fruit Squash(Fresh Passion, Fruit, Soda, Sprite)呢度有唔同嘅Cocktail Mocktail可以嗌,任君選擇~
𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜
💬 DM for collaborations

#FoodieParadise #Foodie
觀塘海濱氣氛玻璃屋|遠離繁囂

🫧烤魷魚
份量十足!仲有青菜拌碟,仲有少少燒烤味,做前菜真係一流~
🫧 格斯牛肉芝士竹炭漢堡配牛油果煎蛋

——————————————————
👀 Follow @ahmoon.tt
👍 comment|share |like |save
💬 DM for collaborations

#FoodieParadise #Foodie #HongKongFoodie #HKFoodieFinds #TasteofHongKong #FoodieAdventures #ahmoontt_food #hongkong #香港美食 #美食 #美食探店 #香港美食探店 #香港好去处

2024-06-19 831 浏览
前排食完飯行下觀塘海濱發現一間幾有格調的西餐廳所以特登同朋友再過嚟試一試3 Course Set Dinner $388三文魚籽藜麥牛油果羽衣甘藍沙律有齊鮮味的三文魚籽、藜麥、牛油果和羽衣甘藍不但色彩豐富每一口更有不同的口感仲可以伴前菜的麵包一起食是一道不錯的開胃菜海鮮拼盤裡面包含多種新鮮的海鮮包括份量十足檸檬撻作為甜點這個微酸檸檬撻口感酸爽是個完美的結束日本花魚 一夜干飯 $220我們另外仲點了這道烤得香脆的日本花魚魚肉不腥還搭配著微焦的脆胞米飯超讚會想再來食多一次~Iced Mocha $48飲品方面朋友點了Mocha說有咖啡香氣不太甜Mocktail - Kiwi Lemonade $78我點了這杯奇異果和檸檬的無酒精飲品幾清爽~-題外話間餐廳好似漆黑中的螢火蟲😂在海濱非常容易找到而食飽又可以行下海濱都幾舒服~
前排食完飯行下觀塘海濱發現一間幾有格調的西餐廳
所以特登同朋友再過嚟試一試

3 Course Set Dinner $388
三文魚籽藜麥牛油果羽衣甘藍沙律
有齊鮮味的三文魚籽、藜麥、牛油果和羽衣甘藍
不但色彩豐富

是個完美的結束

日本花魚 一夜干飯 $220
我們另外仲點了這道烤得香脆的日本花魚
魚肉不腥還搭配著微焦的脆胞米飯超讚
會想再來食多一次~

Iced Mocha $48
飲品方面朋友點了Mocha說有咖啡香氣不太甜

Mocktail - Kiwi Lemonade $78
我點了這杯奇異果和檸檬的無酒精飲品
幾清爽~
題外話間餐廳好似漆黑中的螢火蟲😂
在海濱非常容易找到
而食飽又可以行下海濱都幾舒服~
  • 日本花魚一夜干飯
2024-06-19 873 浏览
在觀塘海濱散步,一定會見過這間玻璃屋,感覺很有情調,今天終於一試。餐廳有室內和戶外位置可以選擇,選擇了靠窗的室內位置,既有景觀,亦有冷氣,雙重享受。燒法國鴨胸 $198鴨胸係用厚切嘅方法,燒得很香,而且厚切,更有口感。配菜有南瓜同埋意大利翠玉瓜,南瓜超甜超好食。日本花魚一夜干飯$220條魚大到完全遮蓋晒所有飯,煎得好香,用一個鐵鍋上菜,底下的飯應該炒過而且吸收了魚的味道,我覺得飯才是主角。魚肉很滑但是要小心細骨。香辣棒棒雞 $98係一個麻辣嘅炸雞鎚🍗,外皮很酥脆,不是硬梆梆那一種,雞肉很Juicy,中麻,微辣,喜歡吃四川麻辣的絕對要試。Espresso Martini 這間是近期飲過做得最好的Espresso Martini 咖啡味,酒味和甜度都做得很balance,面頭的cream很滑很細緻。朋友的Iced Fruit tea 是熱情果為主的果茶,我沒有試,未能評價。食物和飲品都很滿意,而且兩個主菜很大碟,份量很足夠,配合悠閒舒適的環境,這一餐很滿意。

燒法國鴨胸 $198

日本花魚一夜干飯$220