2019-05-16 911 浏览
要品嚐其手藝,當然要點店家的原味千層蛋糕來嚐嚐。一共20層的薄餅,厚薄度一致(說真的自己在家裡很難煎出這麼薄的餅皮)每層薄餅間夾著加入了Rum酒的鮮忌廉,入口時口感順滑,而且層次豐富。另外,蛋糕的甜度適中,女生一人也能吃完一整件。一般常吃到的千層蛋糕,冷藏的時間久了,外邊邊緣的餅皮通常都是乾乾的,但是LADY M的千層蛋糕仍可以維持濕軟的口感。LADY M的甜點,最強調的便是手工精製,每件千層蛋糕索價七八十多元,但也是貴的有它的道理。偶爾一次豪氣的品嚐貴婦甜點再為自己打打氣!
要品嚐其手藝,當然要點店家的原味千層蛋糕來嚐嚐。
原味千層蛋糕

另外,蛋糕的甜度適中,女生一人也能吃完一整件。

偶爾一次豪氣的品嚐貴婦甜點再為自己打打氣!

2019-05-04
原味千層蛋糕
2019-05-12 308 浏览
Lady M比稱為港女cake,沒有香港女生不認識身為港女 當然有空就要去捧場 今天和友人一起去吃 一人點一個海鹽焦糖千層蛋糕每一口都有清新的海鹽味 怎麼說是清新呢因為不會太咸 但又能為蛋糕增添幾分特別而焦糖味挺濃 但是不會太甜 吃著不會感到很膩但是價錢就中上 平均一件要七八十蚊當一個下午茶就ok 學生哥成日食就可能太貴加上成日好多人 要排隊等好耐位外賣就好d 有另一條隊 會快少少有時weekend去到 有d 蛋糕會賣曬 蛋糕有得訂全個 下次會試訂下
Lady M比稱為港女cake,沒有香港女生不認識
身為港女 當然有空就要去捧場
有時weekend去到 有d 蛋糕會賣曬
蛋糕有得訂全個 下次會試訂下
  • 海鹽焦糖千層蛋糕
2019-05-05 699 浏览
5月1號係尖沙咀真係人頭湧湧,一gip一gip行李箱碌過我鞋面。LadyM都不例外,人龍兜了兩個圈,同當年剛開張無分別。既然堂食都人擠人,又不知道要等多久。有見及此,我地決定買走去海邊邊嘆風景邊嘆cake。LadyM包裝認真細心,又有塊保冷冰保溫又用紙圈回定件cake,我地為左食下一餐就淺嚐一件,分享分享。佢每一塊餅皮真係好薄,薄過紙,真係好考功夫,食黎個層次感因此昇華不少。而伯爵茶呢個口味係偏淡唔會好甜,加上每層既幼滑忌廉係抹得平均,同餅皮既份量配合得好好,每一啖都會食到層層疊疊既口感,刺激味蕾。不過75蚊的價格真令人卻步,但其味道真能引誘一波又一波人前去品嚐,味道實在令人心癢難耐。如果新界西都開一間就更好了。題外話,海港城度睇住海境食cale別有風味,吹吹海風,嘆嘆cake,唔洗人迫迫,唔洗係商場open area 俾人望實晒,感覺舒服好多。

LadyM都不例外,人龍兜了兩個圈,同當年剛開張無分別。

外卖自取
伯爵茶千層蛋糕
-第一次食Lady M千層蛋糕🍰見到今次出左開心果味,鍾意開心果嘅我就一定要試啦❤️-開心果味千層蛋糕😍($75)賣相好靚🤤,一共有22層薄薄的班戟皮夾着開心果味的幼滑忌廉☺️,再用脆脆的開心果碎點綴着千層蛋糕邊😚,第一口食落,開心果味真的很濃郁🥰,口感豐富,但食得多不會很油膩☺️,千層蛋糕和開心果果碎一齊食真係好正!Lady M嘅千層蛋糕果然高水準👍🏻鍾意開心果的朋友要試下😆-伯爵茶千層蛋糕😆($75)依款伯爵茶味都好受歡迎😚,伯爵茶味都算幾濃郁,但食得多有點濟🤔,可能食果陣配埋花茶會夾d😌,不過每層班戟皮都好薄,十分高質👍🏻,個人比較喜歡開心果味千層蛋糕😚-

開心果味千層蛋糕😍($75)
開心果味千層蛋糕

伯爵茶千層蛋糕😆($75)

開心果味千層蛋糕
2019-04-20 4153 浏览
次次經過海港城都好多人排隊食蛋糕都好奇究竟啲蛋糕有咩吸引之處咁多人排隊😳😳😳今次因為早上11點左右用咗5分鐘就可以有位啦!餐廳係自助食排隊買嘢食不收加一我覺得有個好處就係會有清水提供淨係食蛋糕都可以👍🏻服務員都好有禮貌值得一讚👍🏻餐廳係開放式隔離有車展所以其實都幾嘈座位亦都好細小所以一般都唔會坐得好耐我見好多人食完都好快離開所以想relax嘅話依間其實唔係好適合😅蛋糕主要分三款第一款係千層蛋糕都好多種味道,包括原味芝士,綠茶,伯爵茶等第二款係慕絲蛋糕第三款係海綿蛋糕價錢通常$60起貴唔貴就見仁見智不過賣相就非常OK 😍☝🏻原味千層蛋糕真係非常多層👍🏻✨芝士忌廉都好滑!☝🏻士多啤梨忌廉蛋糕我覺得係合格不過味道不太鮮明蛋糕亦都唔算好海綿不過食完都唔會好滯☝🏻Iced latte 味道滿意同埋夠凍整體評語:蛋糕味道其實一般或者我唔係咁鍾意食千層蛋糕座位舒服程度也是一般!不過見識吓,都開心!
次次經過海港城
都好多人排隊食蛋糕
都好奇究竟啲蛋糕有咩吸引之處
咁多人排隊😳😳😳
今次因為早上11點左右
用咗5分鐘就可以有位啦!

餐廳係自助食排隊買嘢食

所以想relax嘅話
依間其實唔係好適合😅

蛋糕主要分三款
第一款係千層蛋糕
都好多種味道,包括原味芝士,綠茶,伯爵茶等
第二款係慕絲蛋糕
第三款係海綿蛋糕
價錢通常$60起
貴唔貴就見仁見智
不過賣相就非常OK 😍

☝🏻原味千層蛋糕
真係非常多層👍🏻✨
芝士忌廉都好滑!

☝🏻士多啤梨忌廉蛋糕

同埋夠凍

整體評語:
蛋糕味道其實一般
或者我唔係咁鍾意食千層蛋糕
座位舒服程度也是一般!
不過見識吓,都開心!
2019-04-20
2019-04-17 781 浏览
今次要介紹嘅餐廳係成日要排隊嘅Lady M,我相信好多人都已經食過佢哋嘅千層蛋糕,但係佢哋新出嘅開心果口味就可能冇咁多人試過。Lady M is famous for its Mille Crêpes for a period of time. Recently, it has introduced its new product Pistachio Mille Crêpes. 開心果千層蛋糕 (Pistachio Mille Crêpes) $75 / Slice不得不說Lady M嘅千層蛋糕真係好出色,層數多而且工整,美觀上已經好加分,而且咁多層都令都佢質感鬆軟。去返味道方面,杏仁嘅味道好好咁襯托出開心果味,味道滲透到每一層嘅奶油入面,十分濃郁,而表面都加返少少開心果粒左點綴,如果鍾意開心果嘅朋友記得去試下。Lady M's Mille Crêpes are maintained in the highest standard, which provides more layers and attractive outlook than other Mille Crêpes. Th
開心果千層蛋糕

Lady M's Mille Crêpes are maintained in the highest standard, which provides more layers and attractive outlook than other Mille Crêpes. The number of layers gives it a soft and creamy texture. The flavour of almond matches with pistachio perfectly and filled between every single layer of the Mille Crêpes. The masterpiece ends with some crunched pistachio on top.
伯爵茶千層蛋糕

伯爵茶千層蛋糕 (Earl Grey Mille Crêpes) $75 / Slice
停售咗一段時間嘅伯爵茶係今年初先重新推出,水準有過之而無不及。伯爵茶味唔會太濃,反而帶著柔和清新嘅芳香,而且香味好持久。整體而言,味道甘香優雅嘅伯爵茶依然係Lady M系列嘅首選之列。
Earl Grey Mille Crêpes have discontinued on the menu of Lady M for a period of time until this year. They have largely improved the Earl Grey Mille Crêpes in both the outlook and taste. Instead of strengthening the flavour of earl grey, it brings in the aromatic freshness of earl grey, with a long-lasting aroma. Overall, Earl Grey Mille Crêpes is on the top of the list due to its Astringent and elegance.
2019-04-14 472 浏览
由好少見Lady m到依家周圍都見到佢既身影,一塊蛋糕大概$70左右。依間鋪主打係食千層蛋糕,如果淨係講味道其他真係唔錯,但係個價錢有d偏貴,因為$70先得一細塊,食完一定會覺得唔夠。同埋今次我叫左個玫瑰味食覺得麻麻地,朋友叫左焦糖味幾好食。如果佢平返d既話,應該更加吸引,但整體黎講都可以一試。另外,lady m蛋糕外觀其實幾靚而且好多種唔同既選擇,幾岩d鍾意打卡po ig, snapchat既朋友仔。
2019-04-03
2019-04-07 404 浏览
I’ve always loved crepe cakes and after trying Lady M, I get the hype.We tried the rose crepe cake and would definitely order it again. Nice fragrant floral scent from the rose, but no overpowering. Cream was generous and even. Crepes were thin and layered perfectly. Topped with a sprinkle of rose petals. Beautiful!

• Rose Crepe Cake
2019-04-02 456 浏览
今日突然好好好想食千層蛋糕, 一放工就即刻跑咗去LADY M。同伴只有一名,但我們就一次過叫了5件Cake, 實在太貪心了1~ 原味千層蛋糕2~ 伯爵茶味千層蛋糕3~ 抹茶味千層蛋糕4~ 比利時朱古力蛋糕5~ 格仔紋朱古力蛋糕 一次過食咁多款,我哋不約而同都係覺得伯爵茶味千層蛋糕最好食~ 淡淡的伯爵茶味, 配合埋杯花茶就最好不過。他們的千層皮真的做得很薄,所以覺得佢嘅千層蛋糕出色過佢哋本店的其他款式。

1~ 原味千層蛋糕
2~ 伯爵茶味千層蛋糕
3~ 抹茶味千層蛋糕
4~ 比利時朱古力蛋糕
5~ 格仔紋朱古力蛋糕

淡淡的伯爵茶味, 配合埋杯花茶就最好不過。

2019-03-30 438 浏览
Lady M 出名千層蛋榚,當然要試一試啦!近排推出左一種新的口味,係開心果千層蛋糕,一聽到就好想去試啦!今次,我點左兩個蛋糕,一個淨係開心果千層蛋糕,另外一個係伯爵茶千層蛋糕,兩張蛋糕之前,都獲得好評的。首先,我試咗開心果千層蛋糕,lady M 的千層蛋榚出名令層皮都好薄,而上面的cream 就好滑,食多少少都唔會膩。今日一試,果然名不虛傳,淡淡的開心果味加上千層蛋榚,口感很好。然後,我再試伯爵茶千層蛋糕,伯爵茶嘅味道滲入我嘅口腔,香滑的蛋糕,令我食唔停口。加埋店內的裝修,係一個好好的打卡聖地。
Lady M 出名千層蛋榚,當然要試一試啦!
加埋店內的裝修,係一個好好的打卡聖地。

2019-03-29
2019-03-28 432 浏览
港女打卡勝地lady m真係無得輸!一嚟就見到勁多人~但今日可能唔係假日好好彩唔駛等位!一嚟就有位~叫咗幾款,芝麻個個麻麻,但幾欣賞玫瑰個個,唔會太甜太膩!不過講到尾最鍾意都係千層個個~真係幾多次嚟都係千層蛋糕🍰最好味!!!!不過唯一有樣唔好店員應有啲慢🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈好多次飲哂啲水都係我哋要求幫手加水~但佢哋又唔會係位附近!搞到唔係幾好意思又有啲麻煩,整體感覺坐得舒服又好味!不妨嚟下尖沙咀呢間
2019-03-26 324 浏览
開心果味 伯爵茶味 原味 千層蛋糕已經吃過好幾次了最近新推出了開心果味當然再來試一下可是沒什麼開心果的味道而且偏甜伯爵茶味也有點假和偏甜還是最喜歡原味希望之後伯再推出新味
開心果味 伯爵茶味 原味 千層蛋糕
伯爵茶味也有點假和偏甜
還是最喜歡原味
希望之後伯再推出新味
2019-03-25 399 浏览
去海運食晚飯途經Lady M,見好多人在排隊,好久沒吃,有點想念了,回頭再看看情況......吃完晚飯,又再經過,已經無咩人排隊,又有很多坐位,隻腳又自動帶我過去。原來堂食已經關閉,只剩下外賣,唯有買2件回家吃嚕。外賣有附帶冷凍包、膠叉,一小時內進食,質量可保持。打開時,外形保持完好,亦沒有溶化跡象。栗子蛋糕一啖,烤核桃仁香先襲來,緊隨而來是濃郁栗子蓉的香甜,然後是軟軟充滿杏仁香的蛋糕,內裡淡淡的忌廉即時充塞著口腔,味蕾滿滿享受到法國的誘惑伯爵茶千層蛋糕淡淡茶色面,撒上伯爵茶葉碎,加上紫藍色的矢車菊花瓣,優雅美觀。蛋糕以法國伯爵茶做成的忌廉,均勻塗在薄薄班戟之間,據說有超過二十層之多。味道茶香馥郁,口感軟滑,一啖一享受,好好味啊
去海運食晚飯途經Lady M,
見好多人在排隊,
好久沒吃,有點想念了,
回頭再看看情況......

吃完晚飯,又再經過,
已經無咩人排隊,
又有很多坐位,
隻腳又自動帶我過去。

原來堂食已經關閉,只剩下外賣,
唯有買2件回家吃嚕。
外賣有附帶冷凍包、膠叉,
一小時內進食,質量可保持。
打開時,外形保持完好,
亦沒有溶化跡象。

栗子蛋糕

一啖,烤核桃仁香先襲來,
緊隨而來是濃郁栗子蓉的香甜,
然後是軟軟充滿杏仁香的蛋糕,
內裡淡淡的忌廉即時充塞著口腔,
味蕾滿滿享受到法國的誘惑

Gâteau aux Marrons

伯爵茶千層蛋糕
淡淡茶色面,撒上伯爵茶葉碎,
加上紫藍色的矢車菊花瓣,優雅美觀。

蛋糕以法國伯爵茶做成的忌廉,
均勻塗在薄薄班戟之間,
據說有超過二十層之多。
味道茶香馥郁,口感軟滑,
一啖一享受,好好味啊

Earl Grey Mille Crêpes
2019-03-21
5 分钟 (外卖自取)
$70 (宵夜)
Gâteau aux Marrons
Earl Grey Mille Crêpes
2019-03-23 189 浏览
平時見人係咁講Lady M有幾好食,又話係咩貴價餅店,而且又好多港女必食既甜品,所以都唔會特別去買。但我都幾中意伯爵茶既野,之前聽人講Lady M個伯爵千層蛋糕茶味好濃,前一陣又消失咗宜家返返黎,就黎散水咁想買埋俾好既同事分享下心意啦值得一讚既係服務好細心,仲會提客人要盡快食,唔係要放返係雪櫃。抹茶千層蛋糕🍰:抹茶粉甘香茶味都叫濃,一層又一層唔會太甜伯爵千層蛋糕:伯爵茶既味道唔係好出,我覺得偏向似普通奶茶?個人覺得唔算令人驚嘆到非食不可既,而且都70幾一件性價比唔高,但如果要試都可以既。

抹茶千層蛋糕🍰:抹茶粉甘香茶味都叫濃,一層又一層唔會太甜

伯爵千層蛋糕:伯爵茶既味道唔係好出,我覺得偏向似普通奶茶?

外卖自取
  • 綠茶千層蛋糕
  • 伯爵茶千層蛋糕
2019-03-21 280 浏览
好難得的平日放假,可以試下食lady M堂食,仲要近排出左新味-開心果千層蛋糕~~就決定解放一下!排左1分鐘都唔洗,就已經有位坐lu, 即係叫左個開心果千層蛋糕同個朱古力棋盤蛋糕,好relax咁坐左一個鐘,好耐冇試過冇壓力咁食個tea喇!平時都趕頭趕命咁。。。講返野食,開心果味都幾特別,唔會太甜,我幾中意!另外第一次食個棋盤蛋糕,好香濃朱古力味,我諗整呢個蛋糕都好考功夫。 偶爾放縱下都幾開心!有錢會再泥豪下