2021-06-15 154 浏览
之前去過金鐘嘅Matchali,K11 Musea近排都開咗分店🍵 同樣係開放式cafe,但相對金鐘,尖沙咀分店會多啲打卡位,亦坐得休閒舒服📸.🦋 Blue Latte 🥛.latte係淺藍色,用蝶豆花、薰衣草、鮮奶整🦋入口順滑,奶味同薰衣草味融合得好夾,而且薰衣草味唔會過重,飲飲吓覺得有少少似gingerbread味🐻不過係淡淡嘅薑餅人味,所以唔鍾意薑味嘅我都接受到😚 幾有驚喜,下次去Matchali會再嗌😋.評分:7.8/10 價錢:$50 (hot) · $55 (cold) .🍨 Matcha Affogato 🍵.有兩大球黑芝麻雪糕,之後會比一細杯matcha shot我哋自己倒,幾抵‼️黑芝麻雪糕夠凍,擺咗一陣都未溶,但會食到少少冰粒,同埋黑芝麻味可以再濃郁啲😆 抹茶shot撈勻黑芝麻雪糕,苦甘帶甜,雖然無咩回甘🙈 好似飲緊sesame matcha latte,幾解暑,但未算好有驚喜😛.評分:7.4/10 價錢:$50.🍪 Matcha Cookies & Cream 🍵 .係 @iceagehk 出品嘅vegan雪糕🍦用咗@matchali_hk 嘅抹茶粉,加上 @coo
🦋 Blue Latte 🥛
評分:7.8/10
價錢:$50 (hot) · $55 (cold)
🍨 Matcha Affogato 🍵
評分:7.4/10
價錢:$50
🍪 Matcha Cookies & Cream 🍵
係 @iceagehk 出品嘅vegan雪糕🍦用咗@matchali_hk 嘅抹茶粉,加上 @cookie.dpt 嘅純素朱古力曲奇🍪 咬到chocolate chip,幾有口感,但覺得呢個combo唔算特別夾,因為cookie同matcha各自嘅味都唔係好突出🙈而且定價偏高🤣 但夏天食係幾正嘅😋
評分:7/10
價錢:$60
📍 Matchali 尖沙咀 K11 Musea📍
飲抹茶latte飲到悶? 有冇諗過原來抹茶都可以配芒果🥭😆!! 作為一個茶控,間唔中就會想嘆番杯抹茶飲品😽 可惜發現市面上嘅特調通常都係得抹茶Latte 冇乜選擇😐 但終於!! 小編近排發現有茶品店推出夏日限定嘅抹茶芒果漸層latte🍵🥭🤤 仲設有專屬抹茶控嘅Lounge🍸🤫身為茶控嘅我緊係即刻去試😽🍵———————————————🌟Mango Matcha Latte 🥭🍵 $60 (好味指數: 4.3/5)抹茶師先放芒果汁同牛奶做base🍶 然後,即席手拂抹茶🍵 再將抹茶漿倒入飮品🍸 依個做法係我覺得最特別 亦最欣賞嘅地方🙌🏻 望住抹茶漿係即叫即整,有種好新鮮嘅感覺🥰🤣 最治癒係!! 睇住抹茶漿慢慢倒落嚟 有種好香濃 好似去咗京都睇茶道嘅感覺🤣😂 心靈都瞬間比抹茶治癒了🥰 (有冇茶控明白嗰種feel!!!🤣😆🍵) 對於茶控嚟講,完全係視覺上嘅享受😚😍賣相方面,Mango Matcha Latte做到3層漸層效果,相當吸睛🤩 若果唔攪勻飲,會先飮到面層香濃嘅抹茶味🍵,再有香甜嘅芒果味🥭,帶出好fresh嘅感覺🌿 芒果本身嘅酸甜味唔會搶咗抹茶嘅甘味,反而更突出宇治抹茶本身清新
———————————————
🌟Mango Matcha Latte 🥭🍵 $60
(好味指數: 4.3/5)

賣相方面,Mango Matcha Latte做到3層漸層效果,相當吸睛🤩 若果唔攪勻飲,會先飮到面層香濃嘅抹茶味🍵,再有香甜嘅芒果味🥭,帶出好fresh嘅感覺🌿 芒果本身嘅酸甜味唔會搶咗抹茶嘅甘味,反而更突出宇治抹茶本身清新嘅味道,感覺輕盈🌱 攪勻之後飲就主要飲到抹茶清新嘅回甘味,底層滲出淡淡嘅芒果味😚

味道方面,佢用上茶道級嘅宇治抹茶🍵 飮落回甘味重,輕盈清新🤤🙌🏻 推薦就算啱啱開始飲抹茶都可以一試!

依款口味係K11 Musea店期間限定! 記得bookmark去試啦😚
(🌟打卡小tips‼️如果想打卡錄低倒抹茶嗰一刻,記得要喺比錢嗰陣同職員講🤫)
2021-06-06 142 浏览
繼中環同金鐘分店,Matchali 而家起K11 Musea都有分店啦😚 好欣賞佢哋嘅抹茶飲品堅持人手打發🍵 令抹茶融入於飲品中,毫無顆粒感而且口感順滑👍🏼 新店環境好舒適,已淡粉紅色為主調,中和抹茶綠色嘅剛強感😊.🍓 Strawberry Matcha Latte $60: 有三層顏色好吸晴😍 士多啤梨味好清新 仲食到都有一粒粒莓籽🍓 飲落有少少似士多啤梨奶昔😚 雖然有奶同草莓,抹茶味仍然好重🤤.💛Yuzu Lemonade Matcha $55: 鍾意清新嘅朋友就可以鍾意試呢款😊 柚子味令檸檬水增添酸味,非常清新🧡 加埋香濃抹茶,解膩消暑不錯☺️.🍵Matcha Canele $48: 抹茶可麗露外層微脆,內部呈蜂巢狀好濕潤,仲有流心抹茶💚 抹茶味濃郁帶回甘,好高質😋

🍓 Strawberry Matcha Latte $60

💛Yuzu Lemonade Matcha $55

🍵Matcha Canele $48
老實講一年前其實已經俾 @matchali_hk 嘅超夢幻飲品吸引咗試過一次,係覺得幾特別但又未至於驚豔~一年後見到佢喺𝗸𝟭𝟭 𝗺𝘂𝘀𝗲𝗮開咗分店,係繼同金鐘之後嘅第三間分店,我又再次俾佢嘅外表吸引咗,決定要再試吓!ღ 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗖𝗵𝗮𝗶 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟲𝟬整體係一個唔錯嘅配搭,除咗有𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮同𝗖𝗵𝗮𝗶嘅味道外,仲有少少玉桂味~味道香濃,真材實料!𝗰𝗵𝗮𝗶 𝘁𝗲𝗮嘅味道會比較重,如果焙茶嘅味再出啲就好啦!╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟲/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳.𝟲/𝟭𝟬ღ 𝗕𝗹𝘂𝗲 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟱𝟱外貌協會嘅我俾呢杯薰衣草鮮奶嘅外貌吸引咗🤙🏻整體味道唔錯,有一陣薰衣草香精嘅味道,飲落口感順滑~╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟲/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬ღ 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗙𝗶𝗴 𝗕𝗮𝘀𝗾𝘂𝗲 𝗕𝘂𝗿𝗻𝘁 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 $𝟲𝟬嚟到呢度點可以唔叫啲抹茶嘅試吓~抹茶嘅味道香濃,唔會太甜,味道𝘃𝗲𝗿𝘆 𝗴𝗼𝗼𝗼𝗼𝗱!聽聞佢哋嘅抹茶都嚟來自日本小鎮宇治,即係抹茶嘅原產地😍不過口感有少少實得滯,有啲似𝗻𝗲𝘄 𝘆𝗼𝗿𝗸 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲,如果再軟滑少少就𝗽𝗲𝗿𝗳

𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗖𝗵𝗮𝗶 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲

ღ 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗖𝗵𝗮𝗶 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟲𝟬
𝗕𝗹𝘂𝗲 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲

ღ 𝗕𝗹𝘂𝗲 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟱𝟱
外貌協會嘅我俾呢杯薰衣草鮮奶嘅外貌吸引咗🤙🏻
整體味道唔錯,有一陣薰衣草香精嘅味道,飲落口感順滑~

嚟到呢度點可以唔叫啲抹茶嘅試吓~
抹茶嘅味道香濃,唔會太甜,味道𝘃𝗲𝗿𝘆 𝗴𝗼𝗼𝗼𝗼𝗱!
聽聞佢哋嘅抹茶都嚟來自日本小鎮宇治,即係抹茶嘅原產地😍
不過口感有少少實得滯,有啲似𝗻𝗲𝘄 𝘆𝗼𝗿𝗸 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲,如果再軟滑少少就𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁𝗼𝗼𝗼🤌🏻
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬

𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮𝗹𝗶 @matchali_hk
✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟳.𝟮/𝟭𝟬
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_TST #BELLYwongs_central
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟳.𝟱/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_drinks
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟮/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_affordable • $𝟵𝟬/𝗽𝗽
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ᴍᴀʏʙᴇ 🙂
𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗖𝗵𝗮𝗶 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲
𝗕𝗹𝘂𝗲 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲
2021-05-28 169 浏览
抹茶控一定知道大名鼎鼎嘅Matchali,繼中環IFC同金鐘Pacific Place之佢地正式喺尖沙咀K11 Musea開第三間分店!店舖採用宇治抹茶,用傳統竹拂掃即場手拂,享受茶道級抹茶。除左傳統抹茶,仲有多款色彩繽紛的款式選擇,同時提供一系列非植物奶俾客人選擇,唔用任何精製糖,而係健康嘅原糖同龍舌蘭糖漿。————————————————————►Matcha Latte (HKD55)▻▻ 抹茶茶味頗濃而不苦澀►Yuzu Lemonade Matcha (HKD55)▻▻加入柚子同梳打,抹茶瞬間清爽輕盈左►Matcha Basque (HKD60)▻▻茶味厚實溫柔,質地比較紥實,食到粒粒紅豆好甜蜜

————————————————————

2021-05-27 1464 浏览
/𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎𝑙𝑖 🇭🇰/➖➖➖<來一場抹茶宴🍵> ➖➖➖之前曾經係upper house 嗰邊都飲過一次今次佢地係K11 musea 都擺左pop-up store 除咗有多款抹茶飲品之外仲會有抹茶小食甜品店舖亦有少量位置俾大家坐低慢慢享用✨➖➖➖1️⃣Matcha chai latte $55 (Hot) 🌟雖然抹茶顏色好似幾濃 但香料味更突出不過味道係唔錯嘅😆😆另外用左龍蘭舌糖漿 如果兩隻味可以balance d 就好! ➖➖➖2️⃣matcha latte $50 (hot) 因為平時都飲得多matcha latte 所以覺得都係差唔多🤣🤣不過都有微微回甘 無粉粒 奶味香濃➖➖➖3️⃣mango matcha latte $60 芒果醬係底 如果可以加啲芒果肉就好✨搞勻左之後飲主要係抹茶味凍飲嘅話抹茶味偏淡 奶味會濃啲➖➖➖4️⃣yuzu lemonade matcha $55夏天飲真係較清爽 如果唔想飲咁多奶呢杯幾岩會飲到柚子同檸檬 酸酸地 抹茶無苦澀味但會稍為俾酸味蓋過左🤣➖➖➖5️⃣black sesame matcha ganache $40 之前都有食過一次cookie
/𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎𝑙𝑖 🇭🇰/

<來一場抹茶宴🍵>
之前曾經係upper house 嗰邊都飲過一次
除咗有多款抹茶飲品之外仲會有抹茶小食甜品
店舖亦有少量位置俾大家坐低慢慢享用✨

雖然抹茶顏色好似幾濃 但香料味更突出
不過味道係唔錯嘅😆😆另外用左龍蘭舌糖漿
如果兩隻味可以balance d 就好!
Matcha  chai  latte

➖➖➖
2️⃣matcha latte $50 (hot)
因為平時都飲得多matcha latte

會有抹茶流出黎 更加邪惡🤪🤪
芝麻同抹茶都平衡得幾好 濃度適中
曲奇都幾大塊同有少少油
最好兩人share 啦😎
black sesame matcha ganache   Cookie

6️⃣matcha canele $48 🌟
入面嘅抹茶流漿茶味夠濃!
會食到抹茶嘅微微甘苦😆
唯獨外皮焦糖味可以再重啲 、
口感可以再硬脆啲 另外earl grey 都好似幾好
Matcha  canele

📍Matchali
下午茶
Matcha  chai  latte
Matcha  canele
2021-05-23 163 浏览
K11 Musea 開咗Matchali Popup Store,仲有少量位置俾大家慢慢坐去嘆抹茶產品!1️⃣Yuzu Lemonade Matcha $55材料有Matcha, Yuzu Lemonade, Soda!炎炎夏日就最岩飲啲清爽嘅飲品!🙆🏻‍♀️好味指數: 7.02/102️⃣Mango Matcha Latte $60材料包括Mango, Matcha, Milk。呢個會相對甜咗少少,不過咁嘅配搭真係幾獨特,可以一試。🙆🏻‍♀️好味指數: 7/103️⃣Matcha Chai Latte $55材料有Matcha, Chai, Milk, Agave!我自己會比較鍾意飲呢款多啲。Chai嘅味道幾突出,同抹茶配合得幾唔錯。🙆🏻‍♀️好味指數: 7.12/104️⃣Matcha Canele $48Canele 嘅抹茶流心夠晒澎湃!抹茶味比想像中濃郁。🙆🏻‍♀️好味指數: 7.32/105️⃣Cookie Dpt Black Sesame Matcha Ganache $40呢個配搭幾特別!黑芝麻抹茶甘納許嘅曲奇真係第一次食!黑芝麻味較為突出!口感同味道都唔錯,不過建議兩個女仔分享,因為都真係幾大塊!
[尖沙咀~ Matchali]
1️⃣Yuzu Lemonade Matcha $55
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.02/10
2️⃣Mango Matcha Latte $60
🙆🏻‍♀️好味指數: 7/10
3️⃣Matcha Chai Latte $55
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.12/10
4️⃣Matcha Canele $48
Canele 嘅抹茶流心夠晒澎湃!抹茶味比想像中濃郁。
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.32/10
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.32/10
💡整體來講,炎炎夏日飲番杯抹茶飲品真係好清爽㗎!
Matchali (K11 Musea) (尖沙咀)
地址🐾:尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea1樓106號舖
2021-05-21 138 浏览
每次經過都唔會知道佢有位坐,今次經過見到有人坐咗喺度先知原來有位坐之後行去睇吓有咩選擇,當然我叫咗招牌嘅抹茶拿鐵。你可以見到落完order之後服務員即刻喺度攪個抹茶,之後我特登埋去影相,好好啊知道我想影相,專登整近啲俾我影。個抹茶拿鐵味道好濃郁好滑,得閒經過飲杯嘢坐下都幾好。

個抹茶拿鐵味道好濃郁好滑,得閒經過飲杯嘢坐下都幾好。
$50 (其他)
  • Matcha  Latte
2021-05-20 119 浏览
同朋友行街想搵間野坐低抖抖,見到原來K11 Musea開左Matchali,因為超鍾意抺茶,想飲好耐啦,終於有機會試下舖頭係Open Area,亦都有少量坐位俾人慢慢嘆茶睇到Menu先發現原來抺茶係可以有咁多樣化,我就揀左Iced Mango Matcha Latte,淨係睇漸層賣相已經覺得好吸引啦😍飲落好夾,味道唔會互相蓋過!而朋友個杯Pink Coconut Matcha佢都話唔錯另外叫左粒抺茶可麗露,入面係流心架,濃濃既抺茶味超好味,相信叮返熱會更好
舖頭係Open Area,亦都有少量坐位俾人慢慢嘆茶

係k11 musea 想搵個地方靜靜地坐低做下野都唔易😗 咁岩行過見到角落有間唔起眼嘅飲品店 原來係主打抹茶🍵叫左杯white chocolate matcha latte ($55) 雖然有少量座位可以坐低飲🙈 但佢一樣當takeaway😬 所以少可惜就只有紙杯裝🤥 飲落去係好濃好香嘅抹茶味🤤 感覺唔算話好多奶個種😀 但至於白朱古力味就唔多覺😂

2021-04-30
  • whitechocolatematchalatte
2021-05-06 125 浏览
📍: k11 musea, TST✨: lavender latte with oat milk (~$50)I usually hate lavender cause I remember the lavender ice cream from icreamia taste so weird🤣🤣(from ages ago). This lavender latte taste so fine tho, with the edible flower on top😍 can try this if you don’t want to have matcha latte all the time! @matchali_hk Value of money: 💰💰💰💰Taste: 😋😋😋😋Environment :😍😍😍😍Revisit: ✅
📍: k11 musea, TST

Value of money: 💰💰💰💰