2019-08-16 321 浏览
今日同朋友係呢邊行街,行行下有啲肚餓就是但入左呢間餐廳食啲野😆餐廳環境還可以,但枱同枱有啲近🤪-🥢Mee...喇沙呢度話明係喇沙轉門店...咁一定要試下啦!嗌左呢個推介嘅喇沙😄好多料,有蝦、魷魚、豆卜、蜆肉、雞蛋等等個湯底非常唔錯,好有椰香味!但等覺得如果辣度提高多少少會惹味啲😝而啲麵亦都掛到啲湯!啲海鮮就正常貨式,還可以🥢香脆蝦餅真係幾香脆!炸粉唔厚亦都好彈牙👍🏻有蝦味👍🏻好好食
餐廳環境還可以,但枱同枱有啲近🤪
🥢Mee...喇沙
呢度話明係喇沙轉門店...咁一定要試下啦!
嗌左呢個推介嘅喇沙😄
好多料,有蝦、魷魚、豆卜、蜆肉、雞蛋等等
而啲麵亦都掛到啲湯!
啲海鮮就正常貨式,還可以

🥢香脆蝦餅
真係幾香脆!炸粉唔厚
亦都好彈牙👍🏻有蝦味👍🏻好好食
2019-08-15 289 浏览
我又黎喇! 因為上次送的現卷就到期,所以一於約埋班同事一齊過黎Lunch XD 今次想試下喇沙湯底,所以叫左『無骨海南雞喇沙 』一如既往份量大大份,豐富到不得了,有主菜、小食、甜品、飲品,每次小食和甜品都不一樣,對我來說好有新鮮感✨小食:日式芝麻八爪魚✨無骨海南雞是我最鐘意的雞脾位!! 啖啖肉超嫩滑☺️ ✨喇沙湯底好香濃,略帶輕微的辣味,香而不辣的口感✨配料有芽菜、豆卜、蛋、生菜。最正是豆卜吸曬喇沙湯汁,好好食!! ✨麵底是 米粉加油麵,雙重口感挺特別✨甜品:木糠布丁 細細杯已經好滿足呢頭用完現金券,個頭埋單又送一張新的現金卷,沒完沒了,哈哈,不過好味既去多幾次又有咩所謂☺️

今次想試下喇沙湯底,所以叫左『無骨海南雞喇沙 』

✨小食:日式芝麻八爪魚
✨無骨海南雞是我最鐘意的雞脾位!! 啖啖肉超嫩滑☺️
✨喇沙湯底好香濃,略帶輕微的辣味,香而不辣的口感
✨麵底是 米粉加油麵,雙重口感挺特別
甜品:木糠布丁 細細杯已經好滿足

2019-08-02
午餐
2019-08-15 225 浏览
下班經過坑口, 見到此餐廳,在Openrice search 後發現好評如潮,便打算進來一試.可能未到晚餐時間, 入人數不算多.整間餐廳座位不少, 但空間感很好.內進時已被濃郁的喇沙湯的香氣吸引"今晚一於食喇沙!"整碗的色香味都很好特別喜歡使用了兩款麵食滑身口感, 又能掛湯而且豆卜永遠是"索湯"一絕!友人選擇了海南雞飯雞滑味濃, 算中上而跟湯足料, 值得一讚考慮價錢, 一定不算"價廉",但也稱得上"物美"!下次經過會再考慮來吃
下班經過坑口, 見到此餐廳,
在Openrice search 後發現好評如潮,
便打算進來一試.

可能未到晚餐時間, 入人數不算多.
整間餐廳座位不少, 但空間感很好.

內進時已被濃郁的喇沙湯的香氣吸引
"今晚一於食喇沙!"

整碗的色香味都很好
特別喜歡使用了兩款麵食
滑身口感, 又能掛湯
而且豆卜永遠是"索湯"一絕!

友人選擇了海南雞飯
雞滑味濃, 算中上

而跟湯足料, 值得一讚

考慮價錢, 一定不算"價廉",
但也稱得上"物美"!

下次經過會再考慮來吃
2019-08-15
因為大部份人住將軍澳附近,所以特登去到遠一遠食飯。位置有D難搵,我兜左成個圈之後都係靠朋友教路先搵到間鋪。未到就用Gala攞定飛,岩岩到門口一陣就到我地,時間岩岩好。5大2小安排左我地坐六人枱加張櫈,有點點迫。我地先叫左海南雞全隻,豬扒撈檬,大蝦粉金邊粉,炸蝦餅,仲有炒菜。海南雞好嫩滑,去左大部分骨,點個醬汁特別好味,唔會過酸過辣。豬扒撈檬好大碗,豬扒厚身得黎好香,夠哂入味。大蝦炒金邊炒都好味,不過隻蝦就唔算大囉。炒菜同炸蝦餅都係正常質素。之後唔夠食又再叫左個軟殻蟹紙米卷,同炒飯。紙米卷好足料,包得靚靚,都係D醬汁做得好。成晚計返開一個百六蚊左右,都幾抵食!
因為大部份人住將軍澳附近,所以特登去到遠一遠食飯。
位置有D難搵,我兜左成個圈之後都係靠朋友教路先搵到間鋪。
5大2小安排左我地坐六人枱加張櫈,有點點迫。

豬扒撈檬好大碗,豬扒厚身得黎好香,夠哂入味。
大蝦炒金邊炒都好味,不過隻蝦就唔算大囉。
炒菜同炸蝦餅都係正常質素。
之後唔夠食又再叫左個軟殻蟹紙米卷,同炒飯。

紙米卷好足料,包得靚靚,都係D醬汁做得好。
成晚計返開一個百六蚊左右,都幾抵食!
2019-08-13
2019-08-14 105 浏览
放假約左契女玩,出發前要先吃飽,所以我們來了東港城吃午餐。好久沒來吃,想不到現在質素差了很多😑我和好朋友都選了海南雞飯套餐:雞肉沒有甚麼味道,醬汁也很一般🤦🏻‍飯煮得超級軟,完全是爛飯的感覺👎湯也是充滿味精的感覺,唯一可取的是奶茶。埋單每位$84,這種質素完全不值這個價錢👎🏻
埋單每位$84,這種質素完全不值這個價錢👎🏻

2019-08-13
2019-08-13 83 浏览
是晚同朋友係坑口搵野食,友人想食泰國菜所以搵到呢間,要等位等左幾分鐘就有得入座,可能時間尚早,人流未算多,我二話不說就叫左海南雞飯同馬拉盞炒芥蘭。芥蘭尚算爽口,馬拉盞味道好夠,味道適中唔錯。海南雞飯個湯好失望,重重味精味,又咸,可真接無視!!!雞肉尚可無雪味,唔會痗,但味道比較清淡要靠大量醬汁先食得岀味道。雞油飯就比較有咬口,油味唔濃偏淡,無視醬汁的話成個海南雞飯就好似白切雞配白飯。好唔好食就睇個人口味偏重定淡。
芥蘭尚算爽口,馬拉盞味道好夠,味道適中唔錯。
海南雞飯個湯好失望,重重味精味,又咸,可真接無視!!!
2019-08-10
2019-08-06 294 浏览
食翻上次嘅牛骨湯都係咁香濃今次試下個炒貴刁,都幾好味嘅,不過就太油啦,小小失分位而凍奶茶就太甜個魔法蘇打就有小小伏,太甜了,而且陣味好假,糖漿味太過,有滴奇怪,買點就係+左滴檸檬汁會變色,不過搞勻都係變翻紫色,其實都冇咩好試,下次就唔會叫啦整體服務態度都唔錯,比服務費都比較甘心情願
食翻上次嘅牛骨湯都係咁香濃

今次試下個炒貴刁,都幾好味嘅,不過就太油啦,小小失分位

而凍奶茶就太甜
個魔法蘇打就有小小伏
整體服務態度都唔錯,比服務費都比較甘心情願
有位同事一眼就睇中海報的🦞原隻波士頓龍蝦麵🦞,二話不說即刻拎飛等位!Lunch menu都幾多選擇,湯粉麵、撈檬、海南雞飯、肉骨茶等等⋯ 🦞波士頓龍蝦喇沙(原隻)同事碗龍蝦麵黎啦個個哇一聲,勁大碗,好誇張啊!我試飲一啖喇沙湯底,唔辣,椰香味重由於龍蝦原隻上,同事要徒手拆開龍蝦殻,食起來比較麻煩,一唔小心就好容易將d湯底彈落件衫。總結來說,同事對龍蝦麵的評價麻麻,原因是龍蝦方面。龍蝦肉完全無味,煮到好老,話好睇唔好食!🦀軟殻蟹撈檬至於我碗檬粉多到可以當二人份量!附送涼拌章魚腳和椰汁班蘭糕,望到都知有幾豐富,而且味道不錯,但軟殻蟹較一般,比想像中細隻,不算太多肉撈檬最重要就是撈檬汁,大大支自行調味。加入酸甜的檬汁後,非常醒胃!

🦞波士頓龍蝦喇沙(原隻)
同事碗龍蝦麵黎啦

🦀軟殻蟹撈檬

2019-07-19
午餐
2019-07-29 233 浏览
中午心血來潮想食泰國嘢,呢間係將軍澳之中排名比較高嘅泰國菜。呢赤午餐來講都算多選擇嘅,我叫咗一個比較穩打穩扎嘅午餐:香茅豬扒撈檬。前菜小店係爭鮮$10有一兜嘅螺肉,都係交貨嚟嘅嘢,味道好Standard,醬好多,費事浪費食物先食埋佢。主菜嘅香茅豬扒肥瘦均勻,煎得好香口,仲有少少‘loan’邊,好可惜咸到 high high...檬粉糾結埋一嚿,味道主要靠酸甜 sauce 同咸咸豬扒 balance 一下。全碟最好食係伴碟嘅花生,可惜份量唔多...甜品椰絲椰汁糕都係屬於唔好浪費食物所以食埋佢嘅質素。佢唔係平架,但繁忙時間都全院滿座,唔知道係咁啱我個餐做得唔好,定係真係將軍澳真係無好味嘅泰國菜...

全碟最好食係伴碟嘅花生,可惜份量唔多...
甜品椰絲椰汁糕都係屬於唔好浪費食物所以食埋佢嘅質素。
2019-07-16 346 浏览
呢間已成為我lunch 既飯堂!多選擇,飯麵撈濛樣樣齊,肉骨茶,咖哩,炒河,撈濛,全部都好入味,好有馬拉味!而且lunch set 有前菜 主菜 甜品連飲品,好抵食!值得一去!!
2019-07-13 366 浏览
今日同阿媽嚟咗食晚飯。兩個人就叫咗兩個主食同一份甜品share。媽媽中意食海鮮,叫咗檳城炒貴刁,海鮮都幾多,有青口魷魚同蝦。但河粉味道偏咸。因為媽媽唔想食撈檬,所以我就叫左香茅豬扒菜飯。豬扒都幾冧,但係啲菜飯就有啲硬,整體都幾普通,不過不失。最後就叫咗我最期待嘅芒果糯米飯,嗰碟好得意,係拖鞋形,好似食緊拖鞋飯🤣啲糯米飯都仲熱嘅,芒果食得出係泰國芒果,不過唔太甜,敗筆係冇左炸綠豆脆脆,而變咗做花生碎,有啲奇怪。
檳城炒貴刁
因為媽媽唔想食撈檬,所以我就叫左香茅豬扒菜飯。
豬扒都幾冧,但係啲菜飯就有啲硬,整體都幾普通,不過不失。
香茅豬扒菜飯
芒果糯米飯
2019-07-13
  • 香芒椰汁糯米飯
2019-07-11 238 浏览
這間店主打喇沙,今日就和家人一起去試試這間店🤤餐牌有唔少食品可以選擇,多數以泰菜及新加坡菜為主😋我們點了龍蝦喇沙,炒貴刁,鮮蝦米紙卷及芒果沙冰。😌龍蝦喇沙唔算太辣,椰汁味較重,龍蝦多肉也多羔。豆卜好入味😋😋吸哂d 湯汁。炒貴刁係用甜醬油炒嘅,炒得好有鑊氣🤤,有蝦,魷魚等😋鮮蝦米紙卷較淡味,但都算開胃☺️有大蝦配上越式醋。最後係芒果🥭沙冰,有鮮甜芒果,配上沙冰,沙冰不夠甜🤣如果可以換成棉花冰更好。

炒貴刁係用甜醬油炒嘅,炒得好有鑊氣🤤,有蝦,魷魚等😋

鮮蝦米紙卷較淡味,但都算開胃☺️有大蝦配上越式醋。

2019-07-05 460 浏览
相信大家都知呢間餐廳,佢係主要食東南亞菜嘅!呢間係我嘅飯堂🤫1️⃣馬來一品牛柳粒配白飯$78 牛柳粒🐮🐮好嫩口,上面有啲蒜頭爆香佢加上燒汁令牛柳粒更加格外香口,有少少甜甜地同鹹鹹地,配上白飯呢就啱啱好啦!2️⃣無骨海南雞喇沙$76 佢啲雞都算嫩滑🐣,唔會好嚡身。喇沙嘅湯底就好濃的椰香味,再加上少少XO醬,微辣🌶令啲麵同豆卜索哂嗰啲精華💕麵就係用咗米粉配油麵🍜,令麵嘅口感嘅層次增加。來呢度呢就一定要食喇沙嘅!3️⃣馬來蜜汁炭燒厚切豬扒配特色菜飯🐽$72 佢啲蜜汁炭燒厚切豬扒好有食緊蜜汁炭燒叉燒嘅感覺,肥瘦尚算均勻🙆🏻‍♀️4️⃣泰國豆奶紫米冰 跟餐+$18 我叫咗小冰,而且叫紫米唔叫紅豆嘅原因係因為冇咁甜,不過因為好大杯,大個隻手!小肥肥👧🏻終於覺得好飽。紫米好黏韌,比起我是孫奶君嘅紫米更加正😹同埋泰國豆奶真係好香豆奶味架🤤💡整體來講,性價比高,一家大細都啱食!其實我唔只叫咗咁小野嫁,不過留返比大家試吓,唔劇透啦!🙆🏻‍♀️美味指數:7.65/10
🙆🏻‍♀️美味指數:7.65/10
2019-06-29 534 浏览
星期六找吃,當然困難,到處一地人,坑口站上蓋5個商場相連,餐廳,酒樓都算多,mee系比較特別的星馬餐廳,一心要吃叻沙,所以要等十幾張檯,還是要等!叻沙就是要有濃濃的椰汁,湯底厚厚的微辣,另外叫了一個馬拉盞炒通菜,失策,兩樣的味道太濃,不適合一齊叫而且是人少,就這樣不能試太多菜式,浪費不是我們的作風。再來看見那柸飲品,怎能吾叫,不過咁大柸,真的好飽,因此,不可以再試其他菜式,下次要再多些人來再擦一餐。

2019-06-04 881 浏览
又食mee...lemongrass.....今次叫左想食好耐但咁耐無食嘅龍蝦喇沙一直都見佢咁大碗,驚一個人食唔哂唔敢試。但病左幾日無啖好食餓到極點,先敢挑機!碗喇沙一上檯,除左聞到陣陣喇沙香,就係感覺真係超!大!碗!呀!咁嘅份量仲有原隻龍蝦先$84蚊,真係邊到搵?仲要色香味俱全,賣相又唔錯,真係無得輸!仲有5/6粒豆卜同啲油面粉都索盡湯底精華,最後我係一個女人仔清左碗龍蝦喇沙龍蝦雖然唔係鮮甜,但拆左肉連湯一齊食都唔錯架!炒金邊粉,都唔錯,唔會太甜
又食mee...lemongrass.....

今次叫左想食好耐但咁耐無食嘅龍蝦喇沙

龍蝦雖然唔係鮮甜,但拆左肉連湯一齊食都唔錯架!

炒金邊粉,都唔錯,唔會太甜
  • 龍蝦喇沙