2023-05-25 769 浏览
Was shopping at PP with my lady friend in search of some party dresses. After hours of hunting, we were totally exhausted and starving!! We were on the 3rd floor and came across this pretty café, well decorated with flowers! It’s just so girly and fancy that we just found ourselves sitting there without checking what’s on the menu.So we were offered the afternoon tea menu, there were quite some savoury and sweet choices. As we were studying the menu, the waitress came near and heard us looking f

So we were offered the afternoon tea menu, there were quite some savoury and sweet choices. As we were studying the menu, the waitress came near and heard us looking for scones. It was to our surprise that she told us the scones were not on the menu but available for order! (Wow secret item!) So we ordered 4 scones!

They came with raspberry rose jam and cream. The scone itself was okay, not too dry which I hated, sweetness well balanced especially when you paired with the jam.

The jam was not very spreadable tho and the cream was cold and hard.

Guess I would come back for some more fusion desserts next time!
Scones
2023-05-17 729 浏览
星期六日相信好多美美們都好想約班姊妹飲啖茶食個包,傾吓計渡過一個chill 嘅下午,今次🖤黑白配⚪️去咗金鐘Lumi 試afternoon tea set ☕️ Afternoon Tea Set $498 for two Set套餐包括炙燒吞拿魚、魚子醬班戟蟹肉三文魚卷日式蝦多士水牛芝士蕃茄、意大利蝦醬、青醬鹹點方面,四款都幾有特色,🖤黑白配⚪️最鍾意係蟹肉三文魚卷,三文魚裏面有蟹肉同埋cream cheese,所以食落去有鮮味得黎夠creamy 👍🏻👍🏻👍🏻迷你拿破崙迷你歌劇院蛋糕荔枝酒釀啫喱杯蛋糕仔方面,黑白配私心最鍾意拿破崙,因為佢個酥皮做得好鬆脆,同埋食落去芒果好新鮮🥳🥭 提子鬆餅佢個鬆餅會配cream 同埋紅莓玫瑰jam,佢個鬆餅咬落去有咬口夠鬆脆,同埋都重牛油味 🧈

Set套餐包括
炙燒吞拿魚、魚子醬班戟
蟹肉三文魚卷
日式蝦多士
水牛芝士蕃茄、意大利蝦醬、青醬

迷你拿破崙
迷你歌劇院蛋糕
荔枝酒釀啫喱杯

提子鬆餅

2023-02-16 2537 浏览
❤️《Admiralty 金鐘 – LUMI》Date of visit: 08.02.2023 1️⃣❤️圓形的牛角酥麵包(free)【會烘熱左先serve比客人👍🏼 而且好鬆脆😋】2️⃣✅蜆湯 (HK$130) 【雖然望落好似好creamy 但飲落竟然清清地😂 我會prefer再creamy多少少😛 但已經好唔錯 蜆都好新鮮😌】3️⃣❤️龍蝦有機薏米北海道蕎麥野米飯(HK$280)【哩個野米飯好得意😍 食落感覺好健康😇 但竟然係又健康又好味😋 又唔會覺得漏😌龍蝦肉亦夠大隻 啖啖肉🤤】 4️⃣❤️煎美國小牛柳配櫻花蝦及富山縣白蝦(HK$320)【小牛柳好嫩 熟度啱啱好👍🏼 配埋芥辣 正🤤櫻花蝦同白蝦都炸左 口感好好😋 我比較鍾意個白蝦☺️】5️⃣❤️巴黎式北海道豬扒(HK$240)【豬扒係我成日唔敢叫嘅食物之一 因爲好多都整得好“un”🫣今次都係朋友想試先叫左 第二次食到嫩嘅豬扒😍(第一次係Bonheur😋)汁我唔係好記得個味 但同個豬扒係夾嘅 好滿足🤤】6️⃣✅炒雜錦香菇(HK$60)【正常quality😌】7️⃣❤️焗法式蘋果撻伴雪糕(HK$120)【賣相很好📸 caramel sauce唔會太甜 很好🤓 撻皮脆脆的 口
❤️《Admiralty 金鐘 – LUMI》
Date of visit: 08.02.2023

1️⃣❤️圓形的牛角酥麵包(free)
【會烘熱左先serve比客人👍🏼 而且好鬆脆😋】

3️⃣❤️龍蝦有機薏米北海道蕎麥野米飯(HK$280)
龍蝦肉亦夠大隻 啖啖肉🤤】

4️⃣❤️煎美國小牛柳配櫻花蝦及富山縣白蝦(HK$320)
【小牛柳好嫩 熟度啱啱好👍🏼 配埋芥辣 正🤤
櫻花蝦同白蝦都炸左 口感好好😋 我比較鍾意個白蝦☺️】

5️⃣❤️巴黎式北海道豬扒(HK$240)
【豬扒係我成日唔敢叫嘅食物之一 因爲好多都整得好“un”🫣
汁我唔係好記得個味 但同個豬扒係夾嘅 好滿足🤤】

6️⃣✅炒雜錦香菇(HK$60)【正常quality😌】

7️⃣❤️焗法式蘋果撻伴雪糕(HK$120)
【賣相很好📸 caramel sauce唔會太甜 很好🤓
撻皮脆脆的 口感唔錯🤓
再配埋vanilla雪糕 冰火相融 ☺️
不過哩個甜品算易整 哩個有點太貴😂】

結論:pretty good 環境又舒服 可以encore 😉

——————————————————
LUMI (金鐘金鐘道88號太古廣場3樓301號舖)
蜆湯
巴黎式北海道豬扒
炒菇
焗法式蘋果撻伴雪糕
2022-12-12 3120 浏览
見到Eatizen app有個$598套餐買一送一優惠,即刻衝去試試~- 慢煮鮑魚香煎帶子伴和風芥末沙律🥗鮑魚同帶子鮮甜,配芥末汁幾好,酸酸辣辣得蓋過本身海鮮鮮味,用來做前菜幾好- 龍蝦濃湯🍲五道菜入邊最鍾意龍蝦濃湯。湯入邊有龍蝦肉,龍蝦好入味,忌廉又唔太濃,岩岩好,正👍🏻- 煎美國小牛柳配熊谷喜83種特調香料炒龍蝦尾🥩🦞牛柳係medium rare,無乜牛味但係勝左個中式醬料成功帶出肉味。配料有小蝦乾等等,中西合璧- 蟹肉忌廉意大利扁麵🍝- 椰香鮮蜜瓜🍈蜜瓜製成果冰粒配椰汁蜜瓜溶,少甜既雪糕整體來講,成個套餐所有餐都感覺有精心配搭過,樣樣都有fusion 既元素得黎又唔會太過突兀,每人$300到就食到個full course ,服務又就到,一個字,抵!👍🏻

- 慢煮鮑魚香煎帶子伴和風芥末沙律🥗

- 龍蝦濃湯🍲

- 煎美國小牛柳配熊谷喜83種特調香料炒龍蝦尾🥩🦞

- 蟹肉忌廉意大利扁麵🍝

- 椰香鮮蜜瓜🍈
蜜瓜製成果冰粒配椰汁蜜瓜溶,少甜既雪糕

慢煮鮑魚香煎帶子伴和風芥末沙律
慢煮鮑魚香煎帶子伴和風芥末沙律
龍蝦濃湯
煎美國小牛柳配櫻花蝦及富山縣白蝦
2022-12-04 2402 浏览
第一道菜是白芝麻神戶和牛西冷,有兩塊牛扒,半成熟,頂層有芝麻菜,底層有薯仔做伴菜。牛扒口感嫩滑,有咬口。雖然未稱得上入口即融,但配上惹味的醬汁,甜甜地的味道,整體上的確不錯。至於L’Afternoon tea sets,有九款小食,五款鹹四款甜,包括灸燒吞拿魚魚醬班戟、蟹肉三文魚卷、日式蝦多士、水牛芝士番茄意大利黑醋青醬、火腿哈密瓜、迷你拿破崙、迷你歌劇院蛋糕、荔枝酒釀啫喱杯及提子鬆餅。每款食物都是細細件,賣相吸引,打卡必選。但論到食物味道及質素,只是一般般,沒有一款會令人食指大動,也沒有任何特色。比較遜色的是日式蝦多士,好似放置了很久的感覺,又硬又油膩。如果純粹和三五知己,談談心,食一點東西,都可以一試。

2022-12-02 6527 浏览
五道菜晚餐,每道菜式都好好味😋,由前菜食到甜品,好滿足🤩服務員💁🏻‍♂️先到來,為我們提供🍞🥯,今次係牛角酥🥐🧈,好鬆化,仲好軟林林,不錯👍🏻慢煮鮑魚.香煎帶子伴和風芥末沙律🥗 ~ 除了橄欖油同醋之外,加左啲wasabi , 變成另一種特別嘅口感😋。 鮑魚好腍,好有𡁻口,而帶子就切成小塊,這樣的配搭,令整份沙律🥗升咗grade 👍🏻黑松露蘑菇湯🍄🥣 ~ 好濃味,好杰撻撻既🍄🥣,好好飲🥩煎美國小牛柳配 熊谷喜八十三種特調香料炒龍蝦尾🦞~ 選擇了五成熟嘅牛柳🥩,到枱時,看見🥩非常之紅卜卜,還以為是三成熟啊😆。 切開並沒有血水,應該是牛柳本身的顏色,五成熟恰到好處,肉質非常軟林林,唔會有「鞋」口嘅感覺,正😄。 龍蝦尾🦞嘅醃料非常特別,好入味,龍蝦肉非常爽口,呢款菜真係超好食😋🦀蟹肉忌廉意大利扁麵🍝 ~ 這份set, 每人仲有一客意大利粉🍝,好creamy, 好滑,汁料好濃味👍🏻👍🏻椰香鮮蜜瓜🥥🍈 ~儀式感🎂🎉,賣相好清,好靚,這個配搭超清甜,有清味蕾👅嘅效果👍🏻整體來說,這個dinner set, CP值高,色香味俱全😋,特別係我哋坐在半月形梳化🛋️,後面就係好大束花🌹🌷💐🌸,影相📸️好靚,背景好
五道菜晚餐,每道菜式都好好味😋,由前菜食到甜品,好滿足🤩

黑松露蘑菇湯🍄🥣 ~ 好濃味,好杰撻撻既🍄🥣,好好飲

整體來說,這個dinner set, CP值高,色香味俱全😋,特別係我哋坐在半月形梳化🛋️,後面就係好大束花🌹🌷💐🌸,影相📸️好靚,背景好鮮艷🌈
外卖自取
2022-12-01 1983 浏览
首先,千祈唔好奢望有服務你當佢係高級版美心快餐高端過canteen 少少啲擺菜有啲裝修本人覺得呢度真係啱晒商務聚會或者去shopping完有啲肚餓嘅情況先至會幫襯由於個廚房都有少少距離所以多數嘅嘢食都係暖唔會係熱辣辣
首先,千祈唔好奢望有服務
你當佢係高級版美心快餐
由於個廚房都有少少距離
所以多數嘅嘢食都係暖
唔會係熱辣辣

2022-11-20 1680 浏览
一行五個人今天到這餐廳點了他們的WEEKEND BRUNCH. 食物質素不差, 好吃的頭盤包括大蝦天婦羅, 蟹肉黑松露炒蛋, 龍蝦濃湯和凱撒沙律. 而且是free flow的, 我們encore了三次. 主菜特別推介熊谷喜八十三種特調香料炒龍蝦尾配意大利扁麵, 龍蝦新鮮有咬口! 敗筆是這裡的服務態度非常惡劣, 特別是經理, 不明白為什麼會在客人面前反白眼, 兼不耐煩對客人呼呼喝喝, 也在客人面前向員工粗言穢語. 只是一位餐廳的服務員而已, 有資格向花費的客人不禮貌嗎? 真廢解!

2022-11-19
金鐘這一間Lumi,過去幾年,凡有朋友或屋企人生日,我都間唔中過嚟食brunch或晚餐。最初覺得佢服務很好。食物也不錯。算得上是稍高級的餐廳。今天周日跟我家姐慶祝生日,一行四人光顧他們$388+1 的週日brunch。今次感覺上服務已經不是以往的好,但不至於差,只是冷漠一點。但最令我失望亦都令我不會再回來的一個因素,就是他們供應的麵包,只有一款脆皮面的類似牛角包的麵包,其他正常麵包沒有提供。我要額外要求才有白麵包做的多士給我。我以往一直光顧這裏咁多次都有不同種類麵包供應。一間稍為高級的西餐廳做週末brunch,竟然只能提供牛角包,沒有其他,真係天大笑話!一間普通三星級酒店餐廳都不會這樣如此!就係這一點,我以後都不會來這裏食brunch。其他食物質素正常。但係你要記住埋單落樓+1之後每人都四百以上,我有其他選擇。
2022-10-29 1659 浏览
COVID--19疫情下,好朋友離港長達26個月,她返港,約上吃、吃、吃!第4頓,我們到Lumi吃晚餐。手機下載了Eatizen app,不定期送電子優惠券,其中包括 Lumi指定5度菜晚餐,買1送1,和朋友開心 share。5度菜晚餐,包括以下的:#北海道帶子拼鮑魚:頭盤是海鮮配蔬菜沙律,帶子、鮑魚都好吃!#黑松露蘑菇湯:喝西湯我喜歡濃稠的,這個夠濃,加上黑松露獨特的香味,好評。#香煎牛柳配龍蝦尾:牛柳肉質嫩,牛肉濃;龍蝦肉富彈性,好吃!#忌廉蟹肉扁意粉:醬汁creamy,手工扁意粉有勁度,好味!#椰香鮮蜜瓜:鮮蜜瓜肉、蜜瓜汁、椰子雪糕,清新味蕾,零負擔的甜品。#凍檸檬茶:晚上不喝咖啡,檸檬茶可以解油膩。#熱檸檬茶:同上。美味貴在分享,吃得開心的一餐。
第4頓,我們到Lumi吃晚餐。

5度菜晚餐,包括以下的:
#凍檸檬茶:晚上不喝咖啡,檸檬茶可以解油膩。
#熱檸檬茶:同上。

美味貴在分享,吃得開心的一餐。
2022-10-18
2022-09-24 2651 浏览
昨日跟友人相約在金鐘見面, 友人先到, 她隨便找了這間餐廳坐下, 之後我才到, 那時大概下午5時10分左右。 坐到大概5點55分, 有位waitress, 短髮的, 較其他店員年長, 用不太友善的語氣催促我們盡快離開, 原因是要準備晚市,她說晚市好full, 當下心想, 她這樣的態度, 彷彿她曾經三催四請我們離開而我們卻無動於衷般。我隨即問友人, 入場時店員有否說時限, 她說店員有提過可坐到六點令鐘, 原來如此, 是我們的錯, 所以我們要承受那位店員不友善對待, 也是咎由自取的。原本打算下次早點來試試他們的下午茶, 現在不了, 要我再次光顧同一間食肆, 除考慮食物的品質、味道、食肆環境, 還要考慮服務員的質素和態度, 缺一不可。

2022-09-23
2022-09-04 2936 浏览
唸唔明點解會有間咁差既餐廳係PP..首先,到左餐廳門口 reception同事不斷在使用平板電腦/手提電話 我hello左好多次先被理會,2:10分到步 最後要2:25-2:30先被安排入座入座後 叫左好多聲先落到單.. 🙄 全場入座2成都唔知有無 但就好多人返工 食物方便無乜特別 但咖啡就真係ok 到最尾先係重點 我要求一杯暖水食藥(有講出要食藥)有一位同事俾左杯熱到狂出煙滾水俾我 話無暖/凍水然後我再問另一位同事 竟然又有暖水提供🙂想體驗下中伏既 我極力推薦
唸唔明點解會有間咁差既餐廳係PP..

入座後 叫左好多聲先落到單.. 🙄
全場入座2成都唔知有無 但就好多人返工

食物方便無乜特別 但咖啡就真係ok

到最尾先係重點
我要求一杯暖水食藥(有講出要食藥)
有一位同事俾左杯熱到狂出煙滾水俾我 話無暖/凍水
然後我再問另一位同事 竟然又有暖水提供🙂

想體驗下中伏既 我極力推薦
2021-12-22
星期日一行8人訂了Lumi午餐,Sunday brunch 388元一位,絕對平宜。頭盆是free flow,之前是semi buffet 但因疫情關係改了任叫,有clam soup,幾款沙律,最美味的是crab meat 抄蛋加魚子。主菜有好幾款任選,有加拿大豬扒,燒春雞,牛柳,本人選擇加98元的龍蝦意粉。意粉有4尾小龍蝦,爽滑可口,不錯的選擇。Lumi也十分大方,平時brunch set 只供應coffee or tea, 但我們改了ice Mocha 和其他幾款凍飲也不另外收費,比一百個讚!比較有問題的反而是Lumi waiters 同waitress的質素,小妹妹們比較冇經驗,頭盆方面,我們大人的一枱5人叫了每人每款頭盆各一份,結果有40個小碟(8款頭盆x5)端到枱上來,其實有經驗的waitress會預先溫馨提示,又或者可以一個大碟同時放有8份小頭盆,真不明白為何其他餐廳如cova可以做到但他們不能,另外友人的主菜燒鷄吃不完想打包走,小姐姐回答任何食物都不能攞走,頭盆是free flow,不能攞走是明白,主菜每人一份,不能攞走這個我卻真的不明白,但每間餐廳有自己的規條,這個我可以諒解。朋友預先在Lumi訂了生日蛋糕,問小姐姐我們吃剩的芒果拿破倫可否帶走,小姐姐想也沒想便答不能,我們便說那麼取消蛋糕,小姐姐才急忙問問上司怎樣處理,回來悻悻然說預訂蛋糕吃剩可攞走,真心懷疑為什麼這位小姐姐基本的common sense 也沒有。
總括來說,環境優雅,食物OK,服務態度可以但服務質素真的有很多很多改善空間
2022-07-13 5293 浏览
這一間放於自己個Waiting list已多時今日終於舉步,由自己家區出發只不過20分鐘港鐵,真是沒有理由不去試試。。。早兩天預訂幸好有位,準時12:00入座不久已經客滿, 訂位前已做好功課,原來賣相跟官網的差不多一樣~由於官網上的更新,所以今日嘅午市(套餐),我選擇了(法式酥炸龍蝦千絲卷配主菜炸脆鮮竹石斑魚)HK$340.坐下不久點餐之後 ,看見廚房職員徐徐地由廚房拿了餐包上來,是一個微暖的(牛油酥卷),沒有用刀叉品嚐,原始做法用手指輕輕拿起感覺體溫,碰上嘴唇邊已聞到芳香的牛油味道,很鬆化很香的牛油味道,好吃~再來便是(法式酥炸龍蝦千絲卷),千絲卷我相信是用米粉包裹着龍蝦來炸,入口一樣微微的感覺着溫暖非常之脆薄,龍蝦蝦肉大概有一隻手指般長,伴在碟的有非常香甜的泰國芒果/BB紅蕃茄/少少柚子肉/粟米仔/與及賣相應該是熱情果醬汁,沾上來吃,酸甜酸甜在夏天裏富有清新之感覺~【賣相差不多一様】一個前菜後,等了大約五分鐘主角終於上場,擺盤方面自己就覺得可以更花點心思,石斑魚在麵包糠下更顯大件,調味上感覺沒有太多只係加上一點點鹽調味,石斑魚上是(竹筍和蘆筍),兩者都是較為淡味之食材,全靠底下墊底

一個前菜後,等了大約五分鐘主角終於上場,擺盤方面自己就覺得可以更花點心思,石斑魚在麵包糠下更顯大件,調味上感覺沒有太多只係加上一點點鹽調味,石斑魚上是(竹筍和蘆筍),兩者都是較為淡味之食材,全靠底下墊底的柚子醬汁,將整碟食材提升~
餐飲方面自己就算來一杯熱咖啡
但可能自己對咖啡的要求有着一定的執着,咖啡的後勁沒有什麼吸引,加上一杯凍冰冰的牛奶,飲畢以後自己只是覺得咖啡味道濃但沒有特色~
★埋單職員提問有沒有「yuu」,我才恍然大悟原來這間公司已給牛奶公司聯營,在「Yuu」旗下的店舖之內,食物以這個商場之內自己覺得已對得住荷包,不過服務方面如果帶一點溫度會更為滿意。★
午餐
2022-07-03 3978 浏览
位於金鐘太古廣場PP的LUMI French-Japanese Cuisine,愛玩小生👦除了喜歡早餐做得很精緻之外,餐廳採用玻璃頂設計引進自然光🌞,加上餐廳有很多靚靚植物裝飾🌺,好少Cafe會有呀!周末慢活食個早餐,好Chill 呀!原來這個早餐餐單做到2022年8月31日咋!仲要周末和假期才有,剛好遇上有得食😙!聽店員講,出示埋商場app内的 LUMI 獨家禮遇,食夠兩份早餐,有全單減$98優惠🤩!